:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 250
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Де юре

МВР няма право да записва хората в халваджийски тефтери

Масовите проверки по улиците и събирането на лични данни е абсурдна практика, започнала далеч преди протестите
Млад българин, преподавател в престижен западен университет, изпраща свои гости чужденци на автогарата в София, откъдето ще отпътуват за Турция. Към групата се приближават двама униформени полицаи - мъж и жена, които питат дали някой говори български. Преподавателят обяснява ситуацията, какви са неговите познати, че са му били на гости, че обикалят този край на света, накъде отиват сега. Междувременно полицаите искат само неговите документи за самоличност. Самият той иска легитимация от полицаите, защото не би си дал документи на хора, които биха могли и да са някакви лъжеполицаи, или пък на лица, които може и да не са на работа и да се опитват да го изнудват. Получава отговор от единия, че е "полицай Петров". Преподавателят казва, че всеки втори се представя за Петров и моли да му се легитимират, както и той го прави. В следващия момент полицаят казва:



"Охо, ти май имаш нещо да криеш, я да те видим какъв си"



Служителят на МВР не се легитимира, взима личната карта на преподавателя и се обажда по радиостанцията. След като получава уверение от колегите си, че лицето е абсолютно чисто и дори няма и пътна глоба, полицаят вади химикал и записва подробно трите имена и данните от личната карта на човека. На въпрос защо го прави, той обяснява, че такъв е редът и работата била "рутинна". Както и че, ако потърпевшият продължава да знае много, срещу него ще се предприемат действия заради неподчинение на полицейски орган и дори едро хулиганство.

Тази история вероятно се е случвала на мнозина. Униформени постоянно проверяват непълнолетни. Ако човек си сложи качулка и върви в района на "Витошка" или пък НДК, то му е гарантирана не само проверка, но и запис в полицейска тетрадка. Това с проверките и записите е честа практика и в метрото и на много други места, а хората посвикнаха полицаи да ги записват в бележници, подобни на халваджийски тефтери.



Едва покрай протестите се появиха гласове, че това е абсурдно,



незаконно и че е лоша практика. Това се свързваше обаче единствено с тезите, че по този начин МВР се опитва да контролира протестиращите, да ги сплашва, да води някакъв регистър. Чак сега се появиха хора, които твърдят, че има нещо гнило, а някои виждат милиционерщина и в новия закон за МВР, чийто проект наскоро правителството вкара за приемане в Народното събрание.

Проблемът обаче е далеч по-дълбок и много по-стар. Последните четири години, а и тези преди тях, със сигурност са белязани с тази абсурдна практика. И текстовете в проекта за нов закон за МВР са абсолютно идентични с действащите. Или иначе казано, не ни чака милиционерска държава, а тя просто винаги си е съществувала. Според чл. 61 от действащия закон за МВР полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице само в няколко хипотези. Една от тях е в случаите, когато има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред. Друг вариант е, "когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство". Трети - "при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната".



Възможно е искане на документите "на контролен пункт, организиран от полицията",



или "по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон" - например при данъчна проверка. В закона изрично е записано, че "установяването на самоличността се извършва чрез представяне на документ за самоличност на лицето, сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни".

Ако установяването на самоличността е неуспешно - няма документи, няма човек, който да даде сведение за него, - тогава законът дава право на МВР да извърши т.нар. действия по идентификация. Същото може да бъде направено и спрямо лице, което е извършило престъпление или съществуват данни, че е извършило престъпление, както и при "чужденец, търсещ закрила по Закона за убежището и бежанците, е влязъл не по законоустановения ред или е незаконно пребиваващ в Република България". Тези действия по идентификация са твърде строги мерки и до тях определено може и би трябвало да се стига много трудно. Защото при тях



има снемане на пръстови отпечатъци и отпечатъци от дланите на ръцете,



фотографиране на лицето, установяване на външни белези, измервания и изземване на образци за сравнителни изследвания, изземване на образци от биологичен произход за сравнителна ДНК идентификация. Същите действия може да бъдат предприети при така наречената полицейска регистрация. Там отново има възможност за снемане на отпечатъци и вземане на ДНК проба, фотографирани и другите описани по-горе действия. И законът е дотук.

Никъде, в нито един нормативен акт, няма каквато и да е възможност каквото и да е разрешение представител на МВР да може да записва лични данни на лице на улицата. И то само защото не му се е видяло симпатично, било му е съмнително или друго. Още по-укоримо е и обстоятелството, че се записват и имена на хора, за които след проверки - основно по радиостанции, е установено, че няма нищо нередно. Но дори и да има, то не може да се записват имена и да се обработват лични данни заради стари прегрешения.

Няма спор, че навсякъде по света полицията има право да спира хора на улицата, да иска да се легитимират с документ за самоличност. Друг е въпросът, че в цивилизованите държави това на практика изобщо не се прави без повод. Никъде обаче на полицаите не им е дадено право да записват данни в тетрадки с абсолютна неясна цел.

И до момента няма отговор от МВР



какво точно налага записването на имена и други лични данни на улицата



и най-вече какво се прави с въпросната информация. Понякога се изпускат обяснения, главно от записващите редови полицаи, които твърдят, че по този начин началниците им отчитали какво са свършили. И че нарежданията идвали точно от техните ръководители. Но какво става с информацията след това, никой не казва и обществото е в пълно неведение.

Да не говорим, че в много случаи се проверяват и записват имената на непълнолетни - основно ученици, които примерно са се видели съмнителни на някой полицай. И след като нищо не е установено, те им записват личните данни. Защо? А родителите на практика не могат да направят нищо.

На практика здраво се погазва Законът за защита на личните данни. Защото изрично е определено кога може да се обработват лични данни, включително и кога това се прави от МВР. Истина е, че има общи хипотези за обработване като например за целите на защитата на националната сигурност или на обществения ред. Но въпросната порочна практика не влиза в нито една от тях. Затова и повече от естествено е всеки, който попадне в подобна ситуация, да вземе всички данни на съответния полицай - имена и номер, и да подаде жалба както в самото МВР за превишаване на правомощия, така и в Комисията за защита на личните данни за незаконно събиране, записване и обработване на лична информация, защитена от конституцията.

Съмненията, че



МВР събира информация, което изобщо не му е работа,



не са без основания. Още през 1999 г. примерно стана ясно, че вътрешното ведомство трупа информация за приватизацията в страната. На 28-те регионални дирекции било разпоредено да направят анализ на процеса на раздържавяване в своя регион по публикациите в местните медии. В полицейските доклади били посочени броят на публикациите; на коя страница са обикновено; каква е оценката за сделката на съответната медия - одобрение или неодобрение; какво е внушението у читателя за целия процес и преценка - дали една публикация може да предизвика обществено недоволство. В разработките се отбелязвало кои фирми обикновено са в обсега на журналистическото внимание, кое конкретно от процеса се отразява най-много - приватизационната сделка, положението на работещите след това, настроенията в града.

Изобщо информационните фондове са препълнени от данни, чието събиране се движи на ръба на закона и често го прекрачва. И това хитро е заложено в самия закон за МВР. В него се забранява "събирането на информация за гражданите единствено по расов признак или етнически произход, за политически, религиозни и философски убеждения, за членство в политически партии, организации, сдружения с религиозни, философски, политически или синдикални цели, както и относно здравето или сексуалния им живот". За всичко друго може.

В същия закон



въпросът за контрола е съвсем бегло засегнат



Там пише, че парламентарният контрол върху автоматизираните информационни фондове се осъществява от постоянна комисия на Народното събрание. Дори не пише коя. Комисията обаче "извършва проверка на критериите и техническите норми за създаване на фондове и може да изисква представителни извадки без посочване на имена и други данни, с които могат да се установят конкретни лица". Тя може да разпореди заличаването на данни, събрани в нарушение на закона. Някой да е чувал да са проверявани тези фондове или пък да е заличавана информация? А може би е крайно време това да се случи?
57
11716
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
57
 Видими 
24 Ноември 2013 19:20
Така, ако събираха личните данни на пришълците още на турската граница, еее...
24 Ноември 2013 19:22

Всичко това вече няма значение, тъй като протестите спряха.
24 Ноември 2013 19:28
Това е пълен кретенизъм:

"МВР събира информация, което изобщо не му е работа,

Още през 1999 г. примерно стана ясно, че вътрешното ведомство трупа информация за приватизацията в страната. На 28-те регионални дирекции било разпоредено да направят анализ на процеса на раздържавяване в своя регион по публикациите в местните медии. В полицейските доклади били посочени броят на публикациите; на коя страница са обикновено; каква е оценката за сделката на съответната медия - одобрение или неодобрение; какво е внушението у читателя за целия процес и преценка - дали една публикация може да предизвика обществено недоволство. В разработките се отбелязвало кои фирми обикновено са в обсега на журналистическото внимание, кое конкретно от процеса се отразява най-много - приватизационната сделка, положението на работещите след това, настроенията в града. "


Всеки - повтарям - ВСЕКИ има право да събира информация от медии и да я обобщава както му хрумне.
24 Ноември 2013 19:40
Никъде, в нито един нормативен акт, няма каквато и да е възможност каквото и да е разрешение представител на МВР да може да записва лични данни на лице на улицата.

А някъде, в някой нормативен акт, има ли изрична забрана МВР да записва данни? Установяването на самоличност е основно действие на полицията при изпълнение на целия й набор от задължения. Нашите лични данни се записват по десет пъти на ден от всякакви магазинери, банкери, охранители и кой ли не.
24 Ноември 2013 19:45
...ветеринари..
24 Ноември 2013 19:54
През последния месец полицаите масово записват личните данни на участници в протестите.

Това е заглавието над снимката. Какво общо има между двете, това изглежда е ясно само на автора.
МВР няма право да записва хората в халваджийски тефтери


Това пък е заглавието на темата.
Внушения някакви? Редакцията?
24 Ноември 2013 19:55
Всичко това вече няма значение, тъй като протестите спряха.

Мирните.
24 Ноември 2013 19:58
Хей, къде са тия, дето развиваха теории, че ако няма какво да криеш - не бива да протестираш, че те подслушват?
Ама май когато Цвъки подслушва е правилно, когато Йовчев проверява е незаконно...
Задниците на някои са станали въртилатори от махане на опашката...
------------------------------
Сайтът на Генек

24 Ноември 2013 20:03
И спонтанните.
24 Ноември 2013 20:06
Мирните.

Охо ! Ще размахаш най-после злия прът, а ?
24 Ноември 2013 20:06
И спонтанните.

Спонтанните свършиха на третия ден.
24 Ноември 2013 20:29
е, не. това вече е малоумие. на квадрат. авторе, сам си писал основанието за проверка на документи
"при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната"


осъществяват контрол. и тук-там, дори и по протести, хващат по някой обявен за издирване.

що ги пишели. а що да не ги пишат?! някъде да пише, че данните от личните документи не могат да се записват на външна памет /в случая тефтер/? нали каквото не е забранено, е разрешено? а утре, като снабдят всички полицаи с таблети и вместо да пишат данните на личната карта, директно я щракват и проверяват всичко онлайн, и тогава ли ще ривети?

как досега на някой не му е хрумнало, че е незаконно камерите да снимат номера на колата му? или физиономията му, като се шматка из мола? или то, понеже не се налага да вадиш лична карта, може, така ли?
24 Ноември 2013 20:30
в газетата нещо са оплели линковете и коментарите излизат както под статията в "наблюдател", така и под снимката в "българия"
24 Ноември 2013 20:43

Крокодила го хванаха точно по тази процедура.
24 Ноември 2013 20:51
Изключително тенденциозна и безсмислена статия. Двама униформени или се приближили. Ами имаха ли нагръдни знаци? Имали са. Там има номерче. След като имат нагпръдни знаци и са униформени, въобще не е нужно да ес легитимират ан сульо или пульо.
А дали имат право да записват лични данни? Има ли някаква забрана за това? Нали в края на дежурството си пишат доклади къде са ходили, кой са проверили и т.н. А когато някой започне да се репчи, съвсем нормално е да го видят дали има какво да крие.
24 Ноември 2013 20:53
Всичко това вече няма значение, тъй като протестите спряха.


Така е, всички вече разбраха какво благо е мъдрото управление на Цв. Василев и депесето и се кротнаха.
24 Ноември 2013 21:01

Айде да не ровим сега чий го крепеше Цецо Василев четири години.
Барабар с бабуина Делян. И макята.
24 Ноември 2013 21:09
Пустите милиционери, станали халваджии и бозаджии, па и тефтери трябва да си носят.
24 Ноември 2013 21:32
Не може да бъде! Че полицейщината беше при Боко и Цецо! Сега 3000 полицаи пазят 240 депутати от 200 протестиращи....И к,во от това, че са ги записвали по име и ЕГН? Не са отворили още Ножарево, Скравена, курорта Белене, нито ловешкия "Слъчев бряг"...Радвайте се на демокрация по социалистически, че ако дойде демокрацията на Сталин...
24 Ноември 2013 21:33
как досега на някой не му е хрумнало, че е незаконно камерите да снимат номера на колата му? или физиономията му, като се шматка из мола? или то, понеже не се налага да вадиш лична карта, може, така ли?

Ми не е платил някой да се напише, не са го написали в газетата! То на протестите "им дръпнаха шалтера", но някои още не са разбрали и продължават "да развиват" темата.
24 Ноември 2013 21:34
Хинин, долу куманяките и техните врагове!
24 Ноември 2013 21:35
Крепеше Тиквата, а сега вече си има собствено правителство. Що мислите иначе се отказа от тиквуна?
24 Ноември 2013 22:06
Срамотно четиво . Лошото не е, че ги записва МВР, а че нищо не следва след това. "Бий дупенце, за да не биеш дупище утре!", казва народната мъдрост
24 Ноември 2013 22:23
Е, тук комуноидите са си показали истинското лице.
24 Ноември 2013 22:35
Млад българин, преподавател в престижен западен университет

Нема начин да не е такъв, то все такива ги проверяват...
24 Ноември 2013 22:38
Е, тук комуноидите са си показали истинското лице.

И кое е то?
24 Ноември 2013 22:46
Хей, къде са тия, дето развиваха теории, че ако няма какво да криеш - не бива да протестираш, че те подслушват?
е как къде ей го най-видния от тях - в президентството, останалите - повечето са депутати на Цвък и яростно критикуват полицейщината
25 Ноември 2013 00:35
Щом и когато протестите НЕ се провеждат по посочения в Закона ред, това са НЕзаконни протести, а участниците в тях са ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИ!
А на заловени закононарушители полицаите ИМАТ право да вземат и записват личните им данни, защото Законът разрешава тези закононарушители да бъдат наказвани с Глоба( ако НЕ е престъпление), а глобяването може да се извърши и НЕ в момента, а с фиш или Нак. постановление! Поради това Полицията трябва да има личните данни на тези, които биха могли да бъдат глобени, като Закононарушители, за да бъде изготвен фиш или Нак. постановление!
Това е толкоз просто и логично, че го знае и разбира дори всяко хлапе!
25 Ноември 2013 04:54
Параграфе, ако си спрял на място забраненео за паркиране и полицаят те хване, какви са обикновените действия - първо ти записва данните на тефтер и после ти съставя фиш, така ли? Абе, вие съвсем се самозабравихте! Рестраврация ли ви се привижда, що ли? Онзи дон-дон пък твърди, че видете ли протестите били спрени и вече нямало значение дали записването на лични данни е законно или не. Мале мила...Абе, що за хора сте вие?
25 Ноември 2013 04:59
Е, тук комуноидите са си показали истинското лице.

И кое е то?

Иди в зоопарка пред клетката на мандрилите и почакай някой от мъжките да се загърби. Ако пък те мързи да ходиш дотам, просто погледни в огледалото...
25 Ноември 2013 05:36
Ще раздават ордени след революцията! За да не се сдобием пак с измислени партизани и десиденти. Бързайте да се включите!
25 Ноември 2013 06:34
Абе, вие съвсем се самозабравихте! Рестраврация ли ви се привижда, що ли? Онзи дон-дон пък твърди, че видете ли протестите били спрени и вече нямало значение дали записването на лични данни е законно или не. Мале мила...Абе, що за хора сте вие?


Комуноиди! Нали ти казах...
25 Ноември 2013 09:05
Don 24 Ноември 2013 19:22
Всичко това вече няма значение, тъй като протестите спряха.
дон чо пък измислил нова логика.
25 Ноември 2013 09:12
Параграфе, ако си спрял на място забраненео за паркиране и полицаят те хване, какви са обикновените действия - първо ти записва данните на тефтер и после ти съставя фиш, така ли?

Не точно. Вече наистина са обзаведени с таблети, така че първо снима с таблета, после написва каквото трябва. Личен опит от среща с КАТ преди седмица.
25 Ноември 2013 09:26
Ще раздават ордени след революцията! За да не се сдобием пак с измислени партизани и десиденти. Бързайте да се включите!

Някъде през ноември 1989 отидох възторжено в новооткритото СДС да предложа безвъзмездна помощ. Посрещнаха ме с "Айде, нема нужда".
Сега мнозина другари без притеснение разправят, че именно те са били между основателите.
Тъй че който се врежда, вече е в списъка. Както тогава.
25 Ноември 2013 10:02
Те незаконно протесторите би трябвало да се регистрират като "криминално проявени", пък ги записвали в "халваджийски тефтери". Прави са да се сърдят.
25 Ноември 2013 10:11
Фидорин, да се изясним! В Българие е имало малко истински комунисти. Те първи са били неутрализирани и изчезват като "анархисти" - пример - отряда "Антон Иванов"...Криещите се зад името БКП фалшиви комунисти само за една нощ се отказаха от комунизма и пригърнаха капиталистическия социализъм.. Те са КАМУНЯКИТЕ на Първанов. Станищовци пък са СОЦИОМАКАЦИ - все маймунски видове....Мерси...
25 Ноември 2013 10:24
Да!
И не само записват данни, а и правят внушения, арестуват за няма нищо и лепват етикет "криминално проявен" ..
Спомням си, че на протеста след Катуница в Пловдив, пред очите ми бяха "филтрирани" 15-тина момченца ...
Спомням и и как ги арестуваха - на килограм ...
Бая се бяха изнервили от скандиранията "Бойко Борисов - педе..аст, педер..ст " ... или от що??!
Да припомня - нито имаше скачане по полицейски коли, нито имаше блъскане на заграждения, нито разправии на висок тон с полицаи .. а имахме, доколкото помня 35 души арестувани ...
Та правилна статия - има превишаване на правата при полицията - ама къде бяхте преди две години ! Ей къде Пловдив - що не дойдохте да видите, па да напишете..!
25 Ноември 2013 10:39
Преди няколко дни пак писах по подобна тема - в САЩ сега имат право до 3 дни полицаите да те държат в ареста без съд и прокурор ако им се струваш екстремист. С прокурор това става до 1 месец в специални лагери (май само 1-2 щата още нямат такива, а използват изкупени стари каравани, заградни с тел). Едва след това вече трябва съдия. И ТОВА Е ПОД ШАПКАТА на борба с тероризма. И най-интересното е, че ако са те задържали по този параграф и след това съдът те пусне поради липса на доказателства, то имиграционните власти трябва да ти прекратят престоя в САЩ и да не те допускат вече там - ако си бил за едни опасен то по-добре да не проверявали повече с пари на данъкоплатците дали наистина си опасен.
25 Ноември 2013 11:42
Авторът не е прав!
Другарят Станишев каза, че са възстановили държавността и са ни освободили от страха...
Да живее правителството!
Да живее МВР!
25 Ноември 2013 15:06
Кой е авторът, че ще казва на ояли се тулупи какво да записват? Няма значение, че повечето от униформените са със съмнителна грамотност, пълна липса на възпитание, култура и интеУект.
Но не случайна е поговорката, че рибата се вмирисва откъм главата. Такива са им началниците, министъра и управляващата крадлива и паразитираща пасмина.
25 Ноември 2013 15:11
Тъй като чета статията оставам свпечатлението,че има доста БГ юнаци,включително авторът, на които им се ще демокрацията да е нещо като СЛОБОДИЯ - да ама не е!!!
25 Ноември 2013 15:46
А някъде, в някой нормативен акт, има ли изрична забрана МВР да записва данни? Установяването на самоличност е основно действие на полицията при изпълнение на целия й набор от задължения.


Значи което не е забранено, е разрешено? Ехааа, как си плачат някои за старите, здрави времена, когато дори обсъждането на темата би било едва ли не престъпление.

ПП - установяването на самоличност не е основно действие, нито задължение на МВР.
Основното задължение на МВР е да се грижи за спазване на обществения ред.
Самоволни изпълнения и соло акции на самозабравили или пияни олигофрени в униформа са наказуеми.
25 Ноември 2013 16:31
ПП - установяването на самоличност не е основно действие, нито задължение на МВР.
Основното задължение на МВР е да се грижи за спазване на обществения ред.

Хи-хи-хи! Вероятно спазването на обществения ред от марсианци (не намеквам нищо за форумния такъв!) ще да е основното задължение на МВР, щото само те няма как да покажат документ за самоличност. Общественият ред предполага общество, обществото предполага личности, а тяхната самоличност може да бъде установена с цел опазването на обществения ред, какво му е толкова сложното?
25 Ноември 2013 16:58
67AF
25 Ное 2013 16:31

Специално за вас - преди да се излагате с каквото и да е написано от вас, прочетете статията, т.е. преди да сте скочили, не крещете "Хоп".
25 Ноември 2013 17:15
Специално за вас - преди да се излагате с каквото и да е написано от вас, прочетете статията, т.е. преди да сте скочили, не крещете "Хоп".

Опитвам си да си представя какво ще се получи, ако ме спре в наше село полицай в униформа с името му отпред над джоба и аз му кажа, виж сега, драги, то всеки може да си купи униформа, пък и може да не си на работа, и всъщност то всеки трети се представя за лейтенант Смит, я дай документите ти първо, пък аз да звънна на шефа ти да видя дали си на смяна! И докато шефът ти не ми снесе всичките данни за полицейската акция, в която участваш евентуално, никакви документи няма да ти дам!
Чудя се колко ще ми излезе сметката за адвоката след това...
25 Ноември 2013 17:22
Опитвам си да си представя какво ще се получи, ако ме спре в наше село полицай в униформа с името му отпред над джоба и аз му кажа, виж сега, драги, то всеки може да си купи униформа, пък и може да не си на работа, и всъщност то всеки трети се представя за лейтенант Смит, я дай документите ти първо, пък аз да звънна на шефа ти да видя дали си на смяна!


пак излагане - докога ще се опитвате да сравнявате несравними неща.
Колко случаи у ваше село има на фалшиви полицаи, които спират чужденци и ги обират? Колко случаи има на умишлена злоупотреба от полицаи със служебно положение? Колко случаи у вашата маала има на полицаи, които не могат да си закопчеят униформата (ризата и панталона) от угояване и мързел. Колко случаи има на полицаи, които като спрат шофьор, питат "Ами са кво праим, а?". Колко случаи има на полицаи у ваше село, които са в комбина с престъпници, наркопласьори, сводници и друга паплач? Колко случаи има на полицаи у вашата паланка, които са уж служители на реда в работно време, а след това - охрана на мафиотски групировки или извършват престъпления от всякакъв тип? Нима не сте чули, че у други села, за които пишете, такива полицаи са доста честа проява, някои дори отнесоха по някоя присъда за това?

Стойте си у ваше село! Или държите да изтъкнете колко е добре у ваше село? Тогава за какво се кахърите толкова за хората у друго село?
25 Ноември 2013 17:26
Колко случаи у ваше село има на фалшиви полицаи, които спират чужденци и ги обират?

"на автогарата в София"???
25 Ноември 2013 17:33
67AF
25 Ное 2013 17:26


Само това ли успяхте? Търсене на повод за заяждане или безсилие да кажете нещо по темата? Зададох ви доста въпроси, на които да си отговорите първо вие, пък после да предполагате колко щяла да ви олекне сметката. Всъщност пак сте не знам колко метра у ваше село, но изобщо не сте в същността на проблема: става дума за фалшиви (а може би и действащи) полицаи, ползващи полицейски униформи и полицейски автомобили (вероятно и истински), които спират едни такива ТИР-ове, чуждестранни коли и им обират всичко. На магистрала Тракия основно, но и по другите пътища.
Не сте ли чували за такива неща у ваше село? Ами то ваше село е далеко от такива неща. А защо не отидете у друго село, а само така отдалеко давате акъл какво би станало? Какво би, ама не би!

Няма смисъл да ви се обяснява, то у ваше село си е най-добре - тичайте да си продължите диалозите с пуйките или патиците и се чувствайте доволни.

По повод автогара София -
Към групата се приближават двама униформени полицаи - мъж и жена, които питат дали някой говори български.
- като във вица - онези като знаеха толкова езици, оправиха ли се? - казал единият на другия полицай
Никъде в европейска държава полицаите не се държат по този начин. Могат да упътят или да поискат информация от чужденец поне на два езика. Изключение прави Унгария. Толкова за квалификацията на оялите се тулупи.
25 Ноември 2013 17:42
Проблемът не е дали в наше село има незаконна полиция - защото такава няма, а в това, че уважението към редовия полицай в България е под нивото на пода. Не може всичките полицаи да се вредители, а задачата им да е да опазват обществения ред. Младият университетски преподавател е демонстрирал неуважение към редови служител на закона, несъобразено с мястото и времето. Заради това, че фалшиви полицаи спират тирове на магистралата, той е решил, че униформен служител го изнудва на автогарата? Че и се похвалил с тази си "бдителност"!
Не можеш да отказваш съдействие на полицаите - и след това да пищиш, че те не ти оказват съдействие. Това е двупосочна улица. И в наше село, и в другото наше село.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД