:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,691,536
Активни 133
Страници 25,483
За един ден 1,302,066
Консулт

Придобиването или отписването на автомобил задължително минава и през общината

Само в КАТ ли се регистрира новопридобит автомобил? Наистина ли трябва да минавам и през общината? Имам и кола, която трябва да премахна. И за нея ли трябва да се разкарвам до общината?К.К., СофияМного често се смята, че с регистрация на автомобил се приключва, като се мине в КАТ или през нотариус.

Има обаче един закон - Закон за местните данъци и такси (ЗМДТ), който предвижда регистрирането на съответното моторно превозно средство - автомобил, камион, мотоциклет, и в общината. Според чл. 54 от този закон собствениците на превозни средства са длъжни "да декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им". За превозните средства, които не са регистрирани за движение в страната, двумесечният срок започва да тече от датата на регистрацията им за движение. При придобиване на превозно средство по наследство декларацията се подава в срока по чл. 32, казва ЗМДТ. Този срок при наследството е 6-месечен.

Ако собствениците на превозни средства нямат постоянен адрес, съответно седалище на територията на страната, то тогава декларациите трябва да се подават пред общината по регистрация на превозното средство. Законът позволява на служителите на общинската администрация "да изисква документи, удостоверяващи факти и обстоятелства, имащи значение за данъчното облагане". Указано е и че при прекратяване на регистрацията на превозно средство, данъчно задълженото лице трябва да представи документ от компетентен орган. Това означава, че и при отписване на автомобил също трябва да се мине през общината.

И тук стигаме до това какви документи са необходими при регистрацията на автомобил. Първо, се попълва типова декларация, която може да бъде открита в съответната данъчна служба на общината. След това общините изискват документ за придобиване, като се отбелязва, че се иска договор и фактура. Трябва да се занесе и квитанция или платежно нареждане за платени 2.5 на сто данък при прехвърляне. Необходимо е да се носи и квитанция или платежно за платен данък върху моторното превозно средство - ако такъв е плащан и докато е плащан. Задължително се иска и големият талон на КАТ. Ако пък ще се искат облекчения, то трябва да се занесе и решение на ТЕЛК - това важи при МПС до 117 к.w и обем на двигателя до 2000 кубика. Ако пък друг подава документите, то трябва да има нотариално заверено пълномощно.

Ако колата е в режим на съсобственост, то подадената декларация от един от съсобствениците ползва останалите съсобственици. При подаване на тези декларации собственикът представя документ за платения данък при придобиването на декларираното превозно средство, а в случаите по чл. 168 от Закона за данък върху добавената стойност - документ, удостоверяващ внасянето на данъка върху добавената стойност.

При отписване на автомобил пък общините искат пак типова декларация, договор за придобиване - заверени копия, както и удостоверение за бракуване и унищожен талон.

Иначе ЗМДТ предвижда и плащането на специален данък върху превозните средства. Има дори предвиден раздел в закона. Така според чл. 52 от ЗМДТ с данък върху превозните средства се облагат всички превозни средства, регистрирани за движение по пътната мрежа в Република България. Такъв данък плащат и корабите, вписани в регистрите на българските пристанища, както и въздухоплавателните средства, вписани в държавния регистър на Република България за гражданските въздухоплавателни средства. Законът е категоричен, че за леки автомобили общинският съвет определя размера на данъка със специалната наредба, определяща кой колко плаща, като се съобразява с мощността на двигателя. В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със специално посочени коефициенти.

Необходимо е да се знае и че по чл. 51 от ЗМДТ органите на МВР уведомяват в 7-дневен срок за регистрираните, отчислените и спрените от движение моторни превозни средства. Този срок започва да тече от деня, следващ вписването, съответно регистрирането, отчисляването или спирането от движение на превозното средство.

3
28170
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
17 Април 2013 05:36
това естествено е тъпня!
а си говорим за електронно правителство - толкова ли е трудно пререгистрацията в КАТ автоматично да се отразява в съответните общини?
За какво ги хрантутим всички тия негодници из администрациите!
17 Април 2013 08:42
В заглавието е поставено и отписването през общината, но в текста няма нищо по този въпрос. Към момента има хиляди автомобили, които са с прекратена регистрация в КАТ, но като не са отписани в общината, продължават да им начисляват данъци и да изнудват хората за пари. Така че това уведомяване от КАТ е без никакво значение, да не говорим, че даже и не се изпълнява - защото КАТ е над закона и като няма далавера от това, защо да го изпълнява!?
Най-фрапантно е, когато се начисляват данъци за коли със старите номера отпреди 2006 г., които насила бяха отписани заради несменени номера.
17 Април 2013 14:34
толкова ли е трудно пререгистрацията в КАТ автоматично да се отразява в съответните общини?


Това е типично по български - вместо няколко чиновника да си размърдат застоялите задници и да създадат малко организация за автоматично прехвърляне на тази информация е по-лесно да изгърбят милиони българи. Как пък от толкова много партии не се намери поне една, която да каже "ние ще ви освободим от излишната бюрокрация". Мъка!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД