:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,673,639
Активни 156
Страници 25,419
За един ден 1,302,066
Природа и интереси

Голямото бързане за ски зоната над Банско

Сблъсъкът между еколозите и концесионера "Юлен" става още по-ожесточен заради предлаганото строителство в Национален парк "Пирин"
СНИМКА: БГНЕС
Цецка Цачева е яростен привърженик на идеята за построяване на втора кабинкова линия и разширяване на ски пистите. В края на миналата година тя се включи в протеста на банскалии и гости на Банско, борещи се за ново застрояване.
За активността около ски зоната над Банско и споровете за концесията на фирма "Юлен" няма сезони. Тя продължава да се засилва, а спорещите страни вече са в надпревара с времето.

Неотдавна обединение "Пирин 2014" спечели обществената поръчка за 1.6 млн. лв. за разработването на план за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 г. Срокът на сегашния план изтича догодина. В това обединение влизат център "Зелени Балкани" на бившия управител на парк "Витоша" Тома Белев и Българска фондация "Биоразнообразие", представена от Петко Цветков. В консорциума са и фирмите "Силва 2003" ООД с управители Венцеслав Макавеев и Пламен Драголов, "Екологичен Център" ЕООД на Димитър Попов, "Стерна консулт" на Валентина Фиданова, както и компанията "Пи Ди Ем Сървисис" ООД със собственици Александър Бърдаров, Георги Терзийски и Теодор Тодоров. Създадено е специално за участието в тръжната процедура. С него работят и експерти, които изиграха и играят ключова роля в протестите срещу строителството на Витоша и промените в Закона за горите. Те са непримирими противници на всяко ново строителство в Пирин и на концесионера "Юлен" заради надвишаването от страна на дружеството на площта на концесията. Пак те твърдят, че концесионерът неправомерно е построил нови съоръжения в зоната. Съдебно дело за нов четириседалков лифт стигна до последна инстанция - петчленен състав на ВАС, като досега природозащитниците са губещата страна. Срещу евентуално разширяване на ски зоната над Банско непрекъснато се организират протести и шествия.

От другата страна е концесионерът "Юлен", дружество, в което основни акционери са две офшорни фирми, свързвани с ПИБ и с шефа на федерацията по ски Цеко Минев, и община Банско. В края на миналата година те организираха серия от протести в Банско с блокиране на главния път и контрапротести срещу зелените в София. Искането бе незабавно да се разреши разширяване на ски зоната с нови писти и да се построи втори кабинков лифт, тъй като старият вече не може да обслужи всички желаещи. Безпрецедентно в блокадите на пътя и в подкрепа на исканията се включиха бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, бившата шефка на парламента Цецка Цачева, депутати.Подкрепа бе оказана и от бившия премиерБойко Борисов и бившия икономически министър Делян Добрев. С безпрецедентна бързина за подобни случаи, изискващи дълги и задълбочени оценки, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) придвижи пуснатото в началото на тази година искане на община Банско за промяна на плана за управление на Националния парк "Пирин" - първа стъпка към разрешаване на ново строителство. Пак с безпрецедентна бързина това искане бе прокарано и взе положително становище от Висшия експертен екологичен съвет, а буквално "на вратата", преди да напусне кабинета си, бившата екоминистърка Нона Караджова го разписа.

Служебният министър Юлиян Попов също не се забави и заяви, че пуска искането за съгласуване между различните министерства. После взе да го усуква, че още нищо не е придвижил реално, само искал да научи мнението на колегите си. Но в МОСВ в полза на проекта работи и зам.-министърката Евдокия Манева. Тя бе заместник и на Нона Караджова и остана на поста си след падането на кабинета "Борисов". Пак тя, като бивш екоминистър, е одобрила концесията за ски зоната над Банско през 2001 г. Одит на Сметната палата наскоро показа, че екоминистерството на практика не е упражнявало никакъв контрол върху концесионера в продължение на цели 10 години. Така е дадена възможност за безнаказано нарушаване на самата концесия.Залогът за всички страни е голямСрокът за изработване на новия план за управление на Национален парк "Пирин", който е и под егидата на ЮНЕСКО, е 20 месеца. Почти невероятно е хората, които ще го правят, да допуснат по-нататъшно разширено вмешателство в парка. За "Юлен" става особено важно процедурата за промяна на сегашния план за управление да мине максимално бързо. Защото след това ще трябва да се внасят конкретни проекти, които трябва да минат всички процедури по екооценки, издаване на строителни разрешителни и т.н. Това би трябвало да се случи преди влизането в сила на новия план. Сблъсъкът изглежда неизбежен. Засега се води дистанционна престрелка, но напрежението като че ли непрекъснато нараства.

Някъде в средата на април т.г. МОСВ заяви, че по концесионния договор има спорни текстове, които могат да се тълкуват по различен начин. Според ведомството "Юлен" АД няма нищо против многото начини за тълкуване на договора за концесия. Основното противоречие идва от това, че в концесионния договор и в устройствения план има разминавания в площта на концесията. Посочената площ в договора от 99.55 хектара не съответства на конкурсните книжа за концесията, тъй като в тях е посочено, че "обектът на концесия е част от Национален парк "Пирин", обхващаща предвидената в териториално-устройствения план (ТУП) "Ски зона с център гр. Банско", с обща площ 818.46 хектара. Освен това и двете площи не съответстват на площта на одобрения ТУП от 2001 г., тъй като в него е посочена обща площ на "Ски зона с център гр. Банско" от 1474.62 хектара. Така излиза, че или територията за концесия е 99.55 хектара (съгласно концесионния договор), или е 818.46 хектара, или 1474.62 хектара.

От коалицията "За да остане природа в България" обясниха пред "Сега", че този правен анализ е просто още една стъпка къмузаконяването на направени вече нарушенияИма ограничение за площта на разрешеното строителство, което е 99.55 хектара. 818-те хектара, за които се говори в правния анализ, всъщност са концесионен обхват, но концесионерът не може да строи в тях, а само да поставя съоръжения. "Има съоръжения на "Юлен", които излизат дори извън тази територия, затова и се споменават тези 1474.62 хектара, които са цялата територия на ски зона Банско, казаха природозащитниците. Пред "Сега" от коалицията обясниха още, че един от външните юрисконсулти, нает от МОСВ по случая, заявил, че "се прави напасване и прецизиране на концесионния договор."

Дни преди да излезе правният анализ, по време на заседание на делото на еколозите срещу строителството на лифта, юрисконсултът на Министерството на околната среда и водите също заявил, че концесионерът има право на стопанска експлоатация и строителство върху цялата територия на териториално-устройствения план, тоест върху 1474.62 хектара.

Това реално е вторият път, когато държавата е на път да признае по-голяма площ. Първият бе през 2011 г., когато, пак след сигнали на природозащитници, бе установено, че "Юлен" е изградил писти и ски съоръжения на площ, много по-голяма от позволената му в договора с държавата. Тогава и министър Нона Караджова съобщи, че концесионерът е превишил площта с 64.7 хектара. Тя обаче заяви, че е "абсурдно" ски зоната да се затвори или да се разрушават писти, а най-доброто било да се промени законът за концесиите. Така вместо да наложи санкции, държавата настоя да се легализират пистите и лифтовете, изградени на площта извън концесионния договор.

Това се случва на фона на пълна незаинтересованост от страна на държавата, поне досега. В средата на април одит на Сметната палата на договора за концесия на ски зоната в Банско също потвърди, че в него има редица несъответствия, нарушения и неясности, които са доста удобни за концесионера. От проверката става ясно, че той е спазил всички изисквания за инвестиции, но в изпълнението на останалата част от клаузите цари тотален безпорядък - и от страна на концесионера, и от страна на МОСВ. Основната грешка на ресорното ведомство е, че е оставило фирмата, стопанисваща ски зоната, да прави буквално каквото си иска.

До октомври 2009 г. в министерството не е имало лица със задължение да контролират спазването на 30-годишния договор. Две години по-късно пък администрацията, която е започнала следенето, не е била обособена като отделна функция, а правилата, с които чиновниците са оказвали контрол, не са изчерпателни. Допреди две години концесионерът не е контролиран дали внася в срок паричните гаранции и дали плаща средствата за финансиране на защитените територии. Екоминистерството се сеща да уреди този проблем чак 10 години след сключването на договора. Договорът е така изготвен, че в негоняма клаузи за санкции при системното неспазване на задълженията,посочват още от Сметната палата. Надзор логично не е извършван и от община Банско, която притежава 8% от акциите на "Юлен". Доста мъгляво е било и провеждането на заседанията на контролиращата комисия, която е била назначена през 2009 г., за да обсъди формирането на годишното концесионно възнаграждение. Проведени са 15 заседания, от които обаче липсват протоколи. В крайна сметка контролиращата комисия, съставена от представители на различни министерства, излязла със становище, че в МОСВ не работят необходимите експерти. На министъра било предложено да сключи договори за геодезическо заснемане на обекти, за замерване на съдържанието и точността на заснемането и за изготвяне на анализ по договора за предоставяне на концесия върху защитена територия.

Природозащитниците от коалицията "За да остане природа в България" съобщиха след излизането на доклада, че ще изискат подробна документация за работата на екоминистерството по концесията в Пирин. За пореден път настояха да не се одобряват предложените от община Банско промени в плана за управление на Пирин, които допускат разширяване на ски зоната. Те дори разпратиха писма до министрите в служебния кабинет да не участват в процедурата по промяна на плана. "Процедурата е започната от община Банско и Министерството на околната среда и водите в нарушение на българското и европейското екологично законодателство и с Вашето участие като съгласувателен орган Вие ще бъдете въвлечени в противозаконните действия на тези две институции", се казва в писмото. Според природозащитниците цялата процедура цели да се узаконят извършени нарушения от концесионера и екоминистерството между 2001 и 2011 г., довели до използване на площ, която е с 60% по-голяма от разрешеното по концесия.

От община Банско, естествено, настояват процедурата да продължи. В тяхна полза отдавна работи НГК "Природата за хората и регионите", която е основен опонент на еколозите. На 23 април тя обяви, чедава министъра на околната среда и водите Юлиян Попов на ОЛАФза прикриване на нарушения и манипулиране на обществената поръчка при изготвяне на плана за управление на Пирин в полза на един от участниците. Коалицията с председател Филип Цанов е яростен опонент на еколозите и отдавна разпраща материали за връзки между оценяващата комисия и обявеното за победител в конкурса за изготвяне на плана за управление на Национален парк "Пирин" обединение "Пирин 2014". Според разпространеното съобщение "министър Юлиян Попов непрекъснато и целенасочено отклонява общественото внимание от един вече решен казус от неговия предшественик Нона Караджова, който е свързан с промяна на действащия план за управление на Пирин и даване на възможност за изграждане на втора кабинкова въжена линия в Банско". Пак според това съобщение има "конфликт на интереси, създаващ възможност за предрешаване на резултата от обществената поръчка, погазване правилата за честна конкуренция при изразходване на публичните средства, наличие на корупционни практики и непрозрачно управление на европейските финанси".

От неправителствената организация посочиха още, че процедурата е била предрешена, защото останалите трима кандидати са били отстранени на фаза представени документи. От спечелилия консорциум обаче смятат, че това са спекулации. В края на януари оферти за изработване на нов план са дали също "Обединение Мист Гарнетс", Консултантска къща "Европроект" и "Пролес инженеринг" ООД.

Според спечелилите оценката и класирането на участниците в процедурата са преминали при пълно спазване на Закона за обществените поръчки. Новият план за управление на Национален парк "Пирин" ще бъде разработен от тези, които ги е грижа за опазването му, казаха от консорциума. "Когато критерият за избор на изпълнител е икономически най-изгодна оферта, комисията оценява качеството на техническото предложение и предлаганата цена", обясниха още от фондация "Биоразнообразие". И допълниха, че в изготвянето на плана ще участват експерти и учени от БАН, специалисти с доказан опит и хора, запознати детайлно с територията на Пирин. Изпълнителите ще трябва да организират и обучения, срещи, информационни материали, както и общественото обсъждане на предложения проект на плана.

Изглежда, че дипломатическите ходове приключват. Войната е обявена, активните действия от двете страни вече се ожесточават. Въпросът е в хаотичното време покрай изборите и смените на правителства да не видим и хаотични и подмолни решения.

НЕДОМИСЛИЦИ

През 2004 г. правителството приема план за управление на Национален парк "Пирин", какъвто трябва да има всяка защитена територия. Той важи за 10 г. и казва, че ски зона Банско не може да се разширява повече от записаното в концесията от 2001 г. Не може да се строят нови и да се разширяват съществуващите писти и съоръжения. През 2005 г. обаче община Банско приема териториално-устройствен план на ски зона Банско, който позволява застрояването на по-голяма площ от предвидената в договора. Така според еколозите са построени ролбан, стадион за биатлон, подменени са два лифта, чието трасе е по-дълго от това на старите.

В сряда, 24 април, от "Юлен" пуснаха отворено писмо, в което заявиха, че всички обекти, за които ги обвиняват, са предвидени от изменението на ТУП "Ски зона с център град Банско", осъществено и съгласувано с МОСВ за периода 2004-2005 г. "Обектите, които са част от изменението на ТУП през 2005 г., са за сметка на други, които са отпаднали от плана през 2001 г. и се е запазил балансът на територията. За изменението на този план е извършена екологична оценка, която е влязла в сила", заявяват от дружеството.СНИМКА: "Сега"
Преди седмица ГЕРБ се зарече, че ще построи втори кабинков лифт над Банско, ако спечели изборите.
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Служебният екоминистър Юлиян Попов се озова между чука и наковалнята заради проекта за втори лифт в Банско.
 С призива "Пирин не е баница!" природозащитниците многократно опитваха да привлекат вниманието на властта върху екологичните проблеми в планината.
4
4347
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
25 Април 2013 21:48
Провалите на Групировката ГЕРБ
Или защо партията на червената мутро-мафия бе принудена да напусне властта, в условия на финансова „устойчивост”, основаваща се на мизерия – икономика на лишенията, бедност и липса на перспектива. Ето основните провали:
1. Обедняването на хората с около 21-22% за четирите ГЕРБави години, при отчитане на повишаването на цените на група от 20 основни потребителски стоки, в т.ч. увеличаването на цената на тока с общо 18 % /5+13/;
2. Увеличаване на безработицата с над 40%, с нови над 400 000 безработни. Реалната безработица не е 12.4% /само за регистрираните, според МТ и НСИ/, а е близо 20% !!! Младежката безработица е по-страшна и тя е над 30% - протестиращите млади хора в страната ясно доказват това;
3. Устойчива четиригодишна икономическа стагнация с ясно изразени елементи на рецесия, свито потребление, силно намалени външни инвестиции и оттегляне на големи чуждестранни инвеститори;
4. Липса на политики за развитие на бизнеса, съсипване на дребните и средните фирми, десетки хиляди фалити и загуба на над 400 000 работни места;
5. Заграбване на общо над ДВА милиарда лева от резерва на НЗОК, лични здравни вноски на осигуряващите се Българи, създаване на хаос и объркани политики, с които Българското здравеопазване бе поставено на колене. За тази кражба Бойко Борисов, Симеон Дянков и ръководството на НЗОК трябва да бъдат разследвани и осъдени;
6. Въвеждане на данък върху лихвите по депозитите на гражданите, с аргументи за някаква справедливост, без даване на реципрочната възможност на хората, изплащащи кредити, да приспадат лихвите по тях при данъчно облагане;
7. Недосегаемост на топ-групировките и олигарсите – ТИМ, Лукойл-Златев, Георги Гергов, Ганчев, братя Галеви и др., прикриване на определени незаконни дейности /случаи като Мишо Бирата, пристанище Росенец, Митниците и т.н./, нарастване на битовата и икономическата престъпност, безнаказаност на циганските банди по места, както и усещането за нарастнали несигурност и несправедливост у гражданите;
8. За пръв път през последните 15 години Енергийната система на страната е пред срив: свръхизградени фотоволтаици/ВЕИ след 2011 година, чиято енергия се изкупува по доброжелателно приети от властта високи цени, намален в пъти износ на ток, принудително намаляване на производството, предстоящи съкращения на персонал, закриване на производства, нарастнала вероятност за аварийни ситуации в системата;
9. Строежи на части от магистрали, пътища и други обекти не само с Европейски средства, но и с държавно участие като задължително съфинансиране. Обаче, парите от Брюксел често закъсняват или дори не идват. Поради това много строежи бяха авансово финансирани изцяло със средства от бюджета. Какъв бе контролът на тези съфинансирания и колко средства от бюджета бяха изхарчени ??? Много, но засега това остава неизвестно. Известни са само някои от печелившите лица и фирми.
По качество на пътищата сме на 129 място в света. Трагедия !!! Но мутрата комунист Бойко Борисов ЧЕТИРИ години режеше ленти „на всеки киломитър” и се мислеше за Кольо Фичето...... ГЕРБ - Граждани за Европейско Развитие на Бандитизма !!!!!

25 Април 2013 22:04
ДНЕС!

БЪЛГАРИЯ!

МИЗЕРИЯ!

МОР!

МУТРОПОЛИЦЕЙЩИНА!

КАЛИНКИ!

БЕЗАКОНИЯ!

ДАЛАВЕРИ!

ГЕРБ!

БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!
25 Април 2013 23:41
***
26 Април 2013 00:29
¶чукундурчо, ти що се обади изобщо, имаш ли обяснение лично за себе си?

Таман бях с единия крак в леглото... викам, я първо да затворя прозореца... Гледам, кореноплоден некъф прорасляк стърчи от монитора. Тя ся ша дърпам шалтери, май. Да не фащам мотиката.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД