:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 400,582,378
Активни 49
Страници 2,386
За един ден 1,302,066
Анализ

Чуждите военни паметници в София още чакат обществената си присъда

Издигащите се в столицата американски и съветски военен монумент навяват болезнени исторически спомени. Затова и изискват от българското общество бърз и интелигентен отговор
Снимка: Борислав Николов
Откриване на паметника на загиналите американски летци, бомбардирали български градове през 1943 г.
В опит да напомнят за себе си преди изборите, националистите от "Атака" и ВМРО наскоро проведоха протест срещу Паметника на загиналите американски летци в България през Втората световна война. В публичното пространство темата "за" и "против" монумента се води от издигането му и удивително напомня за ожесточените спорове около правото на съществуване на Паметника на съветската армия. Сходствата са очевидни - и двата са изградени, за да почетат чужди армии, с които България е воювала. И двата срещат силна обществена съпротива. И докато сеят политическа вражда и неприязън към чужди народи, болезнените спомени за миналото, което пазят, остава като отворена рана в националната ни памет.

Паметникът на американските летци бе открит на 4 октомври 2010 г. от тогавашния посланик на САЩ у нас Джеймс Уорлик. На церемонията присъстваха представители на властта, като образователния министър Сергей Игнатов, тогавашния зам.-кмет на София Минко Герджиков, бившия еврокомисар Меглена Кунева, както и народни представители. В словото си посланик Уорлик подчертава, че на този ден се отдава почит не само на американските, но и на българските пилоти, загинали във въздушните сражения.

Самият паметник не е голям - на височина е малко над един човешки бой. Намира се до оградата на американското посолство на парцел, който е негова собственост. Надписът върху монумента гласи: "На всички американци, които служиха в България през Втората световна война. Те дадоха тяхното днес за нашето утре". Стойността му е около 16 хил. долара, заплатени от Стародавната и почитаема артилерийска рота на Масачузетс - частна организация на бивши и настоящи военни.

Паметникът в този му вид би изглеждал съвсем на място в някой американски град. В България обаче предизвиква смущение и гняв. Надписът върху него ясно показва, че той е посветен единствено на загиналите американски летци. И публиката резонно си задава въпроса - ако целта е да се демонстрира единомислието и помирението, постигнати от САЩ и България днес като съюзници, защо не са почетени и убитите бойци от наша страна? Достатъчно ли е нашите жертви да бъдат просто бележка в речта на посланика? Именно липсата на ясен отговор разпалва враждебност сред обществеността, останала с впечатлението, че като сме позволили издигането на паметника в този вид, просто сме превили гръб пред новия си Голям брат.

Освен едностранното посвещение, друг факт, който поражда недоумение, е изборът на местоположение. Ако американската страна държи да почете само своите загинали, защо паметникът не беше издигнат на някое от многобройните лобни места на техните летци? Или поне на територията на самото посолство, която, по силата на международното право, е американска земя. Това, че изграждането на паметника е частна инициатива, не променя нещата. Американската държава, в лицето на най-високопоставения си официален представител в България, публично даде подкрепата си. А и съгласно американското законодателство всеки гражданин на САЩ, който иска да построи военен монумент на чужда земя, трябва първо да получи одобрението на правителството си в лицето на федералната Комисия за американските военни паметници. Тук е мястото да се запитаме какво точно са мислили българските власти, които очевидно не са направили дори дискретен опит да посочат на американската страна недообмисленото от политическа гледна точка изпълнение на това мероприятие.

А иначе идеален пример за помирение между бивши врагове може да бъде открит в Германия. От 1990 г. насам край селището Лудвигсау се издига мемориал в памет на 118 американски и 18 немски пилоти, загинали при бомбардировките над град Кесел през 1944 г. Инициативата е на още живи свидетели на въздушните нападения. Сред тях са както хората, хвърляли бомбите, така и пострадалите от тях. Финансирането е осигурено от германското федерално правителство и от частни дарения от САЩ. Мемориалът е изграден край път насред горите, където са се разбили някои от американските самолети. На него съвестно са изписани имената на убитите и от двете страни. Вероятно затова с времето той се е превърнал в място, където бившите врагове отдават заедно почит на своите мъртъвци.

Колкото и несполучливо да е решен въпросът около изграждането на Паметника на американските летци, това е нищо в сравнение с проблема, който поставя мемориалът на съветската армия. За разлика от скромния по размери американски паметник, поставен досами щатското посолство, съветският представлява цял комплекс, а централната му част се конкурира по височина с околните сгради. И е разположен на най-видно място в центъра на София в непосредствена близост до двете най-важни институции в държавата - Народното събрание, където се коват законите на страната, и Софийския университет, в който се оформят младите умове на България.

Историята на паметника е непосредствено свързана със съветизацията на Източна Европа. Още през 1945 г. в окупираните от Съветите страни започва трескаво градене на монументи в прослава на победата. Според изследователите тази "първа вълна" идва в резултат на геополитически причини - да се маркира територията, която попада в съветската зона на влияние. Паметникът в София обаче е построен през 1953 г., след сталинизацията на НРБ, и чества не само победоносната червена армия, но и построяването на социализма и на комунистическата утопия.

И тук всъщност е основният проблем. Не свидетелствата за русофилия като сцените на българи, приветстващи съветските войници, нито прославянето на Октомврийската революция. А представянето на комунизма като национален проект на България. Това е видно от централната група скулптури, изобразяваща съветски войник, а заедно с него български работник и семейството му. Специалистът по история на изкуството Рубен Фоукс посочва, че за разлика от съветския военен мемориал в берлинския парк Трептов, който демонстрира единствено съкрушителната победа над Германия, представена от едно безпомощно дете, паметникът в София цели да покаже как съветският герой води българските си събратя към бъдещето, към нова епоха на прогрес и благоденствие. Идеята е не толкова да се отбележи военната победа или понесените заради нея жертви, а да се насочи мисълта на гледащия към построяването на социализма, изтъква Фоукс.

От казаното дотук може да се види фундаменталната разлика между американския и съветския монумент. Първият е типичен военен паметник, който служи за възпоменание на загиналите в битка. Вторият е идеологически наситен мемориален комплекс, чиито композиции представят своеобразна презентация на комунизма като идея и практика и, което е по-важно, правят препратка към социалистическия строй като бъдещето на българската нация. И точно тази разлика трябва да определи отговора ни като общество на тези монументи.

Да искаме премахване или преоформяне на паметника на щатските летци е абсурдно. Макар и частна инициатива, зад него стои американската държава. Водени от мотото "Америка винаги ще ви помни", САЩ винаги са смятали за въпрос на чест да защитят паметта на загиналите си бойци. Затова всякакви претенции от наша страна могат много лесно да се превърнат в тежък и съвсем излишен политически проблем. По-добре е да помислим как да почетем своите мъртви, военни и цивилни, предвид наближаващата 70-годишнина от бомбардировките. И да привлечем американската страна към отбелязването й, така че това да не бъде само поредният тъжен помен за жертвите, а повод за помирение и излекуване на раните от болезнения спомен за войната.

Паметникът на Съветската армия изисква друго решение. След 10 ноември 1989 г. България пое по нов път в националното си развитие, който поне по замисъл трябва да ни отведе към демокрацията и свободното общество. Съветският мемориал, като идеологически символ на победилия социализъм, се явява пълен контрапункт на тази визия. Разрушаването му, подобно на мавзолея на Георги Димитров, е изключено - в съвременна Европа подобно варварство е недопустимо. Ако не се открие политически и правно приемлив вариант за преместването на мемориала, като единствена алтернатива остава неговата трансформация. Успешен пример в тази посока ни дава Унгария със съветския Паметник на освобождението от фашизма на хълма Гелерт в Будапеща. С отстраняването на част от елементите му, по общо мнение той се превръща в символ по-скоро на освобождението на унгарците от СССР. У нас трябва да кажат думата си хората на изкуството - как би могъл да се промени мемориалът в София така, че да съхрани спомена за победата на съветския войник над нацизма (и достойнството на съвременната руска държава, която смята тази победа за своя), като в същото време се отстрани натрапващия се подтекст за комунизма като национален проект на България. Така паметникът ще стане част от историята, без да се натрапва на настоящето и бъдещето.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
По повод 60-годишнината от 9 май 1945 г. през 2005 г. стотици германци поднасят цветя на Паметника на съветския войник в Трептов парк в Берлин.
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
9 май 2011 г. в София. Акцентът в този паметник не е победата над нацизма, а представянето на комунизма като национален проект на България. Централната група скулптури изобразява съветски войник, а заедно с него български работник и семейството му.
66
4826
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
66
 Видими 
20 Януари 2013 19:22
Колко е хубаво да има паметник на американците! И колко е лошо да е на съветската армия...
А, всъщност, паметникът е на България през оня период. Издигнали са го хора, които са родители на днешните протестиращи. И ми се струва, че исканията за унищожаване на паметника са искания за промяна на личната история на някои хора. Така, както след 10 ноември най-върлите комунисти, доносници, милиционери се оказаха първи антикомунисти.
Това не е проблем за паметника - това е проблем за самите нас...
------------------------------------------------
Блогът на Генек

20 Януари 2013 19:30
Лошото на паметниците е че в тях всеки вижда това което не иска.
20 Януари 2013 19:33
Безсрамна съпоставка - Червената армия не е избила 4,000 цивилни българи. Безсрамна лъжа - България не е воювала с Червената армия. Безсрамна статия.
20 Януари 2013 19:44
Паметникът на Съветската армия е паметник за ЗАСЛУГАТА й за разгрома на хитлерофашизма , но и за заслугата й за...КРАЯ НА МОНАРХИЗМА в България, допринесъл за две национални катастрофи и ограмни човешки и материални щети на българсикя Народ!!! Т.е., България днес е Република(вече и "демократична"- след 1989 г.) благодарение на Съветската армия!
Апропо, за разлика от сащските("американските" летци-бомбардировачи, Съветската армия НЕ е избивала невинни цивилни български Граждани!
20 Януари 2013 19:49
По-добре е да помислим как да почетем своите мъртви, военни и цивилни, предвид наближаващата 70-годишнина от бомбардировките. И да привлечем американската страна към отбелязването й, така че това да не бъде само поредният тъжен помен за жертвите, а повод за помирение и излекуване на раните от болезнения спомен за войната.

Паметникът на Съветската армия изисква друго решение.

Решението е преместване.
20 Януари 2013 20:01
гнусна статия жалък опит за манипулация може да съм психопат ама не помня нито едно сражение на ркка с армията на царство българия да има няколко инцидента на работническо селския червен флот с бреговата охрана и това е всичко още нещо паметник на армията на сащ като цяло трябва да има изтрепаните по плажовете на омаха падналите край байо и в зимния арденски бой също да не говорим за хилядите марини сейлъри инженери рейнджъри войници подводничари и летци помели есминците на тоджо японските и нацистки субмарини линкорите на хитлер и авионосците на ямамото от световния океан паметник на летците бомбили софия без каквато й да е стратегическа или тактическа нужда е неуместен да помоля автора да посочи поне примерно дислокацията на окупационните части на ркка из европа и у нас ще бъде много интересно ама пусти клишета
20 Януари 2013 20:04
И нито дума за паметнико на незнайния селджукски воин, дека бракя Юзеирови си го беа издигнали на дворо на кащата у Славяново.
А паметникот на убийците пред цру амбасадата требе да биде намазан с гомна и взривен...
20 Януари 2013 20:11
бай фидел не ме карай да се смея толкова че наболява коремот
20 Януари 2013 20:31
Psihopat22, не знам по каква причина не слагаш препинателни знаци, но искам да те уверя, че ако ги слагаше много по-лесно щеше да се разбира какво искаш да кажеш.
20 Януари 2013 20:33
Психо, лижи сол! Ке ти мине...
20 Януари 2013 21:01
„... руска държава, която смята тази победа за своя”.А ти си, Илиев, какво смяташ?
Безсрамието, безпаметството и чуждопоклонството на един васал няма лице, а има грозна и жалка физиономия на един манипулатор. Тази физиономия е твоя Илиев.
20 Януари 2013 21:03
Люднемил Илиев
20 Януари 2013 21:13
Изобщо не ми пука за паметниците на американските и съветските варвари. Пет пари не давам за тях, техните създатели и български аплогети. Който иска, да им се кланя доземи, от сутрин до мрак.
20 Януари 2013 22:52
В опит да напомнят за себе си преди изборите, националистите от "Атака" и ВМРО наскоро проведоха протест срещу Паметника на загиналите американски летци в България през Втората световна война.

Вероятно авторът не знае, че повод за протеста е годишнината от бомбардировката над София от 10 януари 1944 г.
За опресняване на знанията: Натисни тук
20 Януари 2013 22:59
Чакам да отмине пенсионерския хор
20 Януари 2013 23:02
За стимулиране на форумната активност още малко фотографии:
(снимка: натиснете тук)
(снимка: натиснете тук)
(снимка: натиснете тук)
20 Януари 2013 23:02
За стимулиране на форумната активност още малко фотографии:
(снимка: натиснете тук)
(снимка: натиснете тук)
(снимка: натиснете тук)
20 Януари 2013 23:03
Между другото, защо да не можело да взривят съветския паметник? От техническа гледна точка на е проблем, и в Youtube ще изглежда добре. Помня паметника на Ленин във Варна пред общината (бившия партиен дом) - нарязоха го и го изнесоха на бунището мирно и тихо, някъде 1992-1993 г. трябва да е било.
20 Януари 2013 23:04
Сходствата са очевидни - и двата са изградени, за да почетат чужди армии, с които България е воювала.
Съветската армия никога не се е била с българската и съветските самолети никога не са бомбардирали София. Не знам защо авторът си измисля глупости. Паметникът на американските летци е в памет на хора избили над 4,000 мирни български граждани и сринали Народния театър, библиотеки, църкви и жилищни блокове - той е построен от американци на централна част в София. Паметникът на Съветската армия е издигнат от българи, по български проект и няма нищо общо с комунизма, а с Червената армия, която избави човечеството от един режим, който умъртвяваше цели човешки раси, а беше нарочил славяните за роби ("тор за немската нация". Трябва да си много залупен да търсиш сравнения между двете неща.
*
Решението, ако някой въобще го интересува,е единствено референдум. Някой сериозно ли си мисли, че повечето българи ще поискат паметникът на американските летци да остане? И някой сериозно ли си мисли, че в болшинството си българския народ ще поиска паметникът на Съветската армия да бъде махнат?
20 Януари 2013 23:06
За който не вярва на думи - ето снимки: това са направили американците в България: Натисни тук. Снимки от пораженията нанесени ни от Съветската армия нямам. Някой ако има да каже.
20 Януари 2013 23:08
Никъде не се отдава почит, такава каквато се полага, на летците ни. Най-вероятно от неудобство пред сюзерена ни -- американците.
Американците бомбардираха мирен град и държава, която им обяви война на хартия -- под натиска на Хитлер. Нашата войска, за чест на държавниците ни, успяха да я запазят да не воюва ни с руснаци, ни със западняци. Онези, обаче ни бомбиха. Избиха доста народ -- и деца, и жени. И гьонсуратите , вместо да се скрият от срам за невинно избитите, вдигат паметник на убийците.
В тежи тежки времена, когато десетки вражески самолети бомбандират София и страната ни, нашите пилоти, тези млади момчета, излитат за бой. Бой неравен ... Пилотите ни напълно разбират, че всяко излитане може да им е последно ...
Какво ли са си мислили преди излитане...
Бог да ги прости, загиналите пилоти -- нашите
И Бог да ги прости, загиналите от американските бомби българи


20 Януари 2013 23:20
Янтаре, тези снимки дето си ги показал.... трябва на едно голямо пано и да се поставят някъде отсреща срещу паметника им.
Тия убийци от тогава насам не се спряха -- опасаха целия свят с бази, воюват, бомбят из целия свят, не подбират -- мирни жители, войници -- квото падне ... И с атомни бомби бомбиха ... И нагло и безочливо се пишат миротворци ... И е пълно по света и у нас с откачалки които им вярват, че и им се възхищават ...
20 Януари 2013 23:26
И пак много удобно се забравя. Идеята да се бомбардират българските градове е на българомразеца Чърчил!!! С разрешението на Сталин. Специално Рузвелт, може изобщо да не е е знаел, къде се намира България. Българските пилоти и зенитчици са воювали както срещу американци, така и срещу англичани.
20 Януари 2013 23:31
В главите на някои съфорумци все още кънтят залповете на крайцера "Аврора"!
20 Януари 2013 23:47
За логическите връзки в статията нема сми да се спори. Но към тях са прибавени и тези под снимките, надявам се, от същия гениален автор, а не от редакцията. Например:
представянето на комунизма като национален проект на България.

което включва и
български работник и семейството му.

без коментар20 Януари 2013 23:58
Dinain 20 Януари 2013 23:03
Между другото, защо да не можело да взривят съветския паметник
Защо да го взривяват. Съветската армия не е съветската политика. В армията служиха млади момчета които им казваха че спасяват Европа от фашистката чума. Фашагите, дето баха наумили да правят от славяните тор на арийската раса, след като бастисаха сума ти евреи. Ако бяха победили същата технология на избиване предстоеше и срещу славяните. А в далечно бъдеще можеше да дойде и нашият ред -- техните съюзници.
Та тоя паметник е на момчетата от съветската армия които воюваха при жестоки условия -- отпред фашистките части -- отзад частите на НКВД. Тези момчета разгромиха елитните армии на Хитлер на източния фронт. Само си пуснете в ход въображението и си помислете за свят с Хитлер и "великите му идеи"
Така че кога чуете "паметник на съветската армия' не отвръщайте първосигнално -- като кучетата на Павлов -- руска армия и не изпадайте в състояние на умопомрачителна патологична русофобия. А мислете за загиналите млади мъже и жени от многото съветски народи, не само руснаци. Те се сражаваха за родината си ... и за Европа.
Накрая Съветската армия попиля японските главорези в Китай. И накараха японците да търсят капитулация от американците. Американците се криеха, някои и това не знаете. Криеха се, щото Малчугана и Дебелака още не бяха готови. После пуснаха Малчугана над Хирошима а Дебелака над Нагазаки. И тогава приеха капитулацията на Япония.
После за благодарност към Съветската армкия -- довчерашните им съюзници, запада им спретнаха студена война. Под прикритието и самочувствието на владетели на атома. СССР и ние, дето Чърчил и Рузвелт ни набутаха към СССР, бяхме в смъртна опасност. Атомни бомби можеше да падат и над нашите градове. Сталин мобилизира съветската наука и специалните служби и за около 4 години създадоха атомна бомба. Отново настъпи равновесие и мир, благодарение на атомното оръжие у Съветската армия.
И за това си мислете, като чуете за Съветската армия -- че ни спаси и от американските бомби -- не като тези над София, а атомни.
21 Януари 2013 00:06
У някои " хора " чувствата са на доста по-заден план спрямо изгодата, ако ги има въобще. На безчувствено място биеш Гладиаторе.
21 Януари 2013 00:13
Кой знае, Гоша, кой знае, може да се пръкне нещо добро
21 Януари 2013 00:18
Хайде стига сте се дърлили!
Като не сме искали чужди паметници на наша земя да не бяхме губили войната.
Това е положението. Още римляните са го казали: "Vae victis"! („Горко на победените!“.
Пак леко сме се отървали.
Човек трябва да умее както да печели, така и да губи с гордост.
Тук единствения въпрос е в мярката.
Да не прекаляваш с униженията на победения. Американците били сложили в двора си паметна плоча на летците си! Голяма работа!
В Германия подобни, че и по-величествени са на всеки километър, а там са заличили цели градове от лицето на земята.
Подобни статии са израз на дълбока комплексарщина!
21 Януари 2013 00:29
Ogo
Американците били сложили в двора си паметна плоча на летците си! Голяма работа!
В Германия подобни, че и по-величествени са на всеки километър, а там са заличили цели градове от лицето на земята.
E, и ? Германците, та германците... тяхна си работа.
И плочата не е в двора им, на скромно и скрито, а отвънка -- като на показ
21 Януари 2013 00:35
Кой знае, Гоша, кой знае, може да се пръкне нещо добро

Шегуваш се.
И Израел и България са се " пръкнали " благодарение на руснаците. Въпросния " бизнесмен " е типичен случай на неблагодарник - тип " храни куче да те лае " Чака някой да му подхвърли кокалче, пък ще лае по когото трябва. Вероятно при по-добра оферта ще запее друга песен.
21 Януари 2013 00:39
Американците били сложили в двора си паметна плоча на летците си! Голяма работа!
В Германия подобни, че и по-величествени са на всеки километър, а там са заличили цели градове от лицето на земята.

Ето виждаш ли какво значи да си още окупирана територия? А тук можеш да буташ каквито си искаш паметници, стига само да не са на окупатора.
21 Януари 2013 00:57
град Кесел
- правилното е Касел.

Годините минават и въпреки това хората нито поумняват, нито научават как са ги лъгали с все сили за истината около минали събития, а още по-малко могат да разсъждават и сами да си търсят какво, защо и как е било в действителност! За жалост дори хора които уважавам за позицията им по съвременни въпроси тук, се плъзгат по греста положена от лъжливата пропаганда на победителите и повтарят клишетата...

А германците са принудени да поставят сами "паметници" на окупаторите си. Добре е, че никой от управляващите натегачи тук не е инициаторът за изцвъканото паметниче нейде на ул. Богатица...

Може пък и да се лъжа - защото се намериха, все пак идиоти, да искат да се маха паметника на цар Освободител от пл. Народно събрание... За другият - дума нямам. Там вече са цяла армия с курешки в кратуните...
21 Януари 2013 01:07
Ако не се открие политически и правно приемлив вариант за преместването на мемориала, като единствена алтернатива остава неговата трансформация.

Сигурно може да се открие. Ето отиваме до Бухенвалд, вземаме си онази черна стена с надпис "България", щото какво са това 450 българи в пушека, хайде сега, политически и правно приемливо е сигурно за някои. Носим си я София. Слагаме я пред паметника и казваме на желаещите нови варианти, помиришете, така е щяло и по нашите земи да мирише, ако не са били минали онези с шмайзерите, на които е поставен паметникът. Та да вдъхнат тези желаещи поне веднъж дъха на "окончателното решение". После устройваме още една трансформацийка. Слагаме едно голямо бяло платнище и вадим един проектор, те вече не са скъпи, и пускаме онова филмче, дето го въртят в Бухенвалд на няколко езика, като предварително им вземаме на зрителите наушниците. Като свърши информационната част, питаме как намират паметника. Може да излязат интересни алтернативи.
21 Януари 2013 01:36
Съветската армия никога не се е била с българската и съветските самолети никога не са бомбардирали София. Не знам защо авторът си измисля глупости.

Не е, защото, за разлика от ситуацията със САЩ и Великобритания, правителството дава изрична заповед да не се воюва с настъпващата съветска армия.
Но фактът е, че съветската армия окупира България, независимо , че България не се съпротивлява.
21 Януари 2013 01:46
Но фактът е, че съветската армия окупира България, независимо , че България не се съпротивлява.

Факт е също, че сега никого вече не окупира, за разлика от другите " освободители ".
Пък и трябва да сме благодарни, че са ни окупирали, защото ако се бяха забавили другите ни " освободители " камък върху камък нямаше да оставят и вместо 4000 жертвите щяха да са на порядък повече.
21 Януари 2013 02:22
Глупости.
Съветската армия не се била сражавала с българската.
Ми то е ясно защо - българската е свалила гащи и е оставила страната в лапите на комунизма без бой.
Ако авиацията беше направила същото с англоамериканските бомбардировачи - и бомбардировки нямаше да има.
За къв чеп са ни сега тези паметници на армии - победителки ???
Единствените паметници които имат всенародно уважение са нашите войнишки и тези на руската армия - освободителка от турско робство.
Другото е дребно политшикалкавене.
Тва е.

21 Януари 2013 04:01
Русия не е „чужда държава”, както бащите ни не са „чужди хора”.
Ако не беше Русия (заедно със всичките си кусури) и саможертвата на обикновенния руски войник още щяхме да сме в Турция. Годините „на промяната” показаха, че няма дъно за падението на българската национална идея, няма кретенизъм, който да не може да се натъпче в главите на невежите, няма българин, който да не бъде оплют.
Само ако знаехте колко на запад не им пука за вас!...
Близането на ГЗ им и цялото помиярстване няма да донесат нищо добро на България. Вие не се броите за хора, запада вас - още по-малко.
21 Януари 2013 08:37
нещастници клети, няма по-голям враг на българщината от единоверната ни и еднокръвна Русия.....и от подобни на вас тепаймайковци и таткопредавници.....
21 Януари 2013 09:14
Аврора да не се прави много на политкоректен и да слага под един знаменател американските и руско/съветските паметници.
21 Януари 2013 09:15
Каква стана тя сега, построиха американския паметник набързо и туриха знака за равенство. С две думи - вие махате вашия, ние махаме нашия. Махаме, ама друг път!
21 Януари 2013 09:58
Yantar
Снимки от пораженията нанесени ни от Съветската армия нямам. Някой ако има да каже.

Ми, поразходи се навред из рОдината и ще ги видиш пораженията.
Каде и да одиш, каде и да шеташ...

Lord Voldemort
21 Януари 2013 10:18
ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
21 Януари 2013 11:27
Ми, поразходи се навред из рОдината и ще ги видиш пораженията.
Знаеш ли - не ги виждам. Та затова питах за снимки... ама въображаеми неща трудно се снимат - може би имаш рисунки?

нещастници клети, няма по-голям враг на българщината от единоверната ни и еднокръвна Русия..
Ти ходи ли да протестираш срещу връщането на паметника на Цар Освободител - баш враг на българщината?
21 Януари 2013 13:41
Има и един друг аспект - нужни ли са ни паметници изобщо? Може да взривим всички паметници в България, вкл. паметника на американските летци, паметника на съветската армия, паметниците на Левски, Ботев, Вазов, ... списъка е много дълъг и да останем без паметници. После може да помислим и за паметниците по гробищата и тях да ги махнем.....да взривим.... да унищожим....
21 Януари 2013 13:55
Този паметник не е достатъчен, а трябва да се построят още такива, като не бъде пропуснат паметник на нашия народен борец срещу устоите на комунизма - Иван-Асен Георгиев, задържан за разузнавателна дейност СРЕЩУ комунистическото правителство на Бай Тодор.

Много съветска риторика е изписана по-горе. Конграчулейшъни!
21 Януари 2013 14:16
Още едно потвърждение, че сме едно с македонците.
Ако отвориш македонски форум, може да прочетеш същите комплексарско-хейтърсдки коментари за българските паметници там!
21 Януари 2013 14:23
Генек -
21 Януари 2013 15:23
бонго-бонго 21 Януари 2013 01:36
Съветската армия никога не се е била с българската и съветските самолети никога не са бомбардирали София. Не знам защо авторът си измисля глупости.
Но фактът е, че съветската армия окупира България, независимо , че България не се съпротивлява.
Така е бонго, но я окупира според договореностите в Ялта --между Рузвелт, Сталин и Чърчил. А предложението ние да сме към СССР е на Чърчил и Рузвелт. Така че момчетата от Червената армия направиха това което им нареди тогавашния глобален елит.
Тук "вина" не трябва да се търси ни в Червената армия, ни в народа ни или в т.н. комунисти. (99, 99 % от които изобщо не вдяваха що е то комунизъм и има ли той почва у нас, а само бръщолевеха заучени партийни лафове)
А и комунистите бяха натрапени, натрапени по чужди предписания.
21 Януари 2013 15:31
Lord Voldemort 21 Януари 2013 02:22
Съветската армия не се била сражавала с българската.
Ми то е ясно защо - българската е свалила гащи и е оставила страната в лапите на комунизма без бой.
Ако авиацията беше направила същото с англоамериканските бомбардировачи - и бомбардировки нямаше да има.
Лорде, та какво, нещо не вдянах, какво трябваше да направи българската авиация -- да свали белите гащи и тогава от ония земи -- през няколко морета и един океан ще кажат "въх, каква послушна авиацийка, ма дайте да не ги бомбардираме,"
Ма ония идват, първо бомбят с бомбите, без да питат -- а нашите отвръщат.
За какво да се бие авиацията ни с руската авиация -- тя не бомбардира София и страната
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД