:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,328,278
Активни 85
Страници 10,463
За един ден 1,302,066

Пенсионните фондове печелят повече от такси, отколкото от инвестиции

По-голям брой осигурени са внесли по-малко пари за втора пенсия


За над 11 г. съществуване пенсионните фондове, на които се разчита да осигурят по-високите пенсии на родените след 1959 г., са събрали повече пари от такси и удръжки, отколкото са спечелили от инвестициите на осигуровките на българите. Това става ясно от отчетите им в Комисията за финансов надзор (КФН) през годините.

Над 4.6 млрд. лв. брутни постъпления от вноски са се натрупали към края на юни тази година в универсалните пенсионни фондове за 11 г. и 3 месеца. В същото време нетните им активи са нараснали до 4.9 млрд. лв., т.е. увеличили са се с малко над 300 млн. лв., показват данните на КФН. Докато таксите и удръжките, които фондовете събират от осигуровките, за да управляват добре парите за втора пенсия, са над 410 млн. лв. Само за 2012 г. доходите на фондовете от такси са над 73 млн. лв., а за първото полугодие на тази година вече са минали 40 млн. лв. Сумите растат с всяка година, тъй като все повече хората, задължени да се осигуряват за втора пенсия, излизат на пазара на труда, т.е. трупат се повече активи, от които се прибират такси.

В същото време расте и броят на хората, които имат разкрити партиди във фондовете, но в момента в тях няма постъпления заради безработицата или защото работодателите не превеждат парите. Над 4 млн. българи са имали през 2012 г. партиди в задължителен, професионален или доброволен пенсионен фонд, което е с почти 100 000 повече, отколкото през 2011 г. Въпреки това през миналата година брутните постъпления от осигуровки на пенсионните фондове - 836.3 млн. лв., са били по-малко, отколкото през 2011 г., когато са внесени 837.7 млн. лв., показват отчетите на дружествата в НСИ. По данни на НОИ осигурените в универсалните фондове през миналата година са били малко под 2 млн. души, докато според фондовете партидите са над 3.1 млн. В професионалните фондове също има над 240 000 партиди, но според НОИ през 2012 г. осигурените за тежък труд са били 107 000. Тенденцията продължава и през тази година, когато за първите 6 месеца в универсалните фондове са влезли 366.3 млн. лв. от вноски, а през същия период на миналата година те са били 372.6 млн. лв.

Фондовете в момента прибират 5%, а от 2017 г. в тях трябва да влизат 7% от осигурителния доход на родените след 1959 г., чиято пенсионна осигуровка в НОИ се намалява с толкова. Според разчетите на осигурителния институт тези прехвърлени вноски ще намалят пенсиите на бъдещите "млади" пенсионери от общественото осигуряване с поне 10%. Очакванията са фондовете да покрият тази разлика и да осигурят допълнително поне още 10% от доброто управление на парите. Кризата обаче срина цялата добра доходност, постигната преди нея, и в момента не се покрива дори инфлацията за периода.

Проблем е и родното законодателство, според което фондовете трябва да гарантират минимална доходност, но тя може да е и отрицателна. За целта те трябва да заделят резерв от собствени приходи, който се пълни основно от таксите и удръжките и с който трябва да се покрива разликата между реалната и минималната доходност. В другите страни практиката е да се покриват поне загубите, а в някои страни минималната доходност не може да е под инфлация. Фондовете имат и ограничения в какво да инвестират. От години обаче нито една власт не се осмелява да приеме вече подготвени законопроекти, които трябваше да осигурят по-добро управление на парите за втора пенсия и намаляване на таксите.ПРИЗНАНИЕ

Самите фондове настояват да им се даде възможност да трупат и гаранционен фонд за покриване поне на парите, които хората са внесли през годините под формата на осигурителни вноски. Това на практика е признание, че е възможно някои фондове не само да не увеличат натрупаните пари за втора пенсия, но и накрая да се окажат с по-малко пари по партидите. Все още не е регламентирана и т.нар. фаза на изплащането. За момента фондовете са длъжни да плащат единствено пожизнени пенсии, но не е регламентирано как ще се покрива рискът от преживяемост, когато парите на човека по партидата свършат. От дружествата вече изявиха претенции това да става чрез вид солидарен фонд, в който да влизат всички партиди на пенсионерите.ОТЧЕТ

Според отчета балансовата стойност на активите на пенсионните фондове за миналата година минава 5.7 млрд. лв., което е с 24% повече от 2011 г., когато тя е била под 4.6 млрд. лв. Тя расте бързо, тъй като фондовете все още не изплащат пенсии, но всяка година се увеличава броят на осигурените, родени след 1959 г., които са длъжни да се осигуряват в тях. Според НОИ за 2012 г. броят им е бил с почти 50 000 повече, отколкото през 2011 г. Инвестирани са 5.45 млрд. лв. от парите на хората за допълнителни пенсии, докато през м.г. те са били с 4.2 млрд. лв., или с 29% по-малко. Отчетен е ръст в инвестициите в чуждестранни активи за сметка на тези в банкови депозити и в имоти. Незначително намаляват и инвестициите на фондовете във финансови активи, издадени у нас. С почти 21% от 161.3 млн. лв. на 195 млн. лв. са увеличили активите си и 9-те пенсионно-осигурителни дружества. Оборотът им, в който влизат и парите от такси и удръжки от вноските на хората, е 93 млн. лв., а печалбата - 31.7 млн. лв. Преди година тя е била 22.7 млн. лв., или с 39% по-малко. Ръстът може да се обясни с увеличението на доходите, което вдига и размера на събраните такси.

24
6625
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
20 Октомври 2013 19:22
Законна кражба. Задължителните фондове не трябва да са частни - нито пенсионни, нито здравни.

Аман от такъв "бизнес". Не създаващ никаква принадена стойност, а само харчещ готови пари.

Блог
20 Октомври 2013 20:14
Застрахователите са лустросани рекетьори, банкерите са лустросани лихвари, а да сложат ръка на пенсиите им е просто още един начин да крадат легално парите на хората под предтекст, че се грижат за тях. А благодарение на кредитните агенции много от тях са "инвестирали" в деривати и прочие балони, с което изчезват парите за пенсии. И накрая те поставят пред свършен факт.
Икономист ли е - първо го гръмни, после го питай какво прави.
20 Октомври 2013 20:17
Ааа, не е така. Всички пазарни корифеи казват, че държавното е по-лошо от частното. В смисъл, че по.добре да те краде частник отколкото дъражавата. Опцията да не те крадат изибщо в пазарната икономика според тях не е предвидена.
В случая с фондовете можеха да можеха да не им дават процент от получените вноски, а процент от печалбата.
20 Октомври 2013 20:20
Глупости, не може да им дават процент от печалбата, защото ПЕЧАЛБА НЯМА и няма откъде да дойде. Т.е. фонда трябва да си доплаща, че му внасяш пари
20 Октомври 2013 21:12
За кои пенстионни фондове говорите конкретно? Освен това ще е интересно да видим графики на отделните фондове спрямо представянето на съответния отрасъл. Всеки който отбира нещо от инвестиции знае, че на инвестицията се гледа в дългосрочен план и че даже и сега да са на минус, след година или две може да наваксат и да надхвърлят банковите лихви примерно. Та така, не разбрах точно статията как съпоставя тия неща, а иначе такса за управление и подръжка не трябва да надвишава 3%. Някой специалист няма ли да разкаже?
20 Октомври 2013 22:45
Лошо Седларов лошо
КАто се комбинира с демографското състояние на татаковината май няма да разчитам на пенсията

А иначе поздрави от Варна Натисни тук
20 Октомври 2013 23:17
ЧРД на "СЕГА"!
Чудесните 16 години!
Здраве на целия екип и още много години да го четем!
20 Октомври 2013 23:38
Освен това ще е интересно да видим графики на отделните фондове спрямо представянето на съответния отрасъл.


Тази информация е публична, не е никаква тайна. А 5% за управление е прекалено много.
20 Октомври 2013 23:42
Добре е журналистите, пишещи по тази тема да припомнят на хората, че при създаването на фондовете им бяха ПРЕХВЪРЛЕНИ ЕДНИ ПАРИ /доста внушителна сума/ от осигурителните вноски в НОИ. И това е точно началният ГРАБЕЖ от настоящите пенсионери и впоследствие продължава и с бъдещите пенсионери. Защото пенсиите се изчисляват на основа среден осигурителен доход, а той практически е НАМАЛЕН с тези 5%. И все имало "дупки" в НОИ??? Нека да ги има частните фондове, но да са по желание, а не държавата да те задължава!!! Така е по "белия" свят - всеки си носи отговорността.
21 Октомври 2013 06:44
Сега готвят същата простотия и за здравна рИформа. Бе важното е на някой да се дадат едни пари и да се върти бизнес. Чудите ли се защо се внася само за хората родени след 59-та? Не е ли ясно, че те няма да дочакат пенсия заради безработицата и вдигането на възрастта?! Хубавичко са го изчислили мошениците! Гледаха да приберат много пари и от енергетиката, но като дойде ред да плащат пенсии и ревнаха, че не били събрали още и държавата пак се изръси. Това не е пазар, това е мафия!
21 Октомври 2013 08:38
Бе важното е на някой да се дадат едни пари и да се върти бизнес.

А още по-важно е да може някак да се уреди, че хората да бъдат принудени със закон (!) да плащат задължително на някой частник. Това е по-далавера дори и от Солунската митница
21 Октомври 2013 09:00
при създаването на фондовете им бяха ПРЕХВЪРЛЕНИ ЕДНИ ПАРИ /доста внушителна сума/ от осигурителните вноски в НОИ

Извинявай за невежеството. Сериозно ли?
21 Октомври 2013 09:45
Пенсионните фондове печелят повече от такси, отколкото от инвестиции


За съжаление това се отнася и до банките, до голяма степен. А причината - наложеният ни (или сами си го наложихме?) колониален статут.
21 Октомври 2013 10:32
Истината е че до сега ПОК-овете само цоцаха многомилионни печалби (в полза на частните си собственици и за сметка на будещите пенсионери защото уж ни управлявали парите "добре) вместо да заделят резерви именно за рискове от сорта на този с преживяемостта. Сетиха се че ще имат проблеми доста скоро и започнаха офанзивата да искат промяна в законодателството партидите да не се наследяват, да попадат в общ солидарен фонд и т.н. И тогава какво им е по-доброто от НОИ. Нито докарват доходност, която дори не превишава такситв които са си пробрали. Сега искат да откраднат и парите на наследниците, само защото са некадърни. Че то си е по-добре тогава НОИ да управляват всички пари.
21 Октомври 2013 10:34
Просто разходите на фондовете трябва да бъдат обвързани с ПЕЧАЛБАТА ... и готово.
Управителите трябва да бъдат солидарно отговорни за загубите.
Интересно тогава кой ще се натиска да управлява фонд...
21 Октомври 2013 10:48
Цикличността на икономиката и борсовите индекси довежда до това, че в определени години има отрицателна доходност, което няма как да се предотврати. Трябва да се смята за по-дълги периоди назад във времето, тогава доходността ще се изглади. Но проблемът на нашите фондове не е 3% вместо 4% доходност, а това, че инвестират масово в свързани лица и всеки си заравя главата в пясъка. Проблемът повтаря ВЕИ-сектора, където по коридорите на парламента се говореше, как "тея са луди" и "не знам как ще свърши тази работа", но дотам си остана. Накрая се видя как свърши - хората на улицата.
21 Октомври 2013 11:23
Откъдето и да го погледнеш - ХАЙДУКЛУК!...
21 Октомври 2013 11:28
Социалното и здравно осигуряване МОГАТ И ТРЯБВА да бъдат част(процент) от ДДС! Така събираемостта ще бъде 100%, поради което, пък, размерът на вноската ще е много по-малък, по този начин ще бъдат облагани с данък дори и парите изкарани от просия! Единственият "ГОЛЯМ "недостатък на такава система е, че няма как да се краде! НИКАКВИ ЧАСТНИ ФОНДОВЕ - ТЕ СА УЗАКОНЕН ХАЙДУКЛУК!...
21 Октомври 2013 11:53
Малко офтопик, бай Тодоре, но ми напомни как взимах хонорари навремето. Една нищо и никаква хартишка, но без нея хонорар не можеш да вземеш. А там изредено колко си взел и колко данък се полага.
Проста работа, както е бил прост тефтерът "Зел Колю - Дал Колю".
После измислиха икономиката.
После измислиха, че "икономика" е отживелица и трябва да е "економикс".
А на Колю празни му джобовете.
21 Октомври 2013 12:43
Ех, Сократе - кучето си лае, а керванът си върви! Тя, наш'та в тоя форум, си е кучешка история - има да си лаем, пък те ще си крадат!...
21 Октомври 2013 14:51
Докато им даваме ще крадат. Затова и който може, не им дава... Което прави още по-безсмислена цялата работа.
21 Октомври 2013 15:41
А 5% за управление е прекалено много.
Що бе, управлението не струва ли пари!? Ако знаеш какви усилия и умения се изискват да се докара до двуцифрен процент "отрицателна доходност"!
Просто разходите на фондовете трябва да бъдат обвързани с ПЕЧАЛБАТА ... и готово.
Хм, 0.01% печалба - служебна лимузина "Мерцедес" за изпълнителния директор; при 0.02% (двойна печалба ) - за изпълнителния директор "Богати", а за счетоводителя "Мерцедес".Тъй де, европейска страна сме, няма да ходят с магарета на работа.
21 Октомври 2013 15:44
umni4ko ти вярваш ли си на това ,което си написал/а или пишеш просто така??? От дядо си знам :застраховател ли е ако имаш възможност ГЪРМИ го и бегай далече!
22 Октомври 2013 11:15
Лесно е да се плюе, трудно е да се даде алтернативно предложение. Аз съм за сегашния модел, за частните пенсионни фондове, искам си индивидуалната партида, искам си и доходността около 5% годишно, вместо държавното осигуряване, при което нашите родители цял живот внасят някакви осигуровки и сега никой не знае къде са тия пари. Всеки ден говорят, че държавата няма пари за пенсии. Защо? Защото Държавата е лош стопанин, затова. Типичен пример е и здравната каса-всички внасяме осигуровки, а като ходим на лекар си плащаме, къде са парите??????А ако се осигуряваш в частен здравен фонд и всеки месец внасяш дори само половината от това което даваш на здравната каса, когато имаш нужда от медицинска помощ, те носят на ръце и не се налага да доплащаш. Разликата е очевидна.

P.S. Между другото в статията има редица неточности - не знам дали поради непознаване на материята или умишлено......
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД