:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 396,314,844
Активни 166
Страници 20,049
За един ден 1,302,066

Шахмат с ходове в обувките

Скандалният Борислав Иванов обяви край на кариерата си, след като бе обвинен дори, че не знае как да прикрива ползата от компютърните програми
СНИМКА: CHESSBASE.COM
Борислав Иванов обмисля следващия ход на белите фигури в партията срещу Момчил Момчев от I кръг на турнира в Благоевград.
Придобилият скандална слава шахматист Борислав Иванов (25 г.) обяви през уикенда, че слага край на кариерата си. Изявлението той направи след края на турнира "Гранд Оупън Благоевград 2013", провел се в родния му град миналата седмица.

В VII кръг в сряда Иванов отказа да се подчини на нареждане на организаторите да събуе обувките и чорапите си заради съмнения, че използва непозволени технически средства. Тогава противник трябваше да му е американският милионер от руски произход Максим Длуги.

"Това с чорапите ми беше пълен абсурд. Противникът ми пожела да си сваля обувките и чорапите. Отказах, тъй като знаех, че няма да спре дотук. Настоя да му се пише точка и съдията изпълни неговото желание. Повече няма да участвам в турнири, тъй като няма да ме допускат. Ще ме наказват за всяко нещо - за неправилно дишане, за неправилна стойка", недоволстваше открито Иванов.

Всичко започна на турнир в Задар (Хър) миналия ноември, когато той бе съблечен почти гол от домакините, но под дрехите му не бе открито нищо непозволено. В средата на 2013-а започнаха нови разпалени дискусии около необяснимия прогрес на майстора на FIDE, демонстриращ супергросмайсторски игри и разгромяващ с лекота български шахматни легенди начело с Кирил Георгиев.

Стигна се до куриоза Иванов да бъде изваден от класирането на турнир във Велико Търново само заради нежеланието на съперниците му да играят срещу него. Макар и без никакви доказателства за нечестна игра. Последва и 4-месечно наказание за Иванов от страна на БФШ, и то само по подозрения. Шахматистът бе поканен и прие да участва в експеримент с детектор на лъжата в присъствието на президента на БФШ Силвио Данилов. На 19 юни обаче той не се яви за изследването с обяснението, че бил забравил. Междувременно Иванов заведе дело срещу решението на БФШ и съдът се произнесе в негова полза. За да се стигне до случката от миналата седмица.

От гледна точка на доказаните шахматисти Борислав Иванов е изпечен мошеник, разполагащ със свръхмодерна техника. В петък на специализирания сайт ChessBase.com се появи личният разказ на грм Максим Длуги (ЕЛО 2524), който споделя прелюбопитни наблюдения и заключения относно "феномена" Иванов. Ето част от споделеното от 47-годишния бивш световен шампион за юноши (през 1985 г.):

"По семейни причини съм в Европа по-дълго от обичайното и затова реших да поиграя малко качествен шахмат. Забелязах този турнир в Благоевград и реших да ида там. Пристигнах в София и се срещнах с Кирил Георгиев, който ме попита: "Ти смяташ ли да играеш в Благоевград?". Отвърнах му: "Да, ти ще играеш ли?", а той заяви категорично: "Не, не, в никакъв случай. Заради онзи Борислав Иванов, прочутия измамник!"

Срещнахме се на вечеря, за да науча малко повече за ситуацията, и колкото повече напредваше разговорът, толкова повече започвах да се дразня. Защото се оказа, че това е първият турнир, в който това момче ще играе след 4-месечно наказание, поради което надпреварата се бойкотира от над 40 български играчи. Попитах защо спонсорите биха направили това - да се откажат от 40 качествени шахматисти заради един, а Кирил предположи, че организаторите ще направят възможното да докажат, че този играч е истински.

Започнах да наблюдавам с огромен интерес и забелязах, че в първите два кръга този младеж играе извънредно агресивно, много силно, с изключителни тактически ходове срещу експерти в шахмата. Ситуацията е напечена, фигурите са завързани, а той - бум-бум-бум, приключи най-бързо от всички и двете партии. В този момент за първи път си помислих: "Чакай малко, ЧАКАЙ МАЛКО!".

Междувременно забелязах, че охраната е двойно усилена, има заглушителни устройства в двата края на залата, мобилните телефони се отнемат на входа, при влизане всеки играч минава през металодетектор... Тогава дойде III кръг, в който Иванов игра с белите срещу Иван Шарич - хърватин с ЕЛО 2630, истински професионалист, който би трябвало с лекота да победи момче с коефициент 2200/2300. Партията се разви по свръхтактическата линия на Антимерански вариант с g4. Наблюдавах Иванов внимателно и забелязах, че погледът му съвсем не е втренчен в дъската, а се рее някъде. Не само това, ами правеше и някакви нервени тикове с краката си.

Партията напредваше с изумително силна игра на белите в невероятно сложна позиция, изглеждаща всъщност с предимство за черните, но белите жертваха фигура и с фантастичен шахмат разчистиха всички пешки на Шарич! Все пак Шарич успя да направи някои хубави ходове, за да избегне поражението. Партията приключи реми, а аз изчаках Шарич и го попитах: "Не ти ли се струваше, че все едно играеш срещу машина?". А той каза "Да, но какво можех да направя? Предложих му реми на 13-ия ход, а той отказа..."

Рекох си: "Какво?! Та това е невероятно! Човек с 300 точки по-висок рейтинг от твоя ти предлага реми, а ти реагираш: "Шегуваш ли се, аз ще те размажа, защото имам "Худини" зад мен!"

В този момент реших, че нещо трябва да се предприеме. Всеки се притесняваше, че трябва да играе срещу него и не знае какво да направи. Преди следващия кръг директорът, или по-точно спонсорът, обяви, че Иванов ще бъде претърсен. Негов противник трябваше да е Владимир Петков и аз му казах да гледат основно обувките. Бях сигурен, защото, освен че правеше странни движения с краката, забелязах, че носи прекалено големи маратонки. Като онези, които на летището ви карат да свалите, за да проверят дали не криете нещо интересно.

Когато се върнаха, попитах Петков дали са намерили нещо, а той каза "Не, всичко беше наред." След което Петков победи Иванов. Но интересното е, че финалната позиция беше нарисувано реми и въпреки това той просто се предаде. На мен ми изглеждаше, сякаш е планирал да загуби тази партия и да спечели всички останали до края. Да се подложи на проверката и да продължи да побеждава, все едно "Ето, претърсиха ме веднъж, сега какво искате повече от мен?" Петков беше неговото алиби.

След това Иванов победи някакъв специалист. Беше с черните и разигра съвършено Каталунска защита, в която буквално разруши съперника. И в следващия кръг трябваше да играе срещу мен. Е, аз все пак съм в бизнеса отдавна, знам и как да се справям в лошите моменти. Реших, че това няма да ми се случи. Затова се обадих на приятел от София, където имамe офис, и му казах, че трябва да се представи за мой личен телохранител, защото не исках аз да претърсвам съперника си. Все пак аз трябва да играя шахмат, не да събличам хора. Междувременно говорих с много технически грамотни хора от цял свят и всички заедно заключихме, че каквото и устройство да използва, то е в обувките му. Дори смятам, че той има компютър в обувките си и не се нуждае от никаква външна връзка. Той използва пръстите на краката, за да дава и да получава сигнали чрез морзов код, или каквото там владее. Неговите пръсти би трябвало да са свързани електронно с приемника и затова той не би могъл да си свали обувките. Когато ходи, Иванов има много странна походка и пристъпва, като че се опасява да не настъпи нещо.

Когато пристигнахме в залата с моя приятел, казах, че това е шефът на охраната ми и той ще проведе претърсването на моя противник. Директорът на турнира Стефан Фотев беше малко разочарован и заяви, че моят приятел няма юрисдикцията за подобно действие и може само да гледа, при това, само ако спонсорът се съгласи. Това бе абсолютно неочаквано за Иванов, който смяташе, че щом е бил вече веднъж претърсен, щом е загубил от Петков, значи вече е чист. Първото нещо, което той направи в този момент, бе да иде до директорската маса и да остави якето си там. Това бе доста странно. След това се върна на масата и написа върху своята карта за резултата: "Белите: машина. Черните: Неизвестен клоун". Написа това на български език. Директорът на турнира погледна картата и дори ми я показа, но аз първоначално не разбрах за какво става дума. Чак по-късно от публикация във "Фейсбук" разбрах значението, но бях объркан. Смятах, че написаното е било дело на директора, но не - Борислав бе написал това на публичната си карта за резултата!

Явно е бил много разочарован, че пак ще бъде претърсван. Определено не бе подготвен за това. Изправи се и започна да се паникьосва, очите му не спираха да шарят наоколо, постоянно жестикулираше - това бе първият случай през последните пет дни, в който всъщност го видях да се движи. Беше видимо притеснен.

И така, всички отидохме в стаята - директорът, шефът на охраната на турнира, "шефът на моята охрана", аз и Борислав. Служителят на турнира претърси Иванов от глава до пети с металодетектора, мен също. Но когато претърсването приключи, моят приятел каза "Сега си свалете обувките!" Безмълвно аз свалих и обувките, и чорапите си. А това, което последва, бе едновременно неочаквано и трагикомично. Момчето просто изкрещя: "Аз категорично няма да се събуя. Чорапите ми миришат."

Тогава моят приятел попита: "Значи, предполагам, това ще е служебна загуба?", а Борислав отвърна: "Ако трябва, ми пишете служебна загуба. Но в никакъв случай няма да събуя обувките си!"

Но, вместо да бъде изгонен от турнира, Иванов бе оставен в жребия за следващите кръгове, сякаш организаторите демонстративно искаха да докажат, че този шахматист е наистина суперталантлив и играе чисто. Но това може да мине само пред глупаци. За мислещи хора е невъзможно да повярват.

Наблюдавах го много внимателно в партията срещу Шарич и бях шокиран, когато изигра своя ход 32. Nb7 за 10 секунди. Това решение би трябвало да му отнеме между 5 и 10 минути, по мое скромно мнение. Но той го направи за 10 секунди! Поразително. Та той дори не знае как да разиграва своя театър. Трябва да си достатъчно силен играч, за да можеш да ползваш умело това изобретение, с което той разполага. Ако аз имах такова, щях да убивам хора наляво и надясно, без никой да разбере.

Това е и истинската опасност, защото, ако играч с ЕЛО 2600 се сдобие с такава технология, той ще знае точно как да се държи. Ще знае кога трябва да мисли дълго, а и няма да му се налага да го използва повече от 4 пъти на партия. Това е предостатъчно, за да разгромиш когото и да било. В критичен момент го включваш и разбираш кой път да поемеш. "А, този малък нюанс ми бе убегнал. Окей, бум, довиждане!" Това е. Дори в този момент обаче би трябвало да изглежда, че мислиш задълбочено.

Но Иванов не знае това, той просто играе механично първия предложен ход от компютъра. За него всеки е клоун. Той няма морални задръжки. Той е напълно неморален."
3
4314
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
08 Октомври 2013 05:38
Поведението на този Борислав наистина е странно.
Но не ми се вижда възможно само с пръстите на краката да може да предава хода на цялата партия.
Иначе би трябвало да има съучастник, който да следи позицията и да му предава решенията.
08 Октомври 2013 10:42
Това колективно плюене ми прилича повече на завист. Само да се почеше по краката и му идвали гениални ходове, а зад него слухтят охранители, заглушители и пр...
08 Октомври 2013 13:15
да играе в басейн???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД