:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,827,763
Активни 144
Страници 18,758
За един ден 1,302,066

Приходите в бюджета изостават, а разходите изпреварват плана

Най-сериозен е сривът при акцизите. Постъпленията от ДДС крепят хазната засега
Рискът от неизпълнение на част от заложените приходи в бюджета за 2013 г. става все по-осезаем. Въпреки уверенията на финансовото министерство, че бюджетът е изпълним и няма да се стигне до принудителна актуализация на сметките на държавата, отделни приходни пера изостават втори месец. В същото време делът на разходите расте изпреварващо спрямо предходни години и само за първите два месеца на годината дефицитът по консолидираната фискална програма е 732 млн. лв. Това показват подробните данни на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета през февруари.

С най-сериозно изоставане спрямо очакванията са приходите от акциз. През февруари постъпленията от акцизи възлизат на 551.2 млн. лв., с 44.4 млн. лв. по-малко спрямо февруари 2012 г. Основната част от намалението идва от акцизите върху горивата, които са с 34.5 млн. лв. по-малко спрямо 2012 г., и от акциза върху тютюневите изделия, при който постъпленията изостават с 9.5 млн. лв. на годишна основа. На фона на тези темпове е много вероятно агенция "Митници" да не изпълни планираните за годината приходи и дупката в бюджета да е сериозна. Планираните приходи от акцизи за тази година са 4.31 млрд. лв., или със 180 млн. лв. повече спрямо м.г. В същото време митниците не успяха да се справят и с плана за миналата година, по който не можаха да съберат 82 млн. лв.

Изпълнението леко изостава и при данъка върху доходите на физическите лица, като основната причина тук са преувеличените очаквания за приходите от новия данък върху лихвите по депозитите. Приходите от данъците върху доходите на физическите лица са с 22.4 млн. лв. повече спрямо февруари 2012 , но изпълнението като дял спрямо очакваните за цялата година постъпления е 14.3% при 15.1% изпълнение през февруари 2012 г. От данъка върху доходите на физическите лица тази година се чакат 280 млн. лв. повече спрямо приходите за 2012 г., като 150 млн. от тях се очаква да дойдат от новия данък върху лихвите по депозитите. Изпълнението при него за януари бе едва 8.6 млн. лв. и планираните приходи надали ще се изпълнят. Изостават и приходите и доходите от собственост, които са на нивото от м.г., а се чакат около 70 млн. лв. повече спрямо постъпленията за миналата година.

На фона на тези минуси основният приходоизточник, който крепи хазната и намалява дефицита, са постъпленията от ДДС, които са с 250.5 млн. лв. повече спрямо февруари 2012 г. С традиционно високо изпълнение са и приходите от държавни такси, които противно на всякакви уверения за намаляване на административната тежест растат всяка година. При корпоративния данък постъпленията са много ниски, но обяснението е въведеният тримесечен срок за привеждане на авансовите вноски.

На фона на по-слабото изпълнение на приходите в бюджета (14.3% изпълнение на планираното за годината) делът на разходите расте изпреварващо спрямо последните две години и в края на месеца е 16.3% от планираното за годината. От данните става ясно, че ако изпълнението на капиталовата програма на кабинета не изоставаше, разходите и съответно дефицитът щяха да са по-високи. За януари и февруари капиталовите разходи - и финансираните през националния бюджет, и тези по еврофондовете, са едва 303.2 млн. лв. при заложени за годината 5.383 млрд. лв. (5.6% изпълнение). Капиталовите разходи изостанаха и миналата година - 3.6 млрд. лв. изпълнение при заложени 5.3 млрд. лв. Традиционното неизпълнение на капиталовата програма бе основният аргумент на синдикатите да поискат пренасочване на пари точно от тези средства към допълнителни социални мерки, но кабинетът категорично отказва с аргумента, че изпълнението на капиталовите разходи е от жизнено значение за икономиката. От ключово значение за изпълнението на бюджета ще е април, когато ще станат ясни и постъпленията от корпоративните данъци.ЗАПЛАТИ

Въпреки сериозните проблеми с усвояването на еврофондовете и реалната опасност от загуба на стотици милиони в края на годината, харченето поне по едно перо тече ударно. Средствата за заплати на чиновниците, плащани през еврофондовете, през януари и февруари са близо 2 и половина пъти повече спрямо първите два месеца на миналата година - 19.2 млн. лв. Над два пъти са нараснали и разходите за издръжка на администрациите, плащани през европейските средства. На фона на растящите разходи на евроадминистрацията постъпленията от европейския бюджет за първите два месеца са нищожни - 6.1 млн. лв. Държавата е платила авансово други 841 млн. лв. като директни плащания за земеделците и чака те да бъдат възстановени, но директните плащания по регламент не се включват при изчисляването на дефицита. На фона на общите разходи по линия на европейските средства и скромните постъпления за януари и февруари дефицитът по тази линия е 246.5 млн. лв.

22
4227
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
01 Април 2013 19:22
Поредният недомислен бюджет на Дянков се издънва още в начлото на годината - това новина за Първа страница ли е?
Разликата е, че хазната вече не просто е изпразнена, а се бърка и в уж неприкосновените фондове з Козлудуй и Сребъхния.
01 Април 2013 20:28
И тея гербери са като предишните лаладжии.Но имат и нова функция-пощене на боко.
http://e-vestnik.bg/imgs/world/1401-macaque-2-1.jpg
01 Април 2013 20:42
А данъците? Събират ли се, или не съвсем? Ами, като не можеш да ги събереш, не ставай министър.
01 Април 2013 20:59
С най-сериозно изоставане спрямо очакванията са приходите от акциз. През февруари постъпленията от акцизи възлизат на 551.2 млн. лв., с 44.4 млн. лв. по-малко спрямо февруари 2012 г. Основната част от намалението идва от акцизите върху горивата, които са с 34.5 млн. лв. по-малко спрямо 2012 г., и от акциза върху тютюневите изделия, при който постъпленията изостават с 9.5 млн. лв. на годишна основа.


Аре на бас, че контрабандата на цигари е скочила, та подскочила като за световно. Избори идат, разходите скачат, а после не се знае знае ли се... И сега слугинажното правителство ще изпълнява ролята на параван и самар на магарето, за да го бият назидателно, та магарето да се сети. Тиквите и кауните избягаха предвидливо и после с цялото си герберастко нахалство ще искат отново да яхнат държавата, макар и на смъртния одър. Но пък раята показа недвусмислено, че сама си е избрала съдбата и напълно я заслужава. Затова млък!
01 Април 2013 21:09
Каквото и да плати човек се краде, какъв е смисъла...да мре, мамицата и и държавата.
01 Април 2013 21:15
.
01 Април 2013 21:29
Абе все ще изкара бюджетът някак си още месец-два до новото правителство на Орешарски, което и бюджета ще напълни, и пенциите и заплатите в БАН ще вдигне в пъти, в пъти, нали, тавагишчи?
01 Април 2013 22:52
Все пак на първо място се очаква държавата, чрез нейните органи и в частност дан админ да спазва правилата, а не да прилага просташко-тарикатски номера, като валидиране на задължения с настъпила погасителна давност. Това сигурно някой от БСП го е измислил?!
01 Април 2013 23:26
Че как няма да се увеличи ДДС-то като вдигнеш тока с 13%, които съответно вдигат цените на сума други стоки. Само хлябът стана 1,10-1,20. Кретени. Искам да кажа, че ако ГЕРБ пак спемчелят изборите, дори да не е с абсолютно мнозинство, напълно ще заслужаваме гордото звание "кретените на Европа"
01 Април 2013 23:26
Товагишч Манерко, ако следващото правителство свие поне на 15 % контрабандата на цигари и горива - като нищо може да се окажеш прав.
Щото сега с тези 1.8 млрд. лв събрани от акциз на цигари / за 2012 г по данно на аг. Митници/ / - контрабандата не пада под 47 %.
Ако искаш- може и безплатна форумна консултация да ти дам как се получават тези числа и цифри.Макар, че е загуба на време.
02 Април 2013 00:57
да и после пак заеми и оранготанско думкане и дуене както с Тошко бекапейски та после сакатлък и пиене на студена вода. Отиде Живков във Францата за още едно заемче и му казаха няма вечееее. После сооошализъма недоносче и приземяване и присвояване. Ми сега като е всичко приземено способното напуснало и само будали и некадърници как ще я карате на нула? За връщане на заеми не питам.
Късането на джекера да почне още СЕГА
02 Април 2013 01:08
.
02 Април 2013 09:28
Няма проблеми с приходната част. Вече научихме нов инструмент/ шашма/. % от спестяванията на електората - лява ръка , десен джоб.
02 Април 2013 09:53
"Порше" и "Мерцедес" ще произвеждат край Видин
Двете компании ще влязат в "Автопарк България", който се изгражда с европари по програмата за развитие на Дунавския регион и с частно финансиране

http://economic.bg/news/17826/1/1/Porshe-i-Mercedes-ste-proizvejdat-kraj-Vidin.html
02 Април 2013 09:56
"Порше" и "Мерцедес" ще произвеждат край Видин
Двете компании ще влязат в "Автопарк България", който се изгражда с европари по програмата за развитие на Дунавския регион и с частно финансиране


С това по какъв начин ще се вдигне БВП?
02 Април 2013 10:16
а добър ден! Щото служебното правителство се мъчеше да покрие гърба на герберските хуни и затова сега се "учудват" от опразненият резерв и дълговете, в които са оставили държавата
02 Април 2013 10:24
Товагишч Манерко, ако следващото правителство свие поне на 15 % контрабандата на цигари и горива - като нищо може да се окажеш прав.

Ами, то именно контрабандата и неплащането на данъци и акцизи са организираната престъпност, с която ужким се борят будистите. Хващането от време на време на някой и друг пакет наркотик и ведрото суетене около ирански турист, минал преди година из центъра на София са слугинаж за САЩ и Израел, от който българският гражданин няма никаква полза, въпреки че го плаща и то - прескъпо.
02 Април 2013 10:39
Калки
02 Апр 2013 10:24

Ами, то именно контрабандата и неплащането на данъци и акцизи са организираната престъпност


Неплащането на някоя берия или пъдарска глоба не винаги е престъпление, виж, избягването на акциза и претакането на ДДС без организация не става. Кои са организаторите на последните прояви, може да се осведомим от сайта на Министерство на финансите, от който с радост научаваме, че сред служителите на ведомството са и такива, уличени и арестувани за източване на ДДС, за над 20 милиона лева!
Но... да не забравяме вината на тройната и Станишев!
02 Април 2013 10:55
Най-сериозен е сривът при акцизите.
Контрабандата не е преставала. Въпросът е, държавата ще тегли ли заеми да плаща пенсии и заплати или валутният борд ще бъде бутурясан по взаимно съгласие?
аргумент на синдикатите да поискат пренасочване на пари точно от тези средства към допълнителни социални мерки, но кабинетът категорично отказва с аргумента, че изпълнението на капиталовите разходи е от жизнено значение за икономиката.
Така де, ако раздаваш пенсии и социални помощи - няма рушвети, а ако харчиш за обществени поръчки - рушвети бол.
02 Април 2013 10:59
И каква стана тя??? Приходите от еврофондовете намаляват, а заплатите на еврочиновниците се увеличават. Като включим в сметката и парите които БГ внася в бюджета на Евросъюза, като условие за членство, то излиза, че първо държавата събира едни пари от полуживите данъкопалтци в най-бедната европейска държава, после Евросъюзът ни ги взема , а след това ни ги дава под формата на помощ за да ги раздадем за заплати на чиновници. А после тези добре платени еврочиновници за да си заработят заплатите, ни облъчват в медиите с послания колко много сме спечелили всички от това че сме затворили двата блока на АЕЦ, но сме получили достъп до европейските пари. На тази система в дебелите учебници и казват колониална администрация.
02 Април 2013 11:01
И тея гербери са като предишните лаладжии.Но имат и нова функция-пощене на боко.
От това разбират най-много.
02 Април 2013 13:40
Споко, след два месеца ще бъде пощена на Кунева гугутката.
Така де, шейховете нали си имат лични соколи, що Пръмова да няма гугутка под балкона.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД