:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,270,033
Активни 108
Страници 25,486
За един ден 1,302,066

Агенцията за бежанците е прахосала около 30 млн. лв.

Институцията е получила пари от ЕС, за да не допусне криза като сегашната. Затова вероятно сега България няма да получи финансиране
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Неремонтираният център в кв. "Враждебна" прие бежанци пет дни преди решението за обновяването му.
Близо 30 млн. лв. е изхарчила Държавната агенция за бежанците през последните пет години, но въпреки това се оказа абсолютно неподготвена за първото по-сериозно предизвикателство - влизането на 5000 нелегални имигранти в страната. Това е логично, след като едва 4 960 284 лв. от парите са били предвидени за подобряване на условията за бежанците. Няма яснота за какво са похарчени останалите средства. Парите са отпускани както от бюджета, така и по линия на Европейския бежански фонд, показа проверка на "Сега". Усвоеното вече европейско финансиране, съчетано с липсата на резултати, може да се окаже една от причините България да не успее да получи допълнително европари за справяне с кризата.

Вчера Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска незабавната оставка на ръководството на институцията, след като негови представители посетиха открития на 18 септември център за настаняване в бившия интернат "Надежда Крупская" в столичния кв. "Враждебна". Сградата, за ремонта на която заедно с друга постройка в кв. "Военна рампа" бяха отпуснати 500 хил. лв. без конкурс, се руши, няма отопление, прозорците са с изпочупени и непочистени стъкла, има мухъл, има тоалетни помещения без топла, а и без никаква вода, както и нефункционираща канализация. Спи се върху матраци с по едно одеяло на трима души, съобщиха от БХК. Липсват медицинска помощ, лекарства и храна.

Според обявлението обществената поръчка за ремонт е открита едва на 23 септември, затова е странно, че има хора в сградата, която още не е ремонтирана. От БХК са категорични, че става дума за бюрокрация и нехуманност. Според тях агенцията е имала информация за задаващия се проблем в Сирия още от края на 2010 г. От пресцентъра на институцията съобщиха, че предстои да коментират множеството въпроси около работата й съвсем скоро.

30-те милиона, които ведомството е получило от 2008 г. насам, са били именно за предварителна подготовка. От документ, публикуван в сайта му, става ясно, че eдва 4 960 284 лв. са били предвидени за подобряване на условията за бежанците. Той е изготвен от бившия шеф на агенцията Светослав Мичев, който беше освободен при идването на кабинета на ГЕРБ. Парите са отпускани както от държавния бюджет, така и по линия на Европейския бежански фонд, показа проверка на "Сега". 19 млн. лв. от общата сума са дошли от бюджета, става ясно от финансовия отчет за 2012 г. на МВР, което се явява принципал на агенцията.

През годините са получавани и пари от Европейския фонд за бежанците - 4 191 665 евро. Тук трябва да се добави и националното съфинансиране от 1 261 316 евро.

Усвоеното вече европейско финансиране, съчетано с липсата на резултати, може да се окаже една от причините България да не успее да получи допълнително европари за справяне с кризата. Правителството очаква европейски експерти на 1 октомври, за да оценят ситуацията. Освен това средствата в еврофонда вече са почти на свършване. Остават само 3 млн. евро, за които освен България претенции имат и Гърция, и Кипър. На фона на всички изразходвани без резултат милиони правителството е отправило ново искане за отпускане на още 2 млн. евро от Европейския бежански фон. Планове са да бъдат използвани за ремонт на изоставеното поделение в Симеоновград.

Дали България ще получи допълнително пари от Европейския съюз ще стане ясно на 1 октомври. Тогава у нас ще пристигне екип на дирекции "Вътрешни работи" и "Хуманитарна помощ и гражданска защита" на Европейската комисия, който ще преценява дали Брюксел да подпомогне България експертно или финансово. Инспекторите ще посетят още Гърция и Кипър. Индикациите още сега обаче са, че Брюксел вероятно ще подпомогне България само експертно. Това явно се усеща и от българските власти, които превантивно започнаха да говорят, че трябва да бъдат отпуснати пари за справяне с кризата.

"Ако кризата с бежанците се окаже по-продължителна, не можем да се съгласим помощта по линия на ЕС да бъде само експертна", заяви в сряда председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от "Фокус", след среща по темата с Цветлин Йовчев. Според него, ако се сбъднат по-песимистичните прогнози за много висок брой бежанци, България ще се изправи пред тежки финансови проблеми. "Тази наша идея беше официално споделена с вицепремиера. Казахме му, че ако вълната се разрасне, защо България да не инициира осъвременяване на регламентите на ЕС? Той каза, че за първи път чува такава идея, възприе я - в зависимост от развитието на ситуацията", заяви Местан.

Изказването на лидера на ДПС е странно, след като от Брюксел много ясно са показали на българската страна какъв е единственият шанс да се получат европари, ако Европейският бежански фонд откаже финансиране. Според неофициална информация България може да кандидатства за пренасочване на част от неусвоените пари от еврофондовете към районите, засегнати от бежанската вълна. Само за тази година се очаква страната ни да загуби около 276 млн. евро от европейските пари. Сега остава да се види дали София ще успее да подготви навреме документите за кандидатстване за тези пари, или ще пренаписва евродирективи.ОЩЕ ПАРИ

Агенцията е получавала и други средства от централния бюджет - например за доизграждането на центъра в Пъстрогор, чието строителство започна през 2006 г. То е финансирано по програма ФАР с 2,3 млн. евро. През април 2009 г. обаче европарите свършват и тогавашният министър на финансите Пламен Орешарски отпуска още 1 млн. лв. Те са усвоени, но обектът не е пуснат в експлоатация. Три години по-късно кабинетът "Борисов" отпуска още 931 687 лв. Центърът започва да работи едва след като към България са отправени критики от Европа, че още не е отворил врати. Оказа се и че от 2008 г. на щат са били назначени седем служители, които се водят на работа към несъществуващия тогава бежански център край Свиленград. Общият брой на работещите в агенцията е 133-ма. В края на миналата година кабинетът на ГЕРБ отпусна 200 хил. лв. за изграждане на временен център в казарма в Харманли. По-късно се оказа, че въпреки вложените пари проектът е изоставен и липсва канализация.ОБВИНЕНИЯ

От настаняването си бежанците са получавали доставка на храна едва два пъти - по линия на БЧК или от частни дарения. В тези условия оцеляват жени, майки с бебета, малки деца и ранени. Бежанците разчитат на останалите им собствени средства. Местни търговци са им продали развалена храна", твърди БХК. Никой не е получил временен документ за самоличност, въз основа на който се ползва медицинско лечение и социална помощ от 65 лв. месечно.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Боклуците около центъра за бежанци са навсякъде. Има купчини със строшени стъкла, а сградата е пълна с малки деца.
11
6454
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
26 Септември 2013 19:23
Не ги дръжте гладни, че в един момент като станат много, ще са бетèр селяните на Стамболийски в София. Ще си вземат сами това, което не им се дава.
26 Септември 2013 19:55
Удобен повод да се смени ръководството на ДАБ, защото то продължава да е от хора на титана на човешката мисъл - др. Цвецерон.
26 Септември 2013 20:22
Няма яснота за какво са похарчени останалите средства.


и аз така си помислих сигурно няма как да проверят началници, секретарки и други подобни кръвопийци.
26 Септември 2013 20:24
Е, как ще са прахосани? Нали Цецо каза, че купили една палатка за 3 000 души.
26 Септември 2013 20:26
Така е, понеже "административният ни капацитет" е в шоплука. Да му обяснят на Хан !

Препоствам се от съседната тема...
26 Септември 2013 20:26
Вместо да реват за пари , да извозят бежанците в Брюксел. Там да се справят. Българите с удоволствие ще съберат пари за извозването на бежанците с автобуси в З.Европа.
26 Септември 2013 21:07
Парите от Брюксел винаги може да се узнае за какво са похарчени - достатъчно е човек да пощрака по клавиатурата и да посети сайта на ЕК, страницата на съответната Генерална дирекция... В случая трябва да се посети страницата на ГД Вътрешни работи (на Сесилия Малстрьом) и там да се намерят т.нар. многогодишни и годишни програми, разработени от отделната държава-членка и утвърдени от ЕК по всеки един от 4-те специални фонда на ЕС в сферата Правосъдие, Свобода и Сигурност: Фонд Бежанци, Фонд Репатриране, или Връщане (обратно у дома на тези, които не получават статута бежанец), Фонд (охрана на) Външните граници (на ЕС) и Фонд Социално интегриране на тези от трети страни, на които ЕС-ът е разрешил да останат вътре в неговата територия. Тези 4 фонда имат режим на управление идентичен със Структурните фондове и Кохезионния, т.е. и за тях в съответната държава-членка, която има достъп до средства от дадения Фонд, си има Управляващ орган, но го наричат Отговорен орган/Responsible Authorty. За Фонд Външни граници и Фонд Връщане Отговорният орган е МВР, в лицето на Дирекция "Международни проекти". За Фонд Бежанци отговаря Агенцията за бежанците (една дирекция на която начело, във времето, когато се правеха българските многогодишна и съответни годишни програми за периода 2007-2013, бе г-жа Жаблянова, съпруга на депутата от БСП Жаблянов). Дирекция в МТСП е отговорен орган за Фонд Социална интеграция на бежанците, на които ДАНС е разрешил да останат в Рая...
26 Септември 2013 22:28
Парите не са отпуснати на бежанците, а на агенцията за бежанците. И са си усвоени съвсем редовно - за коли, лаптопи, кожени дивани, дограма и гипсокартон за агенцията, пак да повторим, а не за бежанците. А сега да се изръсят пак, ама тоя път да кажат, че тия евра са за бежанците, а не за агенцията за бежанците.
27 Септември 2013 06:33
ПлесNick
26 Септември 2013 21:07
27 Септември 2013 08:48
Оказа се и че от 2008 г. на щат са били назначени седем служители, които се водят на работа към несъществуващия тогава бежански център край Свиленград.
Но си получават парите. И сега пак ли няма отговорни за окаяното състояние? Или пак се правим, че няма?!
27 Септември 2013 15:31
Абе в тази агенция не са работили извънземни,а българи с имената си. Хайде сега вместо констатаци,виновните лица да операт пешкира. Стига вече с този обичай да назоваваме и показваме безоразията,а наказани никога няма.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД