:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,824,484
Активни 108
Страници 11,677
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Всеки електронен фиш подлежи на обжалване и пред МВР, и в съда

Всички електронни фишове по Закона за движение по пътищата ли може да се атакуват в съда? Какви са процедурите и сроковете?К.Ч., СофияСпоред чл.189, ал. 1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) актовете, с които се установяват нарушенията, се съставят от длъжностните лица на службите за контрол, предвидени в самия нормативен акт. В масовия случай това са служителите на пътната полиция. Редовно съставените актове пък имат доказателствена сила до доказване на противното. Пак тук е и разпоредбата, че "свидетел по акта може да бъде и служебно лице". Нещо, което е направено, за да може един служител на пътната полиция от същия екип да става свидетел на друг и обратно. Това са общите правила.

Що се отнася до електронния фиш, той се издава "при нарушение, установено и заснето с техническо средство в отсъствието на контролен орган и на нарушител" и чрез него се налагат глоби в размер, определен за съответното нарушение.

Важно е да се знае, че въпросният документ има задължителни атрибути. Един от тях да липсва, и той ще падне в съда. Според закона електронният фиш трябва да съдържа:

- териториалната структура на Министерството на вътрешните работи, на чиято територия е установено нарушението

- мястото, датата, точния час на извършване на нарушението

- регистрационния номер на моторното превозно средство

- името на собственика, на когото е регистрирано превозното средство

- описание на нарушението, нарушените разпоредби

- размера на глобата

- срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане

Всичко това се слага в електронен фиш, който е по образец, утвърден от министъра на вътрешните работи.

Законът разпорежда, че електронният фиш се изпраща на лицето по чл. 188, ал. 1 или 2 с препоръчано писмо с обратна разписка. Разшифровано това означава, че се изпраща на собственика или на този, на когото е предоставено МПС-то. Те отговарят за извършеното с автомобила нарушение. Собственикът се наказва с наказанието, предвидено за извършеното нарушение, ако не посочи на кого е предоставил моторното превозно средство. Другата хипотеза е, когато нарушението е извършено при управление на моторно превозно средство, собственост на юридическо лице. Тогава предвиденото по закон наказание се налага на неговия законен представител или на лицето, посочено от него, на което е предоставил управлението на моторното превозно средство.

В 14-дневен срок от получаването на електронния фиш собственикът заплаща глобата. Ако не е карал той, тогава по закон трябва да предостави в съответната териториална структура на МВР писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението, и копие на свидетелството му за управление на моторно превозно средство. На лицето, посочено в декларацията, се издава и изпраща електронен фиш за извършеното нарушение. Първоначално издаденият електронен фиш се анулира.

И тук стигаме до конкретните проблеми. По ЗДвП в 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на МВР - съответната областна дирекция. Директорът разглежда възражението и преценява доказателствата в 7-дневен срок от постъпването му. Така е според закона. Винаги обаче това правят упълномощени от съответния началник лица, но накрая той трябва да подпише. Така или иначе, издаденият електронен фиш се анулира, ако от събраните доказателства е установено, че:

1. моторното превозно средство е било обявено за издирване;

2. нарушението е извършено с МПС със специален режим на движение.

Директорът на областната дирекция на Министерството на вътрешните работи уведомява собственика на превозното средство, а когато то е собственост на юридическо лице - неговия законен представител, за решението си в 7-дневен срок от датата на анулирането, съответно - на отказа за анулиране на фиша.

Електронният фиш подлежи на обжалване по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Жалбата срещу електронния фиш се подава в 14-дневен срок от получаването му, а когато е направено възражение - в 14-дневен срок от съобщаването на отказа за анулиране на фиша.

На практика това означава, че всеки електронен фиш може да се атакува и пред МВР, и пред съда. Доскоро съществуваше норма в ЗДвП, според която не подлежаха на обжалване наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лв. включително. Конституционният съд обаче отмени тази разпоредба и сега всеки фиш може да се атакува.

Иначе по закон при плащане на глобата, наложена с електронен фиш, в срок се дължи 70 на сто от нейния размер. Глобата, наложена с електронен фиш, който е бил обжалван и потвърден от съда, обаче се дължи в пълен размер. Влезлият в сила електронен фиш се смята за влязло в сила наказателно постановление. А за влезли в сила се считат фишовете, които не са обжалвани в срок или са обжалвани, но са потвърдени или изменени от съда.

13047
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД