:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,823,396
Активни 131
Страници 10,589
За един ден 1,302,066
Писмо от "България" 1

Спиди Гонзалес и други герои

Димитри Иванов
Хенри Фонда хареса "Лимонаденият Джо", но САЩ, жегнати навремето, отказаха да го номинират. Защо, боже мой? "Лимонаденият Джо", героят на Олдржих Липски, пиеше несъществуваща марка лимонада, никаква заплаха за световната пазарна ниша на "Кока-кола". А пък във филма "Кой иска да убие Джеси" на Вацлав Ворличек героят с мускули като на Captain America беше неунищожим, защото комикс героите са безсмъртни, това е закон. Във френския комикс Roi Ubu кралят заповяда слънцето да изгрява сутрин, ако беше заповядал то да изгрява вечер, законът нямаше да се спазва. Ние все хленчим, че не си спазваме законите и дори забраната да пушим не я спазваме. Анимационният филм на Тодор Динов "Маргаритка" беше прекрасен и получи световни награди, защото комикс героите винаги казват само едно, че то да е ясно - "Ну, погоди" или "Оставка!" например, не като мен, като топче за пинг-понг насам-натам, от едно към друго; преводаческа му работа. Рангел Вълчанов накрая рече ясно: Хем съм сам, хем няма никой. Всички ще умрем, а сега наздраве!

Нему не отдадоха едноминутна почит нашите законотворци, но какво говоря, те дори на жертвите на Батак не отдадоха. Те отдадоха почит на някакъв европейски политик, не го знам кой беше, а и той не знаеше къде се намира България. Идеята да го почетем беше на Б. Борисов - той бил "десен", та затова. Когато пъдехме българските турци, те с москвичите, натоварени с бохчи и денкове, караха от дясната страна на шосето, аз на изпроводяк също карах вдясно, младият комунист Б. Борисов вляво от нас, щото конвоираше. Аз затова по политически причини престанах да ям тиквеник, но сладки щели да са тиквите наесен, та ще се отсърдя на "Генерала". На комикси не можеш да се сърдиш. И на С. Станишев не му се сърдя.

Много съм злопаметен, срещнах един слон, който плачеше от завист.

Вчера включих радиото на колата и почнах да слушам новините, а радиото почна да ме ядосва. Понеже обличаме мислите в думи, какъвто ти речникът, такова ти и мисленето. "Респект и уважение" към ...и аз се чудя дали респект или уважение. Предприемаме "активни действия" ...пък аз не знам за пасивни действия. Футбол: Той ще играе "дефанзивен защитник"...Култура: "Маестро Карталов, Верди, Вагнер, гала спектакъл" ...

Откъде ли е дошла думата гала? Дали е вярно, че от "gallows", понеже публичните обесвания събирали повече публика от Шекспировия театър? Щях да се почеша по главата. Но не се почесах, понеже се сетих, че е забранено да държиш волана с една ръка, а с другата да се почесваш. Преди 16 години един със светлоотразяща жилетка надълго и широко ми обясни защо е забранено. Не ме глоби, човекът скучаеше и искаше да си побъбрим, но не се получи, защото той бърбореше, аз мълчах. В стария си "VW пасат", който тогава беше стар, а сега след 16 години е допотопен, возех три андерсенчета. Знам, че са 16, понеже тогава започнах да пиша в този вестник. Аз съм мома англичанка, преди 16 години бях мома като цвят, пише в народната песнопойка. Море, и тогава си бях дърт пергишин. Я по-добре "La-la-la sweet sixteen ..." Не помня кой пееше този шлагер. Помня, че тогава седналото до мен андерсенче ме запита: "Защо ни спря офицерът", а на задната седалка двете андерсенки продължиха да си бъбрят. Техните български преводачки ги наричаха андерсенчета, понеже бяха пратени в София от "Arthur Andersen LLP". Те помолиха "да им дам един лифт" с колата от НДК до техния хотел, а фирмата им за финансов одит "Андерсен" даваше по света (после разбрах) срещу солидно заплащане "a clean bill of health" на компании и на държави, бидейки дъщерна на "Standard & Poor's" (съперникът на "Moody's"). През 2002 г. холдингът "Андерсен" се издъни, защото срещу не знам колко пари под масата даде "a clean bill of health" на "Eнрон", а "Енрон" се издъни, но преди 16 години това не беше очевидно.

Сега нашите господа и дами политикани и политиканки са си навили на пръста да казват очевадно вместо очевидно. Не вярвам на очевидното. Когато бях малък, ми казаха да не пипам една жица; очите ми не виждаха електрически ток, беше очевидно, че няма ток и аз пипнах жицата и си изпатих.

Едната андерсенка се казваше Санчита. Андерсенчето я наричаше Санчо и каза "Свободата, Санчо, е на върха на копието."

- Вие сте чели "Дон Кихот"? - О, не - Не го били чели, но когато били деца, имало анимационен сериал по телевизията. - "Том и Джери" гледали ли сте? - Да, разбира се. - Аз пък съм гледал и "Мики Маус" на Дисни. - Къде, в Дисниленд ли? - Не, на кино. Много забавно и бързо мишле беше. - Не, най-бързото мишле е Спиди Гонзалес. Аз знам ли го? - Знам го, я. Той носи сомбреро и говори английски с испански акцент като Санчита. - Какво й е на акцента на Санчита? - Нищо. - Не, не, не е нищо. Некоректно е така да се правят забележки за акцента на хората. Аз "ебоникс" на афроамериканците да чуя. Нищо няма да разбера. - Вярно. Веднъж чух и нищо не разбрах. - Що почвам да се заяждам тогава? - Не съм почнал. Сега започвам. Спиди Гонзалес като е най-бързото мишле в Мексико, може ли да мине през границата със САЩ? - Не мисля, че ще го пуснат. - О, я да не се караме, човекът ни даде лифт - намеси се другата андерсенка. Хайде като стигнем, всички заедно по един сандвич и по една кока. - Аз не ям сандвичи, а коката ме отвращава. - Но защо? - Защото бе предвестник на глобалните монополи, калкулиращи своята реклама в цената на продукта си. Можех още да им кажа, но не им казах, че свободата не е на върха на копието. Или е, но истината е не по-малко ценна от свободата, а нея, дори на опашката на копието няма да я прозре Санчо. Да можех, щях да му кажа на Санчо:

Сервантес, Санчо, създал теб и твоя сеньор дон Кихот. Имало тогава един хидалго. Той не бил лакомник като теб, стомахът му не понасял свинско. Но наредил на икономката си в супника на масата му да плават една-две мръвчици свинско. Назорвал се да ги изяде, за да се различава от мохамеданите. Този хидалго ти не го познаваш, той не се казвал дон Кихот. Но виждаш ли колко политкоректен бил той, а не както кмета на Ню Йорк Руди Джулиани с неговата нулева толерантност, но ти и него не познаваш. Това станало след всички вас. Помниш ли как жестоко се подиграха с теб, че си уж губернатор на остров. Сега в Мадрид - жестока подигравка със Сервантес. Табелката, на която пише къде живял по едно време Сервантес, е на улица "Лопе де Вега", който ставал преуспял драматург, докато Сервантес умирал в бедност. Жестоки хора сте, испанците. И другите са жестоки. Макар че те не правят кориди като вас испанците. Тъй върви тя, Санчо.

Тъй като на Санчо нищо не мога да кажа, с теб споделям, читателю.

За Рангел Вълчанов и филмите му не една минута, а много минути си спомнях. Ми прав беше онзи на Негово Величество офицер на малкия остров - строг, но справедлив по сценария на Валери Петров. Офицерът каза, че дисциплина ни трябва на нас цивилните гарги. Като много знаем, що не вървим под строй, ми ей тъй си щъкаме по улиците? Както Спиди Гонзалес.

Мало и голямо видя този оспорван филм. Това за дисциплината бе с последици за мен. Бяха сложили в БТА хубав бежов мокет, но аз за "летучката" в 10.00 ч. при шефа на БТА Лозан Стрелков се втурвах без да се преобуя и вечно закъснял понеже нощем превеждах Хемингуей и Скот Фитцджералд. Лозан ми се караше, аз зад гърба му го наричах "Старецът и мокето" и едни колеги му донесли. Той с възпитателна цел нареди аз да съм "отговорник по дисциплината и чистотата". Звъняха ни партийни величия и без да се представят грубо казваха "Кой?" Веднъж Аглика Маркова отговори "Баба Меца". Аз казвах "Старши лейтенант Иванов слуша", но почнах да казвам "Отговорникът по дисциплината и чистотата е насреща". После горкият Лозан трябваше да обяснява що назначава идиоти в БТА.

Разправят, в мрежата имало вредни за организма послания. Сублиминални - неуловими за човешкото око, което само 24-филмови кадъра в секунда възприема като плавно движеща се картина. Но можело да има повече, които ти проникват в подсъзнанието. Офталмолог ми каза, че хора, стоящи дълго пред монитор, имат оплаквания. Най-напред главоболие. Не зная дали има сайтове с лошо излъчване. Но зная, че през 80-те години имаше опити със сублиминални телевизионни реклами. В Брънсуик* станаха странни работи. Мъже, заклети въздържатели и непушачи, си купуват уиски и цигари. Жени, които нямат бебе, влизат в супермаркета и купуват памперси. Аз лично съм неуязвим, понеже ако нещо ми рекламират, аз наопаки - не го купувам. Стока може да е, рекламирана политика може да е. Божем забраниха сублиминалните послания. Ама те и чудовищният мониторинг в мрежата божем го забраниха. Сублиминалните внушения били по-бързи от Спиди Гонзалес, та не знам.

------

*Не Брунсвик в Германия (Брауншвайг), а университетското градче в Мейн САЩ.Jusautor DI copyright

100
24191
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
100
 Видими 
22 Октомври 2013 19:56
:"Аз затова по политически причини престанах да ям тиквеник, но сладки щели да са тиквите наесен, та ще се отсърдя на "Генерала".
Жена ми такъв тиквеник направи , че няма как да се съобразявам с политическите причини и аз

А иначе поздрви от Варна Натисни тук
22 Октомври 2013 19:56
22 Октомври 2013 20:01
.
...Можех още да им кажа, но не им казах, че свободата не е на върха на копието. Или е, но истината е не по-малко ценна от свободата, а нея, дори на опашката на копието няма да я прозре Санчо.
Истината е самият връх на копието.Тя ни прави свободни.
22 Октомври 2013 20:20
... После горкият Лозан трябваше да обяснява що назначава идиоти в БТА.
Дай Боже повече таквиз "идиоти" на България!
На тикви и тиквеници се нагледхме.
22 Октомври 2013 20:27
Вчера включих радиото на колата и почнах да слушам новините, а радиото почна да ме ядосва.


г-н Иванов, Вие на тази възраст още ли шофирате

Не бива Страх ме е, защото аз дефакто вече съм пешеходец

По-добре си стойте в къщи и пишете, останалото е OK
22 Октомври 2013 20:30
Г-н Иванов
Напитката в "Лимонадения Джо" беше колалоковая лимонада. Страхотна напитка! А освен мишлето Натисни тук
22 Октомври 2013 20:30
Преди половин век хулиганите пееха Спийди Гонсалес Натисни тук с текста на "стани стани юнак балкански".
И "къщата на изгряващото слънце" Натисни тук с текста на "когато бях овчарче".
И "Let the midnight special" Натисни тук като "леко мина Пешо".
BTW благодарско за Комедиантите, супер книга
22 Октомври 2013 20:50
...свети търбух...???...с дона кишота не съм сигурен...,а слона сигурно е бил син?!?...

22 Октомври 2013 20:50
...свети търбух...???...с дона кишота не съм сигурен...,а слона сигурно е бил син?!?...

22 Октомври 2013 20:56
Предприемаме "активни действия" ...пък аз не знам за пасивни действия.


А-а-а-а, има, има такива. Но тях ги знаят само жените и... Една определена категория мъже.
22 Октомври 2013 21:03
Mouse: My seester knows Speedy Gonzales...

Slow Poke: Everybody's seester knows Speedy Gonzales!

¡Ándale! ¡Ándale! ¡Arriba! ¡Arriba! ¡Epa! ¡Epa! ¡Epa! Yeehaw!
22 Октомври 2013 21:04
Жестоки хора сте, испанците. И другите са жестоки. Макар че те не правят кориди като вас испанците.

За жестокостта на коридата имам друго мнение. По-скромно и по-точно ще бъде да кажа, че споделям мнението на Робърт Грейвз...
Уважаеми господин Иванов, защо според Вас на български е преведена толкова малка част от творчеството на този забележителен поет, историк и разказвач?...
че всъщност коридата е въведена от през 45 г. от петия император Тиберий Клавдий Цезар Август Германик именно за да замени жестокостите на гладиаторските двубои и най-вече на изключително безчовечните "схватки" между неопитни и почти невъоръжени хора с върховни хищници.
Друг е въпросът, че наследникът му Нерон, и тъй нататък
22 Октомври 2013 21:09
"... пасивни действия ..."

Уей у уей, ДИ

"Понеже обличаме мислите в думи, какъвто ти речникът, такова ти и мисленето."

НЛП е влиянието на езика върху ума и поведението като резултат от това

"Сублиминалните внушения били по-бързи от Спиди Гонзалес, та не знам. "

О, дааа ... и при това са ... трайни
22 Октомври 2013 21:11
Във френския комикс Roi Ubu кралят заповяда слънцето да изгрява сутрин, ако беше заповядал то да изгрява вечер, законът нямаше да се спазва.


Комикс...

Г-н Иванов, пиесата на тийнейджъра Жари от края на по-миналия век се играеше с голям успех дори у нас някъде из втората половина на миналия... в малкото салонче, което после стана на Малкия т-р зад канала...
22 Октомври 2013 21:18
Днес ми хареса. Смях се, но не видях над какво да се замисля.

И все пак -
22 Октомври 2013 21:41
Нафарр:

Ubu - a Comic Strip Based on Ubu Roi By Alfred Jarry [Hardcover]
Franciszk Themerson (Author)


Правилно ДИ посочва комикса. Със сигурност е познат на далеч по-широк кръг "читатели" или зрители.

Комиксът е днешната и утрешна литература. Друга няма да има.
22 Октомври 2013 21:53
Смях се, но не видях над какво да се замисля.


Днес ДИ е ... сублиминален Смееш се, а не виждаш над какво мислиш - водеща визуална, предпочитана кинестетична. Вземи едно от онези стари моливчета - половината синьо, половината червено - и го наплюнчи. Със синьо - визуалните предикати, с червено - кинестетичните. Това, в текста на ДИ. Може пък да разбереш кое те разсмива, а и да видиш над какво се замисляш, но мозъкът ти подсъзнателно го отхвърля. Но ... отхвърля ли го наистина. ДИ е толкова ... сублиминален и ... хипнотичен
22 Октомври 2013 21:57
Димитри,
...
А нам все равно, а нам все равно
Твердо верим мы в древнюю молву
Храбрым станет тот, кто три раза в год
В самый жуткий час косит трын-траву
Натисни тук
...
22 Октомври 2013 22:04
С една седмица закъснение - и от мен една песничка:

http://www.youtube.com/watch?v=yiioW5tcowo
22 Октомври 2013 22:05
Синьо-червени алюзии, Фирмин ?
22 Октомври 2013 22:09
Всъщност, защо във всички анимации побеждава мишката?
22 Октомври 2013 22:20
Синьо-червени алюзии, Фирмин ?


Навярно ... Но далеч от смисъла, който, струва ми се, влагаш.
22 Октомври 2013 22:35
Навярно.
Аз исках само да обърна внимание на ненюансираността, ама нейсе.

Между другото, за хипнотичността. Тя, видите ли, е субективна, както куп други неща. За някои хипнотичен е Йохан Себастиан, за други - Д.И., за трети - Б.Б., за някои дори - Веселин Маринов. Всеки си има аудитория за сугестиране и хипнотизиране, мисля аз.
22 Октомври 2013 22:38
А пък аз съм пила "Кооп-Кола". В Мичурин.

Дали съм динозавър?

/Беше нещо като сироп за кашлица. Обаче газирано./
22 Октомври 2013 22:49
Аз пък се замислих над въпроса защо побеждава мишката.

Може би е някаква сугестия към масовия гражданин - неудачник. Внушава му, че е от "добрите" - дребните и слабите - и му вдъхва надежда, че светът, където дребните цаци побеждават китовете е само на една ръка - пардон - на един екран разстояние.
22 Октомври 2013 22:54
Аз пък се замислих над въпроса защо побеждава мишката.

А защо Бъгс Бъни побеждава Елмър и Йосемити Сам, които са човеци?
А защо Бъгс Бъни побеждава Дафи, който е патка?
Защо Марвин Марсианецът побеждава Бъгс Бъни?

22 Октомври 2013 22:56
Не знам. Не съм гледала Бъгс Бъни.
22 Октомври 2013 22:59
Майсторе!
22 Октомври 2013 23:01
Мисълта ми е, че мишката побеждава котката, просто защото така е по-забавно отколкото обратното.
Нищо повече.
22 Октомври 2013 23:16
Възможно е. Но, според мен, продължава се традицията на Давид и Голиат, закоято писах по-горе.
22 Октомври 2013 23:17
/Беше нещо като сироп за кашлица. Обаче газирано./


Поне не ръгаха глюкозно-фруктозен сироп, фосфорна киселина и синтетичен кофеин вътре. Всеки шлосер знае, че при липса на флакон срещу ръжда, или обикновена нафта, най-доброто средство е Кока Кола.
22 Октомври 2013 23:22
Аз пък се замислих над въпроса защо побеждава мишката.


Защото комиксите се правят в средата на "демокрация". Която по дефиниция е управление на мнозинството, но практически властта принадлежи на странна смесица от малцинства (комунисти, педерасти, гангстери, етнически малцинства, олигарси, мутри, обикновени бандити и т.н.). Практически мишките заграбват властта и никога не я изпускат. Справка - Станишев...
22 Октомври 2013 23:24
"Всъщност, защо във всички анимации побеждава мишката? "
Защото, дядо ряпа вади.
22 Октомври 2013 23:37
Мисълта ми е, че мишката побеждава котката, просто защото така е по-забавно отколкото обратното.
Нищо повече.

Има и повече, според мен. Едното е сублиминалната сугестия
че и жертвата може да надвие хищника.
Другото е да се внуши симпатия към по-слабия
23 Октомври 2013 00:41
....българските турци, те с москвичите, натоварени с бохчи и денкове


Не бяха москвичи, дори предимно не бяха москвичи... И едни дву и три етажни къщи оставяха или продаваха за дребни пари ... пък после като ги "обидиха" братята им чалмалии и те се върнаха "обидени", си взеха и къщите. Повечето от подобните не са живели лошо по соца. Хич дори не са живели лошо, по-добре от високо ниво на среден българин живееха. Само че религията ги заслепяваше.
ЍА едни други заплашваха, че ще си перат чорапите в гяурска кръв ...
Защо трябва да се изпитва съжаление към тези хора, повечето от които противно на всякаква логика повярваха на идиотски и демагогски обещания на турския ни съсед, организираха атентати, избиха мирни и невинни възрастни и дечица?
23 Октомври 2013 00:44
Димитри, върна ме към "Приказки по телефона" на Джани Родари.
23 Октомври 2013 00:56
.
23 Октомври 2013 00:57
„Разправят, в мрежата имало вредни за организма послания. Сублиминални - неуловими за човешкото око, което само 24-филмови кадъра в секунда възприема като плавно движеща се картина. Но можело да има повече, които ти проникват в подсъзнанието.”

Вярно е.Разпространяват го с най-различна скорост на кадрите.Анимацията е подходяща.Нарича се „сублиминална информация”. Използва се и в програмата
„Mind Control” – музика,игрални филми,анимация и др. А това последното, ”... които ти проникват в подсъзнанието” зависи от „здравината” на съзнанието.
Като в онзи стар съветски виц за селската мома и „вражеския” парашутист - „Набивай,набивай!До мозга не дойдёш”....
Прилагана сублиминална информация насочена директно към подсъзнанието на...деца.
Натисни тук
Натисни тук
23 Октомври 2013 01:44
"Вие сте чели "Дон Кихот"? - О, не - Не били го чели, но когато били деца, имало анимационен сериал по телевизията".

Преди 20-ина години гледах постановка на "Хамлет" във вашингтонски театър. Отидох най-вече заради Том Хълси /помните го от "Амадеус" на Милош Форман/, който изпълняваше ролята на датския принц. И бях много изненадана, когато част от най-младите зрители /публиката се делеше приблизително поравно на изискани двойки във вечерни тоалети и студентска младеж в ежедневно облекло/ реагираха със смях на репликата "Something is rotten in the state of Denmark". Впоследствие ми обясниха, че репликата предизвиква у младоците асоциации с някакъв комикс.
23 Октомври 2013 02:11
***
23 Октомври 2013 05:09
Някой неотдавна ми каза, че България е единствената държава в Европа, която е запазила името си непроменено от създаването си до сега. Ще бъда много задължен на сведующите за коментар.
23 Октомври 2013 07:30
Побеждава по-умният! Поне в комиксите.
23 Октомври 2013 07:32
Едно желание - една мисъл , много желания - много мисли !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Така казват японците !!
Наздраве !!
"България е малка страна !"
23 Октомври 2013 07:57

-------------------------------------------------------------
Сайтът на Генек
23 Октомври 2013 08:05
Каменов,
"Все равно - до сознания не дойдеш"...
------------------
Сайтът на Генек
23 Октомври 2013 08:30
Напомня ми нещо на Алекси Зорба , на Нико Казандзаки ми напомня , на Мики Теодораки !!
23 Октомври 2013 09:45
Ангеле недей тъй, Мики Теодораки още си е комунист /камуниз, комуне и т.н./
23 Октомври 2013 10:01
А пък Сервантес е бил морски пехотинец (marines) и е участвавал в най-голямото сражение в Средиземно море - битката при Лепанто. След което Европейската история тръгва в друга посока, а бъдещия писател попада за дълго в болница в резултат на получени тежки ранявания.
23 Октомври 2013 10:04
генек,
Не съм го чувал в такъв вариант,предложих според мен оригинала чут от руснак преди поне 40г. До мозга,като че ли има по-дълбок смисъл!Всё равно.
23 Октомври 2013 10:34
а в нашта маала по такива поводи викат
рядко лайно връх няма
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД