:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

(Без)краят на Прехода

На 15 юни 2002 г., в своите "Жестикулации" пред в. "Сега" именитият социолог Андрей Райчев възвести: "Преходът свърши". Някак не успях да му повярвам, макар че приех аргументите му за логични и достоверни. Не можах да почувствам (така и до ден днешен), че Преходът си е отишъл и вече живеем отвъд ... Моето поколение е родено в Преход, откърмено е с Преход, живяло все в Преход. Първо чакахме да дойде комунизмът. После ни повлече водовъртежът на Прехода към капитализма (пазарна икономика, демокрация, Европа и т.н.) Убеден съм, че моята генерация е орисана да си отиде от този свят, че да свърши Преходът. Знаете за предсказанието на пророк Моисей: походът през пустинята ще свърши, като умре и последният, роден в робство, за да не влезе в Обетованата земя. Пустинята на Прехода е наша участ и съдба. Може би причината е, че носим в себе си



отровната илюзия на надеждата,



че Преходът има край и трябва само да стиснем зъби, да потърпим още малко, докато стигнем обещаната крайна цел, където ни чака блаженството на нов живот без грижи, но с охолно потребление. Така са ни учили. Конспектирал съм "Марксизъм и ревизионизъм" от Ленин. Учиха ме да громя ревизиониста Едуард Бернщайн и неговото отрицание на комунизма ("За мен движението е всичко, а онова, което обикновено наричат крайна цел на социализма, е нищо.") То "широкият" социализъм си е даоизъм някакъв или откровен будизъм - зависи как приемаш "движението". Не че вярвах сляпо, че "материалните блага ще потекат като пълноводен поток" (Маркс в "Комунистически манифест"). Но все пак в нас, отрасналите с илюзията, все тлее някаква надежда - я за "свята и чиста република", я за "пълноводния поток" блага. Имам си хипотеза, че точно тази насадена надежда води толкова българи в емиграция: бягат към капиталистическия рай, вместо да го чакат да дойде у нас. И аз ходих ... Не е лесно да преживееш и оцелееш след



катастрофата на самозаблуждението,



като проумееш, че земният рай (на теб) не е даден наготово. И че трябва да работиш и да се бориш за него. Ако изобщо имаш шанс и възможности за това. А ако нямаш? Остава ти да послушаш, ако можеш, съвета на Висоцки: "Соглашайся хотя бы на рай в шалаше, если терем с дворцом кто-то занял." Ако не можеш? (Той и Висоцки не можа. Малцина успяват да намерят рай в колибата.) Нямаш ли вяра,



остава само люто да мразиш



всички реални и мними виновници, които са ти "отнели" (ограбили, откраднали) рая. Мафията, монополите, мутрите, групировките, чужденците, банкерите, политиците ... всички. Ако не си намериш виновник, ще трябва да мразиш себе си. Това отчаяние читав изход няма. Психолози, антрополози, а може би и психиатри трябва да питаме защо и как избухва натрупаното вътрешно напрежение и се излива във външно и масово недоволство от всичко и всички. Ние, икономистите, можем само да търсим



онтологичните корени на Прехода



Защо десет и половина години след като Андрей Райчев обяви края на Прехода отново си задаваме (почти) същите въпроси, както в самото му начало. Сгреши ли Райчев и къде? Според мен невярна е основната предпоставка за неговото заключение, а именно, че "социално-класовата структура на нова България е в общи линии завършена. Или другояче: въпросът за собствеността в общи линии е окончателно решен." Райчев е прав, основен е въпросът за собствеността. Но не е решен, дори "в общи линии". Каквото да говори (от конформизъм и безсилие да промени битието), българинът не приема капитализма, отхвърля самата основа на частната собственост върху капитала. Затова люто мрази капиталистите, монополите... Иска национализация, макар да е ясно, че тъкмо държавата е пряко отговорна, бих казал - и виновна за състоянието на икономиката, оттам за нивото на доходите. Отхвърляме "системата". Но друга няма, дори и в Китай. Предстои ни



най-трудното проглеждане,



мъчителното прозрение, че надеждата за благоденствие (сега, веднага) е утопия, че няма рай в края на Прехода, че Обетованата земя е пустинята, в която бродим. И само от нас зависи да направим от нея нашия рай, т.е. че ни чака и нас, и следващите поколения пърноводен поток от пот и сълзи, а не от лесни блага. Като разберем и приемем тази съдба, като преглътнем горчивия хап на собствеността, т.е. като надскочим илюзиите и се научим да живеем доволно с това, което имаме, и там, където сме, едва тогава



Преходът наистина ще свърши. Кога?



Ще си позволя едно изчисление по Моисей. Неговите 40 пустинни години всъщност са 3 поколения. За икономистите "поколение" е мярка за време. Статистиката го дефинира като средната възраст, на която жените раждат. Отскоро се налага по-точна мярка: разликата (в години) между средната възраст - за една нация, на която са родили всички майки, и средната възраст, на която раждат техните дъщери. Това е трудно за измерване. Лесно се смята с апроксимация: 1/3 от средното жизнено очакване на нацията (средна възраст на смъртта). За Моисей тя е била 40 г. Римляните са имали още по-ниско жизнено очакване - 30 г. Днес в Япония е 79.3 г., в Германия и САЩ 77.6 г. и бързо се увеличава. В България е 73.84 г., т.е. едно поколение е около 24.6 г. и леко намалява. Да вземем 24 г. Значи Преходът ще трае 72 г. (по Моисей). Проблемът е откога да ги броим. Ако почнем от сакралния 10 ноември 1989 г., чакайте края на Прехода през 2061 г., които сте живи тогава.
75
7559
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
75
 Видими 
03 Март 2013 19:58
Господин Хърсев,
тъй като използвате една погрешно интерпретирана /не само от Вас, разбира се/ библейска история, може би сега е времето да се припомни следното: понеже освободените от робство евреи попадат в пустинята - поради своето упорство и носталгия по миналото - те започват открито да се оплакват от неволите на свободата. Вече няма дини, няма червен лук, няма праз. Нищо, че има манна небесна и нито за миг не огладняват - това не им е достатъчно. Стигат дори дотам, че започват да оплакват своите новородени деца за това, че им предстои да умрат в пустинята. Тогава Бог се разгневява и им казва - не, те няма да умрат, а именно те ще живеят в свободната земя на Завета. Но вие, които не повярвахте в мен, вие няма да стигнете до нея. Заради твърдоглавието ви и липсата на вяра. Ето това е библейската история, която не само Вие разказвате по различен начин, онагледявайки други истории.
Вярата в Бог е важна и водеща, това е идеята. И като казвам Бог, нямам предвид свободния пазар, разбира се, че лесно може да ме разберете грешно.:-)
03 Март 2013 20:04
По времето на Маркс богат е бил тоя, който може да си позволи да яде месо поне веднъж седмично. А в България, с разните кърджалии и даалии, който може да яде хляб всеки ден. Сега протестите са, щото некои хора не могат да си позволят телефон, интернет, кабелна телевизия, ток... и то не съвсем не могат, ва требва да се ограничават. Та потокът си е доста по-пълноводен и това е истинската промяна в живота, която си върви с всяка година, независимо от реализирането или смяната на разни магически идеи за щастливо и справедливо общество и заселване в Обетованата земя.
03 Март 2013 20:15
Това е по добре.
Може би както посъветва Доктора, е добре да помислите и за Немезида.
03 Март 2013 20:23
... Райчев е прав, основен е въпросът за собствеността....

Основен е въпросът за властта! Хърсев, гарантирам ти, че ако имам съдебната власт в ръцете си, гарантирана преди това от законодателната и изпълнителната, много лесно мога да трансформирам всяка една собственост! Ако не вярваш, питай Боцко.
03 Март 2013 20:25
Дойде време разделно и Хърсев побърза да се позиционира като част от статуквото. И не само той. По всички телевизии можеш да видиш Хърсевци, които умно обясняват колко хубаво е да живееш в кочината и как тия дето протестират всъщност не знаят какво искат.
03 Март 2013 20:28
Синайската пустиня се преминава пеша най-много за 2 седмици.
Защо е разкарвал хората си 40 години, само един Мойсей си знае...
А Преходът, както и "Демокрацията", са като един шарен балон, носещ се над главите на хората, който ги кара да гледат нагоре, за да не забележат как някой през това време им пребърква джобовете.
03 Март 2013 20:32
"Защо десет и половина години след като Андрей Райчев обяви края на Прехода отново си задаваме (почти) същите въпроси, както в самото му начало. Сгреши ли Райчев и къде?"

Прехода, не е ли:
1. От държавна към частна собственост на по-голяма част от собствеността
2. От силов монопол на БКП към многопартиина система и избори
3. От СИВ и Варшавския Пакт към ЕС и НАТО

Ако това се разбира под преход, вече е свършил. Най-вече след приватизацията, а символично при влизането в ЕС - 2007.

Ако се разбира търсенето на справедливост, и по-добър живот на хората, то този преход никога няма да свърши.
03 Март 2013 20:45
"Защо десет и половина години след като Андрей Райчев обяви края на Прехода отново си задаваме (почти) същите въпроси, както в самото му начало"

1. Защото не е ясно какво се разбира под "преход".
2. Защото България няма потенциал да има стандарта Западна Европа, а е имало надежда това да стане, когато "прехода" е започнал.
Критерия за успеха на начинанието "преход" е много висок - България да прилича на Западна Европа, почти сигурно неизпълним. Затова и "прехода" се оценява като пропаднал.

И понеже за провал трябва да има виновни, затова са нарочени политиците, като най-удобни за целта. Народа иска да "сменя политическата класа" , както каза Райчев в Панорама преди 2 дена, за н-ти път(97 СДС, 2001 НДСВ, 2009 ГЕРБ), с надежда , че като смени за н-ти път "виновните" нещата ще потръгнат най-накрая, и София ще стане като Виена и Мюнхен.
А София може да стане като Мюнхен, само ако в/около нея се появат фирми като БМВ, САП, Сименс, т.н, което не се очертава.
03 Март 2013 20:46
Редакцията, не мога да си обясня защо давате трибуна на този мазен,самодоволен и винаги компетентен"финансист". Престанете да дразните хората! Слушаме и гледаме такива като него вече 20 и кусур години. И докато този и всички подобни плужеци ни поучаваха и ни обясняваха какво трябва и какво не , някакси неусетно взеха, че забогатяха, а хората излезнаха по улиците , защото не могат да си платят сметките. Както написа един съфорумец, дано да са живи и здрави, че да седят по-дълго в панделата.
И не е вярно, че българите не приемат капитализма и частната собственост. Много плоско и повърхностно мислиш, бе Хърсев. Така ти е удобно и лесно, нали?
Точно обратното е . Българите не приемат "капиталисти" като теб и не могат да се примирят , че изграденото с парите и труда на техните бащи и дядовци беше нагло и брутално окрадено от шепа мафиоти, а схемите за крадене ги измислиха такива "икономисти" и "финансисти" като теб.
03 Март 2013 20:49
Не знам от къде да започна, хора като г-н Хърсев си живеят с марксовата измислена действителност.А как ли са живели хората в древен Рим, като нямало кой да им каже че са в "робовладелски строй"?! Десетки хиляди години хората правели което изисква здравия разум и едва от 150-200 г. елита ни заповядва да живеем в матрицата на някой философ. Не че не е правено и преди, но никога не е било толкова откъснато от живия живот и разума.
Какво ви кара да мислите г-не че сте живял в "преход" , че съществува "капитализъм", че е имало комунизъм и "западна демокрация"?
Аз знам какво, няма как да не прегърнеш официалната доктрина на елита, ако искаш и ти да си част от този елит! Каквато и да е тя!
Само свободни хора могат да си позволят да виждат и да казват истината. Извън елита. Няма преход, има само борба за оцеляване, на хора, на държави, на елити, лошите и агресивните поробват талантливите и малко агресивни. Ако не искаш да си наковалня, трябва да бъдеш чук - приписват го на Г. Димитров, но е вярно.
А вие, българският компрадорски елит, г-н Хърсев, да не се окажете един хубав ден между чука и наковалнята?

03 Март 2013 20:49
статията можеше да е от 3 изречения, но общо взето са верни. моля г-н хърсев да логорейства - силата му е другаде.
03 Март 2013 20:57
"Първо чакахме да дойде комунизмът" - някои го дочакахте своя (Господи прости, знам, че такива нечистоплътни не се цитират) и затова народът се принуди да се обединява, за да не се бори всеки за своя не-комунизъм поотделно срещу чакалите.
А иначе технологиите и обвързването в света направиха много по-видимо, осезаемо и измеримо непрекъснатото развитие на обществото (т.н. преход), но как да го обясниш това (а и как да го разберат) застиналите във втората половина на миналия век икономисти, социолози, политолози и всякакви други.........................................
03 Март 2013 21:00
някакси неусетно взеха, че забогатяха, а хората излезнаха по улиците , защото не могат да си платят сметките

Не разбра ли, че трябва да мълчиш и да се радваш на това, което имаш.
03 Март 2013 21:04
Абе има нещо общо все пак, доколкото съм чел историята. След като бог Амон казал на египтяните, че не може повече да хранят евреите и трябва да ги изгонят, че иначе ще им прати бедствия, евреите 40 години се чудили къде да отседнат. Мойсей все ги питал "Тук искате ли, бе?". "Не искаме, земята мирише лошо". Накрая се установили на единственото място в региона, което не миришело, т.е. където няма нефт и почнали да се трепят помежду си и да се чудят кой им е виновен.
03 Март 2013 21:07
Хора като Хърсев не могат да мълчат, умен е и не е българомразец, от друга страна принадлежи към елит за който тия качества не са препоръчителни, не знам до къде ще стигне така, всеки еволюира на някъде.
03 Март 2013 21:14
Ох, това желание да се разсъждава върху бибилията без да е четена. Не Моисей е водил хората, а сам господ и не за да измрат бившите роби, а за наказание.
ПП
14:33 И децата ви ще скитат {Еврейски: бъдат овчари.} по пустинята четиридесет години, и ще теглят поради вашите блудствувания, докато се изпоядат труповете ви в пустинята.
14:34 Според числото на дните, през които съгледахте земята, четиридесет дена, всеки ден за една година, четиридесет години ще теглите поради беззаконията си, и ще познаете какво значи Аз да съм неблагоразположен.
14:35 Аз Господ говорих; наистина така ще направя на цялото това нечестиво общество, което се е събрало против Мене; в тая пустиня ще се довършат, и в нея ще измрат.

Сиреч тея дето блудствате с българския народ вече 23г, имайте едно наум.
03 Март 2013 21:22
Даа, тази "интерпретация" за робите в пустинята я измисли някой "експерт на прехода" и сега всички я повтарят като папагали, без да са чели Библията, човекът, вече не помня кой искаше да ни внуши : сами сме си виновни, от роби какво да чакаш, и да не чакаме скоро "да се оправим", поне 40 години, докато ЦК на БКП стават капиталисти.
03 Март 2013 21:28
Ако не искаш да си наковалня, трябва да бъдеш чук - приписват го на Г. Димитров, но е вярно.

На Гьоте е

"Не пилей напразно дните,
рядко случват се везните
на съдбата да са спрели,
ще се вдигаш или падаш,
ще печелиш или губиш,
ще робуваш и владееш,
длъжен си да бъдеш тук
наковалня или чук"
03 Март 2013 21:30
Хърсев,

кога ще проумееш, че за някои земните блага са наготово, а другите трябва с кръв и пот да ги изкарат. Та затова онеправданите искат промяна на статуквото. Защото изнемогват, а тези на върха си живуркат без да се потрудят.
03 Март 2013 21:30
Мисля че всичко се реши между Горбачов и Буш - баща, Изтокът си остава беден и робски, колония на Запада. Говоренето че източно-германците забравили да работят за 40 г. комунизъм е пропаганда за идиоти.
03 Март 2013 21:31
Ами тази дивотия за 40те години обикаляне зарад робите, е известна не само в България. Подозирам че разсъжденията върху нечетена книга, не са нашенски патент.
03 Март 2013 21:39
Ние, икономистите,

03 Март 2013 21:42
Хърсев по-добре да се сниши, че за такива като него бият камбаните. Утре да не попита тези от агенция Калъп : " ...защо не ми казахте какво да правя след като разрешихме въпросът за собствеността, ерго как да е пазя? "
Хората са на улицата за това. За собствеността. И затова искат и ще постигнат национализация на инфраструктурата, гарантираща им живот в държава , а не в Територия. От там напосле - всеки според труда си и уменията . И да се сърди на себе си.
03 Март 2013 21:49
Херсев, вместо да се пъне да обяснява преходът с библията, която явно не е чел да се беше сетил да го сравни с първоначалното натрупване на капитали след Освобождението. Там е заровено кучето, щото оня преход е до голяма степен безспорен щото земята да отнема от турците, за разлика от тоя, който никога няма да свърши, щото е хем неуспешен, хем изключително несправедлив.
03 Март 2013 21:49
"...походът през пустинята ще свърши, като умре и последният, роден в робство, за да не влезе в Обетованата земя.."
Май ще се окаже че робството си е останала, само робовладелците (и губернаторите) са се сменили. Та голямо мрене ще пада.
03 Март 2013 22:14
Като чуя името Хърсев, веднаги ми идва наум Янето, еднакво деградирали к*рви.
03 Март 2013 22:31
И затова искат и ще постигнат национализация на инфраструктурата, гарантираща им живот в държава

"Ще постигнат", друг път.
Когато Бочко поиска национализация на незаконната собственост, го подкрепиха по- малко от 100 човека - 78 депутати, 16 министри и неколцина други.
Всички останали се скъсахте да доказвате каква полицейщина, герберастия и диващина е това.
Та сега сте щели да вземете законна собственост.
Хайде холан
03 Март 2013 22:36
"Като разберем и приемем тази съдба, като преглътнем горчивия хап на собствеността, т.е. като надскочим илюзиите и се научим да живеем доволно с това, което имаме, и там, където сме, едва тогава
Преходът наистина ще свърши. Кога? "

Аха.
Котилото от комунисти - ренегати, преквалифицирали се на проамерикански олигарси - пазарници да се научи да живее доволно със заграбеното, а останалите с това, което не сте успели да им заграбят?
Неуместно, Г-н Хърсев! Ресто! Не струва!
03 Март 2013 22:37
Внимателният, Бочко е поискал национализация на собствеността си?
И тази на Цветелина?
И тази на Златев?
И тази на Цецко?
Че кога бе?
03 Март 2013 22:51
Хърсев му убягва основното. Има един хубав лаф - живей и остави и другите да живеят. В България това не е валидно. Едно малцинство от стотина семейства е иззело почти цялата собственост. То е премахнало и възможността на огромното мнозинство дори да съществува физически. И не се усеща в алчността си, че брашненият чувал не само е изтупан, но вече само се къса, но иска и още. А няма от къде.
-
Колко милиарда са спестяванията в България ? 35 милиарда ? Как се отнася това към факта, че само 7% от българите имат въобще някакви спестявания, а само под процент над 5 000 лв. ?
---
В Африка е топло. Джунглата е богата на диви плодове и животни. И с 1 долар на ден можеш да оцелееш.
В България е студено. Няма джунгла. Горите са нечия собственост, а ловът е ограничен. Ако не можеш да си осигуриш отоплението и храната, то загиваш физически.
-
И се получава, че като извадиш сумите за ток и отопление, не само, че не остават за храна, но си и на минус. И докато африканецът поне е на плюс, то българинът остава да дължи.
03 Март 2013 23:08
Life expectancy винаги се е превеждало като продължителност на живота. Тъй като този факт е добре известен на г-н Хърсев (Kotka, ), то употребата на безсмисленото средното жизнено очакване издава маниерничене, целящо да издигне автора в собствените му очи. Явно вече и според собствената си оценка се е сринал твърде ниско, щом прибягва до такова самолечение.

Правописка Храбра
03 Март 2013 23:09
Уважаеми господин Хърсев,Витлеем Ви го е казал сложно, да Ви го кажа просто сития не вярва на гладния,заради това са и писанията нали?Статуквото мили ми "икономисте" ще се наруши ли?Потоците ще станат пресъхнали реки...Пустинята ще извървим без Вас може би...
03 Март 2013 23:43
Интелигенцията в България в по-голямата си част не е на нивото на своя народ. Вместо да го тегли напред, тя прави точно обратното. Изглежда й е присъщо да е с властта, така както беше при комунизма. Това важи в пълна сила и за другаря капиталист Хърсев.
03 Март 2013 23:54
Абе щом Янето обърна светкавично палачинката, какво остава за Хърсев.
04 Март 2013 00:12
Отново гнусно и лъжливо четивце
Чел съм много внимателно и няколко пъти стария завет. Тогавашните йодейци (доказано чернокожи от различни групи, но събрани в една верска анти-Ра секта,какъвто е бил и Мошето) въобще не са били в робство, за което твърдение в текстовете в главата Изход се откриват редица доказателства. Например, Мошето 10 (десет!) пъти ходи при фараона (ама че роб!), за да го плаши с разни чудеса и да го накара ДА ПУСНЕ йодейците да си вървят. После пък пишат в завета си, че били изгонени?!
После пък били в пустинята?! Ако е пустиня, то е защото в нея не може да живеят човеци! Не 40, 4 дена не могат да живеят, освен особено подготвени единици и то за седмица-две. Глупотевини за неграмотни и отчаяни хорица за тезите за Онова робство и Оная пустиня. Още през XVI в. първо Спиноза, после и Нютон (двамата йодейци!) разгромяват тези тъпни, за което Спиноза в Амстердам е бил жестоко преследван от равините.
Разбира се, Мошето е излъгал онзи циганор да фукне от относителния си рахатлък подир някаква измислена от него обетована земя. След което те започнали да роптаят, има си хас, нали идват от по-добър живот! Ето, тези, що помнят за по-добрия живот и за които Мошето и брат му Аарон за измамници, трябва да умрат, че да няма кой да разказва истината за миналото! - цитирам Изход, глава 16,2-3: "... дойдоха в пустинята Синъ... на петдесетия месец от втория месец, откакъ излезоха от Египетската земя. Целото общество израилтяни роптаеха против Моисея и Аарона. Казаха: По-добре да бехме умрели от Господната ръка в Египетската земя, когато седехме около котлите съ смесо и когато ядехме хлеб до ситост; защо ни доведохте в тая пустиня..."
Егати робството в Египет! Но покрай подобни изтървани от многото редактори-равини признания често се пише и за робство, разбира се.

"Предстои ни най-трудното проглеждане, мъчителното прозрение, че надеждата за благоденствие (сега, веднага) е утопия, че няма рай в края на Прехода, че Обетованата земя е пустинята, в която бродим. И само от нас зависи да направим от нея нашия рай..." - това е главното, което ни натрапва манипулативното четивце. Отварят ни очите райчевците и хърсевците. Щото за тях сме тъпички българчета, пък те са от шабес-гоите и "богоизбранците".
04 Март 2013 00:47
Четивото е нАучно-популярно, да не кажа нещо по-лошо. Слушайте сега, спрете да четете подобни неща и утре вечер, като се приберете (ако още живеете в България), седнете със семейството около масата и решавайте: ще се остава ли или ще се заминава. Ако е първото--приемате априори, че животът ви ще бъде Хърсевци и Райчевци, после техните деца, а после техните внуци, и така нататък; ще им робувате за коричка хляб и ще ги псувате--вие, после вашите деца, а после вашите внуци. Ако е второто--разпродавайте ВСИЧКО, натрупайте колкото там можете ДОЛАРИ и право на летището.
04 Март 2013 02:12
Емил Хърсев
04 Март 2013 03:49
Носталгията по общият казан с мръвките яко е налегнала матряло.
04 Март 2013 05:28
Хърсев
"...точно тази насадена надежда води толкова българи в емиграция: бягат към капиталистическия рай, вместо да го чакат да дойде у нас. И аз ходих ... Не е лесно да преживееш и оцелееш след катастрофата на самозаблуждението, като проумееш, че земният рай (на теб) не е даден наготово. И че трябва да работиш и да се бориш за него. Ако изобщо имаш шанс и възможности за това. А ако нямаш?..."

Аз познавам доста българи с успешен преход, за жалост извършен "на запад". За жалост ли, за радост ли, не познавам българи с успешен преход у нас. Гюрова работа.
Просто трябва да смениш релсите! Няма как по социалистически да постигнеш сносен капиталистически начин на живот.
У нас сега пак ще сменяме транспорта. Че както я караме с катъри и мулета (не се възпроизвеждат, пустите), по скоро ще се затрием, кешки сдобием с човешки живот.
04 Март 2013 06:20
Protobulgarian:
"разпродавайте ВСИЧКО, натрупайте колкото там можете ДОЛАРИ и право на летището."

С една малка, но значима добавка - не трябва да сте над 50 години! Инак времето да пробуксувате прехода 'на запад" няма да ви стигне. Защото ако имате умения да направите "прехода" за 5-10 години, то защо, чоджум, сте в окаяно положение, па било то и в днешна България?! Търсете "вината" у себе си и гарантирам ви, че с качествата, които навярно имате, можете да сколасате наедно средно ниво и у нас . И още нещо, не ви препоръчвам (лични наблюдения) страна, в която валутата е US-долари или са основната валута, с която се оперира.
04 Март 2013 07:42
Той прехода си е безкраен бе д-р Хърсев! От раждане към смърт - все някакъв преход има. Обаче има и преход и преход.
Когато правехме "преход към комунизъм" се смяташе, че комунизмът ще дойде когато всички заживеем добре, богато и охолно.
А при преходът към "пазарна икономика" се смята, че ще живеем добре, охолно и богато, когато дойде пазарната икономика.
И това е фундаментална разлика.
04 Март 2013 07:59
Хърсев пак "случайно" не може да схване драмата на българския преход.
Българите не мразят капитала сам по себе си. Българите не искат всичко да е държавно иначе нямаше да скачат 1997ма. Българите искат СПРАВЕДЛИВОСТ. Въпреки че усещането за сораведливост е по принцип субективно, масовият българин е убеден че не беше справедливо цялото народно стопанство (ко щете го наричайте социалстическо) да се подари на разни там Герговци, Павловци, Кюлевци и Ковашковци. Народът е убеден че не е справедливо спестяванията му да бъдат откраднати от шайка кредитни милионери. Хърсев е прав че трябва да стане 2061 година да забравят на сетне оцелелите 2-3млн българи как беше разграбено граденото за 40 години.
Няма как Хърса да схване това, защото от неговата си камбанарийка всичко е закономерно и справедливо.
04 Март 2013 08:06
Имам интуицията която ми подсказва че както и да го класифицираш този Преход, той си остава в равни части както кризисен икономически така и ментален, като последствие от травматизиращия стрес на промяната. Това състояние е израз на чувството че не можешда се ориентираш при новите обстоятелства и това създава едно преобладаващо чувство на огромна несигурност, както рационална така и нерационална (необоснована). Хора в такава ситуация имат съзнанието че губят контрол над живота си над това което им се случва и че катастрофата дебне на всяка крачка.
04 Март 2013 08:32
Какво е травматична криза ?‌‌ Тя е последствие от една травма причинена от външни събития които индивидът схваща като като напълно непредсказуема заплаха за личната сигурност и живот. Той или тя се чувстват напълно безпомощни и не защитени от това което се случва. Представата за самия себе си и за околната среда и хората в нея му се виждат измамни. Една такава травма е винаги лична и поставя под въпрос собственното Аз.
Всички хора минават през кризи и каква е рзликата между Голямата криза на един народ и на един индивид като част от този народ и персоналната криза на една личност, причинена от индивидуални обстоятелства ?‌ На това обикновенно всеки може да отговори сам за себе си.
04 Март 2013 08:32
Кой е господина Хърсев ми стана ясно преди няколко години,когато съветваше хората в България да си продавали златото.Ако не е чист ционист,то е на хранилка при тях.Малко банкери има,които не са слуги на ционистите.Не им знам имената,но мога да ви кажа в кои държави са-С.Корея,Куба,Иран.И ако помните,преди време Хърсев си позволяваше да пише във форума.Ела тука бе,Емо,ела да поспорим за златото и за която си избереш хартиена валута или "инструмент"създаден от ционистите да ограбват труда на средната класа по цял свят.
04 Март 2013 08:45
Единствената правилна мисъл
българинът не приема капитализма, отхвърля самата основа на частната собственост върху капитала.
Най-после някой да се осмели да я изрази, дори и с половин уста.

Но веднага след това, уплашил се, бърза да замаже
Но друга няма, дори и в Китай.
А светът си върви към социализъм и хич не му пука дали някои драскачи го виждат или не. Ако българинът го види и се опита да тръгне към социализма, добре. Ако пък пак се подлъгва по тези които му мътеха главате през тези 23 години, то ще продължава да си пати.
04 Март 2013 09:39
Вести от света на Палячите:

Очевидно прекомерното натрупване на братя агенти на ДС,разочарова американските братя.
Комисията по признанията на масоните от Северна Америка се е произнесла на 19 февруари 2013 г., че скъсва отношенията и с двете български ложи, става ясно от масонски документ подписан от т.нар. велик секретар на отцепническата ложа ВЛССПЗ - финансиста Емил Хърсев,публикуван в "Бивол".


Натисни тук а ето и подробностите ->Натисни тук
04 Март 2013 09:52
Преходът се оказа лично понятие. За едни свършва / свърши по едно време, за други - по друго, за трети - никога, за четвърти не е започвал.

Ето - за др. Райчеф верно си е свършил 2002-ра, когато освен обикновен смуциолог, направил лежерно картелче с о.з. Гергов, стана пионер - голфпредприемач.

За Хърсев - както правилно беше отбелязано по-горе от (в?) Откровение Варухово - преходът ще свърши, когато ще свършат и помнещите чии кинти е "преходизирал" и на чии опела преходни сълзи е ронил.

Въобще - сит на гладен прехода три пъти мери, а бързата кучка неведнъж реже.

Откровение Варухово
04 Март 2013 10:32
Моето поколение е родено в Преход, откърмено е с Преход, живяло все в Преход.


миличкият!
04 Март 2013 10:38
Какви нахали това българите, нали! Има още такива дето искат с парите от заплата (не пенсия!) да могат да стоят на топло зимата, да си купуват лекарства и да водят децата си на зъболекар- себе си отдавна са отписали- изобщо, искат в земята на благоденствието! Нахали!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД