:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,035,655
Активни 123
Страници 19,660
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Протестите няма да престанат и след като падне правителството

Шансовете на Реформаторския блок са в това да реформира отвътре партиите, които се коалират, и да излъчи ново поколение политици, смята социологът Цветозар Томов
СНИМКА:"СЕГА"
Цветозар Томов
Доц. д-р Цветозар Томов е социолог и университетски преподавател. Роден е през 1954 г. в Плевен. Завършил е журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Занимава се със социология от 1986 г. От 2002 г. е управител на социологическа агенция "Скала". Ръководи катедра "Критическа и приложна социология" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". В края на 2011 г. подава оставка в знак на протест срещу присъждането на званието "Доктор хонорис кауза" на футболиста Христо Стоичков.

------

- Доц. Томов, приемате ли като адекватно решението на председателя на Народното събрание Михаил Миков да закрие НЦИОМ? Като един от неговите създатели как оценявате досегашната дейност на центъра?

- Не мисля, че е най-доброто решение. Съгласен съм, че работата на НЦИОМ не е да измерва рейтинги и да прави електорални прогнози, а да проучва социалните ефекти от законодателната дейност на парламента. Но центърът еволюира в тази посока, защото такава беше политиката на поредица парламентарни ръководства спрямо него. Беше изваден от структурата на Българската академия на науките, беше ликвидиран научният съвет на института и отпадна изискването той да бъде ръководен от хабилитиран човек с утвърдена научна биография. Политиците искаха институтче, което да им произвежда числа, да прави пиар на силните на деня под социологическа маска и си го направиха такова. Сега пък искат да унищожат собственото си произведение. НЦИОМ може да бъде реформиран, ако представлява екип от доказани специалисти и се върне към основната си функция - изследване на социалните ефекти от законодателната дейност на Народното събрание.

- Трябва ли държавата да прави проучвания на общественото мнение? Ако да, защо и кой може да ги поеме на мястото на НЦИОМ? Може ли тази дейност да бъде аутсорсвана на частни социологически агенции?

- Въпросът е какви са проучванията на общественото мнение, които прави един такъв институт. Дали се интересува от това как засегнати социални групи възприемат една законодателна промяна, или от това колко му е голям рейтингът на Бойко Борисов и на Сергей Станишев. Частните социологически агенции и досега правеха повече и по-качествени социологически проучвания от НЦИОМ.

- След тежките предизборни скандали, които разтърсиха социологическата гилдия, можем ли да кажем, че българската социология също е засегната от политическата корупция? Какво е състоянието на социологическата наука у нас на фона на останалите хуманитарни науки?

- Отговорът е "да". В България няма зона на публичността, която да не е засегната от политическа корупция. Но далеч не всички социолози са такива. В България има добра социологическа школа, няколко университетски катедри, които поне на ниво учебни програми предлагат напълно отговарящо на западните стандарти обучение. "Мръсничкият" имидж на социологията се дължи преди всичко на няколко души, които правят пиар под социологическа маска.

- Според вашите наблюдения затихва ли вече протестната вълна в страната? Ще остави ли някакви трайни следи в българската политика и гражданското общество у нас?

- Тази протестна вълна няма да затихне. Протестът се превърна в ефективно средство за гражданска изява и това е едно от най-значимите постижения на обществото ни. Протестите не са насочени само срещу това правителство и няма да престанат, след като то падне.

- Стабилизираха ли се вече правителството на Пламен Орешарски и новото управляващо мнозинство в парламента?

- Правителството на Орешарски няма достатъчно обществена подкрепа. Поради това няма и как да се стабилизира. Мисля, че е невъзможно да изкара мандата си.

- В тази връзка как оценявате възможността за предсрочни парламентарни избори? Реалистични ли са лансираните от някои политически сили заявки за вот през май или септември 2014 г.?

- Убеден съм, че предсрочни парламентарни избори ще има. Убеден съм и в това, че те ще бъдат скоро. По-конкретен не мога да бъда. В този смисъл заявките за предсрочни избори през 2014 г. са напълно реалистични.

- Нови избори биха ли изменили съотношението на силите в парламента, или само ще възпроизведат статуквото?

- Зависи. Не може да се каже отсега. Но ако възпроизведат статуквото, следващото правителство също няма да е стабилно и ще влезем в цикъл на политическа нестабилност.

- Какви са шансовете на Реформаторския блок да се превърне в пълнокръвен политически субект? Може ли да спечели гласовете на десните избиратели в битка с ГЕРБ?

- ГЕРБ е конюнктурно политическо явление и ще остане такова, докато единствената спойка в тази организация са жаждата за власт и популярността на лидера й. Конюнктурна беше и претенцията на ГЕРБ да е новата българска десница. Хората от Реформаторския блок ще сбъркат, ако водят битка с ГЕРБ за гласовете на десните избиратели. Шансовете им са в това, да реформират отвътре партиите, които се коалират, и да излъчат ново поколение политици, необременено и неизцапано с власт.

- Как гледате на проекти, лансирани от нови за политиката фигури, като Саша Безуханова и Илияна Раева? Имат ли електорален потенциал и в кои обществени слоеве може да бъде търсен той?

- Като на опит за ловене на риба в мътна вода. Общественото желание за цялостна подмяна на днешния политически елит е много силно и това ще води до нови и нови опити за създаване на нови политически проекти. Засега не виждам някой, който би могъл да успее.
52
5536
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
12 Август 2013 19:57
Абе хубаво говори човека, но шансовете от младите поколения да поникне свестен елит са нищожни. Прекалено много време атмосферата беше такава, че хората, които биха свършили работа се отдалечаваха от организираната политика, сега там са готови да се върнат само заинтересованите да се хранят от нея, да се хранят на дребно и професионално. Това изглежда добре само за миг, ако познавате такива ще разберете какво ме притеснява - казано в преносен смисъл "те всички са поети дето не са любили и художници дето на вън не са излизали". Все пак назрява обстановка, в която може да кристализира и нещо различно, да се привлекат малко напълно неизвестни в момента хора, но хора с хъс да правят неща, които не си и помисляме. ПРоблемът в такъв сценарий е, че той е точно каквото ни е нужно за бързо озмъкване, но това измъкване струва пълна промяна на живота на "обикновените" хора в много по-голяма степен, отколкото този на "елита". За сега протестите показват ситуацията - хората искат "елита" да е виновен и да се махне или поне промени, но ако някой им каже "и вие", ще го изритат и съответно нищо няма да се случи. Надявам се да има втори опит за това от Иван Костов, но не мисля, че е доста вероятно, може пък да има и някой скрит по-добър от него някъде ... да се надяваме.
12 Август 2013 19:59
Общественото желание за цялостна подмяна на днешния политически елит е много силно


Нема начин да не стане. Въведе ли се мажоритарната система за избори, сума ти партийни кратуни изхвърчат.
12 Август 2013 20:26
Думата "реформа " трябва да се използва внимателно. Буквално тя означава "промяна на формата" и съвсем не означава, че новата форма ще е по добра от старата. Има други думи, като "оптимизирам", "усъвършенствам", "подобрявам". Използвайте тях. Уж сте висшисти, уж сте доценти, уж сте професори, пък такива прости работи не знаете. Реформата може да води до отрицателен ефект.
12 Август 2013 20:26
Думата "реформа " трябва да се използва внимателно. Буквално тя означава "промяна на формата" и съвсем не означава, че новата форма ще е по добра от старата. Има други думи, като "оптимизирам", "усъвършенствам", "подобрявам". Използвайте тях. Уж сте висшисти, уж сте доценти, уж сте професори, пък такива прости работи не знаете. Реформата може да води до отрицателен ефект.
12 Август 2013 20:29
Депутатите трябва да могат да се уволняват по електронен път от избирателите.
12 Август 2013 20:38
Протестите няма да престанат и след като падне правителството

Не е искрен, не е искрен ...
Падне ли правителството, протестите ще престанат незабавно, защото няма да има пари за протести.
Впрочем, протестите ще престанат и без падане на правителството.
Правителството на Орешарски няма достатъчно обществена подкрепа.

Не е искрен, не е искрен ...
Правителството на Орешарски няма подкрепа на ГЕРБ, СДС и президента, но тези субекти въобще не представляват населението, така че отсъствието на подкрепа за правителството от тях въобще не означава, че правителството няма обществена подкрепа.
12 Август 2013 20:44
Изредиха се няколко вълни "нови лица" - СДС (и те бяха нови 90г), величеството и Новото време, ББ и &. "Някъде чакат Годо пък ние си гоним Михаля"!
12 Август 2013 20:44
Ааа, това е един от малкото искрени и свестни хора с позиция и характер.
Това са негови думи: "„колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем“.
12 Август 2013 20:57
Хората от Реформаторския блок ще сбъркат, ако водят битка с ГЕРБ за гласовете на десните избиратели. Шансовете им са в това, да реформират отвътре партиите, които се коалират, и да излъчат ново поколение политици, необременено и неизцапано с власт.


Като рекох аз тук преди време "Реформаторе, реформирай себе си!" чут не бях. И що да бъда? "Червен боклук" някакъв си ... Е, СЕГА Томов го казва, дано него чуят. Ама ... надали. Да чуваха думи на мъдрия, тихо изречени, не би били на хал такъв, що кантар го не хваща.
12 Август 2013 20:59
Позиция и характер? Май в минало време...То и медии имаше с позиции и характер...
------------------------------
Блогът на Генек
12 Август 2013 20:59
Правителството има солидна подкрепа : 1. от олигарсите 2. от циганите, чиято единствена работа е да се размножават - майчински и социални помощи, детски и т.н 3. турци, които не знаят български , но знаят номера на догановата бюлетина 4.абдалите на сидеров, които чакат 1000 лв. заплата 5. пенсионерите - за 10 кинта > 6. една армия чиновници , която ще продължи да си спи по бюрата на топло ,тихо и не зле платено /предвид нищоправенето им/ 7.комунисти в тежко страдание от изгубения соц. рай 8. всякакви далавераджии за които средата ще е като за жабата - родното блато.
Г-на Томов нищо не е казал за студентите си, но пък и журналистът не го е питал. Къде е резултатът от труда му? Няма ли достойни млади хора, с потенциал...все пак цяло едно поколение тръгна по пътя през тези 23 г.
12 Август 2013 21:03
Така е, Калина , защото някои освен да преподават, за нищо друго не ги бива. Силата е, когато теорията се знае, но и умението за практическото й приложение е налице.Трябва да знаеш Питагоровата теорема, но даскалът трябва и да те научи, как чрез нея да определиш разстоянието между 2 точки от двете страни на селския микроязовир.
12 Август 2013 21:55
Хората от Реформаторския блок ще сбъркат, ако водят битка с ГЕРБ за гласовете на десните избиратели. Шансовете им са в това, да реформират отвътре партиите, които се коалират, и да излъчат ново поколение политици, необременено и неизцапано с власт.


Интересно, към кои избиратели ще трябва да се обърне т.нар. "РФ", ако не към десните ? Едва ли към левите, предполагам. Остават малцинствата и ... негласуващите.
Но идеята, че РФ ще успее да си изработи ново публично лице, което да привлече тъкмо политически пасивните, ми се вижда .. хм, да кажем - наивна. Начело с *****-та Кунева и завършения опортюнист Радан, който вече даде заявка за единомислие с Герб ("ние имаме един и същ електорат" направо не ги виждам.

Колкото до "необременени и неизцапани с власт" - да припомня старата поговорка за малкото прасе и новият началник.
12 Август 2013 22:10
Абе да попитам ... Само на мен ли ми намирисва туй на ... троцкизъм? Не, не само заради перманентния характер на (революционния) протест. Повече заради тезата, която прозирам, че обществото ни е неспособно за позитивна трансформация извън контекста на (перманентен) протестен натиск. Троцкизъм пар екселанс
12 Август 2013 22:16
Не мисля, че ляво- дясно е от значение, то е по- скоро декларативност някаква си, която само наивниците вземат под внимание. Става дума за лъжци или по- малко лъжци, крадци или пладнешки разбойници, непукисти или тепегьози.И т.н. Избирай, народе, дали да те тъпчат или ритат.
12 Август 2013 22:39
Slava
12 Авг 2013 20:59

Забрави една мощна, все още здрава, национално и социалноотговорна и поради това - опасна прослойка - собствениците на средни и малки фирми, докарани до ръба на фалита и отчаянието от мракобесната политика на БорисовДянков. Прослойка, която с надежда очакваше да падне ГЕРБаджийското правителстово и да бъде заменено от един прагматичен и смислен екип.
Та тази прослойка /все още/ подкрепя Орешарски. И ще допуснеш велика грашка ако я туриш в един кюп с цигани, мързеливи чиновници и АТАКАджийски псевдонационалисти. Тия хора по митинги не ходят - нито пред НДК, нито по паветата - нямат време и сили. Събират парче по парче разпиления си двайсегодишен труд и се мъчат да съживят компаниите си. Има ли ги тях - и България ще я има, и теб ще те има. Няма ли ги...
12 Август 2013 22:54
Ще прескоча останалите разсъждения, тъй като те нямат нищо общо със социологията, като изключим НЦИОМ в дескриптивен смисъл. Протестите са насочени, обратно на твърдението на Томов, точно срещу това правителство. Правителството не е паднало, нито е тръгнало на избори, затова продължаващите протести се родеят с жанра фентъзи. Протестите са цветна революция и нямат друга цел, освен изборите, гражданският натиск е заблуда на човека с рационалното мислене, който се мъчи да открие логика в случващото се. Но логиката на сегашната цветна революция въобще няма за цел гражданското общество или смяната на отношенията между общество и държава. Това ми напомня, че Харта 2013 беше тотално маргинализирана от протестите и съзнателно пратена в девета глуха за сметка на интелектуалните искания за "оставка" и интелектуалните нагласи като "червени боклуци". Това е самата истина - ако в началото на протестите сме слушали по радиото Томов и Мирослава Тодорова, сега слушаме неизвестни за нас хора (понеже те са известни за други, не за нас), като цяло мрънкащи и зациклящи индивиди, които въпреки всичко не са повече от десетина, които дават интервюта по всички видове медии. Ние сега сме свидетели на маркетинговата част на цветната революция, но опитите за представяне на опозиционния лидер се провалиха тотално и затова сега цялото общество - непротестиращи и протестиращи, сме заложници на некадърността на Изпълнителя на цветната революция да изкаже нещо членоразделно, освен да се бута пред колите като умствено увреден човек, който не знае какво е кола. Разбира се, при цветната революция Изпълнителят не съвпада с Възложителя (Спонсора). Тази терминология наподобява понятията в клиничните изпитвания, така че спокойно можем да кажем, че сегашното изпитване проверява някаква хипотеза, която за нас, уви, е все още неизвестна. От интервюто можеха да се чуят много по-интересни неща в тази насока, но явно има нежелание да се разискват определени теми.
Протести, които ще продължат без всекидневните сценарии от учебника за цветни революции, без предварително изградената комуникационна мрежа с цел цветна революция, без участието на хора, които канализират потока човешка маса, която не е в час, че се провежда цветна революция - тези протести са нереални и неосъществими, освен ако няма основания за гладни бунтове и реална икономическа криза. Казвам реална криза, а не размахването на плашилото на икономическата криза за всяване на страх. Протести ще има след евентуалните избори в неизвестно засега време, когато организаторите на цветната революция се изправят в лице с неизгодни за тях резултати, а резултатите задължително ще бъдат неизгодни за тях. Кулминацията на цветната революция е обявяването на "фалшифицирани резултати" и намесата на демократичните държави и международната общественост и в частност САЩ.
Но до момента времето не работи за протестиращите. Тиквата сам отбеляза, че протестиращите се направиха на маймуни без успех.
12 Август 2013 23:54
Залезът на Харта 2013 за сметка на "аматьорските" плакатчета с 2-3 думи е съвсем закономерен. Това наблюдение вероятно ще се потвърди през следващите месеци. Хартата съдържа тежки езикови конструкции и смътни образи като експертни комисии, плутократичен модел, демократична легитимност. Тази стратегия просто не върви за цветната революция. За да превърнеш хората в тълпа, за да заличиш индивидуалното дори при хора с по две висши образования, е необходимо нещо по-просто, което въобще не се нуждае от обсъждане, например "Оставка" и "червени боклуци" - нула обсъждане, всичко е разбираемо. Колкото повече се повтаря простото послание, толкова повече се насажда стереотипът и тълпата става все по-монолитна. Дори не е нужно да се плаща на много хора, защото тълпата се зарежда сама от себе си. Ако в нормални условия ще ви изглежда невъзможно да накарате един образован и възпитан човек да реве "Оставка" и да обикаля 4 километър като тролей, то след създаването на тълпа вече може да накарате същия човек да прави всичко - да лази на четири крака, да мучи като крава и каквото ви хрумне, ако това послание е кратко и ясно и се възпроизвежда от тълпата по метода на Гьобелс. Превръщането на индивидите в тълпа съзнателно отбягва логиката. Създава се митология, която няма нищо общо с истината, например възстановка на Френската революция, бутане на Берлинската стена - вярвате ли, че някой човек на 20 години наистина се интересува от това и намира някакво послание в това? Те не се интересуват в реалния живот, но когато се превърнат в тълпа, обичайните логически вериги престават да действат.
Виждате един хипнотизиран човек, например, жалко е да се каже, професор по средновековна философия, който тропа по масата и крещи: "Не искаме нищо друго, освен оставка". Той не може да отговори на въпроса какви са неговите следващи цели, единственото му послание е това, което е наизустил в тълпата: "Оставка". Тълпата нямаше да е тълпа, ако се стреми към рационалното и диалога. Вие дори виждате жената, която е била омбудсман на София и е медиирала между държавата и гражданите, а сега същата жена се изправя като безмълвен пън, като парче живо месо пред автомобила на депутата, и това се смята за достойно поведение. Какво повече да се каже? В морален смисъл падението е пълно - да загърбиш разума, за да се чувстваш като биволица на браздата, нещо подобно. Най-добре ще си представите тълпата, която е продукт на цветната революция, ако сте чели "Клетка" на Стивън Кинг - индивидът сам е нищо, не може да произнесе две свързани думи, но в тълпата се превръща в нов антропологичен вид (всъщност зомби). Това са протестите на умните и красивите. Едва ли е нужно да се казваш Густав Льобон, за да видиш истината.
13 Август 2013 00:41
Забрави една мощна, все още здрава, национално и социалноотговорна и поради това - опасна прослойка - собствениците на средни и малки фирми, докарани до ръба на фалита и отчаянието от мракобесната политика на БорисовДянков. Прослойка, която с надежда очакваше да падне ГЕРБаджийското правителстово и да бъде заменено от един прагматичен и смислен екип.


Селските тарикати, които укриват данъци и осигуровки и за които спазването на правилата е "мракобесие"... Нормално е на подобни цървули кочината да им е по-мила. Много от изрядните хора на бизнеса участват или най-малко подкрепят протестите - успешни предприемачи и мениджъри, чиито подчинени ги уважават.
Ама няма страшно, сега като изгоните умните и красивите в чужбина, пък и особено, ако изпъдите и "колонизаторите", та и останалите да няма къде да работят като бели хора, ще ви останат грозните и глупавите да си се радвате взаимно. Само дето няма кой да купува стоката - пенсионерите пари нямат, а и няма кой да бачка - циганите и необразованите не умеят нищо, че и ги мързи.
13 Август 2013 00:57
Васик,
13 Август 2013 03:26
Заглавието и подзаглавието са доста подвеждащи.

Българската обществена наука е в пълен колапс, липсва й почти всякаква способност за съждение. В цивилизования свят има наука "социология" и има polls. Те не са едно и също нещо. Рolls са търговия, не наука, нагаждат се. Но и самата "реалност" зад polls е нещо напълно субективно, идеологическо (илюзорно), формирано от телевизора.

Не само НЦИОМ беше правилно ликвидиран, но и всички търговци, които правят polls, да не говорим за тия, които спекулират мошенически с името "Галъп", следва да бъдат лишени от правото да правят политически polls, а да си гледат само търговията. Политически polls трябва да се правят само от академични колективи, с научна методика, под ръководството на утвърдени учени, свободни от всякакъв партиен spin, a техните резултати трябва да се публикуват значително по-рядко, за да се даде възможност на управляващите да реализират и по-дългосрочни идеи и програми, а не да робуват всекичасно на "рейтинги".

Една от причините за световната финансова катастрофа от 2008 г. беше, че абсолютизирането на краткосрочната перспектива - курсът на акциите ден за ден - караше ръководствата на корпорациите да живеят също ден за ден и да взимат погрешни в дългосрочен план решения.

Провалът на летните протести, въпреки цялата медийна истерия, разочарованието на наивниците, които бяха употребени от ГЕРБ и сините партии, антипатията у мозинството българи към протестиращите по жълтите павета ще доведат до затихване на протестите поне за известно време. Дискредитирането на ГЕРБ, сините, техните кукловоди олигарси и техните медийни, рекламни и интелектуални оръдия в очите на хората ще направи много трудно за тях да организират нови мащабни изпълнения. А и мерките на правителството за повишаване на доходите трябва да донесат известно успокоение пред отоплителния сезон.

Летните протести съвсем не бяха "гражданска изява", а бяха голяма крачка назад след февруари в развитието на гражданското ни общество. Гражданско общество се появи именно сред противниците на протестите, но и то не без големи недостатъци.

Орешарски има достатъчна обществена подкрепа, и ще има много широка подкрепа, ако изпълнява решително задачите си - разкриване престъпленията на ГЕРБ, вкарване на върхушката им в затвора, чистка на калинките, реформа на медиите и неправителствения сектор, грантовете за наука и изкуства, импийчмент на Плевнелиев, както и повишаване на доходите, реиндустриализация и независима външна политика.

А по-важното е, че няма да има кой да свали Орешарски и защо да го свали. Пропадна гръмко един доста сериозен, ако и адски некадърен, опит на група олигарси, централни медии, ГЕРБ с президента, сините партии с техните грантови "говорещи глави" да свалят Орешарски. Всички те сега ближат рани, а някои от тях изобщо нямат бъдеще. ГЕРБ е пътник, "новите десни проекти" са умряла риба във водата, а старите сини партии са напълно неспособни на нищо. Работата не е в новите хора, а в старите идеи. Няма никакъв шемет и за минимално развитие на идейната основа на синьото.

Томов е достатъчно възрастен, учил е при социализма и е изучавал доста време марксизъм. Защо тогава не използва марксистки анализ? Обективно задачите пред България сега са леви - преодоляване ограниченията на пазарния фундаментализъм. Виждаме, че и голяма част от населението смътно разбира това. Каква ще я вършат нереформирани пазарно-фундаменталистки десни партии на власт сега?

13 Август 2013 06:03
Наивница
12 Авг 2013 22:39
albin, ти е отговорил/а . Писала съм и друг път за бг бизнес. Виж архива.
13 Август 2013 06:58
albin, ти е отговорил/а

Съображение с фразеология, съдържаща "Селските тарикати", "подобни цървули", "кочината да им е по-мила", "грозните и глупавите", "циганите и необразованите не умеят нищо" по принцип не може да бъде отговор на нищо, защото човек, който употребява такъв сленг, не е адекватен.
Въпреки това, да видим идеята на albin.
В тази идея "Успешните предприемачи и мениджъри" = "умните и красивите" = калинките = местните лапачи, а изводът е, че без такива лапачи обществото ще загине.
Втори извод е, че обществото ще загине и без електро- и водоразпределителни чуждестранни концесионери, и без дистрибуторските им вериги била, лидъл, кауфланд итн, т.е. без чуждестранни лапачи.
Идеята на albin е тъпа, защото нито едно общество не се крепи на лапачи (консуматори), били те местни или чуждестранни.
Всяко общество се крепи на наречените от albin селски тарикати, които укриват данъци и осигуровки и за които спазването на правилата е "мракобесие", т.е. всяко общество се крепи само върху наличието на хора, които създават повече отколкото консумират, и по тоя начин остава нещо за консумация и на лапачите. Бясната (и необоснована) омраза на коментатора albin към такива хора го е накарала да изрече гнусната лъжа, че създаващите нещо "укриват данъци и осигуровки". В действителност те са единствените, които плащат данъци и осигуровки, което позволява съществуване и на лапачи (консуматори).
Фразеологията на коментатора albin и коментатора Slava е една и съща, което е намек, че и коментаторът е един и същи.
Идеята на albin естествено не заслужава отговор. Търках си клавиатурата само като поздрав към коментатора au_bon_pain и покана да пише по-често.
13 Август 2013 07:03
Slava
13 Авг 2013 06:03

Обърнах към теб и мислех, че с аргументи /и собствен изстрадан опит/ мога да насоча мислите ти и в малко по-друга посока, защото предполагах, че срещу себе си имам хомо сапиенс. Оказа се, че съм се излъгал. Извинявай.
...А в архива ти няма да гледам.
13 Август 2013 07:06
starbucks
13 Август 2013 08:05
Залезът на Харта 2013 за сметка на "аматьорските" плакатчета с 2-3 думи е съвсем закономерен. Това наблюдение вероятно ще се потвърди през следващите месеци. Хартата съдържа тежки езикови конструкции и смътни образи като експертни комисии, плутократичен модел, демократична легитимност.

Не съм съгласна.
Нищо закономерно няма в този залез, ако става дума за залез, разбира се. Те наистина са експерти в различни области и работата им е чрез знанията си да създадат нова законодателна основа за нормално демократично развитие на държавата. Заявиха работа по групи и навярно работят в тази посока, надявам се да излязат и с продукт, който да противопоставят на сегашното законодателство поне в няколко основни сфери, основно - в съдебната. Това - първо. Второ - заинтересованата пропагандна машина направи всичко възможно да ги омаскари и тях - като се започне от спиране появата им в медиите (?) и се стигне да лепване на етикета "соросоиди"(разбирай национални предатели), щото са учили в чужбина, работили и комуникират с международни организации. Много лесно е внушението, че са платени от някого при условие на обща нагласа, че всичко е платено в родната ни страна - ако не от олигарсите, то от външни сили (макар че платените от нашите си олигарси не участват в конкурси за спечелване на проекти, нали?). А и колко хора са склонни да прочетат нещичко в конкретна сфера и получат цялостна представа за значението и смисъла на това, което искат. Трето - тези хора наистина нямат опит в политическите интриги на всички партийни централи,изредили се до сега. Не мисля и че имат политически цели, съдя по списъка на имената им - те са професионалисти и искат живот и работа по правила, а не партийна обвързаност. Едва ли за тях е трудност да трансформират идеи в критерии, процедури и действия. Но трябва да бъдат и чути, за което им трябва трибуна и хора с политическа нагласа да работят в такава посока.. Случайно подбраните и хванати в крачка хора на площада от репортери обслужва интересите на ония, които врякат: "Ние сме, няма други, които знаят какво искат и как да го постигнат. За срещите в МС с "протестиращи" няма и да говоря, те са прозрачни.
Firmin, троцкизъм е разбира се в контекста на ленинизма и "Вся власть советам".
13 Август 2013 08:15
ttp://segabg.com/img/i_laughing.gif[/img]Натисни тук
13 Август 2013 08:16
Нови избори тотално променят политическият пейзаж.
Който не го разбира е недоучляк.
Сегашното правителство се крепи точно на 50% + колкото дадат от Атака.
В следващият парламент няма Атака и дори един загубен мандат е смъртоносна рана за дует ДръндарХерсон.
А няма да е един, вервайте ми.
Затова бягат от избори кат гяволи от тамян.
13 Август 2013 08:47
Ако в нормални условия ще ви изглежда невъзможно да накарате един образован и възпитан човек да реве "Оставка" и да обикаля 4 километър като тролей...

васик - много добро попадение, поздравления !
Изцяло поддържам написаното от теб снощи
13 Август 2013 09:25
- Какви са шансовете на Реформаторския блок да се превърне в пълнокръвен политически субект? Може ли да спечели гласовете на десните избиратели в битка с ГЕРБ?

- ГЕРБ е конюнктурно политическо явление и ще остане такова, докато единствената спойка в тази организация са жаждата за власт и популярността на лидера й. Конюнктурна беше и претенцията на ГЕРБ да е новата българска десница. Хората от Реформаторския блок ще сбъркат, ако водят битка с ГЕРБ за гласовете на десните избиратели. Шансовете им са в това, да реформират отвътре партиите, които се коалират, и да излъчат ново поколение политици, необременено и неизцапано с власт.

- Как гледате на проекти, лансирани от нови за политиката фигури, като Саша Безуханова и Илияна Раева? Имат ли електорален потенциал и в кои обществени слоеве може да бъде търсен той?

- Като на опит за ловене на риба в мътна вода. Общественото желание за цялостна подмяна на днешния политически елит е много силно и това ще води до нови и нови опити за създаване на нови политически проекти. Засега не виждам някой, който би могъл да успее.


Правилното е да се разменят отговорите на тези два въпроса.

- Какви са шансовете на Реформаторския блок да се превърне в пълнокръвен политически субект? Може ли да спечели гласовете на десните избиратели в битка с ГЕРБ?

- Като на опит за ловене на риба в мътна вода. Общественото желание за цялостна подмяна на днешния политически елит е много силно и това ще води до нови и нови опити за създаване на нови политически проекти. Засега не виждам някой, който би могъл да успее.


и втория с леко изменение

- Как гледате на проекти, лансирани от нови за политиката фигури, като Саша Безуханова и Илияна Раева? Имат ли електорален потенциал и в кои обществени слоеве може да бъде търсен той?

- ГЕРБ е конюнктурно политическо явление и ще остане такова, докато единствената спойка в тази организация са жаждата за власт и популярността на лидера й. Конюнктурна беше и претенцията на ГЕРБ да е новата българска десница. Хората от Реформаторския блок новите партии ще сбъркат, ако водят битка с ГЕРБ за гласовете на десните избиратели. Шансовете им са в това, да реформират отвътре партиите, които се коалират, и да излъчат ново поколение политици, необременено и неизцапано с власт.13 Август 2013 09:28
Васик
13 Август 2013 09:37
Протестите са насочени, обратно на твърдението на Томов, точно срещу това правителство.

Именно!
Като подкрепям изцяло написаното от теб, Васик, за характера и целите на протестите, не мога да се съглася за Харта 2013 и нейните автори. Смятам тези хора не за културна и смислена алтернатива на протеста, а за негова съставка, за част от идеологическата подготовка при провеждането му. Това си личеше от съдържанието и стила на Хартата - тя очевидно бе продукт на внимателно и продължително осмисляне, съгласуване и шлифоване, а не документ ex promptu. Хартата трябваше да е идеологическият темел на протеста, а авторите й - духовните му наставници. В този смисъл появата й в самото начало показваше, че е била част от сценария.
Ама Хартата с нейната интелектуалност се биеше с изискванията за пълното зомбиране на Х.У.И.-тата при протести тип "Типинг пойнт", което ти така добре си описал. Поради това протестът се превърна в синкретично животно от рода на Сфинкса с криле на орел, тяло на лъв и глава на човек, което нито може да лети, нито има мощта на лъва, нито интелекта на човека. Битието му се състои единствено в стоене на ръба на пропастта, задаване на безумни гатанки и изяждане на хора.
В България митологиите винаги са били на почит и уважение.
13 Август 2013 10:16
В България митологиите винаги са били на почит и уважение.


Колко си прав!
13 Август 2013 11:54
Васик, чудесно!
13 Август 2013 12:15
Червен_Боклук

Всяко общество се крепи на наречените от albin селски тарикати, които укриват данъци и осигуровки и за които спазването на правилата е "мракобесие"


Егати червения боклук...
13 Август 2013 12:21
13 Август 2013 12:26
овца последна
12 Август 2013 20:29

Депутатите трябва да могат да се уволняват по електронен път от избирателите.


Моето предложение е още по-радикално - да се уволняват с щракане на пръсти.
13 Август 2013 12:33
Моето предложение е още по-радикално - да се уволняват с щракане на пръсти.


Дзен коан.

Учителят: Покажи ми звука от щракане с един пръст

Ученикът: (Вади пищов и гръмва учителя си)

13 Август 2013 12:47
Фирмин, приемам щракането с един пръст като революционно и продуктивно.
13 Август 2013 13:08
Протестът се превърна в ефективно средство за гражданска изява и това е едно от най-значимите постижения на обществото ни.


Абе, знаех си аз, че туй протестът е едно ... ВДНХ.

Айде ВДНХ да не е, ама Пловдивски панаир алиас. Техническия.

Отиваш, разхождаш се, разглеждаш ... Техническите и технологични достижения ... На техниките за обществена манипулация и водене на психологическа война. Ами да! вие какво си мислете. Ако гледате и можете да виждате, ще установите прелюбопитни "фракции" мними протестници. Протестът бъка от ... PSYOPs оперативници. От една страна тези, които са наети и работят за това протестът да върви и то - в правилната посока. От друга страна, тези, които са изпратени да наблюдават и контролират първите - най вече агенти от ДАНС. От трета страна, обучаеми - студенти, курсанти и курсисти на практика, изпратени от преподавателите си да трупат "полеви опит", пък и да трупат материал за курсови и дипломни работи. Самите им преподаватели и те - публикации им трябват, монографии се пишат. Весела компания! Чат пат протестът е уважен и от сахиби от ембасито и други амбасади. И те ... оперативници. Просто минават, да посъберат впечатления от първа ръка за ... грамите си. Да бях с таланта на един Йеронимус Бош, Боже, каква картинка щеше да се получи! Чакаме есенното издание на панаира. Ще е феерично!

13 Август 2013 13:12
albin
13 Авг 2013 00:41

да се беше кръстил "калинка" да те разберем.
Само от написаното в тоя пост става ясно, че си мислиш, че хляба расте в магазина...
13 Август 2013 14:38
да се беше кръстил "калинка" да те разберем.
Само от написаното в тоя пост става ясно, че си мислиш, че хляба расте в магазина...

Хич не си губи времето да дискутираш каквото и да било с герберските помияри облазили и този форум ...
13 Август 2013 15:10
Червен_Боклук
13 Авг 2013 06:58
Не ставай смешен. нямах време да пиша дълги тиради, след като поне 2 пъти вече съм ги писала. Затова и заради
НАИВНИЦА
ще напиша 2 изречения.
Масово бг бизнес крие доходи, плаща занижени осигуровки, назначава некадърници или непрофесионалисти, за да им плаща минимума. Масово с бизнес се занимават хора, които нищо не разбират от това, което правят. Някога някъде са чули за фирми и са се наредили, но от всяко дърво свирка не става. Изключително некоректни отношения с клиенти - като селска далавераджийница. Всеки ден съм в потрес , че се налага да работя в подобна среда. Айде стига толкова...единствения начин по който се спасявам засега е с адвоката. Четете, учете, стажувайте, пък тогава опитвайте с бизнес.
Ще подмина личните квалификации, аз не си ги поозволявам никога за никого от този форум! Обикновено говорят за този , който ги е написал.
13 Август 2013 17:12
Какъвто народа, такъв и бизнеса му, както и политиците. Никой не ни е виновен за хала, в който се намираме.
13 Август 2013 18:52
А стига бе?
Костов невинен ?
13 Август 2013 19:21
Ще подкрепа тази политическа сила,която въведе финладски модел на управление. Практически липсваща корупция,малка и ефективна администрация. Ивестиции в образованието и науката ,подомагане на малкия и средния бизнес,развита социална система,нормална поляризация на доходите/не като у нас/,и наистина достъно и добро здравеоазване.
13 Август 2013 22:07
Локомотивът на доднешния ни преход изгоря и "депото" праща Нов...
Все още сме във времето си, Васик ! Каквото трябва, То ще се случи и без да си го обясняваме по "лошата", школска метода...
Иначе казано, преодолеем ли синдрома "обективност/обективизъм", който ни мори, всякак ще сетим, че сме потеглили...
13 Август 2013 22:09
13 Август 2013 22:16
Масово бг бизнес крие доходи, плаща занижени осигуровки, назначава некадърници или непрофесионалисти, за да им плаща минимума.

Наистина е странно в каква сфера работиш. Кой ли е тоя, дето сам ще си реже главата...
13 Август 2013 22:20
suhar мили, от 12 Август 2013 20:26, ,
Да беше ти светнало, че досега се ослушваме и поради твоето хсъображение...
Реформата, от която се нуждаем, няма да дойде сама !
Трябва да я свършим сами, но и заедно, на база на новият ни Опит и повече Мъдрост...
Макар и бавно, Андрешко остава в мъглата зад гърба ни !!!...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД