:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Родители не искат децата с увреждания в клас

СНИМКА: Дина Христова
37 изоставени деца от 16 до 18 г. от четири дома преминаха ускорен седмичен курс по избрана от тях професия, след като за 4 месеца фондация „Подарете книга” успя да събере с акция във "Фейсбук" около 10 000 лв. Децата приключиха обучението си със състезание с драконови лодки на Панчарево, организирано от клуб „Спорт за мен и теб”. Те гребаха заедно с национални състезатели и дори медалисти от световни първенства, които искаха да им покажат, че не са сами.
В Агенцията за закрила на детето постоянно идват жалби от родители, които твърдят, че присъствието на дете със специални потребности в час пречи за доброто усвояване на учебния материал от тяхното дете, съобщи шефът на агенцията Ева Жечева. "Аз съм наясно, че не може да се интегрират неподготвени за това деца и трябва да се намери начин да се защитят интересите и на всички", призна Жечева.

Жалбите срещу интегрирането на деца с проблеми в обикновените училища се появиха през 2009 г., когато започна сериозната политика в тази посока. Нови промени предстоят и сега. В парламентарните комисии вече се обсъждат поправки в закона за народната просвета, които предвиждат комбинирана форма на обучение. Тя е за деца, които заради здравословното си състояние се обучават предимно вкъщи, а сега ще могат да влизат поне в някои часове заедно с останалите деца.

1797 деца и младежи с увреждания, настанени в институции, вече имат необходимата за извеждането им експертна оценка. Те трябва да бъдат прехвърлени в 149 центъра от семеен тип и 36 защитени жилища.
6
2060
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
08 Септември 2013 20:28
Преди години работих като директор на едно училище. Имаше такова дете в един клас. Другите деца постоянно го тормозеха и му се присмиваха, дори биеха. Съжалих го и извиках родителите....С голяма мъка ги убедих да мине на самостоятелна форма на обучение......
08 Септември 2013 20:54
И едните деца имат права и другите деца имат права.
Та трябва да се гледат правата на всички, не само на едните.
08 Септември 2013 22:15
Има си начини. Не е нужно сами да измисляме как се прави.
08 Септември 2013 22:34
Моля тези, които не са наясно за какво става дума, да не се изказват по въпроса! За тази работа си има специалисти. Писна ми да слушам как Сульо и Пульо ще оправят образованието и футбола!
08 Септември 2013 23:21
Открай време и без тези деца с увреждания си има този проблем. Условно казано има деца, които са много напред с материала, деца, които са в някакво средно положение и деца, които са назад с матариала. Всички деца, които са по-назад с материала, дърпат назад децата, които са по-напред и по логиката на оплакващите се според статията родители, би трябвало да учат отделно. В един клас да съберат децата, които се учат добре, в друг клас децата, които се учат на средно ниво и в трети клас децата, които са най-зле. Съотношението вероятно е 1:5:20, добре:средно:зле. Дали така трябва да бъде е съвсем друг въпрос, който с пълна сила важи и за децата с увреждания.
09 Септември 2013 14:07
Ми то се иска възпитание, зада можеш да възприемеш различините и още повече възпитание, за да обучиш детето си да ги възприема.
Най-лесно е да се каже махнете ги, различни са.
Пфу!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД