:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,186,342
Активни 131
Страници 34,732
За един ден 1,302,066
Поглед

Тогава и там, сега и тук

Ако отречем всичко, отричаме и себе си
Георги Константинов
Не бих наредил себе си между непоправимите носталгици. Пък и повечето хора от моето поколение имат ясна представа за тъмните и светлите страни на тоталитарното време.

Вярно е, че тогава съществуваше по-голяма социална сигурност - имаше работа за всеки, малцина оставаха без хляба насъщен, повечето хора ползваха евтини карти за почивка, неграмотността и ред болести бяха преодолени. Същевременно за кола се чакаше на опашка с десетилетия, изборът на стоки беше ограничен, а другият избор - за Народно събрание, винаги надминаваше положителните 99 процента.

Но няма как да махна пренебрежително с ръка и да изхвърля от паметта си онова време. Не само защото там е значителна част от моя живот - моите юношески надежди, моите първи книги, моята младост.

А защото мисля, че онова време трябва да бъдеоценено обективно от всички днешни българиТо е неделима част от близката ни история... Време, в което българският влак не е стоял на едно място. Може би сега на мнозина се иска този влак да е бил влак-стрела, летящ с шеметна скорост в една или друга пожелана посока. Но имаше тогава студена война, студен мир, берлинска разделителна стена - живеехме в двуполюсен свят.

Да, и аз бях от хората, които интуитивно усещаха, че в онова лозунгово говорене наред с някои верни неща имаше и значителна доза демагогия. И аз се питах: възможно ли е да се направи човека щастлив насила? И защо едни трябва да вървят към светлото бъдеще цял живот, а други да имат това бъдеще днес? После започнах да изричам на глас такива думи - изричах ги тогава, не чак сега.

Това ми дава правото сега да кажа:

В онези десетилетия с усилията на много хора страната ни се измъкна от следвоенната разруха и от изостаналия провинциален бит. По време, когато младежите от родния ми град тръгваха с искрено нетърпение към бригадирските поляни край Хаинбоаз и язовир "Копринка", аз бях само едно невръстно хлапе от краен квартал. Едва ли съм разбирал всичко, но виждах с очите си тяхната млада гордост - гордостта, че можеш да дадеш своя безплатен труд за доброто на родината си. Обещаваното от ораторите щастие беше далече, но имаше надежди и обща радост от построеното.

Нека не премълчаваме всичко това. Този пример на всенародна безкористност ще ни трябва.

В онези стръмни години страната ни се спаси от недоимъка и неграмотността, от разрухата и ранната смъртност, от безработицата и гладорията. Построени бяха множество заводи, язовири (само язовирите - към хиляда на брой), издигнати бяха нови училища, болници, читалища. А родното земеделие започна да изхранва народа, оставаше и за износ.

Няколко поколения българи вложиха своите усилия, своите способности, своя живот за създаване на всичко, което днес с такава охота се приватизира, продава или безмилостно се реже на скрап. Вярно, и тогава така наречената "общонародна собственост" не винаги се стопанисваше както трябва, но това е трудно сравнимо с днешната драма - не случайно сполетялата ни приватизация носи название "криминална". Наречете главните виновници за това държавно грабителство, както искате - олигарси, мафиоти, идиоти... Но виновници са и тези, които ни залъгваха с красиви либерални обещания, докато онези се качваха на главите ни.Добре, дори да отречем всичко старо, направено през миналия век -виждаме ли да идва новото? Смея да твърдя, че въпреки сегашните по-просторни възможности за труд и творчество, въпреки несравнимата свобода за изява на личността направеното днес в България е учудващо по-малко. Получи се и печалният парадокс - бедна и застаряваща България стана щедър донор на големите преуспяващи страни на Европа, пропъждайки на Запад близо милион млади и способни свои хора. Всъщност така родината ни всекидневно се разделя със своето бъдеще...

Всеки опит на обществото да изкрещи от тревога и болка се превръща в медийна сензация, в суетно забавление, в улично състезание по шегобийство (твърде тъжно впрочем). Хиляди човеци гладуват, а парламентът е замерян с черен хайвер, всеки протест предизвиква ехото на контрапротест, а самият парламент диша с един, понякога с половин бял дроб. Милиарди изчезват в контрабанда и сенчести далавери, а освирканото правителство, създадено преди месец, търси един липсващ милиард. Свикнахме да живеем половинчато, надявайки се на ново начало утре. И както винаги, завесата внезапно пада, преди да се види целият смисъл на пиесата. С това допълнение, че не само зрителите, а самите изпълнители често страдат от наивно късогледство.

Така наречените олигарси доволно потриват ръце. Която и партия да дойде на власт, пак някой от тях ще командва парада. Ето затова прекрасната българска земя не успява да задържи, даже прогонва, може би най-добрата част от своя народ. Затова и ние, останалите тук,живеем ден за ден, някак между друготоВече се видя, че липсата на идеологически рамки в обществото и свободата на конкуренцията не са достатъчни за нашия уж демократичен живот.

Не е въпросът да сменим червените с оранжеви, оранжевите - със сини или с многоцветни байраци. Не се ли разбра, че мнозина от представителите на политическата класа се борят не за някакви правдини, а за икономическа власт и държавни субсидии?

А помагаме ли на тези малцина политици, които желаят да направят действителни реформи, да подобрят, макар и частично, днешния ни хал? Искаме по няколко пъти в годината да правим избори, но внимаваме ли кого избираме? Да не говорим за онези протестиращи, които в изборния ден отиват за гъби. Бедността на хиляди е също вид несвобода.

Знам, големи думи. Но пропастта, към която се движим, също е голяма.
Снимка: Архив
Ветерани от младежки бригади от цялата страна се срещнаха през 2006 г. на национален събор край Прохода на републиката, за да отбележат 60-та годишнина на организираното бригадирско движение в България. На снимката Росица Йоргова, ветеран от Бургас, разглежда експозицията на музея в Димитровград, подредена в една от палатките на събора.
69
3566
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
69
 Видими 
12 Юли 2013 19:45
По-точно и тъжно едва ли може да се каже, уви!
12 Юли 2013 19:50
Отказвам да се отдавам по носталгии по социализма - ако сега беше социализъм - аз нямаше да съм жив.
12 Юли 2013 19:53
Много правдиви думи. И в тях няма най-важното - как да се излезе от това положение? И знаете ли защо авторът - безспорно много ерудиран и интелигентен човек, не го казва? Ами понеже го няма! България е тръгнала към "голямата пропаст" неотвратимо...
Който има малко акъл - Терминал 2. Другото е мрак.
12 Юли 2013 19:55
За България няма бъдеще, и то без никакви "ако". България неовратимо се движи към "голямата пропаст" и нищо не може да я спре. За разумните хора - Терминал 2.
Поне докато все още може.
12 Юли 2013 20:21
12 Юли 2013 21:48
ККооттккаа!!
12 Юли 2013 21:56
Истина е имаше и неподправен ентусиазъм. Хиляди хора работиха доброволно - някои за Родината, други заслепени от пропагандата, която беше масирана и непрекъсната и продължаваше и по време на самите бригади! Но имаше и другата страна - когато набираха доброволци, никой не смееше да откаже. Активистите се състезаваха, кой ще събере повече доброволци - в последствие се оказваше , че сред събраните за Хаимбоаз или за Белене имаше и 15-16 годишни. Участие в бригадирското движение отваряше възможности за настаняване в София, за записване в университета.
Може би Боко трябваше да впрегне младите безработни да копат магистралите за единия хляб с кирки и лопати, а икономисаните средства по съфинасирането да вложи в тяхното образование и квалификация.
12 Юли 2013 22:13
И тогава там, и тук сега интелектуалците къде бяхте ? Тогава - доволни, в резиденциите на бекапе, сега - мрънкащи против кво ли не, се спотайвате и си траете повече от 20 год., вместо да се борите. Всъщност борили ли сте се някога за България?
12 Юли 2013 22:43
Пропастта е голяма, драги, защото народът не е свикнал да се бори за свободата си. Отдавна ни намекнаха, и то хора от Запада, че без революция няма да има промяна! Не знам защо всички, които се видят в безизходица, виждат изхода в Терминал 2? Изхода е - помогни си сам, за да ти помогне и Господ!!!
12 Юли 2013 22:50
В онези десетилетия с усилията на много хора страната ни се измъкна от следвоенната разруха и от изостаналия провинциален бит

Уважаеми, България е една от малкото европейски държави, която не е жертва на военната разруха. И то благодарение на цар Борис ІІІ Обединител. До основи са сринати почти сите страни в Европа по него време. Ха сега, ако можеш обясни, що така наште родни каскети ни докараха до просешка тояга юще през 60-те години, кога си си дадохме златния резерв на руснаците? За фалита на икономиката ни през 80-те е друга тема.
12 Юли 2013 23:59
Така нареченият социализъм, въпреки силно деформираната си от живковизъм платформа,
несъмнено беше "диктатура" на вярата в човека и в човеколюбието.

Ренегатокрацията БСП/"сДС", етикирайки се с новата си лява мимикрия - и замествайки вярата в човека с "вяра" в приказките за един или друг религиозен мит,
замени социализма с геноцидизъм. Така с библейска безнравственост стожерите на "правоверността", пазещи "стадото",
се оказаха в позицията и то без никакви задръжки - напълно безнаказано да го изядат.
Хипер апетит - сега пък от "вярата" им в хищничеството.

На това морално "основание" и с библейските си римски развратни нрави,
ренегатократите са вече окопани в банково-корпоративния тоталитаризъм.
И си вярват, вдигайки нагла врява, че основният закон на човечеството е людоедите да са "леви". А останалите, и на ляво, и на дясно,
да са изядени.

ПП
Това е историята за познатата ни 24 годишна блудница, представяща се за столетница. Нейният лидер е водач на ... глутницата си. И на ПЕС.
13 Юли 2013 00:16
Га бехме млади беше убаво, а? За "не-носталгиците" само ще отбележа, че и 10 терминала нямаше да стигнат по онова време, ако се пътуваше свободно. Бил съм с родителите ми на почивка в дървено бунгало в Царево, тогава Мичурин, е мерси за "имането" за всички. Хиляди благодарности и за официалната малоумна идеология, чието отричане беше криминализирано. Благодарности и за "Кремиковци", и за панелите, и за бананите и портокалите по Нова година, за ВЕФ-а и москвича, за всичко сме до сълзи признателни. Ще съм доволен също, ако бъде забелязано настъпването на 21-ви век, ама надали..
13 Юли 2013 02:05

Изключително точно казано!
13 Юли 2013 04:34
щурчо
2013-07-12 22:50:45

"...Уважаеми, България е една от малкото европейски държави, която не е жертва на военната разруха. И то благодарение на цар Борис ІІІ Обединител. До основи са сринати почти сите страни в Европа по него време. Ха сега, ако можеш обясни, що така наште родни каскети ни докараха до просешка тояга юще през 60-те години, кога си си дадохме златния резерв на руснаците?
***
Постингът не заслужава коментар. Просто глупости съзвучни с епохата. За удачно избрания ник обаче - евалла!
13 Юли 2013 05:54
"Отдавна ни намекнаха, и то хора от Запада, че без революция няма да има промяна!"
Голям майтап си. И‌ като как я виждаш тази революция? На Орешарски ли главата че режеш, или на Доганя, или на серГей? Амче нали ако стане нещо такова, първо Западът ще се обърне срещу тебе. Представи си, някакъв сульо иска да дойде на власт в България, която е член на НАТО! Не се знае каква външна политика ще води, няма ли да се обърне пак към Русия и да загърби западните ценности? Няма ли да откаже да дава пушечно месо за акциите на НАТО? А дали ще изпълнява тъпите директиви на Брюксел, или ще стане втори Орбан???
" Не знам защо всички, които се видят в безизходица, виждат изхода в Терминал 2"
В безизходица са които не са видели Терминал 2.
13 Юли 2013 10:42
България е прекрасна страна.
Само слепец може да не вижда това.
Политиката определя само малка част от живота - 5% максимум.
Така че никакъв Терминал 2 не ни е нужен.
Глупаво е да се зомбираме политически.
Отидете на планина, на море и ще забравите и за Станишката и за Доганя, и за Костовата Сашка
13 Юли 2013 11:28
Постингът не заслужава коментар. Просто глупости съзвучни с епохата. За удачно избрания ник обаче - евалла!


Евалла и машалла на дуписарите, че учат другарете на "майчин" език. Иначе е ясно, че разни каскетаджии нема кво да коментират.
13 Юли 2013 11:51
Отидете на планина...

Те на това разчитат. И на такива мъдреци като тебе.
13 Юли 2013 11:54
щурчо, отговорът на риторичният ти въпрос се съдържа в поста ти. Просто другарите никога не са изпускали властта,нищо че имаме многопартийна система. Навремето за малко да станем Задунайска губерния,сега синовете и внуците на същите тези ни направиха колония на ЕС и САЩ.
13 Юли 2013 11:54
щурчо, отговорът на риторичният ти въпрос се съдържа в поста ти. Просто другарите никога не са изпускали властта,нищо че имаме многопартийна система. Навремето за малко да станем Задунайска губерния,сега синовете и внуците на същите тези ни направиха колония на ЕС и САЩ.
13 Юли 2013 12:14
През 60 тегодини дадохме на руснаците,златото,в днешно време новите демократи със червени дупета продадоха България на Западна Европа и САЩ, и ако по онова време имаше наденица,щпеков салам,сирене,кашкавали яйца във всеки хладилник, сега подобно разнообрази е трудно да си набавиш с масовата заплата от около 400 лева. Да не говорим за онова сирене и онзи кашкавал,които нямат нищо общо с днешните ментета. Да има и качествена продукция,кашкавал от 13.00 лева нагоре,сирене от 8.00 лева нагоре. Само дето аз лично не познавам хора с посочените по-горе доходи да могат да си ги позволят. Лично аз ,не съм си позволила кашкавал вече почти 5 години.
13 Юли 2013 12:18
То това е хубаво написано, ама само като човек погледне коментарите и му домъчнява. Един пише, че България не била пострадала от войната - гаче ли София не беше срината от бомбите на съюзническата авиация благодарение именно на политиката на царското правителство. Друг нямало да е жив ако сега е социализъм, което е статистически малко вероятно, защото за 40 години социализъм станахме от 5 млн. На 9. А 20 години демокрация станахме към 7. Колкото до бригадите - по принцип възрастта винаги се е вземала в предвид. Но и самото бригадирско движение не е българска измислица. Една от ключовите точки в политиката на президента Рузвелт е било бригадирското движение в САЩ - като опит да се противодейства на липсата на инфраструктура и безработица в страната. Огромна част от американската инфраструктура, особено в западните части на страната са изградени от тяхната форма на бригадите - и там идеологическага закалка е била съизмерима с нашата. Въобще това е била политика на държавите, когато с общи усилия се е развивала необходимата модернизация. А за България, която излиза от монархическия си строй с 80% селско население и 90% калдъръмени пътища, сринати градове от англо-американските бомби, 1 висше училище и няколко фабрички работещи на ишлеме това е било жизнена необходимост. Само си представете, че сега тепърва ни се налага да строим Аспаруховия мост, виадуците на Хемус или пък НДК. Та ние днес не можем да се оправим - представете какво е било преди 60 години и какви темпове на развитие са били достигнати. Факт е че това развитие е имало социална цена, но напоследък тя почна да се преекспонира по комичен начин.
13 Юли 2013 12:25
През 60 тегодини дадохме на руснаците,златото,в днешно време новите демократи със червени дупета продадоха България на Западна Европа и САЩ, и ако по онова време имаше наденица,щпеков салам,сирене,кашкавали яйца във всеки хладилник, сега подобно разнообрази е трудно да си набавиш с масовата заплата от около 400 лева. Да не говорим за онова сирене и онзи кашкавал,които нямат нищо общо с днешните ментета. Да има и качествена продукция,кашкавал от 13.00 лева нагоре,сирене от 8.00 лева нагоре. Само дето аз лично не познавам хора с посочените по-горе доходи да могат да си ги позволят. Лично аз ,не съм си позволила кашкавал вече почти 5 години.
13 Юли 2013 13:05
13 Юли 2013 13:12
Другаре, требе да се чете, а не да си говориме за бригадирския огън.
Я си вижте селските лидери, кви ливади са, тук:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1908269

Цоциалисти на среща с Рокфелер.
13 Юли 2013 13:35
...а самият парламент диша с един, понякога с половин бял дроб...


Бял дроб (на латински: pulmones и на гръцки: pneumon) е чифтен орган от дихателната система. Белите дробове не са два. Ако парламента диша с един бял дроб, значи диша пълноценно природосъобразно.
13 Юли 2013 13:36
България е прекрасна страна.
Само слепец може да не вижда това.
Политиката определя само малка част от живота - 5% максимум.
Така че никакъв Терминал 2 не ни е нужен.


Републиканец, благодаря ти за думите, братко! Поклон!
13 Юли 2013 13:49
Преди години 2000 - 2007 живях с една мома с деца на възраст от 12 до 20 годишна възраст. Та таз дама беше върла десебарка - костовистка и естествено отхвърляше бригадирското движение преди 10.11.89. И една вечер както обясняваше на децата си колко лошо е било по време на бригадите, накарах големия и син и дъщеря да питат своите връстници, колко от тях са плод на бригадирското движение!
13 Юли 2013 13:56
Силата на нашия народ винаги е била в търпението, трудолюбието и умението да се живее просто. Е, вярно е, че в днешно време една част от нас се смятат за много sophisticated и са над тези неща, но това е от глупост и нека им е простено. Ние неслучайно си я нямаме на български тази дума. Вместо това си имаме "учени глави", "хитреци" и "пъзльовци", според това какъв е конкретния клучай. Терминал 2 е за тях. А за останалите е просто - в чужбина се ходи на разходка, по бизнес или за учение, но тук се ражда, тук се жени и тук се мре. Предците ни са заровени в тази земя и не смятаме да ходим никъде, без значение как точно се казва държавата и какви точно управници се опитват да я разсипят. Каквото не ни харесва и е важно, ще си го оправим. И за пример ще дам, че ми се обадиха другата седмица да си правим пътя на балкана, кой с каквото може (разбирай с техника, пари и здрави мишци). Как да не е куражлия човек от такива неща?
13 Юли 2013 13:58
През 60-те дадохме на руснаците златото...

А през 2004-та, Кобурга го продаде на канадците от "Дънди прешъс металс", срещу мизерните 700 грама злато на всеки 100 килограма добив.
За да не останат по назад, през 2011-та ГЕРБ продадоха златото на Крумовград на същата цена пак на същата фирма.
Демокрадция та дрънка!
13 Юли 2013 14:43
За пореден път тази тема, за пореден път ще разкажа за домашния ни заек Феликс - наречен така в чест на Феликс Баумгартнер, защото скача много, не на Феликс Едмундович. Феликс е роден някъде в неволя, купен е от зоомагазин, целият му живот е бил в клетка и обгрижван от хора. Като му отворим клетката, излиза, тича, скача, радва се и се прибира в клетката да си чака паничката. На свобода едва ли ще оцелее. Ако имаше заешки форуми, щеше да възхвалява социалната сигурност на клетката, качеството на талаша, сеното и смеските за зайци, както и да е вечно благодарен на Манриковото семейство за грижите.
13 Юли 2013 14:53
Manrico,
няколко пъти тук си ни информирал, че си над 50-те.
Вярно ли е?
13 Юли 2013 14:55
Manrico,
няколко пъти тук си ни информирал, че си над 50-те.
Вярно ли е?

Само малко, де!
13 Юли 2013 15:27
Малко, но достатъчно.
Колкото да поемеш от соц-а и хубавото и лошото, и да разбереш че излязохме най-големите балъци сред всичките бивши сателити на СИВ и СССР-то.

13 Юли 2013 15:29
Двама братя, както си пасли стадото, взели, че задремали. Кога се събудили стадото го нямало. Тръгнали да го търсят. Единият хванал усойните пътеки и долища, а другия баирите. Търсили, търсили, по едно време този от баира се провикнал с колкото го глас държи- намерили ги бре братко-о-о-оооооо? А другият съвсем тихичко, под носа си- няма ги.Като не чул отговор, брата от баирите продължил да вика със се гърло, а другия все така тихо - няма ги. Ядосал се брата и започнал да вика- остави ги, утре ще ги търсим, оставиииии, оставкаааааа, а другия все така тихо- нямаааааааааа.
Така е като задреме човек, може да си загубиш добитъка, златцето да ти отмъкнат, дори и чужди сметки да плащаш, както се канят настоящите, да вземат заем.
Кажете не на дрямката, за да разтурим седянката
13 Юли 2013 15:43
Прякор щурчо
Вид Потребител
Теми 179- Покажи
Мнения 4831 - Покажи
Санкционирани мнения 0
Край на последна санкция 2013-06-27 20:00:00
Регистриран на 2012-08-24 14:50:45
E-mail stilus_tm@abv.bg

нужно ли е да се упражняваш под всяка тема и да задръстваш форума с еднотипните си глупости...
Ако си въобразяваш, че така изглеждаш умен, си се заблудил...
Ако ти плащат обаче, както и подозирам предвид продуктивността ти, добре заработваш...
13 Юли 2013 16:29
Бибче, верно е, че добре ми плащат, щото съм продуктивен.
Като те гледам, къде си ровичкала явно имаш некакви специални очаквания.
13 Юли 2013 16:45
За пореден път тази тема, за пореден път ще разкажа за домашния ни заек Феликс
Защо пък аз да не ти разкажа за онзи заек от щанда със замразена храна в Метро? Той няма име - роден е, за да бъде изяден - в смисъл да служи за нуждите на други. Чудя се колко неща от живота си обясняваш с подобно повърхностно мислене. Нищо, те тези дето не мислят много май водят по-спокоен живот.
13 Юли 2013 18:56
Истина е имаше и неподправен ентусиазъм. Хиляди хора работиха доброволно - някои за Родината, други заслепени от пропагандата, която беше масирана и непрекъсната и продължаваше и по време на самите бригади! Но имаше и другата страна - когато набираха доброволци, никой не смееше да откаже
Няма начин бонго-бонго от Конго да не се изтакова на метеното. Въпреки че съм по-късен аз си спомням този ентусиазъм. Никакъв страх не е имало, ако изключим студентските бригади всичко си беше доброволно. Но винаги, когато има такъв ентусиазъм има и отрицание към тези, които не са така ентусиазирани.
Това е статията, която е казала най-точно досега истината за тогавашното време.
Днес докато карах колата слушах предаването с д-р михайлов- и той каза много истини. Все повече ще се появяват точно оценки, както на миналото, така и на сегашното ни дериже.
13 Юли 2013 19:27
Няма начин бонго-бонго от Конго да не се изтакова на метеното. Въпреки че съм по-късен аз си спомням този ентусиазъм.


Особено ентусиазирани бяхме като копахме канала, където СЕГА са "Младостите". Там щяха да акостират параходите.
Па, като те пуснат , бързаш за баня, където чакаш поне час да влезеш с едни билетчето с номерче. Па, като спрат да пускат , че наближава времето да затворят и си чакал нахалост и като се върнеш у дома и няма вода да се измиеш (честичко я спираха), да знаеш какви радостни възгласи за Партията и Правителството бяха. на другата сутрин, пък, като дойдеше на инспекция оня плешивият глиган от ЦК - тогава направо ерекция от ентусиазъм получвахме.
13 Юли 2013 20:38
точно, ясно и на място. Това обаче не оправдава сегашните червени потурджии и помияри

както и:
В онези стръмни години страната ни се спаси от недоимъка и неграмотността, от разрухата и ранната смъртност, от безработицата и гладорията. Построени бяха множество заводи, язовири (само язовирите - към хиляда на брой), издигнати бяха нови училища, болници, читалища.

Авторът хубаво пише за чувствителността му към демагогияга, но защо я използва? Ако не беше СССР, нищо от горецитираното нямаше да е направено.
Криминални престъпници, излезли от затворите и по площадите на 8 и 9 септември 1944 не могат нищо да съградят, само да крадат.
13 Юли 2013 20:39
"Цоциалисти на среща с Рокфелер."

Щурав, не си спомням някой от Рокфелеровите или от Ротшилдовите да е идвал в България след 1989 г. Що ли? Да не би щото видяха с какви лумпени биха си имали работа and it's not worth the trip. А преди това идваха. И Франк Попов дойде, ама от де ще знаеш ти кой е Франк Попов.
13 Юли 2013 20:47
а, той и Р. Максуел идваше, както са идвали Ротшилдови и Рокфелерови, не е било заради умните тикви от ЦК, а заради някоя далавера с пари на народа чрез БКП.
13 Юли 2013 20:54
Това което тогава и там бе съградено от бащите ни, сега и тук попадна в лапите на червените олигарси. Затова децата ни утре ще са там, някъде. Където ще имат шанс да направят нещо за себе си, а не да чаката подаяния.
13 Юли 2013 21:00
Доста точна статия но е непълна.Както тогава така исега има и хубави и лоши неща.Въпросът е не можехме ли да оставим хубавите от социализма и към тях да прибавим и хубавите от капитализма.Вместо това взехме най-лошото от капитализма и затова сме стиганали дотук...
13 Юли 2013 21:38
Хубавото на социализма, като равенство, братство, солидарност и т. н. има почва за развитие само в семейството.
Извън него- разговори, размяна на стоки, обмяна на идеи, съгласие, договори, подписи......
13 Юли 2013 22:04
Па, като те пуснат , бързаш за баня, където чакаш поне час да влезеш с едни билетчето с номерче. Па, като спрат да пускат , че наближава времето да затворят и си чакал нахалост и като се върнеш у дома и няма вода да се измиеш (честичко я спираха), да знаеш какви радостни възгласи за Партията и Правителството бяха. на другата сутрин, пък, като дойдеше на инспекция оня плешивият глиган от ЦК - тогава направо ерекция от ентусиазъм получвахме.
Ама това беше останало от преди 1944г. в нашият град само свако ми имаше у дома баня, защото беше завършил в Аахен строително инженерство. Преди 1944г. народонаселението така се е къпело и така си беше поостанало. То и сега има останала простотия - на почти всички университети, новите тоалетни са с клекала.
Аз ходех на баня, когато имаше мач - мъжката баня беше винаги празна.
От друга страна ми липсва турската баня в нея наистена се изпотяваш и всички отрови излизат от кожата - сега само се обливаш.
Ти пък от плешивият глиган от ЦК си получавал ерекция, като си обърнал резбата по-добре някои по-млади да те вълнуват.
13 Юли 2013 22:14
Републиканец, "България е прекрасна страна. ....Отидете на планина, на море и ще забравите и за Станишката и за Доганя, и за Костовата Сашка"
На това отдавна е отговорил Захари Стоянов (по памет): "Когато чужденците идат в планината и започнат да хвалят природните чудесии пред бедните овчари, тези им отговарят: "Хляб ми дай, няма хляб, природните хубости не се ядат". Така е, ситият на гладния не вярва.
"Така че никакъв Терминал 2 не ни е нужен. Глупаво е да се зомбираме политически."
На който му е широко около врата, никаква политика не му е нужна, никакъв Теминал 2. Питай другите със заплати от 400 лв. Дето даже обувки не могат да си купят, за да идат на планина.
13 Юли 2013 22:17
Но дори и хлябът не е всичко. На който му се живее в миазмени изпарения (на обществото) и клозетна воня (политическа), може и да остане в България.
14 Юли 2013 06:22
Между тогава и сега всеки нормален човек избира Америка. Ни тогава, ни сега!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД