:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

17 болници са закрити при управлението на ГЕРБ

Николай Петров
17 лечебни заведения са били закрити за трите години и половина на управлението на ГЕРБ, съобщи вчера БГНЕС, позовавайки се на информация, получена от МЗ по закона за достъп до обществена информация. 9 държавни и общински болници са престанали да съществуват, а останалите са частни, показва официалният списък.

От 25 януари не работи МБАЛ "Д-р Димитър Моллов - Елена" в Елена. Хората са принудени за сериозни случаи да пътуват до Велико Търново или Горна Оряховица. В Дряново болницата също е закрита от 5 февруари тази година, а пациентите се насочват отново към Велико Търново, както и към Габрово, Севлиево и Трявна. Историята в Кула е по-стара - болницата там е закрита още на 9 юни 2010 г. и хората търсят помощ във Видин. В края на миналата година - на 7 и 10 декември, са затворени болниците в Тервел и Генерал Тошево, а пациентите са пренасочени за стационарно лечение в Добрич. И в Бобов дол болните пътуват за лечение, откакто МБАЛ "Д-р Стоян Сантев" е закрита на 2 ноември 2011 г. За тях изборът е Дупница или Кюстендил. Населението на Трън и Брезник пък се обслужва от МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник, след като са останали без лечебници съответно на 13 юли 2010 и 23 май 2012 г. Всички тези здравни заведения са 100% общински.

Неизвестно защо МЗ не е включило в справката най-известния случай на закрита болница - Девин. Откакто болницата там спря да приема пациенти през лятото на 2011 г., хората протестираха многократно, а преди дни случаят им придоби ново развитие след среща при премиера Марин Райков. Райков и финансовият министър Калин Христов предложиха тежестите върху сградата да се прехвърлят върху друг общински имот, а болницата да "възкръсне" като филиал на смолянската. Двамата обещаха към нея да бъдат създадени два лекарски кабинета извън спешната помощ и да се осигурят мобилни лаборатории с рентген и друга медицинска техника.

От държавните болници в списъка на закритите е УМБАЛ "Стара Загора", но там драмата с достъпа до лекарска помощ не е толкова тежка, тъй като болницата се вля в друга миналата есен. Миналия месец общинският съвет в Пловдив реши да закрие Белодробната болница в града, но за това трябва и санкция на министъра, а такава още няма. Министерството не съобщава в справката кои са частните лечебници, престанали да съществуват.

ДЪЛГОВЕ

По последна информация - към 31 януари 2013 г., задълженията на болниците са 371.45 млн. лв., но тук не влизат ведомствените здравни заведения, а едно от тях - ВМА е с особено големи дългове. Задълженията на държавните болници са 307.633 млн. лв., а на общинските - 63.817 млн. лв. Миналата седмица служебният министър Николай Петров публично се учуди как е възможно преди 1989 г. цялото здравеопазване да се е покривало с 1 млрд. лв., а сега да не може да се справи даже с 3 млрд. лв.
8
3833
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
14 Април 2013 19:59
Камунезите пред 1989г са се справяли с 1 млрд лева и ниска смъртност, защото са били имунизирани срещу демократичните ценности - демек по-малко са крадяли .
А сега с 3 млрд лв , порочен английски модел в здравеопазването /изоставен в самата Англия/ , дублиране на министерество с НЗОК и "предприемчиви" лекари, сме първи в Европа със смъртност 14 на 1000 .
Преди два дена имах възможност лично да се уверя как в голяма болница в София върнаха линейка на бърза помощ , с пациент, да си търси друга болница за спешен прием , а друга пациентка в инвалидна количка, с неврологично заболяване , записана предварително за прием в болница с направление от личния лекар - беше изпратена в къщи обратно, защото не била случай за хоспитализиране .....Платиха си хората на място снимки, ПКК , платиха си и частна линейка /50 лв / - и обратно в къщи. Ужас !
Мисля , че скоро бой между лекари и близки на пациенти ще бъде най-срещано явление в болниците .
14 Април 2013 20:05
Костов виде сметката и на здравеопазването, а следващите немаха ни акъл, ни храброст да го върнат в нормално русло...
14 Април 2013 21:12
И защо ли вярвам в "Ран/Ът"...
--------------------------------------------
Блогът на Генек

15 Април 2013 06:11
Ами как да се осигурят парите на частите болници?! Естествено, че трябва да се фалират общинските! Така хем от Здравната каса ще вземат, хем на ръка ще си плащаме и държавата си измива ръцете!
15 Април 2013 12:21
Zande: "... скоро бой между лекари и близки на пациенти ще бъде най-срещано явление в болниците..."


Е, така не е честно, брат. По-правилно е - бой между близки на лекари и близки на пациенти...
15 Април 2013 12:24
... и арбитража да бъде от мешерето.
15 Април 2013 12:25
Важното е да не закриват магистралите..
21 Април 2013 14:16
ако някой иска да изкара допълнителни парички от дома си http://www.ryobux.com/?r=844364449
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД