:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,762,537
Активни 110
Страници 34,971
За един ден 1,302,066

Дянков не разсея съмненията около държавните финанси

Финансовият министър не каза как вървят бюджетните приходи и какъв е дефицитът, а към фискалния резерв включи и още неполучени пари от Брюксел
Снимка: Борислав Николов
Финансовият министър в оставка Симеон Дянков направи опит да успокои членовете на Консултативния съвет по национална сигурност, че състоянието на страната е стабилно, с кратък и много общ доклад.
В какво състояние са държавните финанси и има ли опасност за бюджета от продължаващите протести, предстоящите пресрочни избори и очертаващата се дълга нестабилност остава голяма загадка. На Консултативния съвет по национална сигурност към президента вчера вицепремиерът в оставка Симеон Дянков представи непълна и неубедителна справка за публичните финанси. Той бе привикан по спешност на заседанието, за да разясни имат ли почва зачестилите напоследък коментари, че държавата е останала без пари. Тези опасения се подклаждат от политици от опозицията и отделни икономисти. Миналата седмица БСП обяви, че може да се окаже проблем изплащането на повишените пенсии на 1 април, а вчера евродепутатът Илиана Йотова (БСП) дори настоя главният прокурор да се самосезира и да задържи Симеон Дянков на територията на страната. "За да видим каква е ситуацията в държавата, защото не съм убедена, че имаме 2 млрд. лв. за болниците", поясни Йотова.

Финансовият министър се опита да внесе успокоение на Консултативния съвет, като представи данни само за два показателя - фискален резерв и просрочени задължения на правителството и общините, които показвали, че публичните финанси са стабилни. Информацията - общо 5 странички, бе качена и на сайта на министерството. Там липсват каквито и да било детайли по изпълнението на държавния бюджет, няма и никаква оценка за риска от разразилата се политическа криза. Последните публични данни за държавната хазна са за декември 2012 г.

От оскъдната по-нова информация се разбира само, че Дянков смята за достатъчна гаранция за стабилност намаляването на просрочените задължения на държавата и общините и закрепения близо до минималните нива фискален резерв. От данните става ясно, че просрочените задължения на правителството към края на януари са 102.2 млн. лв. срещу 602.2 млн. към края на декември 2009 г. При общините забавените отвъд сроковете плащания са 175.8 млн. към края на януари срещу 196.8 млн. към края на декември 2009 г., когато кризата бе в разгара си. При 20 общини просрочените задължения растат.

Към 25 февруари фискалният резерв е в размер на 4 млрд. лв., държавата чака възстановяване на други 600 млн. лв. от Брюксел. "Така че резервът е над минималното ниво от 4.5 млрд. лв., което трябва да бъде доказано към края на годината", изтъкна Дянков преди заседанието на КСНС. Резервът традиционно пада през януари, а тази година бе извършено и плащане от близо 1.9 млрд. лв. по еврооблигациите от времето на Милен Велчев, припомнят от финансовото министерство. Парите за плащането по еврооблигациите обаче бяха набрани с нова емисия на дълг на международните пазари и този разход бе очакван. Така и не се разбра защо правителството твърди, че е извършило през януари и други 1.5 млрд. лв. извънредни плащания за социални разходи. В документа изобщо не е коментирано увеличението на общия държавен дълг от началото на мандата и извънредната емисия на държавни ценни книжа в размер на 800 млн. лв. заради субсидиите на земеделците, довела до оставката на Дянков. Отделно от това през януари и февруари МФ емитира държавни ценни книжа за над 200 млн. лв. Финансовото министерство още не е обявило данните за размера на дълга след тези емисии. По последни актуални данни вътрешният дълг към края на декември възлиза на 4.98 млрд. лв. Външният дълг в края на декември е 4.44 млрд. евро, но следва да е намалял след разплащането на 880 милиона евро за еврооблигациите от времето на Милен Велчев.

Със сигурност в следващите два месеца ще се наложи вземането на нов заем, тъй като през май трябва да се погаси остатъкът от кредита от 250 млн. евро от френската "БНП-Париба" за проекта "Белене". Обсъжданите варианти са два - вземане на нов заем или пускане на облигационен заем. Решението трябва да бъде взето от Министерството на икономиката в края на тази или следващата седмица. Подобен проблем възникна и миналата година, с тази разлика, че по това време държавата до последния момент се чудеше откъде ще намери пари. През пролетта на 2012 г. Добрев призна, че НЕК не разполага със средства не само за заема към френската банка, но и за обещаните на руската страна суми по извършената работа до спирането на проекта АЕЦ "Белене". За поръчания и почти готов реактор "Атомстройекспорт" трябваше да получи около 100 млн. евро.

Кредитът от "БНП-Париба" бе изтеглен през 2007 г. През годините НЕК е плащала дължимите лихви, но главницата от близо половин милиард лева трябваше да бъде погасена на 23 май 2012 г. Тогава България плати 100 млн. лв. и договори едногодишна отсрочка до май 2013 г. за останалата сума от близо 400 млн. лв.

Не е ясно дали в рамките на самото заседание Дянков е коментирал издигнатите покрай протеста искания, касаещи допълнителни разходи в бюджета. КНСБ например настоя за спешна актуализация на бюджета за 2013 г., завишаване на планирания дефицит от 1.3 на 2% от БВП и насочване на всички допълнителни разходи за увеличаване на различните социални плащания. При липсата на информация за постъпленията в бюджета до този момент не е ясно и дали има риск за вече поети ангажименти, като вдигането на пенсиите от 1 април например.
Снимка: Борислав Николов
На съвета по национална сигурност присъства и гл.секретар на президента Екатерина Захариева. Преди два дни името й влезе в обращение като евентуален служебен премиер. Президентът все още отказва да даде публичност на кандидатурите, които се обсъждат. Захариева бе заместничка на Плевнелиев в МРРБ.
36
8922
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
26 Февруари 2013 20:05
Дянков не разсея съмненията около държавните финанси, но ще цунка Джиджи.
26 Февруари 2013 20:28
ДО 2-3 седмици ще се разбере на какво дередже е бюджета - в този срок трябва да потвърдят или отхвърлят увеличението на пенсиите.
Сега, знаем, че тези пари са (уж) планирани в бюджета на НОИ, но нали Дянков е все още финмин? След като не му трепна окото да свие 2 млрд наши пари от здравни вноски, то защо да не цунка и парите за увеличение на пенсиите?
26 Февруари 2013 20:50
Усещам нещо...Ама толкова неприятно, че цената на тока ще ни се види перце...
-----------------------
Блогът на Генек

26 Февруари 2013 20:58
Във фиска май влизат освен неполучените пари от Брюксел, Сребърния фонд и откраднатите 2 млрд здравни осигуровки от НЗОК.

А в най лошите си фантазии може Бобо да е получил високо кръвно, като е разбрал какви ги е свършил Дянков и на чий задник се пише сметката.
26 Февруари 2013 21:02
"Обращение" не беше ли когато публично адресираш някаква тълпа, пардон сборище от хора?
А "в обръщение" когато пускаш нещо да се движи, изпълнявайки някаква функция - примерно левчета да се разменят от ръка в ръка?

Или вече еволюирахме (ритнахме) и това правило?
26 Февруари 2013 21:18
тепърва има да разберем колко бомби със закъснител са заложени от Пицко. това, което е сигурно, че държавата този път е опоскана като за последно. чакат ни плащания в стил Виденовите през 1995 г. и съответната Виденова зима.
26 Февруари 2013 21:24
Да пуснат другарите да преброят парите, но голи, че да откраднат по-малко.
26 Февруари 2013 21:34
Да управляваш държава май не е като да режеш лентички и да цункаш Джиджи, което безспорно е важно.
26 Февруари 2013 21:35
Какво казва хер Флик едва ли има значение. Близо четири години му се наслушахме на лъжите.
26 Февруари 2013 21:59
тоя най-гнусен еничарин, заедно с лелята трябва да се дерат живи, но не както Колега е казал с хубав нож, дори събира пари за целта, а с ръждясъл пирон, паспорта!
след като и аз като илияна... искам паспорта...
26 Февруари 2013 22:01
Кристалина не е му е леля, стига сте го повтаряли. Другото не оспорвам
26 Февруари 2013 22:14
такова необработено захарче* не може да се показва така на снимки. Трябва както по телевизията или да се замъглят портретите отстрани, или да се сложи черно квадратче на муцунката.

* захарно цвекло, чукундур
26 Февруари 2013 22:43
Асол

Натисни туктова за лелята се отрича на няколко места, но тази статия излиза далеч преди 100-те най-цитирани "икономисти", щото аз със скромното си образование в УНСС, твърдя, че този палячо от цирка на тиквата не става и за счетоводител на бозаджийница, камо ли за "икономист" не дай Боже за "министър на финансите" - като гледам Джиджи знае повече на тема "нетна настояща стойност" от социопатчето геноцидаджия на цру(за хуманитарите и инжинерите, това се учи на четвърта страница във всеки учебник по корпоративни финанси и е основата на която изобщо теорията и практиката стъпва (под "четвърта" имам предви предната корица+предговора+ заглавието на първа страница и четвъртият ред, който плавно се пренася с тире на въпросната 4-та страница...)
лелята не ми е преподавала, ама катедра "Макроикономика" тогавашна бяха сигурно сто броя, всепризнат беше Стати Статев, бившият ректор и още няколко, лялята се водеше приемливо-добър теоретик. Хубаво, ама бруталните и най-добрите бяха в "Макроикономика" за цвят, щото бяха титуляри в "Иконометрика" (наистина сложна специалност). Аз заедно с моите колеги учих МИО, там в общи линнии макроикономиката достигаше до разширеният си модел, едва ли така нареченият министър някога се е сблъсквал с "Кенсианският кръст", но не това е най-важното, тоя палячо по мои наблюдения не знае ще е проста лихва, но си игра на министър на финансите... Ония продажник Орешарски е направо титан пред тая измет на сб/мвф-цру...
27 Февруари 2013 05:38
генек, ,
Хер Флик устиска фронта, да видим наследниците му.
27 Февруари 2013 06:08
27 Февруари 2013 08:08
Мисля ,че Дянков забърса и печалбите на големи компании с държавно участие . И тези пари профука. Не си спомням дали взе 1 млрд. от парите от т.н. втория стълб
27 Февруари 2013 08:15
След тарикатлъците на Милен Велчев с превалутирането на външния ни дълг /кои тогава намазаха ? ...при всички положения са зад граница / сега виждаме да вони новата , още по-голяма шашма , открадване на 2 - 3 /??/ милиарда от ЗК и вкарването им в ... американската икономика. Трябва да се иска самосезиране на Прокуратурата и едно голямо разследване на тази далавера , проследяване на пътя на парите , връзки , лица , заинтересовани от транзакциите и т.н. и т.н. ... Дянков - задържане под стража до изясняване на ролята и отговорността му за кражбата.
27 Февруари 2013 08:36
Интересно, къде държи парите, който чуждите фирми плащат на българските държавни фирми по договорите.
Взимам повод от ВМЗ Сопот, където се оказа, че има разплащане от чуждите фирми към заводите, но парите се задържат в някакви сметки.
27 Февруари 2013 09:14
Победата за синьо зелените зони за съжаление не е окончателна но е значима стъпка към справедливостта. Вън калинките и от Общината.
Кметичка...
Самоковска даскаличка
е софийската кметичка.
На фасон изглежда блага
но наистина изстрада
столичните помиари,
и разбити тротоари.
Ката ден проекти пуска,
кьоравото не изпуска,
и се снима в слънчев ден
до мъжествен супермен.
За софиянци по-известна,
като герберска метреса,
дето ни измисли зони
за коли и за камиони.
Плащаш яко гяволъка
щом живееш в шоплука.

А за държавните финанси още вчера имах възможност да съобщя мнението си. Става дума за около два милиарда евро редукция на фискалния резерв за времето на управлението на калинките. Къде са парите пита народът?
27 Февруари 2013 09:18
Самото участието на Дянкито в държавните финанси е повече от съмнително
27 Февруари 2013 10:04
Дянков има много да обяснява за финансите и дано не се налага да го търсят после. Колосалната междуфирмена задлъжнялост, иззетите пари на общините, спиране разплащанията към фирмите и т.н. си чакат обясненията.
В крайна сметка трябва да знаем какво сме загубили и какво сме спечелили от провежданата финансова политика на кабинета. Какво е състоянието на резерва- реално. Как стои въпросът с вътрешния дълг? И това трябва да е разговор подкрепен с факти и документи без площадна фразеология.
27 Февруари 2013 10:09
вицепремиерът в оставка Симеон Дянков представи непълна и неубедителна справка за публичните финанси

Логично е този "доклад" да е по-постен и от пицата, която така и не може да се облажи. Още преди три години, когато господин Дянков реши да отговаря във форума на вестник Сега, не показа убедително, че има представа как ще напълни бюджета и ще оптимизира разходите.
Това, с което бе запомнен са спрените или забавени плащания към публични институции, както и държането в убийствена бедност на най-бедната част от населението и твърдението, че най-бедната държава в Европейския съюз е за пример на останалите, заради неговите си измислени виртуални критерии, без да желае да отчете жестоката реалност в държавата, чиито финанси му бяха поверени.
27 Февруари 2013 10:14
В края на месеца и началото на следващия ще видим как са държавните финанси - дали ще има пари за заплати и пенсии.
Относно идеите хора от президентската администрация да са в състава на служебния габинет - нали Б. Б. каза, че гербери няма да участват в служебен кабинет. Президентската администрация да не е пълна с извънземни?
27 Февруари 2013 10:31
Имам чувствто, че се смесват две понятия - резерв за непредвидени разходи по смисъла на чл. 11 от Закона за устройството на държавния бюджет (ЗУДБ) и фискален резерв, определен по Закона за публичните финанси (ЗПФ) - § 1, т. 41 от ЗПФ.
27 Февруари 2013 10:50
Одеситите и задунайците напират за гепене.
Нема да стане.
27 Февруари 2013 10:52
Одеситите и задунайците напират за гепене.
Нема да стане.


Задунайците трябваше да оставят на Шимон минимум 80 млрд. фискален резерв.
Какви мръсници само, а?
27 Февруари 2013 11:13
Ето определението за "фискален резерв", по смисъла на ЗПФ:
41. "Фискален резерв" е показател, който включва:
а) салдата по всички банкови сметки на бюджетните организации без тези на общините и техните разпоредители с бюджет;
б) активите на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система;
в) вземания от фондове на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други;
г) други финансови активи по чл. 154, ал. 22.

Обърнете внимание на буква "в", Дянков си е научил урока.
Другите финансови активи по буква "г" са извършване на депозити в БНБ, операции с държавни ценни книжа на вторичния пазар и др., като посочените операции се извършват от министъра на финансите, законът му дава тази възможност. Проблемът според мен е именно в споменатите резерви за непредвидени разходи по ЗУДБ; подозирам, че предварително се заделени такива и изхарчени, а в държавния бюджет са записани разходи, които не са извършени и в резултат се получава бюджетно салдо - излишък на хартия, вече изхарчено.
Това са само подозрения.
27 Февруари 2013 11:44
Браво, Дянков
/Сократе, добре ли е така
27 Февруари 2013 12:00
а тази година бе извършено и плащане от близо 1.9 млрд. лв. по еврооблигациите от времето на Милен Велчев, припомнят от финансовото министерство

Нали нови облигации бяха емитирани за да се покрие този разход?
27 Февруари 2013 12:35
Дянков е супер наглец, вече съм напълно сигурен че че носи гените на ония търговци!
Похарчил е парите и е оставил бележка колко са били, тази бележка той ни представя за пари, резерв уж! Имате да взимате!
27 Февруари 2013 16:28
ЕРБ подписа меморандум с Националната асоциация на зърнопроизводителите през 2010 г., според който директните плащания за единица площ, финансирани от ЕС, ще се изплащат до края на януари. На фона на този ангажимент е странно, че никой в Министерския съвет или в Министерството на финансите не успя да предвиди, че през януари се събират прекалено много разходи. Такива освен въпросните субсидиите за малко над 841 млн. лв. са още главницата по глобалните облигации в евро – 1600 млн. лв., 120 млн. лв. лихви по тези книжа, 89 млн. долара лихви по другата емисия глобални облигации, падежираща през януари 2015 г., плащания по ДЦК на вътрешния пазар – 139.4 млн. лв. Само дотук се събират над 2.5 млрд. лв., при положение че всички публични разходи през януари 2012 г. са 2.1 млрд. лв., като последните включват още пенсии, заплати, издръжка, лихви, капиталови разходи и други. Накратко – трябва да е било ясно, че приходите няма как да покрият плащанията за януари. Връщането на главницата по глобалните облигации беше подсигурено с емисия външен дълг през лятото на 2012 г., а останалите средства? Не е ясно откъде към 1 април ще се появят още към 1 млрд за повишаването на пенсиите. Защото ми се струва, че и като се видят всички чисълца на Дянковчето няма да ги има.

Отделно плащането на кредита от Париба

Отделнио плащането на 800 млн лв ДЦК, падежиращи през август.

Мони, цункай си изходната виза.
01 Март 2013 13:19
Проблемът е, че Дянков въобще не се придържа към закона. Реално фискалният резерв го мерят по салдото на Единната сметка (по същото салдо той мери и дефицита в бюджета). А в нея влизат бюджетните, извънбюджетните, депозитните и набирателни сметки на всички първостепенни разпоредители с бюджетни средства - правителство, министерства, комитети, агенции и т.н. (вкл. извънбюджетни фондове), на социалното осигуряване, на здравното, на БНТ и Националното радио, Сметната палата, държавните ВУЗ, учителския пенсионен фонд, съдебната власт, на всички държавни предприятия (от Енергия холдинг и НЕК чак до жалките остатъци по сметките на фалиралото БДЖ) и т.н. Тази сметка, колкото и да е парадоксално, служи и при изчисляване на дефицита в бюджета и заради това Дянков го изкарва на относително прилични размери през тези години.
Колко са тези пари - парите на цялата държава в момента? Това се вижда от пасива на баланса на управление емисионно на Валутния борд, в който фигурира салдото. Цялата тази наличност към 22 февруари е 3 760 785 000 лева.
01 Март 2013 13:27
В Le Monde diplomatique, Ганчо Ганчев прогнозира:

..Бъдещото дясно управление ще наследи държава без дълг... ГЕРБ ще може да сериозно да разшири държавните разходи, без да вдига данъците, при това, без какъвто и да е риск. .. Бъдещата десница, освен ако не затъне в корупция и икономически популизъм, има гарантирани поне два мандата успешно управление.

Забравил е да добави към корупцията и икономическия популизъм още два фактора - политическото ибрикчийство и невежеството.
04 Март 2013 15:31
Тези срам нямат! Бойко е кратуна, Цветанов е рапон, Дянков е маймуна - искаме затвор!
04 Март 2013 15:36
Според Дянков България е в цветущо финансово здраве
(снимка: натиснете тук)
04 Март 2013 16:29
Сега и ГЕрб се дистанцират от Дянков. Тия гербери един път не понесоха отговорност за нещо! И киро йорданов им бил престъпник сега, все едно не си беше и преди такъв, но тогава имаха договорка май и бяха на келепир. та и с дянков същата история - националните предатели герб се мъчи да скрие и да се дистанцира от тях.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД