:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,734,230
Активни 92
Страници 6,576
За един ден 1,302,066
Без гордост и предразсъдъци

Да се простим с илюзиите - токът няма да поевтинее

Държавата продължава да бяга от големия въпрос: каква е сумата на загубите и щетите от лошо управление и порочни поръчки, която е включена в цената на електроенергията и която всички ние плащаме
снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Градусът на емоциите този път се повиши и защото вече почти пет години доходите на много домакинства са замръзнали или падат.
Зад увеличението на сметките за електроенергия в България има много и различни виновници. Част от тях са чисто пазарни фактори - като покачването на цените на изчерпаемите енергийни източници в глобален мащаб, високите преференциални цени за навлизане на нови енергийни източници, необходимите инвестиции за подновяване на остаряло оборудване и изграждане на нови мрежи.

Но трябва да добавим и множество разходи, които сапряк резултат от лошото управление на държавни предприятия,монополно гарантирани или договорени ренти, злоупотреби, разхищения и т.н.

Увеличенията на сметките за електроенергия през лятото на 2012 г. бяха удобно приписани на т. нар. "зелена" добавка - необходимата субсидия за навлизане на нови възобновяеми енергийни източници на пазара. Но в течение на годината за потребителите стана ясно, че съществена част от сметките им се определя от добавки "лошо управление".

С наближаване на парламентарните избори и с повишаването на потреблението на електроенергия през зимните месеци очаквано търсенето на нови виновници за увеличението на цените нарасна. Лошата новина е, че тъй като цените на тока за бита в България са най-ниските в Европа, либерализацията на пазара ще води към повишаването им за домакинствата. Има и добра новина - това поскъпване може да бъде забавено, като се удължи оптимално животът на съществуващите енергийни мощности. Негативните ефекти могат да бъдат намалени и ако се предприеме мащабна държавна кампания за саниране на жилищата и подобряване на енергийната ефективност в производството. Може да се работи и за намаляване на цената на природния газ, което би осигурило намаляване на сметките за крайните потребители на топлинна енергия и би дало глътка въздух на индустрията.Цените на електроенергията в България растат неумолимо от 2004 г.насам. Това не предизвикваше такива протести и сътресения, на каквито сме свидетели в момента. Покачването на цените си вървеше и преди появата на "обичайните заподозрени" - "зелената" добавка за тока от вятър и слънце и кафявата, за тока от ко-генерация. Междувременно във фактурите се появиха повече детайли и повече редове - с добри намерения, за повече прозрачност. Оказа се, че по-голямата видимост на отделните елементи не прави сметките много по-разбираеми, а води до по-голяма чувствителност от страна на потребителите.

Градусът на емоциите се повиши и защото вече почти пет години доходите на много домакинства са замръзнали или падат. Това допълнително повиши чувствителността към проблема. Същевременно дебатите около референдума за ядрената енергетика показаха на хората съществените разходи, направени вследствие на лоши управленски решения.

И ако повърхностните и лековати обяснения, съпътстващи всяко покачване на цените на електроенергията, не бъдат заместени от сериозен анализ на комплексните фактори и не бъдат предприети действия по енергийна диверсификация и енергийна ефективност, има вероятностда ставаме все по-често свидетели на граждански бунтовеи бойкоти на потребителите.

Време е да се простим и с илюзиите - няма причини цените да падат. Тенденциите за покачване са общоевропейски. В Европа енергията за домакинствата е поскъпнала с 40% от 2000 г. насам. Скокът в цените на енергията е директно свързан с по-високите цени на изчерпаемите енергийни източници в световен мащаб: цената на природния газ се е удвоила, на въглищата се е утроила, а петролът е 4 пъти по-скъп. Ето защо значителни увеличения се наблюдават в Чехия - заради скока в цената на газа, сметките в Полша пък са се увеличили заради скока в цените на въглищата и т.н.

В България тенденциите не са по-различни. Връзката между цените на енергийните източници и сметката за електроенергия става съвсем ясна, като разгледаме данните за енергийния баланс на страната: с изключение на скромния добив на лигнитни въглища, България внася суровините за производство и преобразуване на енергия. Около 2/3 от внесените горива се използват от централите за производство на електрическа и топлинна енергия. Следователно, ако цените на суровините се покачват многократно, няма как това да не отрази на сметките на домакинствата (не само за ток, но и за хранителни стоки, и дори техните опаковки, чието производство е базирано на нефтопродукти). Нещо повече, всяка инвестиция в нови мощности - а това са сериозни капиталови разходи, би означавала допълнително по-високи цени.

Това е положението - ДКЕВР може да регулира цените за българските домакинства, но не може да спре покачването им.И все пак какво натежава най-много в сметките за тока?По последни данни на националната статистика средното потребление на електричество на едно домакинство в България е около 306 киловатчаса на месец. Сметката за тези 306 киловатчаса (с ДДС) е 54.70 лв. От тях за "зелена" енергия са средно 3.39 лв., а за ко-генерация 1.17 лв. Около 40% във фактурата за електроенергия са разходи за пренос и достъп до електропреносната и разпределителната мрежа. Почти същата част от сметката се формира от реално потребеното количеството електроенергия. Тук обаче се включват също печалбата на предприятията и евентуалните разхищения заради лошо управление. Така стигаме до същността на въпроса, а именно: как се покриват направените близо 2 млрд лв. разходи по проекти като "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", ако не от сметките на потребителите и данъкоплатците? Или за редицата неправомерни или ненужни разходи по порочни обществени поръчки в енергетиката? Каква е сумата на всички тези загуби и щети, които ние, абонатите, плащаме, е големият въпрос, от който държавата бяга.

Така причините за покачването на сметките за електроенергия остават на равнище допускания и предположения. Разгадаването ще си остане възпрепятствано, докато части от веригата на ценообразуването се крият в сянка, докато ДКЕВР се опитва да регулира пазара, а лошото управление на държавни дружества остава ненаказано.

Сигурно е само това, че парите в българската енергетика са като енергията - не се губят, само се преобразуват. За някои те са печалба и приход. Но ги плащаме ние - като битови абонати, като бизнес потребители или като данъкоплатци - чрез бюджета.
 Графика 2
 Графика 1
78
4513
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
78
 Видими 
14 Февруари 2013 20:27
Генералният проблем е в цената на стоката РАБОТНА СИЛА.ДРУГИТЕ ЦЕНИ ВЕЧЕ СА ЕВРОПЕЙСКИ . Повишаването на тази цена е главна задача на държавата.А тук я няма.Защо ли?
14 Февруари 2013 20:37
Може да докарат вода от девет кладенеца в десети, само и само за да прикрият факта, че ЕРП-тата надуват сметките, държавата урежда Цветелинки, Ковачевци и Прокопиевци със стотици милиони, пък след това цената била висока.

Интересно е, че ще се разделят с властта, но няма да отрежат парите на олигарсите, а последните могат да играят с всяко правителство...
14 Февруари 2013 20:49
За какво беше цялото писание? Да ни каже нещо, които знаем. А именно, че цената на тока няма как да падне. Може да поограничат кражбите и загубите, но така или иначе цената ще е нагоре.
Но пък свенливо мълчат, че проблемът е в доходите. Които са във фризера. Докато ток, а и всичко друго прилежно си отразява межд. цени, инфлация, акцизи, еврощуротии.
14 Февруари 2013 20:51
За тока не знам, ма ко ви вържем по един камък заедно с ОО, ИПИ .... и некъде в дълбокото, нещата мое почнат се оправят.
14 Февруари 2013 21:01
Значи в момента ЕРП-тата генерират печалби и са в монополно положение. Ако се въведе конкуренция, то това няма да натисне цените надолу - как става това? Токът може и да не поевтинее, но може да се забави темпа на растеж на цената му, най-малко.

Пазарните талибани докарват от 10 кладенеца вода, за да докажат че държавата е лош стопанин. Защо се отказват от всесилната и невидима ръка на пазара не мога да разбера. Да не са на хранилка в ЕРП-тата?
14 Февруари 2013 21:02
Кайзер -
А тая - още една недоучила калинка...
-------------------------
Блогът на Генек

14 Февруари 2013 21:07
Хубу, няма да поевтинее. Кой обаче ще взема големите кинти? Чужденци или българската държава?
14 Февруари 2013 21:20
А ако вместо да се краде безбожно, кражбите и законните печалби се ограничат в нормални граници и ДДС за потреблението на ел енергия стане примерно 10%, токът да не поевтинее?
14 Февруари 2013 21:21
Може би не му е тук мястото, ама да попитам: Ко-генерацията е средство за по-пълно оползотворяване на топлината в ТЕЦ. Без когенерация ТЕЦ не е ТЕЦ а просто голямо парно. Та защо ко-генерацията оскъпява а не поевтинява тока?
А не разбрах инвестицията в нови атомни мощности в крайна сметка наистина ли оскъпява тока? Щото по всички пазарни теории цената зависи и от производствените разходи.
14 Февруари 2013 21:22
Вчера ИПИ , днес друг център за промиване на мозъци, на ясла зад граница и изпълнител на поръчки - Център за изследване на демокрацията/ЦИД/ ? Утре по програма трябва да е Индустри Уотч ? После Отровено общество ? Абонамента в газетата върви......
Цялата пледоария на това момиченце от ЦИД всъщност се излива в газетата заради сакралните за тях 1-2 изречения и внушения - че разходите по АЕЦ Белене се покриват също от сметките ни. Брей, това било цялата работа..... .А защо не попитат тези граница , които ги финансират като НПО: а те като оказват натиск върху БГ правителства този проект да се влачи от 23 години и така ерозират изпълнението му , те не носят ли отговорност за иди ми-дойде ми по проекта АЕЦ Белене ?
14 Февруари 2013 21:55
Соросчетата не са дали нито една полезна идея, единствено поощряват и защитават всякакви безобразия, като дори предизвикват много от тях. Единствено вродената им некадърност пречи да са още по-вредни.
14 Февруари 2013 22:05
Чисто технически анализът е верен. Но проблемът сега и у нас не е технически. Проблемът е морален и политически.

Проблемът е съвършената липса на справедливост. Това не е левичарски лозунг. Негодуващият българин не е против богатите. Против милиардери като Бил Гейтс или милионери като Мадона, заработили със собствен труд и усилия. Българинът не е разглезен грък, който смята, че поради факта, че е грък, му се полага държавата да го дундурка цял живот.

Българинът започна да озверява от факта, че докато той трудно свързва двата края, мафиоти, съмнителни олигарси или обикновени квартални крадльовци забогатяват чудодейно. А техните политически и медийни слугинчета обясняват как трябвало той, обикновеният българин да продължава да стяга колана. Вероятно докато опре до гръбнака.

Това усещане се зароди далеч преди ГЕРБ и всички основни политически играчи имат грях за него. Но ГЕРБ доведе проблема до абсурд. Краде се всекиден, краде се отчаяно, краде се непрекъснато, краде се всичко - от тигани до дюни. Все едно ни управлява цигански катун. В такъв случай да не се изненадват, че им се очертава ат Катуница.
14 Февруари 2013 22:05
Наистина, престанете да разпространявате пропагандата на Шентов и неговите служители. От самото начало на ЦИД в България този човек работи изключително за службите на САЩ, които му гарантират финансиране и това да не бъде сменен. Дори конкретно по темата, нали виждате, че нито в графиката им за ценовите тенденции, нито в статията някъде обясняват двойното увеличение в сметките, което, особено след инсталацията и на новите електромери, всички, дето си пазят старите бележки, могат да потвърдят
14 Февруари 2013 22:19
Пренос и достъп до разпределителната мрежа -- 27%, и това от цената с ДДС.

От цената без ДДС е 33% Там е заровено кучето.
14 Февруари 2013 22:29
Първо вижте от къде е статията? Центъра за изследване на демокрацията!
Център за изследване на демокрацията, да се изказва по въпросите на демокрацията, а не да се правят на икономисти и да ни обеснява, че токът няма как да поевтинее.
Институции, като "центъра за изследване на демокрацията" са спонсорирани всички знаем от кого и за какво.
14 Февруари 2013 22:33
С илюзиите са се простили още по времето на Никола Тесла. Немаше нужда от сия статия... ето че и у нас излезе наяве разломът между корпоративния и обществения интерес. Най-лесно за хубавите умни хора с парите е да си напазаруват тинк танкове в страни като България. После същите описват как дебатът се гетовизирал. Е много ясно... обществените трибуни също са приватизирани между другото. Изобщо странна е симбиозата между либерализация и мутризация
14 Февруари 2013 22:37
цената, та цената...
цената си е ок, проблема е, че са въвели в електромерите константа 235V. Калкулатора му ниеден, смята тока дето мери, по туй дет му е укарано. Пък сичкуту дет бачка се смята на ток. Падне ти мощноста, пък си плащаш за другата. Треба повече да топли, пак плащаш. Накрая се не чудя оти ми е толкова сметката, Ми искам ел мер кат у германията, дет ти мери и напрежението и кат ти падне напрежението не плащам... ма немааа... нема и да видя.
Ади със здраве и мачкай Боче.
14 Февруари 2013 22:38
Нещо повече, всяка инвестиция в нови мощности - а това са сериозни капиталови разходи, би означавала допълнително по-високи цени.

Айде бе - откъде накъде? И защо в допълнителни мощности, а не в мерки за намаляване на загубите? Не мога да схвана тая сбъркана логика - ще правим инвестиции, следователно потребителите трябва да се бръкнат...После потребителите ще се облажат ли от печалбата, като са вече съинвеститори? Не? Откъде накъде тогава ще се явяват източник на безплатен кредит? За тая работа си има банки. А инвестицията се изплаща от намалените разходи.
И тези мантри за скъпия ток как обясняват факта, че цената за износ е по-ниска от тая за вътрешно потребление? Да не се окаже, че скоро ще е по-изгодно да си внасяме, отколкото да си произвеждаме?
Има и други възможности - по-горе Змея е посочил една от тях - по-ниско ДДС! Не знам дали сте обърнали внимание, но ДДС се начислява върху ВСИЧКО във фактурата, вкл. "невъзстановимите загуби". Е те това е върха на наглостта - откъде накъде трябва да плащаме на държавата за нечии загуби?
14 Февруари 2013 22:48
Цената може и да не падне , но печалбата ще остава в България, след като изгоним чужденците и нашите изедници !
14 Февруари 2013 23:00
Голям анализ, големи изводи. Единственото което е успокоително е че видимо резервът от калинки за попълване на държавната администрация не е изчерпан. Достатъчно е да се види какъв е методът на ценообразуване и да няма нужда от всякакви такива "анализи". А като се види и как "анализаторите" дори си нямат идея за смисъла на част от понятията които "анализират" става съвсем весело.
Всъщност прогнозата от преди няколко месеца беше че ще се измисли някоя гнусотия, за да се отвлича вниманието от други неща, които са наистина взривоопасни. Защото никой разумен човек не си мисли сериозно или поне скоро ще осъзнае, че такива акции едновременно в десетки градове и медии са станали защото няколко човека са се събрали в социална мрежа и са решили да протестират.
14 Февруари 2013 23:01
Ама, токът бил скъп, парното било скъпо, всичко било скъпо...!
Що рИвете сега, бре?! Нали, пък, Демокрация Е, БЕ!
14 Февруари 2013 23:06
Цените на тока нарастват, ама Печалбите на производителите и продавачите на ток НЕ намаляват, а даже се увеличават?!
Значи, увеличението на Печалбите е за сметка на увеличението на Цените- т.е., за сметка на купувачите на ток!
14 Февруари 2013 23:15
Демокрация Е, БЕ!

Демокрацията никого не е*е.
В България нея я е*ат...
14 Февруари 2013 23:38

"...Време е да се простим и с илюзиите - няма причини цените да падат..."


Така ще е. Техническият прогрес е спрял на ниво 19в. Защо? За да сме роби и да плащаме. Защо нито един от нас няма възможност да произвежда и да потребява ел-енергия колкото и както намери за добре? Коя е причината да няма точно тук "технологичен скок"!?
15 Февруари 2013 00:36
Статията е пълен боклук!
Не мога да разбера защо в два поредни броя редакцията се опитва да ни облъчва с недомислиците на пазарните фундаменталисти и храненици на Сорос и американското посолство!
На всички им е ясно защо поскъпна токът:
1. Заради "Мариците" на Велзевул Ваньо.
2. Заради почти 800-те мегавата фотоволтаици, монтирани почти от край до края по времето на Бате Бабуин.
3. Заради похарчените пари за спрения проект за "Белене", при който първият блок трябваше да започне да работи и се изплаща в края на 2012 г. Вината за погребаните пари е изцяло на маймуняците от ГЕРБ. А сега през април-май ще трябва да платят на "Париба" още към 400 млн. главница и лихви.
4. Заради продадените от Мадридския шмекер ЕРП-та.
5. Заради безумните регулации, при които се плащат неща, като
- достъп до електроразпределителната мрежа НН
- достъп до електропреносната мрежа
- цена за невъзстановими разходи
- добавка за високоефективно комбинирано производство;
- добавка за зелена енергия.
За тези 5 неща (по мои изчисления от получените фактури) плащаме 3.6 ст/КВтЧ независимо дневна или нощна тарифа. Точно колкото е цената на тока по нощна тарифа.
......................................................
Ето тези 5 пункта трябва да изчезнат от сметките ни. Без да се прехвърлят в други пера.
ПРОСТО ДА ИЗЧЕЗНАТ!!!
И тогава цената на тока ще падне с 20%.
15 Февруари 2013 00:59
15 Февруари 2013 01:05
Вече коментирах в предния брой под статията на "икономиста" от ИПИ, но да го повторя пак накратко основното и за авторката от ЦИД - ние плащаме в Манхатън на ConEd, държавно регулиран монопол, за ток 77 (седемдесет и седем) долара за януари за цял апартамент с всички уреди и два големи PC постоянно включени, а тъст ми плаща в Пловдив на EVN, австрийски монопол, за една стая с акумулираща печка и почти нищо друго 177 (сто седемдесет и седем) долара по сегашния курс. Пенсията му е 160 долара. Моята заплата не казвам, но както се досещате е значително повече на ден, отколкото неговата на месец.

Организации като ЦИД и ИПИ вече над 20 години не успяват да стъпят на собствени крака и да установят радиовръзка с българската действителност. Тяхното ДНК е негодно за осъзнаване промените в света, настъпили в последните години.
15 Февруари 2013 03:35
Да се простим с илюзиите - токът няма да поевтинее

Със затворените от Кунева блокове на Козлодуй със спряното от Борисов строителство на АЕЦ "Белене" няма как да поевтинее. Реакторите на Козлодуй можеха още да работят и произвеждат евтин ток, но Кунева ги затвори. Първи блок на АЕЦ "Белене" можеше вече да произвежда евтин ток, но Борисов забави строителството и накрая го спря. От къде да дойде евтиният ток ? От скъпият ток на ВЕИ или далаверата на Костов с "американските" Марици и гарантираните им космически цени ?
-
Точно обратното - тази и в следващите няколко години цената на тока за българските потребители трябва поне да се утрои за да компенсира спирането на последните 2 блока на Козлодуй през 2017 и 2019 г.
-
И Борисов много точно го казва това на 8 април 2011 г. пред "Панорама" Натисни тук .
15 Февруари 2013 05:02
За съжаление и аз трябва да се присъединя към останалите:статията е манипулативна и некомпетентна.Що не си гледате демокрацията,а?!Че тя завоня на диктатура вече Вие ли ще ни оправите цените на тока?!
Ние много добре знаем,че енергоносителите поскъпват и се изчерпват.Но нали уж заради това има ВЕИ?А тя ква стана:те ни дерат кожите без да ползват газ,нефт,вода?!Нароиха едни перки под път и над път,дето не се въртят,твърди се,че нищо не произвеждат,а теглят ток от мрежата и го продават после скъпо.Така ли е?!И защо ги слагат като не сме Ирландия и тук служат за паметници на глупостта?!Защо в Германия хората имат на покривите си солари и ел.енергията от тях е евтина за инвеститорите,които са самите те?Откъде накъде ние ще плащаме инвестициите на някакви ТЕЦ,ВЕИ и прочие,кредитите и лихвите им,а няма да бъдем собственици нито ние,нито държавата?!Възмутените,че плащат за Белене ще се сетят ли,че в нейния случай дават пари,но някой ден децата им ще имат по-евтин ток като се изплати и че държавата ще има приходи?А с тез тарикати само ще плащаме инвестиции,а те са си собственици с нашите пари и ще си надуват сметките ни,както им падне!!!!!!Ок,може да не е Белене,може да е ТЕЦ или друго,но да виждаме хоризонт и бъдеще!А сега като искат да ги финансираме,защо нямаме права?Ами пуснете акции!Нали сме пазарна икономика?!Пазар ,ама друг път!Една шепа мошеници си въртят далаверите в енергетиката,вземат си кредити,строят си мощности,а балъците духат супата!Защото държавата ги обира с договори на тъмно за изкупуване на тока и гарантирани печалби към приятелчетата си.Казват,че тока от Козлодуй е евтин и стига,защо тогава не го ползваме ние,а "умните" печалбари да изнасят скъпия ток,където има по-високи цени?Защо не играят на свободния пазар?!
15 Февруари 2013 06:21
Българинът требва да става НОРМАЛЕН ЧОВЕК!
Требва да стачкува за ВИСОКИ ЗАПЛАТИ, а НЕ
за НИСКИ СМЕТКИ!
15 Февруари 2013 08:55
Да не забравяме и тока на циганите, "който всички ние плащаме" с абсолютна сигурност!
15 Февруари 2013 09:03
@ Туткалчев
Съжалявам, но въобще не си наясно защо тези компоненти - достъп до мрежата, пренос и т.н., са в сметката. Това е така, защото тези разходи са съществували винаги ,но не са отделяни от другите защото доставчикът на цялата услуга е бил един. От няколко години тези компоненти са включени, за да могат други доставчици евентуално когато се появят да образуват цената на тока, който те ще доставят и за по-голяма яснота, какво включва услугата "доставка на ток".
15 Февруари 2013 09:08
Другари,огледайте се наоколо.В момента се водят в света няколко войни.И ‌ще стават все повече.Борбата е за ойля и за всякакви други ресурси.200 000 гърла остават нетно на тази земя всеки ден.И всичките искат да ядат.Само,забравих да ви кажа,че за всяка 1 калория на масата,се изразходват 10 калории въглеводороди.
Само за чашата кафе,която пиете в момента,особено ако е в хартиена чаша,са изразходвани 200 литра вода.Мислете.
15 Февруари 2013 09:18
Мдааааа, каква е тази наша пазарна икономика, при която се произвежда ток в излишък /министърчето го твърди- 30% излишък/, а цената му си расте и расте и расте?
Очевидно пазарната ни икономика просто е менте.
Защото евтиният "излишен"ток се изнася навън, и някой печели от това, а най-бедните европейски граждани се товарят с плащането на все по скъп ток ,вече непомерно скъп за техните доходи, с тенденция за още по-голямо поскъпване. Уви, този удобен за някого процес на издояване на потребителя-българин, не може да е безкраен.
Единственият начин да се спре или поне намали поскъпването е да се строят електроцентрали , произвеждащи евтин ток. Това са АЕЦ. Ветрените и соларните ЕЦ ,с техния 6-7 пъти по-скъп от на АЕЦ ток са непозволим за България лукс.Погрешната стратегия на инвестиране в ЕЦ, произвеждащи скъпа енергия, просто не може да даде друг резултат, освен увеличаване на цената. Стратегия с инвестиции в ЕЦ, произвеждащи евтин ток, ще доведе до понижаване на цената.


15 Февруари 2013 10:34
Постояно се цитира, че цената на тока в България била най-ниска! Може и да е така, но по сметките на министъра от сметка 410лв, тока реално е 162лв, тоет ако тока беше безплатен, собственикът на тази сметка щеше да дължи пак 248лв ?!?
15 Февруари 2013 10:46
Не мога да разбера защо в два поредни броя редакцията се опитва да ни облъчва с недомислиците на пазарните фундаменталисти
15 Февруари 2013 10:54
Обмяна на опит... Живея в тухлен апартамент 117 вв.м. Отдавна съм залепил на всички външни стени,вкл. и към стълбището 5 см. плоскости от студопор.За да не топля горния апартамент - плоскости и на таваните на стаите. Две акумулерящи печки се включвят по два пъти в седмицята на нощна енергия. Сметката за ток -60-70 лв . с бойлер,телевизори, осветление и комп.......
15 Февруари 2013 12:09
бойлер,телевизори, осветление и комп.......

Само това ти е към 100 лв. светка. С отоплението сложи още поне 250 лв..
-
Всеки електроуред си има мощност. Вземаш мощността, часовете, които работи, умножаваш по цената на тока и сметката ти излиза.
15 Февруари 2013 12:15
Хинин 15 Февруари 2013 10:54 - И сигурно отдолу и отстрани има семейства с деца, дето топлят на макс? Иначе с 50 лева сигурно само банята ще си поддържаш на 23 градуса + бойлера.
15 Февруари 2013 12:17
На всички им е ясно защо поскъпна токът:

На всички, освен на доброволческата група за влияние към Оперативното бюро на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП!
Едно сравнение между сметките за ток от 2010 г. и 2012 г., показва, че сумата за пренос на енергия е скочила с 15%, добавката за зелена енергия е скочила с 266%, а добавката за високоефективно комбинирано производство (т.нар. когенерация) е скочила с 42%.
По въпроса за Мариците, продадени от Костов ми писна да обяснявам на доброволните сътрудници:
През 2001 е подписан меморандум за приватизацията на Мариците. При преговорите е постигнат компромис за прогнозната цена: киловатчас от ТЕЦ 3 да се плаща под 3 цента, а цената от ТЕЦ 1 да е под 4,5 цента за квтч. Освен това в меморандума се предвижда възможност за предоговаряне на цените и те действително са предоговаряни през годините - През 2005 г. AES получи отново държавни гаранции, че правителството подкрепя американската компания и гарантира, че при приватизация на държавните мини или НЕК новите собственици ще продължат да изпълняват ангажиментите за доставка на въглища и енергия. Същата година е подписан и нов договор за изкупуване на енергията, като цената беше намалена с 14% в сравнение с прогнозната цена от 2001 г. С преобразяването на "Марица Изток 3" с идването на “Енел”, през септември 2005 тогавашният директор Енрико Виале съобщи, че “Енел” е намалила с 0,80 евроцента цената, на която продава електроенергия на НЕК и тя щяла да бъде .... забележи 4.5 цента.
През миналата година разследване на ТВ7 показа, че държавната Марица Изток 2 купува варовик за серопочистващите си инсталации за 17 лв. на тон, а частните централи плащат почти двойна цена - от 28,31 лв. на тон на фирмата на Прокопиев. Тайна е на какви цени (договаряни от Милко Ковачев през 2002 и 2003 г.) се изкупуват въглищата от държавната и от частните централи. Никой не желае да коментира това.
Също така е показателно нежеланието на държавата да разсекрети договорите. За това призова не само Костов, но и бившият посланик Уорлик. В замяна на това милият господин Добрев вече година и половина "ги разследва" на тъмно, изтече информация, че договорите са предадени на прокуратурата. Прокуратурата многозначително мълчи.
15 Февруари 2013 12:19
yaavor 15 Февруари 2013 10:34 - Всъщност който иска може да си вземе ел. енергия от доставчика - отиваш в АЕЦ, пълниш един джоб, кофа или каквото си поискаш и готово. Отиваш вкъщи и имаш евтина ел. енергия

Доставката на ел. енергия не е шега работа. Искат се много инвестиции.
15 Февруари 2013 12:19
Като сме тръгнали да обменяме данни - топлофицирано жилище, енергоспестяващи лампи, хладилник, фризер, пералня, фурна и котлони клас А, не се готви често, един малък ЛЕД телевизор, три лаптопа. Сметка за ток обикновено между 30 и 40 лв. За декември с отчитане от 1 до 22 число - 25лв, от 22.12 до края на януари 47 лв.
15 Февруари 2013 12:27
За декември с отчитане от 1 до 22 число - 25лв, от 22.12 до края на януари 47 лв.

Или лъжеш, или плащаш по специална тарифа за гласоподаватели на ГЕРБ. На Фичо тъста плаща сто и седемдесет долара.
15 Февруари 2013 12:37
Крайно време е да се простим преди всичко с илюзиите за някакво демократично общество и някакъв преход. които ще ни оправят. Видяхме, че в огромната си част сме всички порядъчно "оправени". Ако ни е достатъчно, следва гражданското общество да вземе инициативата в свои ръце. И без кръгли и елипсовидни маси този път, видя се, че сътвореното около кръгла маса ни върна много години в развитието ни и ще се стигнем там където бяхме, при добро стечение на обстоятелствата след 50 г. От масата читави милионери станаха около 1000- 2000 души- другите се щураме безидейно и се плашим от всичко и всички.
Изход има. Приложен е в други страни, основно намиращи се на север от нас. Няма какво да откриваме топлата вода- само трябва да видим как затоплят студената- ама на практика, не на приказки.
15 Февруари 2013 12:38
Амбразурчик Бонго - жив щит на Велзевул Ваньо! Дерзайте, Ваша Милост! Всички Ви вярват за великите подвизи на драгалевското тъмнозелено...
15 Февруари 2013 13:25
Туткалчев, никой не Ви кара на сила да вярвайте или да не вярвайте на когото и да е, но избягвайте да се правите на говорител от името на "всички".
15 Февруари 2013 13:26
mick, напълно съм наясно, че преноса на енергия струва пари, но се дразня, когато ми казват че тока е евтин, а не се смятат всички разходи по доставката му. И подобни профански коментари тип "на къра" или по точно тип "ББ" са излишни.
15 Февруари 2013 14:06
топлофицирано жилище, енергоспестяващи лампи, хладилник, фризер, пералня, фурна и котлони клас А, не се готви често, един малък ЛЕД телевизор, три лаптопа. Сметка за ток обикновено между 30 и 40 лв. За декември с отчитане от 1 до 22 число - 25лв, от 22.12 до края на януари 47 лв.

Подобна ситуация и у нас, като добавиш че, LED телевизора е 47" и миялна машина, а пералнята е със сушилня.
15 Февруари 2013 14:06
Хинин, ти къпеш ли се и колко пъти месечно?
15 Февруари 2013 14:08
Амбразурчик Бонго - жив щит на Велзевул Ваньо!

Защитник на Костов съм, защото смятам, че неговото управление е било най-доброто за страната от началото на прехода досега.
Но преди всичко мразя глупавото лъжене.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД