:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 407,239,388
Активни 117
Страници 15,066
За един ден 1,302,066

Кабинетът се оправда с емиграцията за избирателите фантоми

МРРБ се позова на медийни публикации за наличието на 2 млн. българи в чужбина, голяма част от които са в списъците за вота
Информацията за наличието на избиратели фантоми или "мъртви души" в избирателните списъци е некоректна, тъй като става дума за хора, които живеят в чужбина. Това отговориха от регионалното министерство в специално становище на обвиненията на Движение "България на гражданите". Според партията на Меглена Кунева 950 826 българи са в избирателните списъци, но не гласуват у нас. Техните изчисления сочели, че това е разликата между хората в списъците за вота и данните от последното преброяване.

Преброяването на населението няма връзка с избирателните списъци, тъй като те не се съставят на базата на данни от преброяването, а въз основа на регистъра на населението, обясниха от МРРБ. И допълват, че съгласно Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в България през 2011 г. обект на преброяването бяха само лицата, живеещи постоянно в България, т.е. на практика преброяването не е обхванало всички български граждани. А избирателните списъци включват всички, отговарящи на изискванията за избиратели, независимо от местопребиваването им.

Според ведомството, ако се вземат предвид твърденията на Кунева, "мъртва душа" би се оказал българин, живеещ или работещ повече от 1 г. в САЩ например. При преброяването той не е отчетен, но има своите права на гласоподавател. От ведомството на Лиляна Павлова обясняват още, че става дума за около 2 млн. наши сънародници, в голямата си част с изборни права. На уточняващи въпроси на "Сега" откъде вадят цифрата 2 млн. и колко от въпросните българи са с права да гласуват, от МРРБ отговориха: "Няма институция в страната, която да разполага със статистически данни относно точния брой на живеещите в чужбина български граждани. Според придобилата гражданственост информация в средствата за масово осведомяване те са около 2 млн. Избирателните права на всички български граждани, независимо дали пребивават на територията на страната или в чужбина, са регламентирани в Изборния кодекс".

За наличието на избиратели фантоми се говори още от началото на 90-те години. Преди последните местни и президентски избори проблемът стана особено актуален, тъй като малко преди тях се проведе преброяване на населението. Оказа се, че реалните избиратели са с около 1 млн. по-малко от онези, влезли в списъците. Експертите предлагат решение на проблема чрез т.нар. активна регистрация. Това означава в списъците да влязат само онези избиратели, които се регистрират предварително в своите общини, че ще гласуват, както и явилите си пред урните, но нерегистрирани в общината. При приемането на Изборния кодекс въпросът бе обект на дискусии, но в крайна сметка ГЕРБ се отказа от въвеждането на активна регистрация.

-------БЕЗ НАБЛЮДЕНИЕ

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) няма възможност да наблюдава ядрения референдум на 27 януари, тъй като това се прави "само в много специфични случаи". Това заявява шефът на ПАСЕ Жан-Клод Миньон в свое писмо до шефа на НС Цецка Цачева, съобщи парламентарният пресцентър. Цачева е отправила покана до Жан-Клод Миньон за наблюдатели на допитването. От съобщението на асамблеята не става ясно кои са специфичните ситуации, при които ПАСЕ праща свои представители.
24
2660
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
14 Януари 2013 21:04
Според придобилата гражданственост информация в средствата за масово осведомяване те са около 2 млн. Избирателните права на всички български граждани, независимо дали пребивават на територията на страната или в чужбина, са регламентирани в Изборния кодекс".

Колко бяха на изборните секции в чужбина за президенските избори и колко ще бъдат изборните секции за референдума?
14 Януари 2013 22:19
Право да гласуват на български Избори трябва да имат само българските Граждани, които участват финансово в ИЗДРЪЖКАТА на държавата България, чрез Данък "Доходи"- ако имат такива!(или Данък "Емигрант"!!!
Който иска да има права на български Гражданин, трябва да има и Задължения на български Гражданин!
Който иска да има права на европейски(на ЕС) Гражданин, трябва да има и Задължения на европейски(на ЕС) Гражданин- Република България плаща в бюджета на ЕС ежегодно над 700(седемстотин) милиона евро "членски внос"!
"Мъртви души" има само в гробищата и в главата на Кунева!
Естествено е, че при Преброяването са отчетени само българските Граждани, имащи право на глас на Избори и живеещи постоянно в България, но НЕ и българските Граждани, живеещи постоянно в Чужбина, които, обаче, също имат право на глас на Избори! Естествено, че имащите право на глас на български Избори български Граждани са повече от постоянно пребиваващите в България български Граждани, имащи право на глас на български Избори!
За да е ясна картинката, трябва българските Граждани, имащи право на глас на български Избори, да са ДЛЪЖНИ да упражнят правото си на глас на български Избори!
14 Януари 2013 22:22
"Няма институция в страната, която да разполага със статистически данни относно точния брой на живеещите в чужбина български граждани.

Те такава държава нема.
МВНр, Министерство (агенция) за българите в чужбина и т.н.
14 Януари 2013 22:33
ЩУРЧО,
А защо й е на държавата България да знае точно колко и кои български Граждани живеят постоянно в Чужбина?!
А?!
Обясни, с думи прости...
14 Януари 2013 22:51
Знам ли и аз. Може някога да й потрябват..
14 Януари 2013 23:00
Давай Народе-е-е!Наса-а-ам!
Para-grafologa "22"ще ви "отвори" как да не сте българи.
Натисни тук
Натисни тук
14 Януари 2013 23:16
Съгласен с Параграф 22.
Освен това - избирателните списъци трябва да бъдат съгласувани с данъчните - няма данъци - няма глас.
14 Януари 2013 23:29
Няма държава в света, в която изборното право да е свързано с плащането на данъци. НЯМА. Имало е през средновековието, когато само аристокрацията е гласувала (когато е имало гласуване). Избирателния кодекс отнема изборните права на над милион български граждани в чужбина, това няма как да се скрие. Не сме мъртви души, просто живеем в чужбина. И нищо не желаем от България - но България без нас няма да си стъпи на краката скоро. Това е. Пък вие решавайте кой да гласува.
14 Януари 2013 23:45
Извинете, защо си мислите че България няма да си стъпи на краката точно без Вас ? Чувство за свръх-его, психично заболяване ?
Ние приемаме всякаква помощ, разбира се, но се опасявам че България изобщо няма да си стъпи на краката. И то не заради Вас, а защотото много малко хора са мотивирани да направят нещо хубаво за България.
15 Януари 2013 01:03
Избирателния кодекс отнема изборните права на над милион български граждани в чужбина, това няма как да се скрие. Не сме мъртви души, просто живеем в чужбина.


Това беше и продължава да е държавна политика - отворен е изпускателен клапан за всички които могат да попречат на трансформацията от тоталитарна политическа власт към тотална икономическа такава, а резултатът е налице.
15 Януари 2013 01:49
Ух, успокоих се!
Тъкмо се чудех кой е виновен за поредната тиквена простотия с батака около референдума - сега съм вече спокоен, че знам причината - НИЕ, емигрантите, разбира се!
Извинявайте за пореден път значи! Параграфе - извинявай, че имАхме наглостта да не плащаме данъци И в България, извиняваме се се за сушата, кишата, Гришата и Тиквата.... и накрая предварително се извиняваме на всички, че взехме мозъците си навън - просто имахме слаб характер и не се решихме да ги отделим от главите си... простете за което...
15 Януари 2013 03:03
КАПИТАН НЕМО,
/:/ "...Параграфе - извинявай, че имАхме наглостта да не плащаме данъци И в България..."
............................................................................
Който иска да има права на Гражданин на няколко държави, трябва да има И задължения към ИЗДЪЖКАТА на тези държави!!!
Вие имате "наглостта" да искате да имате права на български Граждани и на Граждани на ЕС(които сте емигранти извън ЕС), но да НЕ участвате в Издръжката на България и на ЕС( а България, тукашните данъкоплатци, плащат ежегодно членски внос в ЕС над 700 милиона евро- за да ползват права на европейски Граждани!!!)!
НЯМА лошо да НЕ плащате данъци и в България, щом НЕ искате! Но се откажете от българското ви Гражданство и паспорт- те НЕ ви правят повече или по-малко българи, нали! Нима българите-емигрант в държави, които НЕ разрешават двойно Гражданство, са по-малко българи?!
Лошото(несраведливото, келепирското, тарикатското, байганьовското, "балканското", "ориенталското"...) е, че, без вие да участвате в Издръжката на държавата България( а и на ЕС, вече), искате да имате равни права(вкл. право на глас на български Избори!) с тези български (и европейски, вече) Граждани, които плащат данъци в България и които участват в Издръжката на държавата България( а и на ЕС)!
Щом си и искаш да си СЪсобственик на имот, трябва плащаш за издръжката на този имот(общите разходи), независимо дали живееш или не в него, нали! А ако не искаш да плащаш за тези разходи, просто продаваш или подаряваш този твой съсобствен имот! Така е(трябва да е!) и с Гражданството- щом го имаш и не си се отказал от него, трябва да участваш в Издръжката на държавата, чието Гражданство имаш и ползваш! А ако НЕ искаш, отказваш се от Гражданството! Това е толкоз просто и логично- макар и да НЕ устройва емигрантите!
НЕ съм против това хората да имат повече от едно Гражданство!
Против съм хората с повече от едно Гражданство да имат Права по всяко едно от Гражданствата им, но да имат задължения към Издръжката само на една от държавите, чието Гражданство имат!
НЕ може(НЕ трябва- несраведливо, келепирско, тарикатско, байганьовско, "балканско", "ориенталско"...е) да пиеш мляко от две и повече крави, а да храниш и да се грижиш само за една!
Схвана ли?!
15 Януари 2013 03:23
LUBOMIR.GAVRILOV,
/:/ "...И нищо не желаем от България - но България без нас няма да си стъпи на краката скоро. Това е. Пък вие решавайте кой да гласува..."
..............................................................................
Така е!
Колкото повече кадърни български Граждани напускат България с "уан уей тикет" , толкова повече делът на НЕкадърните български Граждани расте и ще расте!
А "кадърна"("оправена", "стъпила на краката си" държава НЕ може да се прави с НЕкадърни Граждани, нали!
Така че, КАДЪРНИ български емигранти, ако наистина желаете Родината ви България да се "оправи" и да "стъпи на краката си"- ВЪРНЕТЕ СЕ по-скоро в Родината ви България и я оправете с кадърността си!
П.П. Некадърните българи-емигранти нека си останат там, където са, в Чужбината- тук си имаме достатъчно некадърници!!!
15 Януари 2013 04:38
Ха ха ха ..

На крива ракета и космоса и пречи, на крив Paragraph 39 емигрантите му пречат. Ти батковото, мама и тате ли те издържат? С тая граматика не вярвам да има будала да ти плаща заплата, от която да плащаш данъци .... направо къртиш мивки ....
15 Януари 2013 04:57
Нямам нищо против емегрантите!Но имам против хора,които не живеят в страната,да определят нейното настояще и бъдеще.Те няма как да бъдат информирани и заинтересовани какво ще е управлението и какви ще са данъците.Своето право те ползват на изборите по местоживеене,не може всички права,колкото и на нас да ни се иска да решаваме за президент на САЩ,не можем!
А фантомите са ясни.Партиите имат интерес от тях и няма да ги махнат.Ако има регистрация,дори и допълване в списъците и емигранти могат да гласуват,ако са в страната.Всъщност за мен това е решението.Който има паспорт и е в Бг гласува,ако се регистрира.Който не е или не се регистрира,няма да гласува.Така няма мъртви души и шашми.
15 Януари 2013 06:47
Пари-графолог,
ти съвсем си се отвил.Има закони за избягване на двойното данъчно облагане,които се заобикалят.Кой ти каза,че собствеността(движима и недвижима)не се облага?Нищо не разбираш от данъци.Освен това не минавай на "другия тротоар"тук става дума за "мъртви души",емигрантите,от които се възползват,за да променят избора.Ти ли ще определяш кой какъв да се чувства и къде да си плаща данъците?Като си толкова"отворен",защо не насочиш"рецитаторските" си умения"в посока да изискваш настоятелно да се намали "васалният данък"на българите,защото са по-малко в България?
15 Януари 2013 07:29
Ужас! Нима другарите от ПАСЕ не броят Бойко Борисов за специфичен случай? Да изгледан едно Натисни тук, а после да помислят пак, как масово ще се правят невалидни бюлетините
15 Януари 2013 10:31
Много ясно, че ще се оправдават. Не очаквам от това управление нещо по различно от оправдание! Те са специалисти по тази част, наред с министър председателя.
15 Януари 2013 11:34
"Няма институция в страната, която да разполага със статистически данни относно точния брой на живеещите в чужбина български граждани. Според придобилата гражданственост информация в средствата за масово осведомяване те са около 2 млн.
Ето 2 милиона български граждани, които според регистрите на държавните институции в България се водят, че не си плащат здравните вноски.
15 Януари 2013 11:42
Най-накрая да се уточнят за какво става дума. Според правителството излиза че 950 хиляди са в чужбина, но могат легитимно да гласуват. Друг е въпросът че обикновено в чужбина извън Турция гласуват само около 50 хиляди. Та въпросът е: останалите българи в чужбина да не се окаже изведнъж, че хем са в чужбина, хем са гласували в страната. И после да им внесат гласовете в предварително приготвени чували.
15 Януари 2013 11:50
Според партията на Меглена Кунева 950 826 българи са в избирателните списъци, но не гласуват у нас. Техните изчисления сочели, че това е разликата между хората в списъците за вота и данните от последното преброяване.
...
Според придобилата гражданственост информация в средствата за масово осведомяване те са около 2 млн.

950 хиляди и около 2 милиона, а къде се губят останалите над 1 милион живеещи в чужбина?
15 Януари 2013 22:00
IVAN,
/:/ "Ха ха ха ..
На крива ракета и космоса и пречи, на крив Paragraph 39 емигрантите му пречат. Ти батковото, мама и тате ли те издържат? С тая граматика не вярвам да има будала да ти плаща заплата, от която да плащаш данъци .... направо къртиш мивки ...
.............................................................................
1. Ти къде прочете да съм написал, че емигрантите ми "пречат"?!
2. НЕ скъм на заплата и нямам работодател- сам съм си работодател!
3. Кой ме издържа НЕ е твоя работа да знаеш и НЕ е нужно да знаеш?!
П.П. Ако имаш контрааргументи на казаното от мен в горните ми постинги, ДАЙ ги да ги прочетем! Надявам се, че знаеш що е то "контрааргумент" и си достатъчно интелигентен, за да опонираш БЕЗ тинтири-минтири и ала-бала?!
15 Януари 2013 22:14
DIVER N,
/:/ "Пари-графолог, ти съвсем си се отвил.Има закони за избягване на двойното данъчно облагане,които се заобикалят.Кой ти каза,че собствеността(движима и недвижима)не се облага?
.............................................................................
Ти правиш ли разлика между облагане на собственост и облагане на Доходи?!
НЕ ти ли е ясно, че българските Граждани-НЕемигранти плащат в българския бюджет (държавен или общински) данък и върху собствеността им, и данък върху Доходите им- а българските Граждани емигранти плащат в българския бюджет (държавен или общински) САМО данък върху собствеността им!
НЕ прочете ли, че предлагам българските Граждани-емигранти да плащат в българския бюджет Данък "Доходи" ИЛИ Данък "Емигрант"( т.е., при Данък "Емигрант"НЕ важат споразумения за двойно данъчмно облагане! За твое сведение, Република Турция е събирала данък "Емигрант"(10% върху доходите им) от турските гастарбайтери в Германия и по Света! Така че, прецедент и практика има!
Важното е: който иска да има Права на български Гражданин, трябва да има и Задължения на български Гражданин- да участва в Издръжката на държавата България чрез данък върху доходите му! Сиреч, който иска да пие и пие мляко от две крави, трябва да се грижи и да храни и двете!
16 Януари 2013 03:05
Да бе, да, значи ще ме лекуват в нашето канадско село, но ще трябва да плащам на НАП, а те ще си делят парите после... Ще щъпуркам до работа с метрото в Монреал, но ще мога да се возя със софийски билетчета?
Аз може и да не искам да гласувам - но искам да съм сигурна, че моят глас не е в чувалчето на онзи с нечленоразделната реч!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД