:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,416,761
Активни 111
Страници 14,262
За един ден 1,302,066

България може да изгуби европари за околна среда и регионално развитие

Кабинетът готви спешен план за пренасочването на пари от ЕС от неуспешни към успешни програми
Министър Илияна Цанова не е оптимист за еврофондовете - за разлика от предшественика си Томислав Дончев, който и до днес твърди, че няма да загубим евросредства.
България може да изгуби част от най-сигурния си инвестиционен ресурс - еврофондовете. За опасността предупреди Илиана Цанова, която влезе в служебния кабинет като вицепремиер с ресор "управление на европейските средства". Проблемът е, че темпото на договаряне по седемте оперативни програми, одобряване на разходи и покриването им от Брюксел, остава недостатъчно за наваксване на голямото изоставане в първите години от членството на България в ЕС.

За периода 2007-2013 г. страната ни разполага с 13 млрд. евро по трите структурни фонда - Кохезионен, Социален и за регионално развитие, но до момента са усвоени само 37% от сумата. При това все още има недоговорени средства по 4 от 7-те оперативни програми - "Регионално развитие", "Човешки ресурси", "Конкурентоспособност " и "Административен капацитет", сочи системата за управление на еврофондовете ИСУН. Служебният кабинет ще се опита да спасява положението, като пренасочва ресурс от закъсали програми към отличници, обясни министър Цанова пред bTV. По думите й "Къде какво се мести, трябва да стане ясно през април. Упражнението се прави с цел да не се загубят финансови средства, какъвто риск има." В кризата милиардите от ЕС се оказаха жизнено важни за българската икономика. Те са две трети от всички инвестиции у нас. Ако ги нямаше, страната щеше да е в рецесия, установи предното правителство.

Парите от ЕС трябва да се усвояват по ясни годишни графици и след изтичане на срока всяко евро, зад което няма изпълнен проект с отчетени и утвърдени от ЕК разходи, си остава в европейския бюджет. При първото си посещение в Брюксел служебният премиер Марин Райков обяви, че част от средствата по оперативните програми ще бъдат насочени към пазара на труда и че вече има принципна подкрепа за такива маневри. Засега България е правила прехвърляне на пари по различни мерки в рамките на една програма, но няма опит в размествания между различни оперативни програми. Не е ясно дали това ще помогне, защото пренасочването трябва да бъде съгласувано с ЕК, което отнема време. Срокът за договаряне е до 31 декември и всяко евро, за което няма подписан договор до Нова година, със сигурност ще е загубено за България.

Спасяването на програма "Транспорт" например стана чрез вътрешно преструктуриране - прехвърляне на средства към най-бързо развиващия се през последните години транспортен проект - софийското метро, а също и чрез ускоряването на темпото в строеж и ремонти на магистрали и шосета. В момента е договорен около 97% от ресурса на програмата.

Трагично е положението обаче с ОП "Околна среда". Тя е с бюджет 3.5 млрд. лв., а 3 години след началото й бяха разплатени смешните 45 млн. лв. (1.20%) и бяха договорени само 20% от ресурса. Проекти за водния сектор за повече от 1 млрд. лв. бяха спрени през лятото на 2009 г. по нареждане на ЕК. Въпреки че правителството на Борисов натисна педала на газта и към февруари 2013 г. вече са договорени всички средства, разплатените са едва 652 млн. лв., равняващи се на 19.50% от ОП "Околна среда".

За 2013 г. има рискове за средства по програмите "Околна среда", "Регионално развитие" и "Човешки ресурси". "Трябва максимално бързо да изпълним обществените поръчки и да разплатим около 2 млрд. лв. тази година", обясни Илияна Цанова. В бюджет 2013 г. е заложено изплащането на двойно по-голяма сума - 4 млрд. лв., но заради нестабилната политическа ситуация това най-вероятно няма да се случи.

Социалистите непрекъснато нападат правителството на Бойко Борисов за европарите, като упорито загърбват своя "принос". Лидерът им Сергей Станишев твърди, че има реална опасност България да не усвои 25% от европейските средства, които й се полагат за периода до 2013 г. БСП се тревожи, че "ножицата" между изплатените средства и сертифицираните от Еврокомисията нараства неимоверно. "През януари 2010 г. разликата между изплатените средства и утвърдените от ЕК суми е била 488 млн. лева, а през февруари 2013 г. вече е 2.164 млрд. Това е изключително опасно - какво правим, ако значителна част от тези средства не бъдат сертифицирани?", запита неотдавна Станишев.

Постигнатите към момента 37% по седемте оперативни програми са приличен резултат на фона на почти нулевите стойности примерно през 2008-2009 г., но си оставаме далеч от държавите отличници, които вече са получили от Брюксел 50-66% от сумите. Не сме близо дори до средния за ЕС процент на усвояване, който е 47.17%.3
2108
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
01 Април 2013 20:10
Освен недоговорените, и договорени но неразплатени европари България може да загуби, и по-точно да върне на ЕК вече разплатени пари (по вече 100 % изпълнени, респ. и 100% разплатени, проекти) - ако й бъдат наложени евеннатуално т. нар. financial recoveries. Тези "връщания на пари обратно на Брюксел" (евфемистично наричани "финансови корекции" са възможни ако при изпълнението на проектите са допуснати, да не дава Господ някакви нередности и,или измами, и това обстоятелство лъсне при предстоящите окончателни проверки от страна на службите на ЕК и от страна на Европейската сметна палата! Така че, ако при полагането на слоевете под асфалта, и на самия асфалт, някой нещо е злоупотребил, откраднал, и при въпросните проверки това бъде установено, доказано, България ще връща европарите (от нула до 100% на получения грант, съобразно тежестта на провинението). Тепърва Л. Павлова и началникът й Борисов могат да берат ядове с магистралите, построени през тяхно време. Същото важи и за Нона Караджова, за Московски и всички други, които са разпореждали по 7-те ОП и по ПРСР през настоящия програмен период....
01 Април 2013 22:34
Нона Караджова сега, ще я осъдят ли за
проявеното безхаберие и бездействие в
ролята й на бивш министер на МОСВ?
4 години без 2 месеца един проект не е
пуснала в действие.
Всички проекти за ПСОВ, ПСПВ, сметохранилища,
лотове и по програма 321, пуснати в експлоатация,
са започнали от времето на тройната коалиция.
Щото след спирането на европарите следват
санкции (глоби).
Нона ли ще ги плаща?
Ако ще ги плаща Нона, поради некадърността си
и безхаберието, аз съм съгласен.


02 Април 2013 11:49
Тази статия поради своето съдържание (content - както му казват компютърджиите) не и е мястото в рубриката "Икономика", а в "Предизборно наддаване (надлъгване)". Но така или иначе, експертната оценка на опозицията е по близо до истината. От което не следва, че прогнозната оценка се намира между посочените две стойности: тази на опозицията и тази на управляващите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД