:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 406,428,484
Активни 103
Страници 350
За един ден 1,302,066

Важното е вотът ясно да разграничи безогледните популисти

Бягайте от партии, които обещават 250 000 работни места и данъчни наказания за богатите
Петър Ганев
Изборната кампания тепърва ще се разгаря, но посланията на повечето партии вече звучат познато. Последните седмици бяха наситени с медийни изяви на политици, а и вече бяха представени някои от документите с обещанията - политически/икономически програми или изведени акценти от тях. Преди няколко седмици написах, че в тази кампания ще има някои митични и приказни герои, като Робин Худ и Вълшебникът от Оз. Единият - символ на идеята, че ще се вземе от "привилегированите" и ще се даде на "онеправданите", а другият - отявлен популист, раздаващ обещания на всички, но без да може да ги изпълни. Това сега не се е променило, макар и дебатите днес да звучат една идея по-разумно.

В повечето програми можем да намерим т.нар. "котви", тоест ангажименти, които да гарантират стабилността в страната. Това са, от една страна, запазването на валутния борд, а от друга - гарантиране на фискалната стабилност, тоест спазване на европейските и родни фискални правила. Последното би следвало да означава, че няма да се поемат някакви големи външни дългове, а някои дори говорят за попълване на фискалния резерв, което може да стане само с бюджетни излишъци. Въпреки поставянето на тези котви обаче, партиите не се скъпят и на щедри обещания - било то за пенсии, заплати или помощи, което неизбежно ще е в тежест на бюджета и би направило всякакво попълване на фискалния резерв трудно осъществимо.Данъчните обещания, изглежда, ще играят важна роляна тези избори. Да припомним, че още в края на 2012 г. Красен Станчев подсказа, че се задава изборна надпревара за "разглобяване на данъчната система". Това, което чуваме към момента, не е толкова надпревара за разглобяване, колкото голям дебат около плоския данък. Забележете, че почти никоя партия не говори за по-ниски или по-високи данъци или дори някаква форма на децентрализация - повечето държат в някаква степен на данъчната стабилност, като коментират единствено плоския данък. Едни ще го премахват, други ще го държат, трети ще слагат необлагаем минимум. Това, което сякаш е по-интересно, е, че всички изхождат от аргумента да има ниско облагане или по-малко тежести за бедните, или за средната класа. Ако този аргумент бъде приложен към косвените данъци, осигурителната система или дори абсурдните такси в страната, със сигурност биха се родили доста добри идеи. Фокусът на партиите обаче е по-скоро да влязат в популистката риторика - ще вземем от богатите, за да дадем на бедните - а не толкова да правят истинска политика за бедните и средната класа.

Такава политика безспорно трябва да има - що се касае до пазара на труда. Именно заетостта поставя разграничителната линия между бедните семейства и тези, които са средна класа или поне са на прага на средната класа. Неведнъж сме казвали, че по официални данни рискът от бедност при безработните е седем пъти по-голям, отколкото при работещите. Не че няма семейства с работещи, които изпитват трудности - това са т.нар. работещи бедни, но фундаментът на тежката бедност в страната е при домакинствата без работа.Ако искаш да помагаш на бедните, трябва да работиш за силна средна класа,трябва да работиш за заетост.

Вярно е, че повечето програми наистина засягат въпросите на заетостта. Това показва, че проблемът се осъзнава. Но решенията остават обвити в мъгла за политиците, а и доколкото ги има, те залагат предимно на разходни мерки - ще се харчат пари по програми за заетост, в т.ч. и такива, насочени към младежката заетост.

Дори и да направим някаква мащабна програма, която още утре да създаде трайна работа на 100 хил. младежи в страната - нещо, което всъщност е абсолютно непостижимо дори в рамките на цял мандат, структурните проблеми пред заетостта ще останат. Ние изгубихме близо половин милион работни места през последните години - това не е предизвикателство, което може да се пребори, като администрацията просто харчи някакви пари.

Решението трябва да е структурно - тоест да направиш така, че създаването на работни места в страната да се случва по-лесно и естествено, не по план. Това включва политики, обвързани с регламентите на пазара на труда, осигурителните тежести и въобще бизнес средата. Точно този важен фокус определено липсва в програмите. Тук-там има голи обещания за по-бърза администрация, но за тежестите върху труда - било то административни, документални или осигурителни - почти не се говори. На едно място се обещава приемането на изцяло нов Кодекс на труда (сегашният е от комунистическите времена). Но няма аргументация или детайли - не става ясно дали новият кодекс ще цели да направи трудовите отношения по-гъвкави, или ще ги регламентира още по-строго. Подобни въпроси за пазара на труда трябва да се зададат на всички партии - не как и какво ще харчат, а как биха променили (или пък не) регламентите.

Не липсват, разбира се, иекстравагантни предложения, предимно насочени към доходитеВсички се надпреварват да обещават повече. Засега рекордът е обещанието за 1000 лева минимална заплата. Това е стар номер на популистите - минималната заплата да бъде висока, разбирай по-висока от средната към датата на обещанието, и по възможност да е кръгло число. Спомням си как преди години в университета бяха поканили някакъв германец за гост лектор и човекът говореше как трябва да има гарантиран доход за всички в Европа - той тогава си хареса числото 1000 евро. Явно, когато си популист, не уважаваш фактите и не признаваш икономическата логиката, просто бъркаш в торбата с лъжите и вадиш някое добре закръглено число.

По време на кампания бомбастични обещания винаги има. Въпросът едали носят гласове или неПрави впечатление, че предизборно партиите се ангажират не толкова с ясни политики, колкото с някакви количествени резултати - например не казват какво точно ще се прави на пазара на труда, но пък са сметнали колко работни места ще се създадат. Това е, меко казано, странно, особено при положение че извън бюджетния сектор нито щатните бройки, нито доходите се определят от правителството или парламента - няма как да гарантираш някакви работни места и високи заплати, като залагаш някой друг да ги осигури.

Дори там, където правителството има думата - минималната работна заплата (МРЗ), то по-скоро работи срещу заетостта. А ако някое правителство реши по-следващия месец да вдигне МРЗ на 400 лева например, това най-вероятно ще предизвика нова вълна съкращения. И значи не е вдигнало никакви доходи, а точно обратното - намалило е шансовете за откриване на работни места и е оставило още повече хора без заплата. Всъщност подобен тип политики наблюдавахме през последните години - хем вдигаме административно заплати и прагове, хем губим работни места, хем после се дивим защо се получава така.

Накрая трябва да отбележим и още нещо - на предстоящите избори българите трудно ще направят информиран избор. Не е реалистично да очакваме, че всеки избирател ще се зачете в десетките програми, ще си направи анализа и ще гласува по съвест. Няма да стане. Учените наричат това "рационално невежество".

Важното обаче е вотът ясно да разграничи безогледните популисти от всички останали - за ориентир могат да служат споменатите "котви" на стабилност. Червената лампичка трябва да светне и ако участник в някой дебат ви напомня за някой от споменатите приказни герои.
Снимка: Борислав Николов
Всички партии залагат на субсидираната заетост за осигуряване на работни места, а много по-ефективно ще е да облекчат бизнеса.
Снимка: БГНЕС
В Бюрото по труда в Стара Загора връчват свидетелство за завършен курс по програма "Развитие на човешките ресурси" за придобита компетентност "Изкопи" и "Помощник пътно строителство".
100
3974
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
100
 Видими 
16 Април 2013 20:03
Охо! Соросчетата се заеха с директна политическа агитация...
--------------------------------------
Блогът на Генек

16 Април 2013 20:04
Гласът на богаташите ...
16 Април 2013 20:11
некви млади още без бради дават акъл на поразия, тоя свет пощуре бе
16 Април 2013 20:16
за придобита компетентност "Изкопи"
компетентност... по изкопи...
16 Април 2013 20:51
Решението трябва да е структурно - тоест да направиш така, че създаването на работни места в страната да се случва по-лесно и естествено, не по план. Това включва политики, обвързани с регламентите на пазара на труда, осигурителните тежести и въобще бизнес средата. Точно този важен фокус определено липсва в програмите. Тук-там има голи обещания за по-бърза администрация, но за тежестите върху труда - било то административни, документални или осигурителни - почти не се говори. На едно място се обещава приемането на изцяло нов Кодекс на труда (сегашният е от комунистическите времена). Но няма аргументация или детайли - не става ясно дали новият кодекс ще цели да направи трудовите отношения по-гъвкави, или ще ги регламентира още по-строго.


Послушах автора и разграничих безогледните популисти. Хем рязко ги разграничих! И ... той се падна къде най-вредните - десен словоблудник. Хем някак "по-лесно и естествено, не по план" му се удава туй словоблудие. Не съм разбрал? То било не за словоблудието, ами за създаването на работни места? Разбрал съм аз, разбрал съм - този работи ... словоблудник. Него го оправихме, остават още ... 249 999.

СЕГА да видим как да постигнем ... непосилната лекота на трудовото правоотношение. Как как! Като ги разтоварим от ... тежести - "административни, документални и осигурителни". Ха! Че туй лесно, бе! Що не кажеш! Бачкаш без трудов договор - администрацията ни тъ знай, договор няма или друг документ, осигуровки - хептен пък. Гъвкава строгост, строга гъвкавост, флексикюрити, фаникурецти и прочая, прочая, прочая ... бълвоч!

Редакцията, колко му е надникът на този? Искам да го поканя лектор. 249 999 не мога му събра, ама 249 безработни ще му намеря. Нямат работа хората, що да не го чуят? Да им разправи как "създаването на работни места в страната да се случва по-лесно и естествено, не по план". Пък те да му обяснят ... непосилната лекота.

Прочее, убедено и от сърце на този "безогледен популист", нает за словоблудник,
16 Април 2013 20:56
Воробьи-желторотики выползли на Соросовское солнышко
16 Април 2013 20:58
То било не за словоблудието, ами за създаването на работни места?


Дори не за създаването, Фърмин. Работните места следвало "да се случват".

Вавилонски словоблудник е туй глобалистче.

16 Април 2013 21:05
Штирлиц, во:

В ШКОЛЕ СОРОСА

У нас
По расписанию
Сейчас
Чистописание. -
Воробушки и галочки
Сидят, выводят палочки.

Но тут звонок раздался.
- Попрыгайте пока.
А кто проголодался,
Заморит червячка!

Все, даже желторотые,
Поют с большой охотою.
Вот самый лучший ученик
Отдельно на картинке:
Он спел три раза "чик-чирик"
Почти что без запинки!

А вот на этой ветке
Проставлены отметки.
У всех пятёрки.
Молодцы!
Летите по домам, птенцы!

16 Април 2013 21:09
ама по-кротко колеги, момчето младо още, може да му е първата изява пред публика, вие ще го изядете...не е виновно хлапето, виновен е оня, който непрекъснато ден след ден, тъпо и упорито ни кара да слушаме със зяпнала уста мъдростите на пъпчиви пишлемета, па после не вервай в световната конспирация...
16 Април 2013 21:11
В Бюрото по труда в Стара Загора връчват свидетелство за завършен курс по програма "Развитие на човешките ресурси" за придобита компетентност "Изкопи"...

Ето къде се създават гробокопаите на капитализма

16 Април 2013 21:16
Интересното е че с подаване на ИПИ и герБерската пропаганда си прави мантри. Ворон ворону глаз не выклюет!
16 Април 2013 21:23
Молодец, Дорис, жалкото е, че понякога сме принудени да четем всякакви високоплатени и нискоквалитени дописки
16 Април 2013 21:46
...Та на въпроса за надника, дето Фърмин пита - не знам колко на брой, но се изразява в червячки.
16 Април 2013 21:50
Мдааа, протеинова диета ...
16 Април 2013 21:54
Соросовцы должны случать рабочие места.
16 Април 2013 21:59
Момченцето е право, но за съжаление тези правила не важат за България, където електоратът иска своя Чавес ( въпреки липсата на нефт).
Сега за сега, такъв не се появява, ама пък знае ли човек...то какво ли не се случва в тази земя на чудесата...току виж и българско чаве се е пръкнало.
16 Април 2013 22:00
Соросовцы должны случать рабочие места.


16 Април 2013 22:01
...Ако искаш да помагаш на бедните, трябва да работиш за силна средна класа,
трябва да работиш за заетост...


Точно така е. Нито една сегашна "партия" няма нужда от икономически и политически независима средна класа. Такова нещо нема в партийните програми.
16 Април 2013 22:03
На намусен народ - Сорос му виновен
( неопоговорка)
16 Април 2013 22:30
Гласът на богаташите ..

Хаха и кои са богаташите? Тези с 1200-1300 лв заплата ли? Или айде тези с 4-5000 лв. Колко са тези хора, колко % данък ще им сложите, колко данъчни приходи ще има в резултат? И то в идеалния сценарий никой от тях да не пробва да си скрие доходите или да заобиколи закона. Другарите обаче не искат да смятат, важното е да се вземе от "богаташите" - и да им вземете всичко "народа" по-богат няма да стане, даже може и съвсем да обеднее, което напълно ще си заслужава
16 Април 2013 22:30
Обещавам 250 000 копчета за работните униформи... е по едно копче на работно място, ама пак е по добре отколкото без копче...
16 Април 2013 23:04
СЕГА и СОРОС???
16 Април 2013 23:57
Бягайте от партии, които обещават 250 000 работни места

И следователно трябва да гласувам за партия, която ми обещава да запази безработицата. Това е доста голяма глупост. Не мога да разбера, защо увеличаването на заетостта започна да се брои за популизъм. При това 250 000 работни места за 4 години ми се струва доста скромна цел, ако се отчете, че от началото на кризата са загубени около 400 000 работни места.
17 Април 2013 00:09
от началото на кризата са загубени около 400 000 работни места.

Докато за началото на кризата се спори дали е 2005, 1997 или 1989, то за края на кризата всички са единодушни, че тя е безкрайна
17 Април 2013 00:15
Бягайте от партии, които обещават 250 000 работни места

Че то други има ли? Всички са включили на режим:
"Никой не може да ви даде толкова, колкото ние ще ви обещаем"
17 Април 2013 00:20
Миии, колеги, то такова... Какво го налазихте хлапето. След като, ние, дъртите и брадясалите се пооклепахме, дали пък да не опитаме да чуем младите и безбради?
Момчето в прав текст ви казва, дали плосък или стръмен ДОД - все тая. И голямото умуване на тоя данък си е чист популизъм. 1000 лева заплата още по-, даже хептен. И средна пенсия, колко беше там 500? Магия, ех. Също и за тия митични 250к работни места. Не е ясно как, ама са щедри на обещания.
-------------------------------------------------------
А за стил на статията - от години във вестниците стилисти няма. Имаше, някога, но явно са им оптимизирали щатните бройки.
17 Април 2013 01:41
Това,че сорочетата не знаят как се създават работни места не значи,че не може.А ако от тоя пишман институт спрат да коментират икономиката и дават акъл,със сигурност ще тръгнем по-добре.Друга възможност е,каквото кажат и препоръчат да се разбира и прави точно обратното.
17 Април 2013 06:37
Петре, каза ли нещо?
17 Април 2013 08:11
След като нашите домашни десни либерални икономисти в страната "Изтаковаха едно голямо л**но"по Швейк сега ни учат какво не можело да стане. Той хаосът у нас е пълен.
Е па как ще ги стигнем хамериканците тогава?
И България като Швейцария?
Помните ли?
Що рИвете сега, нъл искахте капитализъм.
Помнете ли га ви викаха, не правим ли реформи няма да имаме просперитет. И привитазираха, ликвидираха, рязаха ленти. И кво- 500 000 безработни и средната заплата като помощ за бедни.
17 Април 2013 08:13
На намусен народ - Сорос му виновен
( неопоговорка)

Оти не си гледаш канадата, какво общо имаш с България?
17 Април 2013 08:48
Ех, г-н Ганев, какъвто матриала, такива и обещанията. Цял месец политиците ще раздават обещания, пари, заплати, цветя, мечти и видения за щастие...предизборно! И матриала ще се къпе в щастливи очаквания- цял месец! После идват поредните четири години в очакване на щастието. А когато някой се постарае да го накара да мисли аналитично и рационално, матриала отсича твърдо и компетентно- сорофче, десен словобудник, младо и зелено и... прочие... ти шъ ми кажеш на мене! Толкоз!
Както е казал колегата по-горе, матриала не иска Чърчил, иска си Чавес.

Апропо, СНИМКИТЕ!
17 Април 2013 09:00
Проблемът е, че демокрацията обича популистите и мрази реалистите.

------
Натисни тук
17 Април 2013 09:07
Станишко отсега е обещал на Масларката да я прати до Виетнам за електроженисти щото нема да стига работна ръка за новооткритите от него нови работни места.
17 Април 2013 09:09
А когато някой се постарае да го накара да мисли аналитично и рационално, матриала отсича твърдо и компетентно- сорофче, десен словобудник, младо и зелено и... прочие... ти шъ ми кажеш на мене! Толкоз!

Така е, Бенедикта. 24 години такива като това фондационерче от ФОНДАЦИЯ "ИПИ" не само ни карат да мислим аналитично и рационално, но и ни управляват по този начин. И какво ? Нищо ! Това са 8 мандата либерализъм, Ран-Ът, фондации, и резултат никакъв. Затова не е лошо да опитаме с популистите. Поне един мандат. По-зле няма как да стане.
А акъл от човек, който няма и ден трудов стаж в сериозна фирма или институция, наистина не желая да вземам.
17 Април 2013 09:20
А акъл от човек, който няма и ден трудов стаж в сериозна фирма или институция, наистина не желая да вземам.

Станишев ли имаш предвид?
17 Април 2013 09:27
И него, Бенедикта. Както и тези пишман-икономисти от ФОНДАЦИИТЕ "ОО" и "ИПИ".
17 Април 2013 09:27
24 години такива като това фондационерче от ФОНДАЦИЯ "ИПИ" не само ни карат да мислим аналитично и рационално, но и ни управляват по този начин. И какво ? Нищо ! Това са 8 мандата либерализъм, Ран-Ът, фондации, и резултат никакъв.

8 мандата, от които 2 на БСП + този на Беров / на БСП/ДПС/...!
Т.е. и БСП са изпълнявали плановете на Ран-Ът и ИПИ!
Кажи тогава на кои популисти остава да поверваме и да им дадем властта?
17 Април 2013 09:32
Не мога да разбера, защо увеличаването на заетостта започна да се брои за популизъм.

Защото не можеш да направиш разлика между субсидирана от бюджета заетост и заетост, която произвежда принадена стойност.
17 Април 2013 09:32
Не знам. Още чета програмите. Да видя кой обещава най-много.
17 Април 2013 09:37
Бедните,драги ми господинчо,имат нужда от помощ сега,незабавно,а не когато/и евентуално!/се създаде лелеяната в мокрите ти сънища "средна класа"!Която ,трогната от страданията и немотията,ще се втурне да създава работни места.С тези басни се редуват във властта всички политтарикати,които осребриха по подобаващ начин наивитета на местния електорат.А "сппециалисти"като твоя милост продължават да баламосват с евтина либерастка пропаганда!В 90-та година ни обещавахте собствен бизнес за всеки,бързи и лесни печалби и ежегодни почивки с честно заработените пари на Канарските острови,ДВГНЧКМ...
17 Април 2013 09:39
Ето как работи "свободният" бизнес у нас:
Гумаджийницата в кв. Левски...Натисни тук
17 Април 2013 10:59
130 000 фирми, предимно еднолични търговци, са затворили през последните четири години благодарение на мантрите за стабилност, свиването на доходите и от там на потреблението. При една умело проведена данъчна реформа, при увеличаване на средствата, с които семействата разполагат, което ще увеличи търсенето, поне половината от тези фирми имат шанс да отворят отново. По две работни места да открият - ето ги половината от обещаните 250 000. За сведение - познавам такива хора, които затвориха фирмите си, сложиха част наличните средства на влог, но при промяна на конюктурата биха рискували отново.
17 Април 2013 11:08
Първо защо и второ кой е тоя Петър Ганев - неизвестен за мен келеш!
17 Април 2013 11:16
Затова предизборната кампания зави в друга посока. Говорят само за подслушването. Така и да ги изберат- нищо не са обещали.
17 Април 2013 11:30
Редакцията, колко му е надникът на този? Искам да го поканя лектор. 249 999 не мога му събра, ама 249 безработни ще му намеря. Нямат работа хората, що да не го чуят? Да им разправи как "създаването на работни места в страната да се случва по-лесно и естествено, не по план". Пък те да му обяснят ... непосилната лекота.


Хубаво е привържениците на БСП все пак да следват предизборните изяви на представителите на своята партия, за да не изпадат в неудобно положение.
На 30 март 2013 г. във "Факторът Кошлуков" Мая Манолова обясни, че създаването на новите работни места щяло да се случи като като в бъдещото управление на БСП възникнат нови фирми и възстановят работа фирмите, които са изчезнали през управлението на ГЕРБ. Натисни тук. Та така със "създаването" и "случването" на новите работни места....
17 Април 2013 11:51
Дори и да направим някаква мащабна програма, която още утре да създаде трайна работа на 100 хил. младежи в страната - нещо, което всъщност е абсолютно непостижимо дори в рамките на цял мандат, структурните проблеми пред заетостта ще останат. Ние изгубихме близо половин милион работни места през последните години - това не е предизвикателство, което може да се пребори, като администрацията просто харчи някакви пари.

Напротив, може да се пребори. Зависи от количеството и качеството на парите. Не виждам накъде повече може да се либерализира трудовият пазар, и колко повече може да се разтовари от "административни тежести". За това и никой не казва нищо конкретно по въпроса. Щото към момента положението е като в този виц:
Говорят си двама работодатели:
- Аз на мойте не съм им плащал от 3 месеца.
- И кво?
- Ми продължават да идват на работа. А при теб как е?
- Аз на мойте не съм им плащал от 6 месеца, но и те продължават да идват на работа.
-Я, това е добре. Мисля, че е крайно време да им сложиш такса вход.
Работниците у нас нямат права. Особена в малките фирми. На къде повече да ги орязваме? Но явно не в това е проблемът на т.нар. бизнесмени.
17 Април 2013 12:57
Момченцето е право, но за съжаление тези правила не важат за България, където електоратът иска своя Чавес ( въпреки липсата на нефт).


Да се появи българският Чавес, ние нефт ще намерим!

Иначе момчето е право, колкото и да не обичаме соросчетата трябва да си го признаем.
17 Април 2013 13:02
Напротив, може да се пребори. Зависи от количеството и качеството на парите.

Така е, но остава и един дребен въпрос - откъде идват парите. Ако имаме източник на пари, много неща могат да се направят, включително и да създадем един милион работни места. Може да не са точно работни, но поне заплати ще се плащат. Ако обаче няма дърво, откъдето да си берем парите, създаването на работни места, които да произвеждат добавена стойност поне колкото за заплатата, осигуровките и режийните - и произведеното да се продава, та наистина да дойдат парите - не е чак толкова тривиално.
17 Април 2013 13:09
Така е, но остава и един дребен въпрос - откъде идват парите.

Да, наистина, това е въпросът на въпросите и интересно ти откъде мислиш, че идват парите?
Аз мисля, че парите идват по марксовски
пари-стока-пари прим
А ти какво мислиш?
17 Април 2013 15:03
А ако някое правителство реши по-следващия месец да вдигне МРЗ на 400 лева например, това най-вероятно ще предизвика нова вълна съкращения.

Явно господинът няма и представа какво е това МРЗ (някъде го определят почасово, някъсе за месец, като у нас) и каква е нейната цел.
Аз твърдя, че ако от 1.06.2013г. правителството въведе 400 лв. МРЗ, това само ще има благоприятен ефект върху икономиката. Не голям, защото увеличението е малко и все още МРЗ ще бъде "подценена", но все пак положителен.
Фирма, която неможе да плаща на работниците си 400 лв заплата НЕ Е НУЖНА на българсдката икономика.
Такъм скок вече правен. Само да напомня, че Ив.Костов напусна правителството през 2001г със 76 лв МРЗ и се кълнеше, че повече НЕМОЖЕ или ЩЕ БЪДЕ много тежко. Пак се развяваха мантрите за "производителност на труда" и т.н. глупости.
Сакса направи МРЗ 100 лв (приблизително 32% ръст) от септември 2001 и не само, че нищо лошо не се случи, но следващия период беше считан за успешен в развитието на икономиката. Сега от 310 до 400лв, пак горе-долу 32%.
По мои сметки реалната МРЗ трябва да бъде около 500лв. Т.е. 400лв МРЗ ще продължава да бъде "подценена" на базата на икономиката и производителността на труда днес.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД