:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 402,185,486
Активни 114
Страници 21,253
За един ден 1,302,066

Парламентът гласува по-леки условия за пенсиониране

Не е ясно откъде ще се осигурят 43 млн. лв. за гъвкавото излизане в пенсия и отпадането на възрастта за военни
Три промени за облекчаване на условията за пенсиониране гласува вчера парламентът на първо четене. 15 500 българи ще могат да се пенсионират благодарение на замразяването на възрастта и стажа за масовата трета категория догодина. Спирането на реформата ще засегне и 3200 работещи в тежките категории труд. Около 13 000 възрастни ще успеят да се пенсионират с новата възможност за гъвкаво излизане от пазара на труда срещу по-ниска пенсия, ако им липсват стаж и възраст до 2 г. общо. 1095 военни могат да се възползват от отпадането на пенсионната възраст за армията.

За по-леките условия обаче ще трябва да се намерят около 43 млн. лв. допълнително между първо и второ четене на закона за държавния бюджет. Общо мерките ще струват около 88 млн. лв., а разчетените в бюджета на Държавното обществено осигуряване са само 45.5 млн. лв. за замразяване на условията за пенсиониране в трета категория. За гъвкавото пенсиониране трябват 30.5 млн., за тежките категории - 9 млн. лв., а за военните - 3 млн. Заради възможността да се отвори допълнителен дефицит в общественото осигуряване шефката на социалната комисия Корнелия Нинова продължава да е песимист, че текстът за гъвкавото пенсиониране ще мине на второ четене въпреки приемането му на първо.

БСП, ДПС и "Атака" гласуваха промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от депутати от "Коалиция за България", въпреки че нямаше нито едно положително становище за тях. Против законопроектите са социалното министерство, финансовото, НОИ и всички социални партньори. Аргументите са, че ЕК иска от България да ограничи максимално възможностите за ранно пенсиониране, а и подобни мерки в краткосрочен и дългосрочен план ще задълбочат дефицита в държавното обществено осигуряване. Това бяха и аргументите на опозицията.

Вносителите обаче контрират, че в момента реалната пенсионна възраст у нас е 64 г. и 5 месеца за мъжете при средно за ЕС 61 г. и 7 месеца и 61 г. и 3 месеца за жените, колкото е и в съюза. Повече от мъжете у нас работят само в Румъния и Швеция, а при жените в 10 страни членки реалната пенсионна възраст е по-ниска. В същото време средната продължителност на живота у нас е 7 години по-ниска от тази в ЕС. Според вносителите при голямата безработица, от която най-много страдат хората в предпенсионна възраст, мярката ще им осигури възможност за някакви доходи.

Премахването на възрастта за военните пък беше аргументирано основно с факта, че така те са в дискриминационно положение спрямо останалите работещи по специални закони - полицаи, служители на ДАНС и т.н., за които възраст няма. Становището на институции и социални партньори там е да се въведе възраст и за другите специални държавни служители. Въпреки това от 2014 г. в армията пак ще се пенсионират само срещу 27 г. стаж, от които 18 г. специализиран. Военният министър Ангел Ангелов обяви, че 1095 военни ще получат право да се пенсионират, но вероятно едва ли и 10 от тях ще го изберат, за да вземат 700 лв. пенсия вместо 1200 лв. заплата. Според него има 3000 незаети щата в армията, но няма желаещи за тях. Затова трябва да се прави всичко възможно да се привличат хора с по-благоприятни условия за труд. Любопитен детайл е, че промените за армията бяха подкрепени и с два гласа от опозицията, въпреки че точно ГЕРБ въведе през 2013 г. условието за възраст в армията.СМЕТКИ

Замразяването на условията за пенсиониране за трета категория в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета на ДОО е за 1 година, докато в червения законопроект мярката е постоянна. За 2015 и 2016 г. това ще струва още 130 млн. лв. През 2015 и 2016 г. ще трябват още над 110 млн. лв. за гъвкавото пенсиониране, което означава, че само за три години мерките ще увеличат дефицита в ДОО с над 326 млн. лв.
23
11992
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
08 Ноември 2013 19:21
Не е ясно откъде ще се осигурят 43 млн. лв. за гъвкавото излизане в пенсия и отпадането на възрастта за военни

Нещо май замирисва на избори. Другите мамуни да му мислят.
08 Ноември 2013 20:39
ремахването на възрастта за военните пък беше аргументирано основно с факта, че така те са в дискриминационно положение спрямо останалите работещи по специални закони - полицаи, служители на ДАНС и т.н., за които възраст няма
И балеринитееее.. и балетиститеее...Някой ще ми обясни ли защо един клати...р от служба КОС е 1 категория труд??
08 Ноември 2013 23:19
Военният министър Ангел Ангелов обяви, че 1095 военни ще получат право да се пенсионират, но вероятно едва ли и 10 от тях ще го изберат, за да вземат 700 лв. пенсия вместо 1200 лв. заплата.


Е, по-важното е, че така 1095 военни ще гласуват за БСП на следващите избори...


Не е зле - 700 лв. пенсия плюс още поне 1200 заплата извън системата... Пък работещите в другите сектори да им изкарват пенсията от 700 лв.
09 Ноември 2013 00:03
Вносителите обаче контрират, че в момента реалната пенсионна възраст у нас е 64 г. и 5 месеца за мъжете при средно за ЕС 61 г. и 7 месеца и 61 г. и 3 месеца за жените, колкото е и в съюза. Повече от мъжете у нас работят само в Румъния и Швеция,

Ако слушаме вносителите на тази законова корекция, ще си помислим, че в България всичко цъфти, връзва, че и плод дава, данъчните се чудят какво да правят с толкова много събрани данъци, всички сфери на живота са близо до цоциалистическите идеали за РСО и единствената грижа на управляващите е как да раздават повече пари на народа си.
Ами не са прави вносителите, и майките им не са прави, и лелите им, и цялата им рода до девето коляно!
Защо ли?
Защото в една мракобесна капиталистическа Германия , например, в момента в пенсия се излиза на над 65 години, а при набор 1964 излизането в пенсия ще бъде на 67 години.Немците обаче са явно по-бедни от процъфтяваща и богатееща България и не си дават току-така парите за пенсии, а ги използуват за образование, наука, здравеопазване, социално дело, инфраструктура и всичко друго, каквото се сетите, за да си оправят икономиката и начина на живот.
При нас се смята, че пенсионерите ще си плащат сами за всичко, зер, пенсии им даваме....

Който се съмнява, да Натисни тук
А на червените лъжливи идиоти.....майната им, кой пък се интересува от тях?!?
09 Ноември 2013 06:36
Защото в една мракобесна капиталистическа Германия , например, в момента в пенсия се излиза на над 65 години,

поправка: 65 години плюс бройното число на месеца на раждане плюс две, тоест, ако си роден през април - на 65 години+4+2, което дава юли. Или на практика в случая ще са 65 години и 6 месеца. Може и по-рано с намаляване на пенсията, но това е законът за пълна пенсия. Другото, обаче, което е по-важно е, че като минеш 50-те и се обърнеш към пенсионната служба, ти пресмятат пенсията до момента до стотинка и по всяко време знаеш колко ще ти е пенсията, ако работиш до край, до 64 или 63 години. Изпращат ти съобщения. И не само това, ами с всяко повишение на пенсиите получаваш съобщение от пенсионната служба с колко ти се е увеличила пенсията, която още не си взел.
А пък ако решиш нещо да питаш, отиваш в пенсионната служба, теглиш номерче и си чакаш реда, който идва до десетина минути. И те приема компетентен служител, който не ти задава глупави въпроси, и не говори по телефона, и си сам в стая с него/нея. Едни дълги коридори с по 50 - 60 стаи и служители/-лки. По един/една в стая. Не събираш сам документи или подаваш молби. А да не говорим, че не се редиш на гишета. НИКОГА и НИКЪДЕ. В мракобесната.
09 Ноември 2013 06:57
В Германия полицаите, федералните полицаи и митничарите работят до 60 години. Сега се говори вече за до 62. И за 63. Недоволни са си с право, но като дойде - няма мърдане. А то ще дойде.
Засега са 60 за полицаите и митничарите. За офицерите и подофицерите от Бундесвера има различни схеми, зависещи и от функцията, длъжността или дали са били в част в чужбина; или са технически лица, инженери, техници, лекари. Диапазонът е много широк - от 55 г. до 65г. + съответните месеци.
09 Ноември 2013 10:30
Доколкото знам, в момента пенцията е 35% от заплатата, т.е за 1200лв-420. Как стана 700?
09 Ноември 2013 10:44
Грешно знаеш От максималния осигурителен доход е- 2 200
09 Ноември 2013 10:55
Naffar, аз съм един от тези хиляда и кусур, който няма никакво намерение да се пенсионира. Ама ако ме открехнеш къде (извън МО) ме чакат с отворени обятия на 52 г. за да ми дадат 1 200 лв. - веднага хуквам. Ако знаеш колко пенсионирани полковници и подполковници дежурят на бариерите на паркингите.. С дребни изключения - шепа специалисти, които работят в IT направлението или.. не, не се сещам други, всички останали инженерни специалисти, след 27 години в Армията, са изостанали с поколения от развитието на тяхната дисциплина. А за общовойсковите специалисти - там не ми се и мисли. Така, че всички, дето надничат завистливо в портмонетата на военните пенсионери - не завиждайте, няма за какво.
09 Ноември 2013 11:08
Me4o е напълно прав!! След пенсиониране полковниците и подполковниците стават управители....ама...на бариера на паркинга..Това им е кариерното развитие
09 Ноември 2013 12:23
Направо се разчуствах, даже не почнах да се питам, кви са шансовете и пенсията на един заварчик или шлосер, след 60 кога е вече с 2 чифта очила и даже и на бариерата няма да го вземат.
Кариеристи бля
09 Ноември 2013 12:38
Един съвет от мен - никога не се качвайте на самолет, докато не сте видяли пилота.
Ако е на 60 и кусур години, по-добре си отменете полета "по здравословни причини".
09 Ноември 2013 12:51
Не е въпросът в това фуржаките да служат до дълбока старост, а да се пенсионират при равни с другите условия. Служат колкото служат, напускат полицията/армията, намират си друга работа (може и на бариерата, ако само за това става) и като им дойде време се пенсионират.

Друг е въпросът, че цялата работа с пенсиите за прослужени години/стаж е прогнила и съвсем скоро ще срине глобално. Не е български проблем това.
09 Ноември 2013 15:47
Не е ясно откъде ще се осигурят 43 млн. лв. за гъвкавото излизане в пенсия

Ми да бачкат до гроб, докато синовете, дъщерите и внуците им седят без работа или на социални помощи. Последното словосъчетание впрочем е в помощ на списувателя за изясняване на неговите неясноти. Би могъл съща така да се поразмисли малко, вкл. и върху изнесените от него самия факти кой кога се пенсионира в различините ЕС страни и каква е продължителността на живота след пенсия "по света и у нас". За светлите перспективи на бъдещите пенсионери е необходимо да извика в съзнанието си и едно наименование, нещо като не-"Доверие" май беше. Примерно.
09 Ноември 2013 15:52
Впрочем и върху възможността и прогнозите колко от средното поколение изобщо ще доживее до т.нар. възраст за пенсиониране може да се поразмишлява. Статистика да се потърси за подмладяването на инфаркти, инсулти, раци и пр. хубости...
Би могло също и да се съпостави невъзможността на някоя канцеларска мишка от МВР да работи следт 45-тата си година с великолепната перспектива на учителка с бастун и ченета, която влиза да учи първокласници...
Абе изобщо доста може да се поразсъждава, но не това й е работата на прессата.
09 Ноември 2013 16:01
на учителка с бастун и ченета, която влиза да учи първокласници...
ъхъ...особено в час по физкултура..
09 Ноември 2013 19:35
По-леки условия - по-леки пенсии.
09 Ноември 2013 19:39
оцелял ембрион
неоцелял зрял биологичен индивид
пенсионерите трябва да получават ваучери за храна и енергиини ваучери и част от пенсиата в пари така ще има вьзможност за даване на пьлниа размер на пенсиите
09 Ноември 2013 20:05
Мисля, че малко се преиграва с твърденията за натоварване на социалноосигурителната система. Всъщност, парите,които ще харчи НОИ за допълнителни пенсии ще доведе до намаляване на парите за обезщетения за безработица и тези, които харчи социалното подпомагане за социални помощи. От друга страна, НОИ се дофинансира от държавата. Следователно, всичко е прехвърляне на едни пари от единия джоб в другия. Истината е,че работа в производствения сектор НЯМА. На мен лично ми е все тая дали с данъците ми ще хранят някой чиновник на държавна хранилка,някой тлъст полковник, някой учител в училище с 5 деца, някой безработен работещ по програма за субсидирана заетост пак от държавни фондове, някой социално слаб или някой пенсионер. Дори предпочитам от данъците ни през бюджета да се осигурява пенсия на 3 души по 300лв., вместо на един чиновник по 1000лв.
10 Ноември 2013 08:06
И това е така, по-добре трима бедни и недохранени, отколкото един богат и нахранен + още 2ма чудещи се кого да ограбят за да се нахранят.
10 Ноември 2013 10:17
След 1.1.2014 се отваря трудовия пазар на ЕС за България в повечето страни. Очаква се много от по-младите и образованите българи да емигрират.
Кой ще плаща пенсиите на оставащите, след като така идиотски се стопира реформата???!
10 Ноември 2013 12:46
След промените и масовото стопиране дейността на предприятията/даже и в хранителната промишленост/
се даде възможност за по-ранно пенсиониране т.с. 53 г. за жените.Най-активна трудова дейност.Стратег
тогава Е.Масларова,сега съветник на Нинова и същото недомислие.Тогава скочи рязко броя на хората с
пенсии.Доволни тогава,че ще имат пари за хлебец,не си и направиха труда да помислят какво да добавят
към него,примерно на село.Пенсиите са им ниски и по тази причина/тр.стаж по-малко с 7 г /Сега ниските
пенсии за тях индексации, помощи,ваучери и т.н./Абе хора мислете пълноценно, както вие от когото
зависят промените,така и за тези за които се отнасят./Пример:бях 54 г. съкратена,от БТ ме успокоиха:
"ще ви включим в програма помощ при пенсиониране" рекох мен пенсионирането не ми е цел.След
няколко месеца си намерих работа,нямаща общо с досегашната ,снижих се до тревата и още
следващата година бях повишена и така 10 г ,за да си дока рам що годе прилична пенсия.Тааа ,който
има чест,не чака милостиня и после пак.Работа има, макар и не целогдишна стига да искаш и да не
си придирчив.Щом си можещ нещата се случват...
11 Ноември 2013 13:49
До Дина Христова!
Госпожо или госпожице! Заглавие "Парламентът гласува по-леки условия за пенсиониране" ще напишете, когато КСО мине на второ четене, пезидента не е наложил вето и е публикуван в ДВ. Другото е популизъм! В момента парламента не е пипнал и с пръст КСО.Не будалкайте хората!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД