:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,262,921
Активни 110
Страници 21,066
За един ден 1,302,066

Поевтиняването на тока с 5% изправя ЕРП-тата пред "трилема"

Новите цени вещаят дефицити в енергийната система и съдебни спорове
МИЕТ
Икономическият министър Драгомир Стойнев (вторият от дясно на ляво) уверява, че поевтиняването на тока няма да причини проблеми и сътресения в системата, но звучи неубедително.
Цената на тока за бита наистина ще падне с около 5% от 1 август. В четвъртък след 10-часово заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране взе решение за новите тарифи, което вчера представи на обществения съвет по енергетика, ръководен от министър Драгомир Стойнев. Промените са в синхрон с обещанията на управляващите, но на практика вещаят дефицити и проблеми в електросистемата.
Намалението на цените за битовите потребители - второ след мартенското, отчасти ще стане чрез орязване на рентабилността на електроразпределителните дружества - средно от 12 на 7%. Председателят на УС на "Енерго Про" Пламен Стефанов коментира пред в. "Сега", че ситуацията изправя пред сериозен риск и трите ЕРП-та. "Новото намаление на цената ще доведе до годишни загуби за дружеството от общо 24 млн.лв.", предупреди той. "То ни изправя пред "трилема" - трябва или съвсем да спрем да инвестираме, или да се лишим от ремонти и да рискуваме мрежата, или да орежем фонд "Работна заплата", обясни Стефанов. Той посочи, че в компанията работят около 2300 души и че тя е задължена да прави инвестиции и ремонти. "Да обявим нулева година за присъединяване на нови мощности? Това означава да рискуваме да ни съдят", заяви експертът. От ЧЕЗ и ЕВН отказаха да коментират, преди да са се запознали с разчетите на ДКЕВР.
Само от мартенското намаление на тока "ЧЕЗ България" ще изгубят за година 42.9 млн.лв., около 35 млн.лв. ще е дупката в бюджета на ЕВН, а "Енерго Про" ще са на минус от 24.6 млн.лв., показват разчетите на трите дружества, с които в. "Сега" разполага. Отделно трите компании страдат от задължението да изкупуват зеления ток, тъй като НЕК, която трябва да им покрива тези разходи, бави плащания за десетки и стотици милиони. По тази причина австрийската ЕВН заведе иск срещу България в международния арбитраж, а вчера стана ясно, че и чешката "Енерго Про" стартира такава процедура.
Планът на ДКЕВР за поевтиняване на тока предвижда също част от разходите за скъпата "зелена" енергия да се покриват от приходи от продажба на парникови емисии. За целта обаче трябва да се направи специален фонд, а такъв изобщо не е създаден.
"Знам, че се очакват чудеса", обяви министър Стойнев пред обществения съвет. "Това ще го постигнем стъпка по стъпка и аз искам цъфтяща икономика, без армия от безработни, за съжаление реалността е друга", каза той.
Шефката на дирекция "Цени и ценообразуване" в ДКЕВР Лилия Младенова увери, че ситуацията не е драматична. "До този момент няма риск за никой от участниците в системата, защото тя е балансирана", обясни Младенова.

ГАФ
Таксата за износ на ток ще спадне от 34 на 12.13 лева за мегаватчас, като от нея ще отпаднат трите добавки - за зелена и кафява енергия и т.нар. невъзстановяеми разходи. Първоначално бе обявено, че таксата ще е 26 лева, което изправи на нокти бранша, но после се оказа, че била допусната печатна грешка. Трите добавки, които излизат от такса "пренос", няма да изчезнат, просто ще бъдат калкулирани в друга част по веригата - ще влязат в цената, по която НЕК ще продава тока, а тя от 1 август ще е с над 20% по-висока.

Новите цени за бита от 1 август
за кВтч в лв. без ДДС

ЕРПДНЕВНАНОЩНА
ЧЕЗ 0.15073 0.9415
ЕВН0.154560.946
"Енерго Про"0.16030.09752
47
3243
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
19 Юли 2013 19:30
ЧЕЗ - вън от България! Много добре направиха с поевтиняването на тока.
19 Юли 2013 19:32
ДНЕВНА НОЩНА
ЧЕЗ 0.15073 0.9415
ЕВН 0.15456 0.946
"Енерго Про" 0.1603 0.09752

Очички, очички, вие ли зле виждате, газетата ли се е заблудила, или пък декаревейците, обаче нощната тарифа на ЕВН и ЧЕЗ с пъти по-висока от Енерго-пройската
19 Юли 2013 19:38
Къде са умните и красивите да протестират?
Ще ми намалят те тока, мискини с мискини.
А и коледни добавки за пенсиите обмислят. Че и майчинството увеличиха.
Мафия! Оставка!
19 Юли 2013 19:58
Stern
19 Юли 2013 19:38
Успокой се, ще ти подаря 5 - те кинти с които ще се облажим като домакинство. И бъди сигурен , че това измислено намаление, ще ни излезе през носа. Цените на всички стоки и услуги - нагоре и 5-те пари ще изчезнат преди да си ги видял.
19 Юли 2013 20:05
Цените на всички стоки и услуги - нагоре

Тва като как и по каква причина?
И защо 5% надолу е лошо, а ония 16% до 40% нагоре щяха да са добро? Щяха да паднат цените на стоките и услугите, да?
19 Юли 2013 20:28
Цените на всички стоки и услуги - нагоре

Тва като как и по каква причина?
Ей така:
просто ще бъдат калкулирани в друга част по веригата - ще влязат в цената, по която НЕК ще продава тока, а тя от 1 август ще е с над 20% по-висока
19 Юли 2013 20:29
Бат Сали знае как да ги свали за месец с още 75%. Но само за някои.

-------------------------
дистанционен парламент


19 Юли 2013 20:35
Другаре, водихме борбата за национализацията на ерепетата. Ква я мислихме, ква стана.
19 Юли 2013 20:38
Светице,
Очички, очички, вие ли зле виждате, газетата ли се е заблудила
Казвал съм го и друг път. Тия нулите и десетичните точки за нищо ги нямат.
19 Юли 2013 20:40
И защо 5% надолу е лошо, а ония 16% до 40% нагоре щяха да са добро?
Защото ... Абе камунизите да се махкат!
19 Юли 2013 20:48
Абе какво парадирате тука с това намаление, цоциалисти убедени и зачервени?! Чакайте да видим тази работа как ще рефлектира на системата - а тя няма да е много добре! - щото тепърва ще има увеличения, дела и недомислици/гафове...
От опит знам, че всякае прибързана и непремислена активност по Стахановски не свърша положително, особено в икономиката, където веригата е на скачени съдове. Нали не сте забравили, че занапред ще се види дали това намаление не означава уволнение на работещи в системата, вкл. миньори - не няма да са много доволни и да протестират красиво и мирно -, загуби на фирмите на границата на фалита, компенсация с други фактори и най-вече - дела, вкл. в чужбина и срещу държавата.
Не искам да бъда разбран погрешно - и аз плащам висок ток с непосилна сметка, ама ако ставаше толкова лесно, щеше вече да е сторено.
Останалото е цоциализъм на прах, че да не горчи наведнъж+Мишо (би)л++++то на глас!
19 Юли 2013 21:51
Аз откакто съм се родил,не помня токът да е поевтинявал някога.
19 Юли 2013 21:53
"Новото намаление на цената ще доведе до годишни загуби за дружеството от общо 24 млн.лв.", предупреди той.

що не вземете да ги компенсирате от миналогодишната печалба, например? или трябва по закон да имате нормативно определена печалба?

То ни изправя пред "трилема" - трябва или съвсем да спрем да инвестираме, или да се лишим от ремонти и да рискуваме мрежата, или да орежем фонд "Работна заплата"

що за по-напреко не вземете да икономисате и от трите пера? по първите две е редно да се отнеме лиценза, а по третото ви чакат стачки. ако не ви харесва, ей го на Терминал 1, ей я на Калотина - прав ви път, крива ви пътека!

Терминал 2 не е за вас, той е за красивите, умните и ентелегентните. ще ги пращаме отвъд океана да се учат, да работят, да строят живота нов.
19 Юли 2013 22:32
За неразбралите обяснявам - н е е този начинът да се намалят сметките. Защо спряха преразглеждането на договорите с Марици-те ? Защо не търсят начини за измъкване от заробващите договори с ВЕИ - та и пр. От няколко години цената на тока е микс от куп компоненти, демек микс от много интереси, и не може ей така на парче да ни хвърлят прах в очите. Некадърно е . Всеки , който произвежда нещо - било стока или услуга, си калкулира повишената цена на тока в производството. И като отидете в магазина, ще ви изпапкат 5 кинти, за които писах по-горе. Не съм изненадана от факта, че лесно се лъжете. Но и когато се радвате, че са ви излъгали отново, и отново, ми идва в повече.
19 Юли 2013 23:34
Как да ги оставиш на власт, като те дърпат към "дискотеката" ???...
20 Юли 2013 01:11
що не вземете да ги компенсирате от миналогодишната печалба, например? или трябва по закон да имате нормативно определена печалба?

Що може и от тази година. Нъл имат 7.5 %, след намалението, възвръщаемост на капитала. Това е много повече от мижавите дватрийсе милиона.
То между другото тоя "капитал" ка па го не върнАха. Толкова години при 16% ли бяха норма на възврашаемост .....

Загледайте се в цените. Тези на енерго про са с около стотинка по-високи.
Това основно е резултат от скорошната препродажба.
Ако ЕРП-тата си сменят собственика примерно на 5 години, ние на всеки пет години ще купуваме по три ЕРП-та и че ги подаряваме.
Изобщо само заради това шайката на крадлив дедо трябва да се изправи до стената и да се разстреля.
А още колко поводи има ..... и далеч не само за тях.
20 Юли 2013 01:31
Ние искаме нещо просто

НИКОЯ ГАД ДА НЕ СМЕЕ ДА НИ ФАЛШИФИЦИРА СМЕТКИТЕ!

Никой мръсен идиот да не си помисля повече да ни разорява

Идиотите ни казват "5%"

Ние отговаряме

СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ !
20 Юли 2013 03:18
За цоциалистите е важно да кипи безсмислен труд. Само ги оставете на власт, те тока и без пари ша ви го дават. Само понеже ви обичат, ей тъй, вие да сте на далавера! Хубави хора!
20 Юли 2013 07:25
Това 5%-но намаление на ел. енергията е нова 95%-на лъжа, подплатена с 5% истина. Няма ли най-после да излезе някой да каже защо е необходимо чужди фирми да се разпореждат с нашата електроенергия и милиарди лева да изтичат от България навън, а милиони левове да отиват в джобовете на лобистите, подписали и подкрепящи тази изцяло корупционна сделка, една от причините за ниски заплати и пенсии и част от социалния геноцид над България. Няма ли най-после и ние да видим съдебен процес над лобистите и за ел енергия, и за златни залежи, и за безплатни бази на САЩ, и за всички други, както в Австрия в момента?! Ето важните мотиви за протести, но водачите им съзнателно ги насочват в друга посока, защото и те са забъркани до шия в корупцията, а такива са интересите и на чуждите им ментори. За това протестите служат изцяло на чужди интереси и във вреда на България.
20 Юли 2013 09:01
Дааааа, лошо нещо е да намаляват цената на електроенергията, лошо.

Довечера наш Сократ ще е с нов лозунг - лошият Станишев души добричките енергийни монополисти....
20 Юли 2013 09:03
24 милиона загуби? с толкова ще им се намали печалбата, защото са си заплюли колко да спечелят, а сега ще падне. няма коледни за чешките пенсионери.
20 Юли 2013 09:30
24 милиона загуби?

Не се ли появяваха редовно съобщения за 150, 200, 250 милионни загуби на ЕРП-тата? Сега само 24, 35, 42 млн.
Ха-ха-ха! Големи загуби, пък печалбицата им станала само 7%! Въх, горките! Да ги ожалиш направо!
Същото очевидно се отнася и за ВЕИ-тата. Да се надяваме - и за БатВаньовите "Марици".
Щото това са трите източника на намаление цената на тока.
Стойнев,
20 Юли 2013 09:33
То ни изправя пред "трилема" - трябва или съвсем да спрем да инвестираме, или да се лишим от ремонти и да рискуваме мрежата, или да орежем фонд "Работна заплата"
Тия не хич разбират от намеци!
Правителството съвсем вежливо им казва - "Вън от България! Това е нашата страна, не вашата!", те се жалват че им намалявали печалбата!
Не ни трябват такива ЧуждеСтранни "инвеститори"!
Нали сте за "пазарна" икономика, като не ви изнася - продавайте бизнеса заради спада на "пазара" - защо трябва НИЕ да плащаме печалбите ви? За да са добре чешките и немските пенсионери ли?!
Търсенето на услугите ви в България приключи!
За Орешарски, както и всички подкрепили решението в Парламента -
20 Юли 2013 09:37
Ха-ха-ха! Бабуинистите съвсем изперкаха! Вижте им постингите - цвърчене на червейче върху горещ тиган!
Зверски е лошо да се намаляват сметките и повишават доходите! Направо престъпно!
Ще си умра от смях!
20 Юли 2013 09:41
Туткалчев, според мен главния Бабуин не играе в отбора на бабуинистите, но много се старае да го прикрие.
"По делата им ще ги познаете" (с).
20 Юли 2013 09:42
Довечера наш Сократ ще е с нов лозунг - лошият Станишев ......

Не преживявай чак толку де ТИ влеза в тона, Ето "Станишев" се напна и успя да докара намаление наполовина на бокувуту, че и малко отгоре
Че мерките са "принудени", защото на хората им писна да плащат чужди сметки и откровено да ги грабят няма спор.
Въпроса е извън намалението, което безспорно е правилно, стъпките в правилната посока ли са.

да се намаляват сметките и повишават доходите!

Кои доходи бе Тути. Я Кажи да се порадваме.
Що за първолаците е помощ и то еснократна, за "майките" е социално плащане ...... да не говорим, че това е към 1% от исканото дигане на разходите.
Сигур са некои "предприемчиви".

Апропо ако ще намаляват "инвестиции" в умни електромери аз съм за. Направо да се коригира закона и да се върне старото положение, че електромерите са наша собственост. И без това не са платили и лев за тях, каквото беше законовото изискване, а почнаха да слагат манипулируеми апарати.
Та връща се старото положение, монтират се обратно електромерите на хората, а "умните" да ги правят каквото искат, продават подаряват. Даже може да не си искаме парите за тях. А те предполагам не са малко. Никой не иска обаче да каже колко са.
20 Юли 2013 09:45
Същото очевидно се отнася и за ВЕИ-тата. Да се надяваме - и за БатВаньовите "Марици".
Щото това са трите източника на намаление цената на тока.
Стойнев,

за да напише човек горните три реда то той трябва да е изключително тъп и неграмотен или пък да е свиден възпитаник на кутев. чудя се кое от двете е?
20 Юли 2013 09:56
Тъпите ЕРПта да млъкват! ЧЕЗ имаха 240 милиона ПЕЧАЛБА миналата година. А дотук печалбата им е намаляла с 40 милиона и сега ще да падне с още 20. Е не са ли нахални тия смешници?!?! На гърбът на остриганият български народ, тия нахалници тъпчат егати печалбата! Щели да фалират, нямали пари за инвестиции - ай сиктир бе боклуци мазни! Всичките им електромери лъжат като за световно! При всяко увеличение на тока с с малко, сметката нараства в ПЪТИ, при всяко намаление на тока с малко, сметката пада с МАЛКО. ДЕПМ. И на всеки, който плаче, че цените на тока падали с малко, и как 5 лв. били нищо - за много хора в БГ 5 лв. са всичко! Та и на вас ДЕПМ. А редакцията в устрема си да плюе правилтеството да внимава с негативизма по отношение на добрите неща, които се правят. Може да са малко, но все пак заслужават похвала.
20 Юли 2013 10:17
за да напише човек горните три реда то той трябва да е изключително тъп и неграмотен или пък да е свиден възпитаник на кутев. чудя се кое от двете е?

Мъдра бабуинистика! Главен аргумент - кутевчета! Дерзай, другарю бабуинист!
20 Юли 2013 10:51
Много ми е гот да ми намаляват тока - аз съм на климатици,и лято и зиме. Ама защо само с 5%,аз искам с 50% намаление. Искам и ЕРП-тата да бъдат изгонени от България - ако е възможно,де..! Ама не искам да ни осъдят в Европа за неустойки по договори сключени от корумпирани български правителства в полза на чужди държави..! Е, тогава как да стане това..? Не искам и България да се превърне в дискотека заради режим на тока. За това си има експерти енергетици. Един от тях изглежда е бат Сали от Самоков - местният цигански лидер,бъдещият български Обама..! Проблемът с енергетиката в България е много голям и много заплетен. И не може да се решава с показно намаляване на тока с политически предизборни цели. Най-лошото е че това намаление ще доведе до декапитализация на НЕК и до натоварване на бизнеса с високи сметки,което пък по веригата ще доведе до съкращаване и ликвидиране на работни места. Но на бат Сали му е през оная работа за това..! И при това е коалиционен партньор в рамките на БСП - ЕВРОРОМА/ДПС..! Значи е недосегаем(за прокуратура,за МВР,за съда и господа бога) за неговата тарифа - 20 лева за един месец,за самоковските цигани,независимо колко ток са похарчили..! Ех,мечти...мечти..,..за българите,де..! Та така,аз съм за намаляване на тока,но не искам в един прекрасен ден да го спрат изобщо заради енергетици като бат Сали..! Но се сещам веднага за една народна мъдрост - "Не е луд този дето изяжда баницата- луд е тоя дето му я дава"..!
20 Юли 2013 11:21
Енергийната система е най-важният, решаващият фактор за развитие на промишлеността, за развитие на държавата. Ако перефразираме известната фраза "В началото беше ... енергетиката." У нас тя беше докарана в такова бедствено състояние, от което няма излизане. И мисля, че това беше направено съзнателно.
20 Юли 2013 13:54
Като са на загуба "горките"ЕРП-та да вземем да купим акциите от тях за справедливата сума от един лев или от нас да мине 100% увеличение-за едно евро и да си ходят така наречените инвеститори по живо по здраво у европата и да оставят аборигените да се оправят сами!Щом 60-70 год.сме управлявали енергото то дано се намярят няколко некорумпирани човека да ги оправят за няколко години вече като държавна собственност!И тогава да ни съдят дядовия!
20 Юли 2013 14:24
Да фалират всичките скапани ЕРП-та м@№$ им мръсна. Да фалират и никога повече да не се връщат в България. Те си купиха по един остров с нашите пари, сега седнали да реват. Така ли реват в родините си или тихо, покорно изпълняват законите. Кожодери, ВЪН от България и полуострова!
20 Юли 2013 14:39
Довечера наш Сократ ще е с нов лозунг - лошият Станишев души добричките енергийни монополисти....

Не бой се, бе Калки!
Специално за теб ще сложа най-хубавичкия Станишко - онзи на пружинка.

Уф, бях сбъркал една буква, пък като знам какви буквояди имаме...
20 Юли 2013 14:40
Специално за теб ще сложа най-хубавичкия Станищко - онзи на пружинка.


Кой навива пружинката на Станищко да бори енергийната мафия цеца секса-прокопиев-вальо зл.
20 Юли 2013 14:48
Кой навива пружинката на Станищко

Едни казват - Моника.
Други - Вигенин.
Аз не съм им светил...
20 Юли 2013 14:56
Мъдра бабуинистика! Главен аргумент - кутевчета! Дерзай, другарю бабуинист!

еми след като отричаш да си кутевче, остава там първия вариант - дерзай.
20 Юли 2013 22:13
ЕРПтата ще фалират! След като се разплатят с дъщерните си фирми, източващи системата, след като изплатят комисионните и КОНСУЛТАНТСКИТЕ ХОНОРАРИ, след като вземат началниците хищните си заплати и....печалбата им ще стане със знак минус, мааму!...
20 Юли 2013 22:22
Скок-подскок, а?! Кой не скача, а?! Държавата лош стопанин, а?! Що се не радвате на демокрацията, бе, нещастници, пардон, щастливци?!...
20 Юли 2013 23:31
Ами няма изход, бае Тодоре.
Да беше започнал навремето планът Живков, можеше да стане по-другояче.
А сега... Кой от БСП беше го казал: "Който си въобразява, че няма да строим капитализъм..."
20 Юли 2013 23:40
На месечна сметка за ток от 40лв. преди намалението, след намалението(-5%) 38лв. Ще се видят с пари хората!
21 Юли 2013 08:52
Ще се видят с пари хората!


А сега сметни с колко пари щяха да се видят след предвижданото от предишните увеличение с от 16% до 40%.
21 Юли 2013 10:24
А сега сметни колко пари щяха да направят с увеличението от 16% до 40%, което се очакваше от предишните.

Не мо`е да сметам нещо което се е "очаквало да стане"! Щом някои могат, сa....?
21 Юли 2013 10:52
Са какво?
Харитонова: Дружествата искаха нарастване на тока с 40%
На базата на сега съществуващите закони за определянето на цените на енергията и отчитането на заявените предложения от енергийните дружества трябваше реално цените да нараснат близо 40%- на всички ни е ясно какво безумие е тази цифра. Това заяви по време на изслушването в НС по въпросите на енергетиката председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова, предаде репортер на БГНЕС.

Към 1-ви април всички енергийни дружества подадоха своите нови цени за енергия - стойностите, които енергийните дружества поискаха за увеличаване на цените ние качихме на сайта като публична информация, за да има прозрачност. Експертите започнаха работа по определяне на цените по сега съществуващата нормативна уредба и на базата на техните разчети има изготвен доклад, който не е разгледан в комисията, посочи Харитонова. Средната цена на енергията, според доклада, трябва да се повиши с 16%, което също е безумно, посочи тя. Увеличението с тези проценти за периода от средата на тази година до средата на другата се дължи и на друго - заради изкупуването на квотите въглеродни емисии, посочи Харитонова. Вярно, че цената им падна, но от друга страна делът на електрическата енергия от ВЕИ чувствително е нараснала. Миналата година са заложени разходи за него за над 360 млн.лв., а сега при разчетите на НЕК сумата е 1 млрд. 225 млн., което е огромна сума, констатира Харитонова. Това количество трябва да бъде задължително изкупено, което значи, че тези огромни средства ще увеличат допълнително цената на енергията. Налагат се законови промени, за да може да се отговори на обществените очаквания, е позицията на Харитонова.


Та сега, с промените в закона, безумието е предотвратено. Но можеше и да не е, щото нали... 2 лева не са пари, а протестиращите можели да си го позволят.

21 Юли 2013 12:15
ДОБРЕ!
21 Юли 2013 15:31
Та сега, с промените в закона, безумието е предотвратено.

Намалението е в интервала 12-15 процента. В две стъпки. Само втората (по малката) е след законови промени и от това правителство.

А дали това е пътя, за нормализиране цените на ел. енергията.....
21 Юли 2013 21:26
Намалението е в интервала 12-15 процента.

намалението за матрябла е около 4,5 %, ако гледаме само пряката цена. реално имаме увеличение от близо 7-8%, като отчетеш 500 милиона, които трябва да се налеят от бюджета...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД