:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,402,184
Активни 165
Страници 10,725
За един ден 1,302,066
Интервю

В цените на тока има надбавка "лошо управление"

Министерствата ни са демоде, икономиката е заложник на администрацията, твърди икономистът Руслан Стефанов
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Руслан Стефанов е директор на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. Завършил е икономика и бизнес администрация в Университета за национално и световно стопанство в София и Университета за икономика и бизнес администрация във Виена. От 2002 г. ръководи експертната група по неформална икономика към Центъра за изследване на демокрацията.
- Г-н Стефанов, какво очаквате да свърши служебният кабинет извън подготовката на изборите?

- Президентът даде три ясни сигнала, по които според мен е най-удачно да се следи работата на служебния кабинет. Правителството да бъде по-социално ориентирано - има нарочен вицепремиер. Второ - пълната реализация на европейските фондове. Трето - повече прозрачност и ефективност в администрацията - затова е назначен министър на електронното управление.

- Какво ще се случи с цените на тока? Улицата очаква те да паднат още и трайно?

- Това е нереалистично очакване, подхранвано с години от политиците. Хубаво е за сравнение да се види какво се случи с цените на дизела и на бензина. За последните 10 г. те се удвоиха. И там многократно политици се опитаха да си пишат точки, като обещаваха да свалят цените, но се видя ясно, че те нямат друго влияние, освен да направят пазара по-прозрачен - нещо, което пък те не желаят. Цените на тока могат да се намалят по няколко сценария, които са лесни в краткосрочен период, но не вещаят нищо добро в бъдеще. Първо, да се изстиска ресурсът на евтините мощности, което ще остави тези мощности без средства за инвестиции в бъдеще. Второ, да се ограничат субсидиите за зелена енергия, което ще се възприеме лошо от бъдещите инвеститори. И трето, да се нарушат договори за дългосрочно изкупуване на енергия, което също ще направи страната ни непривлекателна дългосрочно. Странното е, че в България, която не е нито собственик на енергийни ресурси, нито голям потребител, е създадено очакването, че може да има ниски цени на електроенергията. Сега отново се надигат очаквания, че държавата може да държи цените на тока ниски.

Ако вземем за пример пазара на горива, може би най-добрата стратегия е да се търси ограничаване на т.нар. надбавка "лошо управление" - да се спрат злоупотребите и източването по линия на мегапроекти и обществени поръчки. Иначе на всички вече е ясно, че България се намира в капан - номинално цените на електроенергията са най-ниските в ЕС, но отнесени към доходите, са най-високи.

- И как ще се измъкнем от този капан?

- Тъй като е малко вероятно да спрем нарастването на цените и либерализацията на пазара, трябва да се изгради система за подпомагане на българите с най-ниски доходи - като с отоплението. Важно е да се съсредоточим върху пестенето, а не върху строенето. България максимално да удължи живота на реакторите в АЕЦ "Козлодуй" - да се цели не в 20, а в 30, дори 40 години. Същото се отнася и за другите съществуващи мощности - всяка нова инвестиция ще добавя стотинки към сметката. Важно е и спестяването. Само че енергийната ефективност на предприятия, на жилищата е приоритет повече на думи. От 2001 г. насам, докато спорехме има или няма нужда от АЕЦ "Белене", реновирахме тецове, настроихме гигават и половина зелени мощности, направихме огромен хидровъзел - все генериращи мощности. И сега имаме над 11 гигавата инсталирани мощности, а потреблението се задоволява с едва 4 гигавата. Последните 10 години показаха, че прогнозите са несигурно нещо и че страни, които нямат енергийни ресурси, трябва ревностно да се съсредоточат върху пестене под всякаква форма. Сметката е проста - това, което държи сметките сравнително ниски, са съществуващите енергийни мощности. Всяка нова, вкл. и АЕЦ, ще качи сметката - както стана с ВЕИ централите и с новите тецове.

Въпросът е защо сме инвестирали толкова много в мощности, а не в енергийна ефективност, която облекчава потреблението на енергия, а с това и сметките. У нас това е стар проблем - пари има, но те не отиват там, където има най-голяма нужда и полза от тях. Вижте европрограмата "Конкурентоспособност" - колко много средства отиват във фирми, които са достатъчно мощни и се справят на пазара, а почти нищо не стига до микро и малките. Да, на администрацията й е по-лесно да отчете усвояване с няколко големи проекта, отколкото със стотици дребни. Много е ефектно да откриеш голям, лъскав завод, построен с европари, а той е можел спокойно да бъде построен с частни средства. В България не се получава т. нар. ефект на разпръскването - еврофондовете да стигат и до най-малките. Проблем е, че вече дълги години имаме министри на енергетиката, а нямаме министри на икономиката. Всички начело на МИЕТ се занимаваха с 4 енергийни мегапроекта - една АЕЦ и 3 тръби, ако броим и НАБУКО, и с големите държавни предприятия. А за магазинчето на ъгъла, за малкия цех, за малката ферма никой не мислеше. Само слушахме приказки за облекчаване на такси и процедури, за е-правителство, за по-ефективна администрация, за отчетност и прозрачност.

Дотук наблягахме на макроикономическата стабилност. Крайно време е да видим какво става на микрониво. Развитието на нашата икономика, ръстът ще зависи от това колко добре работи администрацията. Трябват ни работещи институции, които да прилагат правилата, които са същите като в другите от ЕС, ако не и по-добри. Но в България групата за източване на САПАРД беше оправдана, въпреки че имаше специално наблюдение от ЕС и че в Германия вече присъдите на извършителите по същото дело бяха изпълнени.

Пълни сме с комисии и агенции, които не са ефективни. Да вземем всички регулаторни агенции, като ДКЕВР например. Явно има проблеми, но не съм чул някой да е направил анализ как работят успешните регулатори в други страни - с каква структура, с колко персонал. Вижте т.нар. контролни агенции, като Агенцията за храните - от 6 дирекции 4 са за контрол, две трети са инспектори. Но светът върви към друг тип администрация - предимно обслужваща. Тоталният контрол е много скъп и остарял. Днес има риск анализ, който позволява да се прицелиш там, където има проблем. Добре е, че НАП и митниците тръгнаха към този модел, но има още много да се желае.

Структурата на министерствата ни е безнадеждно остаряла. Могат да се дадат примери от всяко министерство. Например МВР върши много несвойствени дейности - регистрация на автомобили, издаване на лични карти. В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма има множество агенции без ясна координация на политиките. В много европейски държави министерствата на икономиката са обвързани с други политики - например социалната политика в някои скандинавски държави, или за иновации и умения във Великобритания. В България има много, все функционални агенции, които нямат ясен фокус на политиките - за инвестициите, за малкия бизнес, по метрология, за енергийна ефективност и т.н. Ако ще вървим към иновации, ако искаме да създаваме по-квалифицирани и по-добре платени работни места, защо не направим като Норвегия, която сля различните си агенции в една с ясен фокус "Иновации Норвегия"?

- Доходите са големият проблем на хората. "Лошия" Дянков, който не даваше пари, вече го няма. Сега ще има ли отпускане на кесията?

- Трябва да ценим фискалната стабилност. Не мисля, че тази политика е била "лоша" или че е била нещо различно от курса, следван от предишните три правителства. Различното беше силно враждебната външна среда. Този кабинет обаче, както и предишните, се провали в микрополитиките. От една страна, имаше прекалено голям фокус върху контрола, което доведе до прекомерен натиск върху светлия бизнес. Това е парадоксът на лошо работещата администрация - фокусира се върху формалните отчети - да се отчетат бройки проверки, а не върху ефекта от работата - колко са предотвратените нарушения. Засилването на контрола води до обратен подбор. Контролиращите не отиват при големия нарушител, където знаят, че могат да си навлекат неприятности, а отиват при читавия, на когото все ще намери за какво да напишат акт за 20 лева. От друга страна, имаме системен проблем със сивотата - голяма група хора си стоят в скритата икономика и никакви контролни мерки не са в състояние да ги извадят от там. Те могат да бъдат мотивирани да излязат на светло само с изключително упорита и дългосрочна работа за подобряване на обществените услуги и повишаване на доверието в институциите. Това няма да се случи, без да има съществено намаляване на корупцията, и по-специално на политическата, по високите етажи на властта. Българските политици обикновено някъде към втората година от мандата си като мантра повтарят, че хората ги притеснявала малката, ежедневната корупция. Абсолютно невярно. Именно голямата корупция прави средата непредсказуема и болна, в която почтеният бизнес не желае да работи.

Всички говорят за справедливи доходи. Само че няма как да очакваме икономическо чудо и бърз ръст на доходите - той няма откъде да дойде при намаляващ брой заети и притиснато предприемачество. На всичко отгоре работещите всячески се опитват да избегнат данъци и осигуровки, защото не виждат насрещна услуга и не смятат, че си заслужава да плащат.

- Президентът подкани Комисията за защита на конкуренцията да назове монополите. Монополите всички ги знаем, въпросът е как да се направи демонополизация.

- На практика това беше намек, че КЗК трябва да започне да си върши работата по предотвратяване на всякакви практики, които застрашават конкуренцията на пазарите. КЗК би трябвало да следи всички олигополни пазари като телекомуникации, енергетика, банки, складове на едро и т.н. България е много малка икономика, която е много лесно да бъде монополизирана чрез влияние върху регулаторни органи и правителства. Ето защо прозрачността на институциите е особено важна. Служебното правителство трябва да наблегне на това - да изисква отчети, да изисква прозрачност, отвореност на институциите.

18
3706
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
19 Март 2013 20:27
В цените на тока има много надбавки. Всички те са резултати от престъпни сделки, много корупционни и много престъпни.
"Обясненията" без посочването им остават недомлъвки, заобикалки и обикновено неразбиране
19 Март 2013 21:12
Единственият начин да избягаш от високите цени на тока е ......да си намалиш разхода на ток!
В БГ това като че ли не се разбира и от строителите.
Пример: Прозвънявам редица от строителни фирми за саниране на апартамента си в жилищен блок - партерен етаж.
Искам изолация 20 см стиропор.То не бяха охкания,то не бяха ахкания в слушалката от отсрещната страна: такова нещо в БГ няма, не може да се изпълни, никой не го прави, безсмислено е,и още един милион кирливи доводи.Нормалната изолация била 5 см стиропор.
Абе тъпи идиоти, толкова ли сте слаби по математика, та не разбирате,че изолация 20 см е с 65 % по-скъпа от тази с 5 см, но 3 пъти /300%!/ по-ефективна?!??
И че това ми сваля сметката за тока като цяло с 45% през зимата и 35% през лятото?
А че един"смотан" слънчев панел за топла вода /от най-евтините! / 1х2 метра ми нулира сметката за топла вода от юни до септември и я преполовява през останалите месеци /без декември до март/ - и за това ли се иска космически разум да се проумее?
Стига сте викали неволята, оправяйте се сами!
19 Март 2013 21:49
...най-удачно ...

На български език се казва "успешно", си се изказал за МВР.
20 Март 2013 00:49
Единственият начин да избягаш от високите цени на тока е ......да си намалиш разхода на ток!
Не може да бъде! От високите цени на хляба в магазина бягам ... като си го купувам от производителя или сам си го правя. Значи, нема само един начин.
толкова ли сте слаби по математика, та не разбирате,че изолация 20 см е с 65 % по-скъпа от тази с 5 см, но 3 пъти /300%!/ по-ефективна?!??
10 см EPS СУПРАПОР (8.48лв.) струва два пъти 5см (4.09 лв). Явно ценовото пространство над 10 см при теб придобива "относителни" размери. И с какви точно винтове ще закачиш тия 20 см на стената, които да издържат и замазката отгоре? Тук за ефективността твърдят друго. Коефициентът на топлопроводност не се променя за дебелини от 40 мм до 200мм.
И че това ми сваля сметката за тока
Когато смених обикновенната дървена дограма с пет камерна и дебелина на стъклопакета 40 мм (за К-емисионното стъкло няма да споменавам, че като се сетя за цената, още ме боли сърцето), сметката за газта нарастна с 15%. И всяка година все нараства. Останах си само с "инвестицията" от пет бона. Тоя разход ДКЕВР не ще да ми го приспадне от сметката за отопление. Барем ДОД или ДДС-то да приспадне. Дори и обещаните 16% от Него намаление на цената на газа няма да ги видя.
20 Март 2013 10:29
В цената на тока и особено в раздутите декемврийски, януарски и в следващите сметки, които продължават да идват, има такса за спасяване на намиращата се в технически фалит НЕК. По обща договорка между правителството и експлоатационните дружества, битовите сметки бяха надути, за да се спаси тази държавна компания и активите й да не попаднат в чужди ръце, каквито мераци се чуха напоследък.
Когато смених обикновенната дървена дограма с пет камерна и дебелина на стъклопакета 40 мм (за К-емисионното стъкло няма да споменавам, че като се сетя за цената, още ме боли сърцето), сметката за газта нарастна с 15%. И всяка година все нараства. Останах си само с "инвестицията" от пет бона.
Именно. Каква е ползата от санирането, след като електричествоти и газта се повишават значително всяка година, което подяжда икономиите от направената изолация? Така загубата е тотална и си имаш един банков кредит, който трябва да погасяваш години наред.
20 Март 2013 12:01
Дотук наблягахме на макроикономическата стабилност. Крайно време е да видим какво става на микрониво.
Наистина е крайно време!
20 Март 2013 14:07
Браво. Много смислена статия. Нещата се обясняват ясно и без популизъм.
Истерията за ниски цени по съществото си е пагубна, по простата причина че възможна само в краткосрочн план, но след това ще рефлектира в скокообразно увеличение и то с лихвите.
Да не говорим за кретенията с национализация и призиви за едностранно нарушаване на съществуващите договори.
Не знам защо мнозонството от хората забравя поговорките -"Всеки се простира според чергата си" и "Който не работи-няма да яде".
20 Март 2013 14:19
ЕВРОПЕЕЦ 45,
/:/ "Единственият начин да избягаш от високите цени на тока е ......да си намалиш разхода на ток!
.............................................................................
НЕ бъркай високи цени на тока с високи сметки за потребен ток!!!
По твоята "логика", при нулево ползване и разход на ток, цената му е 0 стотинки?!
20 Март 2013 14:23
Винаги повтарям: Не ме е страх от големите разходи, а от нищожните приходи.
А че има енергийна мафия (с участието на политикани и нечестивци от всички партии) просто е излишно да се повтаря.
И управлението на енергетиката не е просто лошо, а съзнателно и преднамерено лошо.
20 Март 2013 14:30
В цените на тока има надбавка "лошо управление"
Лошо за едни- добро за други. Зависи от гледната точка.
20 Март 2013 17:41
жив да не бех, Руслан от центъра за изследване на демокрацията и през живота си какво е работил на 2 човека от собствения джоб дали е платил заплати.
20 Март 2013 18:00
7423:0713 мар, 2013
Повече от 1,8 млн. българи обедняха

в-к Стандарт

Дата: Вторник 12 Март, 2013 11:00:59

Димитър Бъчваров,

икономист от ДСБ

През последните три години повече от 1,8 милиона българи обедняха. От една страна имаше мораториум върху ръста на пенсиите. А пенсионерите в България са около 2 200 000, т.е. те са почти 25 на сто от населението. Освен това имаше огромна загуба на работни места - страшно много хора, които бяха официално регистрирани като самонаети и си плащаха осигуровките, си загубиха работата. И друго - след пререгистрацията на фирмите 150 000 преустановиха своята работа за последните три години. Като съберем всичко това, дори цифрата е по-голяма от 1,8 милиона българи.
Освен това последните данни на Евростат показват, че 49% от българите са под прага на бедността. Това е нечуван показател в Европа след войната. Не е имало друга страна на това положение.
20 Март 2013 20:27
Тъкмо викам : бре, къде е абонамента на ИПИ, а то днес дежурни били момченцата на ясла зад граница от Центъра за изследване на демокрацията .
Едно от първите неща,които трябва да се предприемат след извънредните избори през есен 2013 -зима 2014 с цел промяна на Статуквото е , да се приложи американския закон и аналога му Русия за т. нар. Агенти - НПО, т.е. прозрачност в тяхното финансиране и забрана финансирането им зад граница .
Тези , както и Отровено общество , ИПИ , Индъстри уоч, Център за либерални стратегии и т.н са част от проблемите на БГ.
Да , битката няма да е лесна .
Но си струва за нова България. Духът е изскочил от бутилката . Спиране няма.
20 Март 2013 20:29
А пенсионерите в България са около 2 200 000, т.е. те са почти 25 на сто от населението
Как ги смятате тия проценти? Като цената на фотоволтаичен ток? 8.8 млн. души население бяхме преди 25 години.
Не знам защо мнозонството от хората забравя поговорките -"Всеки се простира според чергата си"
И ние това дуднем на вятърничевите - енергопроизводители, разпространители-посредници, консултанти-философи и пишман-икономисти. И к'во - бам лобистки закон. Ще ни подобряват "енергийната ефективност" (потреблението на ел. енергия е паднало с 15% за последните 3 години) вместо ефективността на икономическата мисъл, да речем или износа на "вятърничав" ток за Турция, Германия или другаде, където има платежоспособно търсене.
20 Март 2013 20:29
paragraph39
20 Март 2013 14:19

Параграфе,
ако потреблението ми на ток е нулево, какво ме интересува каква е цената му?
20 Март 2013 20:32
Аполитичен,
аз включвам всички разходи за поставянето на изолацията, а не само стиропора.
Тогава цената на стиропора става относителна, но ефективността му си е абсолютна!
20 Март 2013 20:42
Когато смених обикновенната дървена дограма с пет камерна и дебелина на стъклопакета 40 мм (за К-емисионното стъкло няма да споменавам, че като се сетя за цената, още ме боли сърцето), сметката за газта нарастна с 15%. И всяка година все нараства. Останах си само с "инвестицията" от пет бона. Тоя разход ДКЕВР не ще да ми го приспадне от сметката за отопление. Барем ДОД или ДДС-то да приспадне. Дори и обещаните 16% от Него намаление на цената на газа няма да ги видя.

Човече, кой те би по главата да слагаш 40 мм стъклопакет???
Оптималното разстояние м/у стъклата е 16 мм - ни повече, ни по-малко, и така е залегнало това и в немския стандарт.
Стъклопакетът трябва да е с дебелина 28 мм.
Стъкло с дебелина под 4 мм няма НИКАКВИ изолационни свойства.
А за добра шумоизолация е необходимо да си поръчаш пакет с различни дебелини на стъклата - моите са 6 и 8 мм.
Ефектът е голям!
Не мога да си обясня как при теб се е вдигнал разходът на енергия, но ако производителите или монтажниците не са си свършили добре работата, няма какво толкова да се чудим....
20 Март 2013 20:53
Последните 10 години показаха, че прогнозите са несигурно нещо

Днес има риск анализ, който позволява да се прицелиш там, където има проблем.
Авторът явно страда от биполярно разстройство, щото от "прецелването" му и подобните нему, за последните 10 г. (много скрамно ) мишената все им бяга.
Структурата на министерствата ни е безнадеждно остаряла.
Добре е, че не знае колко пък е стар законът за гравитацията. Можеше и него да иска да смени.
дългосрочна работа за подобряване на обществените услуги
К'во сега остава - да "обслужим" още една чуждестранна армия с военна/инвестирска база, щото досегашната не доведе до съживяване на икономиката?
КЗК би трябвало да следи всички олигополни пазари като телекомуникации, енергетика, банки, складове на едро и т.н.
Последно, контолът ще пада или ще се увеличава?
Не мога да си обясня как при теб се е вдигнал разходът на енергия
Просто е, вдигнаха цената ...щото Гришата, кишата, Европейския съюз цената требвало да се вдига за да има ръст в икономиката.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД