:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,746,824
Активни 100
Страници 19,258
За един ден 1,302,066

Орешарски ще отстоява пред ЕК временното замразяване на пенсионната възраст

Кабинетът планира въвеждане на семейно подоходно облагане, но най-рано от 2015 г.
Въпреки отправената за пореден път препоръка от ЕК за изравняване на пенсионната възраст за мъжете и жените у нас новото правителство не възнамерява да се откаже от намерението си временно да замрази увеличението на годините и стажа за пенсия. В първото си интервю като премиер Пламен Орешарски обяви, че кабинетът ще отстоява тази позиция пред Европейската комисия. Орешарски коментира основните приоритети от програмата на правителството и първите критики, отправени към него.

"На този етап предложението е да се спре увеличението на пенсионната възраст, но това не означава, че това се прави завинаги. Ще коментираме с Европейската комисия тази и други мерки", коментира Орешарски пред БНТ. Според приетата от ГЕРБ схема пенсионната възраст трябва да расте и при жените, и при мъжете ежегодно с по 4 месеца, докато стигне 63 г. при първите и 65 години при вторите през 2021 г.

В областта на доходите Орешарски призна, че и при 450 лв. минимална заплата българите няма да спрат да бъдат бедни. "За мен по-важното е да намалим безработицата - на първо време с осигуряване на временна заетост, но със стремеж за откриване на трайни работни места", коментира той. Премиерът потвърди намерението за възстановяване на швейцарското правило за индексиране на пенсиите с 50% от инфлацията и с 50% от ръста на осигурителния доход и обяви, че кабинетът ще се стреми към въвеждане на семейно подоходно облагане. От думите му се разбра, че това може да стане най-рано през 2015 г.

На въпрос защо от програмата на кабинета е отпаднало категоричното намерение държавните структури занапред да нямат право да сключват сделки с офшорки, Орешарски обясни, че този въпрос се счита за по-дребен елемент от оперативното управление и подобно ограничение вероятно ще залегне при бъдещи промени на Закона за обществените поръчки. От думите на премиера се разбра, че са възможни промени и в прясно приетите правила за диверсификация при управлението на парите на държавните дружества. Според Орешарски условието за минимум 4 банки, с които да работи едно дружество, са крайни и може би трябва да бъдат ограничени до 2.

Премиерът коментира и част от първите критики към него. Той обясни, че новият министър на инвестиционното проектиране няма да управлява евросредства и регионалните фондове остават към регионалното министерство. Според Орешарски обаче създаването на отделна структура за инвестиционно проектиране е необходимо, защото държавата изостава с подготовката на големи инфраструктурни проекти за следващия програмен период и така може да загуби скорост в първите години от него, а работата с кадастъра е доникъде. Премиерът отхвърли принципно възраженията, че някои от министрите може да са работили в частни компании. "За мен е важно в момента да няма обвързаности", заяви Орешарски. Той бе категоричен, че в администрацията няма да има чистки, но ще има освобождаване на хора, които не се справят. При назначаването на зам.-министри водещ ще е професионализмът. "Аз съм участвал в правителство, което направи грешка с квоти. Искате пак да го направим ли - трябва да сме много глупави", заяви още Орешарски.

ЕНЕРГЕТИКА

Премиерът Пламен Орешарски даде да се разбере, че правителството няма да допусне повишаване цената на тока за крайния потребител от 1 юли. Според Орешарски в енергетиката има резерви - и в ценовия микс, и по цялата верига от производството до доставката. Той смята, че не трябва да се бърза със закриване на БЕХ, защото това е второстепенна мярка, която ще спести едва 5-6 млн. лв., а трябва да се търси по-системно решение. На въпрос за АЕЦ "Белене" Орешарски допусна възможност за рестартиране на проекта, но само при доказана икономическа ефективност. Преди всякакво решение ще бъде направен анализ за прогнозите за потребление на електроенергия в региона, ще се проучат юридическите проблеми около отправения арбитражен иск за 2.5 млрд. лв. от руската страна, ще се уточнят актуалните ценови параметри около централата. Орешарски бе категоричен, че при рестартиране на проекта трябва да се търси крупен външен инвеститор, а държавата да запази 51%, като финансирането е заемно и не се товари държавният бюджет.
21
5117
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
30 Май 2013 19:09
Ако устоят на този натиск...Ама нещо ме съмнява...
------------------------------------
Блогът на Генек
31 Май 2013 02:43
"като финансирането е заемно"
И като кой ще плаща този заем? усещате ли как влиза... за много години напред, деца и внуци.
31 Май 2013 07:09
какво общо има между това да бъде изравнена възрастта за пенсиониране на мъже и жени с това, каква точно да бъде тази възраст?
31 Май 2013 07:41
за върастта още спорят, ама е някъде между 65 и 70 години
31 Май 2013 07:49
И що не 80. Тъкмо ще им се даде възможност да изхранват не само безработните си синове и дъщери, на които заемат работните места, ами и внуците си
31 Май 2013 08:08
Приема се
31 Май 2013 08:13
Преди да отмени забраната за пушенето, Орешарски отменил забраната за употреба на ЩЕ
31 Май 2013 08:20
Не знам за Орешарски, но Франсоа Оланд ги отряза категорично: - "ЕК няма да диктува на Франция какво да прави".
31 Май 2013 09:15
И защо да не направи задължително пенсиониране в държавните структури на всички /мъже и жени/ на 62 години? Или даже на 60? Одма ще се разкрият сума ти работни места за млади хора. Второто нещо: Ако получаваш заплата в държавни структури - не получаваш пенсия.
Малки били пенсиите, а съвсем без хич? Тези, които сега са на по 30 - 35 години без трудов стаж, какви пенсии ще получават като вече са загубили по десетина години?
Някой въобще ще каже ли колко време средно получава пенсия един българин, и колко - един западноевропеец?
Май ще излезе, че сме по-католици от папата, А?
31 Май 2013 09:32
Някой въобще ще каже ли колко време средно получава пенсия един българин


Милиционерът/овенен/полюцай - 35 г., миньорът/бараба/бачкатор - 3.5 години.
31 Май 2013 10:19
като финансирането е заемно

Казвал съм, че след 2008 вече няма как вилаета да излезе на + с бюджета (без продуктивната част - емигрантите с приземена "икономика", много пенсионери, тъмнолики и размножени шебек тумбак рънгоч комунези). Аз като кажа, помислил съм и казано СТАВА. Още веднъж, В БГ ЩЕ ТЕЧЕ КРЪВ. Нещете да дератизирате и въпреки това няма как да се отървете от кръвопускането.
Един форумец го бе казал същото не отдавна, но по удобен начин - на бантустана ще бъде първо необходима финансова помощ и после хуманитарна.
31 Май 2013 10:25
По отношение на пенсионирането често ни манипулират с едно понятие - средна продължителност за получаване на пенсия.
Всъщност нещата стоят по съвсем друг начин, особено в България.
Примерно:
Нека имаме 100000 човека родени през една и съща година в България и започнали работа. Доста голяма част от тях умират преди да се пенсионират, но са правили осигурителни вноски. Нека вземем един краен случай - всичките без един са починали преди да се пенсионират, а този единствен пенсионер получава пенсия примерно 60 години - средно време за получаване на пенсия - 60 години! Реално в живота не е така, но примера показва как се изкривяват нещата, ако се гледа само средното време за получаване на пенсия без отчитане на броя на починалите преди да се пенсионират. Втората манипулация е заради пенсиониращите се по-рано. Примерно, ако по някаква причина всичките без един от горния пример се пенсионират на 40 години, то за да докарат подходяща за пред ЕС средно време за получване на пенсия, то на единствения останал да се пенсионира човек ще му наложат да работи до примерно 2 милиона годишна възраст. Разбира се и това не е така в реалния живот, но ясно показва как се изкривяват нещата и заради ранното пенсиониране, примерно на фуражките. 10% от работещите, пенсиониращи се 15 години по-рано, увеличават средното време за получаване на пенсия с година и половина.
31 Май 2013 10:37

Лидерът на БСП обяви, че ако се увеличи възрастта за пенсиониране, ще се увеличи младежката безработица: "Трябва да се отчита и продължителността на живота".
Според него целта на т.нар. пенсионната реформа на ГЕРБ е била да се плаща на пенсионерите колкото се може по- малко.
Орешарски ще спира плавното вдигане на възрастта за пенсиониране и на осигурителния стаж с по 4 месеца на година според актуализирания вариант на плана "Орешарски", който беше внесен в парламента на 28 май.
В същия ден бе нанесен "Европейски удар" по пенсиите на жените,военните,полицаите и по първа и втора категория за пенсиониране.
Натисни тук
31 Май 2013 10:38
"Някои наричат новото българско правителство експертен кабинет, само че те използват този термин единствено, за да прикрият реалността. Това не е никакъв кабинет от технократи, а политически кабинет, от който да те хване страх. Той има една основна задача - със средствата на политиката да бъдат материализирани безскрупулни властови интереси" - така германският журналист Юрген Рот коментира сформираното ново правителство.
31 Май 2013 10:50
Защо трябва да искаме от ЕК "добро"? Няма еврорегламент, отнасящ се до пенсионните системи на страните-членки, всяка сама си решава. Съдът на ЕС в Люксембург така каза, когато решаваше казуса на няколко наши пенсионери срещу тавана на пенсиите им.
Швейцарското правило е справедливо, защото при него на практика се случи спраедливостта "при приблизително равни параметри при пенсиониране, приблизително равни пенсии" независимо от годината на пенсиониране. Ето един реален пример от Дянковите нескопосани опити да подкупи пенсионерите през април - хора, пенсионирани през 2009, 2010 г., с пенсии малко под тавана (650-680 лв.) и увеличени с 9-10% се оказаха с по-високи пенсии, от такива, пенсионирани през 2011, 2012 г., с по-високи показатели, респективно по-високи пенсии, но ограничени от тавана и през април вдигнати с 2-4%.
Но по-важното е да се спазва КСО и ежегодно да се разглежда повишаването на инфлацията и на СМОД и пенсиите да се актуализират, ако има скок в тези показатели.
Семейното подоходно облагане? Важно е как точно. АКо е като преди години, когато на работещи с деца връщаха по 70 лв./год. от данъците за дете, по-добре без него. Трябва да е като в много "бели" страни - месечно връщане (невземане) на платените от родителите данъци. Който работи и внася - получава, който не - да заработи. И успередно с това да отпаднат детските.
31 Май 2013 11:26
Браво на Орешарски, ако не цепи басмата на ЕК по този и други такива глупави въпроси. Когато ни станат заплатите и пенсиите като на германците, тогава може да прилагаме европейските им измишльотини. Препоръките на ЕК не са закон!
31 Май 2013 11:58
Трябва да е като в много "бели" страни - месечно връщане (невземане) на платените от родителите данъци. Който работи и внася - получава, който не - да заработи. И успередно с това да отпаднат детските.

Отдавна е предлагано ама .. като не дератизирате пак ще ви дерат кожата.
31 Май 2013 13:53
Заподозирам един коварен план на ЕК. Тенденцията е да има над милион и половина пенсионери в близките години. Увеличавайки възрастта така драматично до към 70г. вероятността да измрат хората преди пенсия става все по-голяма. Така ще има достатъчно работещи, които да могат да плащат пенсиите на останалите.
31 Май 2013 14:41
Според Орешарски условието за минимум 4 банки, с които да работи едно дружество, са крайни и може би трябва да бъдат ограничени до 2.

Хаиде, за по-просто, да е само едно и то КТБ...
01 Юни 2013 05:36
---
01 Юни 2013 05:54
---
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД