:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 401,440,903
Активни 74
Страници 16,092
За един ден 1,302,066

ЕС обвини България, че прахосва парите за старите блокове в "Козлодуй”

Европарламентът настоява българските власти да представят детайлни планове и бюджети за ликвидирането на четирите реактора
Европарламентът остро разкритикува България, че не контролира и харчи неефективно парите, които й се отпускат за закриването на ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй". Порицани са и Литва и Словакия. "Недостатъците в програмите за извеждане от експлоатация на атомните електроцентрали в България, Литва и Словакия включват прекалени разходи, забавяния, липса на координация и надзор, разпръснати отговорности, изразходването на твърде много средства за несвързани енергийни проекти и лошо залагане на приоритетите", посочва доклад на комисията по бюджет към Европейския парламент. Европейските депутати, които участват в комисията, са възмутени, че 10 години след като трите държави са получили средства за закриване на централите, нито една от тях не е необратимо спряна.

Докладът не визира конкретни "несвързани" проекти, но не е тайна, че част от парите за затваряне на малките блокове в АЕЦ "Козлодуй" се харчат за саниране. Миналото лято например министърът на икономиката Делян Добрев се похвали, че над 120 млн. лева от Международния фонд "Козлодуй" отиват за енергийна ефективност - ремонти на 217 сгради на болници, училища и детски градини, икономично улично осветление в 14 общини и др. "Топлофикация София" пък получи 1.5 милиона лева, за да проучи заслужава ли си да гради мощност, която да гори брикети от бъдещия столичен завод за отпадъци.

ЕС задели общо 2.85 млрд. евро за ликвидирането на по-старите блокове в АЕЦ "Козлодуй", словашката "Бохунице" и литовската "Игналина" до 2014 г. От това финансиране за България са 850 млн. евро, за Литва - 1.45 млрд. евро, а за Словакия - 636 млн. евро. В доклада се изразява опасение, че властите в трите държави могат да упражнят политически натиск за получаване на още пари. В документа все пак се признава, че отпуснатите от ЕС помощи изобщо не покриват огромните загуби на приходи от предсрочното спиране на реакторите и още по-големите разходи за извеждане от експлоатация. Посочено е, че преждевременното затваряне е съкратило 15 години от живота на 1-4-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Европейската сметна палата вече установи, че не са осигурени необходимите средства за закриването на ядрени мощности в трите държави. При това става дума за огромна сума - дефицитът общо е около 2.5 млрд. евро, като само за България недостигът е от 853 млн. евро. "Дори и ЕС да отпусне още над 500 милиона евро до 2020 г., пак остава "дупка" от 2 милиарда евро", отбелязват одиторите.

"Безопасното закриване на ядрените мощности е отговорност на държавите", смята обаче румънският евродепутат Мариан-Жан Маринеску, докладчик на комисията. Затова България, Литва и Словакия трябва да предоставят детайлни планове за закриването на блокове, както и подробни бюджети за всички предвидени с тази цел мерки.

Евродепутатите изразяват недоволство и от работата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Тя управлява международните фондове, създадени за закриването на реакторите в трите страни. В доклада директно се предлага да бъде преценено има ли изобщо смисъл от посредничеството на банката.

21
5548
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
22 Януари 2013 19:39
ами да не ги закриваме?! .. да си работят?!
22 Януари 2013 19:48
sim4o

ще трябва да върнем парите обаче
22 Януари 2013 20:07
Другари,
Дайте да решим въпроса с "Белене", а после ще поговорим и за "Козлодуй".

Чуйте бизнес предложението ми и да направим "Белене" без пари :

Искаме нови мощности, които да произвеждат по 15 000 ГВтч годишно? Гарантирано евтино, чисто и без какъвто и да е риск?
Давате ми 11.5- те милиарда евро, приготвени за "Белене". С 10 млрд. ще предплатя 40 млрд. кубика природен газ, останалите ще дам за две газови централи по 1 000 МВт и още десетина по- малки. С 40 милиарда кубика газ ще произведа 250 000 ГВтч електроенергия.

Ще ги продавам по цената на микса - 90 лева за МВтч и ни лев повече! Няма ескалации, гаранции, сценарии, нищо - само цената на микса!
Приходите от тока, произведен с предплатения газ след петнайсетина години ще достигнат 11.5 милиарда евро и тогава ще ви ги връча обратно. Дори надлежно увеличени с лихвите. А понеже няма да сме харчили за ядрено гориво, заплати на 3 000 души, придъединяване към ЕПС и т.н., и т.н., ще сме спестили поне 9 милиарда евро.
Добавяме лихвите към тях и "Белене" ще ни излезе абсолютно безплатно!

Като бонус и подарък от чистото ми сърце ще ви оставя и двете газови централи по 1 000 МВт, заедно с десетината по- малки, които ще работят още поне 30 години след това.22 Януари 2013 20:09
sim4o

ще трябва да върнем парите обаче

Става, .... след като ни покрият загубите от непроизведена енергия.

Тъкмо че си платим 20-50% от цената на Белене.

А от експлоатацията че я и достроим. Се пак е "заместваща мощност"
22 Януари 2013 20:19
С Белене ще се случи същото като с реакторите от Козлодуй - я поработят 5 години, я не и ЕС ще ги затвори. Компенсациите ще бъдат "същите". Само в В САЩ и ЕС отдавна не строят АЕЦ-ове, само в България вървим срещу света и ще си платим здраво.
Натисни тук
22 Януари 2013 20:22
Само в В САЩ и ЕС отдавна не строят АЕЦ-ове


U.S. approves first new nuclear plant in a generation Натисни тук
за ЕС също лъжете.
22 Януари 2013 20:51
Тва по Костово време ги закриха тези блокове в Козлодуй, не са мислили грам. И сега - реват, щото на референдума хората ще ги зашлевят с един вот та свят ще им се завие. Хубаво е да има референдуми та да се поотрезвят малко всичките тия. То само тази седмица колко глупости излязоха - коронното - това с кашона е коронния номер.
22 Януари 2013 21:13
А защо нямаше референдум за ЕС......
22 Януари 2013 21:27
Distributed
22 Яну 2013 19:48
Мнения: 2,263
От: Bulgaria
sim4o

ще трябва да върнем парите обаче
и те на нас пропуснатите ползи и ОК!
... пито-платено ... на си ти куклите - дай си ми парцалите!
22 Януари 2013 21:29
и друг коментар имало подобен ... ами така е- това е истината!
правилно разсъждават хората!
22 Януари 2013 21:30
goo
22 Яну 2013 20:19
Мнения: 196
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
С Белене ще се случи същото като с реакторите от Козлодуй - я поработят 5 години, я не и ЕС ще ги затвори

ЕС ще ни затвори, точно.. знаеш ли коя работа??!
23 Януари 2013 00:18
Тва по Костово време ги закриха тези блокове в Козлодуй, не са мислили грам

И това е лъжа.
23 Януари 2013 05:09
"Недостатъците в програмите за извеждане от експлоатация на атомните електроцентрали в България, Литва и Словакия включват прекалени разходи, забавяния, липса на координация и надзор, разпръснати отговорности, изразходването на твърде много средства за несвързани енергийни проекти и лошо залагане на приоритетите"


След тази оценка колко са вярващите, че "Белене" може да бъде посторена в срок и без преразход от държавата?.... HSBC нещо мрънка за 8 -10 милиарда, аз съм сколнен да вярвам, че ще удари 15 000 000 000 евро. Нищо работа. По 2000 евро на калпак! Няма и двадесет минимални заплати....
23 Януари 2013 05:27
***
23 Януари 2013 08:29
За Козлодуй е ясно, че се прецакахме. "Благодарностите" са за др. Кунева и др. Михайлова-Нейски. Аз да попитам тук, как цената за изграждането на двата реактора на АЕЦ Белене през 2010 година е била 6,3 милиарда евро по думите на Росатом стана 22 млрд. лв?
23 Януари 2013 10:52
Следващата стъпка на Брюксел ще е ЗАКРИВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ !Като намалим депутатите на половина и разходите на Парламента- ще има пари за всичко !
23 Януари 2013 11:40
Чудя се още как ни търпи ЕК - беше готова дори да бъде гарант за АЕЦ Белене, но през 2011г. се отказа. Днес ни мъмри за неправомерното разходване на средства за затваряне на блоковете в АЕЦ Козлодуй. Накрая ще вдигне ръце от нас! И без това говорят вече за ЕС на две скорости, а може и съвсем да изпаднем!
23 Януари 2013 12:55
до andrei1978
Виж 6.3 милиарда е цената но съвсем не "до ключ" както казва Станишев,а без още към 2 милиарда. Освен това има методология за смятане на АЕЦ и тя съвсем не както я прави Р.Овч. - всеизвестна е на всички които се занимават с финансиране на АЕЦ, а не на тези които учат как работи АЕЦ. Имаш огромни лихви - към 2 милиарда до самия пуск, зашото купуваш скъпа техника, слагаш я на площадката, тя не произвежда но ти плащаш лихви. Като пуснеш централата върху тези лихви си плащаш пак лихви - за по-точно, задели някой месец и смятай.
23 Януари 2013 16:15
Моля, спомня ли си някой, че по едно време Путин предлагаше изцяло да инвестира строежа на Белене? Или аз неправилно съм разбрал тогава?
23 Януари 2013 16:56
Докладът не визира конкретни "несвързани" проекти, но не е тайна, че част от парите за затваряне на малките блокове в АЕЦ "Козлодуй" се харчат за саниране.
това не вярно в парите по фонда винаги е имало пари за проакти от ядрения прозорец и пари за неядрения, разпределението е 60:40 в полза на ядрения, при отпускане на пари по фонда винаги се гледало само парите нужни за извеждане на реакторите т.е. проекти и действия по реакторите -демонтаж ,деакнвизизация, хранилища за радиоотпадъци и материали, заплати на персонал по демонтажа и извеждането , пари за дейности на ДП РАО. И три държави се офлянкват с демонтажа на оборудването от реакторите и затова ЕС ги страх, докато парите от неядрения прозорец се усвояват добре особено в България, тези пари се дава за повишаване на енергийната ефективност идеята е че така ще се ползва по-малко енергия и няма да има недостиг тъй като са спрени 4 блока -БГ,2-Литва и 2 в Словакия. Но сега по време на криза ЕК иска да ограничи парите като искат да дават само за ядрения такъв или изобщо да не дават ,та затова е такъв доклада. Всяка старана с декомищининг фонд в началото на годината изготвя така наречиня СПД( кърътнли програм докюмент) със всичките си проекти за настоящата година ,проектна стойност т.н това енщо се гледа в ЕВРоатом където си защитаваш документа, ЕК и чак тогава се докладва на конференцията на донорите на фонда и той решава кой проект и кой не. Проеките трябва да са съобразени с плана по дейностите по извеждане на блоковете или енергийната ефективност с който са отпуснати парите за фонда за целия период на финансиране. Оператор на средствата е ЕБВРД така че годишните се съгласуват с тях имали пари няма ли , проектите се защитават заедно от страната получател +съответния отдел на банката.
Просот ЕК не иска да дава пари това е цялата истина.
23 Януари 2013 19:37
Цялата работа е една смрадлива партенка!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД