:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 411,975,947
Активни 114
Страници 12,203
За един ден 1,302,066

Детските надбавки се увеличават само за второ дете

За останалите надбавката остава 35 лв.
Диференцирана детска надбавка според броя на децата е най-новата идея на управляващите, стана ясно след поредното среднощно обсъждане на бюджета за 2014 г. Предвижда се за първо дете да се дават 35 лв., както и досега, за второ помощта да е 50 лв., а за трето и всяко следващо отново да се вземат по 35 лв. Запазва се и подоходният критерий за достъп от 350 лв. на човек.

Схемата на практика повтаря тази за изплащане на еднократна помощ при раждане, според която за първо дете се вземат 250 лв., за второ - 600 лв., а за останалите по 200 лв. Тя обаче беше обявена за дискриминационна от Комисията за защита от дискриминация. В момента социалното министерство обжалва по съдебен път решението на антидискриминационния орган, а основният аргумент за диференциацията е, че държавата подкрепя двудетния модел, при който населението се възпроизвежда, въпреки че при него не може да се очаква положителен прираст.

До поредния вариант за изплащане на детските през 2014 г. се стига заради липсата на достатъчно средства в бюджета и непремерените предизборни обещания на БСП. Те първо обещаваха увеличение на детските от 35 на 50 лв., които да се получават от всички деца. След като стана ясно, че за това ще трябват около 380 млн. лв. допълнително при 365 млн. лв. изплатени за месечни помощи за деца през 2012 г., се заговори за ръст на детските на 50 лв., но запазване на сегашния подоходен критерий за достъп от 350 лв. на член от семейството. За това трябват около 145 млн. лв. допълнително. Последно депутатът от "Коалиция за България" и председател на социалната комисия Корнелия Нинова обяви като най-вероятен вариант с 40 лв. детски и увеличение на подоходния критерий на 400 лв. на член от домакинството. За него разчети не бяха представени, но очевидно и той се е видял скъп на бюджета, след като вече се дебатира пореден вариант с диференцирана надбавка.

Вчера социалният министър Хасан Адемов категорично отказа да коментира темата. "Към днешна дата няма вариант, на който мога да се спра, тъй като в момента, в който кажа един, той може да се промени. Дискусията продължава. Търсят се варианти, от една страна, месечните помощи за деца да се обвържат с предизборните обещания на една от политическите партии, които подкрепят правителството, и, от друга - да подпомогнем семействата с деца не само с тези 5 лв., но и с повече", обясни Адемов.

ОЩЕ ОРЯЗВАНЕ

Въпреки обещанието на БСП за разкриване на 250 000 работни места до края на мандата, за догодина парите за националния план за действие по заетостта остава на нивото от 2013 г. - малко над 100 млн. лв. Социалното министерство настояваше за поне 140 млн. лв. Според Адемов очакванията са още в началото България да получи обещаните от ЕС 100 млн. евро за младежка заетост, благодарение на които той очаква бюджетът за заетост да стигне.
24
20225
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
22 Октомври 2013 20:02
"Диференцирана детска надбавка според броя на децата е най-новата идея на управляващите" - Това не е диференцирана детска надбавка! Надбавката ще бъде диференцирана, когато едни семейства /с образование, дом, работещи родители/ се поощряват да имат повече деца, за сметка на социално слабите и полу/неграмотните....
22 Октомври 2013 20:05
Запазва се и подоходният критерий за достъп от 350 лв. на човек.
Какво значи това. Циганите как успяват да се вредят за детски надбавки като са масово безработни и със сигурност нямат такъв доход? Детските добавки трябва да се дават на хората, които ще произведат индивид, които са пълноценни членове на обществото, а не оутсайдери. Това трябва да е критерият.
22 Октомври 2013 20:13
Умничко - сигурно сте обратното на името ви.Става дума за доход под 350 лв. на член от домакинството.
22 Октомври 2013 20:23
AzUrAL 22 Окт 2013 20:13
Благодаря за пояснението.
22 Октомври 2013 20:39
Това не е диференцирана детска надбавка! Надбавката ще бъде диференцирана, когато едни семейства /с образование, дом, работещи родители/ се поощряват да имат повече деца, за сметка на социално слабите и полу/неграмотните....


Точно така! Но тъй като хората с образование и професии навсякъде по света трудно се решават на повече от две деца, трябва подкрепата за първо и второ да е по-добра и по възможност да не е добавка, а за сметка на данъците им - тоест дава се подкрепа да създават деца на работещи и по-перспективни хора.

А парите за трето и повече да се премахнат.

Ако семейства имат повече от две деца (много рядко сред образованите хора) - справят се сами, ако имат ум и умения да изкарат. За сметка на това да се инвестира от държавата в образованието на тези деца, ако те имат капацитет - стипендии, лагери, кръжоци и клубове...

22 Октомври 2013 21:19
Това не е нищо друго освен поощряване на безотговорното родителство.
22 Октомври 2013 21:57
А за 10-то дете колко ще бъдат?
22 Октомври 2013 22:03
За това трябват около 145 млн. лв. допълнително
Като се раздели 145 млн. лв. на 12 месеца и на 15 лв. (увеличението) излиза, че в България има 805,6 хиляди семейства с (минимум) по две деца и доход на член от семейството под 350 лв. месечно. Сиреч (минимум) 1.6 млн. деца при положение, че за последните 18 години не е имало раждаемост повече от 75 хил. деца годишно или общо по-малко от 1.35 млн. деца, в едно с умрелите, биха получавали помощ.
Запазва се и подоходният критерий за достъп от 350 лв. на човек.
Сиреч всяко семейство с едно дете, където единият родител получава средната работна заплата (700 лв. -бруто), а другият е на социална помощ/майчинство (350 лв.) е изключено от подпомагането (среден доход на член от семейството - 350 лв., което не е под 350 лв.)
Ужас! Едните, де сме трябвало да ги оставим да работят, не могат да смятат; другите маймуници, Комисията за защита от дискриминация, ни обясняват, че държавата не може да води политика. Идиотизъм от всякъде!
22 Октомври 2013 22:26
Помощите са без значение за броя на децата. Не защото са нищожни, а защото мотивацията да се раждат деца не е финансова. Семейството на една добре платена майка, която получава като заплата х лева чисто на месец и ползва майчинство в продължение на една година, губи за това време приходи от порядъка на 5400 + 13,5 * ( х - 2000) лева. При заплата от 4 хиляди лева чисти, това са малко повече от 32 хиляди лева загубени приходи (тук за разходи не говорим изобщо!) Но не знам това да е спряло хора, който са решили да имат още едно дете. Просто децата и парите са две отделни състезания и няма нищо лошо човек да печели и двете :-)
22 Октомври 2013 22:35
СЕМЕЙНО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ!!!
22 Октомври 2013 22:40
Помощите са без значение за броя на децата.
Така е, ама иначе как ще се "прави политика" и отчита работа ... на празни обороти!?
22 Октомври 2013 22:52
hick 22 Октомври 2013 22:26

Тези пари са нищожни за нормалните работещи родители. Но не и за маргиналите.

Освен това те получават за детето не само тези 35 лева - има ред помощи, например 100 лева всеки месец на дете за майка без доход и без осигуровки, 325 лв. за превенция на изоставянето, 100 за неосигурени бременни, здравни пакети, еднократни помощи за разни нужди и други, които нямат нищо общо с начина на живот на работещите хора и те никога не ги получават.

А с увеличаване на броя на децата - не при 1 и дори 2 деца - рязко се увеличава видът и броят на помощите - месечни помощи според диференцирания минимален доход, отделно пари за наем, такси за детска градина, отопление, храни в натура, за транспорт и др.

А тези разни видове помощи не се водят доход съгласно Закона за социално подпомагане и колкото и пари сумарно да се получават, често доста над средната заплата на работещия, те не се отразяват на официалния доход - той си остава никакъв...

Тук дори не става дума при наличие на увреждане на човек от семейството, когато се включват още възможности за финансиране, отново не водещи за доход.
23 Октомври 2013 00:08
А тези разни видове помощи не се водят доход съгласно Закона за социално подпомагане
Сиреч "сива икономика", опс сиво законодателство.
Да не би това да е оня 1 млн. души, къде се губи на НЗОК? И какво: в отпуск по болест, майчинство, безработица няма ни здравни, ни пенсионни осигуровки, ама трудовият стаж върви и медицинската помощ е безотказна? Някак си на кражба ми прилича, дори двойна (с 12% съосигуряване от държавата), да не кажа тройна (чрез извънредните субсидии и актуализации на бюджета, опс данъците).
Като няма единна солидарна система, що плащаме данъци и осигуровки!?
23 Октомври 2013 00:33
Сиреч "сива икономика", опс сиво законодателство.


Не знам дали разбирам целия Ви постинг, но наистина - доста сив доход изглеждат тия помощи: получаващите ги си ги харчат без да плащат нито осигуровки, нито данъци. Но пък за разлика от работещите в сивата икономика и не работят... А сумата от помощите им в крайна сметка може и да не са по-малко от тези на работещия.
23 Октомври 2013 08:49
симпатяга,

Чакаме го отдавна, може за внуците или правнуците да стане/дай Боже/.
23 Октомври 2013 09:15
Помощите са без значение за броя на децата.

Дали ? Я питай някой циганин с десетина ! Да не се окаже, че помощите да жизнено важни ?
23 Октомври 2013 09:36
Няколко пъти съм писал, необходима е коренна промяна по отношение на детските добавки, която да е насочена към решаване на най-страшния проблем на България - демографската криза. Крайно време е да се предприемат мерки за ограничаване раждаемостта сред маргиналите и ликвидиране професията "майка". От маргиналите качествен мат'рял трудно може да се създаде. От друга страна, необходими са мерки за насърчаване раждаемостта сред работещите - осигурени и самоосигуряващи се лица. Тава може да стане чрез обвързване на на детските добавки със социалната осигуреност като:
1. Изплащане да ПОМОЩИ за раждане и ДЕТСКИ ПОМОЩИ на неосигурени лица САМО ЗА ПЪРВО ДЕТЕ.
2. Плащане на СТИМУЛИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА в завишен размер на осигурени и самоосигуряващи се лица за второ и трето дете, предвид преобладавощо ниските доходи сред тях.
Така от една страна ше се освободят средства от спиране на помощите на многодетните безработни, превърнали детските в дългогодишна единствена издръжка, които могат да се пренасочат към стимулиращи добавки за второ и трето дете на осигурените и самоосигуряващите се лица. От друга страна ще се създаде стимул за търсене на работа от страни на първите с цел попадане сред вторите. Допълнително средства могат да се набират чрез увеличаване на данъчноосигурителната тежест с 1-2 % с целево предназначение. Тежестта няма да бъде усетена, но може да изиграе решаваща роля за увеличаване на населението, и като бъдещи потребители и производители. Допълващо семейно подоходно облагане, премахване на плоския данък. И т.н.
23 Октомври 2013 10:17
БирникЪ, ,
Като цяло те подкрепям, с изключение на:
'увеличаване на данъчноосигурителната тежест с 1-2 % с целево предназначение'
Данъците трябва да падат, не да се увеличават!
Преразпределянето на доходи от държавната машина също.
Като намалението да бъде насочено върху хората с повече деца, т.е. въвеждането на семейното подоходно облагане.
23 Октомври 2013 10:19
Абсолютно съм съгласен с БирникЪ
БСП за пореден път се издъниха при изпълнението на обещанията си. И не защото няма пари в бюджета. А защото е много по-добре да се стимулира раждаемостта в т.нар. маргинални групи. Днес управляващите ще ги държат в зависимост чрез детските помощи. Утре, когато децата пораснат и дойде време за училище, ще се пишат програми и ще се отделят средства, за да ги стимулират да пращат децата да учат. Маргиналите едва ли ще го сторят, но пак ще са в зависимост от управляващите. След това - програми за младежка заетост, преквалификация, обучение, плащане на осигуровки и т.н. до последен дъх. Тая група хора се превръща във воденичен камък за обществото като цяло и в шпиц команда за управляващите - тя непрекъснато ще бъде държана на къса каишка чрез различните видове помощи. Мечтата на всеки управник - да преразпределя доходи, за да има под ръка гладни кучета, готови на всичко за една двойсетачка повече. БирникЪ, съжалявам, но това което пишеш, никога няма да се случи.
23 Октомври 2013 10:49
Така де, нали трябва да се плати на избирателите!
23 Октомври 2013 11:25
аз пък да възроптая срещу напоследък модната класика умишлено да не се сключва брак, за да може майката да взима помощи и за самотна майка, нищо че в нея няма нищо самотно. Някак си се почувствах прецакан, че съм сключил брак след като разбрах за тая мода. Не че ми влияе на желанието да имам още деца.
23 Октомври 2013 11:33
Тази мярка е абсолютно безполезна. По-добре да се премахнат изобщо детските надбавки. Така комисията за защита от дискриминация ще млъкне. Да се вдигнат заплатите съобразно квалификацията.
*****************
Политиката на БСП ни е пределно ясна отдавна. Ще взема от едни и ще дава на други. Трябва да строшим тези пранги, убиващи мотивацията за труд и за спазване на законите. Всички трябва да са равни пред закона.
23 Октомври 2013 12:25
Потърсих по въпроса в гугъла и ето какво намерих в един блог.
Натисни тук
23 Октомври 2013 13:34
heelic

Напълно сте прав! Над 50% от децата у нас вече се раждат от "самотни" майки.

А има и друг трик - ако бащата е признал детето, но не плаща издръжка, защото няма доход или не се знае местонахождението му, тези пари ги изплаща общината на майката. Милиони отиват така...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД