:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 418,931,677
Активни 228
Страници 274
За един ден 1,302,066
ЧЕЛЕН ОПИТ

Португалия побеждава наркотиците, след като ги декриминализира

1 г хероин, 2 г кокаин, 25 г марихуана или 5 г хашиш законно могат да бъдат притежавани в страната
Снимка: "Шпигел онлайн"
Социални работници в Лисабон разговарят с млад мъж, заловен с дрога. Целта им е да разберат дали е наясно със сериозните последствия, до които води употребата на дрога.
Преди да се включи в глобалната война срещу наркотиците, Жоао Гулау е семеен лекар със собствена практика в португалския град Фаро. Когато пристига в малкия си кабинет в Лисабон, 58-годишният мъж хвърля сакото си настрана. Той изглежда малко уморен от многобройните пътувания, които осъществява напоследък - светът иска да знае как върви португалският експеримент в борбата с наркотиците.

1 г хероин, 2 г кокаин, 25 г марихуана или 5 г хашиш - това са количествата наркотици, които законно могат да бъдат закупени и притежавани в Португалия. MDMA - активната съставка в екстази и амфетамините - също може да бъде притежавана, като разрешеното количество е до 1 грам. Грубо казано, тези количества са достатъчни за десетина дни. Те са изрично посочени в таблица, приложена към португалския Закон 30/2000. Гулау участва в създаването на разпоредбата, която постави страната му в челните редици на държавите, провеждащи различни експерименти с цел установяване на контрол върху наркотиците. Португалия проправи нов път, като реши да декриминализира всички видове наркотици. "Решихме, че по този начин може по-добре да контролираме нещата", обяснява той. "Криминализирането със сигурност не даваше по-добри резултати".

Като част от войната срещу наркотиците Португалия преустанови наказателно преследване срещу хората, които употребяват дрога. Веществата, изброени в таблицата в Закон 30/2000, все още са незаконни в Португалия - "в противен случай щяхме да имаме проблеми с ООН", обяснява Гулау, - използването на тези наркотици не е нещо повече от едно закононарушение, подобно на неправилно паркиране. Защо тогава са определени лимити? "Това е произволно установен лимит, обяснява Гулау, който в момента оглавява Националната програма за борба с наркотиците. - Когато разработвахме закона, почти не разполагаме с информация, която да използваме, спомня си той. - А и не бяхме сигурни, че програмата ще проработи".

Рисков бе въпросът как правителството може да опази гражданите от опасните наркотици. Един от начините е да упражнява строг контрол върху тези, които осигуряват дрогата - наркокартели, посредници и улични дилъри. Друг подход е да фокусира вниманието си върху клиентите - да бъдат арестувани, съдени и изпращани в затвора. Повечето правителства избират съдебното преследване като механизъм за контрол, а и като средство за превенция.

"Важното е да попречим на хората да си купуват наркотици и да ги употребяват, като използваме всеки възможен начин за това", смята Мануел Пинто Коелю (64 г.), който е сред най-големите противници на експеримента на Гулау. Пинто Коелю иска страната му да се върне към общоприетите правила за борба срещу наркотиците. Той също е лекар, ръководител е на клиники за рехабилитация на наркозависими. Сега обаче има противоречия с бивши колеги и със "системата", както самият той казва.

Най-големият му страх е, че родината му се е отказала от идеята за свят без наркотици. "Как е възможно да държиш младите хора далеч от наркотиците, когато всеки знае точно какво количество може да носи в себе си?", пита Пинто Коелю. Той не спира да пише писма и да подготвя презентации за "абсурдния експеримент с наркотици", провеждан в Португалия. Пътува по симпозиуми, за да предупреждава останалата част от света за опасностите, които този експеримент крие. Критичното му мнение го е превърнало в аутсайдер в родината му, но пък твърди, че е добре приет в чужбина. И показва доказателство - доклад на американската Служба за национална политика за контрол над наркотиците, който се отнася скептично към португалския експеримент.

Когато Жоао Гулау иска да обясни защо Португалия е решила да не преследва тези, които употребяват наркотици, той започва с обяснения за Революцията на карамфилите. През 1974 г. Португалия се освободи от продължилата почти 50 години военна диктатура - политическа промяна, в чийто символ се превърнаха карамфилите, които войниците поставиха на дулата на пушките си. "Изведнъж тогава се появиха наркотиците", казва Гулау за времето, когато португалците се връщат от отвъдморските колонии и носят със себе си марихуана. Той признава, че също е пушил трева, когато бил 20-годишен, тъй като "наркотиците ни обещаваха свобода. "

Тази "свобода" скоро завладява страната. Когато Гулау започва лекарската си практика във Фаро, при него идват родители на деца, които не само че пушат трева, но и са преминали на хероин. Той нямал никаква представа как да постъпи. След като в Португалия отваря врати първата държавна клиника за лечение на наркозависими, Гулау се записва на курс за обучение. "В този момент хероиновата епидемия тъкмо започваше", споделя той.

През 80-те години евтин хероин от Афганистан и Пакистан започна да наводнява Европа. Португалия не е единствената засегната държава, но според Гулау страната му е поразена особено тежко, защото хората не знаят как да се справят с проблема. Около 100 000 са били наркозависимите в Португалия в пика на епидемията в средата на 90-те години. Общото население на Португалия по това време е малко под 8 млн. души. Броят на наркоманите, които са се заразили с ХИВ вируса, също е значително по-висок, отколкото в много от останалите държави. Тогава португалското правителство създава комисия за борба с наркотиците, която е съставена от 11 експерти, сред които е и Гулау.

"Употребяващите наркотици не са престъпници, те са болни хора", казва Гулау. Комисията бързо приема това становище, което е в основата на експеримента в Португалия, чиято цел е да се справи с наркоманите, без да се предприемат възпиращи мерки. Логично продължение на това твърдение е, че хората, които не са престъпници, не трябва да бъдат третирани като такива. Те не трябва да бъде арестувани, изправяни пред съд или хвърляни в затвора. Наказанието за притежание на наркотици в Португалия преди бе до 1 г. затвор. Португалският експеримент стартира, след като Закон 30/2000 влиза в сила преди почти 12 години, а екипът на Гулау в момента изчислява колко пари е спестила съдебната система.

Хашиш, кокаин, екстази - португалската полиция все още изземва и унищожава тези вещества. Полицаите обаче първо претеглят откритото количество наркотици и се консултират с официалната таблица с 10-дневните лимити. Всеки, който притежава наркотици над въведения лимит, се третира като дилър и му се предявяват обвинения в съда. Всеки с по-малко количество от лимита трябва да бъде докладван в рамките на 72 часа пред специално създадена за целта комисия.

В Лисабон например местната комисия по наркоманията се помещава на първия етаж на невзрачна офис сграда. Идеята е, че никой не трябва да се чувства неудобно, ако бъде видян тук. 19-годишен младеж чака в една стая. Полицията го е заловила с около 1 г хашиш. Социален работник вече го е разпитвал. Това е първият път, когато е арестуван с наркотици. След това с младия мъж разговарят психолог и адвокат. Те искат да знаят дали е наясно с опасностите, които крие употребата на наркотици. "Да, да, от училище, казва той. - В училище имахме урок по превенция". Ако не бъде заловен в следващите три месеца, неговият случай ще бъде прекратен. "Няма да информираме никой, че си бил тук, и това няма да бъде вписано в досието ти, обяснява адвокатката. - Но ако се случи втори път, ще има сериозни последствия". Какви са тези последствия? Адвокатката не може да се сети нищо, което да прозвучи сериозно. Може би няколко дни общественополезен труд. Комисията също така може да налага и глоби. Лисабонската полиция изпраща около 1500 души на комисията всяка година, или по пет души средно на ден. 70% от тези случаи са за марихуана.

Жоао Гулау описва португалската програма като "хуманна и прагматична". Тя се основава на декриминализацията, която обаче не трябва да се бърка с легализация на наркотиците. Той показва диаграми, таблици и графики, които са само част от данните, които екипът му е събрал през годините. От тях става ясно, че се увеличава броят на португалците, които в някакъв момент са вземали наркотици незаконно. В същото време обаче броят на тийнейджърите, които взимат дрога, намалява. Броят на наркоманите, преминали през клиника, също се е увеличил драстично, докато броят на заразените с ХИВ вирус е намалял значително.

"Не сме открили чудотворно лечение", казва Гулау. На базата на постигнатото в последните почти 12 години, заключението му е: "Декриминализацията на наркотиците не доведе до задълбочаване на проблема".

В момента най-голямото притеснение на Гулау е, че правителствената политика на строги икономии може да ореже парите за програмата. Декриминализацията е безсмислена, ако не е придружена от прилагането на програми за превенция, клиники за лечение на наркозависими и други социални дейности. Преди началото на кризата Португалия харчеше 75 млн. евро годишно за програми, свързани с борбата с наркотиците. Засега обаче Гулау вижда, че са орязани няколко милиона от парите, предназначени за програмата, но ако кризата в страната се задълбочава, парите в един момент ще се окажат недостатъчни.

Снимка: "Шпигел онлайн"
Жоао Гулау е сред инициаторите на експеримента в Португалия.
Снимка: "Шпигел онлайн"
Мануел Пинто Коелю е сред най-големите противници на декриминализирането на наркотиците.
20
4733
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
14 Април 2013 21:22
Кеф!
Декриминализираме кражбите, убийствата, насилията...И ги побеждаваме. Ставаме държава без престъпления...
------------------------------
Блогът на Генек

14 Април 2013 22:25
За кеф не знам, ама ако Органите не се занимават с измислени престъпления като проституция, наркотици и софтуерно пиратство, току-виж свършили и малко работа по кражбите и насилието.
14 Април 2013 22:49
1 г хероин, 2 г кокаин, 25 г марихуана или 5 г хашиш - това са количествата наркотици, които законно могат да бъдат закупени и притежавани в Португалия. MDMA - активната съставка в екстази и амфетамините - също може да бъде притежавана, като разрешеното количество е до 1 грам. Грубо казано, тези количества са достатъчни за десетина дни.
***
Bullshit, anyway you look at it!
14 Април 2013 22:54
И като напълните затворите с младежи , които са там заради една цигара България ще се оправи ????
14 Април 2013 23:05
Младежите на рехабилитация, дилърите - в затвора или по шариата. Гелетата - по една дряновица на гол задник за първи постинг...
14 Април 2013 23:24
Споделям каквото fraxinus казва, а причините ми са, че считам натуралният подход за най-добро решение. Причините? Всяко вкарване на изкуствени правила създава нови ниши, после цели течения и не рядко променя хода на историята като дава шанс на несъответстващи на естественото развитие на обществото и вида ни сили да се качат най-отгоре в човешката ни екосистема. В отделни много редки случаи човешкият закон е необходимо да прегради пътя на естествения, но това е възможно само в силно ограничени мащаби преди да предизвика касакада от явления, които водят обществото към неадекватност и по отношение на природата и по отношение на собственото си развитие. Така, че какъв е проблема с наркотиците? Най-близката естествена и същевремено приемлива за съвремието ни представа е принудително или чрез измама приучване към вредни навици. В тая формула няма място за забранени вещества, но има място за забранени действия, които изглеждат съвсем естествено за вече изграденото ни общество - колкото и косвено и изкусително да е, скланянето на някого към само/унищожение е престъпление подобно на убийството и въобще подобно на физическото посегателство, само че малко по-косвено. До какво води обаче кримилинаризирането на веществата? Ами от моята гледна точка, която горе-долу се описва с горното мнение това води до насочване на силовите органи не срещу реалните престъпления, а срещу а) техните жертви, б) хората които се възползват от последствията им, в) средството, а не причината. Ако всеки тийнейджър подучил друг да взема наркотици беше наказуем, поне няколко процента от тях щяха да "изгърмят" и ако законът следваше моята логика те щяха да отнесат тежки наказания - нещо между тежка телесна повреда и неумишлено причиняване на смърт, а в някои отделни случаи и по-тежки. Как в тази среда би се развивала наркоманията? Ако всеки наркоманизиран тийнейджър пораствайки и срещайки се с послдствията може да посочи виновник или виновници, хора, които може би са се опитвали да бъдат модни, както на тажи възраст е нормално. Има разлика обаче дали следваш или приучваш някого към тийн мода - поколенията винаги са имали проблем с младжките моди, но те са предимно "клубове", в които жадните за поплярност искат да участват, масово желание на младежите да вкарват събратятата си, от които се чувства по-важни, в тия "клубове" никога не е било проблем... КАзано набързо и накратко това е само част от всичко, което трябва да се осмисли, но ако махнете предразсъдъците ще стигнете до казуса, че стига да няма приучване и принуда наркоманията е личен избор със съответните последствия като всеки друг. Гоненето на навика и средствата за реализирането му само го правят по-модерен и желан за уязвимите и тия мерки са изгодни само за ония, които се възползват от него (навика). Следващата стъпка е естествена и нищо не може да ме убеди, че нещо толкова естествено не се е случило и случва в огромни мащаби - гонещия печелившите става техен съдружник. По моята логика не е необходимо специално законодателство за наркотиците, достатъчно е да се прилагат обичайните основни закони срещу техните конкретни нарушители, а не срещу тия, които се възползват от това. Да да според моята логика наркопласьорите стига да не приучват никого към наркомания са невинни, а не е ли така?
14 Април 2013 23:39
"В момента най-голямото притеснение на Гулау е, че правителствената политика на строги икономии може да ореже парите за програмата" - достатъчно красноречиво говори за мотивацията му.
Защо има страни, където не се разпространяват наркотици? Защото деянието не само е криминализирано, ами ефекивно режат глави, затова.
15 Април 2013 03:01
Най-големия застъпник за криминализиране на употребата на наркотици е мафията. Нищо ново де, така е било и с алкохола по време на сухия режим в САЩ. "Бизнеса" на мафията и мутрите винаги изисква монопол и единствения възможен монопол са престъпленията. Колкото повече неща са забранени, толкова по-добре. Същото е и с проституцията. Принуждаването винаги е престъпление, но доброволното приемане на наркотици или проституция не трябва да е. Ама като начело са криминални типове, друго не може да се очаква. Борбата с наркотиците започва в детската градина и не включва арести и престрелки. И докато науката не намери решение, ще има жертви, както има жертви от рака и от всяка друга болест. Обявяването на болни за престъпници е една от многото победи на криминалите типове над уж цивилизования свят. Между другото, обикновените цигари са по-вредни от марихуаната, смъртността при употребата им е далеч по-голяма и на всичкото отгоре изграждат зависимост. Това че хората умират за 40 или 50 години от пушене, докато хероина убива за 1-2 години не променя нещата. И двете са отрови които изграждат силна зависимост. В съчетание със забрана - бизнес-мечта за всеки криминалния тип.
15 Април 2013 06:01
Третият по големина бизнес в света е бизснесът "борбата" с наркотиците. Световната мафия с помощтта на платените проститутки политици никога няма да пусне този многотрилионен кокал.
На пвърво и второ място са съответно войната "борбата" с тероризна и фундаментализма религиите.
15 Април 2013 06:11
Всички сме били млади , всички правим грешки !
Не може за една цигара да се съсипва съдбата на млад човек !
Като ги наблъскате по затворите по-малко ли наркомани ги правите !?
И след като излезе оттам какво мислите го очаква младия човек с такава присъда ?
България загива , всеки човек е важен и ценен - събудете се !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
В затвора наистина повечето се превръщат в такива каквито не са били преди това!
15 Април 2013 07:10
Всяко вкарване на изкуствени правила създава нови ниши

Демек - употребата на наркотици е естествена, забраната изкуствена...Защо да споря повече?
Смъртта е естествено нещо - избийте лекарите. Простотията е естествено нещо - ликвидирайте даскалите. И така нататък...
----------------------------
Блогът на Генек

15 Април 2013 09:17
Робърт Шекли, Билет до Транай:
"Вътре бе само барманът, който замислено бършеше чашите.
— Ограбиха ме! — извика Гудман пред него.
— Е, и? — отговори барманът, без дори да вдигне поглед.
— Но аз мислех, че на Транай няма никаква престъпност.
— Няма.
— Обаче аз бях ограбен!
— Трябва да сте нов тук — рече барманът, като най-накрая го изгледа.
— Днес пристигнах от Земята.
— Земята? Нервно, суетно…
— Да, да — отвърна Гудман. Това повторение вече взе да му лази по нервите. — Как може да няма престъпност на Транай, след като току-що бях ограбен?
— Би трябвало да е очевидно. На Транай грабежът не е престъпление.
— Но грабежът винаги е престъпление!
— В какъв цвят беше маската му?
Гудман се замисли за момент.
— Черна. Черна коприна.
Барманът кимна.
— Значи е събирал данъци за правителството.
— Това е странен метод за събиране на данъци — тросна се Гудман.
Барманът постави пред Гудман един „Специалитет на Транай“:
— Опитайте се да го оцените от гледната точка на общото благосъстояние. Правителството трябва да разполага с някакви пари. Като ги събира по този начин, избягва необходимостта от данък върху дохода заедно с целия му сложен правен и законодателен апарат. А от гледна точка на опазване на душевното здраве е много по-добре да се взимат парите с едно бързо, лесно, безболезнено действие, отколкото всеки гражданин да се тревожи цяла година за плащането им на определена дата."
15 Април 2013 12:51
Шекли е гигант
А колкото до легализирането - сложен въпрос. Като по-малък си спомням че бях яростен противник на легализацията, но днес не съм толкова уверен в това... Наистина се набива на очи че "борбата с наркотиците" в демократичните държави не дава никакви резултати, дори напротив, и така се поражда едно съмнение, едни аналогии... Какво ако в БИЛЛА имаше щанд с дрога? Както има щанд с уиски, с цигари и с морски деликатеси? В крайна сметка всичко е въпрос на избор... личен избор
15 Април 2013 12:57
Браво на португалците. От доста време съм убеден, че единствения правилен подход е декриминализация на употребата на наркотици и създаване на някаква форма на легална търговия с наркотични субстанции. Това ще освободи огромен ресурс, който сега се изразходва от полицията, прокуратурата и съда за преследване на наркозависимите. Освен това ще отнеме изгоден бизнес от престъпниците и ще намали печалбите им. Но е малко вероятно да се случи в полицейско- мафиотска държава като нашата. Все пак проблясъци на здрав разум и човещина, като поругалския опит описан в статията, са много приятни и дават някаква надежда за по-добър живот в бъдеще. Ако не бъде провален от глупост и алчност разбира се.
15 Април 2013 13:24
Шекли не е гигант, а пророк.
15 Април 2013 13:28
Ако се легализират наркотиците знаете ли колко хора ще останат без хляб-наркобарони улични дилъри полицаи лекари политици и др.
15 Април 2013 14:01
Младежите на рехабилитация, дилърите - в затвора или по шариата. Гелетата - по една дряновица на гол задник за първи постинг...

За ваше сведение алкохолът също е наркотик...с който очевидно прекалявате съдейки по горния постинг.Внимавайте с дряновицата иначе - не се знае къде може да заиграе.....
15 Април 2013 16:00
На мен много ми е интересно защо наркотиците са забранени по принцип?
15 Април 2013 20:17
Не се заблуждавайте, декриминализацията е за употребата, а не за търговията!
Даже не знаех, че са декриминализирали притежаването. Иначе почти всяка седмица гледаме по телевизиите поредната заловена пратка. Най-често идват по море от Испания или Мароко. Обикновено са с бързи скутери и често ги изоставят като усетят че ги е надушила граничната. Преди няколко месеца бяха засекли ниско летящ самолет без светлини който се предполагаше, че е кацнал на един частен терен с характеристики на микро-летище и се предполагаше, че само пак трафиканти, но май не хванаха нищо.
15 Април 2013 20:48
Наистина се набива на очи че "борбата с наркотиците" в демократичните държави не дава никакви резултати, дори напротив, и така се поражда едно съмнение, едни аналогии...
***
А правиш ли разлика между борба и боричкане?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД