:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,794,547
Активни 107
Страници 13,351
За един ден 1,302,066
Проблеми

Велосипедният бум в Европа е застрашен от собствения си успех

В холандски град вече трудно се намират места за паркиране на колелета, а в датската столица колоездачите правят задръствания по кръстовищата
снимка: Борислав Николов
Велосипедистите и в София се увеличават, но все още им е трудно да се промушват между автомобилния поток.
Повечето велосипеди трябваше да направят европейските градове по-годни за живеене. Вместо това обаче популярността на пътуването на две колела поражда проблеми в някои градове в Холандия и Дания, където обичайно явление са задръстванията и липсата на паркоместа.

Велосипедната пътека е изцяло пълна - един до друг по двойки или по тройки колоездачите пълзят край светофарите със скоростта на охлюв. Те минават един за 80 секунди, преди разстоянието помежду им накрая да започне да се разширява. В Ютюб бе пуснато видео от сцена за пресичане на кръстовище в Копенхаген, която показва какво може да стане, когато една трета от населението на датската столица се придвижва всеки ден с велосипеди.

Урбанистите в Дания и Холандия са добре запознати с този проблем. Колоезденето силно се насърчаваше и все повече и повече хора се качваха на колелета. Но в крайна сметка за велосипедни пътеки, велосипедни стойки и други зони за паркиране започна да не достига място. Бумът на велосипедите - отдавна възприемани като универсално решение срещу задръстванията, паркиралите коли и други градски беди като шум, смог и недостиг на физическа активност - е застрашен от собствения си успех.

Да вземем Грьонинген, град в Северна Холандия. С население малко под 200 000 души, той вече има 375 000 велосипеди,а 50% от движението в града се извършва с колелета"Много сме горди от големия брой велосипеди, но успехът създава и проблеми", заяви Яп Валкема, който отговаря за този вид транспорт в града, по време на конференция във Виена, посветена на колоезденето в градовете.

Урбанистите в Грьонинген се запалиха по новия вид транспорт преди около 35 години. Тогава бе забранено автомобилното движение в центъра на града. Колоезденето се превърна в най-приспособимият, гъвкав и популярен вид транспорт. Но независимо че колелетата заемат по-малко място от колите, в центъра на Грьонинген стана по-трудно да се намерят места за придвижване и каране на велосипеди.

За да се постави под контрол хаотичното паркиране на велосипеди, градските власти положиха червена настилка върху зоните, където велопаркирането е забранено. Съответно бяха маркирани местата с разрешено паркиране на велосипедите. "Преди 10 години имаше 3000 колела, паркирали пред централната гара на града", каза Валкема. Днес те са 10 000 - главно заради увеличения брой студенти в Грьонинген. Скоро бройката може да достигне17 000. На гарата бе построен гараж, годен да поеме този наплив от колелета. "Може да стигнем дотам, че да вземаме такса за паркиране най-малкото, ако паркирането е за повече от един ден", добави Валкема.Градът иска да увеличи дела на велосипедите до 65%от трафика към 2030 г. За да постигнат това, властите планират изграждането на още един паркинг - за 1200 велосипеди. Допълнително проектантите на градското движение възнамеряват да направят по-съвместими автомобилния и велопревоза. Вместо да разширяват велоалеите, скоро те ще класифицират цели улици като пътища за велосипеди.

С подобни проблеми се бори и Копенхаген. Най-често велосипедните потоци, водещи към центъра, достигат максимална ширина от 3-4 метра. Докато светофарът свети зелено, потокът от велосипедисти се ниже с 20 км/час. Светне ли обаче червено, ще трябва да се въоръжиш с търпение. "Понякога потокът от велосипедисти е толкова голям, че за да пресека кръстовището,трябва да изчакам две-три смени на светофара",признава Нилс Торслов, ръководител на планирането в датската столица.

Само тази година градът е инвестирал 22 млн. евро, за да подобри и разшири действащата инфраструктура. "Съсредоточили сме се върху онези райони на велосипедната инфраструктура, където често има задръствания и които не са безопасни", казва Айфер Байкал, зам.-кмет на Копенхаген, която отговаря за околната среда и технологиите. Тя смята, че тези милиони са добра инвестиция. "Разбира се, велосипедната инфраструктура струва пари, но тя е много ефективен и достъпен начин за подобряване на движението и на живота в Копенхаген", добавя тя.

Велосипедният бум предизвиква проблеми и в германската столица. "На пътните платна липсва място", казва Буркхард Хорн, плановик на градското движение в Берлин. "Велосипедните пътеки са твърде тесни. Понякога по 30-40 души чакат на светофара". Има също и конфликт между бързите и бавните велосипедисти, защото много велосипедни пътеки, особено по-старите, не предлагат място за изпреварване на други колоездачи.

Хорн се безпокои също и заради нарастващия конфликт с пешеходците. Това също опира до лошото планиране. Преди години пешеходните пътеки често бяха прокарвани върху тротоарите, а това поставяше пешеходците и велосипедистите в обезпокоителна и неприятна близост. Освен това при улици без велосипедни алеи колоездачите предпочитаха да карат по тротоара вместо по пътното платно, защото се чувстваха по-сигурни или защото тротоарът е по-гладък. Но във велосипедната столица Копенхагенкарането на колелета по тротоарите е абсолютно табуВ Берлин проблемът постепенно се разрешава. Градът добавя велосипедни алеи върху съществуващите пътни настилки. Но понеже парите не достигат, няма да има разделителни елементи като бордюр, както е в Дания и Холандия. Колите ще продължават да злоупотребяват с велоалеите и да ги използват като места за паркиране. Но за Буркхард Хорн е ясно: "Трябва да преразпределим пространството в полза за велосипедите. Това е неизбежно. И пространството ще бъде взето от колите".
 Велосипеден паркинг в централната част на Грьонинген
 Задръстванията по светофарите са обичайна гледка по кръстовищата в Копенхаген.
 Тази стойка за велосипеди в шведския град Малмьо показва колко малко място за паркиране заемат колелетата в сравнение с автомобилите.
 Ей такива велоалеи могат да се видят в София...
16
5899
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
18 Август 2013 22:53
В холандски град вече трудно се намират места за паркиране на колелета, а в датската столица колоездачите правят задръствания по кръстовищата

Гладни шпинги са холандците, след като не могат да си купят поне по едно БМВ. У нас и най простия дюлгерин идва на работа с кола. "Умните и красивите" ходят на протест с велосипеди, но пък тук във форума ги спукахме от подигравки.
18 Август 2013 23:10
Да вземем Грьонинген, град в Северна Холандия. С население малко под 200 000 души, той вече има 375 000 велосипеди,

Синът ми нищо не ми е споменавал за подобен проблем там.
Въпреки огромният брой велосипеди в този град преди половин година точно неговото колело бе откраднато от паркинга на гарата.....
18 Август 2013 23:53
Не ги разбирам велосипедистите.
Да караш около колите, да вдишваш бензинови пари, да прашасвяш, изпотяваш се...
И като идеш в офиса да си смениш дрехите с костюм, ама без да се къпеш защото няма къде.
И след офиса - обратно по същия път!

Имам такъв познат - всеки ден е на колело до работа.
Но всеки да прави това, което му харесва.
19 Август 2013 00:46
Израждат бебе в болницата на райцентъра.
-А кто отец ребенка ?
- Васька из Кочубеевки пишите.
- Но как Ето возможно, вчера рожала девка из Проховнецка и записали Ваську отцом. Позавчера рожала женщина из Заречье и опять отец Васька ?
- Ну так у него лисопед !
19 Август 2013 10:19
А по-добре ли щеше да е ако тези хора бяха на коли?
19 Август 2013 10:32
Просто имаме кризисен момент в прехода от авто към вело. Повратна точка преди преминаване към извеждане на автомобила от града.
В центъра на Амстердам от много отдавна практически няма парково място за автомобили. И всички избягват да ходят там с кола, и няма драма.
19 Август 2013 10:57
Мери,
Аз съм точно като твоя познат. Даже се чудя дали аз не съм твоят познат. И всеки ден карам до офиса по 9-10 км. Е, пристигам потничък, за прашасал не мога да кажа, защото гледам да ползвам алеите, където ги има. Надишал се с бензинови пари също не съм, напротив - сутрин въздухът е много свеж и приятен. Но.
Явно не си наясно, че вече има работодатели, които мислят за своите служители. Като станахме трима колоездачи в офиса, веднага едно килерче беше преоборудвано в баня. Естествено, това стана след наше предложение, но то беше веднага възприето от ръководството. Това пък доведе до увеличение на колоездачите и сега сме вече повече от 50% от екипа. Вече даже има опашка за банята. Това да ни е кусурът.
Велосипедът не е начин на придвижване, това е начин на живот. Затова не го разбираш. Мога да ти кажа например, че имам и лека кола, но не съм си и помислял да тръгна с нея за работа. Или пък до магазина. От самата идея да ходя някъде в града с кола, направо се изприщвам. Свободата, която дават придвижването пеша или на колело, не може да бъде заменена с нищо. Всъщност, това е основното - свобода.
Поздрави
19 Август 2013 11:44
Приятно е с велосипед, но трябва да се кара по улиците заедно с колите, пък и е пълно с помияри в София.
19 Август 2013 12:16
Ама и журналята много често са отчайващо тъпи, или просто като си навият на пръста някаква измислена теза, после почват абсолютни глупости да пишат

В холандски град вече трудно се намират места за паркиране на колелета, а в датската столица колоездачите правят задръствания по кръстовищата


и какво, тия велосипедисти ако бяха с коли - по-лесно ли щяха да паркират и по-малко задръствания ли щеше да има на кръстовищата???
Единствената смислена алтернатива е метрото, но пак там си заврян като плъх под земята...
19 Август 2013 12:17
Супер тъпа статия...
"Понякога потокът от велосипедисти е толкова голям, че за да пресека кръстовището, трябва да изчакам две-три смени на светофара",

Ако тези хора не са на велосипеди ще чакаш 8 светофара да минат, докато се източат колите, защото като в България всеки ще се е качил сам в колата си...
В цял свят нямат проблеми с велосипедите. Само на нашите шофьори тук им пречат.
Надали статията отразява обективно случващото се на Запад
19 Август 2013 13:59
Приятно е с велосипед, но трябва да се кара по улиците заедно с колите, пък и е пълно с помияри в София.

Ами то си е война.
Но не безнадеждна, защото велосипедът е равноправно превозно средство, даже има предимство.
Което означава, че НЯМА НУЖДА да се кара в крайното дясно. Караш си посредата, където са длъжни да те виждат (жълта жилетка задължително! както и "светкавица",
а карането край бордюра е опасно защото може да не те виждат на фона на къщи и предмети в дясно.
Най-добре е акрането в група.
19 Август 2013 14:21
В цял свят нямат проблеми с велосипедите. Само на нашите шофьори тук им пречат.
Надали статията отразява обективно случващото се на Запад

Обективно случващото се в САЩ е, че велосипедистите са станали досадно и опасно племе. Чудо е да видиш някой да спре на червено, щъкат между колите и си мислят че всички са им длъжни. Най вече да ги пазят от собствения им келешлък.
19 Август 2013 15:06
nikolay_rs, ми ша щъкат,спеши се, щъкай и ти! Ама егото...
19 Август 2013 18:23
Неразбирко, 19 Август 2013 10:57

Не си ти моят познат защото давам за пример работещ в офис на Canary Wharf, Лондон.
И все още душ-кабината в банята се ползва за килер.
От 19 работещи в офиса само един идва с велосипед, другите ползват метрото.

Но всеки да прави каквото иска! Щом не пречи на другите...


20 Август 2013 02:13
Bicycle infrastructure in the Netherlands

Натисни тук
20 Август 2013 02:33
Да вземем Грьонинген, град в Северна Холандия. С население малко под 200 000 души, той вече има 375 000 велосипеди,
а 50% от движението в града се извършва с колелета

Groningen Bike City
Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД