:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 406,371,059
Активни 121
Страници 12,884
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Следващия път протестите няма да са мирни

Само младите имат смелостта да направят ревизия на прехода, смята един от лидерите на протеста срещу монополите Ангел Славчев
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Ангел Славчев
Ангел Славчев е роден на 4 февруари 1982 г. в София. През 2000 г. завършва техникума "Киров ". В момента завършва висшето си образование по специалността "Маркетинг и мениджмънт" в Българо-датския колеж. От 10 години работи в сферата на информационните технологии. През 2012 г. оглавяваше протестите срещу проучванията и добива на шистов газ. Активен участник в движението "Орлов мост" срещу закона за горите. Заедно с Дончо Дудев и Янко Петров бяха припознати като автентичните лидери на протестите срещу високите сметки за тока и монополите. Тримата създадоха Движение за граждански контрол, което ще участва в предсрочните избори в партньорство с партия "Демократична гражданска инициатива".

-------------------------- Как така се случва, че колкото повече отслабват протестите, толкова повече се роят партиите на протеста? Още повече че някои от тях са си чисти партии на статуквото. Този бум в партийното строителство няма ли още повече да обърка хората и да опорочи изобщо идеята за партии на протеста?

- Факт е, че се нароиха много движения, които искат да участват на изборите. На протестите имаше много членове на партиите на статуквото, които имаха интерес от падането на правителството на ГЕРБ. Но протестите затихнаха, защото беше назначено служебно правителство, идват избори, много партии си прибраха хората по една или друга причина. Хората в момента не намират смисъл за какво точно да протестират.

- Но проблемите, които ги изведоха на улицата, си остават нерешени?

- Да, те си остават, но според мен обратното броене е започнало. Това, което ме притеснява, е, че следващия път протестите няма да са мирни, а ще има барикади на улиците. Особено ако политиците продължат да се шегуват с търпението на хората. Хубавото е, че тези протести дадоха нов смисъл на гражданското общество. Лошото е, че се стигна до разделение сред протестиращите, но това може би е нормално, тъй като гражданското общество е разнородно и не е обединено идеологически. Ние инициирахме Движение за граждански контрол (ДГК), защото смятаме, че гражданският контрол е най-важната функция на гражданското общество.

- Къде се разполага вашата формация в политическия спектър - вляво, вдясно, в центъра?

- Не мога да определя, тъй като смятам, че тези спектри са напълно размити. Нямаме нито ясно дясно, нито ясно ляво. Затова мисля, че от национална гледна точка е по-добре хората да се обединят. Затова говорим и за граждански контрол. Целта на нашата организация не е да взема властта на този етап, въпреки че ние направихме заявка за 160 депутати. Идеята ни е нашите депутати да изпълняват контролна функция, да изпълнят със смисъл думата "народен представител", защото моето мнение е, че в Народното събрание е пълно с хора, които се упражняват в празнодумие. Смятам, че там трябва да влязат хора, които преди всичко да са смели, да могат да говорят и да изразяват мнението на хората, а под тях вече да се направят експертни групи, нещо като "съвет на старейшините", който да предлага решения на проблемите. Считам, че със смелостта на младите и мъдростта на старите трябва да се опитаме да променим държавата, да извадим всичко на светло, да има прозрачност, гражданите да упражняват контрол върху регулаторните органи и местната власт. Важно е да се създадат обществени съвети, в които да се чуят проблемите на хората. Когато процесът на вземане на решения е прозрачен, много по-лесно ще може да се осъществява контрол. Гражданството ще бъде по-будно. То вече се събуди.

- Не се ли страхувате, че като влезете в законодателната власт, ще станете част от статуквото?

- Не мисля. Нашето място е там, където винаги сме били. Може да се окаже, че тъкмо ние ще сме генератори на новите барикади, ако не видим желание да бъдат извадени на светло всички задкулисни договори, сделки и договорки на прехода. Мисля, че само ние, младите, имаме смелостта да направим тази ревизия. Възрастните са по-плахи.

- Мислите, че смелостта е привилегия само на младостта ли?

- Мисля, че да. Уморени са хората. Съдя по собствените ми родители. Голямата надежда за промяна в началото на 90-те угасна. Баща ми имаше проспериращ железарски бизнес в началото на 90-те. В момента е шофьор в пощите. Преходът уби надеждите на хората над 45 години. Толкова пъти се доверяваха на един, втори, трети. Аз не твърдя, че ние ще оправим държавата. Няма как 100 човека да оправят държавата. Това може да стане само с усилията на всички хора.

- Е, това и досега беше дежурното обяснение за провалите на властта. Всички партии обвиняват народа, че не бил положил достатъчно усилия.

- Това означава, че тези партии не са си свършили работата и трябва да понесат своята отговорност. Ние с Дончо (Дудев) и с Янко (Петров) сметнахме, че нямаме моралното право да се възползваме от тази ситуация като едни от лицата на протестите и да използваме тази енергия, за да станем депутати. Смятаме, че това е акт на личен пример. Защото властта за нас не е самоцел, а искаме наистина да променим нещо.

- Кой друг, ако не вие, има моралното право да оглави една формация на протеста? Честно казано, не разбирам тази ваша логика. Не ставате ли така гаранти за честността на хора, които на практика не можете да контролирате?

- Аз виждам нещата по по-различен начин. Това наистина е много странен ход, неочакван за някой. Ние действително ставаме гаранти, че ако тези хора, които влязат в парламента, сбъркат, ние ще ги изхвърлим на улицата. Бъдещите наши народни представители ще подписват декларация, че няма да участват в коалиции с други партии, че няма да влизат във властта, че няма да прокарват лобистки закони, че всяка седмица ще се срещат със своите избиратели, а всеки месец парламентарната група ще прави срещи с различни граждански организации - пенсионерски, студентски. Искаме по някакъв начин да върнем смисъла на думата "народен представител". Също така смятаме, че следващият парламент няма да е достатъчно легитимен политически предвид ситуацията. И е много важно да укрепим структурите си в цялата страна, защото протестите се родиха спонтанно, а хората са различни. И в момента на много места има подменени лица, отлъчени хора. И целта ни е да създадем регионални обществени съвети по сектори, нещо като групи за натиск, които да придават реактивност на обществото.

- И как смятате да наказвате депутат, който не си спази декларацията?

- Има два варианта. Единият е да напусне доброволно Народното събрание и да влезе следващият в листата. Това ще бъде неговият акт на достойно поведение.

- Но се предполага, че такъв човек, който не си спазва думата, не е особено морален?

- Ами тогава нашата работа ще бъде да направим така, че този човек да не смее да се покаже на улицата. Нямам предвид физическа саморазправа, разбира се, а създаване на обществена нетърпимост към подобни предателства. Обществото ще му потърси сметка.

- Как ще предотвратите бъдещо разцепление сред вашите депутати по модела, който бе приложен спрямо протестиращите? Още повече че вие не познавате голяма част от хората в провинцията например? Политиката е сбор от правила, а няма правило, което да задължава един депутат да напусне НС.

- Така е. Но нашата заявка е тъкмо да сменим системата. Осъзнаваме, че може и да се провалим, но ще си понесем отговорността. Осъзнаваме рисковете, но нашата основна задача ще бъде да сме контрольори на контрольорите. Вероятно ще има и слаби звена. Няма как да гарантираш на 100% за почтеността на един човек. Политиката наистина се е превърнала в мръсна работа, но трябва да се опитаме да променим и това и да я поставим в услуга на хората. Това не е процес, който може да стане за два месеца, ще трябва доста време и самосъзнание. Иначе ще останат да ни управляват ГЕРБ и партиите на прехода.

- Странна е тази позиция: хем няма да участваме във властта, хем се целим в 160 депутатски места. Та ако имате 160 места, вие ще сте властта?!

- Това е една по-далечна цел и ако я постигнем, нещата ще придобият съвсем различен характер. Сега най-важно е да се види какво е състоянието на държавата. Различни анализи от тези на правителството сочат, че държавата е във фалит. И то е източена много бързо в последните няколко месеца. Ако това е вярно, ситуацията става различна. Тези, които са го допуснали, ще трябва да понесат своята отговорност. Лично аз съм далеч от мисълта, че в тази конфигурация можем да постигнем 160 депутатски места. Медиите малко се заиграха с тази бройка. Аз просто посочих, че ако искаме да променим конституцията и системата, ни трябва конституционно мнозинство от 2/3, което прави 160 депутати. Без това е невъзможна радикална промяна. Нито пък можеш да въведеш механизъм за отзоваване на депутатите например. Което според мен е много важно. Ние предлагаме и промяна в Изборния кодекс, която да позволи на местни граждански организации да участват в изборите наравно с партиите, както и листи с преференциален елемент.

- Колкото и да бягате от етикетите "ляво" и "дясно", все пак има леви и десни социални и икономически решения. Вашите какви са?

- Ние сме много интересна палитра от хора. Аз съм със социални виждания, Янко е в центъра, а Дончо отива към либералите. Просто трябва да има някакъв баланс. Нито крайнолявото, нито крайнодясното ще помогнат на държавата да се развива. Според мен на първо място трябва да е социалната държава. Двата й основни стълба са здравеопазването и образованието. Това трябва да са двата най-важни приоритета на държавата. Една здрава и образована нация ще може да генерира и по-голям икономически растеж.

- Как се отнасяте към протестиращите студенти, които се събраха в зала "Арена Армеец" около Христо Стоичков?

- Не искам да обиждам никого. Всеки има право на такава инициатива. Щом са намерили сили да се съберат, хубаво. Но защо трябва да приватизират емблемата на протестите "Орлов мост"? За всеки нормален човек е ясно, че в случая става дума за подмяна. Има една приказка, че всеки народ си заслужава водачите.

40
7807
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
27 Март 2013 19:56
След първия, втория и третия отбор на "Крылья Советов", явно е дошъл ред и на четвъртите резерви (юноши бая старша възраст).
27 Март 2013 19:58
Кадафи умре, а колко подходящ беше за водач...
27 Март 2013 19:59
Успех, момчета !

Нас (аз се дипломирах 3 месеца, след като интервюираният се е родил ) ни поизлъгаха, а после и яко прецакаха, Луканов и бандата му, Костов, Симеон, за лекето Станишеф да не говорим, а и Борисов не измете кошарата, та сега е ваш ред да изринете фъшкиите от кочината, натрупали се за тия над 23 години бандитизъм, наречен "демократиочен преход", а де-факто, пладнежки грабеж на нацията. И съм писал тук неведнъж: ако управляващата гнусна пасмина не разбира от добро, трябва насила да бъде изритана и вкарана в затвора. Понякога (и то често ) в историята просто няма друг начин. И не винаги става "со кроце, со благо, и малце кютек". Когато се бори срещу мафията, хванала го за гушата, народът няма друг избор, исвен да й прекърши насила гръбнака ! Дерзайте !!! Както се чудя дали и за кого да гласувам, може и да пусна за вас бюлетината...
27 Март 2013 20:13
Странно защо е забравено да се спомене за членството в партия "Българска левица" и председателството на НПО "Русофили", което пък обяснява участието в кампанията срещу шистовия газ...
27 Март 2013 20:38
Без значение дали си русофил, русофоб, достатъчно е да имаш здрав разум и да не си платена американска манерка, за да не искаш хубавата ти малка страна да се превърне в бунище от някоя алчна петролна компания.

27 Март 2013 20:59
Надявам се да осмислиш тези няколко реда, приятелю.

Вие сте статуквото.
Нещо повече, вие сте част от проблема.

Издигате фрази за промяна и сипете закани срещу статуквото, но нямате никаква идея с какво искате да го замените.
Затваряте си очите дори за очевадните неща. Не ви ли прави впечатление например, че в най- важния член на конституцията, в онзи първия, който трябва да каже главното, онова, след което конституцията може и да не се чете, има две алинеи, които се изключват една друга?

Алинея трета казва "никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет."
Алинея първа твърди противоположното "България е република с парламентарно управление."
Колкото и да се подмазвате на младежите с нелепите си щения за дискриминиране по възраст, освен че дискриминацията противоречи на международните норми и родните закони, все пак не сте кърмачета, а сте на по тридесетина години. Срамно е за човек на 30 да не разбира, че парламентът е държавна институция при това партийна, а суверенът - парламентът според алинея първа - и субектът на държавното управление - народът в своята цялост според алинея трета - са синоними и не могат да имат взаимно изключващи се роли.

Накратко.
Всеки, който наистина желае гражданско, а не съществуващото олигархично управление, най- напред трябва да поиска отпадането на партийно- парламентарния монопол, бетониран в алинея първа. После трябва да поиска прякото избиране на министър- председателя. Само така може да се извърши разделението на властите и да се лиши който и да е нов монопол в парламента от най- важния му лост.
Това е решението. Останалото в най- добрия случай са подробности, щрихи от пейзажа. В най- лошия - част от проблема.
27 Март 2013 21:18
П.С. Думите ми могат да ви се сторят несправедливи, но вижте мнението за вас на още 60 000 души
http://dnes.dir.bg/anketar.php?id=473&tag_id=122244

Подкрепата за всички протестиращи е 2,4%.
Лошото не е, че сте далеч на светлинни години от бълнуваните 160 депутата
Най- лошото за вас е, че анкетата в дир.бг е представителна за групите, които твърдите, че представлявате - грамотните, информираните, ангажираните.
Не можете дори като червените си батковци да се оправдавате, че извадката в анкетата е непредставителна, защото електоратът на БСП е неграмотен, невеж и инертен
27 Март 2013 21:54
...Аз просто посочих, че ако искаме да променим конституцията и системата...

Ами кажете го ясно и на висок глас бе! Или немате такива инструкции!?
27 Март 2013 22:02
KaizerSoze
27 Мар 2013 20:38
Без значение дали си русофил, русофоб, достатъчно е да имаш здрав разум и да не си платена американска манерка, за да не искаш хубавата ти малка страна


Хубавата /тя не е хубава, тя е божествена/ Ни малка страна е горе-долу между първите 15 държави в Европа по територия, в този смисъл тя не е малка - средно голяма европейска държава.
27 Март 2013 22:03
Mars Attack
27 Март 2013 19:59


27 Март 2013 22:04
Странно защо е забравено да се спомене за членството в партия "Българска левица" и председателството на НПО "Русофили"

Да, защо, при положение, че това е добър, а не лош атестат.
-
Това, което прави впечатление в интервюто е, че Ангел отдава много по-голямо значение на процедурата, а не на същността - какво се прави, каква политика се провежда, в чий интерес.
27 Март 2013 22:13
Теноре , разочароваш ме, черпака ти изостава .
На фона на настъпващата мизерия, да си бил член на Българска левица или "Русофил" - като това момче Ангел , е вече предимство за бъдеща политическа кариера.
Ей го на - оня от Миндя , с китарата , вече взе левия завой.
Че и Бойко нещо се опитва да говори за силна социална програма .Ти къде спиш ? Нали си с него ?
27 Март 2013 22:14
Странно защо е забравено да се спомене за членството в партия "Българска левица" и председателството на НПО "Русофили", което пък обяснява участието в кампанията срещу шистовия газ...

Това само иде да покаже, че момчето е инициативно и дейно, че е търсило и търси себе си.

Младите направиха националноосвободителното движение през 70-те години на ХІХ век, щото от старите нищо ново не можеше да се очаква.
Участниците в това движение бяха в границите на 20-те си години.
Вземете един Стамболов:
- на 21 г. оглавява, макара и мижаво, Старозагорско въстание.
- на 22 става главен апостол на Първи Търновски РО.
- на 26 - депутат.
- на 30 - председател на Народното събрание.
- на 32 организира много важен за страната Контрапреврат.
- от 32 - 39 г. е министър - председател и поставя основите на модерна България.
- на 40 е убит.
27 Март 2013 22:33
Юначе мило,
Одма се включи в дебата и си поговорим, че много ви стана и песа взе да си гони опашката...
Въпросът ми към теб е, За Посланията на Протеста от първите му три дни - откъде ви пръкнаха, колко ясни ви бяха и като как, бързо-бързо ги заметохте ?
Как сещаш общото Гражданско послание, "За повече Общество в собствено Политиката !!!" ?
Как сещаш необходимостта от дълбоко Преструктуриране на Политическия модел, което се налага като цел на Общото усилие на хората за креативна Промяна в системата на общият им живот ?...
27 Март 2013 22:39
Вземете един Стамболов:
- на 21 г. оглавява, макара и мижаво, Старозагорско въстание.
- на 22 става главен апостол на Първи Търновски РО.
- на 26 - депутат.
- на 30 - председател на Народното събрание.
- на 32 организира много важен за страната Контрапреврат.
- от 32 - 39 г. е министър - председател и поставя основите на модерна България.
- на 40 е убит.

Защо да вземаме един Стамболов?
Това е моделната биография на всички, които жертват душите си заради лесни богатства и власт.
Виж средната възраст на убитите във Франция през 1793-а, в Русия през 1937-а, в България през 1990- те.

Все пак "момчето" не е заслужило / засега! / чак такава участ
27 Март 2013 23:07
Осъзнаваме рисковете, но нашата основна задача ще бъде да сме контрольори на контрольорите.

Цъ, не ги осъзнавате!
27 Март 2013 23:14
висшето си образование по специалността "Маркетинг и мениджмънт" в Българо-датския колеж
... откога на колежа му се вика висше образование. Че и на 30 още една "баклава" не е станал - ние едно време на 24 само инженер станахме
28 Март 2013 00:27
Странна работа. Марсианската атака била излъгана като булка на пазар за ергени незнам си колко пъти - и сега очаква десетия може би честен ерген. С приготвена отсега бюлетина "търси се честен такъв".
Чака някой честен и неподкупен Кромуел да свърши работата в битката при Марстън-Мур - а от марсианеца бюлетина с надпис "морална подкрепа от излъганите". С послеслов "ако спечелите битката - ние ще ядеме баницата като компенсация, че сме многоизлъгани; ако я загубите - ще пуснем бюлетинка за следващия лъжлив ерген".
28 Март 2013 00:46
R.A.T.
Самата комбинация "маркетинг и мениджмънт" е две съвсем отделни и независими понятия, които надолу се разбиват също на почти независими нива..
Маркетинг - пазарно проучване на реализацията на продукт?услуга?/конкуренция/стратегия за посоченото?
Мениджмънт - производствен, административен, HR?
Инженер по какво - химия, физика, ВиК ... да не продължавам да изреждам. НИОКР или приложни инженери?
Мениджър по образование (учил управление на кочина плюс паралингвистика) с инженерна насоченост, или инженер с маркетингова такава (внос на пясък в Сахара и износ на вода пак оттам)?
Като почнете да си мерите образованията и величията, сте бетер езически шамани, танцуващи около кол - сами не си разбирате какво говорите, и се дъвчете като бесни кучета.
И в добавка паралингвистични морални поучения.
28 Март 2013 03:32
'На протестите имаше много членове на партиите на статуквото, които имаха интерес от падането на правителството на ГЕРБ. Но протестите затихнаха, защото беше назначено служебно правителство, идват избори, много партии си прибраха хората по една или друга причина. Хората в момента не намират смисъл за какво точно да протестират'
По-скоро искаха нагнетяване на напрежение и дестабилизация, избегнати чрез оставката на Правителсвото.
Не ми си мисли какво би станало, ако я нямаше.
28 Март 2013 05:43
Тоя от русофилите.
28 Март 2013 07:48
Кукла на конци.
28 Март 2013 09:16
Чудесен е този нов израз - "автентичен протестиращ"! Все се сещам за вица, дето по улицата си вървели Дядо Мраз, Баба Яга, умна блондинка и дърт пияница. Не щеш ли, видели 5 лева - кой, пита се, ще ги вдигне първи? А отговорът е логичен - дъртия пияница, щото останалите са измислени герои. Подобна е работата и с автентичния протестиращ - той, разбира се, не е като Дядо Мраз, а по-скоро като блондинката е събирателен и само умерено идеализиран образ. Него е лесно да си го представиш абстрактно, но е по-трудно да го свържеш с конкретна личност, понеже хората все пак биват всякакви.

В последните седмици един от сериозните практически проблеми в обществото беше като как точно този модерен субект - автентичния протестиращ - може да бъде надеждно разпознат, а провокаторите, неавтентичните протестиращи и автентичните непротестиращи да бъдат засечени и напъдени от сборовете на автентични протестиращи. По външен вид може и да е трудно: макар че повечето автентични протестиращи като да са на между 30 и 40 години, има и стари кучета, които протестират вече десетилетия, има и невръстни младежи, тъкмо прохождащи в протестното дело. И мрачният поглед не е надежден индикатор - партийни провокатори, гледащи мрачно, с лопата да ги ринеш. По биографична справка идентификацията също не е лесна: въпреки че много протестиращи са учили-недоучили, то май всички вече са така; и липсата на стабилна работа нищо не говори - в тия кризисни години...

Това, което обединява автентичните протестиращи, е безкомпромисната вяра, че има решения, които са безусловно добри за всички; че тези решения всъщност са доста прости; че за намирането им е нужно само добро желание; че като ги кажеш, всеки ще се съгласи с тях. Лоша работа, щото не е така. Оттук и драмата на автентичния протестиращ - да продължи ли да верва, ако и вярата да е във все по-драстичен конфликт с реалността; или пък да предаде идеала, за да осъществи целите на делото - да стане политически дихател. Доста народ вече пое по втория път. Според мен те бяха тайно неавтентични автентични протестиращи, чиято грозна властолюбива същност лъсна. Долу предателите на делото!!! Оставка!!! Победа!!!
28 Март 2013 09:55
внимателният
28 Март 2013 10:23
Значи тъй! "Следващия протест няма да е мирен". Какво да очакваме? Реворюция? "Бедните" да грабят от "богатите"? А, коктейли Молотов ще има ли? Трошене на витрини, обърнати и запалени коли? Или само обърнати кофи за боклук....Ако ще е последното - язък за "лявото движение"....Калачници и гранатомети няма ли, нищо не става....Я, каква радост, благоденствие и покупателна сила в Сирия!....За здрав кютек плаче този.....
28 Март 2013 10:39
За Ангел Славчев разбрахме какво е учил и какво работи, а Дончо Дудев и Янко Петров?
28 Март 2013 10:58
За Ангел Славчев разбрахме какво е учил и какво работи, а Дончо Дудев и Янко Петров?

Ми потърси, където всеки автентичен протестиращ първо би потърсил - във Facebook!
28 Март 2013 11:00
Никога не се захващай с работа, която не разбираш!
Из "Наръчник за гербери"
28 Март 2013 11:04
„ - Къде се разполага вашата формация в политическия спектър - вляво, вдясно, в центъра?”

Какъв глупав въпрос към подобна формация.

„Целта на нашата организация не е да взема властта на този етап, въпреки че ние направихме заявка за 160 депутати. „
„-Та ако имате 160 места, вие ще сте властта?!
- Това е една по-далечна цел и ако я постигнем, нещата ще придобият съвсем различен характер.”


Нещо май не му е ясно на интервюирания.Трябва да си изяснят добре ОБЩАТА позиция тези абсолютно необходими на днешна България граждански движения за промяна.Има време за това,но....време има,време за губене няма! Когато в НС се съберат дори 123-ма депутати на гражданско непартийно представителство, само тогава може да започнат реални промени в България при предварително обединение на непартийното представителство защото точно към разединение по принципа „разделяй и владей” ще бъдат насочени усилията на партокрацията зад която стои назначената икономическа партоолигархия.В преследване на това партиите ще са готови на всякакви менти, коалиции помежду си както и на обща партийна коалиция с „дявола”. Първият опит беше с употребата на един достатъчно неграмотен „прославил България”,но тичайки след топката по тревата на стадиона.Това е мирният път – значи властта ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМЕ във върховния орган!Ако обществото не подкрепи това,продължаваме тъжно да си вегетираме в заспало състояние.Ако обществото подкрепи СЪБУЖДАНЕТО ще има шанс да се култивира политическия живот за да имаме шанс и за икономически просперитет. Първото,което трябва да предприеме такова НС е подготовка на условия за промяна на Конституцията относно установената партокрация – наложително е поради криминализирания провал на ръководния състав на големите български партии,някои разроени с по-малки но също недекриминалиизирани в ръководния си състав - ярък пример е ДСБ /демократи за съсипване на България/. Тази партия е в цайтнот – не могат без Костов,а с Костов нямат шанс.Подобни са РЗС ,тази на Кунева и дори БСП.А има и новопоявила се партия ръководена от мутрата Бинев,която по нищо не се различава от мутрата ББ.Трябва да се постанови избор на състав на НС при съотношение 49% представители на партии и 51% представители на непартийно обвързани граждани т.е. нов закон за регистрация на участващи в избори, промени в работата и условията за работа в НС и т.н. за демократични промени,а не същуствуване на наложената с измама през 1989 г.подмяна.
28 Март 2013 11:08
Странно защо е забравено да се спомене за членството в партия "Българска левица" и председателството на НПО "Русофили"
и други факти са удобно премълчани.
ангелчо е просто много жаден за власт.. като не успя в левицата се напъва тук..
смешните и манипулирани протести се водят не като тоя мунчно а съвсем от други хора..
пушилката не може да скрие манипулациите..в дъното е пак цецо и павияна.. респективно ам. амбасада.
28 Март 2013 11:23
Вземете един Стамболов:

Не ви трябва "един" Стамболов, вземете Делян Пеевски:
- на 21 вече шеф на борда на Пристанище Варна ЕОД и шеф на Младежкото НДСВ
- на 25 години - зам. министър при Станишев
- на 29 години - депутат от ДПС...
Толкова млад, а вече свиня!
28 Март 2013 11:26
Ми потърси, където всеки автентичен протестиращ първо би потърсил - във Facebook!

Цъ, не се занимавам със социални мрежи. В Гугъл нищо не намерих по въпроса.
28 Март 2013 11:30
"Срамно е за човек на 30 да не разбира, че парламентът е държавна институция при това партийна, а суверенът - парламентът според алинея първа - и субектът на държавното управление - народът в своята цялост според алинея трета - са синоними и не могат да имат взаимно изключващи се роли."


Прощавай, но къде пише, че парламентът е задължително партийна институция? В чл. 63 от КОНСТИТУЦИЯТА е разпоредено, че Народното събрание се състои от 240 народни представители.
Не съм съгласен, че от посочените алинеи следва парламент - суверен и народ - субект да са синоними. Суверенът е този, който осъществява върховната власт, демек народът е суверен, но част от народа, политическа партия, друга организация, движение, държавна институция, отделен индивид не са суверен; затова е поставена ал. 3. Член 1, ал. 1 от КОНСТИТУЦИЯТА уточнява, че управлението на Република България е парламентарно, разпоредбата на ал. 2 гласи, че суверенът осъществява властта си непосредствено и чрез органи, определени именно в КОНСТИТУЦИЯТА, не другаде, и накрая, в ал. 3, за да не си въобрази някой, че той е народа, се записва именно това: никоя партия, движение, институция или отделна личност няма право да осъществява народния суверенитет - демек цялата държавна власт, произтича от народа, а не примерно от 240 депутати. Народът е избрал тези 240 души да управляват държавата - да приемат закони, да изберат министри (изпълнителна власт) и т. н.
Доколкото ми е известно субект на държавната власт е държавата, не съм сигурен, че в правото съществува термин "субект на държавно управление", нека се произнесат юристите във форума.
От това, което съм учил в ВИИ "Карл Маркс" по дисциплината "Основи на правото" си спомням определението, което ни набиваше в главите Емил Златарев - държавният апарат, колеги, се състои от органи на властта, органи на управлението и органи на контрола - съд и прокоратура. Още го помня.
28 Март 2013 11:31
Тия са решили да вадят ВМЗ-то от фалит ли?

Нямаше ли един закон - "Който подбужда към насилие......?
28 Март 2013 13:31
Cruella de Vil 28 Март 2013 11:26
Ми потърси, където всеки автентичен протестиращ първо би потърсил - във Facebook!

Цъ, не се занимавам със социални мрежи. В Гугъл нищо не намерих по въпроса.seeker отдавна е намерил:

seeker
27 Фев 2013 15:16
Мнения: 915
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Организаторите на протестите не са независими - кой стои зад тях?

Ангел Славчев
https://www.facebook.com/angel.ce.14
-член е на политическата партия „Нова левица” до миналата година, като стана известен с активното си участие в протестите срещу проучването и добива на шистов газ.
-председател на младежкото сдружение на русофилите в България.

Янко Петров
https://www.facebook.com/ianko.petroff
Свързан със СИЛА, симпатизант на Антон Кутев...

Людмила Манова
https://bg-bg.facebook.com/ludmila.manova
организатор на протеста в Благоевград.
Тя е регионален координатор на граждански съюз „СИЛА”.

Дончо Дудев
https://www.facebook.com/doncho.dudev
е от НОВА СИЛА. Един от главните организатори.
Активист е на гражданското движение “Протестирай”.

НОВА СИЛА
http://novasila.org/
председател: Антон Георгиев Сираков
http://www.skat.bg/products.php?type=5&genre=2
http://novasila.org/flag.png
Статии в сайта:
-Защо НОВА СИЛА подкрепя Путин
-Всички българи – на референдум! И да гласуваме с „ДА”!
28 Март 2013 13:46
Излиза че Путин плаща на комсомолците да правят гимнастика по площадите.
Някой изненадан ?
28 Март 2013 15:09
Даже и Путин да им плаща, лошо нема! В крайна сметка трябва паритет.
На всяко действие има равно...
На Лостов кой му даваше пари за шпицове?
28 Март 2013 16:35
Ангел Славчев получава заплата от БСП като IT мениджър!!!
Защо никой не го попита къде, кога и какво работи???????

Той е нещо като професионален протестиращ с леви убеждения.
Ангел Славчев пропагандира за разрешаване на марихуаната!
Опитите да се героизира биографията му са абсолютно ялови.
Нека момчето да има тези си убеждения, всеки на младини е бил глупав и неориентиран, но защо лъже и крие корените си?
Всички виждат кой го подпира!!!
28 Март 2013 17:05
Защо никой не го попита къде, кога и какво работи???????

Точно това ме интересува и мене: какво са учили и къде работят тези тримцата?
За политическите им пристрастия и аз намерих информация.
28 Март 2013 17:43
„ - Къде се разполага вашата формация в политическия спектър - вляво, вдясно, в центъра?”

За коя от всички формации на Ангел "Че" Славчев иде реч?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД