:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,512,943
Активни 95
Страници 9,953
За един ден 1,302,066

Вече никой не може да бъде спечелен просто с "Вервайте ми!"

Българското общество се е превърнало във врящо гърне, в което гражданството е в процес на самоосъзнаване, самоорганизация и самооценка. Формира се институцията на "критикуващия гражданин"
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Нестихващите вече два месеца протести формират институцията на "критикуващия гражданин".
"Вервайте ми!" - звучеше като звън на камбани, с който един монарх - премиер-министър, слагаше края на всяка политическа литургия на обещанието. Днес "Вервайте ми!" е лепкава горчилка, разстлала се по всички нива в българското общество като неуспешен опит да се залепят хилядите парчета, на които е разбито доверието. Доверието между човеците в България, между гражданите и институциите, между работещите и работодателите, дори между поколенията.

Загубата на доверие е състояние, при което обществото, а и държавността, са в процес на разпад. Защото доверието означава предсказуемост. То сплотява и създава усещане за търпимост и солидарност. Доверието носи признание за успехи и постижения. В този смисъл в общество без доверие се създават мракобеснически представи: богатите са мръсници, измамници и изедници на народа, а политиците - техни слуги; институциите - хранилка за некадърни чиновници.

Държавното управление е в подобно състояние, в което една сериозна и упорита група от български граждани са оттеглили доверието си от правителството и парламента. В цялост крехко доверие крепи авторитета и легитимацията не само на самозабравилата се политическа класа (да гласуваш с омерзение), но и на съдебната система (новия политически фактор, "цацата се оказа кит..."), на медии (ажиотажи в изборната нощ и защитници на властта), неправителствени организации (финансови стимули и усещане са целенасочена сугестия на "соросоиди" и "експерти на прехода"), духовни институции като православната църква ("дядо тапетко", ролекси, луксозни возила).Държавността и обществото са стигнали разпад на нормите- законността е "разкрачено" понятие, сведено до разбирането, че само балъци и будали следват буквата на закона. Загубен в ценностните ориентири, избирателят търси своето спасение в политически чудеса и красиви обещания на лидери с харизматична осанка (Симеон Сакскобурготски, Бойко Борисов, Волен Сидеров...). И раздава доверието си на всеки нов политически месия. Мнозина затварят очите си за сиви петна в биографиите на кандидати за депутати, кметове и премиери...

С какво например правителството на тройната коалиция, което беше делегитимирано с протести пред Народното събрание на 14 януари 2009 г., може да бъде по-легитимно днес? Единствената разлика е в това, че НДСВ са вече история, а премиер е Пламен Орешарски. Решенията обаче продължават да се взимат от Сергей Станишев и ръководството на ДПС. В цялост кадровият състав на Министерския съвет и новоназначените областни управители прилича на една безвкусна реплика на кабинета "Станишев" (същата теза важи и за нов кабинет "Борисов", въпреки че с отстраняването на Цветан Цветанов от партийното ръководство това вече е "друга чаша чай").Днес българското общество е разделеноРазказите на свидетели на събитията през 89-а намират с днешните процеси общи черти, прояви, сюжети. Тогава, когато семейни вражди се случват, близки приятели се разделят само защото едните вярват в новото, други не са загубили вярата си в сегашното, а трети са омерзени от всичко. Разделението днес идва и от това, че София не е България. А хилядите, участвали в масовите протести в столицата, все пак не са София.

Българското общество се е превърнало във врящо гърне, в което гражданството е в процес на самоосъзнаване, самоорганизация и самооценка. Основите на доверието - предсказуемост, търпимост, признание, се преформулират или се изграждат наново. Формира се институцията на "критикуващия гражданин". Той прави опит чрез социалните мрежи да се отлепи от "зловонието" на традиционните медии. Там не се организират просто протести, там се обсъждат "теми табу", които не влизат в новинарски емисии и сутрешни блокове. Там се кове ново информационно поле.

На пръв поглед критикуващият гражданин прави опитда се разграничи и от зависимостта на партийните централиТова се случва чрез различни платформи и новосъздадени общности - Протестна мрежа, MoveBG, Харта 2013 (такива имаше и през февруарските протести, някои от тях се превърнаха в партии). Разбира се, тук продължава да витае съмнение за политически инженеринг, за обслужване на "тесни интереси" чрез създаване на нови фасадни организации и групи, които да оказват натиск върху политически опоненти или да се превърнат в нови мрежи за улов на електорат. Тези съмнения ще се утаят с времето и ще изчезнат... па макар да може да са и верни. Но едно е сигурно - новите граждански организации трябва да започнат да се борят първо да получат признание за обществения интерес, който защитават.

Същото се отнася и за неправителствените организации, които през годините не успяха да спечелят необходимото обществено доверие и в моменти на изострена обществено-политическа обстановка създават съмнения, че защитават интересите на своите донори. Днес те страдат от същата криза на доверието, каквато е уседнала у традиционните партии. Продължава да бъде непонятно как може едни неправителствени организации да настояват за публичност на финансирането на политическите кампании и партии, за прозрачност в 2/3 на депутатските заплати, а в същото време смутено да мълчат кои са им донорите (независимо от това, че тази информация в общи линии е публична и стои в някои сайт).

Заформя се нелеп дебат, че едни неправителствени организации защитават политически анклав, който иска оставката на кабинета "Орешарски", а другите - правителството. Всички НПО-та, които се изказват и са участници в този процес, искат оставката на кабинета - разликата е в това, че едните настояват това да се случи сега, а другите - най-късно през май 2014 г.

Недоверието в неправителствените организации, което се трупа заради липсата на прозрачност във финансирането им, компрометира исканията на протестиращите и подменя генералната тема за промяната. Парите нямат цвят, олигархията не е нито лява, нито дясна. Проблемът не е в това дали НПО-тата ще са прозрачни, а дали наистина са толкова необходими на критикуващия гражданин да осъществи исканията си за промяна?*Авторът е журналист в Дарик радио.
43
5080
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
19 Август 2013 19:27
Господин Вълков,
Пишете приятно, но статията Ви е есе.
Констатациите вече не са достатъчни, колкото и да са художествени.
Направте опит за анализ на причините, които ни доведоха до дъното на света
19 Август 2013 20:09
Я...Ама не може ли?
------------------------------
Сайтът на Генек
19 Август 2013 20:10
Има тук-там попадения, но повечето е претоплена манджа, съпроводена със слаба ракия.
19 Август 2013 20:12
И една реплика към заглавието - а дали ще може пак с "АЗ гарантирам" ?
19 Август 2013 20:14
Има ли някой,който да поиска ревизия на прехода? Няма такъв. Защо?......
19 Август 2013 20:28
Защото е безсмислено.
Битият - бит, а втората част не е толкова весела.

Прехода го конструира Луканов по чертежи на КГБ.
Копие на руският.
Силната българска компартия гарантира контролираният преход в полза на ЦК.
Да сте мислили кога сте гласували.
Сега е късно.
19 Август 2013 20:31
Българското общество се е превърнало във врящо гърне, в което гражданството е в процес на самоосъзнаване, самоорганизация и самооценка. Основите на доверието - предсказуемост, търпимост, признание, се преформулират или се изграждат наново. Формира се институцията на "критикуващия гражданин".

3000 платени безделници не могат да постигнат такъв бомбастичен резултат.
"зловонието" на традиционните медии

Журнализмът на дарикрадио е ПОСЛЕДНИЯТ, който може да коментира ЗЛОВОНИЕТО НА ТРАДИЦИОННИТЕ МЕДИИ, нещо като Хитлер да призовава за милост към циганите и евреите, а Борисов да призовава за честност и морал.
19 Август 2013 20:39
Изводът е верен, необходима ни е нова конституция и политическа система, която не се крепи на "вервайте ми"

-------------------------
дистанционен парламент
19 Август 2013 20:40
Прехода го конструира Луканов по чертежи на КГБ.
Копие на руският.


Воцик, не зная този баш Идеолог на перестройката да е бил в КГБ:

Натисни тук19 Август 2013 20:58
Прехода го конструира Луканов по чертежи на КГБ.
Копие на руският.
Силната българска компартия гарантира контролираният преход в полза на ЦК.
Ако си вярваш, жалко за теб. Ако пък не и си наясно, жалко за мен, че те чета все още.
КГБ просто клекна на ЦРУ. А пък нашият "преход" мина стъпка по стъпка под бесния натиск на Г-7 (да не се смесва с Г-8), всякакви еврокомисии, посланици от противоположна посока на тази, в която Начембереният каза, че не гледа. Всичко това гарнирано с тъмносиня истерия. И ако всички изброени са КГБ - хвала, даже и Душко не го е твърдял.
19 Август 2013 21:27
Г-да, не четете достатъчно. Даже ви преведаха тази книга на български, и пак не я четете.
Натисни тук

„Прехода” т.е. разрухата не е планирана нито от КГБ нито от ЦРУ. Те са само мускули. Мозъците на „Прехода” не са нито в България , нито в Русия, а на запад. Те поставиха изисквания как да станем усвояеми/доими за да бъдем наторяеми с инвестиции. Не за всичко на света са виновни Сталин и Хитлер. „Прехода” т.е. разрухата е резултат не на лоши управления, а на упадъка на ценностната система на източноевропееца. Всичко ценно се купува с пари! Пари, пари и пак пари. Това е идеалната робска психика. Даваме на който плаща повече.
ЛЪЖА е, че народа е жертва на политиците. Народа е жертва на себе си, на неумението да се ориентира, на липсата на интелигенция (като структура, анализираща и показваща пътя), липсата на национални ценности. Хаоса, планиран от вън, попада в богата нашенска почва, където „обичаме” България , но мразим българите, които не миришат като нас. Все още работят само първосигналните системи – като ни опарят/прецакат няколко пъти, чак тогава се усещаме.
ДемокрацияТА се изроди в конкурс за избор на най-красивия политик, вместо в състезание кой ще построи повече за България.
19 Август 2013 21:43
Неизвестниятизвършител, приятелски съвет :
Не ме чети.
Полани имаше един който изрева че години наред ме чел и се ядосвал, чел и се ядосвал...
Обещал съм му да го почерпя за стоицизма като ида в България.
Ама не се трупайте много на клона, да гее.
19 Август 2013 21:49
Днес българското общество е разделено

Глупости.
Обществото се лута, защото сме в повратна точка.
Обществото не може да е разделено по въпроса дали обича мафията или не.
А че това правителство е инструмент на мафията няма две мнения.
Има разминаване за това кога да си ходи.
19 Август 2013 21:54
Днес българското общество е разделено

Глупости.
Обществото се лута, защото сме в повратна точка.
Обществото не може да е разделено по въпроса дали обича мафията или не.
А че това правителство е инструмент на мафията няма две мнения.
Има разминаване за това кога да си ходи.
Продължава да бъде непонятно как може едни неправителствени организации да настояват за публичност на финансирането на политическите кампании и партии, за прозрачност в 2/3 на депутатските заплати, а в същото време смутено да мълчат кои са им донорите

Авторът е напълно неграмотен по темата НПО.
Просто се опитва да прокарва малко по-витиевато глупашката теза, че НПО са купени "от чужди централи".
Сякаш не сме от 60 години под властта на болшевишко чуждо правителство...
Статията е глуповата болшевишка пропаганда.
19 Август 2013 21:56
Преходът наистина не бе планиран от КГБ или ЦРУ.
Към него се вървеше по естествен път.
Съветската върхушка искаше да живее като западните богаташи и смъкна лозунгите за строеж на социализма.
КГБ разработи схемата по която стана трансформацията.
От самото начало си беше ясно че активите на страната ще се обменят срещу партийните и номенклатурни постове от съвецко време.
Народа пи една студена.
В калабалъка пред гишето за обмяна имаше бутане, щипане, ритане по кокалчетата.
А некои другаре просто дадоа фира.
Накрая КГБ реши че все пак е най - подготвено то самото да си изпълни плана изготвен по задание на ЦК.
В страните от Източна Европа преходът имаше свои национални особености.
Колкото по- зряло бе едно общество - толкова по решително и безболезнено скъса със старите практик и порядки и толкова по- далече от общественият живот избута провалилата се руска агентура владееща страната в миналото.
Основен инструмент за това бе лустрацията.
Сега
Вие сами преценете какво стана в България и до кой тип преход нейният е по- близо.
19 Август 2013 22:31
Това звучи литературно, но не се отнася за България. Така може да е било другаде. Нима тъмносинята вакхалия, Сополански и Хю Кенет Фил бяха от КГБ или от БКП? Желю Желев ли беше от КГБ? Ами другите народни любимци? Обиждаш своите.
19 Август 2013 23:45
"Критикуващия гражданин" по автора - застанал на агората, критикувал статуите на олимпийските, и им обяснявал, че иска пълно щастие и вечен кеф... Дошъл втори "критикуващ" и се сбили с първия - получил се "конфликт на интереси" по повод щастието и кефа... Персонала на агората измели останките от "критикуващите", и почистили терена за нови такива... Статуите продължили да си статуйстват...
Организация и дисциплина се налагат винаги отгоре надолу (и после по хоризонталата), и то принудително...
Гледайте Нейшънъл Уайлд - дали вълчата глутница сяда на събрание преди лов на бизон - с гласуване и спорове...
19 Август 2013 23:52
То и във военната история е така - жестока дисциплина, и който я наруши - отива на наденички... Когато висшето ръководство оплеска ситуацията (в името на общата цел - аз исках, ама се издъних, щото хем некадърен, хем много ми се ще да ям банички, а вместо мен някой друг да пасе трева и гине) - следват човешките граждански войни, които при висшите животни ги няма, но ги има при Хомо неразумний...
19 Август 2013 23:56
Вече никой не може да бъде спечелен просто с "Вервайте ми!"
Абе не може... Само трябва да се намери нов Костов който да докара народа до подходящо състояние на лудост. Вярно Костов засега е ненадминат в тая област, но тая държава е богата на политически таланти.
20 Август 2013 00:19
Ами, не може! Може, и още как! Само требе да има космати къдри, речник на каруцар, интелект на морков в мензис и нахалство колкото поне две Вселени. Последния такъв сра 4 години, после подаде оставка след бунтове и за наказание бунтуващите се пак си го избраха! И пак ще го преизберат!
Да живей, ура и прочее!
За невЕрващите - има Терминал 2.
99% от невервеащите вече се възползваха. Другите вЕрват и ще презбират, до пълна поеда на тиквовизЪма!...
20 Август 2013 01:08
Мдаа. Протестиращите граждани и нпо-тата са много непрозрачни.
А, па партиите и техните фондации са бистри кат момина сълза и най-паче Столетницата. Кога щеха да се махат партийните субсисидии, дето ги плаща цял народ, ъм!?
20 Август 2013 06:59
Разбира се, че може.Даже ще ви кажа кои са новите месии - Facebook и Twitter.Там може всичко .Да си 70-годишен и полусляп , а да се представяш на умен , красив, на 27 години и с честни сини очи.Колкото повече хора живеят в този виртуален свят , толкова повече се увеличава вероятността за манипулация.
А напоследък те не са малко.Даже протестите показаха как някои хора откриха, че може да се общува не само в Интернет.
20 Август 2013 08:47
VOCI
19 Август 2013 21:56

20 Август 2013 10:13
Дузпа има когато ... съдията я свири.
Избори се печелят от този, ... когото ЦИК обяви !
И това не е само у нас.
Спомнете си избора на Буш младши. Ал Гор води през цялото време, а накрая излиза брата на Буш и обявява победата по Фокс нюз.
И ... всички останали телевизии повтарят като папагали.
Така че, авторе, избори не се печелят с убеждения.
А както е казал другарят Сталин "Не е важно кой как гласува, а кой как брои."
Бъди жив и здрав.
20 Август 2013 10:18
Загубен в ценностните ориентири, избирателят търси своето спасение в политически чудеса и красиви обещания на лидери с харизматична осанка (Симеон Сакскобурготски, Бойко Борисов, Волен Сидеров...).

Трябва да си много политически дезориентиран да намериш някаква харизма в гореизредените.
20 Август 2013 11:52
Е сея ко шъ праим? Оти ги ручахме жабетата.
Продължава да бъде непонятно как може едни неправителствени организации да настояват за публичност на финансирането на политическите кампании и партии, за прозрачност в 2/3 на депутатските заплати, а в същото време смутено да мълчат кои са им донорите (независимо от това, че тази информация в общи линии е публична и стои в някои сайт).

Това е вярно, ама също е вярно, че НПО-тата нямат право на политическа дейност - по Конституция де. Ако им се даде право, трябва да им се забрани да получават пари от чужбина. Не може чужди страни, чрез своите платени марионетки, да се опитват да ревизират гласа на българите.
Заформя се нелеп дебат, че едни неправителствени организации защитават политически анклав, който иска оставката на кабинета "Орешарски", а другите - правителството. Всички НПО-та, които се изказват и са участници в този процес, искат оставката на кабинета - разликата е в това, че едните настояват това да се случи сега, а другите - най-късно през май 2014 г.
Това не е основния проблем, основният проблем, че те искат оставка на този кабинет уж бил олигархичен, а искат да вкарат баш олигарсите на офшорника Плевнелиев - Прокопиев, Бориславова, Безуханова и др. такива.
Недоверието в неправителствените организации, което се трупа заради липсата на прозрачност във финансирането им, компрометира исканията на протестиращите и подменя генералната тема за промяната. Парите нямат цвят, олигархията не е нито лява, нито дясна. Проблемът не е в това дали НПО-тата ще са прозрачни, а дали наистина са толкова необходими на критикуващия гражданин да осъществи исканията си за промяна?

Правилно, богато заплатените НПО-та на Асен Генов, Антоанета Цонева, Иван Кръстев, Огнян Минчев не са нужни.
20 Август 2013 11:55
Авторът е напълно неграмотен по темата НПО.
Просто се опитва да прокарва малко по-витиевато глупашката теза, че НПО са купени "от чужди централи".

Абе дърто, отвори Интернето и виж какви пари получават НПО-тата на Асен Генов - 120 000$, Антоанета Цонева около 200 000$, Иван Кръстев и др. Те всичките стоят зад протестите. Що риташ срещу фактите.
А че това правителство е инструмент на мафията няма две мнения.
Има разминаване за това кога да си ходи.
Дърто, ти съвсем си се задръстил бе. Че има две мнения се вижда от статистическите резултати, ЗА и ПРОТИВ правителството са долу-горе еднакъв процент.
20 Август 2013 12:35
Цръвените, пиша бааавно зашото четете и осмисляте бааавно...
Искаме нови избори, но без да ни облъчват ката вечер по тв-то с цинизми като "Гласуваш за Бойко - получаваш Костов", и без "грандиозни манипулации и фалшификации" в денят за размисъл.
Приклякате на старт-линията, сигнал, бягате в коридора си, без да бутате с лакти противника и който е пръв на финала - пИчели. Просто е, но не по вашите правила на играта...
20 Август 2013 12:48
И една реплика към заглавието - а дали ще може пак с "АЗ гарантирам" ?

"И имам политическата воля да се случи..."
20 Август 2013 12:57
Първо, НПО не могат да "смутено мълчат" за доходите си, защото те са абсолютно прозрачни. Първа лъжа.
Втора лъжа, че НПО нямат право на политическа дейност. Те са длъжни да имат гражданска позиция в областта си на дейност, и са ДЛЪЖНИ да подпомагат обществото в този смисъл. Всички въпроси в обществения живот са И политика. Това, че не участват в избори не означава че нямат право на обществен живот, аман от манипулации.
Трета лъжа, че получаване на пари от чужбина те прави марионетка. Това освен лъжа е и чиста глупост. Пак манипулация.
Четвърта ОПАШАТА лъжа, че протестиращите искали да вкарат на власт други олигарси. Това нагло в безочието си заклинание е и твърде безсмислено. Едно, че отхвърля причините за протеста, но и внушава, че така или иначе все олигарси ще ни управляват, я по-добре да оставим тези. ?!
УРОДЛИВОСТ отвсякъде....
Недоверието в неправителствените организации, което се трупа заради липсата на прозрачност във финансирането им, компрометира исканията на протестиращите и подменя генералната тема за промяната.

Тука НЯКОЛКО лъжи накуп:
- какво недоверие , КОЙ внушава, че има недоверие...
- каква непрозрачност във финансирането
- защо някакво финансиране на НПО - копрометира протестиращите? Те са членове на НПО?
или са роби на НПО? Те свое мнение нямат?
- и КАК ПОДМЕНЯ генералната тема на протеста?
.... комуноидните нещастници си представят, че като навържат една след друга пет лъжи - шестата вече става истина...
И накрая, нашият плюсов приятел довършва внушението, че НПО управляват протеста, като даже посочва кои НПО...
Хитро, като от бременна хлебарка, казва народа.
20 Август 2013 13:06
виж какви пари получават НПО-тата

да.
Получават след конкурс, публичен, по обявени правила.
ПОУЧАВАТ, не ги КРАДАТ!
Като ви слуша човек, НПО излизат крадци...
И после, защо искаш да не работят НПО?
А-а, не ти харесва, че парите идвали от Запад?
АМи, кажи на твойте от Москва и те да дават, бе... За паритет...
Ама те не са научени да дават, знаят само да вземат...
И после, какво общо имат няколко НПО с протестите? Поредна мантра...
А че това правителство е инструмент на мафията няма две мнения

поддържам си становището. Гледам и ти не отричаш.
А се измъкваш.
Не, аз все още се учудвам как нормални хора могат да защитават мафиотщината, че и от девет кладенеца вода носят...
Вие не сте добре, ве.....
20 Август 2013 13:22
Добре са, добре са... 4 години глад, сега захлебиха малко. Ех да може поне до Нова година да останаем на коня!?.. Добре са .. ние, де сме вечна опозиция, да му мислим...
20 Август 2013 14:23
Натисни тук
20 Август 2013 14:28
И после, защо искаш да не работят НПО?
А-а, не ти харесва, че парите идвали от Запад?
АМи, кажи на твойте от Москва и те да дават, бе... За паритет...
Ако от Москва започнат да финансират организации и проекти в България, които защитават интересите на Русия и на руските предприемачи в страната (за сметка на местното население), започнат да издават вестници тук и да организират протести за свалянето на законно избраното правителство, няма ли да нададеш вой до небесата и да наречеш българите вземащи руските пари и отстояващи руските интереси еничари? И нека да не спираме тук - представи си, че Москва финансира "институти", които бълват статии и анализи, които еднотипно да защитават съветски икономически разбирания (често противно на каквато и да е логика). И си представи, че всъщност българската държава финансира тези организации (за цвят наричани НПО, въпреки политическата дейност) като им възлага поръчки за откровени глупости или за неща, които има капацитет да направи сама. А да - и си представи, че парите от Русия идват от организация (Russia-AID примерно) , която се пише независима, но е подчинена на руското външно министерство. А парите Русия просто ги печата без покритие и харчи на воля по света. Всъщност ако се замислиш - не е толкова трудно да си го представиш. Е - не звучи ли кошмарно?
20 Август 2013 14:37
http://inews.bg/ = ПЕЕВСКИ
айде няма нужда
20 Август 2013 14:44

- защо някакво финансиране на НПО - копрометира протестиращите? Те са членове на НПО?
или са роби на НПО? Те свое мнение нямат?
- и КАК ПОДМЕНЯ генералната тема на протеста?
.... комуноидните нещастници си представят, че като навържат една след друга пет лъжи - шестата вече става истина...
И накрая, нашият плюсов приятел довършва внушението, че НПО управляват протеста, като даже посочва кои НПО...
Хитро, като от бременна хлебарка, казва народа.

Абе дърто ти нещо съвсем си изтрещял от горещината.
Първо, Блогерът на протестиращите е Асен Генов. Той непосредтвено след зимните протести отваря фондация и веднага му спускат 120 000$. Той се явява по телевизията, като ръководител на протестиращите. Антоанета Цонева и тя се явява по телевизията като ръководител на протестиращите. И тя е цунала около 200 000$ от Запада. За какво им ги дават, за болни деца, за социални - съвсем не. За така наречената западна демокрация.
Сега да ти светна в кратуната. Когато Аристотел говори за демокрацията, той казва, че тя не е добра, защото има опасност народът да се обяви срещу богатите.
Същият проблем се разисква от бащите на конституцията на САЩ, как да се запазят богатите от народа при една демокрация - има изказвания на Хамилтън, на Джеферсън и др.Така се пръква, така наречената ДЕМОКРЦИЯ (капиталистическа), чийто основно направление е свободата на говорене, а не икономическо равенство. Имено тази идеология се използва за намеса в чуждите държави.
ВтороФондациите нямат право да развиват политическа дейност според конституцията ни.
ТретоВече не веднъж се каза, че се раздават пари на определени протестиращи. Тук зад протестиращите стои офшорния олигарх Плевнелиев с неговото олигархичен кръг Прокопиев, Бориславова, Безуханова и др. такива. Той вместо да е обединител на нацията, умира да прави нови избори, за да назначи удобно нему правителство, с премиер-шушушмига, като него.
Се3га светна ли ти в кратуната или там е пълно с хлебарки, за които говориш.
20 Август 2013 14:54
да финансират организации и проекти в България, които защитават интересите на ... (страната ХХ)

Точно това е грешно допускане.
Външно финансиране НЕ означава защит на интереси на държава Х.
Много години съм преживявал чрез проекти, бил съм и оценител на проекти, запознат съм със стотици...
Никъде не видях прокарване на чужди интереси.
А видях - опазване на БЪЛГАРСКАТА природа, възпитание на гражданите в демократични и патриотични ценности, създаване на хоризонтални връзки с колеги в чужбина, даване на възможност за участие в събития в чужбина, закупуване на офис обурудване, което за нас беше изклчено, финансиране работата на офисите - също изключено за нас, обучение в планиране, управление, и т.н. и т.н.
Без тези действия капацитетът на българите да живеят в модерни условия щеше да бъде много по-малък.

Да, има някои отделни НПО, които налагат определени "виждания", напр. неолиберални, но ... защо да ги няма? Те не са ни стъпали на врата...!
Като има от едните - има и от другите.
А и - заради няколко НПО, които не харесваш, искаш да спре ЦЯЛОТО външно финансиране?

20 Август 2013 15:10
Първо, Блогерът на протестиращите е Асен Генов.

ЕДИН блогер?
Че и блогерЪТ, ... ами ако са двама, кво става, на единия дават, а ан другия не?
Сигурно ще се скарат?
Той се явява по телевизията, като ръководител на протестиращите

кой го казва? Аз не съм чувал протестите да имат ръководители а точно обратното.
Това е принципен въпрос. Че НЯМА.
Толкоз си и внимавал в час. Слаба работа в агитацията.
. Антоанета Цонева и тя се явява по телевизията като ръководител на протестиращите

Брех, мааму, двама станаха.
Така се пръква, така наречената ДЕМОКРЦИЯ (капиталистическа), чийто основно направление е свободата на говорене, а не икономическо равенство.

тц, тц, а бе видяхме го и демократичния социализъм, моля ти се!!!
Имено тази идеология се използва за намеса в чуждите държави.

ДА! Факт, че в името на демокрацията се мачкат бая държави...
Но... не е думата виновна.
Той и комунизъма уж добра идея, но в негово име бе смазана половин Европа...
Вече не веднъж се каза, че се раздават пари на определени протестиращи.

А-а, как така на "определени"?
Ако не е на всички поравно - не се признава
Щото твойте колеги твърдят, че ВСИЧКИ са платени, разберетесебе!
Тук зад протестиращите стои офшорния олигарх Плевнелиев

У-упсссс не знаем какво е "олигарх", затуй това го приемаме за опит за смешка ...
20 Август 2013 15:12
Ха-ха-ха... Гражданинът Генов и Гражданката Цонева яко позахлебили, докато ние селяните спорим що е то гражданско общество. Нищо ново под слънцето.
20 Август 2013 17:26
Точно това е грешно допускане.
Външно финансиране НЕ означава защит на интереси на държава Х.
Много години съм преживявал чрез проекти, бил съм и оценител на проекти, запознат съм със стотици...
Никъде не видях прокарване на чужди интереси.
Оппаааа, май се изтърва. Аз не знам дали има мафия в БСП, ама каквото мафия се шири с тези проекти, думи нямам. Като ти гледам разсъжденията ми е ясно какви оценки си давал и на кого с тези проекти. Затова ние четем тук нразни шоровшчета , дето една мижавба докторска не са моглки да защитят, от разни институтчета по пазарна икономика, Отворено (за мнооо пари) общество. Между другото четох в един вестник, че Шорош не е влагал никакви пари веке в Отвореното общество, а от нашия бюджет наливали къде къде 40 милиона.
Дърто, нали виждаме какво пишат в тоз вестник разни Ганевци и Ангеловци, все бенефициенти на тези проекти. Виждаш с какви аплодисменти са посрещани. Слушахме ги и Асен Генов и Антоанета Цонева и другите запартъци по телевизията. На тях им се плаща за да ревизират изборните резултати. Виждаме и напъните на наш Плевню, да прави правителство, с което да се опитва също да ревизира тези резултати.
Твоите любимци не са казали ни еднои име на "олигарх" - те говорят за олигарси, а получават пари от фондации създадени от олигар4сите Шорош, Рокъфелъ, Форд, Морга и др.
Као и да се вратиш гъзо ти е все отзад, всичко се вижда.
20 Август 2013 18:03
Натисни тук
20 Август 2013 18:14
Никъде не видях прокарване на чужди интереси.
А видях - опазване на БЪЛГАРСКАТА природа, възпитание на гражданите в демократични и патриотични ценности,
Абе то и едни други възпитаваха гражданите в едни ценноти ама след това се обърна посоката на вятъра и стана друго... Иначе като каза това се сетих за учебниците по история дето Отворено Общество публикува и се опита да въведе през 90те години (на доста места успешно). Целта беше да се "балансира" учебния материал, да се намали българския национализъм и да се обясни, че всичко лошо в исторически план идва от Русия (в която според учебника на М. Семков лично Сталин е избил ок. 100 млн. руснаци...). И цяло едно поколение израстна с тези глупости - и им четеме малоумията във форума.
*
НПО-тата финансирани от чужди правителства привличат най-некомпетентната и безпринципна прослойка от българското научно общество. Некомпетентна, защото всеки със знания и способности ще бъде оценен и у нас, и в чужбина и няма да има нужда да проси на вратата на чуждо правителство. Безпринципна, защото всеки с малко самоуважение се опитва да асимилира факти и информация и да представи свое мнение - а мнението в чуждите организации вече е зададено. Чудили ли сте се някога защо всички статии в "Капитал" сякаш са писани от един и същ човек? Дори и в Уикенд можеш да прочетеш различни мнения. Препоръчвам книгата на Д. Лаверн "Експертите на Прехода" - много точно описва ситуацията с нашите ибрикчии.
20 Август 2013 18:58
НПО-тата финансирани от чужди правителства привличат най-некомпетентната и безпринципна прослойка от българското научно общество.

Сиреч, финансираните от нашите правителства са най-компетентните...
Това си е смешен нонсенс...
А не ми хвали Достенчето, тя е дъщеря именно на една от тези експерти, която беше яростен антиболшевик, но получи шанс да захлеби именно от болшевишката партия, след което борбата с некомуноидните политиолози трябваше да се превърне във война. И там пише неща, които са детска игра сравнени с икономическото ограбване на държавата. И ТОВА трябва да напише Достенчето, ако е последователна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД