:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 415,251,437
Активни 92
Страници 7,129
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Междусъюзническата война вкара България в спирала от злини

Дори враговете на Стамболов признават, че ако той е бил жив, може би е нямало да се стигне до националните катастрофи, казва акад. Георги Марков
Снимка: "Сега"
Проф. Георги Марков
На 16 юни 1913 г. избухва Междусъюзническата война между България, от една страна, и Сърбия, Гърция, Румъния и Турция. След тази война България, която току-що е осъществила до голяма степен националното си обединение благодарение на успешната Балканска война, губи солидна част от своите територии и впоследствие никога не успява да си ги върне.- Акад. Марков, бихте ли разказали накратко предисторията на 16 юни 1913 г., какво точно се случва на тази дата и какви са събитията след нея?

- Още преди края на първата балканска война Балканският съюз се разпада. Сърбия и Гърция подписват предварителен протокол в Атина за прилагане на принципа на фактическата окупация, ревизиране на договорите с България и за обща граница между Сърбия и Гърция от Охридското езеро до град Гевгели на Вардар. Това означава нарушаване на съюзните договори отпреди Балканската война. По това време Сърбия вече заема челно място в руската стратегия на Балканите, защото предстои Първата световна война. Сърбия се очертава като съюзник на Русия във войната срещу Австро-Унгария. Затова руският император започва да се оттегля като арбитър между балканските държави и дори казва да се даде нещо на Сърбия от безспорната зона. Той свиква 4-мата премиери в Санкт Петербург, включително българския д-р Стоян Данев. Идеята му е Балканският съюз все пак да се запази.

Българските генерали си въобразяват, че Румъния няма да се намеси във войната, защото вече е получила като обезщетение Силистра. Смятали са също така, че славянска Русия няма да остави неславянска Румъния да нападне славянска България. Мислели са, че османската империя няма да наруши линията Мидия - Енос, гарантирана от Лондонския договор. Военните също имат своята вина. Те са приемали желаното за реално. А всъщност вече 5 държави - Сърбия, Гърция, Черна Гора, Румъния и Османската империя са против България. В тези напрегнати денонощия нашата държава не е трябвало да дава никакъв повод за нападение, защото нашите съседи само това чакат. Дори манифестите на сръбския и гръцкия крал са били изготвени преди 16 юни.

- Какъв е точно поводът за избухването на войната?

- Сръбската армия напада и опожарява няколко български села в долината на река Злетовска, приток на Вардар. И то пред фронта на македоно-одринското опълчение. Гърците нападат град Негрита в югоизточна Македония, където е серската бригада, в която влизат местните младежи. В крайна сметка цар Фердинанд заповядва устно на ген. Михаил Савов българската армия да отговори със същите средства. Ген. Савов издава заповед да се настъпи без знанието на правителството. По това време премиерът Стоян Данев се готви да пътува за Санкт Петербург. Когато научава за настъплението, той го определя като държавен преврат срещу правителството. Той извиква ген. Савов и му нарежда да спре настъплението, което и става. Това пък ядосва Фердинанд, който уволнява ген. Савов. Институциите са действали една срещу друга. Междувременно Сърбия и Гърция обявяват война на България, възползвайки се от дълго чакания повод. На 28 юни нахлува Румъния, на 30 юни нахлува и Османската империя. Тогава идва заповедта на Енвер паша да се изтрепе всичко българско. Етническото прочистване на тракийските българи е генерална репетиция за арменския геноцид. А Румъния стига до Враждебна. Сърбите са спрени на калиманската позиция, а гръцката армия е обкръжена в Кресненското дефиле. На 17 юли се подписва примирието, войната продължава само 1 месец. Следва Букурещкия договор. Именно с него се налага едно статукво. Границите на балканските държави по този договор са горе-долу същите, каквито са и сега.

- Смятате ли, че сме си научили урока от Междусъюзническата война? Дали ако отново сме на гребена на вълната, както сме били след Балканската война, ще постъпим по-разумно, или отново ще действаме емоционално, както преди 100 години?

- Аз се надявам държавните институции да работят в синхрон, а не както тогава. Договорите за Балканския съюз се сключват без знанието на парламента. Трябва да се води реалистична политика. Не можеш просто да предполагаш, че Румъния ще стои и ще гледа и че Русия ще спре Румъния. Цар Фердинанд като държавен глава е трябвало да обединява отговорните фактори. А той ги противопоставя. Министрите и генералите е трябвало да възразяват на Фердинанд, както са правили Венизелос в Гърция, Братиану в Румъния, Пашич в Сърбия. Нямали сме такива държавници по онова време. Може би, ако Стамболов беше жив, той щеше да е на това ниво. Това се признава дори от един от най-големите му врагове Григор Начович. В началото на 20-те години Начович признава, че винаги е мразел Стамболов, но ако той е бил жив, може би е нямало да се стигне до националните катастрофи. Стамболов е имал характер. Няма как да се сърдим на съюзниците и Великите сили, те са си имали свои интереси.

- Вярвате ли на твърденията, че цар Фердинанд е започнал Междусъюзническата война, за да направи услуга на Германия, разбивайки Балканския съюз, с което да й се отплати за подкрепата й при възкачването му на престола?

- Тази теза е измислена след Първата световна война. Факт е, че за включването на България в в Балканския съюз Фердинанд взема 3 млн. златни франка от руския император Николай II. Дворецът във Врана е направен с парите от Николай II. За включването на България на страната на Германия в Първата световна война взема 5 млн. златни марки от кайзер Вилхелм II и пожизнена пенсия, която му се изплаща и от Ваймарската република, и от Хитлер. Фердинанд е взимал пари отвсякъде, откъдето може.

- Имало ли е и разумни хора, които са искали да се изчака?

- Иван Евстатиев Гешов е бил премиер по време на Балканската война и веднага след това подава оставка, защото вижда бурята, която приближава. Неговата теза е, че България трябва да вземе това, което може, и да се остави и на следващите поколения да довършат започнатото. Ген. Иван Фичев, началник на щаба, също подава оставка. Стоян Данев е бил против войната, но е заплашвал с нея.

Ако не беше Междусъюзническата война, щяхме да имаме цяла Тракия - от Мидия-Енос до Вардар и Кукуш, на 25 км северно от Солун, и цяла Южна Добруджа без Силистра.

- Споделяте ли схващането, че от 16 юни 1913 г. спира подемът в развитието на България, започнал от Възраждането, минал през църковната независимост, Освобождението, Съединението и Балканската война? И именно от тази дата започва низходящото развитие на България, което продължава и до днес.

- Историята е процес, а Междусъюзническата война ни вкарва в спирала от злини. След фаталното лято на 1913 г., две години по-късно се намесихме в Първата световна война, за да поправим злото от Букурещ. Стигнахме до злото от Ньой. После се намесихме във Втората световна война, за да поправим злото от Ньой, и отново бяхме на губещата страна. След това Чърчил ни даде на Сталин, което доведе до загуба и на Студената война.

ВИЗИТКА

Акад. Георги Марков е един от най-големите специалисти по история на България след Освобождението. Дълги години той беше директор на Института по история към БАН.

24
4759
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
14 Юни 2013 21:02
"България трябва да вземе това, което може, и да се остави и на следващите поколения да довършат започнатото" - Това е разумната политика. Но нашите са играли ва банк. Типично по немски, може би заради произхода на Фердинанд. Впрочем, така играеха и сърбите. Като печелиха през целия ХХ век, но накрая загубиха.....Ако Хитлер се беше оттеглил от власт през август 1939 г.? .....
14 Юни 2013 21:04
Не ни върви хич през юни тринайс'ти години...
14 Юни 2013 22:38
На тема Балканската и Междусюзническата, не е лошо да се прочете доклада на фондация Карнеги:
Карнегиева фондация за международен мир
Още с посещението на Фердо в Солун декември 1912 г. е заложена първата мина. Разчистването на Македония от мюсюлманско население (славяногласно, по гръцката доктрина), същото в Родопите от БПЦ - комбинирана чистка по езиков и религиозен принцип.
Април 1913 избухва спора - великодържавни претенции (Велика България, Велика Сърбия, идея мегали, Романия Маре). Неизпълнени военно-териториални договорености (7 рилска дивизия на Вардарския театър срещу сръбската подкрепа при Одрин с армия от 45 хил. щика). Солунския бисер - преобладаващо българско население, но никога в историята не бил в българската държава...
Резултата - България в три войни дава 180 хил. убити и 450 хил. ранени (инвалиди) и пленници. Това при население от примерно 4,5 млн. Два договора с репарации, отделно пропиляни земи.
В България - колко семейства от тия 4,5 млн. остават да се крепят на вдовици/сираци/осакатени?
Петрински наскоро припомни нещо от Гео Милев. Четете.
14 Юни 2013 22:48
Още Горче Петров в едно писмо пише, по повод войната между патриаршисти и екзархисти:
"Когато вадят мъртвите от гробовете, какво да правиме ние, живите"?
Молиме ви - оставете нашата многострадална земя македонска да се реши без щикове. Езика ни български, обаче стига ни местехте като пешки в името на вашите крале.
14 Юни 2013 22:58
тото,
Ако Хитлер се беше оттеглил от власт през август 1939 г.?
По време на Московските преговори за Полша ли?
15 Юни 2013 06:29
Айде сега пак Чърчил ни виновен.
Сталин е искал България в съветската орбита още на преговорите на Молотов в Берлин през есента на 1940.
Немците отрязали съветските претенции на Балканите и оттогава започва подготовката за челният им сблъсък.
А през лятото на 1944 Сталин е разполагал с Трети Украински в Добруджа и вече е имал вички козове в ръцете си.
Чърчил е удържал Гърция защото тя е морска, а Англия имала флот срещу който Сталин тогава е бил безсилен.
Всеки е гепил каквото е имал военна сила да завладее и удържи
Без съобразяване с политическите настроения на местното абориген.
Тва е.
15 Юни 2013 10:18
Чърчил е удържал Гърция защото тя е морска, а Англия имала флот срещу който Сталин тогава е бил безсилен

Боци па голема мисьл извади. Толбухин спокойно е можел да се разходи до Пелопонис ако Сталин е искал и Чьрчил максимум да задьржи нвкой остров до Крит но и там трудно както доказаха германските парашутисти. Сталин просто си е дьржал на обещанието.
15 Юни 2013 10:25
Абе, поне студената да бяхме спечелили. Какъв живот щеше да е, а? Комисия от СИВ разглежда повторно молбата на Германия, да приеме рублата за своя валута. След инфлация от 500%, бе въведен валутен борд на немската марка към българския лев.
Ех, интернет форум нямаше да има, щото нали, без интернет не става, ама можеше да си пращаме писма по пощата.
15 Юни 2013 13:27
Страшно е престъплението на немският агент Фердинанд Кобургготски който следвайки заветите на турският агент Стамбулов вкара страната ни в разни войни всичките неуспешни .
15 Юни 2013 13:29
Стамбулов беше турски агент. Ако той бещше жив България щеше да е част от Турция. В най добрият случай без Пиринска македония и Малко Търново.
15 Юни 2013 13:34
" В крайна сметка цар Фердинанд заповядва устно на ген. Михаил Савов българската армия да отговори със същите средства. Ген. Савов издава заповед да се настъпи без знанието на правителството. По това време премиерът Стоян Данев се готви да пътува за Санкт Петербург. Когато научава за настъплението, той го определя като държавен преврат срещу правителството. Той извиква ген. Савов и му нарежда да спре настъплението, което и става. Това пък ядосва Фердинанд, който уволнява ген. Савов. Институциите са действали една срещу друга- "

Да така е когато начело на държавата е чуждестранен агент който мисли за РОДИНАТА си Австро Унгария и Германия а не за страната си.
15 Юни 2013 13:37
" Министрите и генералите е трябвало да възразяват на Фердинанд, както са правили Венизелос в Гърция, Братиану в Румъния, Пашич в Сърбия. Нямали сме такива държавници по онова време. Може би, ако Стамболов беше жив, той щеше да е на това ниво. "

Румънският крал е бил от семейството на немският император - Хохенцолер.
Гръцкият крал е бил женен за сестрата на германският император Вилхелм 2 .
Но министър председателите на Гърция и Румъния неутрализират германските агенти от кралските семейства.

Ако беше жив Стамбулов нашите войници щяха да се сражават за Турция.
15 Юни 2013 13:39
" Факт е, че за включването на България в в Балканския съюз Фердинанд взема 3 млн. златни франка от руския император Николай II. Дворецът във Врана е направен с парите от Николай II. За включването на България на страната на Германия в Първата световна война взема 5 млн. златни марки от кайзер Вилхелм II и пожизнена пенсия, която му се изплаща и от Ваймарската република, и от Хитлер. Фердинанд е взимал пари отвсякъде, откъдето може. ... "

На това му казвать проституция. Който плаща той чука. Интересите са за 1 нощ.
15 Юни 2013 13:41
" Споделяте ли схващането, че от 16 юни 1913 г. спира подемът в развитието на България, започнал от Възраждането, минал през църковната независимост, Освобождението, Съединението и Балканската война? И именно от тази дата започва низходящото развитие на България, което продължава и до днес.

- Историята е процес, а Междусъюзническата война ни вкарва в спирала от злини. ... "

Абсолютно точно. Няма какво повече да се каже. След този беаразсъден ход сме бита карта.
15 Юни 2013 15:03
Сърбия се очертава като съюзник на Русия във войната срещу Австро-Унгария. Затова руският император започва да се оттегля като арбитър между балканските държави и дори казва да се даде нещо на Сърбия от безспорната зона.

Всички злини за България идват от руската външна политика. Българските министри по това време, до един са русофили. Въпреки това българомразецът Сергей Сазонов прави всичко по силите си да създаде антибългарска коалиция и поощрява всички териториални претенции на съседните държави, спрямо България.
Русия започва разпокъсването на българските земи още през 1878г., когато дава Северна Добруджа на Румъния, а Моравско с Пирот и Ниш на Сърбия. Ако Русия, е имала намерение да създава Сан-Стефанска България, щеше да определи за нейна столица Охрид, а не София.
Относно междусъюзническата война, българските генерали точно са си направили преценките, че армията ни може успешно да се сражава срещу сръбско-гръцката коалиция. И това, че гръцката армия е била изправена пред пълна капитулация в Кресненското дефиле го доказва.
15 Юни 2013 15:24
Душе, спокойно бе душа. Опитай, като ти свършат хапчетата, кажи на сестрата или на доктора. Не е необходимо да счупиш клавиатурата.
15 Юни 2013 15:46
Тимбу, мноо си зле с геополитиката.
Англичаните са направили десант в Атика и са държали южната, главна част от Гърция.
Каква разходка с танковете те друса?
Това би било военен конфликт със съюзниците половин година преди края на войната с Германия.

Сещаш ли се какъв ефект имаше десантът само на един батальон спецназ на летището в Прищина ?
А танковете на НАТО си бяха там, нямаше нужда да се разхождат никъде.
НО
Нито руснаците, нито англосаксонците могат да си позволят директен сблъсък на територия вече окупирана от войска на единият играч
Защото това почти сигурно води до глобален конфликт и тотална война по всички възможни фронтове.
Трябва да четешповече книжки.

П.С.

Колко си е спазвал Сталин обещанията ще научиш ако попрочетеш историята на Корейската война.
И там е имало споразумения, обещания, демаркационни линии и прочее туфта.
Ама е имало И шанс да се прилапа целият полуостров.
15 Юни 2013 18:36
Мнението на един български професор за периода от 1878г. до 1918г..
" Десетилетия наред в българската политика се развиват негативни тенденции (неспособност за трезва оценка на съотношението на силите, мегаломания, авантюризъм, патриотарство), които в решителния момент взимат връх, а крайният резултат са националните катастрофи."
15 Юни 2013 19:34
„Смятали са също така, че славянска Русия няма да остави неславянска Румъния да нападне славянска България. „

Отговорът на въпроса, според мен, е изсмукана теза от академика за такава „вяра” у българските генерали по това време.И по никое време и за никои генерали не може да се „разсъждава отстрани така - за такъв начин на мислене у управляващите войската!Това не са политици и са длъжни да разсъждават за реалните възможности на войската.Тази война е изцяло отговорност на един глупав и суетен цар.Проблем е,че генералите не са му отрязали главата в този момент на лудост и поведение на продажник на България! Става дума за интересите на България,а не за пробутваното спорно „обединено славянство” на Балканите,а и за България това просто не е вярно.Русия наистина не е искала да се стига до тази глупава война,но не може да се разчита на защита за нас в тила на Румъния защото ние не сме повод за по-верния техен съюзник Сърбия за такава жертва,а и мястото на България на Балканите има друго значение за Русия.

„- Вярвате ли на твърденията, че цар Фердинанд е започнал Междусъюзническата война, за да направи услуга на Германия, разбивайки Балканския съюз, с което да й се отплати за подкрепата й при възкачването му на престола?”

Странно защо уважаемия Г.Марков не изяснява по-важното в този въпрос – Фердинанд винаги е бил агент на Австро-Унгария и е защитавал интересите на тази империя на Балканите,като техен „агент за влияние”.Тази война обслужва интересите на Австро - Унгария,а не на Германия. След като напуснал (1918 г.) България, цар Фердинанд признал пред австрийски министри и журналисти, че наредил да се атакуват сръбски военни позиции, понеже разчитал на обещаната му военна помощ от Австро-Унгария. Той твърдял, че „не би водил война”, ако австро-унгарският министър на външните работи граф Бертхолд не му бил „гарантирал” незабавно навлизане на австрийски войски в Сърбия. Това е признато и от от Ген. Михаил Савов, който пред парламентарни анкетни комисии и в частни разговори твърдял, че на своя глава не е издавал заповед за нападение на съюзниците. В разговор с военни и журналисти той казал: „Заповедта не съм дал аз, само съм я предал, след като царят увери, че при първа размяна на изстрели между българи и сърби един австро-унгарски корпус ще премине Дунава”
15 Юни 2013 20:39
А ролята на ВМРО, професоре? Нещо много важно за отношенията ни с FYROM и скопските историчари.
15 Юни 2013 21:48
Аз, бих добавил и ролята на Кайзерова Германия, която по това време почти е "обсебила" Турция.
15 Юни 2013 23:21
Отговорът на въпроса, според мен, е изсмукана теза от академика за такава „вяра” у българските генерали по това време.И по никое време и за никои генерали не може да се „разсъждава отстрани така - за такъв начин на мислене у управляващите войската!Това не са политици и са длъжни да разсъждават за реалните възможности на войската.Тази война е изцяло отговорност на един глупав и суетен цар.Проблем е,че генералите не са му отрязали главата в този момент на лудост и поведение на продажник на България! Става дума за интересите на България,а не за пробутваното спорно „обединено славянство” на Балканите,а и за България това просто не е вярно.Русия наистина не е искала да се стига до тази глупава война,но не може да се разчита на защита за нас в тила на Румъния защото ние не сме повод за по-верния техен съюзник Сърбия за такава жертва,а и мястото на България на Балканите има друго значение за Русия.

Ти за Радко Димитриев чувал ли си?
16 Юни 2013 03:28
Тъжен момент от историята ни.
Да се надяваме да не се повтаря.
16 Юни 2013 09:55
„Ти за Радко Димитриев чувал ли си?”

Здрасти,Бонго!
Не зная защо само Р.Димитриев посочваш.Говаря за принцип - нямам впечатление патриотизма на някой политик да е съизмерим с патриотизма на някой генерал. Но ги има всякакви и навсякъде.Ако попиташ някой от началниците на ГЩ във времето след 1989 г. защо българската т.н. народна армия не прояви патриотизъм и допусна разграбването на България и българския народ от политици,милиционери и създадените от тях мутри, те ще ти наговорят куп глупости, че всъщност били запазили „мирът”,даже „етническия мир”?!? Че не били политици?!? Считат се за патриоти,а са всъщност жалки наивници.Доста тъпо оправдание,но наивитета ходи по всякакви.За Радко Димитриев се знае,че е обсъждал дори някои конкретни военни планове в руското посолство откъдето те са отивали директно към славянския съюзник Сърбия.Русия не е искала България да победи в такава война по понятни „славянски” причини.Сигурно са го лъгали Р.Димитриев в руското посолство,че няма страшно откъм Румъния,а Фердинанд са го лъгали,че Австро-Унгария „ще се погрижи”.Както всеки човек и Р.Димитриев е имал недостатъци в характера,които за един военен може да се считат и за недопустими - често неуравновесен,бързо преминавал от оптимизъм към песимизъм и подобни.Проявявал е дори на моменти паника!Проблемът при него е,че по настояване на Русия той е издиган доста бързо в службата без да има необходимия опит.Може би това е причина да го критикуват,че е спрял стремителното настъпление,а напротив заповядва укрепване на позициите – когато имаш възможност да развиеш настъпление,няма логика да се „укрепваш”.Причина за такива действия са неопитност,глупост или защитаване на други интереси. Няма спор!Основният проблем при нас е разнофилието от което си патим и така обезличаваме собствените си възможности и самочувствие. Р.Димитриев е бил русофил,дори краен,Фердинанд пък бил агент на Австро-Унгария.Да не говорим за огромния брой германофили,англофили и какви ли не. Българофилите се чудят къде точно живеят.Във форума,където се упражняваме,не личи ли колко сме разнофилни? И твоя любимец В.Златарски твори „история” съобразена с руските интереси на Балканите – брат му е бил офицер-краен русофил,привлича го да учи в Русия и т.н.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД