:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 400,582,113
Активни 72
Страници 2,121
За един ден 1,302,066

Доган предприе или претърпя поредната рокада

"Боли ли сега, като ви вадят зъбите?!", бе последното публично изказване на Христо Бисеров след 23 години участие в сивия спектър на политиката
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Внезапно Христо Бисеров реши да се оттегли от ключовия квартет в управлението на ДПС - Местан, Камен Костадинов, Делян Пеевски
Той е интересен тип - белокос мълчаливец, винаги елегантно облечен. Човек може да го вземе за сноб и вероятно няма да е далеч от истината, но в неговия снобизъм има някаква класа, защото не го прави демонстративно. Видът му говори повече от речта. В мълчанието на Христо Бисеров - довчерашен зам.-председател на ДПС и зам.-шеф на Народното събрание, има нещо заплашително. Може би заради етикета Сивия кардинал, който находчиво му бе лепнат в битието му на главсек на СДС, Бисеров започна да придобива ореола на човек, набъркан в много тайни. За това принос има и непрекъснатото му присъствие в комисиите на парламента, свързани с националната сигурност. Той е човек, който не се гнуси да изпълнява и непрестижни поръчки, но винаги успява да отръска от скъпия си костюм лекетата на тази отблъскваща работа. Говори рядко, обикновено когато трябва да се притисне някого, както стана с обвиненията му за връзките на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов с подсъдимия за наркотрафик и убийства сърбин Сретен Йосич. Тази му същинска дейност го правипривлекателен за политическа работа,но и опасен, ако реши да си отвори устата. А Бисеров го прави изключително рядко и само в случай на необходимост, за да се съхрани за следващ политически проект или приобщаването към вече съществуващ такъв.

На пръв поглед сегашната му постъпка - да се откаже от ръководните постове на две ключови звена - заместническото място в ДПС и в парламента, няма никаква логика. Някои предположиха, че се е забъркал в далавера и сегашен и пожизнен лидер на движението нямат друга възможност, освен да му теглят демонстративно шута. Което също щеше да е доста странно с оглед на битието на партията - далаверата е символ- верую на тази партия. Изключение се прави само ако е станала без санкцията на доживотния лидер Ахмед Доган. При всички случаи свалянето на Бисеров като зам. в партията можеше да стане тихичко и със съвсем благовиден предлог. Но излизането от парламента е съвсем друга история.

Друго предположение е влошено здраве. Може и така да е. Но Бисеров спокойно можеше да се лекува и като обикновен депутат. Сигурно има и други причини, с които може да се търси някакво обяснение за случващото се. Ако някой търси логика, ще я намери. Ако търси начин да елиминира политически аргумент за случващото се, няма да се посвени да бръкне и в най-интимната същност на човека.

Предположението за политическа изневяра едва ли трябва да се коментира. Все пак на Бисеров принадлежи една от най-знаковите реплики през последните пет месеца - от парламентарната трибуна той се обърна към ГЕРБ с думите: "Боли ли сега, като ви вадят зъбите? Защото толкова години ни вадят зъбите без упойка и ние си мълчим безропотно!" Зловещата реплика бе на фона на юнската активност на Делян Пеевски. Тогава той се изказа доста цветно, при това за първи път, от трибуната на НС - на петата година от депутатстването си. В началото на юни, преди да бъде назначен за шеф на ДАНС, той каза на бившия вътрешен министър: Цветанов, като ти говоря, ме гледай в очите! Тези епизоди в публичния живот на настоящия парламент са безценни. Няма скрито-покрито. То и в предишния нямаше, когато малко след началото му Цветанов чете лекарските СРС от Горна Оряховица, правени за разчистване на сметките с местен партиен лидер. А краят на същия парламент бе белязан с трагичната поза на Борисов: "Доган ме поръча!" Така естествено този вид специфичен парламентарен дебат преля и в настоящия.

По отношение напускането на Бисеров най-логичното от гледна точка на партия ДПС и реакцията на Ахмед Доган е, че става дума за история, пряко свързана с движението. Доган бе човек, на когото методите на Христо Бисеров са близки и обясними. Лютви Местан обаче е друг тип. Той неистово се опитва да се докаже, да покаже на всички, че е достоен да бъде начело на движението. Опитва се да се еманципира от зависимостта си от предшественика си и да провежда собствена политика в рамките на позволеното от Доган. Такъв човек трудно би се сработил с персона като Бисеров, просто методите са други. Нормалната реакция е да жертваш чуждия заради своя. Но в ДПС и това не е достатъчна причина, пък ина Доган ролята на умиротворител не му прилягаПо-скоро той ще се забавлява с двамата - лидер и заместник, и накрая ще им дръпне юздите. Освен ако не е решил, че Христо Бисеров е изпълнил предназначението си и трябва да бъде заменен с друг.

Спомнете си колко ценен бе Христо Бисеров за Иван Костов. Как всеотдайно се грижеше за захранването на касичката на СДС. Сещате ли се за Георги Шишков - един обикновен колоездач, който се събуди начело на митницата в Свиленград. Шишков обаче беше хамсийка в сравнение с други назначения, защото Бисеров кадруваше на едро. За шеф на агенция "Митници" бе избран Пламен Минев с личното застъпничество на сивокосия юрист. Както знаем, митниците са от особено значение. Примерите са безчет. Кардиналът си тръгна едва когато срещна категоричния отказ на Костов да се сдуши с ДПС, наречено от Командира "проклятието на България", в името на властта. Бисеров просто си гарантираше личното бъдеще на медиатор между двете формации. А целта - да си осигури единствения сигурен източник на облаги. Но твърдоглавието на Костов отне достойното бъдеще на главния секретар и неговия верен авер Йордан Цонев. Което наложи спешната преориентация на двамата, както и на ДПС към царското НДСВ.

Eдинственият, който говори за случилото се в неделя, е Лютви Местан. Според неговия разказ Бисеров му се обадил неочаквано в 15 ч. и настоял за среща. Половин час по-късно вече били Местан, Доган и Бисеров. Последният, според разказа на Местан, казал, че напуска всички постове по лични причини. Какви? Не казал. Но въпреки голямата си изненада Местан и Доган лесно се съгласили. Така разказана историята изглежда напълно недостоверно. Местан говори, защото нещо трябва да се говори, без да се казва нищо.

Каквито и да са причините, малко вероятно е те да бъдат артикулирани от някого от ДПС, защото там никой не иска да изважда на показ начините на правене на политика. А Христо Бисеров, ако все още иска да остане в нея, ще трябва да намери следващия спокоен пристан. Защото той това умее.
57
10624
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
57
 Видими 
04 Ноември 2013 19:53
Но въпреки голямата си изненада Местан и Доган лесно се съгласили. Така разказана историята изглежда напълно недостоверно. Местан говори, защото нещо трябва да се говори, без да се казва нищо.

Е, не само са се съгласили, ами и са го пуснали да си ходи... жив...
Щото преди време една от мъжките секретарки беше самоубита в кабинета на хидролога-филисоф.
04 Ноември 2013 20:19
някъде по същото време кандисахме за южния поток
случайности, кво да се прави...
04 Ноември 2013 20:37
А дали оставките на Бисеров нямат някаква връзка с оставката на шефа на следствието Бойко Найденов? Случайно ли е и това съвпадение във времето на подадените оставки?
04 Ноември 2013 21:10
но в неговия снобизъм има някаква класа, защото не го прави демонстративно
Може ли лекето да има класа ?! Ако има, то тя е много гнусна. Залугите на тоя заедно с Ментата за превръщането на СДС в изрод са ненадминати и неоспорими. П.П. Боже, понякога се чудя къде е паметта... сякаш някои мислят, че сме се родили вчера и мозъците ни са бяло петно.
04 Ноември 2013 21:13
И днес се гледам в огледалото...
04 Ноември 2013 21:27
Ето ви едно четиво за размисъл отпреди ... 13 години Натисни тук

Ако, дай Боже, всичко със здравето на Бисеров е наред, четивото, което ви предложих по-горе, може да ви послужи за ... калибриране. Калибровката е необходима. Тя ше покаже проблеми и дилеми от какъв мащаб биха могли да предизвикат този ход.

Трето не е дадено ... Дали? Не е изключен вариант на шантаж с "размазващ" компромат. Тогава ще си задаваме повече въпроси - Защо Бисеров? Защо СЕГА? Въпросът Кой? ми се струва ... второстепенен.
04 Ноември 2013 21:31
Екипът на ЕКИП в нов проект на продуцента
04 Ноември 2013 21:41
Просто Бареков нищо не разбира от партийно строителство ,а явно пилотния епизод е преценен като успешен и пращат Бисеров да варди парите ,които ще налеят. Доказан кадър. Официално вече няма връзка с дпс,така че при провал са чисти. Дори сигурно на първо време ще го дава неофициален консултант... За да се измъкне ако не потръгне или медиите надушат
04 Ноември 2013 21:45
Това лайненце Бареков те е обсебило нещо, Т-72. В Нижни Тагил по-корави ги правеха, комай. Опоменайте се!
04 Ноември 2013 21:50
Ей, форума, дайте някакво смислено инфо в аванс какво всъщност се е случило ?
Все пак туй е форума на "Сега ", а не друг......
Засега Осман Октай върви напред с анализа , ама дали е така ? Форумът на "Сега " трябва да каже .
04 Ноември 2013 21:51
Затова и клетвите на наратива,че не променят отношенията с другите партии... Официално са съюзници само с БСП. Заприличва на Рибентроп-Молотов след подялбата на Полша- бсп да не се притеснява за маневрите и предислокацията на Бисеров- Доган им е приятел
04 Ноември 2013 21:55
Фирмин,то и един пъдар преди години подценихме. Помниш ли? Трябва да се мачкат в зародиш,както разбрахме в тагил.
04 Ноември 2013 21:58
Това лайненце Бареков те е обсебило нещо, Т-72. В Нижни Тагил по-корави ги правеха, комай. Опоменайте се!

Тракторът е прав. При Бареков или не, но Партията мести Бисеров на нов отговорен пост по пряката му специалност
04 Ноември 2013 21:59
Всъщност продължение на темата как Доган държи Станишев за топките
04 Ноември 2013 22:09
Как беше ... Когато Корман Исмаилов попитал Доган какъв е този Пеевски, Доган отговорил "това е друг проект". Без съмнение "Проектът Бисеров" е сменил ... статуса си. Хем бързо стана. Или въобще не е имало време, или някой е дал време, но то е изтекло без продължаване на срока. Прекалено спешно, в рамките на половин час, са се събрали Доган, Местан и Бисеров. Зорът ще да е бил голям. А басните, че Доган, а и Местан не знаят защо Бисеров ги свиква на пожар, за да се раздели с ДПС така радикално, даже не развеселяват. Или Бисеров е мишената или някой твърде близо до него. Изглежда като лястовица с горящ фитил (стара бойна тактика на монголите). Той гори неспасяемо, комай, но се прави опит за управление на кризата - да не гори ДПС, а с него и всичко останало.
04 Ноември 2013 22:17
Наратива е номинален-за електората. Съобщили са му разпределението на порциите и правилната линия. Просто се презастраховат ако Станишев не овладее партията. Виж партията как остана само с едно яйце в една кошница ...
04 Ноември 2013 22:19
А барека е лесно смилаем и пасна на публиката-сега инвестират
04 Ноември 2013 22:25
Има пари - има барек, няма пари - няма барек Лесно изчислима функция на ... "инвестицията"
04 Ноември 2013 22:26
А и Дпс отдавна не е етническа- откак ЕКИП пое директорския борд. Дори Доган си позволи да мине към двустепена форма ма управление на корпорацията и да го играе почетен надзор-доживотен
04 Ноември 2013 22:36
При идването на бюрека в града са подбрали студенти,проиграли са въпросите,осигурили са статисти и са "цакали" здраво. В екипа са мернали колега-специализира политически маркетинг и работи от години навън-хич не е от евтините... И това на етап пилотен... Тоя път има много пари Фирмин...
04 Ноември 2013 22:53
Тоя път има много пари Фирмин...


Имали - дали... Чудя се верно ли толкова немат и малко акъл тия с парите, че ги хвърлят по такива като Бареков, като Кунева...
04 Ноември 2013 22:59
Бареков е съвсем различен проект от проекта Кунева.
Бареков е Борисов без мускули.
Сходна публика - таксиджии, фризьорки, малко пенсионери, малко даскали, малко студенти
04 Ноември 2013 23:00
При избори утре бареков влиза,за волен не се знае. Да ти обюснявам ли ,че най-много гласове се вземат ,ако казваш на хората това ,което искат да чуят. Дори в този форум
04 Ноември 2013 23:01
Кунева беше само за административни лелки, мечтаещи за Брюксел, и за доцентки със същите мечти
04 Ноември 2013 23:03
Сидеров, Симеонов и ВМРО ще дръпнат здраво, ако проблемът се бежанците не се овладее.
БСП и Реформаторите ще загубят много от бежанците
04 Ноември 2013 23:05
Вас са ви лъгали-и мен излъгаха! Аз няма да ви излъжа!- е това е цялото послание. Да ви напорня нещо?
04 Ноември 2013 23:07
Милошевич
Адолф
04 Ноември 2013 23:13
И сега предислоцират Бисеров,при продъижаващ блокаж в митници и точене на ддс ,защото дпс "забрави" обратното начисляване. Дори няма да вадят готови пари а ще ползват държавни. А бсп ще го издуха...отново... Както и всички ние без разлика от цвета
04 Ноември 2013 23:15
И всичкото само заради едно столче в Брюксел.
Колко му е доживотната заплата, да му се не види, и не беше ли по-добре да я платим?
04 Ноември 2013 23:17
Ха сега се разделете на куманези и дупекрати и се радвайте че и другия го клатят
04 Ноември 2013 23:22
Ех Сократе,каква ирония -почти философска... Надеждата на десните за демокрация да се решава на конгрес на левицата...
04 Ноември 2013 23:26
Тя публиката може и да е сходна, ама артистът е по-бездарен и нема да го хареса толкова...
04 Ноември 2013 23:28
Тракторе,
Не е ирония, а трагедия.
В България има две групи хора.
Едните се подлъгват лесно. Като проумеят, че са излъгани, обръщат гръб на лъжеца.
И другите се подлъгват лесно. Като проумеят, че са излъгани, попържат тихичко и пак гласуват за лъжеца.
Елементарната логика подсказва, че печелят винаги вторите.
Или по-точно лъжците на вторите.
04 Ноември 2013 23:33
То и не трябва много-25 процента май стигат. А някой виждал ли е числата колко членове на бсп са останали за времето на станишев?
04 Ноември 2013 23:40
Оставям ви-Фирмин ще обясни колко е нелепа хипотезата, хамел ще ви увери колко е абсурдна ,а някой от буда дружинката може да позлорадста. Да се надяваме че греша
04 Ноември 2013 23:51
Ммм даа,
Дали пък не е дошъл края на проекта Доган?
Един в САЩ. Пленум на левицата.Петков говори за течове.
Боко рита мачле .
РБ не можаха да се харесат , камо ли да заченат нещо и да го родят.
Волен си кудкудяка.
Заместник прокурор подава оставка.
Крадлив Дедо къде е? Тия дни да се мотал на някъде или по-точно , попреди?
05 Ноември 2013 00:20
Пропусна.
Един в Израел да учи как се озаптяват палестинци.
05 Ноември 2013 01:03
"Проектът Бареков" е антисидеровски, а НЕ антиборисовски или антистанишевски!
Сиреч, "Проектът Бареков" е копие на "Проекта Борисов" от 2005-2006 г.- да се спре и смаже "Атака"!
Помнете ми думата!
А аз ви напомням, че Бареков беше на няколкомесечно обучение в...САЩ( а, според изтеклите в "Уикилийкс" грами, Б.Борисов даде(л) обещания на тогавашния посланик на САЩ Бай Ърли, че "ще спре "Атака"!)! А Първанов-"Гоце", пак тогава, като ехо обеща пред западни медии, че "ще се справим с "Атака!"! После Борисов, след като ГЕРБ спечели изборите 2009 г., публично и чисто по борисовски заяви "Българите да са ми благодарни! Защото, ако не беше ГЕРБ, сега България щеше да бъде управлявана от "Атака"!"(край на цитата). Хубуууу, ама "Атака" е в Парламента(трети пореден мандат), а някои останаха извън Парламента! Значи, трябва Рестарт и нов, по-читав антиатакистки "проект"!
Ерго, "Проектът Бареков" е антисидеровски, а НЕ антиборисовски или антистанишевски! КАЗАХ!
05 Ноември 2013 01:54
Тоз трактор да не е оня трактор?
05 Ноември 2013 01:56
4 ноември 2013,
Внезапно почина оръжейният търговец Младен Мутафчийски- Натисни тук
05 Ноември 2013 04:27
Той е интересен тип - белокос мълчаливец, винаги елегантно облечен. Човек може да го вземе за сноб и вероятно няма да е далеч от истината, но в неговия снобизъм има някаква класа, защото не го прави демонстративно.
Обикновен крадец продал се за шепа сребърници на турците (от Крали Марко насам, винаги е имало подобни мекотели). Газетата пробва да разтовари напрежението от БСП с подобни статии.
Той е човек, който не се гнуси да изпълнява и непрестижни поръчки, но винаги успява да отръска от скъпия си костюм лекетата на тази отблъскваща работа
Иван Михайлов е намерил правилния начин за справяне с подобни индивиди от българското политическо блато.
05 Ноември 2013 09:05
Кормисош, ,
Дали това е краят или ново начало за политическата му кариера?

Ако не друго, поне не са го самоубили...
05 Ноември 2013 09:20
Гледам че всички гореписали и за момент не са допуснали, че Бисеров може да е напуснал АБСОЛЮТНО всички заемани постове... по здравословни причини.
А такава информация(макар и непотвърдена от него), беше пусната завчера от медиите, дори се споменаваше нещо и за рак...
Което ако е вярно, елементарното възпитание изисква някои тук да се извинят за коментарите си.
Не че влагам някакъв политически подтекст, просто майка ми почина от рак преди известно време, поради което знам много добре какви мъки са.

05 Ноември 2013 09:42
Мутафчийски,Бойко Найденов,Христо Бисеров- много съвпадения за един ден- едни подават оставки,друг му вземат оставката?
05 Ноември 2013 09:42
OLDMAD05 Ноември 2013 09:20

Гледам че всички гореписали и за момент не са допуснали, че Бисеров може да е напуснал АБСОЛЮТНО всички заемани постове... по здравословни причини

Напротив. Повечето го допескат.
Напуснал за да .......... НЯМА здравословни проблеми.
05 Ноември 2013 09:44
OLDMAD 05 Ноември 2013 09:20 - Просто за 23 години, нова история, досега нито един политик не е изпускал кокала поради здравословни причини...
05 Ноември 2013 09:53
"Проектът Бареков" е антисидеровски


Технически, Параграфа е прав. "Проектът Бареков" очевидно е замислен като поредния връх на политическия инженеринг в областта на ... протезирането. Пак патерица, демек, само дето си мисли, че е поне ... протеза. СЕГА ще попитате чия патерица. Ами де да знам! Де да знам на кого ще му откъснат крака на предстоящите избори. Пък после ... Който си плати. Вие как си я мислите тази работа? Инвестиция, инвестиция, ама иде ред и на ... възвръщаемост. При възможно най-нисък риск. Ако може, де.

Като гледам пазарната конюнктура ... При този кютек, дето върви, при другия, дето се задава, още по-голям ... Безкраките ще са много. Което добавя оптимизъм за пазара на протези и ... патерици.

П.П. Ясно ви е и защо писах, че Параграфа е прав. Щото ни едните, ни другите, ни третите ще поискат да се "подпрат" на "тоягата Сидеров". Но за да хвърлят тази тояга, трябва им нова, по възможност по-лъскава, подпиралка.
05 Ноември 2013 09:54
досега нито един политик не е изпускал кокала поради здравословни причини...

Да, ама г-н Бисеров е почтен човек!
05 Ноември 2013 09:55
Олди, напълно вероятно да е болен, но до потвърждението да си начешем клавиатурите...
05 Ноември 2013 10:52
На ред сега е Ментата...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД