:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 400,582,258
Активни 67
Страници 2,266
За един ден 1,302,066

Среднощна среща при премиера доведе до нов компромис с лиценза на „ЛУКойл”

Според митниците "законът е коленичил пред монопола", Райков поиска повторна проверка на тръбопровода
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Марин Райков определи скандала "ЛУКойл" като "микродрама".
След среднощна среща при премиера "ЛУКойл България" си издейства нов компромис за отнетия лиценз на тръбопровода от Бургас до София и свързаните с него 6 петролни бази. По настояване на генералния директор на "ЛУКойл" Валентин Златев митниците ще извършат повторно приключилите преди броени дни проверки за спазване на акцизното законодателство, довели до отнемане на лиценза за тръбата. Агенция "Митници" ще дублира и проверката за установените нарушения на нефтопристанище "Росенец".

До споразумението се е стигнало след тежък разговор при премиера Марин Райков с участието на шефа на митниците Ваньо Танов и Валентин Златев. Часове преди това административният съд в София спря предварителното изпълнение на решението за отнемане на лиценза на тръбата. Този развой предизвика емоционална декларация, в която ръководството на митниците заключава горчиво: "Тази нощ законът коленичи и монополът победи".

Както "Сега" писа, лицензът на тръбопровода и свързаните с него бази бе отнет заради липсата на връзка за предаване на данни за движението на горивата в реално време към агенция "Митници". Крайният срок за монтиране на датчиците изтече на 31 март. На 22 април агенцията отне лиценза на "ЛУКойл", след като проверки разкриха, че липсват нивомери в две от базите, в други два склада има монтирани, но непредаващи към митниците уреди, а по тръбата са направени отклонения за заобикаляне на устройствата. Седмица по-рано митниците обявиха, че ще преразгледат и издадения на 11 април акт за съответствие на пристанище "Росенец" заради премахнати митнически пломби и неправомерно превключване на част от уредите на тестов режим.

Именно заради отнетия лиценз премиерът Марин Райков е събрал на спешна среща Ваньо Танов и Валентин Златев. Златев уверил, че всички констатирани от митниците към 12 април нарушения около уредите по тръбопровода и 6-те петролни бази вече са отстранени. Отстранени били и проблемите с нивомерите в пристанище "Росенец". Премиерът предложил митническите инспектори да извършат нови проверки, за да потвърдят изрядността на "ЛУКойл".

Така и не стана ясно дали ще има някакви санкции за безконтролното извеждане на горива от "Росенец" при разпломбирани уреди, установено от митничарите в средата на месеца, и дали ще има глоби за "ЛУКойл България" заради констатираното закъснение за поставяне и включване на датчиците по продуктовода от Бургас до София. Райков, който нарече казуса "микродрама", дипломатично обясни пред "Сега", че по темата за лиценза е логично да се вземат под внимание вторите проверки, но това не означавало, че първите проверки са неточни и неверни.

След като влезе в ролята на арбитър между държавна агенция и частна компания, вчера премиерът изтъкна, че се е намесил само поради сложния характер на засегнатите интереси. "За мен интересът на страната, респективно действията на Танов са от изключително значение. Танов е много честен човек, човек, който има една основна цел и тя е свързана с интересите на страната. Същевременно не трябва да забравяме, че нефтохимът е основен данъкоплатец и аз бих желал той да функционира в интерес на всички български граждани и да няма затруднения с доставките преди празниците и изборите", обобщи Райков.

С обществените интереси и големите щети, които "ЛУКойл България" ще претърпи при отнет лиценз, се обоснова и административният съд в София, който късно във вторник спря предварителното изпълнение на решението на Танов. В определението съдът изтъква крупните суми по сключени договори от "ЛУКойл България" с публични институции като НСО, Столичен автотранспорт, БДЖ, училища към Министерството на отбраната и заплахата от големи неустойки, които компанията би следвало да плати. Освен вредите за компанията ще бъдат застрашени и жизненоважни за функционирането на държавата доставки на гориво, изтъква съдът. В определението се сочат и големите разходи за изплащане на дължимия акциз в ситуация на отнет лиценз, който иначе е с отложено плащане. Освен това се разбра, че "ЛУКойл България" е завел дело, с което иска отмяна на текстове от наредбата за контролните уреди в деня, в който му бе отнет лицензът.

С подобни аргументи през 2011 г. съдът спря предварителното изпълнение и на решението за отнемане на лиценза на пристанище "Росенец".РАЗОЧАРОВАНИЕ

"Тази нощ съдът пропусна шанса да разсее разяждащите българското общество съмнения, че в държавата ни управлява олигархия. Тази нощ над държава - член на Европейския съюз и НАТО, легна тежката сянка на чужди интереси. Тази нощ стана ясно, че в една правова държава не всички са равни пред закона и пред принципите на свободния пазар. Тази нощ институции загубиха достойнство, държавата - приходи, гражданите - вярата, че могат да живеят в нормална държава. Тази нощ законът коленичи и монополът победи", написа в прессъобщение агенция "Митници". Оттам увериха, че въпреки това и именно заради това митниците ще продължат да прилагат законите в страната.
14
1469
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
24 Април 2013 20:30
Вчера разни списователи в този ФОРУМ ме подиграха за незабавната ми и безрезервна подкрепа, която в същия този Форум изказах на ген.Танов за демарша му срещу ЛУКОИЛ ! Продължавам да подкрепям генерала Танов и смятам, че всички трябва да сме на страната на фиска и неговите интереси, а не на интересите на ЛУКОЙЛ лакейски защитени от т.нар. СГС!
24 Април 2013 21:34
"Райков, който нарече казуса "микродрама", дипломатично обясни пред "Сега", че по темата за лиценза е логично да се вземат под внимание вторите проверки, но това не означавало, че първите проверки са неточни и неверни." Aко не стане с вторите - може и трети проверки и т.н докъто стане какво? Ето какво:"След като влезе в ролята на арбитър между държавна агенция и частна компания, вчера премиерът изтъкна, че се е намесил само поради сложния характер на засегнатите интереси." Докъто се защитят не дотам сложните интереси на Златев, Вагит и ортака им Бойко.
25 Април 2013 00:33
ПлесNick

Естествено, че трябва да сме на страната на фиска и неговите интереси - ами това са интересите на обществото! Фискът не съществува сам за себе си.
А като знам по колко милиарда лева не влизат в бюджета ежегодно от тази фирма и как никой до сега не успя да се справи с това, вчера бях щастлива, че Ваньо Танов и екипът му проявиха (за втори път) смелост да се изправят срещу такъв противник. Сигурно са се надявали, че този път при тези очевадни несъобразявания със закона съдът ще отсъди в интерес на обществото Уви! Парите пак победиха.

Не съм слушала интервюто на Ревизоро, което някой вчера спомена, и не зная какво има срещу Танов, но помня как той разкри, че по тръба за спирт се доставя нефт, че искаше също да мери механично количествата влизащ нефт и излизащи горива, помня създаването на мобилни групи и всякакви други опити да се контролира монополистът. Да, и това, че му позволиха да се вихри само няколко месеца... Затова и за мен Танов заслужава цялото ни уважение и подкрепа!
25 Април 2013 00:42
/:/ "...В определението съдът изтъква крупните суми по сключени договори от "ЛУКойл България" с публични институции като НСО, Столичен автотранспорт, БДЖ, училища към Министерството на отбраната и заплахата от големи неустойки, които компанията би следвало да плати. Освен вредите за компанията ще бъдат застрашени и жизненоважни за функционирането на държавата доставки на гориво, изтъква съдът..."
............................................................................
Значи, държавата и обществото зависят от ЕДИН доставчик на горива?!
Кой и защо е допуснал това?!
Абе, Неустойките НЕ бяха ли, за да ПЛАШАТ страните по договора- че ще ги плащат, ако са неизправни в изпълнението, и да са НАКАЗАНИЕ при неизпълнине?!? Ново договорно(облигационно) Право ли се въвежда в "демократимна" България- сиреч, изправната страна при неизпълнение на договор "да духа супата", ник`ви Неустойки, защото били много големи("крупни суми"?!
Егати Демокрацията, която Е, БЕ!
,
25 Април 2013 02:35
ПлесНик
и Райков, айде стига многострадални геновеви от сорта:
... не трябва да забравяме, че нефтохимът е основен данъкоплатец...
какво получава държавата от производството на нефтохим:
- акциз;
- ДДС;
- данък печалба
Първите две се плащат от потребителите, а самият нефтохим работи на загуба и не плаща данък печалба
25 Април 2013 07:23
Параграфе,
Ти като юрист си възмутен от правните безумия, аз като финансист не мога да преглътна факта, че за ЕВЕНТУАЛНИ няколко МИЛИОНА загуба на ФИРМАТА тя се глади по главичката, а за ДОКАЗАНИ няколко МИЛИАРДА загуба на ДЪРЖАВАТА (от години!), тя се сритва да си трае. И това не е заплаха за националната сигурност! Уникални сме!

И Лукойл не са никакъв голям данъкоплатец, щом не внасят данък печалба. Другите данъци се поемат от потребителите.Някой подвежда премиера.
Помните ли преди време как В.Захариев като собственик на Крвмиковци беше обявен за топ-данъкоплатец и даже награден, а после се оказа, че той наистина е с топ-задължения, но не ги е плаща.?...

Дано Танов не се откаже да ги вкара в ред!
25 Април 2013 09:16
Това което се прави не е в интерес на нормалните хора а на някаква много малка група фискални калинки, които са планирали близо милиард от акцизи повече отколкото могат да бъдат събрани. След като тези фискални калинки източиха енергийните дружества, сега точат последното останало - рафинерията. Сега до изборите ще се опитват да крият некадърност като предварително вземат акциз и ДДС (тоест искат да вземат безлихвен заем от Лукойл). За Лукойл честно казано не ми пука, но това което ще го измъкнат сега, ще го плащам и аз като няколко стотинки на литър повече когато зареждам гориво. А за това вече ми пука. Плащам си няколкото стотинки и за уредите по бензиностанциите, където всичко вече се следяло. Плащам си и стотинките за уредите в нефтохима, плащам си и за данъчните и митничарите които трябва да си вършат работата, плащам си и за тези дето трябва да планират професионално какво може да се събере като акциз. Стига толкова. Който е некадърен да си върши работата като държавен служител, да ходи да сади картофи.
25 Април 2013 10:02
В България се оказа,че който плаща повече данъци има повече право. Такъв утре може да сегне и на семейството ти и съдът да излезе със същите аргументи, че бил най-големият данъкоплатец. Това е феодалната демокрация в България която ще доведе до кръвопролитие. Тази олигархична група от няколко човека, която мисли че ни притежава ще плати своята безнаказаност и защита от съда и институциите. Същевременно послушните медии използват безнаказано обидни понятия като "нищощество" за служител, който е посмял да се изпречи на пътя на правешкия нискочел овен. Явно много пари играят. НО ВСЧИКО Е ДО ВРЕМЕ!!!!!!
25 Април 2013 11:16
Нещо ми се губи логиката. Когато е приет закон, се прилага само когато някой няма "големи щети". Т. е. - за малките бензостанции- може, там студената вода е малка? Защо е приет такъв закон и за касовите апарати свързани с НАП, и този - отделна тема. Не съм чула и от двата да има някаква полза за бюджета.
25 Април 2013 12:13
Тц!Има грешка!Законът не е коленичил...,а се надупил
25 Април 2013 12:16
Пак целесъобразността победи законосъобразността...
25 Април 2013 13:46
По настояване на генералния директор на "ЛУКойл" Валентин Златев митниците ще извършат повторно приключилите преди броени дни проверки за спазване на акцизното законодателство, довели до отнемане на лиценза за тръбата.


Това е смешно.
Хванатият в нарушение иска още веднъж да го проверят и тогава вече щял да бъде изряден...
Къде се изгубиха борците срещу монополите? Или приоритетите им вече са други...
25 Април 2013 16:45
Обаче червените кхмери от Позитано веднаха пуснаха Пикаещия във фонтани на амбразурата да защитава лукойлската олигархия:
Бившият министър на вътрешните работи при тройната коалиция Румен Петков подкрепи "Лукойл" в конфликта й с Агенция "Митници", като атакува директно шефа й Ваньо Танов, наричайки го "нищожество"

Натисни тук
25 Април 2013 18:26
Какво се чудите бе юнаци - Валю плаща софрата и затова поръчва музиката, а на Ваню за по просто ще му ритнат канчето ,защото не слуша. Те това е у българско в последните 25 години!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД