:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,691,047
Активни 120
Страници 24,994
За един ден 1,302,066

Прокуратурата проверява свръхсекретна разработка срещу шефа на ГДБОП

Държавното обвинение търси откъде е изтекло оперативно дело "с окраска корупция", пуснато от НСС срещу Станимир Флоров
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Прокуратурата образува проверка на материалите, свързани с директора на ГДБОП Станимир Флоров, и на практика потвърди истинността им.
Прокуратурата обяви вчера, че е започнала проверка как е изтекла в публичното пространство свръхсекретна разработка на Национална служба "Сигурност" (НСС) срещу шефа на Генерална дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Станимир Флоров. Той е един от най-близките хора на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, а опозицията нарича ръководената от него служба "политически юмрук на ГЕРБ". Флоров беше фаворит и по времето на БСП - и тогава го водеха в САЩ, а с идването на Цветанов стана шеф на ГДБОП.

"Днес, 17. 04. 2013 г., по електронна поща в Софийска градска прокуратура (СГП) са получени сканирани копия от материали от оперативно дело, съдържащо класифицирани документи с гриф "Строго секретно", обяви вчера прокуратурата. Според нея "същите материали са били изпратени на медии и касаят Станимир Флоров - директор на ГДБОП. "СГП незабавно е започнала проверка за изясняване на всички факти и обстоятелства с оглед съдържащите се в материалите данни за евентуално извършено престъпление по чл. 357 НК", добавят от прокуратурата. Въпросният текст се отнася до разгласяване на секретна информация, което означава, че държавните обвинители търсят хората от службите, които са изнесли и пуснали оперативната разработка в публичното пространство.

Със съобщението на практика прокуратурата потвърждава автентичността на документите. В тях става дума за пуснато в началото на 2002 г. дело за оперативна проверка (ДОП) под кодовото име "Високия". Започването на процедурата е подписана от Иван Драшков, тогава шеф на НСС. През 2009 г. НСС се вля в ДАНС, а Драшков й стана зам.-шеф. По-късно той бе махнат, но за него се застъпиха едновременно хора от ГЕРБ, ДПС, БСП, ДСБ и СДС.

За ДОП "Високия" е отбелязано, че е с окраска "корупция". В плана за бъдещите мероприятие е записано, че обект е Станимир Славейков Флоров, както и че делото се пуска след "получени оперативни данни, че обектът поддържа интензивен нерегламентиран контакт с криминално проявено лице". Отбелязано е и че "обектът използва служебното си положение с цел подпомагане и протекция престъпна дейност на криминално проявеното лице с цел лично облагодетелстване". Пуснати са всички възможни СРС-та - на мобилния телефон, на стационарния, при необходимост е препоръчано външно наблюдение и филмиране. По делото има приложени и множество съобщения от ДОТИ от свалени записи от подслушването на Флоров. В тях има негови разговори от почти цялата 2002 г. По онова време той е в отдела за борба с наркотрафика, който после оглавява.

От подслушаните през 2002 г. разговори става ясно, че Флоров вероятно знае или поне се съмнява, че е обект на разработка на НСС. В един от записите той се закача с някакъв мъж за реколтата от мак, после казва, че те от НСС знаели. В друг от разговорите говори с "колега". В съобщението е записан телефон, който съвпада с този на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от 2002 г. В записа става ясно, че Флоров кара "колегата", когото нарича и "приятелю", да организират един обяд и на него да дойде и неговият шеф - вероятно Бойко Борисов. "Колегата" обаче се дърпа и обяснява, че шефът му е много зает. Флоров настоява, но накрая казва, че "ако се получи резултат - добре, ако не - здраве". Има разговори на Флоров с ливанец, на име Хабиби. Има и разговори как ще ходи с някакви хора да карат джипки в Македония, или пък търси хотел в Трявна и на морето, както и разговор с обект на разработка под кодовото "Алчния".

Накрая има справка от 2008 г., подписана от директора в МВР комисар Иван Комитски. В нея първо се разказва, че Флоров е бил в полезрението на НСС още през 1999 г. по съмнения за нерегламентирани контакти. После пише и за ДОП-а на НСС от 2002 г. Накрая в справката се казва, че "в хода на проверката не е получена информация, потвърждаваща версията, че Флоров използва служебното си положение за подпомагане и протекция на престъпната дейност на обекта по ДОР с цел лично облагодетелстване". Подборката от подслушани разговори, както и окончателните изводи сочат и възможност някой от обектите да е пуснал сам нещата, за да изпревари готвени разкрития.

Заради скандала вчера от БСП поискаха отстраняването на Станимир Флоров от МВР.
37
7372
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
17 Април 2013 19:58
Подборката от подслушани разговори, както и окончателните изводи сочат и възможност някой от обектите да е пуснал сам нещата, за да изпревари готвени разкрития.


17 Април 2013 20:06
Става все по-интересно...
-------------------------------------
Блогът на Генек

17 Април 2013 20:09
Заради скандала вчера от БСП поискаха отстраняването на Станимир Флоров от МВР

Че защо не са го отстранили докато бяха на власт
17 Април 2013 20:13
Явно продължава да се доработва матрицата за следващите 4 години, започнала с изваждането на досието Буда.
17 Април 2013 21:37
Прокуратурата проверява свръхсекретна разработка срещу шефа на ГДБОП

Както е тръгнало ... Дойде ред и на отмъщението за "Мишо (бирата) но и за флашката, че и май за развод с многоапартаментния човек на цру.
Ще е налице и оправдание за загубените избори. Страдалият като чавдарче ( от бащата на Станишев) очевидно бяга от втори мандат.
ПП
Нищо добро не ни чака, не май, а очевидно.
17 Април 2013 21:59
От години твърдя, че България се управлява от Физкултурникк с 6 апартамента, а не от Футболист.
Той държи всички с компромати събрани чрез подслушване.
Прегледайте миналото и вижте КОЛКО негови гафа са простени от Футболиста, нещо непростено на друг!
Защо, ако не е зависим?
Впрочем има един друг независим -Сретен, но него на никой не му е удобно да го пита!
17 Април 2013 22:05
-
17 Април 2013 22:13
Езопе,
как ще е бягство от втори мандат, като всички тези разкрития потвърждават, че през последните 4 години България фактически се е управлявала от мафията, от престъпници. По твоята логика излиза, че престъпниците сами посочват, че са престъпници, което би могло съвсем реално да ги прати в дранголника. Не, че не трябва да бъдат пратени в дранголника, но КОЙ ЦЕЛИ ТОВА. Ще ме прощава Цацаров, ама не му вярвам в правдата.
17 Април 2013 22:28
но КОЙ ЦЕЛИ ТОВА

Целта е гениалният медиен харизмо-театрал да оцелее за следваща употреба. За това тиквите на всички в обкръжението му отхвърчават ли отхвърчават. В името на планираното му Нероново величие. Този чифутин действително драсна клечката на страната ни - чрез кладата от цветановоподобни, жертвани калинки и пр. И всевъзможни персонажи - но пък разобличени
17 Април 2013 22:48
Хитрец на дребно.Усетил е,че го подозират и е пуснал няколко апетитни,но лесни за опровергаване сигнала.Съмняващите се шефове захапват въдицата и се нахъсват.Проверки до дупка,подслушване,следене,филмиране,...и накрая:
-А..!Мчи той Флоров,чист кът сълза!Пък и наше момче.
-Може да му се вярва.
-Що не вземем да му поверим някоя по-отговорена работа?

Това със сигурност помага за йерархичното израстване в службите,но в политиката придобива друга окраска.
Какво ще видят огруханите хорица утре по-телевизията?Дали няма да е,дясната ръка на Цветанов,доказано затънал в корупция?
А още по-хубаво ще стане,ако Флоров се опита да доказва,че няма сестра или Цветанов да попита защо БСП не са го уволнили.
17 Април 2013 23:11Боже, и всичко това само след един месец в оставка! Тва Емо Фаса ,Мършата ,златната локва, ОПГ в МВР ,и пр. и пр . калинки...Ами ако загубят властта? Колко насрани гащи ще се веят а и бели байраци? Колко зайчета и гълъбчета ще излязат от нечии ръкави? Иначе е трагично и жалко, че след 23 г."демокрация" всичките ни надежди са фърлени връз един чужд посланик, чиято държава има не малък дял за да стигнем до тук.Тежко ни!
17 Април 2013 23:12
Защо Опицвет не се споменава ?? Това е важното в документите, не някакви си срещи и контакти.
17 Април 2013 23:42
СГП добре е започнала разследване,но защо по член 357 ?Нещо не ми се връзват нещата!
17 Април 2013 23:56
Дали прокуратурата ще се занимае със скандала по същество или както с най-грандиозния скандал с "Мишо Бирата" няма да посмее да се занимава,а ще търси само кой е изнесъл документите,което не е никакъв обществен интерес, ще видим в бъдеще.
Натисни тук
17 Април 2013 23:56
оперативно дело, съдържащо класифицирани документи с гриф "Строго секретно"
Как прокуратурата е успяла да разбере, че грифът "Строго секретно" е автентичен , че да дири престъпление по чл. 357 от НК? С отверка ли са го чагъркали или разполагат със юбиляра, начукал с чука грифа? Backup ли, размножаване ли му се викаше на начукването на доказателства или беше "хвърляне на прокуратурата" ?
Като се сетя за свръхсекретните простотии Драшкови, остава горчивината за разчистване ченгеджийски сметки. Ако действието се развива от 2002 г. и е истина, що за политици дебили са били в управлението на държавата!
18 Април 2013 00:45
АФЕРА подготви синтезиран материал по секретните документи, получени на електронната ни поща. Файловете съдържат около 480 страници автентични документи по разработки водени срещу Станимир Флоров, както и СРС-тата по тях.
Tук
18 Април 2013 00:52
Всичкото гербераст....у затвора!
18 Април 2013 00:55
Тая история с Флоров вони отвсякъде. Без никакви симпатии към него и съратниците му, тая ченгеджийница трябва да бъде пометена.
18 Април 2013 01:18
Не историята с Флоров вони, а самият той. Както и Цветанов, Борисов и цялата им шайка.
18 Април 2013 06:21
Цялата тази история цели да неутрализира ефекта и отклони вниманието от разкритията за подслушването на политици, бизнесмении журналисти.
Cui bono?
Ами ясно е кой!
18 Април 2013 06:58
Цялата тази работа е поредната безинтересна и в крайна сметка безполезна фъшкия на комунягите. <- това е прозявка
18 Април 2013 07:50
Подобно на водата и класифицираното ни инфо носим в "кошница". Най-кеф е, като почнем да се чудим откъде тече...
18 Април 2013 07:56
Като се има предвид какво стана с Буда да не излезе, че Флоров е чист и хоп - министър на МВР?!
Щото Цецо е вече пътник.
18 Април 2013 08:45
***
18 Април 2013 09:23
gotinpi4 18 Април 2013 08:45
Интересно защо вестник "СЕГА" публикува такива недоказани обвинения. Нещо сочи, друго нещо пък не и т.н. Това е вече толкова несериозно, че мирише на манипулация.
Защото са готини пичове ... наистина ...
18 Април 2013 09:24
Накрая в справката се казва, че "в хода на проверката не е получена информация, потвърждаваща версията, че Флоров използва служебното си положение за подпомагане и протекция на престъпната дейност на обекта по ДОР с цел лично облагодетелстване".Каква е тогава ролята на тези документи, защо са разпратени по медиите, какво се очаква да се случи? Сигурно има много проверки срещу известни личности, които са приключили по подобен начин ... не разбирам ...
18 Април 2013 09:41
Аз мисля, че прокуратурата и Цацаров в частност е добре по-рядко да контактуват с медиите. Бактисахме от чалга. Накрая - едно голямо нищо. И без това хората се дразнят, че доста на брой твърде добре заплатени люде се занимават само с интриги, вместо да си вършат работата.
18 Април 2013 10:09
Герб доказаха, че ако не са престъпници, са милиционери или пък с калинчести особености! Никога повече ГЕРБ на власт! ДОЛУ ГЕРБ!
18 Април 2013 11:15
[size=3]Войната на вентилаторите. [/size=3]
18 Април 2013 11:19
Интересно защо вестник "СЕГА" публикува такива недоказани обвинения. Нещо сочи, друго нещо пък не и т.н. Това е вече толкова несериозно, че мирише на манипулация.
Не на манипулация, на газ си мирише. Не знам дали има хора да се надяват още на Белене ама газовите тръбииии!
18 Април 2013 12:41
МНЕНИЕ НА ЧИТАТЕЛ:


Невъзможно е човек:

- Който е "с всичкият си";

- Който не е притиснат до стената от "Досиета" (през СРС-та);

И / или... Който не е по "финикийски заинтересован"?...Да подпише препоръка за

"МОРАЛНОТО ЗДРАВЕ";
"БИСТРИЯ УМ";
"ЧИСТИ РЪЦЕ";
И за ...
"ПАЗАРНО НЕАНГАЖИРАН ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ" (?!)... на ръководния състав на Партизираните от ГЕРБ служби:

- в МВР;
- в НСО;
- в ВСС;
- в НАП;
- в НЗОК;

И в...
- другите държавни и съдебни органи (примерно Янева и СГС)...


Е все едно да се прави, че знае отговорът на въпроса - С какви свой качества видния герберист АНАСТАС АНАСТАСОВ, ще бъде полезен за

ефективната, коректна и професионална работа на КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД?!...
18 Април 2013 13:53
отвори се работа на прокуратурата да разнищи герберските змии де са се увили около държавата. Успех на следователите и да ги махнат всичките калинки, престъпници и милиционери, които искат да наложат диктатурата на Борисов
18 Април 2013 14:05Абе не бяха ли хора на Флоров дето самоубиха важен свидетел по едно убийство? Или бъркам?
18 Април 2013 14:19
Никога повече ГЕРБ на власт! ДОЛУ ГЕРБ

Доле ГЕРБ
18 Април 2013 14:35
Тези служби ме разбиват. Свръхсекретната информация изтекла като вода в канала без никой да разбере и съвсем необезпокоявано. Какъв контрол, каква секретност! Това си е жива подигравка, само гълтат държавните пари. Човек да се смее ли, да плаче ли.....
18 Април 2013 18:42
хамер,
Сигурно има много проверки срещу известни личности, които са приключили по подобен начин ... не разбирам ...

При положение, че
От подслушаните през 2002 г. разговори става ясно, че Флоров вероятно знае или поне се съмнява, че е обект на разработка на НСС
няма как да приключва иначе. Във всеки случай, обаче, машината не се задейства току тъй... Няма дим без огън... става дума за най-чувствителната чисто криминална сфера, наркотиците... Чувствителна и за една ДЕА, например...
18 Април 2013 20:10
Едно време, за да постъпиш на каквато и да е работа в МВР се искаше препоръка от служител на МВР. Имах колеги от института, калпазани, но синчета на ченгета, та се уредиха бързо. За такива нямаше разпределение. Мотаха се усмихнати насам-натам. След промените посърнаха и поотслабнаха.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД