:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 405,546,886
Активни 151
Страници 16,592
За един ден 1,302,066

МФ, фонд "Земеделие" и ДАНС са с най-високи бюджети за бонуси

Над 50% от министерствата няма да могат да стимулират допълнително служителите си, защото не са се съобразили с новите правила, въведени от Дянков
Държавен фонд "Земеделие", около който постоянно възникват скандали, финансовото министерство и ДАНС са с най-високите бюджети за допълнително материално стимулиране (ДМС) на служителите през 2013 г., показа проверка на "Сега". Трите структури ще могат да раздадат крупни суми след края на всяко тримесечие за разлика от по-бедни институции, които не разполагат с толкова свободни средства за бонуси. Повече от половината министерства ще имат проблеми с допълнителното стимулиране на служителите, защото не са се съобразили с новите правила за изплащане на ДМС.

Бюджетите на държавните органи за допълнително стимулиране не са публични. От тази година обаче те могат да бъдат приблизително изчислени заради новото изискване бонусите да се изплащат в точно определени месеци след оценка на служителите - през януари (за последното тримесечие на предходната година), през април, юли и октомври. Така за тези месеци определяният месечен лимит за разходите за възнаграждения е по-висок.

4 456 611 лева е изплатил например Държавен фонд "Земеделие" за януари срещу бюджет за заплати за февруари от 2 424 900 лева. Разликата в перо възнаграждения за тези два месеца е над 2 млн. лв. Бюджетът за заплати е с 1.6 млн. лв. над обичайното и за април, юли и октомври. Така сумите за допълнително материално стимулиране за цялата година в Държавен фонд "Земеделие" са приблизително 6.9 млн. лв., или 19% от общия бюджет за заплати.

Със сериозни средства за допълнително стимулиране разполага и финансовото министерство. Това е публична тайна от години, макар че министърът в оставка Симеон Дянков уж водеше война за въвеждане на ред в допълнителното стимулиране. Лимитът на финансовото министерство за заплати през януари е 26.8 млн. лв. срещу обичаен месечен лимит от около 15.5 млн. лв., тоест ДМС-то през януари за трите месеца от предходната година е около 11.3 млн. лв. През април, юли и октомври месечният лимит за заплати отново скача на близо 27 млн. лв. Грубите изчисления на базата на тези стойности показват, че за бонуси в МФ, също като във фонд "Земеделие", отиват около 19% от общия бюджет за заплати.

С много пари за бонуси разполага и ДАНС. В ДАНС ще си разпределят на четири пъти през годината по около 2 млн. лв. за ДМС при обичаен месечен бюджет за заплати от 5.9 млн. лв. Общо за бонуси ще отидат отново около 19% от парите за възнаграждения.

По-скромни са показателите за други министерства. Екоминистерството ще раздаде на четири пъти по 943 000 лв. за ДМС (или около 14.5% от общите разходи за възнаграждения), в министерството на икономиката ще си разделят по 620 698 лв. на четири пъти през годината (около 7% от общия бюджет), в министерството на регионалното развитие ще платят на три пъти по 943 000 лв. (около 6-7%).

Голяма част от министерствата няма да могат да раздадат ДМС, дори и да разполагат със средства, защото не са се съобразили с изискването парите да се плащат в 4 точно определени месеци на годината. В тази група попадат просветното, социалното, здравното, правосъдното и други министерства, за които са определени абсолютно еднакви месечни лимити за заплати през цялата година. Експерти разясниха, че в тях е включен процент резерви за ДМС, но парите няма как да се дадат, защото разходите ще надвишат предвидения месечен лимит.

Липсата на справедливост и различията между ресурсите на министерствата за бонуси са основни критики към новия модел на Дянков за заплати в администрацията. Моделът се изчерпа с условни изисквания - парите за основните заплати да са поне 70% от общия бюджет за възнаграждения, а за бонуси да отиват до 30%. Това разграничение не помогна по никакъв начин да се преодолеят исторически натрупани несправедливости в бюджета за заплати на отделните структури.КОМИСИИ

Бонуси ще си разпределят и комисиите. В ДКЕВР през тази година за бонуси ще отидат около 298 000 лв., или около 10% от бюджета за заплати. В комисията за финансов надзор, станала прословута с високите бонуси, ще се изплатят над 530 000 лв. В агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" за ДМС ще отидат близо 750 000 лв. - почти 12% от парите за възнаграждения.
13
6545
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
10 Март 2013 21:10
МФ, фонд "Земеделие" и ДАНС са с най-високи бюджети за бонуси…


… като заСЛУГА за рекОРДНИЯТ добив на Чукундури! (* чукундур – нар. цвекло – кръмно червено и захарно)


Сатанински КАТАстрофи от ъндъргрАунДЪТ на Чукундурите:

ПРОтеСТИТЕ като „Процес” без да се посочва дали е: възпалителен, отделителен, мисловен, съдебен… или полов, са мозъчен Абсцес.

След като „хипертонията повали страшилището за Октопода” в ПиАр-а на „болничния халат”, се дава мандат и картбланш на "президентската служебна ректоскопия", да приключи като "национална лоботомия".

Докато Улицата майстори с исканията си „Титаник”, Властта замразява във фризерите си Айсберга, с който да ги изпълни.

Плевнелиев – шнорхелът на Борисов и перископът на подводницата гРОБ

Росен Плевнелиев вместо Бойко Борисов – Йоло Денев вместо Митьо Пишова.

Никой не е по-голям от Ковчега, в който ще го погребат.

Как „Винету” изяде „Портретът на Дориан Грей” http://buda-la.com/articles/view/123
10 Март 2013 21:54
А съдебната система?
Уф, тя не беше бюджетна, т.е. пак бюджетна, ама по-бамбашка. Те не обичат да им надничаме в канчето, а само да им го пълним.
10 Март 2013 23:26
Драги Водопроводчик,
За любима ти Съдебна система, ще ти кажа следното, защото имам поглед отвътре: Нито през миналата, нито през сегашната година има вероятност някой в нея да получи допълнително стимулиране. Следва да уточня, че докато някои структури на администрацията от години, независимо дали е криза или не, вземат допълнителни пари по три - четири пъти годишно, непрекъснато се надигаше страшен вой за еднократното възнаграждение в края на годината, което до 2011г., се получаваше в структурите на съдебната власт. Дали е правилно или не - не зная. Може мнозина да мислят, че е правилно съдиите, прокурорите и следователите, както и другите служители в тази структура да си плащат, че работят, вместо да им плащат, че работят. ОХО, аз забравих... Те всъщност не работят...., нали така!!!!!
Знаете ли драги приятели,
ПИСНА МИ да получавам оценки от хора, които се информират за моята работа от изказванията на вътрешния министър и други подобни ....Аз не оценямам труда на водопровводчиците - плащам им толкова, колкото се спазарим, а след това викам други за да ми опрявят непоправеното от първите. И всеки път, си плащам ДДС-то, както върху частите които те влагат, така и върху стойността на труда им.

11 Март 2013 01:57
Съдебната система е като мафия - кажеш ли нещо срещу нея, всички "отвътре" скачат като един. Малко им били парите. Информирали сме се от вътрешния министър. Ами направето го да се информираме от вас, какво само дрънкате че сте независими и нямаме право да ви питаме или пък не разбираме сложните ви мозъци.
11 Март 2013 06:20
Информирали сме се от вътрешния министър. Ами направето го да се информираме от вас, какво само дрънкате че сте независими и нямаме право да ви питаме или пък не разбираме сложните ви мозъци.


Ами направено е - всички актове на съдилищата са публични - чети.
11 Март 2013 06:40
Чукча писатель, чукча не читатель
11 Март 2013 07:21
А и чукча е регистриран на 11 март 2013 година и първи постиг пуснал в 01 часа...
-------------------------------------
Блогът на Генек

11 Март 2013 07:32
Заради чукчоидните, изпълзели от известно време във форума, вече нямам желание нито да пиша, нито да чета. Гледам, и форумците, заради които навремето, много преди сама да се включа с постинги, неизменно следях форума, и те все по-рядко се появяват. Някои изобщо отсъстват. Лошо.
11 Март 2013 09:27
Несериозен,

Винаги съм казвал, че тече много сериозна кампания по отношение на съдебната система, с цел да бъдат дискредитирани правораздаващите и съсипана завинаги. И особено при министърът в оставка Цветан Цветанов дискредитацията се засили.
11 Март 2013 09:37
Интересно!
11 Март 2013 11:13
Несериозен - ! Да не говорим откога заплатите са замразени, но това широката публика не я интересува, тя си изгражда мнение въз основа на медиини изяви на глупендъри и бгсериали!
11 Март 2013 12:16
С бонусите се оказаха милиционерите и калинките
11 Март 2013 15:03
Е, как! Нали Земеделието пръскаха 50 бона за безплатна фейсбук страница и още 90 бона за превод на вече преведения скайп.
Каквото и правителство да се състави ще бъде по-добро от това на Борисов. Стига разбира се, Бойко да не го съставя. To примерите са безбройни! Не беше некадърност, не беше корупция. От калинките през апартаментите на Цветанов и ехее към Емо Фаса, Мишо Бирата и т.н. Бойко толкова свали летвата, че всеки средноинтелигентен ще ни се стори като невероятен премиер или министър.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД