:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,188,473
Активни 122
Страници 36,863
За един ден 1,302,066

Пенсионната реформа отново се употребява в партизански и корпоративен план

Ранното пенсиониране не само не отваря място за млади работници, но и работи против тях
Иван Нейков
Решенията на управляващите по отношение на пенсионната система, които предвиждат замразяване на увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране, са повторение на старите грешки и пороци по отношение както на пенсионната реформа, така и на всички реформи. Приказките, които се изприказваха в предизборната кампания за това, че ще спрем пенсионната реформа, ще замразим възрастта, просто са приказки от типа: "Ще ви направим училище. Ама ние нямаме деца. Нищо, и деца ще ви направим." Т.е. няма абсолютно никакви разчети, никакви експертни оценки, направени предварително, на които да се базират предизборните обещания.Към електората отново се подходи почти като към малоумни:"Ние знаем какво искате, затова ви го обещаваме! Ама после ще го изпълним или няма, не ни питайте!"

Но сега вече, вкарани в капана от протестите, очевидно не биха могли да се забравят предизборни обещания и започва да се подготвя следващата грешка: "Не ни интересува какъв ще е ефектът от спирането на пенсионната реформа, след като сме го казали, ние трябва да го направим." Дори по време на първото заседание на Консултативния съвет се оказа, че на НОИ тепърва ще се възложи да направи разчети от ефекта на такива действия. Всичко това показва, че пенсионната реформа отново се употребява в партизански, корпоративен план. Най-тъжното е, че ефектът от подобни неразумни действия ще продължи след това с години.Това правителство ще сме го забравили, но минусите от него ще продължат да действатВ същото време стопирането на пенсионните промени не е в полза на идеята в бъдеще да се получават по-високи пенсии. Защото по никакъв начин по-малкото години работа, които водят до по-малко внесени осигуровки, при това върху ниски заплати, няма как да доведат до по-високи пенсии. Отделно по-големият дефицит в системата няма да позволи и политическо увеличение на пенсиите. А самият проблем с дефицита е като проблема с всяко блато - след като веднъж си нагазил в него, колкото повече мърдаш, толкова повече потъваш. Той поставя в зависимост размера на пенсиите от възможностите на бюджета. След като вече 60% от парите се осигуряват от данъци, а не от вноски, това означава, че размерът на пенсиите зависи не от броя на работещите и парите от осигуровките, а от това колко данъци започваме да събираме. В резултат на това мърдане в блатото ние ще продължаваме да затъване, защото с въвеждането на едно скрито ранно пенсиониране чрез замразяване на пенсионната възраст и стажние всъщност увеличаваме пенсионеритеА като увеличаваме броя им, дори при ниските пенсии ние увеличаваме разходите на НОИ. В резултат на което увеличаваме трансфера на бюджета. Заради това пък намаляваме парите за здравеопазване, за образование, за инфраструктура, за всичко, за което може да отидат тези пари, вместо да допълват бюджета на НОИ. А инвестициите в тези сфери са жизненоважни за осигуряването на заетост, защото за да имат хората работа, трябва да са здрави, да са квалифицирани, да има инфраструктура, която да им позволява лесно да стигат до работните си места, а на бизнеса - да се развива.

Искането да се премахне възрастта за пенсия на военните е отново отказ от достигнатите нива. Аз очаквам следващата стъпка да бъде продължаване на ранното пенсиониране на миньорите, после да се поиска ранно пенсиониране в селското стопанство заради тежкото положение там, после на лекарите... Изобщо кой каквото поиска, ще му го дадем.Откъде го даваш- от джоба си ли, или отново разрушаваш системата? Когато започнахме в 1998 г. да правим реформата през 2000 г., оценката беше, че сме закъснели с 20 г. Сега по този начин ни се подготвя ново закъснение с 20 г.

Другата илюзия е, че възрастните работници, като се пенсионират, ще освободят място за младите. Пълен абсурд е, че тази наивна идея се превръща в управленско решение. Младите пенсионери винаги са по-предпочитани от работодателите, отколкото младите работници. Те са по-квалифицирани, по-дисциплинирани, по-опитни в житейски план, по-лоялни към работодателя си и на всичкото отгоре са готови да работят при по-ниски заплати, защото имат алтернативен доход. Обяснението, че това, което се прави със замразяването на увеличението на възрастта, е в подкрепа на младите, е лъжа. Напротив, то е насочено против младите работници. Може да не го искат управляващите, но това се получава като краен резултат. На подхода, който се възприема, минусите дори не могат да се изброят.

Нещото, което трябваше да се направи, според общото мнение на повечето членове на Консултативния съвет, за оптимизиране на осигурителната система към социалния министър, е да се започне сцялостна система за отпускане на инвалидните пенсииТе си остават големия трън в петата на осигурителния модел и въпреки това отново не се търси решение за тях. В тази система вече няма нещо, което да не е сбъркано. Толкова много деформации са натрупани, че трябва да започнем съвсем отначало изграждането на модела. Просто цялата система на пенсиониране по болест е болна, проказата я е обхванала отвсякъде и това не може да се промени с малки корекции.

Трябваше да продължи възприетата схема от ГЕРБ, а разчетите показват, че даже трябва да бъде ускорена. Трябва да се оправи и законодателството за втория стълб. То не е довършено, а всички критикуват пенсионните фондове, че не управляват добре парите за втора пенсия, че не се получава този ефект, който всички очакват от тях. Първо, доходите замръзнаха, което намалява вноските по партидите. Второ, в страната няма инструменти, достатъчно атрактивни за инвестиране. Трето, бави се новото законодателно решение, свързано с намаляване на размера на таксите. Фондовете може да се дърпат, но когато има политическо решение, те ще са длъжни да се съобразят с него.

Ясно е, че Консултативният съвет не може да стане решаващ орган. Решенията се вземат от правителството, от парламента. Излиза, че експертизата е в експертния съвет, а пък решенията ще ги вземат неексперти. Това е много опасно като прецедент. И ако експертизата се ползва само като параван, както е при обществените съвети - елате тук, за да не викате по улицата, тогава няма голям смисъл от работата ни в съвета. Но ако наистина експертите вече не са в управлението, би трябвало политиците да са благодарни, че толкова много специалисти са готови да им помогнат с анализи и предложения. В този смисъл ние не чувстваме, че работим не напразно. Напротив, надяваме се, че най-най-после някой ще чуе тази експертиза.* Авторът е бивш социален министър, председател на Балканския институт по труда и социалната политика и член на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система.
Снимка: Борислав Николов
Хаотичните действия на различните управляващи нито ще повишат съществено мизерните пенсии, нито ще помогнат на младите да си намерят работа.
51
2998
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
12 Юли 2013 19:45
Този не знам как е бил министър - плещи големи глупости.
12 Юли 2013 19:56
№1, кое ти се струва, че е глупост?
12 Юли 2013 19:57
А пък колко хора споменават майка мууу
12 Юли 2013 20:00
Другата илюзия е, че възрастните работници, като се пенсионират, ще освободят място за младите. Пълен абсурд е, че тази наивна идея се превръща в управленско решение. Младите пенсионери винаги са по-предпочитани от работодателите, отколкото младите работници. Те са по-квалифицирани, по-дисциплинирани, по-опитни в житейски план, по-лоялни към работодателя си и на всичкото отгоре са готови да работят при по-ниски заплати, защото имат алтернативен доход. Обяснението, че това, което се прави със замразяването на увеличението на възрастта, е в подкрепа на младите, е лъжа. Напротив, то е насочено против младите работници.


12 Юли 2013 20:59
Ами глупости говори, не виждате ли? Да посоча ли някои:
Когато има висока безработица е глупаво насилствено да увеличаваш кандидатите за работа.
Какво да се прави с "излишните хора"? Ако не им даваш да се пенсионират, ще се наложи да им плащаш помощ за безработица. Умно!
Нямало пари за пенсии защото набраните от вноски не стигат. Елементарна сметка: ако за 40 години работа е взимано по 1/3 от заплатите, парите са достатъчни за 10 години след пенсиониране пенсията да бъде по-голяма от заплатата. Осигуряваните ли са виновни че държавата е откраднала парите? Оказва се че за се спаси държавата пенсионната възраст трябва да стане по-висока от средната продължителност на живота (те почти се изравниха!)
12 Юли 2013 21:04
Оказва се че за се спаси държавата пенсионната възраст трябва да стане по-висока от средната продължителност на живота (те почти се изравниха!)


Това е един деликатен начин да кажеш на хората да мрат.
12 Юли 2013 21:04
Прав е, разбира се. Навсякъде в Европа се отива към вдигане на пенсионната възраст поради застаряване на населението и ограничеността на възможностите на обществото да осигури адекватни пенсии. Това са реалностите независимо от желанието на бъдещите пенсионери и обещанията на управляващите.
Такова нещо като ниска възраст на пенсиониране и високи държавни пенсии няма.
12 Юли 2013 22:06
Неверни Тома, а какво става след като изтекат 10-те години? Знаете ли, че по времето на социализма бяха достатъчни 20 г. трудов стаж, за да получи човек пенсия? После може и 40 години да я получаваш. А откъде идват парите за социалните пенсии, за които не се изисква трудов стаж? А за няколкостотин хиляди инвалиди? А за пенсиите на военните, които работят 20-25г. и после получават 30-35г. пенсия, при това не малка? Струва ми се също, че не знаете, че за родените преди 1960г. пенсиите са изцяло разходопокривни - парите от данъците и осигуровките, събрани този месец, веднага се раздават за пенсии и едва от 2001 г. се появяват наченки на капиталова система, когато се събират пари в индивидуални сметки. Учудващо е колко много хора си мислят, че събраните от тях пари се пазят и умножават някъде, та те после да ги получат като пенсия! Нищо подобно, те веднага се дават на сегашните пенсионери! (Изключвам втория стълб.) Това е "гениалната" пирамидална схема на Бисмарк, която работи добре при прираст на населението(работещото!), но няма как да работи при намаляващо, застаряващо, затъпяващо и все по-малко работещо население.
12 Юли 2013 22:20
Щом и Иван Нейков насториха в глупак, режи и хвърляй, Български народе!!!...
12 Юли 2013 23:39
Пенсионна реформа требе да бъде следната:
Лични пенсионни партиди за секи бачкатор.
Който не иска да прави вноски, да си разкрива банкова сметка и да трупа лихви за старини.
Останалите, дето ще се гътнат млади и зелени, да си гледат живота и пет пари да не дават на държавата.
13 Юли 2013 04:00
Младите пенсионери винаги са по-предпочитани от работодателите, отколкото младите работници. Те са по-квалифицирани, по-дисциплинирани, по-опитни в житейски план, по-лоялни към работодателя си и на всичкото отгоре са готови да работят при по-ниски заплати, защото имат алтернативен доход. Обяснението, че това, което се прави със замразяването на увеличението на възрастта, е в подкрепа на младите, е лъжа. Напротив, то е насочено против младите работници. Може да не го искат управляващите, но това се получава като краен резултат. На подхода, който се възприема, минусите дори не могат да се изброят


Това донякъде е така, и 100% бих се съгласил с него, ако беше продължил с думичките "...където няма колективен трудов договор". Защото кажи речи във всеки един такъв има ограничаващо условие - да не се наемат пенсионери :-) Т.е., топката се прехвърля при профсъюзите и работодателите :-)
Обаче, г-н Нейков пропуска една друга възможност - един сравнително млад пенсионер на дърти години е много по-мотивиран да започне работа "на частно", да стане един вид дребен градски или селски буржоа, само и само защото разходите му за осигуровки са минимални (само здравни осигуровки), а отделно от това има сигурен доход (пенсия). Т.е. риска който може да си позволи е до спестяванията му.
13 Юли 2013 10:35
13 Юли 2013 10:41
Това е "гениалната" пирамидална схема на Бисмарк, която работи добре при прираст на населението(работещото!), но няма как да работи при намаляващо, застаряващо, затъпяващо и все по-малко работещо население.

Да де, но Бисмарк още тогава е определил възраст за пенсиониране 65 при много по-ниска средна продължителност на живота. Така, че за времето си пенсионната система е била много добра.
Освен това в много държави тези, които получават държавна пенсия нямат право да работят, т.е. трябва да избират дали да получават пенсия или да продължат да работят. В България по правило пенсиониралите се продължават да работят и да получават заплата и пенсия. Затова е и таз съпротива срещу вдигането на пенсионната възраст. То вярно, че пенсиите са ниски, но в сегашната ситуация няма как да станат и по-високи. Народът масово няма доверие в пенсионната система и който може се осигурява на възможния минимум.
13 Юли 2013 10:43
Популиска статия. Всички на БюДЖЕТНА ЗАПЛАТА да се пенсионирват на 58 години и да се назначават млади. Работещи пенсионери само в частния бизнес с по-високи данъци.
13 Юли 2013 11:15
ignis
12 Юли 2013 22:06

Приех 10години условно като средна продължителност на живот след пенсиониране. Преживелите след тази възраст получават пенсии за сметка на неполучените пенсии на починалите преди тази възраст (солидарност!).
Социалните пенсии са задължение на "социалната" държава и не е морално да се плаща от сметката за трудови пенсии. Всеки да си гледа правата и задълженията!
Приходно-разходната система е типичен пример на пирамида. Тя неминуемо се срутва някога. По чия вина?
13 Юли 2013 11:18
На бюджетна заплата само един от семейство и близки роднини - братя, сестри, деца, родители.
13 Юли 2013 11:34
Това правителство ще сме го забравили, но минусите от него ще продължат да действат
Абе и теб те бяхме забравили, ама минусите се помнят. Изпълзя за да изпльоскаш една купчина глупости и за да вкараш в оборот "партизански". Ако те пита някой, какво точно искаш да кажеш, ще има да ломотиш. Охлюв.
13 Юли 2013 11:38
Увеличаване на пенсионната възраст искат преди всичко тия с бюджетни заплати и по тоя начин няма да има места за младите.
13 Юли 2013 11:45
На този само като му видя името и ми идват едни цветисти...
13 Юли 2013 11:52
Той иска да си получава заплатата и да не се пенсионира.
13 Юли 2013 11:54
Пенсионна реформа требе да бъде следната:
Лични пенсионни партиди за секи бачкатор.
всъщност "земеделците " са били така до 74г. .Получили са се огромни диспропорции,но е факт ,че в някои ТКЗС са били постигнати значителни пенсии.Процента си го определяш сам и са по лична сметка.После ги "изравняват" с промишлеността(разбирай -национализират)и тоя ,който е отделял повече,и е имал повече трудодни остава "прецакан"-изравняват го и с "полегнала е Тодора".Държавата има навик да "бърка" в обществените" фондове-справка Дянков.Всъщност проблема не е в системата,а кой държи "черпака".
13 Юли 2013 11:55
и по тоя начин няма да има места за младите.
Ми да ги създават. Вместо да се чекнат по паветата, да четат, да пишат, да смятат, да правят бизнес-планове, да произвеждат, да наемат работници - то това е капитализъма. А пък младите, трябва да доказват, че могат да работят като старите. Секи случай, предпочитам да ме преглежда стар лекар, а не млад. За млада лекарка - ще си помисля.
13 Юли 2013 12:22
Може да отидете на стар лекат в частна болница.
Младите ще се учат в държавните докато се пенсионират.
13 Юли 2013 12:55
Този дано живее вечно само на една пенсия, резултат от собствената му пенсионна реформа, дано!
13 Юли 2013 13:19
Недейте му пожелава това. За такива пенсионна реформа е да работи с голяма държавна заплата колкото се може повече, а пенсията им сигурно няма таван.
13 Юли 2013 13:24
Да го пуснат в катун цигани, да го оправят едно хубаво!!! Говедо долно! Да живее с минимална пенсия, ама да не може да стигне до там да я получи! Гнида долна!!
13 Юли 2013 13:29
Нямам никакво съмнение,че въпросния пишман бивш социален министър ще работи поне до 90 години. Местенцето е хубав с блага заплатка. Ако е на мястото на някой в производството или пък в строителството,друга песен ще запее. Боклук.
13 Юли 2013 14:09
Огромният специалист е толкова зает да критикува правителството, че не казва нито дума за най-важният стълб на пенсионната система - без деца няма пенсии!
Така че, ако искате бъдещи високи пенсии, раждане на българчета му е майката! Раждане и възпитаване в това да остават в България, и да я променят така, че такива като Нейков да нямат изобщо думата.
Виждам, че авторът успешно претворява Западното верую - "Разделяй, скарвай и владей" в слова - постарал се е добре да скара пенсионери с млади работници, хора с тежки професии и такива с леки.
Явно не случайно е член на толкова уважавани Институти...
13 Юли 2013 15:04
Пенсиите въвежда Бисмарк,за да подрие социалната база на социалистите.Сега социалисти няма,за какво да се бъркат за пенсии.Това,че цял живот някои са давали,не значи че автора няма цял живот да взема......като му търсите местенце-долу в забоя да си докара силикоза и да пита за национализираните от Дянков професионални фондове.Опоскаха Сребърния,"приватизираха"и обезкостиха "производствените фондове" ,забравяйки че са създадени с труда и отчисленията на "излишните" пенсионери.Да оберем родителите си,да заробим децата си.Идеологията на 24 години пенсионна реформа.От Масларова насам.
13 Юли 2013 15:21
без деца няма пенсии!
Taka e! Затова от библейски времена до Бисмарк всеки е разчитал на децата си. Ако ги отгледа здрави, работни, уважаващи го - има на каво да се надява на старини. Ако не - да се сърди на себе си, а не на държавата.
13 Юли 2013 15:51
Нейков се опитва да обясни, че 60 % от пенсиите се плащат от държавния бюджет, а не от пенсионите вноски. Защото имаме лоша икономика - малко работещи и много чакащи да получават. Само най-тъпите АНДРЕШКОВЦИ не искат да го разберат това...Докарали сме се до факта - 100 работещи хранят 85 пенсионери....От 1980 год. държавата ни се краде чрез ВЪНШНО-ТЪРГОВСКИ предприятия, милионери - назначени от Лукановата клика, "разузнавачи" с застрахователни дружества, борци с бухалки, специални хора се напълниха с пари и валути от фалиралите банки, разбойническата идиотска приватизация облагодетелсва определени хора с 30 милярда долара, от тогава всичко го кара - "давай да крадем, че не остана"......Така и до сега, и сега е същото....СОЦИАЛНИ СМЕ!...И чакаме помощи....
13 Юли 2013 16:04
[Хинин,/b]прав си братко за всичко,ама нали тези неща ,които са ставали през годините носят подписи на конкретни лица
? Като няма нито един тикнат в кауша до сега.
13 Юли 2013 16:15

Човекът е напълно прав. Ако парите растяха по дърветата, пенсиите щяха да растат според реколтата ( въпреки, че се съмнявам, че и берачи на пари тогава ще има кой знае колко, защото все пак си е работа...стълби там, навеждания, протягане, па кошници...изобщо - трудоемко).
Не знам защо някои хора не могат да разберат една първична истина: Бюджетът е нещо като онези басейни в учебниците по математика в началните класове, които се пълнят от Х на брой тръби, и се източват от У на брой тръби...намерете за колко време басейнът ще бъде изпразнен.
Когато басейнът ти има повече и с по-голям диаметър У тръби, а броят, диаметърът и дебитът на Х тръбите постоянно намалява, е съвсем логично е този басейн да бъде изпразнен много скоро...не трябва да си Айнщайн да стигнеш до това заключение...всичките благи и социалногъделичкащи мантри са само приспивни песни...ама както гледам някои хора кълват на тях...лошото е когато настане "време разделно" и въпросът "Защо така, бе, Миме" дойде ребром.
13 Юли 2013 17:08
100 работещи хранят 85 пенсионери.
Да обаче тия 85 пенсионера са отгледали тези 100 работещи.
13 Юли 2013 17:23
Може и най-големите глупости да ръси човека, ама щом са срещу правителството на Орешарски ще го печатаме с черни букви и шрифт 18!
Само така, да видят те!
13 Юли 2013 17:25
изпразването става и със социалните пенсии и други социални плащания и се налага соплащане от бюджета. Но за последния ще е по-добре да се намали администрацията и вместо заплати да им се плащат пенсии. По- евтино ще е.
13 Юли 2013 17:35
gratzian
13 Юли 2013 16:15.
Не знам защо някои хора не могат да разберат една първична истина: Бюджетът е нещо като онези басейни в учебниците по математика в началните класове, които се пълнят от Х на брой тръби, и се източват от У на брой тръби...

Позна! Бюджетът на НОИ се пълни с 2 тръби- държавни дотации и пенсионни вноски, но се изпразва не само с трудови пенсии, но и със социални, инвалидни, "народни" (не знам сега как им викат), спасяване на държавния бюджет, подкрепа на на фискалния резерв и пр кражби.
13 Юли 2013 20:31
Никога пенсионната ни система не е била изцяло разходопокривна винаги е имало големи дотации от бюджета, и при социализма и сега. То това беше и една от причината за фалита на социализма. Сега пак може да се каже, че пенсионната ни система е една от причините за икономическите ни кризи.

Натисни тук
14 Юли 2013 07:12
Идеята е, че пенсията е плащане когато човек не може сам да се издържа.
НЕ Е ВЯРНО - 40 години хората плащат вноски от заплатите си за да получават пенсия независимо дали могат да се издържат сами или не.
Ако си внасяха тия вноски в банката после щяха да имат повече, отколкото им се дава като пенсия.
14 Юли 2013 07:29
Една средна бюджетна заплата е 3-4 средни пенсии.
Ако се свие администрацията ще има и пари за бизнеса, mick.
14 Юли 2013 08:56
podanichka - и да се свие администрацията, това пак няма да е достатъчно, просто защото имаме разходопокривна пенсионна система - работещите сега, плащат на сегашните пенсионери. При криза работещите намаляват, но пенсионерите не, даже искат по-високи пенсии, че и се увеличават. И това става за сметка на бюджета. За сметка на инвестициите в икономиката, в образованието, в здравеопазването.

Отделно пенсиите се смятат пропорционално на средния осигурителен доход в страната, но заради кризата и съкращенията, фирмите задържат по-високо квалифицирани и платени работници - така се получава по-висок среден осигурителен доход въпреки голямата безработица това допълнително товари бюджета. Защото пенсиите се смятат без въобще да се гледа колко пари се получават от осигурителни вноски и бюджетът трябва да доплаща огромни суми,така допълнително забавяйки икономиката в страната и вкарвайки я в по-голяма криза. Щото за да има икономика трябва поддържане на активите, трябва инвестиции, трябва работа и чак тогава производство и продажби и печалба. Както един земеделец, първо оре, после сее, след това тори .. и т.н и чак накрая жъне, това което е посял. И после продава продукцията си. Сега вместо да се оре, сее и т.н. парите отиват за пенсии. И квото остане отива за производство и икономика.

Всъщност сегашната пенсионна система - е прокризисна.

14 Юли 2013 09:29
Всъщност сегашната пенсионна система - е прокризисна.

Във всичките ти анализи липсва търсенето. Затова днес успя да създадеш нова теория.
Интересно дали осъзнаваш, че при всяка пенсионна система пенсионерите
потребяват част от БВП без да произвеждат, тоест както е модно да се съобщава, хранят ги работещите.

14 Юли 2013 09:41
Пенсионери е имало още от създаването на Българската държава. Да не би само у нас да има пенсионери!
Да се намалят драстично разходите за бюрокрация, чиновниците сами да си плащат осигуровките, да няма привелигировани пенсионери и ще има условия за бизнес, за образование, здравеопазване и т.н.
14 Юли 2013 09:49
Повтарям - пенсиите не са благодеяние - 40 години хората плащат вноски от заплатите си за да получават пенсия независимо дали могат да се издържат сами или не.
Ако си внасяха тия вноски в банката после щяха да имат повече, отколкото им се дава като пенсия.
Не бъркай пенсиите със социалните плащания!
14 Юли 2013 11:21
Къде изчезнаха пенсиите на хората до 89та година? Пенсионната ни системна по соц-а била разходопокриваща дрън дрън! Милиарди се "изпариха" след 89та, за да стане "разходопокриваща".....
14 Юли 2013 12:21
Живяхме в тоталитаризъм, жените се пенсионираха на 55г., мъжете на 60 г., младите специалисти задължително работеха по 3 години по разпределение по специалността... Намираха се пари за пенсии, имаше и работа. За да не се спекулира с размерите на заплатите- покупателната способност на населението като цяло беше много по- добра от сегашната. Беше лошо, вярно е.
Сега дойде хубавото. Мъжете и жените практически работят до средната продължителност на живота, ако въобще имат работа, трябва да са на работа с памперсите. Работа няма ни за млади, ни за стари, а за новозавършилите да не говорим. Мастити люде, докарали ни до това положение все обясняват, че няма пари. Но се събират пари в пенсионните фондове. Твърдят едновременно, че няма работни места и че ако старите се пенсионират няма да се отвори място за работа на младите...
Аз съвсем не отричам, че сега е по- добре от преди. Но сегашните като не знаят, не могат или не искат хората в страната да живеят нормално, да се трудят нормално и да си изживяват старините нормално да видят как са го правили по времето на лошото. Да видят как в страните на ЕС е организиран живота на хората, доходите им, социалната им политика. Не е трудно. Не е срамно като не знаеш и не можеш да питаш.
14 Юли 2013 12:54
Трябва даже преждевременно да се пенсионират хората като автора на статията
за да дойдат по-млади, по- кадърни и по-образовани да управляват държавата .
14 Юли 2013 13:52
podanichka - Пенсионерите потребяват най-малко. И реално почти не създават търсене над минимума. Повечето пенсионери са много пестеливи, и това не само заради липса на пари.

Не говоря за ранно пенсионираните здрави и прави хора, те се възползват от безумната ни пенсионна система. На 40 пенсионер... Сякаш друго не може да работи такъв човек.
14 Юли 2013 14:57
Да, прав си. Именно тези 40-годишни пенсионери източват системата. Сигурно за тези ранни пенсионирания все ни критикуват, но въпроса се подменя нарочно.
14 Юли 2013 15:18
Пенсионирането на хората работили по Категория е направо Обезсмислено .
Тези хора са направо прецакани .. работиш цял живот и ти отдържат пари от Заплатата
и точно когато трябва да се пенсионираш ...ти вдигат или Възраста или постовят ново условие
...Точкова система . След това ,като наближи времето да се пенсионираш ..пак вдигат Възраста .
Цялата работа е Пенсионирането ...никога да не се случи .
Работещите в тежки условия са приравнени с тези на човек работещ в Канцелария .
С няколко думи .. Пед*расти във власта .
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД