:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 406,428,957
Активни 115
Страници 823
За един ден 1,302,066
Иск

Семейството на Майкъл Джексън иска обезщетение от 40 млрд. долара

Парадоксът е, че делото може да бъде провалено от починалия идол заради фалшиви рецепти, които е използвал
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Изпълнителният директор на AEG Live Пол Гонгуеър
Кралят на поп музиката Майкъл Джексън почина преди четири години, но продължава да "зарежда" правораздаването с нови дела. Наскоро в Лос Анджелис започна съдебен процес, в който 82-годишната му майка Катрин Джексън, която е настойник на трите му деца, съди концертната компания AEG Live, че носи отговорност за неговата смърт на 25 юни 2009 г. Въпросната компания бе организатор на едногодишен маратон от 50 концерта па певеца, който трябваше да стартира от 20 хил. лондонска "O2 Арена" - концертите трябваше да започнат през юли 2009 и да продължат през 2010 година. Катрин Джексън обвинява AEG Live в"небрежен и невнимателен" изборна Конрад Мъри за личен лекар на сина й по време на концертния маратон, а също за оказване на твърде голям натиск върху сина й по време на репетициите, което е довело до нарушения във физическото и психическото му състояние. Всъщност майката е предявила иск за обезщетение, което да е равно на парите, които Майкъл Джексън би получил, ако не бе починал през 2009 г., както уточни Си Ен Ен. Според съобщенията става дума за 40 млрд. долара, като обвинението се е спряло на тази сума съгласно оценките за доходите приживе на поп иконата.

Известно е, че Майкъл Джексън почина седмици преди старта на маратона в средата на юли заради голяма доза пропофол, сложена от личния му лекар Конрад Мъри. Пропофолът всъщност е упойка, която се дава само при операции, и Конрад Мъри не е имал опит в нейното използване. Въпреки това по искане на Майкъл Джексън той се съгласил редовно да му я инжектира, за да може певецът да спи и да издържи на натоварването при подготовката за концертите. Според следствието прекомерната доза пропофол в съчетание с успокоителните, които е взимал Майкъл Джексън, са станали причина за смъртта му. Самият лекар бе осъден през ноември 2011 г. на 4 години затвор за непредумишлено убийство. Той обаче отказал да дава показанията по сегашното дело.

Същинският съдебен процес трябва да започне по-късно тази седмица и се очаква да продължи два-три месеца. Страните обаче представиха вече част от доводите си, включително и пред медиите. Дилемата дали компанията е проявила небрежност и невнимателност при избора на Конрад Мъри за лекар опира да въпроса кой всъщност го е наел за концертния маратон? Конрад Мъри никога не е била служител на AEG, а е избран от Майкъл Джексън, той е бил дългогодишен лекар на Майкъл Джексън, който му е плащал в продължение на почти 4 години до самата си смърт - това заяви адвокатът на компанията Марвин Путнъм в документален филм на Си Ен Ен, посветен на певеца. И това всъщност е ключов момент в защитата на AEG Live. Юристът се позовава на показанията на лекаря в полицията два дни след смъртта на певеца - там медикът казал, че е наясно, че е служител на Майкъл Джексън, а не на компанията, въпреки че тя би могла да ореже надницата му. Юристът Путнъм добави още, че компанията се е обвързала с лекаря, едва след като Майкъл Джексън го е убедил да се грижи за него по време на маратона. По думите му, след това компанията се захванала да подготви договора с Мъри, който бил подписан в нощта преди кончината на музикалния идол. Преди това Конрад Мъри вече се е грижил и е лекувал Джексън, който се е подготвял за изявата. Няма обаче договор между певеца и компанията за лекаря, има само устна договореност да му се плащат месечно по 150 000 долара за грижите по певеца, докато траят концертите му. Компанията е извършила плащания на Мъри и се е ангажирала да прави това и занапред, но това не значи,че тя е истинският му работодател, става ясно от думите на Путнъм.

Ролята на AEG Live в случая с Мъри бе само да "изпрати" парите, които Майкъл Джексън му е дължал, точно както пациентите използват МастърКард за разплащане, твърди адвокатът. "Ако отидете на лекар и му платите с кредитна карта, с МастърКард примерно, значи ли това че МастърКард е наела лекаря или вие сте го наели? "Ясно е, че сте вие. Мисля, че тази аналогия работи в този случай", сподели Марвин Путнъм.Дали обаче и съдът ще мисли така?Въпросът кой кого и как е наел се заплита от един имейл, който е крайъгълен камък в целия случай. 11 дни пред смъртта на поп идола изпълнителният директор на компанията Пол Гонгуеър изпраща имейл до режисьора на концертната серия Кени Ортега, в който изразява безпокойство, че лекарят е наредил певецът да не участва в репетиция предния ден. "Искаме да напомним (на Мъри), че AEG, не Майкъл Джексън, му плаща заплатата. Искаме да му напомним какво очакваме от него", цитира Си Ен Ен. Как обаче AEG плаща тази заплата? В ролята на МастърКард или все пак като работодател на наето лице? Явно съдебните заседатели ще трябва да решат това в хода на предстоящата остра схватка от аргументи и тези.

Имейлът обаче се разглежда и от друг ъгъл. Според адвокатите на Джексънови той е доказателство, че компанията е използвала опасенията на Конрад Мъри да не загуби доходния ангажимент с концертите, за да му оказва натиск и да поддържа певеца готов за репетициите въпреки крехкото му здраве. Лекарят обаче имал много съществена финансова причина да държи на ангажимента - бил затънал в дългове. Компанията "не е извършила задоволителна проверка на доктор Мъри, която би установила, че лекарят е имал големи дългове", твърди защитата. Според нея предишните отношения на Джексън с Мъри, който е лекувал него и децата му от по-незначителни заболявания в Ла Вегас, не освобождават компанията от отговорност. Така или иначе, AEG Live е "проспала" фактора с дълга, това прави Конрад Мъри уязвим за натиск и в този смисъл компанията била проявила небрежност с неговия избор. Дали обаче такова тълкуване ще бъде убедително за съдебните заседатели?

По-скоро компанията е проявила небрежност впоследствие, вече при започналата подготовка за музикалния маратон. Седмица преди смъртта си Майкъл Джексън се появил на репетиция целия треперещ. Това кара Кени Ортега, който и преди е работил с Майкъл Джексън, да изпрати до президента на AEG Live Ранди Филипс тревожен имейл за емоционалното състояние на певеца. Според Ортега певецът е "имал силни признаци на параноя, страх и поведение на човек с натрапчиви идеи". Режисьорът впрочем предложил да бъде нает "водещ психиатър, който да го оцени колкото се може по-бързо". Това обаче не е било направено от компанията (Мъри е кардиолог).Като че ли по-еднозначно стоят нещатас тезата, че компанията е отговорна за смъртта на Майкъл Джексън, защото е изисквала от лекаря да вземе "екстрени мерки" и така го е подтикнала да му дава фаталния пропофол. Еднозначно, защото тезата е атакуема. Пред съда компанията ще контрира, че Майкъл Джексън сам е виновен за смъртта си. "Не знам защо не виждате отговорността на г-н Джексън. Той беше на зряла възраст...Беше известен като човек, който ходи по лекари. Като човек, който на един лекар каже едно, а на друг - нещо друго", твърди Марвин Путнъм в интервюто си. Междувременно изплуваха нови данни за пристрастеността на поп идола към успокоителните и обезболяващите препрати. Според таблоидния сайт TMZ певецът е получавал забранени препарати от 19 различни лекари от Лос Анджелис и близките градчета. При това се е регистрирал с различни псевдоними. Негови представители казвали на медиците, които имали достъп до пропофол, че препаратът бил необходим на певеца в малки дози за отстраняване на последиците от травмите по време на концертите. Компанията вече си е осигурила няколко свидетели, готови да потвърдят, че Джексън е получавал фалшиви рецепти за пропофола, още преди да е познавал Конрад Мъри. Според някои оценки, ако това бъде потвърдено в съдебната зала, тезата на обвинението ще бъде разбита на пух и прах.

Освен това TMZ публикува цитат от лекаря, който твърди, че Майкъл Джексън е дължал около 440 млн. долара и отчаяно се е нуждаел да изпълни договорения ангажимент на стадиона "O2 Арена" в Лондон: "Той беше на ръба да загуби цялото си състояние. Натискът да се бори с безсънието си и да репетира, за да стане отново шоуменът от ранните си години, беше огромен". Всичко това компанията едва ли ще пропусне в своя защита.

След смъртта на Майкъл Джексън наследниците му са спечелили 1.03 млрд. долара. Голяма част от сумата била използвана за изплащане на дълговете му, които според други данни били 574 млн. долара. Дали сега ще спечелят 40 млрд., или по-малко ще зависи не само от тълкувания, но и от самия поп идол, нищо че той не е между живите. Ако в съдебната зала бъдат показани фалшивите рецепти за пропофола, ще излезе, че той е попречил на близките си да спечелят, ако не 40, но поне някой и друг милиард.

Снимка: Архив
Катрин Джексън обвинява компанията AEG Live за смъртта на сина си Майкъл през 2009 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Майкъл Джаксън Джуниър - Принс Джексън, най-голямото от трите деца на краля на попа, заедно с леля си Ла Тоя Джексън. Настойник на наследниците на Майкъл Джексън е баба им Катрин, която иска обезщетение от 40 млрд. долара от компанията AEG Live.
4
2699
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
17 Април 2013 02:35
Лакомията и Простотията човешки са по-големи от Вселената...
17 Април 2013 05:27
Трябва да се отбележи, че фамилията Джексън, десетилетия
наред се издържаше благодарение на самия Майкъл Джаксън.
Опитите за паразитиране продължават.
Все си мисля, че осигуряването на лекар е било клауза от
Договора между Майкъл и AEG, а ползването му е вече
въпрос на личен избор.
Бабата е дърта, ама тарикат.
Ако мине “номера“ ...

17 Април 2013 08:35
И пост мортем продължавате да ни занимавате с тоя маймуняк.iSiktir.
17 Април 2013 14:48
Компанията "не е извършила задоволителна проверка на доктор Мъри, която би установила, че лекарят е имал големи дългове" ... Така или иначе, AEG Live е "проспала" фактора с дълга

Извинете, ама това не са ли лични данни?! И що за лични данни са личните данни ако ги криеш от който не го интересува, но който го интересува (примерно работодател) трябва да му ги дадеш? Нещо не схващам логиката?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД