:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 398,105,492
Активни 121
Страници 18,419
За един ден 1,302,066

Банките събирали по 400 милиона лева годишно над договореното по кредити

Експерти пращат в парламента писмо със 7 мерки срещу финансовия произвол
СНИМКА: ИНТЕРНЕТ
Според Любомир Христов българите са трета категория хора по отношение на банковия сектор.
Банките в България събират от кредитополучателите по 400 милиона лева годишно над договорените плащания по ипотечни и потребителски заеми, пресметна вчера финансистът Любомир Христов. Причина за това са едностранните промени на лихвените проценти, след като парите вече са били отпуснати.

"Всички големи банки в България от ноември 2008 г. до 2010 г. повишават едностранно лихвените си проценти. Една от тях го е направила особено арогантно - променила е начина, по който се смята лихвата. Така тя вече се състои от 3 вместо от 2 събираеми. В резултат скокът на лихвата е с 4.5%.", обясни Любомир Христов. "Кредитите на домакинствата в България са 18 млрд. лв. Ако допуснем, че не всички банки са увеличили лихвите по толкова жесток начин - с над 4%, а само с до 2%, това прави близо 400 милиона лева годишно", каза пред журналисти Христов.

За да се прекрати несправедливата практика, Любомир Христов и още 7 експерти - от Българския финансов форум, от асоциация "Активни потребители", както и юристи, печелили дела срещу банки, са подготвили 7 законодателни мерки. Вчера те подписаха отворено писмо с исканията си за промени в нормативната база и заявиха, че до дни то ще бъде изпратено до премиера Пламен Орешарски, до депутатите, до президента Росен Плевнелиев и до омбудсмана Константин Пенчев.

Първата от предложените мерки е за промяна на закона за потребителския кредит в частта му за референтния лихвен процент. През 2010 г., когато влезе в сила новият закон за потребителския кредит, се узакони възможността банките едностранно да променят лихвите, обясниха експертите. В закона е записано, че референтен лихвен процент е индекс, който се изчислява от кредитора по определена от него методология. Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян отказа да коментира това предложение.

Друга промяна, за която настояха финансовите експерти, е да се създаде самостоятелен орган за извънсъдебно решение на споровете - финансов омбудсман. Според експертите у нас липсва всякакъв механизъм за защита на клиентите на банките. Те не са съгласни с предложението Комисията за защита на потребителите да започне да се занимава с нарушените права на гражданите във финансовата сфера. "КЗП упорито отказва да завежда колективни искове, независимо от планината оплаквания, която се събира там. Отказва и да оповести имената на банките, които по нейни проверки имат неравноправни клаузи", обясни Георги Атанасов от Българския финансов форум. "Същата тази комисия, на която ние сме платили, отказва да отговори кои са банките нарушители. Абсурдно е. Наблюдаваме негласно съдействие и нехайство. Ние в областта на банковите услуги не сме член на ЕС", категоричен е Любомир Христов. До редакционното приключване на броя от КЗП не отговориха защо не оповестяват имената на банките, чиито договори за кредити съдържат неравноправни клаузи спрямо клиентите им. Други искания са забрана на такса "предсрочно погасяване" и създаване закон за несъстоятелността на физическите лица.ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Комисията за защита на потребителите предупреди за пореден път вчера потребителите да бъдат внимателни при избора на кредит. "Потребителите трябва да знаят, че бързите кредити са скъпи и с високи лихви и да бъдат особено внимателни, когато решат да се възползват от подобни услуги", се казва в съобщението на КЗП. От регулатора припомнят още, че преди потребителите да кандидатстват за кредит, е необходимо да се информират за най-важните условия по отпускането, усвояването и връщането му.
10
2926
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
16 Септември 2013 20:42
Да предоставиш СЪЗНАТЕЛНО целия си банков сектор, който по дефиниция е гръбнакът на всяка икономика, на чужди играчи, това не е нищо друго освен ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, не някакъв конфликт на интереси, а ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ НАЦИОНАЛНО НИВО. Това е все едно да вкараш съзнателно вълци в кошарата и да гледаш безучастно как влачат всекидневно плячката си. За това ни бил нужен и фискалния резерв и всичко останало, което гарантира спокойното и безпрепятствено изнасяне на финансовата плячка. Защо да се самодрогираме с мисълта за евроатлантическите ценности, за европейската ни принадлежност, когато България се оказва с най-бързо топящото се население в СВЕТА. След като оня малоумник щеше да изнася лекари както германците изнасяли леки коли, след като уверяваше, че Ай-Ти специалистите трябвало да стават овчари, оказва се че оставаме без лекари, без учители, без всичко. Всяка година повече от 60 000 млади хора напускат страната, но малоумниците от ДСБ и от другите “ движения“ настояват нищо да не се строи, ни БЕЛЕНЕ, ни даже Южен Поток, за който пожарникарят даже сложи подписа си. Кого да избираме Господа, умните у нас считат за луди.
16 Септември 2013 22:39
Кой ще осъди банките?
Кредитополучателите нямат възможности защото са притиснати до стената.
Затова спират да плащат и бягат... накъдето им видят очите.
Защо е тази държава, която само взема без да поема ангажименти към данъкоплатците си?
До кога банките в България няма да спазват европейското законодателство, което е задължително за тях поради факта, че България е отдавна член на ЕС?

Трябва да се преизчислят новите лихви съобразно размерите им в ЕС. Това поне лесно може да се направи.
Държавата да се събуди ако не иска хиляди да я осъдят в Страсбург.
16 Септември 2013 22:39
Демократите ограбиха не само парите и построеното от социализма, те ограбиха бъдещето на България! Хората напускат тая изоставена от Бога страна, защото гледайки грабежа, не виждат бъдеще за себе си, за децата си! Процесът е почти необратим! Единствена малка надежда има в теоретичната възможност след колосалния грабеж, наречен за благозвучие "Преход", да дойде и залуженото възмездие! Единствено ТОГАВА хората биха видели смисъл да строят бъдещето си в България!...
16 Септември 2013 23:00
"Ние в областта на банковите услуги не сме член на ЕС" - много от нас са установили това и се питаме няма ли задължителни предписания, които трябва да бъдат изпълнени в определени срокове, та да спре това ГРАНДИОЗНО кожодерство от страна на банките в България???
17 Септември 2013 08:37
През 2010 г., когато влезе в сила новият закон за потребителския кредит, се узакони възможността банките едностранно да променят лихвите, обясниха експертите.

Гарантирано от ГЕРБ...Не случайно Левон участва в Глобална България, нали така?
17 Септември 2013 12:53
"Оня малоумник"
"демократите"
"ГЕРБ"
Това били виновниците.
Я пак помислете, ама хубавичко.
17 Септември 2013 13:46
Браво на Любомир Христов! Един от малкото, които имат кураж да говорят за произвола на банките.
17 Септември 2013 15:12
... Кого да избираме Господа, умните у нас считат за луди.

Спокойно Спартак,
Съдейки по част от изложеното ти мнение (не цялото), теб няма опасност да те сметнат за луд.
Демократите ограбиха не само парите и построеното от социализма, те ограбиха бъдещето на България! Хората напускат тая изоставена от Бога страна, защото гледайки грабежа, не виждат бъдеще за себе си, за децата си! Процесът е почти необратим! Единствена малка надежда има в теоретичната възможност след колосалния грабеж, наречен за благозвучие "Преход", да дойде и залуженото възмездие! Единствено ТОГАВА хората биха видели смисъл да строят бъдещето си в България!...

Т_Живков,
Напълно съм съгласен с написаното от теб, само да поправя една малка и незначителна фактологична грешка, която без съмнение си допуснал неволно. Подлогът в първото изречение е сбъркан и трябва да се чете "комунистите".
17 Септември 2013 16:16
Извратеност е да наричаш комунисти капиталистическата олигархия на България!...
18 Септември 2013 06:44
Проблема не е само в кредитите! Проблема е в таксите за вложителите. От това се събират милиони и те постоянно се вдигат за вече сключени договори и то без да бъдат уведомени. Всички работещи са принудени да си откриват сметки, за да получават заплатите си. Това беше уж да се осветят доходите. Обаче една такава сметка е грабеж. по нея няма лихви или са толкова минимални, че парите няма смисъл да стоят вътре. В замяна на това, всеки месец банката си удържа такси за обслужване, такси за теглене и всякакви други. Има такса и за закриване в повечето банки, които ви принуждават да не го правите. Последните ми ядове в тази посока бяха през септември. Сметката на съпруга ми, която беше открита едва преди дни, се оказа на минус 20 стотинки. Фирмата още не беше превела пари по нея, но банката си удържала 10 стотинки на смяна на ПИН и 10 стотинки за поглед през интернет. Другата банка, която обслужваше предната му фирма пък си въвела тайнично такси за обслужване и си прибрала част от сумата. Така от сумата от 100 лв., които стоят там година и половина, за последните 6 месеца вече е прибрала 5 лв.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД