:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 416,240,394
Активни 78
Страници 8,075
За един ден 1,302,066
Истинската история

Византия е покорена стопански, преди да изгуби политическата си независимост

Златното време на венецианската търговия в сърцето на Византийската империя е през ХІІ в.
Карта на Цариград от Христофор Буонделмонти (1380/1390 Ц след 1430) в "Книга за островите в архипелага", Флоренция (?), 1420-1430 г.; пергамент; Национална библиотека Марциана Ц Венеция. Северната част на града Ц Пера, е обитавана изключително от евреи поне от Хт в. насетне. В периода ХI в. Ц 1267 г. в кварталите по южния бряг на Златния рог срещу Пера живеят чуждестранните търговци, занаятчии и банкери преди те да се преместят в крепостта на северния бряг на Златния рог. През 1267 г. в Пера се настанява генуезката цариградска колония. Кварталът Перама (днешният Balikbazar, по южния бряг на Златния рог) от тХ в. е запазен за венецианските и еврейските търговци и занаятчии. В средата - Карта на Крит като владение на Венеция от Марко Боскини (1613-1678), част от серия от 61 гравюри посветени на о. Крит и озаглавени "Цялото Кралство Кандия", 1651 г.; хартия; Градски музей "Корер"-Венеция. Вдясно - Карта на град Ретимо (дн. Ретимно, по северното крайбрежие на о. Крит) и неговата околност от Марко Боскини, част, 1651 г.; хартия; Градски музей "Корер"-Венеция.
Възможно е мнозина да си мислят, че е без значение къде правят всекидневните си покупки, харчейки значителна част от своите пари. Това, разбира се, съвсем не е вярно. Въпрос и на национална сигурност е каква част от доходите си 7,5 милиона българи оставят на чуждестранните търговци постоянно, дали тези пари остават в страната или панически се изнасят. През последните двайсетина години с възхищение наблюдавам как обитателите на съседните ни страни старателно се стремят да оставят парите си само и единствено у местните търговци, чуждите търговски вериги за храни обикновено пустеят, а от полиците се взимат само продукти местно производство. В тези страни е въпрос на патриотизъм, а и на чест да купуваш само продукти родно производство.

Историята ни предоставя обилно и предоволно примери, че пренебрежението към родното производство се наказва с небивала жестокост - икономическото поробване е следвано най-често от изгубване на политическата независимост.



* * *

Географското разположение на Цариград е забележително, заради него малката мегарска колония е избрана в началото на IV в. да стане най-могъщият световен град през следващите векове. Оттук с посредничеството на византийските търговци ще преминават важни стоки от далечни земи в Азия към потребителите главно в Европа. Оттук ще преминават великолепни китайски съдове, но и забележителните им сирийски и персийски имитации, ще доставят най-редки платове, подправки, транспортни средства, ще текат безспир храни - мед, жито, вино, по-късно захар от Египет. Чак до 992 г., а и за някое време след това, изключително византийските търговци и занаятчии снабдяват с предмети на разкоша цяла Европа, а в значителна степен и аристокрацията на "варварските" народи. Луксозните стоки, произведени във Византия в съответствие с чуждестранните вкусове, се откриват днес от Средна Азия до Иберийския полуостров. Няма да е пресилено, ако твърдим, че в значителна степен благосъстоянието и стабилните финанси в ранните векове от съществуването на империята се дължат именно на посредничеството и на производството на луксозни стоки - от златотъканите платове до накитите, храните и лекарствата.

Превръщането на Византия от практически единствен световен производител и доставчик на луксозни стоки в потребител на платовете, съдовете и даже накитите на италианските републики съвпада точно с тъжното време на финансов недоимък през последните два века от съществуването на империята.



Липсата на пари прави от късна Византия политически бледо,



почти комично подобие на миналото величие.

Разбира се, че ще е пресилено твърдението, че упадъкът на Византия се дължи единствено на края й като световен доставчик на луксозни стоки и главен посредник в търговията Изток-Запад. За един толкова мащабен упадък трябва да са налице още значителен брой причини, но днес именно това ще ни интересува.

Първият императорски златопечатник в полза на Венеция е издаден през 992 г. от императорите Василий II (976-1025) и Константин VIII (1025-1028), той отваря за венецианската търговия морските пътища към Източното Средиземноморие. В 1000 г. дожът на Венеция Пиетро II Орсеоло (991-1009) е обявен за дук на Далмация, което решително разширява търговските връзки и осигурява нови пазари за търговците от Светлейшата република.

През 1075 г. дожът Доменико Селво (1071-1084) се среща с представители на далматинските градове, които му дават обширни права в градовете си за търговия и обещават да не приемат нормански или други чужденци на своя територия. Това е първият венециански документ, който няма обичайната за визанийската традиция форма и в него не е споменато името на византийския император. Макар и формално до това време Венеция е византийска, а венецианският дож използва византийската титла протопроедър.

Наскоро след това, през 1082 г., византийският император Алексий I Комнин (1081-1118) вече се нуждае спешно от венецианска помощ във войната с Робер Гискар, който след като премахва всички останки от византийска власт в Италия, се насочва по източния синеморски бряг право към сърцето на Балканите. Помощта никак не е безкористна и Византия с нов императорски златопечатник не само потвърждава венецианските търговски права от 992 г., но и ги разширява забележимо.

През първата четвърт на ХII в. Пиза и Генуа също се включват усърдно във византийската търговия. Изобщо целият ХII в. е златна епоха за венецианската търговия в сърцето на византийската империя, а италианското търговско присъствие във Византия до това време има по-скоро стимулиращ ефект върху развитието на паричните отношения в империята (М. Шитиков, 1969; А. Papadia-Lala, 2004 и 2007).

Няма как да се твърди, че византийските императори не съзират овреме опасностите от прекаленото чуждо търговско присъствие, но е факт, че



подходящото време за противодействието му е пропуснато,



макар и не без съпротива. Император Йоан II Комнин (1118-1143) първоначално отказва да признае търговските привилегии, дадени от баща му на Венеция. Това ще да е причината през 1124 г. венецианският флот на връщане от Палестина да оплячкоса богати византийски земи - Родос, Самос, Лесбос, Метона.

Йоан II Комнин издържа на тежкия венециански натиск още само две години и през 1126 г. издава нов златопечатник, с което даже разширява старите права на венецианските търговци на византийска територия.

В същото време напрежението сред византийските търговци расте, венецианците почти не плащат данъци и мита, което им дава възможност да поддържат значително по-ниски цени. Опит за противодействие на венецианската търговска експанзия ще направи и император Мануил I Комнин (1143-1180), който на 12 март 1171 г. с помощта на Генуа конфискува напълно имуществото на всички венецианци на византийска територия и едновременно с това извършва масови арести. Последвалият венециански натиск принуждава императорът само след 8 години не само да върне всички привилегии и имущества, но и да плати солидни обезщетения, както на Венеция, така и на нейните търговци. По това време италианските търговци и свещеници, както и членовете на техните семейства в Цариград са вече над 60 хиляди.

При междуособиците след смъртта на Мануил I Комнин през 1182 г. претендентът за престола и бъдещ император Андроник I Комнин (1183-1185) г. в съучастие с клира насъсква цариградската тълпа срещу генуезците и пизанците, а и срещу италианците въобще, в последвалото клане са избити значителен брой от тях. Около 4000 от италинците в Цариград са продадени в робство на турците, а останалите успяват да се спасят с бягство по островите. Само година по-късно обаче Андроник I подписва ново търговско споразумение с Венеция, правата на Светлейшата република са възстановени напълно. Още три златопечатника в тяхна полза издава император Исак II Ангел (1185-1195) - два през 1187 г. и един през 1189 г.



След падането на Цариград,



на 10 октомври 1204 г. е подписан Partitio terrarum imperii Romaniae (Разделяне на земите на Ромейската империя), с който Венеция получава 3/8 от завладените византийски земи - Източна Тракия с част от Одрин и до Дарданелите, западно от планината Пинд, от Драч до Превеза и Арта, а още през август 1204 г. от солунския крал Бонифаций I Монфератски е купен о. Крит.

От 1205 г. начело на венецианската общност в Цариград стои подеста, първият е Марино Дзено. До 1219 г. подеста има почти пълна и неограничена власт като на поместен дож, което му дава възможност да се държи като равен с латинските императори.

И след възстановяването на Цариград като столица на Византия продължава италианската окупация на византийската търговия. С Нимфейското спорумение от 13 март 1261 г. Михаил VIII Палеолог (1259-1282) дава обширни търговски права на Генуа, като се опитва да прогони венецианците от бившите територии на Византия. Въпреки това през 1265 г. Венеция възстановява дипломатическите си отношения с Византия, като си осигурява властта над Крит и над егейските острови, получава освобождаване от мита в много византийски градове, макар на първо време нейните търговци да имат правото да се заселват в пристанищата "само колкото е необходимо за търговската им деятелност," без да могат да градят самостоятелни квартали, за разлика от другите италиански градове. Самостоятелни квартали в Солун и в Цариград венецианците получават с императорски златопечатник чак през 1277 г., а от 1285 г. имат и правото да търгуват в Черно море с ново 10-годишно споразумение. След като притежават вече всички възможни права и напълно окупират международната търговия през проливите, до 1453 г. не им остава друго освен чрез новите споразумения само да се потвърждават дадените им по-рано права.



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=547351

http://www.segabg.com/article.php?id=0001301&issueid=5424§ionid=5

http://www.segabg.com/article.php?id=497322

http://www.segabg.com/article.php?issueid=3188§ionid=5&id=0001301

41
26166
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
20 Март 2013 19:21
Котка -
20 Март 2013 19:34
Котка -
--------------------
Блогът на Генек

20 Март 2013 20:05
...Истинската история
Византия е покорена стопански, преди да изгуби политическата си независимост...


Абе то, откъде да започне човек? Толкова много грешки, още в самото заглавие... Това, че така интерпретираната "история" не е истинска е ясно. Сетне. Такава измислена държава Византия се появява чаак през 17в. в австрийската историческа школа. Инак, Източно-римската империя, известна във всички исторически източници като Ромейска, първом губи своята духовна независимост. Когато една империя няма дух и мисия, естествено е да загуби сраженията и войните. Икономическите и стопанските последици са на последно място. След което е нормално една такава империя не само да загуби своята политическа независимост, но и да бъде унищожена. За марксиските историци, обаче е нормално на първо място да сложат материалното, дори без да се съобразяват със заветите на великите български възрожденци и техния дух.
20 Март 2013 20:18
Относително коректна статия, но финалът буди недоумение:
Самостоятелни квартали в Солун и в Цариград венецианците получават с императорски златопечатник чак през 1277 г., а от 1285 г. имат и правото да търгуват в Черно море с ново 10-годишно споразумение. След като притежават вече всички възможни права и напълно окупират международната търговия през проливите, до 1453 г. не им остава друго освен чрез новите споразумения само да се потвърждават дадените им по-рано права.


Предполагам , че последното изречение се отнася до "италианците" изобщо, не само до венецианците. 14 век бележе върха на генуезкото търговско проникване в Черноморието, Генуа колонизира части от Крим, където нейна основна колония става Кафа. На Кримския полуостров Генуа основава укрепени колонии и в Солдая (Судак), Чембало (Балаклава), Боспоро (Керч).
В Тана на устието на Дон, на крайбрежието на Азовско Море, генуезците пък действат заедно с венецианците. По западното Черноморие Генуа установява свои емпории в Маврокастро (Модлова), Килина, Ликостомо, Констанца и др. Оттам през Дунав, републиката се търгувала с Централна Европа, като имала важна емпория в дн. Гюргево. Известен е договорът на депот Иванко с Генуа. Генуа напълно доминирала и черноморската търговия на Трапезундската империя, като не само имала укрепена колония и консул в самия Трапезунд, но също и в Тебриз, Севастия. Самостоятелните генуезки колонии в Синопе и Симисо (Самсун) просъществуват до ликвидирането на Трапезундската империя от Мехмед Фатих. Естествено, Генуезката колония в Константинопол е доста добре известна покрай завладяването на града от османлиите, че да бъде дискутирана тук.
20 Март 2013 20:27
След падането на Константинопол във владението на кръстоносците в 1204 г. империята никога не възстановява своята предишна икономическа и политическа мощ! Когато Константинопол е освободен от византийците и империята отново прогласенав 1261 г., това става само върху териториите населени преимуществено с гърци. След това, в продължение на 200 години империята отстъпва постепенно пред турските пълчища......Когато папа Йоан Павел ІІ се срещна навремето с вселенския патриарх Вартоломей, той се извини от името на католицизма на православието, за този фатален удар нанесен му в началото на ХІІІ в.
20 Март 2013 20:30
Когато папа Йоан Павел ІІ се срещна навремето с вселенския патриарх Вартоломей, той се извини от името на католицизма на православието, за този фатален удар нанесен му в началото на ХІІІ в.

... макар папа Инокентий тогава да няма вина за превземането на града.
20 Март 2013 20:39
Мммдаа,
С една дума - търговците са изтъргували ИРИ .
20 Март 2013 20:42
пренебрежението към родното производство се наказва с небивала жестокост


Това ми напомня дебатите в Народното събрание в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Протекционизмът е хубаво нещо, но на практика е невъзможен ( поне в класическата му дефиниция) в днешно време. Много е опасно когато историческа проблематика се пренася автоматично в настоящето, или обратно, когато гледаме на историята от височината на креслото в кабинета си и се мъчим да обясним нещата "тогава", с мислене от "сега".
Иначе темата е интересна.
20 Март 2013 21:49
Предполагам,че статията за Византия(?) е писана във връзка с Кипърската криза.
И какво трябваше да е на първо място?
А-а-а дабедабе.
Котка
20 Март 2013 22:06
GreenEyes
20 Март 2013 20:42
пренебрежението към родното производство се наказва с небивала жестокост
Това ми напомня дебатите в Народното събрание в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Протекционизмът е хубаво нещо, но на практика е невъзможен ( поне в класическата му дефиниция) в днешно време.

Не само е възможен, но е и жизнено необходим. Как да се прави, с какви методи - е друг въпрос.
Но другите народи намират начин да си пазат и завладените пазари в чужбина, и нови да завладяват, включително и у нас.
Гледай тук - http://bnt.bg/bg/news/view/96131/ - от 17 минута нататък. Много ярък пример за това какво се случва.
20 Март 2013 22:13
След СТО не е същото.
СТО тояги
20 Март 2013 22:16
Цариград не е бивша малка мегарска колония от 4в.

"...Едва ли има по-голяма заблуда от свързването на гърците с основаването на Константинопол (Византион) и неговата култура. Понятията Византия и византийци е изкуствено. То е измислено през 1553 г. от немеца Йероним Волф. Самата държава Гърция започва съществуването си едва след 1830 г. Преди да бъде зарината с пари и помощи от американски и западноевропейски идеалисти, Гърция е бедно, тъжно място, обитавано от жалки хора с нисък морал, както отбелязва Марк Твен в своя книга.
Нека видим как стоят нещата в действителност.Византион е тракийско селище. Названието идва от името на основателя Byzas (то е древен вариант на българското Бузан). Това, че гърците се инфилтрират в тракийския град, не означава, че той е създаден от гърци, или, че името му е гръцко.
До началото на ІV-ти век Византион е малък град. Тракиецът Константин Велики обаче осъзнава стратегическото му значение и го прави столица на Римската Империя. По това време гърците не играят никаква положителна роля в събитията. След Константин Велики идват неговите синове Константин І, Констанций, Констанс І. Последвани са от техния роднина тракиеца Юлиан, а също и от траките Йовиан, Валентиан, Валент, Маркиан, Лъв Бесът, Лъв ІІ, Юстин І, Юстиниан Велики, Юстин ІІ, Тиберий ІІ, Фока.
От превръщането на Византиум в столица на Римската Империя, до началото на VІІ-ми век в него са властвали петнадесет тракийски императора. Тяхна е заслугата за изграждането на най-красивите сгради и най-внушителните укрепителни съоръжения.
Между 330 г. и 610 г. предимно траки са тези, които защитават Контантинопол (Византиум). Запомнете това много добре – в първите три века на своето съществуване Източната Римската Империя е управлявана предимно от траки! Три века е огромен период от време, напълно справедливо е да се каже, че нашите деди траките са изконните наследници на Източната Римска Империя ...наречена през ХVІ-ти век Византия. Не можем да пренебрегнем факта, че не само града е тракийски, но и това, че траки имат най-големите заслуги за неговото устройване и укрепване.
След 610 г. идва на власт идва не грък, а арменеца Ираклий – приятеля на княз Кубрат. Той е последван от синовете си Ираклий ІІ и Константин ІІ...Дори и в по-късни времена на трона в Константинопол седят не гърци а арменци. Става дума за: Христофор Лакапин, Константин Лакапин, Стефан Лакапин, Лъв V Арменец, Роман І, Йоан Цимисхи, Артавазд, Филип Вардан, Василий І...
В древния тракийски град царуват също и фригийците Михаил ІІ, Теофил, Михаил ІІІ. Според П. Каранис фригиецът Михаил ІІ не се бил елинизирал, презирал гръцката култура....както и много от неговите съотечественици:
“The Phrygians, for instance, as we may infer from what we know of the back- ground of Michael II, seem to have been only semi-Hellenized as late as the beginning of the ninth century. Michael, who is described as coarse, ill-educated, and contemptuous of Hellenic culture, was no doubt typical of the natives of Phrygia, many of whom may not have known any Greek at all“. http://www.arts.yorku.ca/hist/tgallant/documents/charanis.pdf
В Константинопол управлява също илириеца Анастасий, исаврийците Зенон, Лъв ІІІ Исавриец, Константин Копроним, Лъв ІV, Константин VІ и др.Около 40 владетеля на града основан от тракиеца Константин Велики не са от гръцки произход. Пълно безумие би било Византия, или по-правилно Източната Римска Империя да бъде считана за гръцка държава...както си мислят някои хора.
Тракийските императори правят много неща за народа, от който са произлезли. Константин Велики финансира построяването на Плиска, Преслав и Силистра. Юстиниан Велики създава Юстиниана Прима. Там е седалището на независимата църква за траките. Отново Юстиниан укрепва Сердика (столицата ни София), Филипопол (Пловдив), Берое (Стара Загора) и др. Когато император Маврикий си позволява гонения срещу дедите ни, тракиеца Фока въстава, сваля го от трона и сам става владетел на Константинопол (Византион). За това слабо познато тракийско въстание пише Йоан от Никиу...
Изконното право на траките над Константинопол е причината на Тервел да бъде дадена титлата кесар, а Симеон Велики да бъде провъзгласен за цар на всички българи и ромеи. През ХІІІ-ти век в надпис от земите на Асеновград, Иван-Асен ІІ е наречен цар на българи, гърци и други страни...Не случайно Папа Инокентий ІІІ признава, че предците на Калоян са от древен римски род...Във Ватикана са знаели много добре кои са нашите деди и какъв е техния произход. Знаело се е, че Калоян е от същия род както и Константин Велики...и двамата са мизи.
В работата си “Кроватова България и Покръстването на Българите” проф. Ценов обяснява, че Константинопол е бил български град, който е бил прочистен етнически от гърците. В “Убийството на Юстиниановата Самоличност” Г. Сотиров разказва за император Юстиниан. Той симпатизирал на група наречена сините. Те били с бръсната глава и кика, носели дълги мустаци...Сотиров предава и злобната забележка на Прокопий Цезарийски, че Юстиниан пропилял златото от хазната поради добрината си към...варварите...Любовта на един тракиец към собствения си народ е наречена...порок..."
20 Март 2013 23:08
През ХІІІ-ти век в надпис от земите на Асеновград, Иван-Асен ІІ е наречен цар на българи, гърци и други страни...

Т.нар. Станимашки надпис:
"В лето 6739/1231/, индикт 4, от Бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси севаста и изгради този град."
сравни с Търновския, година по-ранен:
""В лето 6738 [1230], индикт 3. Аз Йоан Асен, в Христа Бога верен цар и самодържец на българите, син на стария цар Асен, създадох из основа и с живопис украсих докрай тази пречестна църква в името на светите 40 мъченици, с помощта на които в дванадесетата година от моето царуване, в която година се изписваше този храм, излязох на бран в Романия и разбих гръцката войска и плених самия цар кир Теодор Комнин с всичките му боляри, а цялата земя от Одрин до Драч завладях – гръцка, още и арбанаска и сръбска. Франките владееха само градовете около Цариград и самия този град, но и те се повинуваха под десницата на моето царство, понеже нямаха друг цар освен мене и благодарение на мене прекарваха своите дни, защото така повели Бог. Понеже без Него ни дело, ни слово се извършва. Нему слава на векове. Амин."
20 Март 2013 23:08
ЩУРаво,ЩУРаво,колко да е ЩУРаво?!
Ония покрай Вардарот трици да ручат!
Кому ли е потрябвала вашата „политическа“ независимост? Партизанщината така или иначе ще ви унищожи. Форумът е доказателство.Жалко!
20 Март 2013 23:25
Щурчо,писанията ти за Константинопол могат да преобърнат византологията на опаки.Понеже виждам,че имаш задълбочени и бих казал новаторски познания в областта на византологията бих искал да те попитам:на какъв език са говорели жителите на Константинопол,преди и след VIIвекКой е бил официалния език в империята след VII век?Тракийски ли?Какъв е бил император Теодосий Велики?Тракиец ли?Църквата,като създадена от Христос е християнска:за каква тракийска църква става дума?Да не би да си прочел за нея от световно неизвестния "доктор"Стефан Гайд/всъщност Гайдаджиев/?Какви са били патриарсите на Константинопол?Тракийци?Как точно Константин Велики е основал Плиска и Преслав?Сещам се:Той е имал пророчески дар и е знаел,че след 3-4 века ще се пръкнат неговите български роднини-хановете.И за това е решил да ги благоустрои със столици.Всъщност,знаеш ли кои са строили Константинопол?
20 Март 2013 23:33
И едно допълнение:Юстиниан изпразва хазната на империята за да построи Великата Църква "Света София"на мястото на стара църква със същото име построена от император Константин Велики,която е унищожена по време на бунта "Ника" в Цариград.И когато Юстиниан влиза в новата църква,той е толкова впечатлен от архитектурата и красотата на храма,че възкликва:Соломоне,аз те надминах!
20 Март 2013 23:34
Но другите народи намират начин да си пазат и завладените пазари в чужбина, и нови да завладяват, включително и у нас.
Гледай тук - http://bnt.bg/bg/news/view/96131/ - от 17 минута нататък. Много ярък пример за това какво се случва.


Тези приказки на Райчев са доста подсладени и объркващи, особено като омеша хипермаркетите и и т.нар. "фермерски пазари". Защото нали разбираш какво означава да постановиш на женския пазар в София да се продават само стоки от 180 км от града.
Иначе, аз отдавна съм казал - пазарувам изключително от кварталния магазин, а не от "Пикадили" или "345", които са около нас.
20 Март 2013 23:45
...писанията ти за Константинопол могат да преобърнат византологията на опаки...

Ами както съм обяснил ,"византологията" е една австрийска измислица от 16в. Изобщо не почива на никакви исторически извори и хроники. В тях никога и никъде не се говори и пише за измислената държава "Византия" и за "византийци". Църквата "Св.София", действително е била първоначално изградена от българи-християни, в много по-малък размер. Опожарявана е от гърците-езичници на три пъти, преди да пъде построена в сегашният си вид.
20 Март 2013 23:49
Църквата "Св.София", действително е била първоначално изградена от българи-християни, в много по-малък размер.


Това е толкова вярно, колкото и глупостите за предполагаемото писмо на папа Николай до Борис-Михаил от 860 г. , които беше натворил в предишната тема.
21 Март 2013 00:27
Юстиниан в българските жития се отбелязва като „св. благоверни цар Управда – Юстиниан”.
Името Управда, според житието „Vita Justiniani”, е рождено име на император Юстиниан.

През 532 г., 3 години след закриването на Атинските езически школи, на цирк в Хиподрума в Константинопол срещу Юстиниан избухнало въстанието "Ника" ("Победа!", подклаждано главно от "зелените" - противници в Сената на нарастващата му власт, които се възползвали от недоволството срещу Юстиниан I, заради преследването на еретиците, езичниците и данъчните му закони.Изгорени били старата "Света София", построена още от Константин Велики, други църкви и обществени сгради, Юстиниан се готвел за бягство. Бунтът бил потушен от готите (гетите) и херулите на генералите Мундо и Белизарий, които организирали клане на 3 500-4 000 бунтовници (30 000 според Прокопий Цезарейски) в Хиподрума. Убит бил и обявеният от бунтовниците за император Флавий Хипатий, племенник на Анастасий I. Генерал Мундо отново бил назначен за Главнокомандващ армията на Илирик. През същата година започнало изграждането на новата църква „Света София” в Цариград – едно грандиозно архитектурно творение, която била завършена и осветена пред 537 г.
21 Март 2013 01:00
Бонго е скицирал италианското проникване в Черно море в 13-14 в. внимателно да не би да изтърве нещо за българските (днешни) земи и българските морски градове. Добре, че сме имали и отделни статии от Петрински на тази тема.

Едно време си имаше специални чалга теми в (тогавашния еквивалент на) Теми на форумците, а и тогавашните чалгари бяха по-интересни колеги, казваха и много свежи и малко известни неща - сега се предъвква едно и също и е досадно.

Но е истина, че "Византия" е западноевропейско име, наложено и употреба дълго след падането на Цариград под османлиите. Самата източна империя винаги се е наричала само "Римска", или по-точно "царство на римляните", или кратко "Романия", както се вижда и от латинския документ, цитиран в статията. Нещо повече, и нейните някогашни владения в самата Италия се наричали "Романия", което и досега е запазено в името на региона Емилия-Романя. Поданиците й се наричали "римляни" (гр. ромеи или ромии), езикът им (който, официалният, бил гръцки от 7 в. насетне) - "римски" (ромеика).

И в България българските земи, които били по-рано под ромейска власт, се наричали "Романия", цар Иван Асен Велики "излязъл на бран в Романия" (Хасковско), старопланинските българи отивали на гурбет да жънат на юг в "Романя" (Старозагорско), дето живеели българи "романци и романки", и които наричали старопланинците "загорци и загорки".

Западните народи, които си служели за грамота и обща комуникация с латински език, се самонаричали събирателно "латини" (и гърците понякога ги наричали така, освен франки), от областта Latium, latina, езика на Лациум, един от италийските езици от старо време, който не е "римски", защото на запад империята изчезнала, а именно "латински". "Римски" бил езикът на империята на изток. "Латинската" империя била новата империя на "латините" на мястото на Римската. Почти като "Латинска" Америка.

Друг интересен въпрос е как и защо власите започнали да наричат новосъздаденото угровлашко воеводство, по-рано васално на Българското царство и останало културно зависимо от него чак до 19 в., с името "Romania", старото самоназвание на "Византия". Първото свидетелство за името "цара ромъняска" (румънска земя), както и първият документ на влашки (румънски) език са от 20-те години на 16 в., дълго след падането на Цариград и след въвеждането на термина "Византия" на запад.
21 Март 2013 01:22
Бонго е скицирал италианското проникване в Черно море в 13-14 в. внимателно да не би да изтърве нещо за българските (днешни) земи и българските морски градове.

Бонго е писал за генуезкото, а не за италианското проникване в Черно море (което Петрински по неясни за мен причини за 14 в. изчерпва с Венеция). В днешните български черноморски градове, венецианското надмощие е ясно отчетливо - и да, това важи и за Варна.
А през 14 в. двете републики достигат до война за контрола над търговията в региона, която завършва с опустошаването на о-в Тенедос и едно доста крехко равновесие на силите.
21 Март 2013 01:22
Слаба, силна, изпосталяла или могъща, важното е, че Византия оказва огромно и то в повечето случаи благотворно влияние върху българската държава и нейната култура. Като оставим настрана силното културно влияние, Византия на два пъти спасява България от мюсюлмански нашествия.
През 7 век, когато арабите тръгват на изток, за да овладеят Константинопол и да навлязат в Европа.
Между впрочем раждането на България можеше и да не се състои, ако Византия не бе отклонила арабите от изток на запад, през Северна Африка към Иберия.
За втори път Византия неволно помага на България срещу нашествието на селджуките. През 11-12 в. Византия успява да спре настъплението на селджуките към Балканите. Този път обаче Византия само отлага с два века своя и на България край.
21 Март 2013 01:32
Защо да важи, нали показах надгробна плоча от Галата (в Цариград) на генуезец, роден във Варна? Значи във Варна в 14 в. се раждали и генуезци. Село Галата край Варна е било и в началото на 15 в. владение на някой си генуезец Салагрузо. Дори има предположение, че името "Джанавара" било от "дженевизлер" (генуезци). Все пак генуезец (на арагонска служба) откри Америка, макар че Пиза създаде модерната морска карта. Венеция засилва влиянието си едва при Иванко.
21 Март 2013 01:45
Защо да важи, нали показах надгробна плоча от Галата (в Цариград) на генуезец, роден във Варна?

Ми защото по налични документи, венецианската търговия с днепните български черноморски градове, вкл. Варна, многократно надвишава тази на Генуа, включително, че се запазва и след падането на града под османска власт. Варна, Несебър и Педия са трите основни пристанища, на които се товари зърно за Венеция. Във венецианските документи, българското зърно се нарича "зърното на Варна".
Генуезките документи не ни показват търговия през Варна от подобен мащаб, а наблягат на Килия.
21 Март 2013 02:33
Петрински

Да сте чувал нещо, за Обединена Европа без граници? Да сте чувал нещо, за свободно движение на хора, стоки и капитали?
Значи ли това, че аз трябва да си купувам продукти произведени само ако не във Варна и съседните квартали от селски тип, то само във Варненска област?

Не можеш да правиш сравнение между Византия и съвременна България, защото тогава се е търгувало със злато, а сега с хартийки.
21 Март 2013 04:28
тото
2013-03-20 20:27
Когато папа Йоан Павел ІІ се срещна навремето с вселенския патриарх Вартоломей, той се извини от името на католицизма на православието, за този фатален удар нанесен му в началото на ХІІІ в.

Последното разделяне на двете църкви настъпва, след като през април 1204 г. кръстоносците от Четвърти кръстоносен поход завладяват Константинопол и го разграбват. Възмутен, папата отлъчва кръстоносците, участвали в това грозно деяние, въпреки че скоро след това отново ги приема в Църквата.

Иначе след Великата схизма от 1054 г. първият римски папа, който посещава православни страни е папа Йоан Павел II. А следващият е римският папа Бенедикт XVI.
От 7 до 9 май 1999 г. по покана на патриарха на румънската православна църква Теоктист и на румънския президент Емил Константинеску, папа Йоан Павел II посещава Румъния. След Светата Литургия в Букурещ хората, която се били събрали (предимно православни и католици) извикват заедно "Съюз". В отговор на това посещение патриарх Теоктист посещава Ватикана на (7-14) октомври 2002 година.

На 4 май 2001 г. папа Йоан Павел II посещава Гърция. Той се среща в Атина с Предстоятеля на Еладската православна църква архиепископ Христодул и поисква публично извинение за болезнените рани, причинени в миналото от католиците срещу православните.

Първото посещение на римски папа в България е през май 2002 г. Тогава в България пристига папа Йоан Павел II.
Натисни тук

На 29 ноември 2006 г. папа Бенедикт XVI посещава Вселенския патриарх Вартоломей I в Истанбул. Папата и Патриархът присъстват на благодарствена служба в катедралата "Св. Георги". Бе подписана съвместна декларация за отношенията и диалога между двете църкви.
През юни 2010 г. по покана на президента Димитрис Христофияс папа Бенедикт XVI бе на на тридневно посещение в Кипър.
21 Март 2013 04:34
Таа седмица хоровият състав е по-активен и е трудничко да останем с дигане на палци само на един или двама.
Но нека почнем подред:
kotka, ... по дифолт.
Петрински, ... тоже по дифолт + "Възможно е мнозина да си мислят, че е без значение къде правят всекидневните си покупки, харчейки значителна част от своите пари. Това, разбира се, съвсем не е вярно. Въпрос и на национална сигурност е каква част от доходите си 7,5 милиона българи оставят на чуждестранните търговци постоянно, дали тези пари остават в страната или панически се изнасят."
И най-паче... на щурчо - за цялостно творчество.
Таа седмица той е надминал не само "историка" с "истинската" история,но и самия себе си.
Все си мислех,че много съм видол и много чул,ама те тва за наще деди-траките,Константинополис и наща Източна римска империя ма фърли у тъчо.
Кой би могъл да се сети,че :
"... в първите три века на своето съществуване Източната Римската Империя е управлявана предимно от траки! Три века е огромен период от време, напълно справедливо е да се каже, че нашите деди траките са изконните наследници на Източната Римска Империя ...наречена през ХVІ-ти век Византия.";
"...че Константинопол е бил български град, който е бил прочистен етнически от гърците.";
че "Изконното право на траките над Константинопол е причината на Тервел да бъде дадена титлата кесар, а Симеон Велики да бъде провъзгласен за цар на всички българи и ромеи."

А после се чудим що макетата са тръгнале Луната да делят.
Нали сме една и съща кръв и плът ... нема да останат по-назаде от нас,я.
Те за тва ма е яд на некои тъпи мириканци,де даже не са и чували за майка България.
Уморих се да им обяснявам,че ние сме създали кирилицата и кумпутъро,че ние сме дигнали първите в света антифеодално и антифашистко въстания,че първи сме ползвали самольот у реални бойни условия,че първи ....
Утре ке им кажем,че и на Констатинополис/да ма прощават брат ми тумбу и ELGRECO с милозливото гласченце/ сме биле най-първи,та белким вденат нещо.
Още веднъж ... щурчо,
21 Март 2013 07:10
АКО уважаемият автор би бил ПРАВ, то
Византия би требвало да фалира на всеки 20 години -
както се случва на съвременните гръци псевдодържави и
на някогашните гръцки държавици.
Гърция значи преразход -
сувлаки, узаки,сиртаки и
ФАЛИТ.
21 Март 2013 08:45
Само не се разбра защо Византия не е произвеждала съпоставим продукт и дори не е защитавала правилно търговските си пътища. Как тогава очаква да капе.
21 Март 2013 09:03
Бе хубава статия ама неверна. Имах по-добро мнение за Петрински. Византия била покорена от Венеция ? ами името Византия е измислено след Венеция ... не съм историк де, магаре съм.
21 Март 2013 09:25
Още през 10 в.до Хр.на Босфора е тракийският град Лигус,на мястото на Лигус е основана Мегарийска колония наречена Византион /към средата на 7 в.преди Христа /.Малка колония която има голяма роля в търговските отношения на древния свят.Пристанището на града е на тихия залив наречен Златният рог,място където хвърлят котва корабите които посещават града.Градът е подчиняван от перси,но в самото начало е колония на Спарта а в определени периоди и на Атина а от 2 в.преди Хр.плаща налоги на Рим.Завладян и разрушен от римския император Септвимий Север през 193 г след Хр. Избран от Константин Велики/ майката на Константин е тракийка от Дрепан Битиния/за престолен град в началото на 4 в.и в последствие наречен Константинопол,Цариград е наречен от славяните а турци и гърци го наричали Истанболи.Официалното название на града до 1934 г остава Константинопол или Константиниег.Редно е когато се пишат исторически статии да се упоминават истинските названия на градовете ,най вече самата статия да се покрива със заглавието .А такъв сложен въпрос за стопанската разруха на една империя не може да се обясни с два три реда статия ,или с Венеция.Липсват факторите които водят до стопанската разруха а те са много....
21 Март 2013 09:46
...Липсват факторите които водят до стопанската разруха а те са много....

Това е така. Първо започва моралната разруха, за която Петрински нищо не пише.
Докато Василий Втори води аскетичен живот и е известен със своята спестовност, хазната непрекъснато се пълни. Голяма част от тези пари са предвидени за укрепване на армията. Съвсем друго е положението при наследниците му, които прахосват всичко събрано в хазната за пиршества и разгул. Този морален упадък се предава и в обществото и в армията. Така се стига и до катастрофата при Манцикерт през 1071г., след което империята вече престава да бъде велика сила.
21 Март 2013 10:46
Цариград?
21 Март 2013 10:47
лелеее
21 Март 2013 11:28
Иван Петрински
21 Март 2013 14:55
Да се твърди че след Манцикерт 1071 Византия вече не е велика сила означава да се пропуснат 100 години управление на Комнините.
Рухването на Източната империя като велика държава идва след няколко близки хронологично събития - поражението при Мириокефалон 1178, отпадането на Сърбия 1183, гражданската война 1183 - 1185 и отпадането на България 1185 - 1187. Последицата от тях е, че империята губи териториалната и икономическата си база на Балканите и значително е стеснена в мала Азия, които обстоятелства й отнемат възможността да разполага с ресурс да бъде велика сила.
Падането на Константинопол само задълбочава процеса.
А окончателен край на всяка възможност за потенциално възраждане - имало е опции - е поставен със съсипването на акритите в Мала Азия през 70те години на 13 век заради конюнктурните и абсолютно неуместно великодържавнически нужди и амбиции на Михаил VIII Палеолог.
21 Март 2013 15:26
Брях! Колко умници из тоизи форум, пък никой не се сети, че всички, които сочите из днешните Балкански и Мало-азиатски земи СА МАКЕДОНЦИ!
Затова, като се уморих да чета коментарите реших: Петрински /img/thup.gif>(снимка: натиснете тук)
А за остнаналите - що си губите времето, че и моето
22 Март 2013 06:51
Като се има предвид че ние не знаем /или поне нямаме едино мнение/, какво точно се случи в Бъллгария и света около нас последните 20-30г /т.е. пред очите ни/, да спорим за това какво е било преди повече от 1000....
Колко много лъжи имаше ... и те лъжите едва ли са патент точно на нашето време.
22 Март 2013 13:29
Има вярно в това,че Венеция, частично и с Генуа влияят практически върху пазарите на Константинопол и има причини за това. Венеция и Генуа са теласократически държави,а този тип държави могат да съществуват само с динамична морска търговия и то в широк обсег – в случая на изток по съвсем естествени причини. Защо на изток? Защото всъщност Венеция,на база договора Pax Nicephori, между Константинопол и Империята на Франките, политически е "привързана" към Константинопол с фактическа автономия. В политическия аспект можеше да се обясни,че търговията във Венеция се управлява от евреите и как те са подпомагани при търговското завладяване „отвътре” от многобройните евреи заселили се в широк регион около Константинопол и по-късно в самия град след изгонването им при двете големи въстания по времето на Нерон през 64-66 г. и по-късно по времето на Адриан след 135 г..Тези големи групи евреи започват в познатия стил да „копаят” срещу Константинопол както и срещу България. В Константинопол се установява и тайното еврейско правителство,което винаги е управлявало действията на евреите.Те са врагът „отвътре” и са в ръководството на използваните /винаги мечтаният от евреите посредник за мръсна работа/ огромни тълпи „османци”, „селджукци” и подобни, формиращи аморфна многобройна маса обединена от ислямската религия за натиск към Християнска Европа.







24 Март 2013 09:35
Щурчо поклон за щялостното ти творчество. Предполагам имаш достьп до изчерпателни тракийски източници и може да постваш нещо на тракийски тука. Ако може на латиница или кирилица за да могат да вдянат простосмьртните. Поне оригиналните чертежи на Света София на тракийските инжинери .
Иначе за Петрински - който владее морето владее и тьрговията. Византийската флота изчезва през този период. Както по кьсно като идва английската и разбива мита за непобедимоста на веницианците по море. То не става с лозунги "купувайте местното...."
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД