:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 401,568,722
Активни 90
Страници 37,667
За един ден 1,302,066

Напрежението в Сопот ескалира

Ако се стигне до драстични съкращения във ВМЗ, ще обявим бедствено положение, предупреди кметът
СНИМКА: БГНЕС
Сопот може да обяви и бедствено положение, ако се стигне до масови съкращения.
Напрежението във ВМЗ-Сопот ескалира в последните дни, след като в протестите се включиха и деца на работници от завода, а преди поредния митинг във вторник над 150 полицаи завардиха всички кръстовища около завода. "Не ги ли е срам да пращат толкова жандармерия заради децата. Ние стоим вътре мирно и кротко", възмути се работник. Кметът на Сопот Веселин Личев пък заяви по БНР, че ако се стигне до драстични съкращения, може да обяви бедствено положение в града. Според него "не бива политическа партия да яхва тези протести", визирайки БСП.

Вчера беше 20-ият ден от ефективните стачни действия на работниците, които в понеделник трябваше да получат заплатите си за октомври и аванс за ноември, но още нямат преводи по картите, обявиха синдикатите. Охранявани от полицаи от Карлово и Пловдив, те излязоха от завода в обедната си почивка и се събраха пред близката спортна зала. Този път обаче нямаше блокада на пътища, съобщи БНТ.

Нямаше и ученически протести, както се бяха заканили децата. "След като дойдохме вчера да подкрепим родителите, ни заплашиха с изгонване с по две неизвинени отсъствия. Днес (вторник, б.а.) са викали много ученици в дирекцията за наказания. Имаше и прибрани от полицаите за показания. Чувствам се заплашена от това, което се случва, все пак аз съм част от това", разказа пред БГНЕС Стефани Стефанова, ученичка в професионалната гимназия "Владимир Заимов". "Някои даже ги заплашиха с изгонване. И после как няма да ходя да протестирам, като хората няма с какво да си платят водата и тока", подкрепя тезата й друг ученик - Тодор Гайдаров.

Версията на директорката на гимназията Катя Адърска-Даскова беше по-различна. "Наказанията започват от пет неизвинени отсъствия, за две - нито можем, нито искаме, нито имаме намерение да наказваме когото и да било", коментира тя пред "Сега". Според нея по време на шестия и седмия час учениците са се включили в митинг, а не в стачката в завода с родителите си. "Те са очаквали, че ще бъдат с родителите си, но са се оказали на нерегламентиран митинг, който не е имал разрешение от общината, и с неясни организатори", разказа директорката. Затова още същия ден педагогическият съвет на училището се е събрал и е решил да се проведат разговори с учениците. Обяснено им било, че е хубаво човек да има гражданска позиция, която колкото и да се справедлива, трябва да се изразява със законови средства. "Ние им обяснихме, че както за родителите главната задача е да работят, за учениците е важно да ходят на училище, особено сега, когато се оформят срочните оценки. Обсъдихме с лидерската група доколко е редно да участват в нерегламентиран процес, макар и исканията да са справедливи. Учениците имаха среща със синдикатите и с ръководството на завода. Те имаха урок по гражданско образование на живо, а не на теория", смята директорката.
21
2214
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
22 Януари 2013 20:00
Що не отидат Цвък и Цецка да се присъединят към протеста? Или Цеко Минев им е платил само за Банско....?
22 Януари 2013 21:57
Очаква се в събота, Рапоня да отиде при вемезейците и да им каже, че до сутринта е преговарял с банкерите да им дадат пари за по 3 заплати!
П.П. Майтап бе ...Уили!
Смее ли Тиквата да иде там? Ще го линчуват!
22 Януари 2013 23:27
Директорката е обяснявала каква е правилната гражданска позиция на децата. И ги заплашвала с изгонване от училище, защото са се присъединили към митинг срещу властта. Тая заслужава линч!!!
23 Януари 2013 02:46
Къде са Многодомеца, Тетка Цецка Стругарката, Тиквонии ... да подкрепят протестиращите, да блокират някое и друго кръстовище, да обявят че и те протестират срещу работодателя ... Не се виждат нещо, ама са пратили представители - 150 нищоправещи полицай!
Ние им обяснихме, че както за родителите главната задача е да работят, за учениците е важно да ходят на училище ...
Сигурно госпожа директорката е права за задачите и, както личи по всичко, родителите са изпълнявали главната си задача. Липсва обаче съответното изпълнение от страна на работодателя на изпълнителя. Това ли е нагледния урок, които директорката превъзнася?
23 Януари 2013 08:26
Случайно ли се пропуска, че директорката Катя Николова Адърска-Даскова е общински съветник от групата на кмета на Сопот?
Децата са отишли да подкрепят родителите си. Добре са научили житейския си урок. Оцелели сме досега защото има такава подкрепа като общност. От училищата трябва да се гонят екземплярите които се опитват да изкореняват тези традиции, не хората които ги пазят.
23 Януари 2013 10:27
Тези работи кога се случват- сега или при тройната коалиция? Кога се разбра, че военно- промишленият комплекс е губещ и трябва да се продаде на наши хора чрез преватизация, но максимум за 1 лев и без работещите в него? Защо стачките са сега, а не при тройната коалиция? Защо сега не получават заплати, какво се случи- войните и мирното налагане на демокрация ли свърши, или ние вместо да изнасяме оръжие трябва да внасяме трета употреба оръжие? Кое докара предприятието до това положение при най- доброто правителство с най- много отрязани ленти? Аз разбирам, че е тройната коалиция, но не разбирам защо загробилите предприятието, а и всички провалени предприятия не са по затворите, а се разхождат като елит на прехода?
23 Януари 2013 11:01
от римската империя нищо не остана, какво от това че ще фалира някаква вече фалирала фирма? да ги закриват тези заводи, и без това се борехме толкова време за мир и разоръжаване, за какво ни са оръжейни заводи.
23 Януари 2013 11:15
Ако някой знае, нека да ми отговори, дали има в сетовната практика губещо оръжейно предприятие, къде е то и какви са причините за да бъде губещо.
А моето лично непрофесионално мнение е, че този завод нарочно е направен губещ. Доста усилия са били необходими. И сега, след като на всички е ясно, че той може престане да бъде губещ, абсолютно на всички - дори и на децата, не е ли наглост да се говори за начини за оздравяване чрез....закриване и сливане на някои производства. Нали знаем този път? Нали 20 години слушахме тези обяснения и гледахме това разграбване? НА кого не му е ясно, че хората ще изчакат, ако видят адекватна реакция? Не е ли смешно да се говорят едни и същи изтъркани думи, да се постъпва по един и същ престъпен начин? Какво остава на хората да направят? Ами те са оръжейници, но са нормални граждани. Не са африканци, цивилизовани са. Това ли им е най-големия недостатък? Кои сте вие, дето нагло и безогледно съсипвате остатъците от промишленост, обезлюдявате страната и продължава да ви има? Та вече и децата го виждат. Милост от вас не може да се чака. Значи?
23 Януари 2013 11:29
Глупаво е да се обяснява на децата, че задължение на родителите им е да работят, а на децата да учат. Та те не са дебили. "че както за родителите главната задача е да работят, за учениците е важно да ходят на училище". Нали всеки може да каже, че за това се борят. Колкото родителите им работят - толкова и те учат, примерно. Нали точно това искат децата - да работят родителите им, да има надежда, че и те ще има къде и какво да работят.
america1332002 23 Януари 2013 11:01 Нали вече безвъзвратно е минало времето, когато християните са се оставяли да ги разкъсат лъвовете? Да не би да искаш да кажеш, че ако на някой му харесва ние да изчезнем - трябва доброволно да се съберем и да се самоунищожим? както в стария виц (да се покрием с бял чаршаф и бавно да тръгнем към гробищата)? Нали не искаш да кажеш, че след като по цял свят се произвеждат оръжия, ние да се откажем от това производство, нищо че е печелившо? Значи другите могат да произвеждат и да печелят, а ние...да пасем трева но! екологично чиста, прасетата да бъдат щастливи, кокошките да пърхат от радост, а ние - да построим много пътища, за да идват чужденците и да ни се радват как заедно със щастливите животни кротко си пасем тревица, а циганите ни надзирават,а само някои богопомазани стоят на кантарите за да приемат машините от заводите, които пак под управлението на цигани в строини редици се отправят към пунктовете за приемане на вторични суровини. Е, браво. Надминахме и Оруел!!!
23 Януари 2013 12:11
Интересно, в качеството на какви, директорката и учителите се намесват в частния живот на учениците, при условие, че те не са нарушили правилника на училището? С какво право държат сметка и се набъркват в дела, за които нито имат авторитет, нито имат правомощия да решават?
23 Януари 2013 12:37
Констатация.

Шекспир пишел е сонети,
а Паси плете куплети:
за кръчмарски мурафети,
с авионски пируети,
за несебърските дюни
шитнати за лев през юни,
фонд за клъстери-източен
глас научен, но "безпочвен”.

Днес властта се подиграва
комитети назначава,
ситуации комични
все за хора безразлични.
23 Януари 2013 14:33
Oт хилядите писаници за ВМЗ Сопот, така и не ми стана ясно защо в завода работят или стоят (и това не е ясно) над 3000души на които се дължат заплати. Наистина ли толкова работа трябва да се върши с такова количество персонал, повече ли е работата или по-малко, защо заводът е на загуба, заради преразход за заплати или заради преразход на материали и консумативи или поради липса на пазари и залежала продукция. И защо тези на които не им плащат толкова месеци продължават да ходят на работа, а не напуснат и да заведат колективен иск за дължимите заплати? Доколкото ми е известно, ако работникът напусне заради неплащане на заплата от работодателя, той има пълни права на обезщетение на борсата. Или работещите искат да ходят на работа независимо дали има какво да се работи, а работодателят е длъжен да им плаща и няма право да ги съкращава независимо, че не може да им намери работа. Преди няколко години водих случаен разговор с един чужденец-приватизатор на българско предприятие, който каза, че е купил фабриката с условие да запази работните места в продължение на три години. Това била най-трудната част от сделката, защото имал подобно предприятие в своята държава, което работело с три пъти по-малко персонал. Независимо от това, задържал работниците и изпълнил договора коректно, но веднага след изтичане на третата година намалил щата наполовина и увеличил заплатите на останалите. В момента предприятието работи основно за износ с почти изцяло обновена техника и сравнително добре платен персонал. Имам усещането, че никой не коментира какъв е истинският проблем в Сопот. Ако направят съкращения на персонала, това ще гарантира ли, че заводът ще започне да работи на печалба и останалите ще си получават редовно заплатите. Ако е така - добре, но ако и след съкращенията пак не могат да се стабилизират, то по-добре отсега да обявяват фалит.
23 Януари 2013 14:44
Мечи,
Значи?

Ми, ясно!Да грабнат каквото там произвеждат и на улицата ...
Ще видите как за два часа министЕрчето с артистичната диплома и Пицко Лелин ще им платят всичките заплати, болнични, детски, че и ДМС за две години назад барабар и още четири премии за пропуснати ползи. Ама иска се кураж!
23 Януари 2013 16:06
пак тук четъх че в българия имало имало 373000 безработни. за тях никой не обелва дума а за някакви си 3000 се вдига патардия до небето. пределно ясно е че комунистите искат да изплозват този слчай да настройват хората против народната демокрация.
23 Януари 2013 16:10
Америка,ако не знаеш да те светна ,че в Сопот живеят общо около 6-7 х. души,общо. Карлово- я има я не 15-20 х.души. З х. души на улицата е бая погром.
23 Януари 2013 16:23
да се преселят в друг град или село където има работа. ограничение за жителството няма
23 Януари 2013 16:32
да се преселят в друг град или село където има работа. ограничение за жителството няма


Господине, нарочно ли пишете идиотщини?
23 Януари 2013 16:36
не не нарочно.така правят по цял свят(цивилизованата му част). живееш там където има работа, а не обратното.
23 Януари 2013 16:41
не не нарочно.така правят по цял свят(цивилизованата му част). живееш там където има работа, а не обратното.


Знаете ли какъв е процентът на безработицата в България, какво е търсенето на работници в специалната промишленост, какви са правителствените програми за за преквалификация, за увеличаване на заетостта, и колко човека са обхванати от тях?

Сигурен съм, че не, затова пишете тези неща.
23 Януари 2013 16:46
процентът на безботицата в БГ не е много голям. трагично е положението в гърция, испания и сърбия-двойно по голяма. ама искали в специалната промишленост. много искат. след студената война тази промишленост се свива и свива докато съвсем ще изчезне благодарение на миролюбивата политика на лауреата на нобелова награда мир -президента барак обама. това е реалността и тези хора трябва да живеят в нея, а не в измислени светове.
23 Януари 2013 16:48
Повечето от портретите в училищата са там точно защото хората на тях са участвали в "нерегламентирани процеси".
Учениците да си направят профсъюз и да направят стачка, та да покажат на директорката какво мислят за нея и началниците и.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД