:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 407,211,591
Активни 101
Страници 12,345
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Без топломер на входа на жилището сметките за парно са незаконни

Управляващите имат един полезен ход - да отнемат лиценза на топлофикациите и на фирмите за дялово разпределение, твърди писателят Емил Измирлиев, автор на книгата „Бандитската топлофикация”
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Емил Измирлиев
Емил Измирлиев е роден в Дупница. Член е на Съюза на българските писатели. Има 40-годишна кариера в медиите. Работил е във вестниците "Стършел", "Пиринско дело", "Разложки край" и "Демокрация". Има над 15 000 публикации. Автор е на книгите "Птица ли е като птица" и "Бандитската топлофикация" и на сатиричната абсурдна пиеса "Мутрата топлофикация".

------------------------------- Преди да започнем нашия разговор, е важно да уточним за читателите, че вие сте не просто човек, който се е отказал от услугите на топлофикация, а дори сте удостоверили нотариално, че в апартамента ви няма парна инсталация. Въпреки това попадате в лапите на Госпожа Парно, както иронично я наричате. Защо започнахте това нестандартно разследване, завършило с книгата "Бандитската топлофикация"?

- Навремето живеех на квартира, радиаторите ни бяха запечатани. Така беше по стария закон - ако си запечаташ радиаторите, не плащаш нищо. Обаче онези от "Топлофикация" се усетиха, че нещо взеха да им намаляват доходите. Тогава явно са хванали онези дребни хорица, погрешно наречени депутати, които промениха закона така, че със задна дата (напълно незаконно!) всички станаха абонати на топлофикация само защото в блока им има тръби. Не за първи път в България бе приет един антиконституционен закон. В Закона за енергетиката е записано нещо, което го няма никъде по света - дори и да си откачите тръбите и да нямате никаква връзка с "Топлофикация", вие продължавате да бъдете нейни абонати, защото в блока ви има тръби. Т.е. българският гражданин чрез един закон е принуден да плаща данък на топлофикация, какъвто се явява таксата "сградна инсталация", за това, че в неговия блок има тръби. Нищо, че всички тези загуби трябва да са за сметка на Госпожа Парно, нейните клакьори - бандитските топлинни счетоводители, пеят една и съща цинична песен: всичката топлина, която влиза в един блок, трябвало да се плаща... Получава се комична ситуация - хора без парно да плащат за тези, които имат парно, защото им ползвали топлината...

- В какво се състои бандитизмът на топлофикация ?

- Създадена е стройна система за ограбване на българските граждани със закон. Закон, писан специално за монополиста, не за българските граждани, които имат право да бъдат само роби на топлофикация... Основното противоречие е, че абонатите са лишени от конституционното си право да избират как да се отопляват. Топлофикация реално не притежава нито една молба от нейните 420 000 абоната (само в София), в която да пише, че те са съгласни да бъдат отоплявани при сегашните условия. Най-големият бандитизъм се състои в това, че топлофикация извършва услуга без законен търговски уред за продажба на енергия - топломер на входа на жилището на абоната. В закона за енергетиката ясно е записано, че топлофикация продава енергия, а не я подава, и тя може да се измерва само с този топломер, а не с този в абонатната станция. Той позволява да се отчете каква енергия реално се ползва от абоната и за отопление, и за топла вода. След като няма този законен търговски уред, топлофикация не може да извършва тази услуга, следователно не може да издава фактури, на които пише колко енергия е употребена. Престъпната дейност на топлофикация продължава реално с издаването на фактури с невярно съдържание, писани на коляно, защото по прогнозни данни не могат да се правят подобни финансови документи. То е като да отидеш в магазина и да ти кажат: "По прогнозни сметки вие ще изядете 100 хляба и ние сега ще ви вземем парите за тях, а после, като изядете два, ще ви върнем останалите пари." Фактически това е незаконно кредитиране на фирмата от гражданите, а топлофикация нагло начислява и лихви върху тези незаконни суми - годишно около 50 млн. лв. - отново незаконна банкова дейност! Комичното е, че в края на отоплителния сезон бандитските топлинни счетоводители правят изравнителни сметки - отново съвършено незаконни, защото са съставени по показанията на уредите за дялово разпределение, монтирани на радиаторите. А дори и детето чудо на кабинета министър Делян Добрев призна тия дни, че те не са уреди за търговско отчитане. Но странно, не последваха никакви санкции, нито пък беше отнет лицензът на топлофикация, както би следвало. Сега в обществото усилено се заговори, че тези незаконни уреди трябвало да се отчитат по-често, дори дистанционно. Колкото и пъти да ги отчитат, те няма да покажат нищо вярно, защото единственият законен търговски уред е топломер на входа на жилището на абоната! Докато той не се постави, трябва да се отнеме лицензът на топлофикация!

- Измамиха ли ни с уредите за дялово разпределение, които ни задължиха да накичим по радиаторите, и кой носи вината за това?

- През 2001 г. тези нестандартни уреди бяха подарени на топлофикациите, а след това те, заедно с фирмите за топлинно счетоводство, ги продадоха на хората и спечелиха от това само някакви си стотина милиона лева. Сега върви една кампания тези уреди да се подменят и да се приберат още толкова, въпреки че такова изискване липсва в десетгодишните договори на блоковете! А резултатът ще си остане все така плачевен - надписани сметки, фактури с невярно съдържание, ограбени над 3 000 000 души в страната...

- Кой печели от тази далавера и кой я покровителства?

- Интересно, че стане ли дума за "Топлофикация", всички млъкват. Имам силното подозрение, че над тази фирма има сериозен политически чадър от всички политически сили, които мълчат като риби за далаверите й. Питам се как може да има книга като "Бандитската топлофикация" и за 27 месеца, откакто е излязла, нито един политик да не обели дума, че тя съществува, а това я прави най-актуалната книга, все едно, че днес е излязла. Ето още един скандален пример как се решава проблемът с незаконната "сградна инсталация". Предишният омбудсман Гиньо Ганев два пъти сезира Конституционния съд за това, че тя е незаконна. В мотивите на протеста му единствено Съюзът на юристите в България дава становище, че не може да се плаща услуга, която не е поръчвана и не се ползва. Но КС не се съобрази само с това мнение и постанови, че таксата е законна и дори обвинява в решението си хората, които нямат парно, че пречели на тези, които имат... Надявам се новият състав на КС да се самосезира и да ревизира това антиконституционно решение. Още повече, че според Европейската директива 32/2006 таксата е незаконна, а трябва да се плаща само реално потребената енергия... Иначе се стига до парадокса в един блок 50 апартамента да плащат за удоволствието на 26 абоната да имат парно...

Тази аномалия трябва да се премахне, писах в отвореното си писмо до президента Плевнелиев от 6 февруари т.г. В него правя конкретни предложения какво трябва да се промени в услугата "парно" в интерес на хората, а не на бандитската топлофикация. Главното е - всеки да има право да избира дали да бъде абонат. Второ - да се премахне таксата "сградна инсталация" по причини, изброени по-горе. Дори в новия Закон за енергийната ефективност е записано, че трябва да има топломери на входа на жилището.

- Откъде идват високите сметки за ток според вас?

- Проблемът със сметките за тока е следният: държавата произвежда ток на цена 4.8 ст. за киловатчас, продава го на ЕРП за 7.2 ст., а те ни го продават без капка срам за 17.32 ст, т.е. с 10.12 ст. по-скъпо. Защо правителството позволява тази аномалия? Същото е и със "Софийска вода", която купува от държавата един кубик за 5 ст., а ни го продава за 1.76 лв. ( в София) - цена, утвърдена от паразитната структура, наречена ДКЕВР. Има ли по-голям грабеж от този! Народът го е казал - не е луд този, който иска тази цена, а който му я позволява.

- Ами така уж е по договор.

- Да, защото ДКЕВР им утвърждава големи разходи, за да се оправдае повишаването на цената на тока. Второ - не може ЕРП сами да си проверяват електромерите. Все едно този, дето продава домати на пазара, сам да си проверява кантара. Ами естествено, че съществува възможност да направи така, че да мери много повече, ако никой не го контролира!

- Да се върнем към парното - изложените от вас аргументи валидни ли са пред съда?

- Скандалното е, че фактурите с невярно съдържание на топлофикация се приемат за доказателства в съда. Има абонати, осъдили топлофикация, но те са единици. Но още по-скандалното е, че в момента и законът, и съдът работят за монополистите и делата за незаконните сметки се водят тайно от потребителя. Съдебната система не трябва да образува дела срещу длъжници за парно, след като няма топломер на входа на жилищата, а тя го прави!

Управляващите имат един полезен ход - да отнемат лиценза на топлофикациите и на фирмите за дялово разпределение, както това стана в Полша - там една зима хората се топлиха кой както може, а сега има частна фирма, която е направила тази изключително скъпа услуга, желана от 80% от старите абонати, и най-важното - отоплява хората, а не ги ограбва като българските си "колеги".
65
9854
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
26 Февруари 2013 20:51
Прав е авторът - незабавно преминаване към хоризонтални системи и истински топломер на входа на жилището!...
26 Февруари 2013 20:53
П.П.
Галя - добро интервю!
Сутринта Ви гледах по телевизията -
26 Февруари 2013 21:17
Втрещен съм ! Не от топлофикация и политици ... втрещен съм от конституционния съд !!! Ама наистина ли са излезли с такова тълкуване ??? Че е противоконституционно да имаш право да избираш с какво да се топлиш ???
Просто не ми се иска да го повярвам ...
26 Февруари 2013 21:58
Добре е политиците да се поучат малко от сегашните протести. Следващият път ще ги застрелят, докато ривът, че нямало демокрация.
26 Февруари 2013 21:59
Що бе? И конституционните съдии са хора, и те душа носят, и те пари харчат, и те коли карат! Пък нали все някога им изтича мандата и който не си е постлал меко овреме ще ходи да рови по кофите!
26 Февруари 2013 22:15
Прав е авторът - незабавно преминаване към хоризонтални системи и истински топломер на входа на жилището!...


Редник, та как да стане това в кооперация на 4 етажа с вертикални вградени щрангове и 8 апартамента, в 4 от които живеят пенсионерки на преклонна възраст

Преди 3 години попитах Бруната възможно ли е да имам топломер(не разпределител) на всеки радиатор, независимо от цената и по него да плащам реално потребена енергия, отговорът беше, че 90% от кооператорите трябва да са съгласни и да си монтират същите. Така че, авторът, Господ здраве да му дава, не е съвсем прав
26 Февруари 2013 22:29
На никой блок не е забранено да си подмени сградната инсталация с хоризонтална.
И след като не иска Топлофикация, това е и вариант да не се плаща сградна инсталация, а да се плаща само процент за отопление на идеалните части, които човекът, като собственик в сградата има. Но никой не го прави, защо ли?
26 Февруари 2013 22:35
с хоризонтална


хахаа хора .Вие не знаете ли, че и с хоризонатлна разводка и един топломер на входна, се плаща сградна инсталазция и тя е точно колкото една сметка внай силния сезаон около 240 кинта за година.
Престанете с глупостите.
26 Февруари 2013 22:36
"че в апартамента ви няма парна инсталация"

Каква е тая "парна инсталация"
26 Февруари 2013 22:52
"Най-големият бандитизъм се състои в това, че топлофикация извършва услуга без законен търговски уред за продажба на енергия - топломер на входа на жилището на абоната."
------
Централното отопление отоплява цялата сграда или вход.
Не може да отоплява отделни апартаменти в нея, поне не напълно независимо.

Клиент на централното отопление е цялата сграда/вход.
Топломер има там където трябва, и където клиента получава стоката - в абонатната станция.

Как апартаментите от клиента - вход, си разделят сметката от абонатната станция си е работа на клиента-вход.
Грешка е , че Топлофикация се бърка в сметките на хората без те да си го поискали.
Най-добре е, на хората да се даде възможност на хората сами да изберат как да си делят общата сметка от входа.

А да се откаже услугата на Топлофикация може - целия вход се отказва. Тогава сметката е нула.
26 Февруари 2013 22:58
Статията е бая глупувата.о.

Писател и журналист бистрат топлотехника, и псуват общинското(т.е. и тяхно) дружество за централно отопление.
Никои не е задължен да се включва към централното отопление, не знам къде им е проблема.
26 Февруари 2013 23:02
За сведение на радетелите на един топломер. кютайте си на дяловите разпределения, че ако минете на индивидуален топломер, може да се окаже, че сте плащали по-малко.
26 Февруари 2013 23:02
"Така беше по стария закон - ако си запечаташ радиаторите, не плащаш нищо."

Как може безплатно в апартамента без радиатори да е, да речем 15 градуса, а вън да е -5 градуса?
Кой плаща за тези 20 градуса разлика?

Отговор е ясен - комшиите баламурници.
А хитреца Андрешко "няма радиатори" и има 0 лева сметка.
26 Февруари 2013 23:09
Братя,

Време е да ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННЕНСЪДОСТВУВАТЕЛСТВУВАМЕ!
27 Февруари 2013 00:24
ValeriaNN26 Февруари 2013 22:29

На никой блок не е забранено да си подмени сградната инсталация с хоризонтална.
И след като не иска Топлофикация
---

Сградата е обща собственост на тези които я обитават.
Топлофикация не може да прави каквото и да било там.

Дори и прослувутите тръби за които хората реват, че Топлофикация им ги е прекарала през апартаментите са си тяхна (обща на сградата) собственост.
27 Февруари 2013 00:40
Как било възможно, при свалени радиатори 20 гр. разлика..., ами възможно е да да ползува други, отоплителни уреди.От това което сте написал, разбирам, че си е свалил радиаторите, а не, че няма други отоплителни такива.
27 Февруари 2013 08:23
Как може безплатно в апартамента без радиатори да е, да речем 15 градуса, а вън да е -5 градуса?
Кой плаща за тези 20 градуса разлика?


А кой ме пита искам ли ги въобще тия 20 градуса разлика ?! Или казвате, няма питане. Искаш - неискаш, я вземи тия 20 градуса, че да не стане по лошо
27 Февруари 2013 09:15
Тасмания, на никой на никой, ама частният интерес на гражданина е поставен в зависимост от това да убеди 10, 15, 30 други семейства да направят същото, да похарчат едни пари, дето все някой от 30 -тте семейства няма да ги има или няма да иска да ги харчи.
Което не е нормално.
27 Февруари 2013 09:19
частният интерес на гражданина е поставен в зависимост от това да убеди 10, 15, 30 други семейства да направят същото, да похарчат едни пари, дето все някой от 30 -тте семейства няма да ги има или няма да иска да ги харчи.
Което не е нормално.

В сграда - етажна собственост - е така. И за асансьора, и за покрива, и за водопроводните инсталации и за много други неща.
27 Февруари 2013 09:21
Тарикати на дребно. За мен най-правилното решение е Топлофикация да спре работа за 1 година. Та хората да видят как е без парно и топла вода. След година всичко ще си дойде на мястото - ако хората не искат парно - супер, ще има работа за циганите да крадат тръби и метал с години Ако пък хората искат парно - тогава няма да се оплакват и ще си плащат навреме, щото са видели как е без парно

27 Февруари 2013 09:27
Интервюто е уникално. Трудно мога да си спомня толкова лъжи и манипулации написани на единица площ.
27 Февруари 2013 09:41
А кой ме пита искам ли ги въобще тия 20 градуса разлика ?!


Ти сам си се питал, даже си си отговорил положително сам на себе си, когато си купил апартамент в сграда с централно отопление.
27 Февруари 2013 09:48
Тасмания, на никой на никой, ама частният интерес на гражданина е поставен в зависимост от това да убеди 10, 15, 30 други семейства да направят същото, да похарчат едни пари, дето все някой от 30 -тте семейства няма да ги има или няма да иска да ги харчи.


Ами ако 2 апартамента на 2-я етаж поискат да се откажат от ВиК?
Могат ли да си резнат ВиК тръбите , които минават през ТЯХНАТА собственост, и да кръцнат водата на тези отгоре?

Общи са някои неща в една сграда , в която живеят хора общо.
Толкова ли е труден за смилане този очевиден факт.

Покрива е общ, а не на тези от последния етаж, крайната стена вляво е обща , а не само на тези дето живеят отляво.
Носещата колона вляво е обща, и тези отляво не могат да я махнат, за да имат 2.5 кв. метра повече площ, защото ще падне цялата сграда.

И отоплението е донякъде общо, макар и не на 100%.
Може би 60-70% от отоплението е обща дейност, и останалите 30-40% подлежат на контрол от отделните собственици
27 Февруари 2013 10:03
Как може безплатно в апартамента без радиатори да е, да речем 15 градуса, а вън да е -5 градуса?
Кой плаща за тези 20 градуса разлика?

Отговор е ясен - комшиите баламурници.
А хитреца Андрешко "няма радиатори" и има 0 лева сметка.


Тъпо та вдлъбнато, освен с радиатори човек може да отоплява с различни уреди, и ако в апартамента му температурата е 24 градуса, или колкото си поиска, тогава по тази логика "Топлофикация", трябва да му плаща, затова че отоплява абонатите на топлофикация.
27 Февруари 2013 10:10
Някога имаше една логика -възможно ли е 2+2=3, ДА, ако ПАРТИЯТА реши, гърбавите в момента са абсолютното доказателство чии наследници са, при тях не важи никаква логика нито някаква реалност, важно е какво Тиквата реши и тикварите.
27 Февруари 2013 10:20
Нарича се ТЕЦ -Топло ЕЛЕКТРИЧЕСКА централа, основната и дейност е производство на ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, топлата вода особенно в по-топлият период е отработен продукт, който ако не се използва трябва да се използват допълнителни ресурси за охлаждането му, ако се направи една точна ревизия в ТЕЦ-София, може да се окаже че през лятото "Топлофикация", трябва да плаща на абонатите за топла вода.
27 Февруари 2013 10:41
Този дали си вярва?!
Що не вземе да напише и за Бандитското водоснабдяване, където нещата са аналогични. Има общ водомер и всичко измерено от общия водомер се плаща. Този, както и много други не схваща, че не живее сам в пещера, а живее в сграда, която е негова съсобственост и всички инсталации в сградата са негова собственост и на останалите съсобственици. Тоя същия е съсобственик на инсталацията за парно, на инсталацията за вода, ... неясно защо тоя си мисли, че неговата собственост завършва до стените на апартамента му? Ако е така, той може да не плаща и за ремонт на покрива, за асансьор и т.н.
Всички подобни на този, мрънкат кой по-силно, кой по-слабо, но не можеш да ги накараш да живеят в сграда без парно - и как ще искат - там е студено.
27 Февруари 2013 10:46
Този хитрец се опитва с закон да задължи съседите му да плащат и за неговото отопление или поне за част от него. Ако живееш в сграда с парно и си по-студенолюбив, може изобщо да не пускаш парното - температурите вътре не падат под 18-20 градуса. Ако в същата тази сграда парното спре, температурите рязко падат, примерно стават 5-6 градуса, когато навън е около нулата. очевАдно е, че парното е услуга за отопление на цялата сграда, а не толкова на конкретното жилище, както се опитва да ни излъже тоя.
27 Февруари 2013 11:12
Този хитрец се опитва с закон да задължи съседите му да плащат и за неговото отопление или поне за част от него. Ако живееш в сграда с парно и си по-студенолюбив, може изобщо да не пускаш парното - температурите вътре не падат под 18-20 градуса


Така е.
Ако ме няма събота и неделя, и парното е спряно, като се върна неделя вечерта темперетурата е около 16-17%.
Това на горе долу добре изолиран блок, строен преди 10 години. Тези 16-17 градуса откъде са дошли, като навън е -10, -5 или 0 градуса?

Дошли да от комишите и от общата инссталация, която топли целия блок.
От тези 16-17 градуса, му трябват едно 3-4 градуса отгоре за да стане нормална за живеене темперетура.

Така че, всеки апартамент конусмира една голяма част от енергията за отопление, да речем 60-70% , независимо дали радиаторите са пуснати или не.
27 Февруари 2013 11:21
Искаше ми се да не съм груба, но се възмущавам от мнения на хора като Tasmania.Как да накараш 100 семейства с по 4 души да са на едно мнение. Защо трябва да си зависим от това колко прост или не е комшията. Трябва да имаш избор. Все едно да плащам че на покрива има клетка на еди кой си мобилен оператор. Ама няма не искам. Вие хора с такива мнения живеете или извън София или извън БГ. Може би в малките градове или в новите кооперации е различно, но погледнете огромните комплексите. Аз лично се принудих да се откажа и от топлата вода, за да се отърва веднъж завинаги от тази мафия, но не. Целия блок няма парно, аз нямам топла вода и познайте - пак ми идват сметки от топлофикация. За разпределение. Не зная на какво. Но след 4 години ходене по мъките, си платих 4000лв пак не знам за какво, защото плащах по 300 за ток. Какъв човек трябва да си, за да си на страната на монополиста, който те изцежда и краде нагло и безугледно. И какво значи съгласили сте се да ползвате парно щом сте си купили жилище в блок с централизирано отопление. А къде бе мой човек да си купя. Нима има такива без централизирано отопление. Не може цялото ти битие да зависи от това къде има парно. Че сме овчи народ ми е ясно, ама толкова ли сме глупави да не се сетим, че не може да няма начин. Винаги има!
27 Февруари 2013 11:33
И mick от две години съм без "Топлофикация" и мога да кажа, че вдишнах глътка въздух. Много пък страшно, все едно няма друг начин да си топлиш и вода и да се отопляваш. Някой питал ли се е защо новото строителство жилища в големите градове доброволно не се включват в топлофикация. Нали е много готино а? И ако някой от вас хора се е занимавал с недвижими имоти, защо ли там където е без топлофикация вече се води за предимство!? Допускам, че може и да живеете в някакви блокове които всички си плащат и нещата са наред. Но представете си че 4-5 семейства се откажат от парно и вие започнете да плащате тяхната сметка. Тогава искам да ви чуя мнението. Защото една истински работеща система не може да е такава само за единици, а да работи за масата. А единици да са прецакани, защото нищо не е съвършено, камо ли пък някой закон.
27 Февруари 2013 11:35
Ами защо повишиха цената на топлото в Русе? Русенската топлофикация е на въглища, и въпреки това стана една от най-скъпо произвеждащите топлоенергия в България. Останах изумен, когато прочетох аргументите за повишението на топлото с 18%! Топлофикацията си заложила процент печалба за предната година и понеже много граждани са се отказали от услугите и, то не могла да си получи печалбата в пълен размер и си поиска увеличение на цената на топлото. Най идиотското е, че им разрешиха! На това какво му се вика! И що за бандитска комисия е това?
27 Февруари 2013 11:51
За сведение на радетелите на един топломер. кютайте си на дяловите разпределения, че ако минете на индивидуален топломер, може да се окаже, че сте плащали по-малко

Пълна глупост. Апартамент с индивидуален топломер от 01.01.13 - 31л01л13 =127.56 лв.
За сравнение апартамент с уреди за дялово разпределение 01.10.13 - 31.01л13 = 368.42 лв.
27 Февруари 2013 11:53
"Ами ако 2 апартамента на 2-я етаж поискат да се откажат от ВиК?
Могат ли да си резнат ВиК тръбите , които минават през ТЯХНАТА собственост, и да кръцнат водата на тези отгоре?"
Ама ВИК не те карат да плащаш за това, че тръбите им ти минават през апартамента.

27 Февруари 2013 12:03
За съжаление, директива 2006/32/ЕО, на която се позовава Калин Измирлиев, вече е отпаднала и е заменена с директива 2012/27/ЕО, като формулировката "плаща се само за потребена енергия" вече я няма. И в Европа стават неприятни фокуси. Много жалко, но факт.
27 Февруари 2013 12:20
Другото, което искам да кажа, е, че - ако се поставят топломери в основата на всеки вертикален щранг, този затворен енергиен контур "топломер на вертикален щранг плюс топлинни разпределители нагоре по радиаторите" ще прилича на напълно на затворения енергиен контур "топломер на хоризонтален щранг плюс топлинни разпределители нататък по радиаторите", който имаме в западните образци на системата, която у нас е просто некадърно преписана. Оттам нататък отчитането е лесно - топлинните разпределители на радиаторите, закачени на вертикалния щранг, се съотнасят към топломера в основата му също както това се прави в западните образци на некадърно преписаната система, само че към топломер на хоризонтален щранг и ... всичко е наред - защото консумацията на всеки апартамент е сума от консумацията на отделните радиатори, която се изчислява съвсем точно чрез съотнасяне на всеки топлинен разпределител към топломера в основата на всеки вертикален щранг. С този фокус двете системи - на хоризонтални и на вертикални щрангове за разпределение на топлинната енергия стават метрологично еквивалентни и това, което е измислено на запад за хоризонталните щрангове, може съвсем правомерно да се приложи у нас към вертикалните щрангове.
27 Февруари 2013 12:25
12345678910 27 Февруари 2013 11:33 - 90% от сградите в които в момента има парно, не са пригодени да се отопляват по друг начин. И ако спре парното напълно, ще изгори ел. инсталацията. Отделно тия там отдавна са си "усвоили" комините, та не стават и за твърдо отопление.

Та първият отказал се печели, но ако и други се откажат - резултатът ще е изгорели инсталации, и ако все някои се отоплява на твърдо гориво - смог.

Все пак българинът не вярва - и трябва сам да се изгори за да разбере, че огънят пари. Та затова казвам - да спрат за един сезон топлофикация. Пък после който иска нека се връзва към нея доброволно.
27 Февруари 2013 12:40
Вярно ли, че ще изгори инсталацията? Пет години живеем във вход без парно-всички са на ток и нищо й няма на инсталацията. Само дето топлата вода ни я продават златна - при три апартамента на бойлери от 21 общо, водата скочи на 18 лв. кубика.
27 Февруари 2013 12:43
Добре де, ако в една сграда няма парно, като се върнеш от уикенда колко ще ти е температурата?
Естествено, че няма да е минус 5 градуса.
Първо, човеците са със телесна температура 36 и нещо - излъчват топлина. Второ, човеците се греят примерно на ток - пак отопляват стените, подовете и таваните си и така индиректно - комшиите и цялата сграда.
27 Февруари 2013 12:52
2-3 киловата със климатици са напълно достатъчни за отопление на повече от 70-80 кв. (не кометирам въпроса дали е много добре, но пред дилемата да умреш от студ или глад е за предпочитане), съществуващата ел. инсталация напълно може да издържи. Доказано е че климатиците в повечето случай са най-евтиното отопление но не най-доброто. Определно бих казал че Топлофикация е нещо много добро и евтино, но при положение че години наред се използваше за ограбване на хората и те започнаха да се отказват от услугата и естествено сметките станаха още по-високи (на социопатите никога не им стига накраденото). Световна практика е енергоизточниците е да бъдат скачени съдове, и аз като не потребител на Топлофикация би трябвало да гракна "Да си плащат" защото винаги съм плащал повече от УДОВОЛСТВИЕТО Топлофикация. Само че Топлофикация е общинско беше държавно дружество което в крайна сметка изпълнява и определени социялни функции затова и цената му трябва да бъде поносима, колкото повече абонати толкова по-ниска себестойност, но НЕ социопатите ще повръщат топло като римляните храна, но няма да я дадат на нуждаещите се.
27 Февруари 2013 12:57
Ама ВИК не те карат да плащаш за това, че тръбите им ти минават през апартамента.


Общите неща в една сграда са обща собственост.
Тръбите в блока ви да си ваши, не на Топлофикация и на ВиК.

Топлофикация има собственост до абонатната станция, даже мисля, че и тя е собственост на блока (тук не съм сигурен на 100%).

По различен начин се потребява вода и топлина.
Няма как да има толкова точно отчитане за топлината , както за водата. То от там идват и проблемите.

Проблема май е по-скоро бедността, защото същата Топлофикация и същата горе -долу схема преди 1989 е била благодат (филма Топло), но тогава сметките са били 10-15 лева. Ако имаха пари хората, нямаше да се откажат от такава удобна услуга като топло и топла вода.
27 Февруари 2013 12:58
Подпалиха електромерите в шуменски блок

Неизвестен унищожи с газова горелка електромерите на 8-етажен блок в Шумен, предаде БГНЕС.
Извършителят вероятно живее във входа и е искал да накаже Енергото за високите сметки за ток.
27 Февруари 2013 13:10
Уважаема др. Горанова, откъде го изкопахте този смешник?
27 Февруари 2013 13:19
Каква е тая смешка, ако те нямало 2 дни и край. Живея в къща нямам съседи, но имам изолация. Като ме няма една седмица и навън е -10 в къщата е +10. Я виж ти 20 градуса разлика голям меджик.
27 Февруари 2013 13:46
trim 27 Февруари 2013 13:19
Каква е тая смешка, ако те нямало 2 дни и край. Живея в къща нямам съседи, но имам изолация. Като ме няма една седмица и навън е -10 в къщата е +10. Я виж ти 20 градуса разлика голям меджик.
---

И откъде идва нарастването на темперетурата вътре до 10 градуса, като вън е -10?
За една седмица вътре в къщата без никаква енергия, ще се изравни темперетурата почти до тази отвън, с няколко градуса разлика най-много.

Някаква магия сигурно, неподвластна на физичните закони.
27 Февруари 2013 13:47
Ще ви помоля, да да не се гневите на мнението ми, а максимално обективно да помислите над фактите.
1. Работя на три места /съответно с придружаващите данъци/.
2. Прибирам се само за преспиване.
3. Махнал съм радиатори, просто защото не ми е необходимо да отоплявам площ която е празна. Не ползвам топла вода от `топлофикация`. Имам си електрически бойлер.
4. Сметките `сградна инсталация` са кошмарни.
5. Кошмарни са защото пенсионери и безделници обичат да им топло навсякъде. Те не обичат да се навличат с дрехи в къщи или да топлят една стая.
6. На предложенията ми да се откажем от парно отговарят `че ние по цял ден на студено ли да седим`.
7. Те са мнозинство. А мнозинството упражнява ДИКТАТ над малцинството. Нищо, че `малцинството` им изработва пенсиите и помощите. Длъжен съм бил. Те ми били осигурили живота /?!?!/ с това, което са построили ?!?!?!


.... можа да продължа до безкрайност ....

Та, с какво съседите ми са по различни от циганите ?! Все някой за нещо им е длъжен и все парите, които им давам са недостатъчни. Това просто не може да продължава така !!! А вие си дуднете за `разлики в температурите`.
27 Февруари 2013 14:04
Защо ли си мисля, че цялата тая псевдодемократична тупурдия за "правото да се отопляваш, както си избрал" ще се изпари яко дим, когато цената на тока стане 25-30 стотинки. Това не е майтап и не е много далеч.
Въобще твърдението, че с ток е по-евтино от парното, е голяма самоизмама. Енергията за отопление на едно помещение е една и съща, независимо дали е от електрически радиатор или от радиатор на централното отопление при еднакви други условия (поддържана температура, обем, околна температура, уплътняване на дограмата и т.н.) . Само че засега цената на електроенергията е около два пъти по-висока от тази на топлинната. Е, да - като се топлиш с ток можеш да се свреш в една стаичка - където е радиатора, но това можеш да направиш и с парното.
27 Февруари 2013 14:16
Темата за парното и топлата вода е необятна, особено през зимата.По мое скромно наблюдение, като обитаващ панелен блок, по- добро решение за отопление през зимата от парното няма. Не говоря от финансова гледна точка , а като комфорт и топлина. Но тъй като темата е за заплащането на топлото, ще си позволя да споделя опита си през годините.Преминали сме през различни методики на заплащане- на кубичен метър отопляем обем, после на брой и "мощност" на включените радиатори, каквото и да означава това.През определен период ползвахме и услугите на топлинен счетоводител, като закупихме и топломери.Изводът ми е, че няма абсолютно справедлив метод за разпределение на сметката, отчетена от общия топломер на абонатната станция.Даже подмяната на тръбите с хоризонтални и поставянето на индвивидуални топломери не гарантира разпределение на сметките с абсолютна точност.За нашият вход най-работещо се оказа решението да се откажем от топлинен счетоводител и да разпределяме сметките на включен радиатор.Нямаме кой знае какво повишение на показанията на общия топломер от тогава, но в жилищата е значително по-топло, защото никой не си намалява парното, за да пести от показанията на закачените за радиаторите "уреди". .
27 Февруари 2013 15:09


Авторът е напълно прав - никой досега не е казвал истината за топлофикация ясно и прегледно, а клакьорите на енергийната мафия се надпреварват да го плюят. Човекът си е написал името, дал си е и телефоните във Фейсбук и всеки може да му се обади по всяко време. До колкото знам се отоплява с радиатори с инфрачервени лъчи - от третото хилядолетие и не взима топлина от никого, защото е с добре изолиран апартамент. Напротив останалите в блока ползват инсталацията на парно, за която и той е плащал. И единствен се опитва да помогне на абонатите, а останалите пригласят на бандитите и затова са на този хал. Освен това интервюто е силно съкратено - можете да видите целия текст на страницата на писателя - ето го и тук за всички, които ги интересува:
ИНТЕРВЮ ВЪВ ВЕСТНИК "СЕГА" ЗА БАНДИТСКАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ
„БЕЗ ТОПЛОМЕР НА ВХОДА НА ЖИЛИЩЕТО СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО СА НЕЗАКОННИ”

Твърди писателят-сатирик Емил Измирлиев, автор на книгата „Бандитската топлофикация”

Едно интервю на ГАЛЯ ГОРАНОВА във в."Сега"- 27 февруари 2013 г. - излезе силно съкратено!!. -ОРИГИНАЛЪТ Е ТУК!!!
- Преди да започнем нашия разговор, е важно да уточним за читателите, че Вие сте не просто човек, който се е отказал от услугите на "Топлофикация", а дори сте удостоверили нотариално, че в апартамента ви няма парна инсталация. Разкажете историята.
- В книгата си съм разкрил как става зарибяването. Когато се строи един блок, той се прави задължително топлофициран и всички живущи в него стават абонати на "Топлофикация". Нашият блок е от новия модел и тръбите за парното са в коридора с хоризонтални щрангове. Една тръба се отклонява към апартамента на всеки и това позволява, който не иска да има парно,да я отреже, както направих аз. Още преди построяването на блока инвеститорът, които е в комбина с "Топлофикация", ме заплашваше, че ако не ми се направи парна инсталация, целият блок няма да бъде приет и всички ще останат на улицата.
- Значи ви хващат в капана на "Топлофикация" още от първата крачка?
- Точно така. А аз не искам да ползвам парно по две причини. Първо - топлофикация не може да извършват тази услуга. Второ - намерил съм си друг начин за отопление – радиатори от третото хилядолетие с инфрачервени лъчи, които отопляват само човешкото тяло и са много икономични. В резултат – в момента температурата в жилището ми е 24 градуса, в коридора на блока, през който минават тръбите за парното е 7 градуса, а при съседа, който има парно, е 16 градуса и той по никакъв начин не може да покачи температурата без допълнително отопление. Ако включи оаче допълнителна печка, рискува да му се увеличи, не само сметка за тока, но и тази за парното, тъй като покачването на температурата увеличава и върху показанията на уредаите за дялово разпределение.
- Как започна вашата сага с "Топлофикация"?
- В един прекрасен ден на вратата ми звънна домоуправителят и каза, че трябва да подпиша декларация, че се отказвам от услугите на "Топлофикация". Обясних му, че не мога да се откажа от нещо, което никога не съм ползвал. Написах една хумористична декларация до "Топлофикация", в която им обясних, че нямам парно, нямам инсталация и не искам да ползвам техните мечешки услуги и ги предупредих страховито, че ако продължават да ми досаждат, ми дължат обезщетение от 1 млн. евро. Домоуправителят занесъл тази декларация в "Топлофикация". Там, разбира се, озверели, като я прочели, и отказали да я приемат. В крайна сметка спряха парното на всичките 39 апартамента като им обясниха, че причината съм аз. Съседите правиха простести пред вратат на апартамента ми, гасиха ми тока, а детето ми тогава беше на 4 години. Казах им: "Момчета, ако наистина от мен зависи да имате парно,при тези ваши репресии, никога няма да имате парно, и ги посъветвах да протестират пред кабината на Вальо Топлото". Накрая попълних декларация, че не желая да ми се открива партида, но някой, пак явно не я е харесал и ме е подписал, че искам точно обратното – да ползвам услугите на "Топлофикация". Така започна нашата любовна история с Госпожа парно, която роди книгата ми "Бандитската топлофикация". Импулсът дойде от следващия шеф на "Топлофикация" Петко Милевски(когото нарекох Студеното), който обяви, че ще спира парното на тези, които не плащат. Стана ми драго..и после се появи първата част от сагата ми в писателския вестник „Словото днес”. Тя беше предадена при засилени мерки за сигурност на тогавашия кмет на столицата Бойко Борисов, но, така и не разбра дали я е прочел...

***

Бел. на модератора: Моля не помествайте толкова дълги постинги, които затрудняват зареждането на форума и четенето от останалите потребители, приложете линк към текста!!!
27 Февруари 2013 15:21
По горе се пише само за разпределение на топлоенергията.Но кражбата започва преди това.Казват ни така-платете отчетеното от общия топломер! Защо, защото ще платите ДОСТАВЕНАТА, а не потребената енергия.Какво трябва да се направи : 1.Монтиране на топломери на двата кръга-за отопление и за топла вода.Обяснение-така ще може да се отчита точно загубата на абонатната.Ще се знае колко е точно енергията за отопление и за топлавода.Така отпадат изчисленията по Методиката. 2. Трябва да се регулира мощността на абонатната/ в момента е настроена да подава мощност за всички радиатори, а те работят примерно една трета/.Това става чрез подадена молба/заявление/ до Топлофикация.Примерно пожелавате да се намали с 40 %.Иначе може и ние да го направим, но е незаконно. Извод : С тези две наща общата топлоенергия ще намалее с 40 % ! И тогава няма да спорите за точното разпределение.ПП : Това са първите мерки.Ще трябват и законодателни- в Закона за енергетиката и в Наредбата за топлоснабдямане. ПП на ПП : И да не ни будалкат за отчитането, щели да питат , да искат разрешение...за да отчитат ЕЖЕМЕСЕЧНО !Тозе въпрос е решен законодателно в Наредбата за топлоснабдяване № 16-334 ! В раздел-3-Отчитане, член № 53 . Там пише-ЕЖЕМЕСЕЧНО !!!А пък КАК е друг въпрос-с инкасатори, дистанционно, даване на данни от нас или...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД