:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 416,249,145
Активни 106
Страници 16,826
За един ден 1,302,066

Президентът върна на поправителен казуса "Пеевски" в КС

Ако съдът приеме аргументите на Плевнелиев, ще се окаже, че медийният магнат е шеф на ДАНС
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Случаят на Делян Пеевски може да постави КС и парламента в неудобна ситуация.
Президентът Росен Плевнелиев сезира повторно Конституционния съд (КС) по казуса "Пеевски". Държавният глава оспорва решението на парламента от 19 юни, с което бе отменен изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Според президента решението на НС е в противоречие с основни принципи от конституцията. Преди 20 дни КС, сезиран от ГЕРБ, вече постанови спорно решение, че медийният магнат и следовател в отпуск Пеевски е депутат. От ГЕРБ настояваха да бъдат прекратени правомощията му в парламента, тъй като има несъвместимост между функциите на Пеевски като народен представител и председател на агенцията. Веднага след това той подаде оставка от НС и като шеф на ДАНС се срещна с хора от агенцията, главния прокурор и вътрешния министър. На 17 юни медийният магнат оттегли депутатската си оставка, преди парламентът да я гласува, а след 2 дни НС отмени решението си за избирането му в ДАНС.

Плевнелиев се мотивира, че неслучайно законите въвеждат мандати за публични органи като защитен механизъм на демокрацията и че мандатът не може да бъде прекратен предсрочно на базата на субективни преценки, а само на основания, предвидени в конституцията или закон. "Такива основания в случая няма", категоричен е президентът.

КС трудно може да се произнася по целесъобразността на парламентарните решения. На теория, ако КС изобщо допусне президентското дело за разглеждане и обяви парламентарното решение за противоконституционно, ще се окаже, че Пеевски е председател на ДАНС. Тогава юридическата каша ще е пълна, тъй като ДАНС вече има друг шеф, избран от парламента, а и решенията на КС действат занапред. В такава ситуация парламентът ще трябва да реши как да поправи абсурда, в който сам се постави.

Вероятно защото Плевнелиев подозира, че искането му ще бъде отклонено от КС, той е направил и питане за тълкуване, което КС не може да откаже. Той иска отговор от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва. Позовавайки се на конституцията, държавният глава смята, че решението, с което парламентът избира свой член на друга държавна длъжност, след като има и съгласие на народния представител за това, е основанието за прекратяване на пълномощията му като депутат.

В становището си по първото дело Пеевски твърди, че продължава да е народен представител, тъй като парламентът не е гласувал оставката му, и че избирането му за председател на ДАНС не е завършено, защото не е подписал акт за встъпване. Според него дори да се приеме, че на 14 юни 2013 г. е възникнала несъвместимост, тя е прекратена с отмяната на избора му в ДАНС. По това дело президентът прати мнение до КС, че Пеевски трябва да бъде освободен от парламента заради несъвместимост. Още тогава държавният глава постави въпроса, че решението на парламента от 19 юли за отмяна на избора на Пеевски противоречи на конституцията.

-------БЪРЗАНЕ

Шефът на парламента Михаил Миков информира с писмо главния прокурор, че народният представител Сергей Станишев е изразил съгласие срещу него да бъде възбудено наказателно преследване. Соцлидерът се отказа доброволно от имунитета си още миналия петък. Препис от заявлението му е приложен към писмото на Миков до Сотир Цацаров. Станишев има обвинение за загубени секретни документи.
36
3803
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
28 Октомври 2013 19:40
Президентът съвсем се обърка.
28 Октомври 2013 19:48
Де бе Прецедентът, га Дерибеевски и мамка му си купиха вестници в мандата на Боцата? И га купиха без пари сградата на издателски комплекс "Родина"? По кое време истиот дебелак беше в управата на пристанищен комплекс Варна ? Май ручаа жабетата заедно, ама сеги не им изнася. В одновата на всичкоэ бе изявлението на Дебелеевски, че ще погне Боцата и ЦвЦв веднагически, щом докопа властта в ДАНС. Те оттам додоа проблемите. Абе сите са маскари, ама отърване нема
28 Октомври 2013 20:25
Ако съдът приеме аргументите на Плевнелиев, ще се окаже, че медийният магнат е шеф на ДАНС

Мисля, че този зор на президентина ясно и категорично отговаря на въпроса "кой предложи Пеевски?".
28 Октомври 2013 20:33
/:/ "Според Плевнелиев решението е в противоречие с основни принципи, предвидени в основния закон. Конституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи, с което създават защитен механизъм на демокрацията. Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в конституцията или закон. Такива основания в случая няма..."
.............................................................................
1. Парламентът НЯМА право да НЕ приеме оставка на депутат(Д. Пеевски- в този казус), ако той сам, по свое желание и причина, си я подаде директно или чрез т.нар. "конкулдентно действие"( в случая, изразено съгласие да заеме длъжност, която е "несъвместима" с депутатстването!). Има такъв случай дори и в този Парламент( депутатктата от ГЕРБ Йоана Кирова)! В такива случаи Решението на Парламента е чисто ФОРМАЛНО и има за цел само да посочи момента, от който депутатското място на подалия оставка депутат е ВАКАНТНО и може да бъде заето от следващ в изборната листа на партията на този депутат!
2. Депутат може да бъде ЛИШЕН от право да бъде депутат и да депутатства САМО с присъда на Съд(чл. 37 т.6 от НК) или с решение на КС!
3. Д. Пеевски НЕ е бил лишен от право да бъде депутат в този Парламент!
4. Парламентът е одобрил назначаването на Д. Пеевски на "несъвместима" с депутатстването длъжност(шеф на ДАНС)- сиреч, Пармалентът е приел и признал, че Д.Пеевски е подал оставка, като депутат в този Парламент, за да може Д. Пеевски легитимно да бъде одобрен и назначен на НЕсъвместима с депутатстването длъжност!
5. Поради това, че Д. Пеевски НЕ е бил лишен от право да бъде депутат в този парламент, Пеевски има право, ако пожелае и мястото му е вакантно, да се върне в този Парламент, като депутат!!!
Ерго, президентът НЯМА за какво да пита КС, а КС няма какво да отговаря на президента!
"Казус" НЯМА!
Защото Д. Пеевски НЕ е лишен, с присъда на Съд или с решение на КС, да бъде депутат в този Парламент, Пеевски НЕ заема "несъвместима" с депутатстването длъжност, депутаското място на Д. Пеевски е било вакантно и Д. Пеевски е пожелал да бъде(да се върне) отново депутат в този Парламент! КАЗАХ!
28 Октомври 2013 21:08
върна на поправителен
аре, ся!
то върнало нещо... някъде си. звучи бомбастично, а всъщност кукловодите му подърпват конците.
28 Октомври 2013 21:15
Ако съдът приеме аргументите на Плевнелиев, ще се окаже, че медийният магнат е шеф на ДАНС
А сега, де! Ами, ако наистина така решат в КС? Тиквоний ...??? Многодомеца ...? Фидошу ...?
Правителствена дали ще ги събере?
28 Октомври 2013 21:22
Защо не накарат този плондер да подаде оставка? Май наистина са много тъпи!

Так отпустите, вам же легче будет.
Ну, что вам возиться, коль жизнь осудит.

Вы не глядите, что Сережа все кивает.
Он соображает, все понимает,
А что молчит, так это от волненья,
От осознанья и просветленья.

28 Октомври 2013 21:31
то върнало нещо... някъде си. звучи бомбастично, а всъщност кукловодите му подърпват конците.


Не съм сигурен дали заглавието е продукт на адски кофти журналистика или е съзнателен опит за поставяне на парламента(в главата на читателя) в нещо като подчинение на президента.
Второто на пръв поглед е по-опасно, доколкото нарушава конституцията.

Ефектът от първото е по-страшен, според мен де.
28 Октомври 2013 21:32
С темповете на развитие на „реформата в съдебната система”, наближава денят „Х”, в който юрисдикцията ще бъде призната за психотропно средство предизвикващо умопомрачение и тежко психично разстройство.

В историята на юридическата конфабулаторна парафрения, на казуса „Пеевски” ще бъде отделена специална глава – на която ще има шапка с шутовски звънчета, и надпис:
Правото сериозно вреди на Вашето здраве - и още повече на здравето на тези около Вас!.

Следва продължение, в предстоящото РЕшеНИЕ на Противоконституционният съд на Република България.
28 Октомври 2013 21:56
Так отпустите, вам же легче будет.
Ну, что вам возиться, коль жизнь осудит.

Вы не глядите, что Сережа все кивает.
Он соображает, все понимает,
А что молчит, так это от волненья,
От осознанья и просветленья.

Уникална песен! Натисни тук
28 Октомври 2013 21:59
Ще си повторя поста от Горещите новини:

Плевнелиев ни вкара ни в Сирийската криза и сега пали гражданска война, за да се прикрие.
28 Октомври 2013 22:00
Народното събрание сътвори една безподобна глупост.
Да си представим следния казус:
Аз назначавам бай Пешо за метач. Със заповед и прочие.
После му казвам: "Бай Пешо, не съм те назначил, взимай си метлите и не ща повече да те виждам".
И ако не съм го уволнил в писмена форма и според съответния член от КТ, бай Пешо ще ме осъди като едното нищо.
28 Октомври 2013 22:01
Плевнелиев ни вкара ни в Сирийската криза и сега пали гражданска война, за да се прикрие.

Как е станала тая беля?
28 Октомври 2013 22:05
Ами отиваш да хапнеш в Пазарджик с някои достойни приятели - и е готова работата.
28 Октомври 2013 22:09
Ама ако си президент де, обединител на нацията...
Ние с теб, Сократе, такава беля не можем да сътворим.
28 Октомври 2013 22:12
То е ясно, че не можем. Аз примерно мога само да си докарам попръжни от прогресивните сили в сий форум. Но президентът как е забъркал тая каша?
28 Октомври 2013 22:18
Плевньо ли имаш предвид?

Демонстрира ,че има тайна с радикалните ислямисти, нашичкият мюфтия и турския вицепремир.
Даде ясен знак и силен сигнал, че е навит - така ще се изразя, защото съм жена.
28 Октомври 2013 22:22
Това е добър бумерангов ход. Щом много лаят и пънат палатки - бум, по тиквите...
28 Октомври 2013 22:28
такъв млад и преуспял кадър като мамин Прасчо, как да не курдисат за шеф на червеното ГЕСТАПО
28 Октомври 2013 22:41
Пеевски има право, ако пожелае и мястото му е вакантно, да се върне в този Парламент, като депутат
Как така "вакантно"? Да няма объркване с Кодекса на труда вместо избирателния закон? Или имаме "концерт по желание"!?
Да не пуснеш политик под одъра, че ще го "усвои" - Вместо да се провеждат частични избори при всеки напуснал депутат, гражданите се съгласихме уж с цел икономия, на мястото на напусналия следващият в листата да положи клетва. След което ни се качиха на главите с кандидаствуване оттук и оттам (от по две листи с "свободен" избор на листата и "търгеуми" места). Сега, върхът на наглостта - "вакантно място".
Оаканите джуджета или напущат парламента или почват да си бришат дупетата с махането на имунитет, Пеевски, безпризорните "дневни" пари, партийни субсидии ... докато не замирише на чистота.
28 Октомври 2013 23:13
APOLITICHEN,
"Вакантно" е депутатско място, полагащо се на дадена парламентарна партия(по силата на резултата от проведени съответните парламентарни Избори!), което депутатско място е било освободено от заемал го депутат, по причана на: негова смърт, на негово лично желание или поради присъда на Съд или решение на КС! Това овакантено място се полага да бъде заето от партията, чийто депутат го е освободил("овакантил"!
Схвана ли?!
28 Октомври 2013 23:28
Това овакантено място се полага да бъде заето от партията, чийто депутат го е освободил
Аха, Партията посочва кой да бъде депутат. Нема ни избор на гражданите, ни изборни правила. Абе знаех си аз, че е като едно време - какво каже Вождът, това е. Е, сега е малко по-тегаво. Вождове много, партийци малко (аха да се резформирова парламентарна група, некои направо си изпаднаха от файтона), а мат'риалът е кофти. Затуй Партията решава . После що било имало протестери.
28 Октомври 2013 23:48
НЕ "Партията", а партиите- които са сътворили "демократичната" Конституция и "демократичните" закони на "демократичната" и НЕнародна(след 1989 г.) Република България! Които е Конституциа и закони е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО демократично да бъдат спазвани при Демокрацията!
Демокрация, Е, БЕ!
29 Октомври 2013 08:17
Пак да повторя защо казуса "Пеевски" е лакмусът за това накъде върви България. Човекът сам си го казва:
"Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан.
За мен властта не е самоцел. ..."

Преведено, ако някой не го е разбрал: Пеевски нарежда на Народното Събрание какво Решение да приеме. Друго Решение, например за освобождаването му като народен представител, той не е готов да приеме!
29 Октомври 2013 08:46
Сократе, не бъркай дела от обхвата на Административен съд с дела от обхвата на Конституционния съд!
29 Октомври 2013 08:48
В допълнение на параграфа. Човекът, дори да не е професионален юрист, ви го е обяснил, много точно. Ако мястото на Пеевски беше вакантно, т. е. той е невсъвместивмост. ЦИК трябваше да укаже следващия в списъка, който да заеме мястото. Щом ЦИК не е излязла с такова решение, следва ще изборната администрация приема факта, че Пеевски все още е народен представител!
29 Октомври 2013 08:53
Конституция на Република България:
Чл. 72.
(1) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:
1. подаване на оставка пред Народното събрание;
2. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено;
3. установяване на неизбираемост или несъвместимост;
4. смърт.
(2) В случаите на т. 1 и 2 решението се приема от Народното събрание, а в случаите на т. 3 - от Конституционния съд.


Къде е казусът?
Моментът, в който встъпваш в длъжност, съвпада с момента на вписването във ведомостта за заплата. Клетвата може да предхожда или да изпреварва това събитие, но тя не е акт за встъпване.
Хипотези:
1. Народният представител е подал оставка, приел е поста, като е подписал акт за встъпване, но не е освободен от НС. Той е в несъвместимост. Клетвата още неводи до задължение да му се изплаща заплата.
2. Народният представител е подал оставка, приел да приеме поста, носвободен е от длъжността пред подписване акт за встъпване, и оставката му не е приета. Той продължва да бъде народен представител.
Някъде да виждате нарушение на Конституцията? Не е ли ясен моментът, в който отпада мандадът на народният представител? Този президент или е много... семпъл, или юристите около него са гола вода... Нека първо да сезира КС за простотиие, които направи с Венета Марковска, защото случаят е почти идентичен. Е ли Марсковска конституционен съдия поради същите съображения?
29 Октомври 2013 09:45
Ама някой съмнява ли се, че Пеевски и хората, които му дърпат конците, и сега управляват не само ДАНС, МВР, а и цялата държава!
29 Октомври 2013 09:59
Изглежда наистина Пеевски страхува много хора. Той си отиде, ама те още страдат от уплах.
29 Октомври 2013 10:13
Вярно много хора ги е страх, особено тези дето треперят за чиновническите си заплати.
29 Октомври 2013 11:39
Този президент или е много... семпъл, или юристите около него са гола вода...

По-скоро второто. Сами мотивират искането с тълкувателно решение № 13 от 2010 г. В него е споменато:

...За Народното събрание мандатът настъпва с избора. Полагането на клетва, е условие, не за възникване на мандата, а за да се встъпи в изпълнение на пълномощията (Тълкувателно Решение № 1 от 1992 г. по к.д. № 18 от 1991 г.). Това следва да се отнесе и до други конституционно предвидени органи с мандатност, когато се полага клетва.
29 Октомври 2013 11:47
Виж ти, взе да става интересно.
29 Октомври 2013 14:37
А пък Великобритания няма конституция.
А ся де.
31 Октомври 2013 00:18
Не разбирам, как след като веднъж е загубил депутатското си място, чрез полагането на клетва, с което приема избора на НС, Пеевски може да реши да се върне обратно. Не би трябвало да е от значение периодът, по време на който е изпълнявал други задължения. Това право на избор, за което пише КС в решението си е много интересна правна конструкция.

Освен това, НС не може да отменя всеки свой акт. Изборът на директор на ДАНС е необратим. Както сами си преправиха закона и отпаднаха причините за сваляне на шефа на ДАНС.

Пак се вадят измислици за Президента. В-к "Телеграф" цитира някакъв псевдоексперт, който смята, че плащането с чек било всъщност плащане в брой. Макар и Плевнелиев да казва, че с чекове е извършено плащането, пак се намира някой комунистически ологифрен, който да твърди, че Плевнелиев лъже.

Не ви ли омръзна да търсите под вола теле, вместо да си признаете, че сте обречени. Защото, колкото повече се бавите с оставката си, толкова повече е необходимо да има истински Народен съд за престъпниците от БКП, БСП и ДС. Убийствата, които сте извършили вие и бащите ви, не са забравени.
31 Октомври 2013 00:31
Президентът върна на поправителен казуса "Пеевски" в КС


Рядко оригинално заглавие, види се, плод на зряло обмисляне... Ярко едно такова, публицистично. Като за 1-ва стр.

Или млада струя в списването?
31 Октомври 2013 00:39
Убийствата, които сте извършили вие и бащите ви, не са забравени.


Баща ми, лека му пръст, не лягаше вечер, преди да е изтрепал поне три баби през деня. Дядовците ги отперкваше по 7 наведнъж, като Храбрият шивач.

Ееех...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД