:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,034,408
Активни 100
Страници 18,413
За един ден 1,302,066

Ветото на президента развихри буря в чаша вода

Аргументите за актуализацията на бюджета са неубедителни, а бързото й приемане зависи само от готовността на депутатите да пожертват ден-два от ваканцията си
Георги Ганев
Спорът между правителството и президента стана много интересен. Министерството на финансите даже публикува предварително становище по бъдещото вето на държавния глава. Което е същото, като президентът да даде становище по още неприети от парламента закони.

МФ говори за неотложността на корекцията на бюджета поради явно тотално незабавна нужда от погасяване на просрочени задължения, извършване на социални плащания и намаляване на тежестта за крайните потребители на ток от субсидиите за определени типове възобновяеми източници. Дали са до секунда неотложни, не е ясно.Няма конкретен списък на просрочените задължения- от кой бюджетен разпоредител са просрочени, по какви договори и защо са просрочени, към кого са просрочени, размерът на всяко едно от тях, кога е възникнало и, разбира се, ясен график за погасяване на просрочията. Няма конкретно обяснение, след като тежестта на субсидирането на някои възобновяеми източници ще се сваля от крайните потребители на ток, на чии плещи ще бъде сложена - все пак все някой трябва да понесе тази тежест, нали? Тя няма как да изчезне.

В становището на МФ се казва, че "липсва гъвкавост в частта на разходите по бюджета". Но ние добре помним, че служебното правителство размести доста неща в разходната част на бюджета, без да променя закона, което означава, чесамо преди три месеца гъвкавост е ималоДосега никъде, на никакъв език - от неформален до тежко експертен - днешният щаб на МФ не е обяснил защо тази гъвкавост, която очевидно е съществувала, вече я няма. Не оспорвам истинността на това твърдение, но то по никакъв начин не е защитено с точни цифри, обяснения и конкретни аргументи. Когато става въпрос за промяна в държавния бюджет, гражданите на една държава определено заслужават подобно обяснение.

МФ сочи осем аргумента защо ветото на президента би имало лоши последици. Първият е, че ветото щяло да отложи приемането на актуализация на бюджета за септември и влизането й в сила за октомври. Не е вярно. Президентско вето, наложено в първата десетдневка на август, означава, че актуализацията на бюджета може да бъде приета в средата на август и да влезе в сила три дни след публикуването й в "Държавен вестник", примерно някъде в последната десетдневка на август. Поради това и ветото не може да "постави под риск разплащането на социалните помощи до края на годината". Под такъв риск може да го постави единствено нежеланието на депутатите да прекратят отпуската си за ден-два.

Друг аргумент - 22 000 деца с трайни увреждания нямало да могат да получат увеличени помощи с 28 лева на месец от 1 август заради ветото. Не е вярно. Законът за изменение на Закона за държавния бюджет беше приет на второ четене на 2 август и стигна до президента едва на 5 август. Следователно единственият начин децата с трайни увреждания да получат увеличение от 1 август е този закон да има обратна сила. Ако законът няма обратна сила, а ветото бъде преодоляно бързо и законът бъде публикуван веднага в "Държавен вестник" (дори ако трябва в извънреден брой), тогава децата ще получат увеличение от ... 1 септември. Със или без президентско вето, ако законът има обратна сила, децата ще получат увеличение от 1 август, ако няма - от 1 септември. Единственото, което може да забави увеличението за децата с увреждания, е нежеланието на депутатите да прекратят отпуската си за ден-два.

Вторият аргумент е, че работниците нямало да получат ваучери за храна за 40 милиона за идващия есенно-зимен сезон, защото, видите ли, квотата вече била изчерпана"поради недобре разчетено бюджетиране"Оставяйки настрана очевидния камък в градината на Калин Христов (служебен министър на финансите, бел. ред.), това означава, че 40 милиона е трябвало да се харчат постепенно за цялата година, но са се изхарчили фактически много по-бързо, за половин година. Като оставим настрана и въпроса за целесъобразността на тези ваучери като политика изобщо, излиза, че в първата половина на 2013 г. в джобовете на българите са се влели доста повече милиони левове от предвиденото ... и въпреки това МФ твърди, че икономическият растеж е много слаб. Същият този МФ твърди, че е важно за икономическия растеж подобни 40 милиона бъдат изхарчени през втората половина на годината. Нека обобщим: според МФ изхарчени с десетки милиони в повече през първата половина на годината не са имали никакъв положителен ефект. Но когато изхарчим 40 милиона лева в повече през втората половина на годината, тогава ще има осезаем положителен ефект. Нещо не се връзва, или имаме някаква промяна в дълбинната структура на икономиката някъде в средата на годината. Не че не е възможно, но хайде да видим данните и аргументите за това.

Третият и четвъртият аргумент са, че уязвими групи няма да получат 8 милиона лева и държавата няма да може да стане коректен платец. Въпросът към тези два аргумента е същият като при първия: каква е разликата, ако актуализацията на бюджета влезе в сила към края на август вместо в началото на август?Пети аргумент е просроченият ДДС,което "в началото на мандата беше 320 млн. лв". Началото на мандата е 29 май 2013 г. Последните данни на финансово министерство за просрочия са до 31 март. Там ясно се вижда, че задълженията на централния бюджет са за малко над 100 милиона. Обаче тези данни са за други просрочия към фирми, данните за невъзстановения ДДС не се публикуват, те са тайна за българските граждани. Но важен детайл е, че невъзстановеният ДДС в момента е само към фирми, на които се прави инспекция и ревизия. Докато съществуват канали за източване на ДДС и МФ се бори с тях и прави ревизии и инспекции, ще има невъзстановен ДДС. Да се сведе невъзстановеният ДДС до нула означава МФ да престане да проверява за ДДС измами!

Аргумент 6 - че щяла да се блокира бюджетната процедура, базата за "определяне на устойчиви фискални цели" и актуализацията за средносрочната прогноза, е въпрос към парламента - от него зависи президентското вето да бъде преодоляно в рамките на август.

Седмият аргумент е единственият напълно смислен. Но и тук ветото не пречи. Да, непредвидената емисия от 800 милиона през февруари изчерпа предвидения в бюджета буфер за емитиране на нов дълг при нужда.Разумно е да има буферПри положение че ще има струпване в началото на 2014 г. на плащания по дълга и на авансови земеделски плащания, които пък ще се покрият по-късно през годината, разумно е МФ да може да разработи една емисия, с която да посрещне тези плащания. Но нищо не пречи на МФ да започне да го прави отсега. Подготовката на подобна емисия отнема поне месец-два. Дотогава президентското вето ще бъде преодоляно, а законът - публикуван и влязъл в сила.

Накрая аргумент 8 - обичайните витиевати и преплетени взаимоотношения на българския с европейския бюджет. Единственото, което може да се каже по въпроса, е, че в цялата точка 8 става въпрос за октомври или ноември. А президентът може да отложи Закона за бюджета от август за август. Дали актуализацията ще влезе в сила през август или в по-късен месец, зависи от парламента!

Така че нито един от аргументите не може да обясни какво му е толкова страшното, ако актуализацията на бюджета влезе в сила в последните 10 дни на август вместо в първите 10 дни на август. Това е максимумът, с който ветото може да отложи нещата. Всякакво друго забавяне ще е решение на парламента и на управляващото мнозинство.ПО ЗАКОН

Правото на вето на президента му е дадено от конституцията. Ако конституцията искаше той да не може да налага вето по бюджетните закони, щеше да го спомене изрично. Тя не го е споменала. Следователно той има право да налага вето на бюджетните закони. Всеки е длъжен да се съобразява и да спазва конституцията, в която и днешните министри се заклеха преди малко повече от два месеца.* Текстът е от блога на Центъра за либерални стратегии
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Финансовият министър Петър Чобанов и шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев наложиха спешно приемане на актуализацията на бюджета непосредствено преди ваканцията на депутатите.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
След като Росен Плевнелиев наложи вето върху актуализацията на бюджета, пред президентството последва рехав протест от привърженици на управляващите.
54
3742
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
12 Август 2013 19:42
Много интересно. Но все пак и това заслужава внимание: Който поръчва музиката... . Натисни тук
12 Август 2013 19:49
* Текстът е от блога на Центъра за либерални стратегии

СЕГА, моля сложете това в началото на това словоблудство, за да не ни губите времето. Другата ми препоръка е да махнете снимката на този соросоид. Прилича на някой от мутантите на герб.
12 Август 2013 20:03
Колкото да сучете и да увъртате, колкото да мажете с големата бадана, ясно е, че защитавате със зъби и нокти финансовата политика и бюджета на Дянков. Защо тогава го плюхте три години и половина, бе, мушмороци? Само за спорта ли?
12 Август 2013 20:09
Правото на вето на президента му е дадено от конституцията. Ако конституцията искаше той да не може да налага вето по бюджетните закони, щеше да го спомене изрично. Тя не го е споменала. Следователно той има право да налага вето на бюджетните закони. Всеки е длъжен да се съобразява и да спазва конституцията, в която и днешните министри се заклеха преди малко повече от два месеца.


Авторът да беше пояснил защо се е наложило да завърши с тази вметка. Или сам не е бил убеден в аргументите си, които впрочем почиват на абсурдното съждение, че след като президентът наложи светкавично вето (кога пък му остана време да вникне в тънкостите на бюджета), парламентът ще се събере също светкавично и светкавично (без обсъждане?) ще отхвърли президентското вето (а ако не?) и тогава всички предвидени в актуализирания бюджет плащания ще могат да се извършат от края на август.
Очевидно това не става така на практика, така че горното усилие да звучи логично, дрънчи на кухо.
12 Август 2013 20:21
За Ганев , за статията За лъжците от новата тройна
12 Август 2013 20:21
Форумници, моля за повече коментари към текста и по-малко към автора и института, който представлява.

Г. Ганев

12 Август 2013 20:32
Че какво да му коментираме на текста? Коментирахме бюджета Дянков, сега да повтаряме ли?
12 Август 2013 20:33
Текстът изцяло изхожда от необходимостта от актуализация. Свенливо не говори за неизпълнението на приходната част, през запетая споменава за заема на Дянков, смотолевя нещо за ваучери, соц. помощи. Анализът, според мен трябва да почне от горе надолу - изпълнение на общата рамка и по-нататък по детайли. Без общата рамка, всичко е дърдорене. Би могъл да поразсъждава и за размера на очертаващия се дефицит, ще банкрутираме ли държавата, за общата философия - достатъчно ли се стимулира, да кажем, потреблението и ако не - добре ли е това, не е ли добре. Или всичките ни надежди са в бизнеса. Нищо подобно не четем. Кокошкарско мислене. Както и на повечето критици на актуализирането.
12 Август 2013 20:34
За Ганев , за статията

Партия мать зовет!
Наше дело правое!
Слава!
12 Август 2013 20:56
Статия по задължение...Ще я подминем...Подобни неща може да сервира и Лянчата...
------------------------------------
Блогът на Генек
12 Август 2013 21:20
Аргументите за актуализацията на бюджета са неубедителни
Зависи за кого!
Айляк Демир и юрушчиите му щели да гласуват "по съвест".
За да възбудиш "съвестта" на един юрушчия
требват бая убедителни аргументи...
12 Август 2013 21:39
Соросчетата си отработват сребърниците.
12 Август 2013 21:47
Статия по задължение...Ще я подминем...Подобни неща може да сервира и Лянчата...


И Славчето, ако се успокои
12 Август 2013 21:54
Помиярстващите около копанята на циониста Шорош си бранят мекерето плювню
12 Август 2013 22:39
Гогата им го каза!
12 Август 2013 23:09
yuni 12 Август 2013 22:39
Гогата им го каза!

МФ сочи осем аргумента защо ветото на президента би имало лоши последици. Първият е,...

Друг аргумент - 22 000 деца с трайни увреждания ...

Вторият аргумент е, че работниците ...

Третият и четвъртият аргумент са, че уязвими групи

Е, не де! От човек, що не може да брои до ТРИ вие искате да получите съвет по ИКОНОМИКА??? Че и му се радвате, и му вдигате палчета на това отгоре?
Не може да сте сериозни!! Все пак, интелигентни хора сте!

П.П. Съжалявам, наложи се да оправя един таг...
12 Август 2013 23:21
Статията е ясна и точна
Последният параграф се налага, защото поддръжниците на Орешарски , вкл. и в този форум, на няколко пъти поставяха под съмнение правото на Президента на Република България да налага вето на закона за бюджета.
12 Август 2013 23:39
вкл. и в този форум, на няколко пъти поставяха под съмнение правото на Президента на Република България да налага вето на закона за бюджета.

Президентът има пълното и неоспоримо право да налага вето по всеки закон, вкличетелно и по този за бюджета.
Национално-отговорните парламентарни групи имат пълното и неотменимо задължение да го преодолеят.
12 Август 2013 23:42
mihal
12 Авг 2013 20:21
Форумници, моля за повече коментари към текста и по-малко към автора и института, който представлява.

Без да оспорвам интелекта и компетентността на Ганев, чини ми се чи "института, който представлява" заслужава специални и добре аргументирани коментари.
12 Август 2013 23:44
За статията- бравос! А на комунетата - жална им майка след месец- два!
12 Август 2013 23:59
22 000 деца с трайни увреждания нямало да могат да получат увеличени помощи с 28 лева на месец

Некогаш, монголите при настъпление срещу крепостите са изтиквали напред пленените деца и старци.
13 Август 2013 00:06
Некогаш, монголите при настъпление срещу крепостите са изтиквали напред пленените деца и старци.

А преди това ги влачели с километри, само и само да ги доведат до крепостите! Абе днес да не е ден на народното творчество, приказки и гатанки случайно?
13 Август 2013 00:10
Тц. Има си факти.
13 Август 2013 03:29
Колкото да сучете и да увъртате, колкото да мажете с големата бадана, ясно е, че защитавате със зъби и нокти финансовата политика и бюджета на Дянков. Защо тогава го плюхте три години и половина, бе, мушмороци? Само за спорта ли?


Защото бюджетът на Дянков не беше реформаторски и не се грижеше за безпомощните. Никога не е критикуван затова, че е рестриктивен, а затова, че е реактивен - реагира на ситуацията.

Да пояснявам ли, че бюджетът на "екпертите" е същият като на Дянков, но по-скъп за децата на България?
13 Август 2013 03:42
Тц. Има си факти.

Няма начин да няма! Сигурно има и снимки, а може и видео на ютюбата да са пускали, за унищожаване на вражеския дух!
13 Август 2013 07:14
Да пояснявам ли, че бюджетът на "екпертите" е същият като на Дянков, но по-скъп за децата на България?

Поясни, ...ако можеш.
13 Август 2013 08:05
Георги Ганев
13 Август 2013 08:07
Форумници, моля за повече коментари към текста и по-малко към автора и института, който представлява.

Само като видя, от кое институтче е този субект и не виждам за нужно да го чета. Аман от Шорошчета. В тези институтчета, богато платени от разни западни уж фондации, а в действителност контролирани от съответните американски служби, разни тъмни субекти са се самообявили за специалисти, а фактически нямат никакъв ценз - поне една кандидатска дисертация да бяха защитили. Оня другия субект Георги Ангелов е бил изгонен от Стоян Александров от докторантурата, като некъдърник, ама сега се перчи със Шорошските пари.
13 Август 2013 08:13
кой плаща на Центъра за либерални статегии? Той и поръчва музиката!!!
13 Август 2013 08:26
Па комунетата сички едни такива обективни, безпристрастни, умни и причесани. ...
Никогиж външна подкрепа и финансиране не получавали
13 Август 2013 08:43
странно, как редакцията не разбра, че публикуването на статии на поръчковите "граждани" или "икономисти" от отбора "НПО", финансиран от международната олигархия, е чиста загуба на място - те не пораждат дискусии, само феновете или противниците на отбора автоматично вдигат или свалят палчета...

трябва обаче да се признае, че има и редки изключения сред издържащите се на "копанката на Сорос" уманитари - едно такова име е Боян Захариев - появиха се няколко смислени анализа от този автор, придружени от добросъвестно направена статистика - публикувайте го по-често, вместо обичайните отборни головодници - може и да бъде прочетен тук
13 Август 2013 09:36
Аргументите за актуализацията на бюджета са неубедителни, а бързото й приемане зависи само от готовността на депутатите да пожертват ден-два от ваканцията си

А пък аргументите за ветото са още "по-убедителни" Няма да си правя труда да отговарям на Ганев, а ще постна едно мнение на икономист-парламентарист, въпреки че поставям под съмнение морала му, което в случая е без значение:
Посочете един икономист, който би казал, че ако през първото полугодие се съберат 400 млн. повече, през второто можем да очакваме 1 милиард и 400 милиона лева повече от 2012 г. Несериозно, нали? Това обаче е предвидено в бюджета, който вие, г-н Президент, защитавате и не искате да променяме. Още по-зле е положението при данъчните приходи по републиканския бюджет. Там преизпълнението е около 270 млн. при планирано 1 милиард и 300 милиона лева. Къде е порокът на действието? Впрочем от януари до май т.г. двата кабинета – на Б. Борисов и на президента (служебният) – са похарчили по този “непрозрачен” начин ни повече, ни по-малко 357 млн. лева. Сложих непрозрачен в кавички, защото не се сещам да има нещо по-прозрачно от това едни бюджетни средства да се харчат с постановление на МС, което се обнародва в “Държавен вестник”.

На 5 август, понеделник, бе проведена среща между президента и финансовия министър по повод евентуално вето на държавния глава върху ЗИДЗДБ (Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет) за 2013 г., приет от НС миналата седмица. След тази среща г-н Плевнелиев обяви, че ще се произнесе до два дни. В разпространеното от прессекретариата му изявление се казва: “С промените в бюджета са предвидени 40 млн. лева за уязвимите групи, които държавният глава също подкрепя. Важно е да се има предвид, че тези средства са 4% от предвидения нов дълг. Логично е да се поставя въпросът за останалите 96%, за какво са те.”

Предварително искам да заявя, че ние в ДПС имаме респект към президентската институция, тъй като смятаме, че именно президентът олицетворява (или би трябвало) единството на нацията. И това е поводът да напиша тези редове с надеждата, че ще бъда в помощ на държавния глава при трудните решения, които му се налага да взема. Осланям се на скромния си 20-годишен опит в областта на публичните финанси и икономическата политика и искам да отговоря на г-н Плевнелиев, когато той поставя един от най-обсъжданите въпроси на актуализирания бюджет.

1. Възможността за емитиране на нов дълг в размер до 1 млрд. лева. Отговорът е: тези средства от дълга ще отидат във фискалния резерв (фР). Веднага изниква въпросът защо трябва да се вземе дълг, за да се попълва фискалният резерв, след като нивото му от 5,6 млрд. лв. към 31 юли е добро. Тук са нужни следните разяснения. От тези 5,6 млрд. лв. във фР на 22 август ще бъдат извадени 800 млн. лева за погасяване на заема, взет през месец февруари. Остават 4,8 милиарда. От тях до края на годината ще бъдат изхарчени по предвидения от действащия Закон за бюджета дефицит, а той е 1,3% от БВП, или 1 милиард и 100 милиона лева. Така към 31 декември ние ще имаме фискален резерв от 3,7 млрд. лв.

Изискването на същия този закон обаче е минималното ниво на фР да бъде 4,5 млрд. лв. Но това не е единственият аргумент в полза на дълговата операция. В началото на 2014 г. има плащания по държавния дълг в размер на около 450 млн. лв., прибавете към тях и авансовите плащания за земеделските производители -1 милиард лева’, и ще получите фискален резерв от 2,2 млрд. лв. около края на януари 2014 г. Недопустимо е и от фискална, и от законова гледна точка. И това са прогнози при най-оптимистичния сценарий – ако се изпълнят приходите, заложени в действащия Закон за бюджета. Така стигаме до другата голяма тема в дебата по актуализацията му.

2. Изпълнението на приходната част на бюджета. Според нас заложените в Консолидираната фискална програма (КфП) 1,8 млрд. лв. приходи в повече в сравнение с 2012 г. е неизпълнимо, независимо от това какви мерки относно събираемостта биха били приложени. Ето факт: за първото полугодие на 2013 г. данъчната приходност в КфП бележи ръст спрямо 2012 г. от 382,3 млн. лв., или 3,6%, а трябва да достигне ръст до края на годината 1,8 млрд. лв., или 8,4%. Посочете един икономист, който би казал, че ако през първото полугодие се съберат 400 млн. повече, през второто можем да очакваме 1 милиард и 400 милиона лева повече от 2012 г. Несериозно, нали? Това обаче е предвидено в бюджета, който вие, г-н Президент, защитавате и не искате да променяме. Още по-зле е положението при данъчните приходи по републиканския бюджет. Там преизпълнението е около 270 млн. при планирано 1 милиард и 300 милиона лева.

Ето как основният аргумент на противниците на актуализацията на бюджета – “доброто изпълнение” (в смисъл преизпълнение спрямо 2012 г.) – се превръща в основен аргумент за актуализацията му. Не от правителството, а от фактите, съдържащи се в отчета за изпълнението на бюджета за първото полугодие на 2013 г. Надявам се всички да съзнават, че правителството “Орешарски” няма роля в това първо полугодие.

3. Последната голяма тема в този дебат е защо разходите не се описват конкретно и детайлно, а се отнасят в статия “За неотложни разходи…” и ще се разходват с постановления на МС, а не със санкция на парламента. Аргументът на противниците на актуализацията на бюджета е в посока “ще харчат непрозрачно”. Всъщност разходи, които се извършват с постановления на Министерския съвет (ПМС), има във всички бюджети, правят се от всички правителства, защото невинаги разходите са детайлно предвидими или поне не всички. Ето фактите по тази тема:

За 2010 г. с актуализацията на бюджет 2010 (апропо въпросната актуализация е извършена още през юни, за която сегашният президент е гласувал в МС в качеството си на министър на регионалното развитие тогава) е предвидена в същата “статия” колосалната сума от 1 148 933 000 лв., т.е. изхарчени са с ПМС без акт на парламента. За 2011 година – изхарчени с ПМС (пак без акт на НС) – 367 милиона лева.
2012 – изхарчени с ПМС (пак без акт на НС) – 410,686 млн. лева.

А сегашната актуализация на бюджета предвижда до края на тази година тези средства да бъдат 286 млн. лева. Къде е порокът на действието? Впрочем от януари до май т.г. двата кабинета – на Б. Борисов и на президента (служебният) – са похарчили по този “непрозрачен” начин ни повече, ни по-малко 357 млн. лева. Сложих непрозрачен в кавички, защото не се сещам да има нещо по-прозрачно от това едни бюджетни средства да се харчат с постановление на МС, което се обнародва в “Държавен вестник”.

Описах трите големи теми по актуализацията на бюджет 2013 – заема от 1 милиард лева и връзката му с нивото на фискалния резерв; изпълнението на приходите спрямо заложените в бюджета и прозрачността на разходите, които бяха основен аргумент на противниците на тази актуализация. А всъщност внимателният, професионален и безпристрастен анализ на фактите показва, че това са мотиви в полза на извършената актуализация на бюджет 2013. Толкова за бюджета.

И тъй като се опитвам със скромните си възможности да бъда в помощ на президента, няма да отмина и голямата тема от последните два месеца – протестите и чуваемостта на политиците към това, което обществото иска. Неколкократно в изявления на президента сме чували къде в прав текст, къде в контекста на казаното от него, упрек към нас, действащите политици, че не чуваме гласа на народа. Бих искал да кажа, че прекрасно чуваме какво искат протестиращите в София. То не е и трудно за разбиране, тъй като те имат само едно искане – незабавна оставка на кабинета, бързи предсрочни избори. Ние обаче като политици, избрани само преди два месеца на законно проведени (според Конституционния съд) избори, сме длъжни да слушаме мненията на всички български граждани, тъй като ние, народните представители, по конституция представляваме всички тях. А голяма част от тях са на друго мнение. Предполагам, че президентът чу мнението на една голяма група от българските граждани, казано му от връх Бузлуджа. То е диаметрално противоположно на това на протестиращите в София. Една друга голяма част от българските граждани пък искат да се даде време на кабинета да изпълни най-важните мерки в програмата си и евентуално на по-късен етап да се отиде на предсрочни избори. Ние чуваме и тях. Надяваме се, че президентът също ги чува. И сега да кажа за членовете и симпатизантите, и избирателите от ДПС, с които аз и моите колеги от парламентарната група се срещаме всяка седмица и слушаме тяхното мнение – а то не е за оставки и предсрочни избори, а за работа.

И тук ще си позволя да отправя една покана към президента да дойде и да се срещне с която част от нашите избиратели желае и от което и да е кътче в страната. Уверявам го, че ще бъде посрещнат радушно, гарантирам му, че никой няма да го замерва с павета, тъкмо обратното – ще бъде почерпен най-малко с баклава. Може би единственият неудобен въпрос, който ще чуе, е този, който ми зададе един възрастен наш избирател: “Защо не ни пречат с телата си, когато отиваме да орем земята, а пречат на нашите образовани синове като Муса Палев да заемат ръководни постове в държавата.” Бихте ли казали, г-н Президент, публично какво е вашето мнение по този въпрос.

Йордан Цонев
13 Август 2013 09:37
Трябва ли МФ да публикува информация колко сме зле и колко по-зле ще станем, ако предвижда да взима заем от 1 милиард? Някой кредитополучател, хвали ли се пред бъдещите си кредитори колко е зле и как ще става все по-зле? Как ще се отрази на условията на един бъдещ кредит искането на Плевнелиев от ГЕРБ и на "икономисти" от разни фондации за по-голяма прозрачност по отношение на този бъдещ кредит и защо се налага кредит от 1 млрд. лева?
13 Август 2013 09:37
Драсканиците на този сороид са елементарна манипулация. Като за герберунгели. Които ще си изпотрошат палците от вдигане под този пасквил. Сигурно щото са на същата хранилка.
13 Август 2013 09:42
Данте, Ху, злобата ви е разбираема, но не и оправдаема.

За Ганев,
13 Август 2013 09:59
Кво стаа бе ? Сал един Юни от агитката е тука и още некви двама-трима дето дигат палци, но не знаят за кво иде реч.
Де ги Сибила и Болгара ? Да не са болни нещо ? Почвам да се притеснявам.
13 Август 2013 10:02
Мейдей, мейдей, Сорос, фондация, бягай надалеч, мейдей, мейдей.
13 Август 2013 10:13
"С медийната подкрепа на..."
13 Август 2013 10:40
Текстчето е очевидно манипулативно, както практически всичко "сътворено" от хранениците на соросовата копанка. Просрочените задължения са посочени съвсем ясно в мотивите за изменението като суми, като и основните ведомства - при военните, МВР и правосъдието. Лесно се намира и сумата 160.4 млн лв. Следващото перо което също се намира лесно са "извънредни и непредвидени разходи" в размер на 209 млн лв, направени в периода януари-май 2013 г, тоест от редовното и служебното правителство на ГЕРБ, без да са заложени в бюджета и са взети от пера по които трябва да бъдат възстановени. 40 млн социални разходи са били обсъждани многократно. Има и още, но и това стига.
Медийни труженички за "икономически" текстчета може да се събират и по разклоните, но авторът май преподава икономика в университет. Ако това което е написал е неговото виждане а не само халтурка заради соросовата копанка, доста студенти сигурно ще си искат обратно парите за "образованието".
По актуализацията на бюджета има и сериозни въпроси които се нуждаят от отговор, но не стават за пропаганда. Вероятно това е причината да не се намират в писанията на соросчетата.
13 Август 2013 10:41
Туй Ганев да не е унука на бай ви8 Ганя бе?
13 Август 2013 11:09
Спокойно колеги,
статията е предназначена за хартиеното издание на вестника.
Там по минават такива пасквили.
Тук обаче, във форума, чак толкова заблудени балъци няма.
А и няма лошо, плаща си човека, що да не го напечатат.
Като реклама.
Хем досадно, хем доходно.
13 Август 2013 11:26
Просрочените задължения са посочени съвсем ясно в мотивите за изменението като суми, като и основните ведомства - при военните, МВР и правосъдието. Лесно се намира и сумата 160.4 млн лв.


Само дето в закона друго са приели.
13 Август 2013 11:52
Само дето в закона друго са приели

Приели са да се разпорежда минфина, това е един от въпросите без отговор. В прав текст това означава, че ако се отива към бързи избори, тези пари ще се изхарчат по най-популисткия начин преди тях. Криенето на кирки в храстите и подготовката на "мирни протести" с павета и камъняк против приемането на законопроекти и за бързи избори крият известни рискове и за такива работи.
Когато на дянково разпореждане бяха гласувани 1.2 милиарда или 4-5 пъти повече, вече съм позабравил дали имаше такова справедливо възмущение.
13 Август 2013 12:59
Текстът изцяло е насочен към тезата, че суматохата, създадена от полу-ветото на частичния-президент, трябва непремено да се състои през август. Целта е единствено реанимирането на протестите и повод на медиите ежедневно да поднасят микрофона на ББ. А той е неизчерпаем в глупостите и простотиите, които плещи.
13 Август 2013 13:29
Пояснявам.

Проблемът на България не е макроикономически, а структурен. Това също се нуждае от пояснение предполагам. Не са макроикономически пречките - няма как да бъде задвижена икономиката с бюджетни разходи. Няма статистика как точно бюджетните разходи раздвижват икономиката. Има, ама е американска. Ако, наякой мисли, че американската икономика е като българската значи е безполезно да обяснявам. Към наличието на корупция, слабо правосъдие, посредствена администрация, застаряващо и намаляващо население, скъпа енергия и още куп неща правят трябва да се добави липсата на природни ресурси, управленски капацитет, значим пазар и други подобни за да се разбере, че местенето на пари от едно поколени на друго не решава много.

Кой от горните проблеми адресира бюджетът на Дянков? Никой. Кой от горните проблеми се опитва да реши бюджетът на набедения експерт? Никой. Сега приличат ли си двата бюджета?
13 Август 2013 13:36
Статия написана от хрантутник майцепродавец!
13 Август 2013 13:44
Туй Ганев да не е унука на бай ви8 Ганя бе?

13 Август 2013 14:48
Посочете един икономист, който би казал, че ако през първото полугодие се съберат 400 млн. повече, през второто можем да очакваме 1 милиард и 400 милиона лева повече от 2012 г.


С назначаването на Пеевски се очакваше да се разровят авгиевите обори на престъпни далавери с ДДС, контрабандните схеми и митническите сборове срещу индулгенция за самия Пеевски, като участник в тях. Цената беше освен индулгенция за Пеевски, бързото влизане на минимум 500 млн. приходи в бюджета. Не се получи. Затова следва актуализация и заем.

Тъпо е бюджетът и държавата да зависят от борбите и отмъстителността на крупни мошеници /пардон, "бизнесмени" и "политици"/, но пък кое в България не е тъпо?
13 Август 2013 15:02
Абе, Ганев що си хабиш времето да оборваш другарите?
Очевадно е, че не това са им притесненията.
Просто те искат да им е широко около врата, а ти искаш да ти дават отчет за какво ще харчат...
13 Август 2013 16:16
щурчо 12 Август 2013 23:59

Некогаш, монголите при настъпление срещу крепостите са изтиквали напред пленените деца и старци.
.............................................................................................................................................

Затова ли "умните и красивите" влачеха всеки ден колички с малките си мушмороци, а до тях дърти сини реститути одобрително поклащаха мъдрите си посивели глави.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД