:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,375,743
Активни 84
Страници 11,976
За един ден 1,302,066

Енергийната система се оказа пред срив

От НЕК и ЕСО успокояват, че спирането на тецове няма да доведе до скок в цената на тока
Митю Христозов
Електроенергийната система на България е в драматично тежко състояние, стана ясно вчера. По обяд Митю Христозов от Централното диспечерско управление обяви, че системата е пред неуправляемост - рекордно ниското потребление в страната, замрелият износ и бумът на вятърни и слънчеви централи наложили изключване на тецове. Според него в момента само АЕЦ "Козлодуй" и слънчевите централи били достатъчни да осигуряват необходимия ток. Никога не е имало толкова много слънчеви и вятърни централи и затова по думите на Христозов системата била "пред неуправляемост". В следващите часове заваляха пояснения, че случващото се било нормално и нямало нищо притеснително в спирането на мощности.

"На всички сме казали да намалят производството, защото няма потребление в България, няма и износ, а има много вятърни и слънчеви централи. В момента всичко е на минимален товар. Разпореждането е за това, че няма кой да им потребява произвежданата енергия. Не само "Марица-изток 2", а и "Марица-изток 3", "Марица-изток 1", ТЕЦ "Варна" е спрян изцяло, "Димитровград" е спрян изцяло, "Бобов дол" е на минимален товар. Всички, без "Козлодуй" и слънчевите централи", обясни пред "Дарик" Митю Христозов, който от години е главен енергиен диспечер на републиката.

Христозов отказа да коментира как тази критична ситуация ще се отрази на сметките за ток. Елелектроенергията от ТЕЦ "Марица-изток 2", чието производство също е ограничено, е сред най-евтините в страната. По-късно от НЕК обясниха, че квотата на държавната централа "Марица-изток 2" за регулирания пазар си остава същата, но в рамките на свитото потребление. Принудителното спиране на мощности обаче си остава лоша новина - и за тази, и за другите централи, защото няма как да не се отрази на приходите и на финансовите им резултати.

В ранния следобед Електроенергийният системен оператор (ЕСО) официално съобщи, че е разпоредил спиране на: блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ "Марица-изток 2", II блок в ТЕЦ "Марица-изток 1", два от четирите блока на ТЕЦ "Марица-изток 3". ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Димитровград" също не са включени в системата. "Спирането се налага заради изключително ниския износ, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата при капацитет на мрежата от 1300 мегавата, както и заради свитото вътрешно потребление от 3600 мегавата през деня и 3300 мегавата през нощта, с цел осигуряване на баланса и сигурността на електроенергийната система на страната", поясниха от пресцентъра на ЕСО. Според съобщението тези месеци винаги са критични за системата, тъй като язовирите са пълни, а потреблението е ниско, като тази година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ - средното производство само от соларни мощности на 3 март било в рамките на 750 мегавата.

Оператор на системата е ЕСО и ЕСО преценява от коя централа какво количество енергия да се използва в даден момент, допълниха от НЕК. "Ограничението на производство е направено, защото няма товар в България в момента и е намален износът през неделния ден", посочи пред агенция "Фокус" изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов. Той обясни още, че заради сравнително топлото време хората използват по-малко електричество и се спират блокове, защото излишният ток няма как да се складира. Според Йотов това се е случвало и преди - например в деня след Великден винаги имало спад в потреблението. "Минимум може много лесно да бъде забелязан и в неделни пролетни дни, и в неделни есенни дни, когато не се ползва отопление или климатици за охлаждане," увери Иван Йотов. И допълни, че "това е нещо рутинно, което се прави от техническа гледна точка за запазване сигурността на системата, по всяка вероятност активирането на блоковете ще започне още в понеделник."

Временното спиране на мощностите няма да се отрази на цената на тока, тъй като те са част от микса, който ДКЕВР определя, уверяват от ЕСО.НЕИЗВЕСТНИ

В петък ДКЕВР пусна проекта си за нови, по-ниски цени за битовите абонати, а вечерта го коригира. Засега ДКЕВР предлага средно цените да паднат със 7.17% за абонатите на ЧЕЗ, със 7.28% за клиентите на ЕВН и с 6.22% - за "Енерго-Про". Но може да настъпят още промени, защото предстоят две обсъждания. На 4 март регулаторът е насрочил открито заседание за обсъждане на тарифите. До обяд на 5 март ДКЕВР ще приема становища, а часове по-късно трябва да приеме на закрито заседание новите тарифи, така че да влязат в сила още същия ден. Тези експресни срокове станаха възможни, след като миналата седмица депутатите промениха Закона за енергетиката.

И-НЕТ СНИМКИ
Мините, заложени с преференциалните цени и бума на фотоволтаици и вятърни перки, вече започнаха да гърмят.
98
10091
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
98
 Видими 
03 Март 2013 19:48
Няма проблем бе, НЕК още не е приватизирана, за 1лв ше я подарим, имаме опит.
03 Март 2013 19:54
И по-лошо ще става, когато пуснем борсата и големите потребители започнат да си купуват от където си искат за колкото си искат...

А ЕСО само пуска димки. Спокойно може да не взимат тока от ВЕИтата. Правят се на луди.

А и днес е НЕДЕЛЯ, т.е. неработен ден, и е нормално потреблението да спада. И то трети март. Ще ги питам какво ще правят от май до септември през почивните дни, когато ФЕЦовете ще правят още повече ток.

Според Митю Христозов, директор в Централно диспечерско управление, към ЕСО, тези месеци винаги са критични за системата, тъй като има много вода в язовирите и ниски товари в системата. Тази година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ.


За голямото производство на електроенергия от ВЕИ не му вярвам, защото никъде няма официални данни в кой час колко ток от къде е произведен. А и някой да ми разтълкува това:

средното производство само от соларни мощности на 3 март било в рамките на 750 мегавата.
03 Март 2013 20:05
Тъй, де, ама ако се погледне (в тема от Горещите) сметката на Heat за цената на микса, от който са изключени евтините ТЕЦ-ове, а са включени скъпите + ВЕИ-тата, то да няма после, след година-2, подсмърчания и кършене на кунки като как НЕК натрупала нови милиард дългове.
И, разби'иш, токът трябва да скочи с 15%.
Що не спрете и Козлудуй за профилактика? Нали никой не искал ток.
03 Март 2013 20:38
Делян Добрев е свикал експертен съвет в понеделник - вторник тази седмица, за да се види как могат да се балансират нещата в енергийната система
03 Март 2013 20:38
Неустойчивите ВЕИ-та са идеални за преобразуването на устойчивите, прогнозируеми и добре управлявани енергийни системи базирани на АЕЦ и ТЕЦ на газ до неустойчиви, скъпи и трудни за управление такива.
За сметка на това пазарните фундаменталисти са в оргазъм - всичко е СПОТ и невидимата ръка на пазара ще реши всички проблеми!
Но не ви казват, че където се появи пазар, много бързо се появяват и едри спекуланти...
03 Март 2013 20:40
Що не спрете и Козлудуй за профилактика?

Май и Козлодуй се опитват да спрат. Натисни тук
03 Март 2013 20:52
Искате ли евтин ток?”

- всички искат евтин ток, но самият въпрос е далеч от реалностите. Имам две съображения за това. 80 на 100 от себестойността на една атомна централа се определя от капиталоемкостта, т.е. от вложените инвестиции. Ядрената енергетика е най-капиталоемката индустрия. Ще кажа няколко цифри. Първите две се намират в Приложение 1 на първата глава на Бялата книга на БАН от 1990 г. и са уточнени от тройна комисия между БАН, Министерство на енергетиката и Комитета за икономиката и планирането към Великото народно събрание, т.е. числата са общоприети и документирани.

За блокове от 1-ви до 4-ти на АЕЦ „Козлодуй” инвестициите са 274 лева на инсталиран киловат, за 5-ти и 6-ти блок са инвестирани 2158 лева на инсталиран киловат. По оценка на банката, към която се бяхме обърнали, стойността на АЕЦ „Белене”, 2000 мегавата, е 10,23 млрд.евро. Ако разделите това число на 2000 мВт по 1000 кВт получавате 5115 евро на киловат, или 10 000 лева на киловат, т.е. капиталовложенията в Белене са над 4,64 пъти повече на единица мощност, отколкото за 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Такова е съотношението и на себестойността: ЕЦ „Козлодуй” продава 2,2 евроцента на киловат час, а според предложението от Русия за реакторите в Турция, АЕЦ ще има около 10 евроцента на кВтч. От тук първият извод е, че не съществува правило „ядрената електроенергия е най-евтина”, зависи кога са направени инвестициите, до колко те са се откупили и до колко в цената на произвежданата електроенергия се включват основните инвестиционни разходи. В случая се вижда, че разликите са много големи. Вторият извод е свързан с прогнозата на ЕС за себестойността на електроенергията от ядрените централи в ЕС до 2030 г. Тя е цитирана и в стратегията за развитие на енергетиката на Тройната коалиция и е между 4 и 4,5 евроцента на произведен киловат час. При 10 евроцента/кВтч. АЕЦ „Белене” няма никакви шансове да продава електроенергия на либерализирания общ европейски електроенергиен пазар. За съжаление хората не знаят нищо за числата.
Развитието на енергетиката е битка за власт и става дума за много пари. Има още един абсурд, който не е известен на хората - това, че от около 2004 г. доминиращата част от електроенергията не се изнася директно от НЕК, т.е. от държавата, тя се изнася от търговци-прекупвачи от НЕК. Тоест печалбата от износа, който и в момента е висок, не е за държавата. Това е една от причините, че НЕК сега е пред фалит. Втората е, че НЕК незаконно инвестира в АЕЦ „Белене”. Ние сме в ситуация на огромни диспропорции и отсъствие на цялостна политика. Всъщност НЕК, ще понесе и още загуби. Ама, к'во ни е зор, както казва Р.Офч., това не е от бюджета! Свиркайте си!
03 Март 2013 21:05
Вотане, да не би да имаш проблем бе човек? Смени я тая цена, моля те, вашата Тиква ви каза че е 20млрд евро Натисни тук
03 Март 2013 21:08
"Спирането се налага заради изключително ниския износ, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата при капацитет на мрежата от 1300 мегавата, както и заради свитото вътрешно потребление от 3600 мегавата през деня и 3300 мегавата през нощта, с цел осигуряване на баланса и сигурността на електроенергийната система на страната"

Мдааа... Или журналистите нещо не разбрали, или тия от ЕСО плачат за изгонване. Не съм чул досега някой да продава МОЩНОСТ. Продава се ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ!
03 Март 2013 21:27
Не съм чул досега някой да продава МОЩНОСТ.


Оказва се, че си доста по-неосведомен, отколкото съм те смятал досега. А общо взето нямах много високо мнение....
03 Март 2013 21:27
Вотане, да не би да имаш проблем бе човек?

Няма проблеми, просто са му дали за задачка да копира мнението на един известен хм за малко щях да кажа доносник на ДС съгласно синята терминология, но всъщност мож би разузнавач изпращан „за наказание“ на запад (преди 1989) да изследва нещата след като се е осирал тук до уши. пацо гудрона Натисни тук открийте разликите.
03 Март 2013 21:46
Emaks, ми плащай за киловати, а поребявай тези киловати 10 секунди...
03 Март 2013 21:51
...рекордно ниското потребление в страната, замрелият износ...

Значи цената требе да пада. В пъти, в пъти. А не с 6%.
03 Март 2013 21:54
бумът на вятърни и слънчеви централи наложили изключване на тецове.
Бумът на вятърни и слънчеви централи не трябва ли да наложи спиране на ВЕИ?
03 Март 2013 21:56
емакс,
Оказва се, че си доста по-неосведомен, отколкото съм те смятал досега. А общо взето нямах много високо мнение...

Мда... Прочети в уикипедията поне кои са единиците за мощност и кои за работа/енергия... Но за теб явно няма разлика между киловат и киловатчс/жаул..
Карай да върви. Твоето мнение за мен няма значение, по-важно е ти да имаш високо мнение за себе си...
03 Март 2013 21:57
Има ли статия, под която Вотан да не пуснал една и съща лъжа?
03 Март 2013 21:59
Емакс беше казал, че е инженер.
По-важното е да е здрав.
03 Март 2013 21:59
Да, май беше велик инженер по неговите думи...
03 Март 2013 22:01
Но нали трябва да се мачка врагът... Всякакви простотии са позволени.
03 Март 2013 22:12
Абе, само да попитам: този износ на ток, дето бил рязко спаднал(износът, де) НЕ е ли договориран и регламентиран- при това, май от ЧАСТНИ износители е изнасян?!
"Как така, изведнъж...", износът на ток спира, като летен дъжд!
03 Март 2013 22:14
Малко практическа екология, за размисъл Натисни тук
03 Март 2013 22:27
В ранния следобед Електроенергийният системен оператор (ЕСО) официално съобщи, че е разпоредил спиране на: блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ "Марица-изток 2", II блок в ТЕЦ "Марица-изток 1", два от четирите блока на ТЕЦ "Марица-изток 3". ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Димитровград" също не са включени в системата. "Спирането се налага заради изключително ниския износ, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата при капацитет на мрежата от 1300 мегавата


Ето до къде ни докара липсата на АЕЦ "Белене". Иначе щяхме да спрем и нея, а сега...
03 Март 2013 22:42
Но за теб явно няма разлика между ....


безпросветна тъмнина...
03 Март 2013 22:43
между какво, емакс?
03 Март 2013 22:59
между какво, емакс?


Остави.... няма смисъл....

За архивите: и за мощност се плаща, също както и за енергия... плаща се и за една камара други неща.... Винаги се е плащало.
Това не е като в плод-зеленчук.
03 Март 2013 23:10
Оператор на системата е ЕСО и ЕСО преценява от коя централа какво количество енергия да се използва в даден момент, допълниха от НЕК. "Ограничението на производство е направено, защото няма товар в България в момента и е намален износът през неделния ден", посочи пред агенция "Фокус" изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов.


За мене няма никакво съмнение, че пак лъготят нещо. Това не е електроенергийна система, а башибозук, управляван от пиян или луд началник. Така изведнъж работите не стават. Освен ако "изведнъж" на някой рапон му хрумне да удари отново по джоба на бунтуващите се, за да разберат, че докато не се търкулнат на земята няколко управленски зелки, едва ли може да се надяваме сериозно на някаква промяна.
03 Март 2013 23:11
ако наистина може само без ТЕЦ, тожа е чудесна новина!
03 Март 2013 23:26
Объркан съм, ерп, нали твърдяха,че през почивни дни консумацията се увеличавала, пък сега...
Освен това, сега ще настроим едни срещу други различни производители и пей сърце....
03 Март 2013 23:46
Само преди две седмици, Буда наперено ни обясняваше как ще отнема лицензи, как ще разтуря ДКЕВР, и каква е методиката за намаляване на цената с цели 8%(!), за сметка на евтината енергия от държавните централи.
СЕГА стана ли ви ясно защо пак е в болницата - енергийната мафия му го начука четвъртит!
04 Март 2013 00:50
Я сега да започнем да спираме тока от най - скъпите производители...
".. които формират така наречения енергиен микс. Той се образува от цените на електроенергията от всички производители - от евтиния АЕЦ "Козлодуй" с неговите 42 лв. за мВтч до скъпия ТЕЦ "AES Гълъбово" с неговите 105 лв. мВтч (при работа с пълен капацитет)..."

И Костов да обясни защо ни е заробил да плащаме най - скъпия ток от най мръсните производство - въглищата..!
04 Март 2013 02:09
Абе, само да попитам: този износ на ток, дето бил рязко спаднал(износът, де) НЕ е ли договориран и регламентиран


В енергетиката има всякакви договори - за 20 години напред, за 5 години, за един ден напред и за един час напред. Има физически и финансови договори, опции, фючърси, суапове и други към 30 вида.

Като видях новината и си помислих, че е 2020г - Белене е построено, дава ток в микса по 20 стотинки, няма пазар и страната се гърчи да плаща на банките 20 милиарда с лихви, без съществени доходи от Белене. То пък се случило днес. Е, да го види на практика всеки какво би станало реално.
04 Март 2013 05:24
Като видях новината и си помислих...

Това, с мисленето, май не трябваше да го казваш.
Налице имаме граждански протести заради високите цени на електроенергията за бита, и силно намаляла вътрешна консумация по ред причини, от които най-важната е ниските доходи.
И вместо да спрат изкупуването на тока от ТЕЦ-вете с най-висока цена на еленергията, както и супер скъпата енергия от ВЕИ, "някой" дал заповед за спиране на държавните централи!
Ще ми протестирате, а...
Евтин ток ви се приискал, гиди мушмороци.
Колко пъти трябва да ви се обяснява - Бедните ДГД!

P.S. А относно договорите за износа на еленергия са необходими отделни разговори.
Но едва когато екс-мин.Делянчо Д. успее да ни обясни подробно и убедително, защо миналата "топла" зима толкова нарастна износа, че бяхме пак пред срива на системата, та се наложи да го намали за да има за вътрешните потребители.
Той и други обяснения има да дава, ама за тях по-късно, и на друго място.
04 Март 2013 05:59
Митю Христозов
ни управлява таквозто и
ние очакваме каквото и да било???
Митю???
Увеличете снимката!
04 Март 2013 06:59
Аз пък искам обяснение защо сметката ми за ток за декември в парично изражение е по-ниска от тази за януари, като за декември е "отчетена" по-висока консумация на ток? Как се получават едни такива магии в рамките на два месеца? Отделно какво точно са "отчитали" пладнешките разбойници от ЧЕЗ, та получавам за една-единствена стая сметки като за триетажна къща.
04 Март 2013 09:39
Никой ли няма да се опита да обясни това:

средното производство само от соларни мощности на 3 март било в рамките на 750 мегавата.


А и, ако мечтите на отбор Втора Атомна се бяха сбъднали и Станишеф и Царя не бяха толкова крадливи, а реално искаха да построят централата. Тогава:

"Спирането се налага заради изключително ниския износ, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата при капацитет на мрежата от 1300 мегавата, както и заради свитото вътрешно потребление от 3600 мегавата през деня и 3300 мегавата през нощта, с цел осигуряване на баланса и сигурността на електроенергийната система на страната


Какво щяхме да правим с 4 000 мегавата базови мощности и преливащи ВЕЦове? Дори и да нямахме ВтЕЦ и ФЕЦ щяхме да имаме много много по-сериозни проблеми.

Ето го товара на ЕЕС от сайта на ЕСО: http://www.tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg

Как си я представяте тази работа с 4 хилядника?
04 Март 2013 09:47
Ето го товара на ЕЕС от сайта на ЕСО: http://www.tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg


Ето това трябва да се цитира всеки път, когато някой отвори дума за Белене.
Защо трябва да дадем от 5 (според р.овч.) до 10 (според ББ) милиарда евро за нещо, което не ни трябва. Чиста загуба!
04 Март 2013 09:52
Ето ви една табличка, другари атомици:

http://bit.ly/Vt5Nhw

Кой час сме имали над и под 4000 мегавата потребление. Копирано от горния линк. Вие си мислете.
04 Март 2013 09:55
Нали искаха нов АЕЦ в Белене комунистите.
Белене много им е на сърцето, от 70 години наса.
Ега всичките идат там.
04 Март 2013 10:04
Като слушам експертите и историята на някои събития е видно, че правителствата на Костов - самият той, на Кобурга - Шулева, М.Ковачев, М.Севлиевски, на Тройната ламя - Овчаров, Доган, преференциалните цени ВЕИ стигащи до 700 лв. за мегаватчас с гарантирано изкупуване от 2007 г., доведоха кризата в енергетиката. Какъв парадокс, не заради липса на ток, а поради излишъци. Защо е станало толкова апетитно в Б-я да се бълват електроенергийни мощности?! Кой раздаде тоя вкусна баница? - Всичките тези имена!!! Боко вместо да търси начини да се предоговорят разоряващите народа ни договори на Костов с американските Марици, пусна да се презастроят 10 пъти повече фотоволтаици. Защо бе? - за да лапат 20 пъти по-високи печалби. Не се учудвам, че сега му се вдига кръвното!? Бая скрити бомби са му поставили от енергиината мафия!
04 Март 2013 10:20
Не са ви виновни ФЕЦ, а монополно заложените цени на изкупуване на електроенергията им.
ФЕЦ ще стават все повече. И е въпрос на време да започнат да дават по евтин ток и от Козлудуй.
Ако сте забелязали цената на ядреното гориво се вдига, а стойноста на ФЕЦ намаля!
04 Март 2013 10:27
Всичко зависи от нас ! Гьола в Белене чака копачи с кирки и лопати!
04 Март 2013 10:52
Моля всички които твърдят че тока от ФЕЦ ставал все по-ефтин да дадат табличка, където да е разписано, на какви цени се изкупува тока от тях в момента. Моля освен това да кажат какво се прави нощем и особенно някой зимен месец когато ФЕЦ не работят.
Можем ли да минем без ТЕЦ и АЕЦ в такива ситуации? Ако може, добре. Ако не може и трябва да подържаме ТЕЦ, защо ни е ФЕЦ?
Това са все дребни въпросчета на които не е зле да се отговори кратко. За да не изглеждате кат обикнонвени мошеници.
04 Март 2013 11:02
04 Март 2013 11:16
Ами нали знаете за зелника и лудия? Ако на бабите на село започнат да им изкупуват яйцата по 1 лев едва ли ще откажат.
Тогава защо собствениците на ФЕЦ да отказват? А колкото за цената на Фотоклетките и на малоумните е ясно че ще стават все по евтини.
Първо не забравяйте че са от Si а това е втория по разпространение елемент на земята.
Първите фотобатерии бяха с 10% кпд, сега са с 20% а има разработени образци за 40% кпд.
Технологиите на производство също поевтиняват като основния им разход освен Si е електроенергия.
Колкото за през нощта ВЕЦ са идеални буфери и акумулатори на ФЕЦ.
04 Март 2013 11:17
"Кой е Испания? Защо е Хитлер..."

Прочетох 2 пъти статията и коментарите за да остана с разбирането, че досега не съм и подозирал за ЕСО, както и не съм си давал ясна сметка за това, какво е ДЕКЕВР, НЕК: АЕЦ< ВЕИ, ТЕЦ=Х... кой на кого плаща, кой на кого дава, какво дава (МЕГАджаули и киловат стотинки/час :eek и т.н. Разбрах също, че се делим на осведомени и неосведомени, като осведомените бият неосведомените неоспоримо и се очаква от победените да наведат глас (глава) и виновно да си траят. Признавам си, че не съм инженер, нито икономист, но вярвам, че има място и за мен на тази земя. В този смисъл, статията е полезна дотолкова, доколкото те кара да се замислиш за примера за...хм..."абортирала" икономика, както и да се запиташ дали би трябвало авторът на статията да влезе в графата на "Осведомените" или на "виновно мълчащите"?
04 Март 2013 11:19
Числата в студиото МОЛЯ!
Приказки за акумулиращи ВЕЦ в такива мащаби са просто приказки на мошеник, лъжещ без да му мигне окото.
04 Март 2013 11:24
Малоумните и провокаторите край нямат!
Енергията от вятър даже и сега на монополни цени на изкупуване е по евтина от тази на бъдещата Белене.
Има ли още малоумници които да не могат да съберат 2+2 за да го осъзнаят?
04 Март 2013 11:25
RumenS

Числата в студиото МОЛЯ!
Приказки за акумулиращи ВЕЦ в такива мащаби са просто приказки на мошеник, лъжещ без да му мигне окото.


Румба, научи се да говориш от позицията на личния пример. Например:

"АЕЦ"Белене", ако го бяхме построили през 2020та щеше да дава ток най-малко за ..... еди колко си лева / МВтч, по-малко няма да може, щото ще връща лихви, разходи има и т.н."

А таблицата за текущите преференции за НОВИ ВтЕЦ и ФЕЦ съм ти я давал 100 пъти, но ето ти я пак http://bit.ly/WcsaXl
04 Март 2013 11:26
Като минат изборите и на ДКЕВР му остане време да определи следващото намаление на преференциите, ще ги запиша. Само следи линка
04 Март 2013 11:27
Без Белене , и със спрян Козлудуй след 2019 , миксът на еленергията фърка в космоса. За гербероидите и фанатиците седерасти да обясним на прост език - след 2019 без АЕЦ токът става лукс за хората.


Малка корекция: без АЕЦ Козлодуй токът става лукс за хората
Козлодуй в момента продава на 45 лева при себестойност 55 лева (приблизително)
АЕЦ Белене ще има себестойност доста над 100 лева и вероятно над текущата пазарна цена, на която можем да внасяме ток. Тоест АЕЦ Белене не може да свали цената на микса, така както Козлодуй го прави в момента. Тъжно, но истина.

Затова единственият начин да няма драма е да има по-високи доходи - съчетано с енергийна ефективност. Свърши времето на евтиния ток.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД