:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 416,192,608
Активни 208
Страници 2,066
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Електромерите се отчитат от фризьори вместо от опитни инкасатори

Токът на "Топлофикация София" е свръхскъп, за да се поддържа приемлива цена на парното, твърди инж. Божидар Митев
Божидар Митев
- Инж. Митев, как ще коментирате отказа на Народното събрание да вземе решение за национализация на ЕРП-тата - въпреки гнева на улицата и на партия "Атака"?

- Ние от години алармираме, че има нарушения на лицензиите. Но всички напъни и приказки за национализация на ЕРП-тата и за изгонване на собствениците им са доста безсмислени. Истината е, че те бяха поставени в много комфортна ситуация чрез договорите за приватизация. И вината е, подчертавам, на държавата, не на дружествата. Още преди години прочетох договора с Е.ОН. Оказа се, че там няма никакви сериозни задължения за купувача, няма и никаква възможност държавата да развали договора. В същото време, ако българската държава като продавач наруши договора, санкцията може да бъде в размера на цялата инвестиция, направена от купувача.

В Чехия също са имали проблеми с чуждия инвеститор. Чехия приватизира 67% от електроразпределителната мрежа, но после си изкупува обратно дела, след като установява, че инвеститорът - Е.ОН, не управлява мрежата с оглед на обществения интерес. Само че там държавата си е върнала собствеността, защото възможността за това е била предвидена в договора. А в нашите договори за приватизация такава опция изобщо няма.

Освен това, изглежда, у нас още преди приватизацията с инвеститорите са правени уговорки. В тях са участвали политици от различни цветове, което обяснява защо при няколко правителства на ЕРП-тата им е гарантирана много висока норма на възвръщаемост на собствения капитал. През 2006 г. на енергийна конференция в Брюксел споделих, че у нас нормата на възвръщаемост е 16%, и никой не ми повярва. Тогава разбрах, че в ЕС такива норми са немислими. Във Великобритания например се дават 15% на инвеститора, но само ако той прави чисто нова атомна или термична централа. А в България през 2004 г. инвеститорите получиха изградена елмрежа и 16% възвръщаемост.

- Твърдите, че от години има основания за отнемане на лицензии и на трите ЕРП-та. Къде ги виждате?

- Има много нарушения - и на текстове от лицензията, и неспазване на указания на ДКЕВР. Проф. Константин Шушулов (бивш председател на регулатора - б.р.) на всяко заседание на ДКЕВР казваше на енергоразпределителите - работете с привлечен капитал, не искаме да инвестирате печалбата. Никой не го направи, само ЕВН една година имаше 15% привлечен капитал и сега обслужва някакви кредити. ЕРП-тата имат право да възлагат дейности на други изпълнители, но само частично, не изцяло, и при цени, не по-високи от тези в момента на изнасянето. А те изнесоха почти всичко и държавата беше ням наблюдател.

- Къде е била ДКЕВР през това време?

- Проблемът е известен - ДКЕВР не е независим орган, решенията се взимат на бул. "Дондуков" №1 (сградата на правителството), комисията просто ги изпълнява или ги облича в приемлива форма. Винаги е било така. Само по времето на проф. Шушулов имаше повече независимост, когато там бяха Валентин Кирчев, проф. Димитър Гривеков, капацитетът по цените в България. Имаше професионализъм. Сега от целия състав на ДКЕВР само един е енергетик.

- Посочете конкретни примери за нарушения.

- Например договорите, възлагани без обществени поръчки на свързани фирми. Дъщерното дружество "ЧЕЗ Разпределение" е прехвърлило свои дейности на майката "ЧЕЗ България", а тя на свой ред намира изпълнители. ЕВН има договори за изнасяне на услуги с плеяда фирми с един и същи управител - Мирена Колева Петрова. Всичките фирми на Колева са с австрийско участие. Консултантски услуги, обучения, всичко е изнесено, включително отчитането на електромерите. Защо се получи гафът с отчитането за по-дълъг период, което допълнително натовари декемврийските сметки? Ако бяха служители на ЕВН, щяха да седнат ръководство и синдикати да се разберат - това са официални празници, трябва да се извърши отчет, плаща се извънреден труд плюс бонуси. Само че в онази, третата фирма, не им пука - защо да карат хората да работят на официален празник и да им плащат допълнително.

Като отиде един стар инкасатор, той само с поглед ще разбере, ако се краде. А сега отчитат всякакви хора, фризьори, филолози. Има доста кражби, незаконни прикачвания, необходими са непрекъснати проверки и опитни хора.

ЧЕЗ са изнесли една трета от тази дейност, "Енерго-Про" го завариха в наследство от Е.ОН и още при първата ни среща заявиха, че ще правят инсорсинг - обратното на аутсорсинга. И вече връщат 120 души. За ЕВН засега няма индикации за промени.

Изнасянето на дейности крие и рискове за експлоатационната безопасност - например като се възлага на външни фирми да прекъсват и възстановяват захранване, да местят елтабла. Недопустимо е това да се прави от външна фирма. Забележете - и в трите ЕРП-та разходите за външни услуги се оказаха много повече от разходите за заплати на собствения им персонал.

- Един от проблемите е, че ДКЕВР регулира цените на всички енергийни предприятия на базата на заявените от тях бъдещи инвестиции и други разходи, но не контролира какво се случва в действителност.

- Пак опираме до капацитета. ДКЕВР трябва да прави текущи проверки за размера и вида на инвестициите, но не разполага с достатъчно експерти - малко над 100 са на щат, наемат и външни експерти. Сред комисарите малцина разбират от енергетика - като Анжела Тонева, която е бившата счетоводителка на ДКЕВР.

- Одобрявате ли мерките за замразяване, подети от улицата, лансирани и от политици - да не се начисляват лихви по неплатени сметки, да не се спира токът на длъжниците, да се спрат делата за неплащано с години парно?

- Това е популизъм, който води до анархия и до фалити. Разбирам, че идват избори, но се надявам политиците да се въздържат от такива идеи. Единственото допустимо изключение е, ако сметка драстично в пъти се разминава с обичайното потребление, абонатът да не я плати, докато не се изясни на какво се дължи. Но другите сметки трябва да се плащат.

- Оказа се, че токът, произвеждан от "Топлофикация София", е сред най-скъпите в страната. Защо е така?

- Много просто - цените на тока на когенерацията се надуват, за да се поддържа приемливо ниво на цената на топлоенергията. Това е.

- Ще има ли промени в енергийния микс, за който плащат битовите потребители? Как могат да се намалят цените?

- Няма много място за маневри. А либерализацията на пазара няма как да се случи в близките години, ако не се предоговорят договорите с двете американски централи в Маришкия басейн.

- Оказа се обаче, че рекордно високите цени не са на американските централи. Освен "Топлофикация София" скъпи са и заводските тецове, каквито има в "ЛУКойл Нефтохим", "Свилоза", "Брикел".

- Коментирахме с министъра на икономиката заводските централи - мисля, че са 39, да бъдат извадени от микса. Защото ето какво се случваше в годините. Примерно тецът на "Видахим" се обособява, формално или не има друг собственик, води се когенерация и токът, който произвежда, му се изкупува по преференциална цена. Значи от една страна подава на "Видахим" съвсем евтин ток, а за микса продава прескъпо. Това си е жива далавера.

А за зелената енергия предлагаме да се направи фонд - идея, лансирана първоначално от ЕВН и подета от министъра на икономиката. Там могат да се събират пари - по 200 млн. лева от продажба на емисии, така че на ВЕИ централите да се плаща нещо като компенсация за сметка на по-ниски цени. Това може би ще стане не тази година, а догодина.

- Ще се увеличи ли участието на АЕЦ "Козлодуй" в микса?

- Квотата му може да се увеличи, но не много. На АЕЦ "Козлодуй" му трябва висока печалба, за да има пари за рехабилитация и за удължаване на живота на пети и шести блок.

- Вие подхванахте темата за високата такса пренос, която прави неконкурентен износа на ток.

- В момента износът е замрял. Цените в региона са ниски - потреблението навсякъде е паднало, не само в България. А освен това нашите производители не могат да излязат на външния пазар заради убийствената такса за пренос - над 17 евро. В почти всички европейски страни таксата е нулева, само в Румъния беше 10 евро, може би е паднала вече. Ако отпаднат добавките за кафява и зелена енергия и несъбираемите, таксата може да се намали наполовина. Тецовете казват, че тогава ще могат да изнасят - не да печелят, но поне да работят.

- Виждам смущаващо предложение във вашия списък с мерки - държавата да поеме 2 млрд. лева борчове на НЕК?

- Смущаващото е, че държавата е стоварила на НЕК тези задължения. Да не мислите, че НЕК е искала да задлъжнява заради АЕЦ "Белене", заради "Цанков камък"...

ВИЗИТКА

Божидар Митев е председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ. Завършил е "Топло- и ядрена енергетика" в Техническия университет. Работил е в "Топлофикация София", като през 1996 г. е бил председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на предприятието.

15
5462
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
10 Март 2013 19:34
А-а-а, занчи национализция да няма, защото фирмите били невинни...
Не е луд този , който яде зелника , а този който му го дава. А зелника се дава от фирмите, а не от държавата . Поради което и държавата дава заробващи условия за българите в договора.
Един Шиляшки се клатушкаше с едно балтонче и извенъж след договорите с Мариците 1 и 3 смени двустайната панелка в западен квартал с престижен дом , а челядта се оказа в САЩ.....
10 Март 2013 20:25
...Истината е, че те бяха поставени в много комфортна ситуация чрез договорите за приватизация. И вината е, подчертавам, на държавата, не на дружествата. Още преди години прочетох договора с Е.ОН. Оказа се, че там няма никакви сериозни задължения за купувача, няма и никаква възможност държавата да развали договора...
Ами договорите се подготвят, съставят и подписват и от конкретни хора - напр. от ресорния министър, който задължава ДЪРЖАВАТА, т.е. нас. Що за подход - да харижеш каймака бадява? Следователно може да се търси (съдебна и всякаква друга) отговорност от подписалите заробващите (неизгодни) договори. Сещам се за един такъв - М. Севлиевски. Отврат зализана... За развалянето на договор - все има неизпълнение на поети задължения.
10 Март 2013 21:55
Ето човека си го казава в прав текст 16% ГАРАНТИРАНИ !?
Колко сволач чака да влезе в затвора, ама прокоратурата спи вечен сън.
10 Март 2013 22:16
Божидар Митев, объркани полуистини, в съответсвие на визитката.
10 Март 2013 22:32
Я виж ти, поканили на интервю компетентен човек.
Е и от ръководството на политическа партия и то лява, но това са подробности. Ако е тръгнал към парламента, не е лош човека.
И ЮБ май успя да вземе завоя.
10 Март 2013 22:36

Познавам Божидар Митев от 23 години и мога да гарантирам, че е извънредно качествен човек. И като технически специалист, и като синдикалист.
Въпреки, че през ония години доста често сме били на противоположни мнения.
10 Март 2013 22:45
Звучи разумно казаното, ако е вярно. Ама чак толкова ужасно да е положението, не ми се вярва. Филолози да отчитат електромерите! То затова сигурно са ги пропуснали в заглавието, че ще изглежда като жълта измислица.
11 Март 2013 06:41
Чудесно казано, само с едно не съм съгласна - да се измиват очите на виновниците с инкасаторките. Едно време, по соца, като тръгнеше поредната "реформа" в администрацията, най-напред съкращаваха чистачките, че и тук. Електронните електромери се отчитат със специален уред и всеки грамотен човек, който не е сакат и кьорав, е в състояние да го направи.
(Едни опразнени тенекиени съдове пак са се раздрънчали, дочувам. Моля филоложката, която е свила някакъв номер на канчето, да вземе да му се извини ли, друго ли... тя си знае, щото ми писна на мушмороците все филолозите да са им криви, а не боковци, дянковци, царчета и пр. разпродаватели, т.е. подарители на държавно имущество срещу тлъсти лични облаги. Прекалено многото тенекиени паразитни шумове на всяка цена вместо смислени изказвания са резултат, предполагам, именно от филологически дефицити )
11 Март 2013 11:12
Да, как да не се съгласиш с такъв човек. Просто е невероятно, че има и такива синдикалисти в България - особено на фона на разни вресливи лидери демагози като Димитров и Тренчев.
11 Март 2013 12:51
Работил е в "Топлофикация София", като през 1996 г. е бил председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на предприятието.


Как да се съгласиш с такъв човек, защитаващ най-големия рекетьор в републиката, който изготвя непрекъснато документи с невярно съдържание, базирани на уреди за нетърговско отчитане и на странната "сградна инсталация", поглъщаща в пъти повече енергия от отоплителните уреди на хората? Хората не ползват парно, но трябва да плащат! Според този негодник топлофикация не е създадена за да обслужва хората, а хората са длъжни да поддържат топлофикация и каквито и да са фалшиви и нямащи нищо общо с действителността сметки да плащат без никакви възражения! За да се поддържа съществуването на терористичната организация.
Пък на всичко отгоре тоя се и пише "синдикалист"!
Аман от пишман-синдикалисти, чиято основна дейност е да потушават и овладяват недоволството на хората!
11 Март 2013 13:03
Донските казаци рекоха:
Всички инкасатори - само ІТ специалисти. Работа ще има за всички.Нови 250 000 работни места само за инджинери.
Нова специалност в техническите вузове : "инкасатори". Перспектива в кариерата-дълъг или къс инкасатор.
11 Март 2013 13:17
Вижте и чуйте какво казва човека. Стига само сме плюли. Това е положението. Дайте да го оправим донякъде и то с разумни средства. Стига с плюене, отричане, заклеймяване, крясъци и викове. Здрава работа трябва за авгиевите обори. И око, ум и душа за да се контролира. Ама де ги...
11 Март 2013 14:19
Много поздрави на МИТЕВ от МОНТАНА,ЧЕЗ където всяка година присъства на банкетите.Ще ми говори против тях,аре скрии се.
11 Март 2013 16:50
Човекът е може би добър инж., но не е добър юрист, вероятно.
Неизпълнението на договор е неизпълнение навсякъде.
И подлежи на доказване, независимо от липсата на уговорки в това отношение.
При доказано неизпълнение има множество вариации, ама първо някой трябва да го докаже или да се подготви с достатъчно годни доказателства и да прекрати изпълнението, поради лошо изпълнение.
11 Март 2013 17:14
tarabata, ами нали човекът точно това ти обяснява - договорът не може да бъде развален, тъй като в него не са залегнали никакви изисквания към купувача на ЕРП, а обратно, предвидени са жестоки неустойки за държавата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД