:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 401,489,202
Активни 63
Страници 670
За един ден 1,302,066

"Пежо" повежда нов поход на Изток

Фирмата с лъвчето ще прави втори завод в нашия регион в очакване на бум на продажбите след разширяването на ЕС. "Дженерал Мотърс" също се готви за скок.
"Пежо-Ситроен" (PSA) ще построи завод с капацитет 300 000 автомобила годишно в някоя източноевропейска страна, съобщи пресслужбата на концерна в края на октомври. Инвестицията ще е за около 700 млн. евро. Планира се новите конвейери да пускат модели като "Ситроен С3" или все още непознатите 107 и 207 на "Пежо". Миналата година пак имаше подобна новина и тя предизвика спонтанен отклик в България. Напорист министър обяви, че е лобирал тотално за привличането на тази инвестиция, пък във фирмената централа не знаеха нищо за активността му... Както се и очакваше, тогава Чехия бе избрана да приюти общ завод на PSA и "Тойота", който също ще прави по 300 000 бройки от общ френско-японски модел. Борбата за втория завод ще е между Чехия, Полша, Словакия и Унгария. Решението ще бъде взето в началото на следващата година. По-къснов Западна Европа може да има и недоволствоот изместването на производствата на Изток, прогнозира в-к "Аутомотив Нюз Юръп". Активността точно на "Пежо-Ситроен" e показателна за това, което става в източната част на Европа. PSA е може би най-сдържаната и най-антиглобалистката фирма от автомобилния бизнес. Тя е от малкото останали под старомоден семеен контрол, а фамилия Пежо е известна с умението си да избягва авантюрите, особено рисковите инвестиции и ангажиращите глобални съюзи. Изместването на нейни големи заводи на Изток може да се приеме за знак. Както за очакван бум на потреблението, така и че регионът предлага достатъчно перспективи и изгоди за мащабни вложения. За съжалениеБългария е далеч от сметките не само на "Пежо",а и на всички останали. След провала на "Роувър" страната ни е черно петно на картата на потенциалните инвеститори от бранша.

А източният поход на автомобилния бизнес се засилва рязко. За последните пет години вносът на части и автомобили от бивши соцстрани към Европейския съюз се е увеличил повече от три пъти. Особено рязко е скочило производството на части и модули. "Доставчиците могат по-лесно да изместват своите заводи на Изток", обяснява анализаторът от "Сосиете Женерал" Филип Барие. Те постоянно трябва да намаляват цените и търсят места за по-евтино масово производство. Освен това около тях се шуми по-малко, те не са национални символи и не са подложени на патриотичен натиск от общественото мнение и институциите. Френският производител на ауспухови системи, седалки и контролни табла "Фауресиа" без много шум изнесе 5 завода в Чехия. Така конкурентни модели на"Пежо" и "Рено" вече имат общ

пълнеж, правен от славянска ръка.Движението на Изток се мотивира най-вече от финансовата изгода, но се насочва към страни, даващи по-голяма сигурност и стабилни перспективи. Същата "Фауресиа" във Франция трябва да организира производство при 35-часова работна седмица и да плаща доста повече за труд и осигуровки. А и в родината на Жан Жорес профсъюзите са сериозна и активна сила, а стачките са ежедневие, което струва доста скъпо на фирмите. Автомобилни производства бягат и от разточителния скандинавски социализъм на Швеция и Финландия към прибалтийските страни.

Облагодетелствани от това движение са преди всичко страните с ясна перспектива за членство в Европейския съюз. Промишлените традиции, квалификацията на работната сила и историческата и културна близост също са от значение. А и фирмите сякаш си подражават и успехът на една увлича след себе си другите. Така Полша, Чехия и Унгария се наложиха като доказано привлекателни места, по правило са предпочитани и вече са проспериращи автомобилни страни. А това е авторитет, който води след себе си и други отрасли.Провалът на нечий опит пък задълго отблъсква всички.България е ярък пример. Румъния също има проблеми, въпреки, че потенциално е по-голям пазар, а Франция я предпочита и заради латинската солидарност.

Вторият източен завод на PSA е интересен и от френска гледна точка. "Решението не означава, че ще съкращаваме предприятия в Западна Европа", е заявил веднага фирменият говорител Марк Феран. Съмнения за това са се появили както във Франция, така и в Испания и Англия. В момента концернът е в силен подем и всичките му мощности са претоварени. Новите конвейери обаче ще влязат в действие след 3 години, когато конюнктурата може да е различна и те ще са по-модерни. Ако тогава се налагат съкращения, ще се тръгва първо от по-старите заводи и от по-скъпото производство. На Изток ще се правят 600 000 малки автомобила, които ще се продават и на Запад. С тях концернът планира да прескочи бариерата от 4 млн. бройки годишно (при 3,14 млн. за миналата година).

Решението за втори завод на Изток се обосновава с очакван бум на продажбите в Централна и Източна Европа, който ще последва разширяването на Европейския съюз, подчертава "Аутомотив Нюз". Предвижда се не толкова чудодеен скок в доходите на бившите ни събратя по историческа съдба, колкото

нарастваща динамика - икономическа и житейска.Европа е не толкова общ стандарт на живот, колкото мрежа от пътища и магистрали с все по-малко препятствия по тях. Благоденствието и икономическите чудеса са продукт на динамиката, която се крепи и върху автомобилите, комуникациите, движението. За това и френският концерн бърза да заеме позиции в новите територии.

А "Пежо-Ситроен" по традиция е сдържана и предпазлива фирма и от нея не се очакваха подобни решения. След провала на сравнително скромния румънски проект "Олтсит" преди 10 години концернът се бе отдръпнал от подобни мераци. Френската стопанска експанзия се водеше повече чрез националния конкурент "Рено". Бившата държавна режия е по-склонна към авантюри, може би защото дълго време е била подсигурена от мощен бюджетен тил и подтиквана от френските глобални амбиции. "Рено" се ангажира с доста по-рискован източен поход, който стигна чак до московския завод "Ленински комсомол" и там закъса по наполеоновски. Захвана се смело и с "Дачия" и влага много в амбицията да трансформира румънския автомобилен флагман в модерна фирма за евтини коли. Ако "Пежо" и "Рено" успеят да се имплантират на изток,новите европейски територии ще се напълнят с френски коли.Те и сега, преди инвестициите да са заработили, се налагат доста успешно, за което свидетелстват и цифрите от българския пазар. Интересно е, че това става по два съвсем различни начина. "Рено" пригажда модели към спецификата и по-ниските доходи на източноевропейските и балканските пазари (като "Клио Симбол"). "Пежо" не променя европейските си продукти, но пък успява да предложи удачно съчетание цена-качество и оригинални модели. Пробивите на многофункционалните баничарки "Партнер - Берлинго" и достъпният купе-кабриолет "206 СС" са добри примери.

Миналата седмица дойдоха и други новини за очакван бум на автомобилизацията в новите европейски територии. "Дженерал Мотърс" откри в Будапеща регионален център за Централна и Източна Европа в който ще работят 130 души. По този случай бе обявено, че колите на "Опел" занапред ще имат двегодишна гаранция по целия регион, включително и в Русия.Империята GM действа бюрократично и последователно.Тя цели преди всичко да създаде структури, които не толкова да носят бързи доходи, колкото да са готови за бъдещето. Служителите ще са представители на 13 националности и ще контролират 15 страни, сред които и България. Една от целите е в новия офис да има истинска мултикултурна среда. Миналата седмица бе отбелязан и първият рожден ден на най-новия дилър на "Опел" у нас "София Ауто". GM избягва да дава изключителни права и да се обвързва с национални дилъри. Регионалният офис всъщност трябва да контролира икономическата игра в една мрежа от конкуриращи се продавачи на "Опел". Съдейки по продажбите у нас, тази политика не носи бързи успехи, но GM умее да чака. Всъщност по този начин дилърите на "Опел" ще са подготвени за бъдещото падане на бариерите и за промените на консуматорската култура в района. Съревнованието между тях е не толкова в цените и продажбите, колкото в качеството на обслужване и сервиз. А в Европа бариерите между националните пазари на автомобили ще паднат доста скоро, по-късно ще ги последва и Изтокът, но на порции.
345
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД