:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,690,553
Активни 145
Страници 24,500
За един ден 1,302,066

Брюксел готви наказателни процедури срещу Будапеща

Либералите в ЕП поискаха членството на Унгария да бъде замразено
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг пристига в пленарната зала на ЕП в Страсбург, където вчера бяха обсъждани промените в конституцията на Унгария. Тя заяви, че ЕК ще открие нови наказателни процедури срещу Унгария заради поправките в основния закон на страната.
Европейската комисия ще открие нови наказателни процедури срещу Унгария по повод четвъртата поправка в конституцията на страната. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг в Европейския парламент в Страсбург. Тя участва в дебат, на който беше обсъдено положението в Унгария по повод поредните промени в основния закон.

Обособяването на механизъм за наблюдение на спазването на основните права и на върховенството на закона в Европейския съюз ще бъде обсъдено в понеделник на Съвета по общи въпроси, заяви от името на ирландското председателство на ЕС министърът по европейските въпроси Лусинда Крайтън.

В своето изказване Рединг отбеляза, че Брюксел наблюдава внимателно Унгария от 2011 г. в качеството си на пазител на законите. Оценихме промените в унгарското законодателство и открихме наказателни процедури - някои от тях са в ход, други са приключени с постановяването на наказания от Съда на ЕС, трети са спрени, уточни комисарят.

Рединг критикува въвеждането на такса, която следва да бъде плащана от унгарските граждани при постановяването на глоби срещу Будапеща от Европейския съд. Това е все едно гражданите да плащат два пъти - за действията на правителството, както и от джоба си, коментира тя. Комисарят изрази загриженост от друга промяна в унгарските закони, която създава възможност за прехвърлянето на дела между съдилища "по целесъобразност". Според нея това би могло да се окаже несъвместимо с изискването за справедлив процес и честна съдебна защита.

От името на ЕК тя изрази тревога от промените, свързани с политическата реклама, ограничена единствено до обществените медии. Рединг припомни, че през миналата година срещу Будапеща бяха открити две наказателни процедури, свързани със законодателните промени по повод ранното пенсиониране на унгарските съдии, както и с независимостта на институцията, заета с личните данни.

Рединг отбеляза, че Съдът на ЕС е постановил връщане на отстранените съдии на работа, а това още не се е случило. Еврокомисията настоява унгарските власти да действат отговорно, в интерес на своите граждани и на всички европейци, заяви еврокомисарят.

Председателят на либералите и демократите Ги Верхофстат предложи спрямо Унгария да бъде приложен чл. 7 от Договора за ЕС, който предвижда обратимо замразяване на правото на глас на унгарските представители в Съвета. Предложението му бе свързано с това, че властите в Будапеща не са спазили досега решението на Европейския съд за възстановяване на работа на предсрочно освободените съдии. Верхофстат критикува също текста в унгарската конституция, с който бракът е определен като съюз на двама хетеросексуални партньори. Рединг посочи, че употребата на чл. 7 от Договора за ЕС трябва да бъде три пъти обмислена, преди да бъде предприета.

От името на конфедерацията на Европейската обединена левица и Северната левица Мари-Кристин Вержиа посочи, че върховенството на закона страда навсякъде в Европа и това следва от решенията на Съда в Страсбург. Режимът в Будапеща мисли, че като има 2/3 мнозинство, може да си позволи всичко, а всъщност това е огромна отговорност. Резултатите от управлението на Орбан са катастрофални, коментира тя.

19
2540
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
17 Април 2013 20:17
"... унгарските власти да действат ... в интерес на своите граждани и на всички европейци".
Няма ли известно противоречие тук?
17 Април 2013 21:18
Германската колониална администрация в Брюксел и нейните господари в Берлин, вече открито обявиха война на Будапеща, явно бясни и много притеснени от усилията на Виктор Орбан и неговите многобройни привърженици и съратници,да не позволяват Унгария да се превърне в бедно и мизерстващо нео-колониално немско евро-гау, което е ограбвано и "обезкостявано" в най-добрите практики на Третия райх, като България и другите страни от европейските покрайнини и европейския Юг. Ами ако в тези страни се намерят национално отговорни политически лидери, поставящи личния и националния икономически и социален просперитет на съгражданите си, тяхното национално достойнство и право на свободен и демократичен избор, над обслужването на германските колониални икономически и политически интереси и отхвърлящи позорната анти-демократична, анти-еворпейска лакейска политика на чиновниците-колаборационисти от Брюксел, и които последват примера на Орбан и неговата партия Фидес ? Този кошмар явно преследва Берлин и немската колониална администрация в Брюксел и ги прави толкова агресивни.....А това е вече само въпрос на време да се случи и непременно ще се случи....

А унгарската евродепутатка Крищина Морвайн язвително е отговорила на райхс-еврокомисар Рединг, че отговаря за евро-правосъдието,без да е учила дори един семестър право и без да има ни най-малко представа от юристпруденция. "Никой не би искал да се подложи на операция, извършвана от някой, който не е учил медицина", е добавила тя. "Това е война срещу Унгария и няма нищо общо с върховенството на закона или с правото....собствените ви правила са неясни и затова не ни поучавайте...", призова Морвайн.
18 Април 2013 01:59
Винаги съм твърдял, че ЕС, в този си вид, няма нищо общо с Демокрацията и е НЕдемократичен!
Това е така, защото ЕС/ЕК има властта и правото да налага волята си над управлението и управляващите в държава-членка на ЕС, дори и против Волята на Мнозинството от Избирателите в тази държава! Например(хипотетично): в държавата Х , чрез демократични избори и по Волята на Избирателите там, на власт са антикомунисти, които реализират антикомунистическа политика в държавата, съобразно желанието на Мнозинството от Избирателите в тази държава. Но, в ЕС/ЕК Мнозинство имат комунистите, и, съответно, ЕС/ЕК води прокомунистическа Политика и твори прокомунистически директиви, които са задължителни за управляващите и управлението във всички държави-членки на ЕС- и така принуждават антикомунистическата Власт, избрана демократично в държавата Х, да води ПРОТИВНИ на Волята на Избирателите в тази държава комунистическа Политика и управление ! А това противоречи на основния Принцип на Демокрацията- че, при Демокрацията, Мнозинството решава!
Впрочем, твърдя от години, че: " Върхът на Демокрацията е: да НЯМА Демокрация, ако повече от половината НЕ искат да има Демокрация!"/§39/
18 Април 2013 06:01
Винаги съм твърдял, че ЕС, в този си вид, няма нищо общо с Демокрацията и е НЕдемократичен!
Това е така, защото ЕС/ЕК има властта и правото да налага волята си над управлението и управляващите в държава-членка на ЕС, дори и против Волята на Мнозинството от Избирателите в тази държава!
Бих добавил- налага волята си без да носи отговорност.
18 Април 2013 06:01
Винаги съм твърдял, че ЕС, в този си вид, няма нищо общо с Демокрацията и е НЕдемократичен!
Това е така, защото ЕС/ЕК има властта и правото да налага волята си над управлението и управляващите в държава-членка на ЕС, дори и против Волята на Мнозинството от Избирателите в тази държава!
Бих добавил- налага волята си без да носи отговорност.
18 Април 2013 07:09
Така се прави,когато държиш на държавата и народа си. Колкото и да плюват брюкселските зелки,унгарците няма да клекнат.
18 Април 2013 07:59
Айде стига сте ревали за Унгария и поробването й. Като не им понася немското иго да излизат от ЕС и да се оправят сами. Вече нямат за оправдание СССР и Варшавския договор.
Проблемът на унгарците (и всички други затънали) е че икономиките им не вървят, а народът е свикнал с някакъв що годе приличен стандарт. Орбан може да го игре патриот и човек на силната ръка, ама не му стиска да излезе от ЕС и да рискува хиперинфлация и шоково обедняване на населението. Колкото и да се репчи другарката Меркел ще го натири в правилната ясла, щото без хранилка е жив умрял.
18 Април 2013 09:18
Това, че има някакво противопоставяне между вековните съюзници Унгария и Германия си е чиста измислица.
18 Април 2013 09:41
Наистина не виждам абсолютно нищо нередно в поправките на конституцията в Унгария.
Някои от законовите промени наистина са атакуеми и звучат много зле, като това с таксите за обжалване пред евросъдилища, но не и поправките в Конституцията.
18 Април 2013 09:43
Мноо ми е интересно що се зъбят на Унгария като големият проблем са средиземноморските каци без дъно.
За тях няма замразявания, няма зелена трева.
Само пакети по неколко милиарда евро гювеч.
18 Април 2013 09:58
Що унгарците посегнаха на светая светих.
Банките.
Разрешиха да се връщат кредити на курса при който са получавани преди деноминация.
банкерите ревнаха, ма не им стиска да "се изнесат" както заплашваха.
В добавка клъцнаха частните пенсионни фондове да изнасят пари зад граница.
Кой иска пенсии от държавата ще внася при нея.
Та тежки са им "греховете". Нищо че зелките ломотят за права, конституция ........
18 Април 2013 12:12
Айдеее : "Режимът в Будапеща"... Какво следва - "демократизация" по натовски, ик. ембарго, пращане на " борци за свобода" тип "арабска пролет"... Пък и Сорос мой си беше техен
18 Април 2013 12:14
И само дето за "режима" са гласували над 2/3...
18 Април 2013 13:09
Криво им било на европейските кухи лейки че унгарците не щат гей-бракове по конституция. Накъде отива Европа..?
18 Април 2013 13:23
Впрочем, твърдя от години, че: " Върхът на Демокрацията е: да НЯМА Демокрация, ако повече от половината НЕ искат да има Демокрация!"/§39/


Пара, склоността да произвеждаш недомаслени правни парадокси е състояние, което трябва да наблюдаваш с тревога.

Този е същата тесла, както и "парадокса" за подслушания цецо, затова с удоволствие ще го деконструирам и направя на дреб.
"Повече от половината" от какво? Имащите право на глас ли? Такъв въпрос(отнасящ се до формата на управление) се решава на референдум, а отрицателният отговор на въпроса "Да има ли демокрация?" би означавал в бъдеще да няма референдуми.

Резултатът няма да е върха на демокрацията, а нейната липса. Отрицателният отговор сам по себе си също не е връх, защото за него не се дават бонус точки. Всеки отговор е еднакво валиден.
18 Април 2013 17:48
А каква точно е "четвъртата поправка" на конституцията им? Май никъде не е спомената експлицитно. Има ли яснота какви бяха предните три?

Не допускам, че за някакви си такси, най-общо казано и без подробности какво точно гласи текста в някакъв там закон - ако въобще е в дадения смисъл, ще повярваме че е изменена Конституцията?! Явно е, че разпространяваната (дез)информация от ЕК обслужва съвсем друга "клиентела" - а не унгарският народ.

Това до което се бях до сега добрал из информационната копаня досега бе, че в същност воят идва заради национализиране на Националната банка - което в окупираните страни от банкеро-лихварският интернационал е "недопустимо". Според т.нар. "демократична общност". Явно там ги стиска обувката "демократизаторите". Докато няма ясна и конкретна информация никой не би вярвал на мантрите и внушенията на Брюксел.

Интересен е също в коментарите по-горе (споменавам го под черта), как тафагищ мао с антигерманската си реторика разпространява инсуации и небивалици, отличаващи се с неприкрита неадекватност.

- Приятел, не е здравословно, ако не разбираш много неща - вземи и чети повечко, ако ли не - има и достатъчно транквиланти и успокояващи средства. Успех!
18 Април 2013 17:52
В Будапеща ходих лани, жестоко место. И след 1000 години не можем ги стигна. За съжаление, но това са фактите.
Брюксел, процедури, глупости на търкалета.
Брюкселско зеле
18 Април 2013 22:36
Еврозелките не са в час. Карат си , га че набиват канчето на послушните български политици.
Над около 53 % от унгарците са на мнение ,че страната им би се оправила по-бързо, ако излезе от ЕС.
Едва 23 % поддържат досегашната политика на сляпо послушание на чиновниците със стъклени очи.
Зад Орбан стои огромното мнозинство от унгарците.
Ама, къде е българският Орбан ?
20 Април 2013 00:37
WRECKAGE,
НЕ се прави на интересен- т.е., на НЕразбрал или погрешно разбрал мисълта ми!
Когато се правиш на интересен, НЕ си ми интересен!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД