:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,194,734
Активни 95
Страници 8,079
За един ден 1,302,066

Костов за кризата в България

Анализ на лидера на ДСБ на конференцията "Кризата в Европа", организирана от Центъра за либерални стратегии
 

Не споделям мнението, че кризата в Европа е предизвикана от кризата на глобалната икономика, която на свой ред е започнала на финансовите пазари в САЩ. Кризата на стария континент има достатъчно видими местни причини.
Европа е в криза на Кондратиев. Тя е от вида на големите кризисни вълни от края на 19 и 20 век. Тези вълни са предизвикани от радикални промени в технологиите. Промените са толкова силни, че относителните цени на производствените фактори предизвикват дълбоко преструктуриране на икономиката заетостта. Земеделието се замества от индустрията; индустрията - от услугите; а услугите - от виртуалния свят. Дигиталните технологии заместват хората в създаването на услуги, включително в здравеопазването, образованието, публичната администрация, управлението и контрола на фирмите и банките.
Ненужна военно отбранителна промишленост. Втората причина е нежеланието на Европа да се съобрази с радикалната промяна на начина на водене на военни действия. Масовите армии от началото на 19 век станаха напълно безпомощни пред модерните военни комплекси от компютри, машини и малко хора. Това направи до голяма степен излишен целия военнопромишлен комплекс. Отне му ролята в разработването на високи технологии. Неговия упадък ограничава търсенето в тежката металургия и химия и в редица други индустриални отрасли.
Инвестиции извън Европа. Третата причина е огромния износ извън Европа на капитали и индустриални технологии, извършен за изключително краткия период от две десетилетия. Много малка част от капиталите в Западна Европа бяха инвестирани в Централна, Източна и Южна Европа. Периферията на Съюза остана с много ниска способност да създава добавена стойност и най-слаба в конкурентно отношение в сравнение с новите индустриални сили. Не е случайно, че кризата в южната и югоизточната европейска периферия е най-силна.
Политиката на ЕС. Тази причина е в остарелите или направо неправилно поставени приоритети на ЕС. Сред размитите, компромисни и многобройни цели конкурентоспособността е една от програмите за финансиране. Предимно социалната политическа насоченост на ЕС намалява непрекъснато способността на периферията да издържа вътрешния и външен конкурентен натиск. Един от първите критерии от Копенхаген беше новоприетите страни да издържат вътрешния конкурентен натиск. Не се допускаше, че външния, ще е много по-силен.
Кризата в България в определена степен е повлияна от европейската и глобалната, но има своя специфика. Ние нямаме проблеми с обслужване на външния дълг. Нямаме прекомерни дефицити на бюджета. Нямаме банки, които да се провалят на стрес тестовете на Съюза. Нямаме военнопромишлен комплекс, тежка металургия и химия както през 1989 г. Нямаме огромната публична администрация, характерна за много от страните от ЕС.
Ширещата се бедност и безработица у нас доведоха до тежка социална криза, последвана от политическа криза и служебно правителство. България е единствената европейска страна, в която правителството призна с оставка, че не е способно да намери изход. Бедността и безработицата у нас превърнаха икономическата криза в политическа.
Българската бедност започва в 1990 г. когато страната ни обяви официален фалит. Дълго проточилите се преговори с банките кредитори и Парижкия клуб завършиха преди 20 години с налагане на страната ни на непосилни условия за преструктуриране на дълга. Те имат много малко общо с щедрите условия дадени от еврозоната на Гърция и Кипър.
В края на 1996 г. България бе изправена отново пред официален фалит, поради неспособността да обслужва дълга си и вредна вътрешна икономическа политика. Бяхме принудени да приемем крайно рестриктивните програми на МВФ и Световната банка, каквито не се предлагат сега на нито една европейска страна, дори на тези с тежки проблеми на платежоспособността си.
През 2002 г. кредиторите на България получиха своето след преструктуриране на българските брейди облигации. Това натовари българските данъкоплатци с нов 1 милиард евро в повече за обслужване на дълга.
Българският бизнес преживява дълбоко разочарование.След годините на реформите 1997-2001 г. с надежди за успешно предприемачество стартираха стотици хиляди. Вследствие на това през 2001 г. 21 на сто от паричните доходи на домакинствата бяха извън работната заплата, от предприемачество, от собственост, от домашно стопанство и други източници. През 2011 г. тези доходи са 13.2 на сто, но за сметка на това паричните доходи от работна заплата и пенсии вече са над 83 на сто. България се пролетаризира отново. Обяснението е, че сега от 366 000 фирми в половината има само един зает. Половината от българския бизнес е във фризера.
Причините за това започват от слабата способност дори на българските фирми в хранителната индустрия, да издържат на конкуренцията на силно субсидираното от ЕС и съседните страни земеделие. Земеделската субсидия в България т.г. е с 40 на сто по-ниска от тази в европейските страни, като преди 5 години беше 4 пъти по-малка. Причините продължават през закриването на десетки хиляди фирми от леката промишленост, поради много ниската добавена стойност в тях и загуба на поръчки. Стигат до изпадналия в упорита криза сектор на строителството и недвижимите имоти след спукването на балона на спекулативното изграждане на жилища, офиси и хотели. Над 10 млр. лева са блокирани в непродадени имоти. Строителството повлече надолу със себе си индустрията за строителни материали, мебелната индустрия и фирмите, произвеждащи стоки за дома.
Злоупотребата с господстващо положение силно влоши положението на малките и средни български фирми. Всички сектори на пазара за стоки и услуги с нееластично потребление в момента са окупирани от злоупотребяващи фирми. Цените на горивата, на газа, на публичните услуги, на електроенергията са най-бързо растящите. Ако общият индексна цените през последния отчетен месец на т.г. по отношение на юли 2001 е 184,7, то в посочените сектори на злоупотреба с господстващо положение от частните и държавни фирми, индексът е над 220. НЗОК харчи т.г. 5 пъти повече за лекарства в сравнение с 2001 г., когато населението е било с 604 хиляди души повече. В условията на икономическа криза това свива силно в реално изражение потреблението на домакинствата и оборота на малките фирми. Води до обедняване и загуба на работни места.
Замразените доходи. През мандата на последното правителство българският лев загуби почти 15 на сто от своята покупателна способност на вътрешния пазар. От това пострадаха всички хора, които получават фиксирани доходи и социални плащания. Особено тежък е ударът върху пенсионерите с техните замразени пенсии. Средната пенсия от 262 лева е загубила 39 лева от реалната си покупателна способност в сравнение с юли 2009-та.
Постоянен износ на валута. Значителна част от увеличената печалба на злоупотребяващите с господстващо положение фирми напуска страната. Платежният баланс на страната през миналата година е с дефицит от 1.3 млрд. евро. Търговският дефицит на страната ни с Русия, която диктува у нас цените на течните горива, газа и ядреното гориво, през 2011 е 3.5 млр. евро, а през 2012 г. е 9.3 млр. лева или 4.8 млр. евро. Този огромен приток от валута в Русия е от намиращото се в силна стагнация българско потребление и от загиващия български бизнес. Този внос на валута от България е наложен от Москва вместо балансирана търговия, която би създала над 200 хиляди работни места у нас.

*

Кризата в Европа изисква голямо политическо усилие за дълбоки реформи. ЕС видимо губи икономическата си мощ в последните 5 години. Интеграцията в Съюза обективно отслабва. Дълговите проблеми на Юга създават остри напрежения. На общите ни проблеми се дават национални решения. Те често са за сметка на останалите.
ЕК предприема нещо срещу монополиста Газпром едва в последните месеци.
Кризата в България заплашва да се усили от дългогодишна политическа нестабилност, от правителствени и парламентарни кризи. Както беше в първите 7 години у нас след падането на Берлинската стена. Намирайки се в далечната периферия на ЕС ние сме изложени на много по-големи опасности от останалите страни.


99
5147
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
99
 Видими 
21 Март 2013 00:41
...Дълго проточилите се преговори с банките кредитори и Парижкия клуб завършиха преди 20 години с налагане на страната ни на непосилни условия за преструктуриране на дълга...

Мошенник!!! Опростиха ни половината дълг, благодарение на Чавдар Кънчев, който ти изгони от Булбанк, при нейната приватизация и сложи там, протежето си Хампи.
21 Март 2013 00:43
Аз съвсем скоро се бях сетила за Чавдар Кънчев, къде отиде тоя човек?
21 Март 2013 00:46
Значи, четох, четох и накрая пак разбрах - за БГ полужението виновна е Масква, а кризата в Европа е кат в 19 век, както оня баш икономист го е описал.
Върти го, сучи го се едно си баба знае.
Кой е виновен за дефицита от 4.8 млрд евро? Русия ли?
Мисля, че ние се натискахме да подписваме договори с тях, а не обратното.
От друга страна, нашите фирми не били конкурентно способни в ЕС, където са във вътрешно общностна плоскост. Ми как ще се конкурират в Русия? Що, там хората доматите с колците ли ядат?
Но все пак, друго ми прави впечетление, хората у нас явно нежелаят да направят простата връзка -> не търсиме газ, не инвестираме в алтернативна енергия -> даваме все повече пари на Русия. Като страничен ефект - унищожаваме нашия технологичен потенциял, разчитайки на готови ресурси отвън.
Само за справка Тексас прави почити толкова пари от ветър калкото от нефт (гарантирано от Буш-младши). САЩ се очертава да станат скооро производител номер едно на газ И нефт. Тоа е тоа.
21 Март 2013 00:50
Костов за кризата в България
Един от тримата виновници за кризата в Бългаия - заедно с Луканов и Виденов.
Когато и да бъде обесен все ще е късно - именно защото е свръхнагъл все още да шава, че даже и да поучава. Мерзавецът му с мерзавец!
21 Март 2013 00:52
Опростиха ни половината дълг, благодарение на Чавдар Кънчев,

Натисни тук
21 Март 2013 00:54
Оставам с впечатлението че тия мурафети сега ги е научил.
Очевидно навремето не ги е знаел, докато таковаше майката на промишлеността и селското стопанство.
Може ли някой да каже кой приватизира нефтохима, че не си спомням?
Щото от няколко дни чета за некви ерп-та, за некви стратегически обекти, за неква национална сигурност.
21 Март 2013 00:55
Не споделям мнението, че кризата в Европа е предизвикана от кризата на глобалната икономика, която на свой ред е започнала на финансовите пазари в САЩ.


И този се нарича икономист!

21 Март 2013 01:00
Бонго, достатъчно е човек да прочете това от текста който си ни предложил,

Ниският интерес на чуждестранните инвеститори към България, както и практическото отсъствие на източници за свежи финансови ресурси (до голяма степен следствие от неуредената и открита дългова позиция на България) забави процесите на преструктуриране на българската икономика.


за да разбере, че пак има работа с менте
21 Март 2013 01:01
Точен анализ.
Може и да не ни окуражава, но все ни е останал ум, да не помислим дори за Смяна на системата. Нефелната ни политическа камарила точно от това се уплаши.
За да се измъкнем от новия батак, трябва да сменим партийно-политическият Субект. Това може да стане по-безболезнено, само чрез Смяна на Политическия модел.
Посланието само си иде и е "кротко":
Чрез дълбока Политическа реформа, към Отговорно управление на общият ни икономически живот !!!...
21 Март 2013 01:05
Ниският интерес на чуждестранните инвеститори към България, както и практическото отсъствие на източници за свежи финансови ресурси (до голяма степен следствие от неуредената и открита дългова позиция на България) забави процесите на преструктуриране на българската икономика.

И кое не му е верното за периода 1991-93 г?
21 Март 2013 01:08
Значи, четох, четох и накрая пак разбрах - за БГ полужението виновна е Масква, а кризата в Европа е кат в 19 век, както оня баш икономист го е описал.
Върти го, сучи го се едно си баба знае.
Кой е виновен за дефицита от 4.8 млрд евро? Русия ли?


Нищо не си разбрал.
21 Март 2013 01:21
Един от тримата виновници за кризата в Бългаия - заедно с Луканов и Виденов
---
Кризата в БГ от 90-те е като кризата в Източна Европа.
Костов, Луканов, Виденов са политици които са били активни по време на кризата, не причина.

СДС с Костов направи това което Полша, Чехия и Унгария направиха в началото на 90-те, но с 5-6 години закъснение - от 1997.
То е било неизбежно, а и политически правилно за 90-те години.
21 Март 2013 01:27
Костов не е виновен за повечето неща за които го обвиняват, но поради факта че реформите на СДС не доведоха до очакваното подобрение на живота на хората, кариерата му на политик е приключила.
Роля играе и това, че настроенията се промениха, и свободния пазар не е вече панацея, а Ксотов е лице на тази политика.
21 Март 2013 01:27
Нищо не си разбрал.


Мантрата за чуждите инвеститори дето не слиза от устата на неолибералите, е булшит. Но ти като виден неолиберал няма и да разбереш защо.
21 Март 2013 01:31
Играл е фотошопа по джуките ми се чини
А иначе тея дълбока мисла заслужава адмирации.
По света вече са се преструктурирали, Китай, Южна америка .......
Па атлантическата част се гърчи кризисно и че се престуктурира.
Сал не става ясно в кво
21 Март 2013 01:31
Костов владее искуството:
-истината, само истината но не цялата истина!

Ето тука е пиниза, фърли истина и омеси малко лъжа вътре, фаща дикиш.

Това което Костов пропусна да каже е че периферията на ЕС стана суровинен придатък със съгласието на политическата класа управлявала периферията.... а той бешв част от тази класа.
И не само...
Много други нещица пропуска Костов, като дистрибуционни канали в Арабия, Русия, външни произодства, диверсификациш на енергиййните дотавки от Алжир и др. страни., щото противно на митовете и легендите и това го имаше и т.н
Но, нейсе.
Господ гледа, то аслъ на друг не ни остана да се надяваме.
21 Март 2013 01:34
хххххх - Пак не си прочел внимателно. Не само липсата на значими външни стратегически инвестиции е посочена.
Но, че за България притокът на средства отвън е от жизнено значение през последния половин, че и повече век, е очевидно за всеки, освен за глупавите комунисти. Защото умните го знаеха.
21 Март 2013 01:34
СДС с Костов направи това което Полша, Чехия и Унгария направиха в началото на 90-те,


Тасмания, само не сравнявай Балцерович с Костов, че ми прилошава. Все едно да сравняваш дърт мошеник с благороден професор. Освен това Полша имаше национално отговорен елит и не направи масова приватизация в момент, когато тя се беше провалила с трясък в другите източно европейски страни и даже преподаваха провала й в университетите (не у нас). Такава приватизация се прави само когато занеш, че народа ще получи и искаш да прехвърлиш народните активи в ръчичките на много определени хора.
21 Март 2013 01:38
Но, че за България притокът на средства отвън е от жизнено значение през последния половин, че и повече век, е очевидно за всеки, освен за глупавите комунист


Можеха да постъпят и по друг начин, но те избраха разпродажбата за жълти стотинки. И да, съгласна съм, че към началото на 90те е било възможно да има някакви чужди инвестиции с ограничена полза, но вече това е невъзможно, и не само у нас.
21 Март 2013 02:14
Обикаляла кризата по света, обикаляла стигнала до Б-я и си казала "Най-хубаво си е у дома"
Сървайвър българи, на живо 23 години, а явно ни подготвят и за още...
А интересно е също така, че в анализа на Костов нямаше и думичка за приватизацията, която се проведе на принципа щуробаджанак, шестак и т.н. И благодариние на този успешен акт, сега от дружествата не е останало нищо, даже и сградите са разграбени на повечето места, камо ли дейност/производство да се развива там.. И ни се пее песен за неработещи отрасли, непроизводителност и неефективност и следствия и последствия....
21 Март 2013 03:01
Костов е описал добре основните причини за мижавия ръст на българската икономика.
Но има още една, която според мен изобщо не е маловажна: липсата на ефективно правосъдие и корупцията в България. Това отблъсква правилните инвеститори (привлича грешните) и води до изтичане на квалифицирана работна ръка.
21 Март 2013 04:43
Анализ на лидера на ДСБ на конференцията "Кризата в Европа", организирана от Центъра за либерални стратегии

Сорофски клишета - та дрънка......
21 Март 2013 05:23
Няма смисъл да се опитвате да го разберете . Той ще лъже и маже докрая на живота си щото е рожба на червените капиталисти.

Правителството на Иван Костов, 1997-2001 г. бе Правителството на Приватизацията на Собствеността – то извърши шокова, тотална, пълна и безвъзвратна приватизация на всяка цена и с цената на всичко. С това то изпълни главната задача на Прехода.

Натисни тук
21 Март 2013 05:26
Докато този Костов и подобните му са на свобода, в България кризата ще бъде все по голяма и всеобхватна! Този гад, който стартира тоталното ограбване на Българската държава, довело до тотален срив на икономиката на страната, има още гьон сурата да говори за причините за кризата в страната! Причините са основно Луканов, Костов, плюс всички партии от 23 г.,които са участвали в управлението!Национално безотговорната, предателска, вредна за държавата и народа политика, която провеждаха през тези 23 г., обогатявайки неимоверно под 1% плюс 9% обслужващи кадри(МВР, АРМИЯ, АДМИНИСТРАЦИЯ),довела до тотално обедняване на болшинството от народа!Не случайно протестиращите не препознаха нито една политическа партия от прехода!...А за бонго и останалите костовиски ибрикчии, защо ли удобно забравят че именно по времето на Костов, бе "реформирана" съдебната система, здравеопазването, армията, цялостната икономика на страната и продължена от НДСВ, Тройната, Герб! ....Не се ли промени цялостната политическа система, устройството на държавата, позволяващо престъпници да управляват държавата, да са в парламента, кризата ще бъде у дома си още дълго,дълго!...Индикаторът за промяната ще бъде,вкарването в затвора на Костов, костовистите и техните последователи от всички партии!...Костов мястото ти доживотно е в затвора(на вън може да те последва съдбата на патрона ти Луканов!..Плачат за Народе съд, протестиращите вече го декларираха, но май не го разбраха някои!
21 Март 2013 06:08
Ваньо пише по спомени от четеното на руски преди десети ноември.

По-модерните икономисти смятат, че световната финансова криза и "голямата рецесия", както и кризата на еврото, която в общия случай (освен в Гърция) не е дългова, а е криза на платежния баланс между центъра и периферията на еврозоната, настъпиха в резултат на прекаленото господство на пазарния фундаментализъм в последните десетилетия. В банковия сектор в САЩ това се изрази в отслабването на регулациите и в нерегулирането на дейността на новите институции, които, без да са банки, вършеха реално работа на банки. В реалния сектор в САЩ и България това се изрази в глобализация в изключителен интерес на капитала, а не на труда и обществото като цяло - деиндустриализация, упадък на инфраструктурата и публичния сектор и депопулация на цели региони. В еврото това се изрази в мантрата за "здравата" валута и ЕЦБ, която няма право да помага при кризи на търсенето, като създава парична маса, както всички централни банки в историята. В еврозоната това се изрази отначало в капиталови потоци от центъра към периферията, а после, след началото на световната финасова криза, с обръщането им, което предизвика шок в периферията. Навсякъде кризата се изрази в ерозия на средната класа и засилване на икономическото неравенство, в ексцесивно забогатяване на богатите чрез "ренти", в т.ч. монополи, чрез намаляване на данъците, както и чрез увеличената производителност, чиито плодове се прибираха само от богатите.

Този възглед е както по-реален, така и по-функционален - дава ясна представа какво трябва да се направи - да се отхвърлят мантрите на пазарния фундаментализъм като класова идеология за господство на най-богатите и се заменят с идеология в полза на цялото общество. А от писанието на Ваньо не е ясно какво следва да се прави, освен да не се внася руска енергия и да се субсидира селското стопанство.

Приказките му за "виртуална" икономика и дълги фази също не ловят особен дикиш. Сега най-голям растеж има в суровините и енергиите, Апъл и Фейсбук се обезценяват, традиционните нефтени компании растат. Шистовият газ и нефт вече предизвикаха безкръвна революция. Компютрите все още не са променили света колкото електричеството преди повече от сто години. "Икономиката на услугите" също не е развитие от "индустриалната икономика" - да не повтарям за хиляден път за работниците на ДжМ преди 30 години и на Уол-март сега (най-големите работодатели тогава и сега).
21 Март 2013 06:14
Егаси наглият мангал !!! В нормална страна тоя щеше да е отдавна и за много в пандиза ,а при нормален народ щеше да се е наврял в миша дупка.Нищо още година -две ,когато на хората им писне сывсем .... В пырвите дни на протеста ,когато се говорише за национализация и сыд тоя и подобните му се бяха смылчали.
А иначе - кой сысипа пазарите с Русия,кой източваше заводите и банките ? На времето двама дребни бизнесмена си говориха за приватизацията : " Има си циганиныт кон с каручка, вади по някой лев.Но продава каруцата,а конят прави на кюфтета и известно време е щаслив.Но после ?"
21 Март 2013 06:22
От една страна чисто финансовите разсъждения са удобни и доста логични. Това, което бонго-бонго е пуснал ми беше доста интересно, а и ми поправи някои незнайно защо заковали се в главата ми заблуди за съотношението на отделните мерки по структурирането. Всъщност като се замисля (пак леко в страни от темата) по някакви като че ли пропагандни канали човек без да иска остава дори с погрешно впечателние за съотношение на частни и държавни кредитори - за невнимаващ като мене остава впечатление, че държавните са носели към да речем 30% от дълга (говорим за впечатление - подсъзнателно). Даже попитах тук около мен хора и те някак си са останали със сродни представи. Създаването на подобна заблуда без да се усетим си струва замислянето .

Както и да е, чисто финанистките разсъждения имат склонност да принизяват процесите в обществото до тяхната оценка, което може да е удобно, но се базира предимно на някакво "очакване", което пък е резултат на културна и конюнктурна обстановка. Реалността пчоти никога не отговаря на очакванията и тук съм съгласен с Костов, че кризата в Европа не е следствие на кризата в US. Мога да се съглася само, че US катализира процеса и предизвика събитията и в Европа да се случат по-рано, но не и че причините имат нещо общо друго исвен финансови връзки. Европа на практика систематично губи индустриални позиции и като местни организации и като изнасяне на производство в чужбина (нека си го мислим извън Европа, за да не спорим за гранични случаи). Това продължава повече от десетилетие и съвпада (не случайно) с конструирането на ЕС и увеличената роля на административното начало. Ето това според мен не е случайно и въпреки, че финансистите не го мерят пряко е по-основен процес, отколкото редица други фактори, за които е прието, обаче да се говори по-открито. Увеличаването на административното влияние винаги върви заедно с промяна на благоприятността на условията за различните по големина и бранш икономически субекти като големите и корпоративните виреят по-добре при повишено значение на административните фактори, а по-малките (за опростеност мислете средните) страдат. При дребните нещата не са толкова прости и зависят силно от бранша и административното влияние в него. Спойката върви по много направления, които включват и държавни поръчки, и влияние на фирмената администрация следваща влиянието на държавната, и настроенията за важност на целите - заемането на позиции на пазари и технологии е по-важно в по-либерална среда, а при повишена админстративност чисто финансовата страна и участието в дългосрочни договори с държавни институции се оценява по-високо например (много неизчерпателно ама мисля подсказва на къде бия). В крайна сметка като говорим в чисто финансистки термини изпускаме понякога грандиозни промени и обръщания в отношенито към определени дейности и към оценката за важност на определени направления, както на национално, така и на фирмено ниво. Тъй, че както някой спомена Костов обича да казва истината, но не цялата истина и аз хем съм съгласен с него, хем не. За съжаление не съм убеден, че той (или който и да е от политиците в момента) си дават сметка за механизмите и връзките на по-детайлно ниво, самият Костов при опита да създаде обратно някаква организация след краха при крижата допусна безконтролно увеличаване на административния натиск, при това, ако мога да се изразя леко нагло, натиска изпревари организацията. В същото време след него тоя натиск постоянно се увеличава, а организацията на админстративния апарат на държавата не се подобрява освен само привидно и дори това става само от време на време. В крайна сметка спред мен връзката между вътрешна политика и външна у нас е почти напълно прекъсната и дори хора като Дянков едва ли носят лично толкова голяма вина, колкото им се приписва - те са принидени да се справят, както могат с финансовата ситуация и индиректно с външния свят в условия на неразбираща и незаинтересована от тяхната работа администрация пък и въобще изпълнителна власт като цяло. Според мен именно това разцепление играе решаваща роля и при Костовото правителство това не беше така въпреки далеч по-обърканата ситуация. Разцеплението започна да се развива лавинообразно като че ли с правителството на НДСВ, където юпитата започнаха да действат някак си без да търсят синхрон с останалата власт, тройната коалиция дори и само защото беше тройна вече беше податлива на продължаване на инерцията, но пирона биде забит до край от ГЕРБ, където вече синхрон не можеше и да има поради липсата на ... да си го кажем направо - лиспа на дори елементарна компетентност и корпоративен манталитет.

Ако това разцепление не се съшие сега не ни чака нищо хубаво, аз бих казал - каквото и да е съшиване е по-добро от липсата на разбиране, че това въобще се случва (какъвто е случая с управлението на ГЕРБ). Не съм убеден, че служебното правителство може да направи нещо по въпроса освен за кратък период и то само на ниво правителство, но не и по-дълбоко. Костов, колкото и да лъже и маже (къде за да прикрие какво не знае, къде за да не е ясно какви ще ги играе) е далеч по-добър вариант от (без съмнение за всеки предполагам) управление на ГЕРБ и партии-лунатици, но и от управление на несигурно и с разкъсани приоритети и вътрешни отношения БСП. Най-малкото Костов не би могъл да получи управление с вот и това ще го прави повече задължен да действа, отколкото склонен да се окопава. Окопаването пък би било доста сродно по ефект с това, което би се случило при управление на БСП по други причини - невъзможността да се сформира интегриран екип по политически причини (и вътрешни за БСП и външни). Така че пътя е наистина или Костов или програмно правителство, дано само престъпните елементи дето спечлиха по хайдушки любоФта народна да разбират собствената си неспособност да работят "цар" и да са склонни да оставят това да се случи. Тези които се плашат от Костов би трябвало да са спокойни - дори и да поведе играта поради някакво стечение наобстоятелствата, той ще е само двигател за създаване на на практика прорамно правителство - няма как да постъпи друго яче - всеки опит ще свърши за най-много няколко месеца и не мисля, че е толкова па тъп, че да не го знае. Казано простичко, човека може да послужи за инерция в правилната посока и не заслужава да му се придиря чак пък толкова.
21 Март 2013 06:58
Още на времето имаш таен план как да унищожим Щатите, пращаме им 20 -на наши видни икономисти и икономиката им се срива, ама то сме имали свръх мощно тайно уръжие политикономист, като неутронна бомба, само че като бумеранг взе че гръмна в България.
21 Март 2013 07:03
Michqel 8:10 - Не е нужно да изпишеш 2 педии в форума за да "наливаш от 9 дерета вода във воденицата на Костов,народът ясно си каза думата– НИКОГА ВЕЧЕ костов! ....Но явно мераклии да "приватизират" за 1$, няма да свършат никога!


21 Март 2013 07:03
Добре!
Можеше малко повече за робските отношения с Кремъл.
На нефтено-газеното РОБСТВО требва да се тури край!
21 Март 2013 07:08
Злоупотребата с господстващото положение на Иван Лостов в СДС силно влоши положението на малките и големите българи. Сега този сининикакъв другар отново се натиска да бъде преизбран за осми път, като по този начин дискриминира другите членове на ДСБ, като не ги допуска до първа позиция в листата. За него : или добро или нищо!
21 Март 2013 07:24
Излиза, че всичко е едва ли не от Бога или от Лукаваго и на човешката, българска прашинка й остава само да страда и да се моли, е и да краде когато може.
21 Март 2013 07:34
Този суек всичко може да ти обясни
, само ще забрави за приватизацията, която извърши, от която цялото производство отиде за скрап. А преди това за ликвидацията на сеслското стопанство от педерунгела Филип и селскиот философ Зелю. Само за Копенхагенското споразумение ще ти говори.
21 Март 2013 07:44
Добре!
Можеше малко повече за робските отношения с Кремъл.
На нефтено-газеното РОБСТВО требва да се тури край!

Лелееее, какви са тези робски отношения бе сульо. Евтин нефт, който реекспортирахме. Безплатен газ и дървесина (платени с работата на българите в Коми), огромен пазар за българските стоки, никой не ти налага как да отглеждаш кокошки и прасета, дали са криви краставиците, какво да произвеждаш ( е имаше някакви съглашения по СИВ, ама на нас ни беше дадена златната кокошка - електрониката). Ние си проектирахме какво да строим - нямаше планове да бъдем само туристическа дистинация и опбслужващ персонал. Ееееххх и сега да ги иамше и сега тези робски отношения. Инак отношенията с ЕС са ни съвсем братски - затуй сме на последно място в Европа и след 60-70-то във света, а в 20-тицата, когато бяха робските отношения.
"Абе много сте прости вие българите" - ни викаше нашия преподавател по френски, баща на оня певец дето пееше на български "Томбе ла нежьо".
21 Март 2013 07:54
Командира пак дълбоки ги е редил. Давай, Командире, давай, огън служба не остана!
21 Март 2013 07:56
Ха-ха, Сега е новото Работническо дело.
21 Март 2013 08:00
Но, че за България притокът на средства отвън е от жизнено значение през последния половин, че и повече век, е очевидно за всеки, освен за глупавите комунисти. Защото умните го знаеха.
Опааа, пък ти си един умник. Ум да ти зайде. Чакането на външни инвестиции, при условие, че ние бяхме пре-индистрализирана страна означава това, което впрочем се случи. Вместо да се трансформира тази индустрия на нови релси, се прие планът Ран Ът да станем туристическа дистинация. И с лека рътка беше бастардисано производството. Беше направена безогледна приватизация, като бяха приватизирани златните кокошки - международния авто-транспорт, най-големия в Европа и мн.др. Когато си произвеждаш парите, ти интезифицираш националния трудов потенциал, намаляваш безработицата, докато, когато чакаш само на чужди инвестиции (нищо лошо в тях, ако са допълнителни) ти увеличаваш тази безработица. Не можем да не споменем безобразията, като Балкан, Кремиковци (за 1 долар) и много други. Въобще този субект се яви като един Дядо Мраз, който раздаваше безогледно националната собственост.
21 Март 2013 08:01
Ами като я няма Демокрация, кво да четем?
21 Март 2013 08:04
е имаше някакви съглашения по СИВ, ама на нас ни беше дадена златната кокошка - електрониката
Имаше в Чехия конференция или нещо подобно на СИВ, когато се разпределяха кокошките, на нас се паднаха грънците, тогава Т.Живков демонстративно напусна та се наложи Брежнев да тича да го върне, и тогава действително ни дадоха златната кокошка. Уморих се да обяснявам на щракащите по клавиатурите, че компютър не значи ПЦ, а ние имахме мощно развита електроника и компютърно производство а най-вече много силни институти с изградени екипи, отделно информационната ни система почти беше завършена. Срива на СИВ, разбира се ни направи не конкурентно способни но заводите можеха да се преструктурират но най-вече трябваше да се запазят институти а точно те бяха закрити точно за един ден.Американеца казва покажи ми екипа, другото ще го построим а нашенските комунистически зелки тичаха да заграбят заводите, които сами по себе си са просто тухли и доунищожиха и малкото работещи конструктори.Сега някакви мастити политикономисти и арт министри, ще говорят как с местене на кашони с пари щяло да се оправи всичко, ще се оправи ама друг път, без производство и инженерен персонал (а ние нямаме такъв) нищо няма да се оправи.
21 Март 2013 08:05
За Иван Костов
Не е нужно човек да е икономист, за да проумее написаното.
Разбира се, в този форум, мозъци много.
Само дето пишат под чертата, а не над нея , да не говорим, че не са сядали в депутатски или министерски стол /е, може и да има изключения/.
Със сигурност, никога не са носили отговорност за държавата, но стига и дращенето по форумите.
21 Март 2013 08:10
тоя взел да ни обяснява, че всичко преминавало във виртуален свят?! матрицата??
в цял свят земеделието е основа на икономокита, за тоя не е? защото произвежда основните стоки, необходими за живота - ХРАНАТА! навремето един ГДР-еец ме пита: "не мога да ви разбера българите защо се оплаквате и не сте добре, щом можете да се изхранвате от замята, на която живеете? всичко извън ХРАНАТА са ЕКСТРИ!" да, но другаря Костов и сие пратиха ТКЗС-то във виртуалния свят и погледна направо към екстрите, защото за храна краде по-вече от достатъчно. а на Настрадин ходжа магарето умре тъкмо кога го отучи да яде... не му трябвали средства за отбрана и военно-промишлен комплекс? а дали страните в топ 10 не отделят пари за тези ресори? наскоро четохме, че Китай е в топ 5 на износителите и прави огромни разходи за въоръжените си сили. и това не я спъва да се равива главоломно.
другарю Костов, от пращането на България във виртуания свят чрез кражбата на всичко що не е виртуално, спечелихте вие подобните крадливи наглеци.
НИКОГА ПО-ВЕЧЕ КОСТОВ! НИКОГА ПО-ВЕЧЕ ЛИБЕРАЛИЗЪМ, УПРАЖНЯВАН ОТ КРАДЦИ!
защото явно българите не им се живее във виртуалнен свят и поемът към реални държави.
21 Март 2013 08:11
"Нямаме военнопромишлен комплекс, тежка металургия и химия както през 1989"..
И това се получи от само себе си ли или благодарение на целенасочените усилия за ликвидация? И като сравняват господина с Лешек Балцерович та се сетих как Полша си ликвидира ВПК до такава степен че работи по създаване на своя версия на ПРО..А за масовите армии,продукт на индустриалната революция е объркал века.Какво значение имат някакви си 100 години.Изобщо нещо като набързо сготвена вечеря като че ли гостите са те изненадали..
21 Март 2013 08:16
Нещата са много по-семпли, отколкото изглеждат в България...

Обяснението е, че сега от 366 000 фирми в половината има само един зает


Откакто Герб грабнаха властта като куцо пиле домат, осигуровките се вдигнаха драстично...естествено всеки работодател на който му увеличават осигуровките и то посред криза, криза, най-голямата криза за всички времена, съвсем естествено е да посъкрати служителите си, за да може да се справи в условията на криза, не каква да е криза а както казват от Герб...най-голямата криза за всички времена...

...Ако се намалят осигуровките до размера в който бяха преди Герб да грабне властта като куцо пиле домат...съответно веднага ще започне обратния процес...увеличаване на служителите във фирмите и намаляване на безработицата...а пенсионерите...като няма пари за пенсии да мислят други варианти да ги спасяват...не може да си убиваш икономиката за да имало пари за пенсии...защото накрая като доубиеш икономиката ще дойде време да няма пенсии...
21 Март 2013 08:18
Дрън, дрън...Всички виждаме до какво доведоха т.н. "либерални стратегии"!
21 Март 2013 08:21
Ако действително не дращехме във форума такива велики управленци(само да не бъда бъркан с комунист) като Костов отдавна щяха да бъдат в затвора за национално предателство или в най-добрият случай на бунището на историята (съгласно лексиката на неговите учители).Псевдо политик който имаше власт повече от Живко, и най-вече подкрепата на активната част на населението исра едно голямо л@йно.
21 Март 2013 08:25
Обяснението е, че сега от 366 000 фирми в половината има само един зает
Тоя същият мастит икономист, защо не каже по негово време колко фирми фалираха, като измисли какви ли не лицензионни режими.
21 Март 2013 08:26
Иван Костов първо да обясни защо, като финмин в две правителства не направи обмяната на лева.
21 Март 2013 08:29
Въобще този субект се яви като един Дядо Мраз, който раздаваше безогледно националната собственост
Точно, правеше го в името на човека, ама ние го знаем много добре този не човек.
21 Март 2013 08:59
Лелей, задавих се от смех тая сутрин
Ваньо шведа требва да е напълно изтрещял, горкият, ц, ц, ц. Такива анализи светът не познава от времето на алхимиците.
21 Март 2013 09:04
Ваньо шведа --- , нали няма да го патентоваш, та да може и други да го използват?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД