:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,662,921
Активни 127
Страници 25,437
За един ден 1,302,066
Позиция

Дяволът пак ще командва обществени поръчки за 6 милиарда лева

Поредният ремонт на закона привидно затваря вратичките за корупция, но големите порти за нагласения победител остават отворени
Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът Даниела Бобева обяви, че "Правим революция при Закона за обществените поръчки, а не просто козметични промени". Но ако се съди по проекта за промени на ЗОП, революцията се отлага. За съжаление.
Приетият на първо четене проект за промени на Закона за обществените поръчки (ЗИДЗОП) е с претенциите да отговори на обществените очаквания за по-голяма прозрачност, публичност и ефективност при изразходването на около 6 милиарда лева бюджетни средства. Тези претенции са заявени към мотивите на закона. Там се твърди, че в голяма степен са отразени предложенията на 26 правителствени и неправителствени организации, депутати и граждани.

На пръв поглед проектът наистина адресира огромни проблеми в три области. Първо, цели намаляване на административната тежест за бизнеса по отношение на изискванията за подготовка на документацията за участие в обществените поръчки. Второ, дава шанс на малки и средни фирми да се включат в усвояването на бюджетни средства чрез статута на "подизпълнител". И трето, увеличава се експертният капацитет при формулиране на заданията по обществените поръчки при критерия най-изгодни икономически условия ("качество-цена").

За съжаление, почти нищо не се предлага за борбата с придобилата размерите на пандемия корупция в обществените поръчки. А оттам произтичат и всички други слабости. Причината за корупцията е в съществуването на многобрoйни и разнообразни механизми за избор на "правилния изпълнител". И днешните кръпки в закона няма да подобрят изразходването на тези 6 милиарда лева - огромна сума, която сигурно щеше да е по-скромна, ако не съществуваше явният стимул за пускане на излишни поръчки при висока сигурност в избора на желания изпълнител.

Процесът на избор има три етапа: формулиране на заданието, провеждане на процедура и оценка на подадените оферти (в случаите, когато няма пряко договаряне). Сегашният закон, включително след новите поправки, на практикапозволява на възложителя да извършва манипулациивъв всеки един от тези етапи, за да спечели определен кандидат.

В първия етап класиката е да се формулира такова задание, че на него да отговарят минимален брой кандидати. Не са виц, а печална реалност случаите, когато възложителят просто копира параметри на предмета на поръчката направо от сайта на предпочитаната компания доставчик. А ако случайно се появи някой "излишен" кандидат, преодолял изискванията за безумен обем документация със срок "вчера", на него или му се намират "кусури" в документацията още на този етап, или му се "взима мярката" на следваща фаза.

Вторият етап - провеждане на процедурата за избор - обикновено приключва в уречен ден и час като краен срок с приемане на офертите. Тук особено опасно е за нефаворитите наивно да подадат оферта преди този срок - с това максимално ще улеснят фаворита, който, знаейки условията им, може да си поправи предложението и да спести някой лев.

Излишно е да споменавам, че откритите търгове, когато критерият за избор е единствено цената, са дълбоко нежелани и избягвани от нашата администрация. В последните години обаче на бюрократите и политиците зад тях се наложи да бъдат "по-креативни", тъй като вече е рядкост подаването на оферти преди последния възможен час,всички чакат до "12 без пет".С изключение на определени случаи, за "фасадата" на поръчката са необходими поне три оферти. Много често другите две оферти са част от тази "фасада". Ако не е така, "неприятните" изненади се тушират в третия етап.

В този етап, ако критерият е само цената (най-ниски разходи) и по него фаворитът не печели, задължително следва "подобряване на офертите", понякога няколко пъти, докато спечели "нашият" кандидат. Тук ключът е, че подобряването отново не става открито и прозрачно, има само краен срок. Но никой реално не знае кога е подал оферта фаворитът. Правил съм експерименти в моята практика, като съм смъквал цената двойно, и веднага в отговор получавам покана за ново "подобряване"! Е, накъде повече?!

Разбира се, има достатъчно вратички след това в движение да се увеличи обхватът работа или да се случат "извънредни" обстоятелства, които да наложат подписването на анекси. А когато последните бяха забранени, просто се намира начин за допълнителна работа, така че все пак да бъде възнаграден "трудът" на възложителя.

Още по-интересно е, когато критерият е "най-изгодни условия", т.е. цена-качество, и изпълнителят се избира чрез конкурс в две части - техническа и финансова оферта. Почти винаги"натрапниците" се отстраняват с оценкатана техническата оферта - било с измислен проблем с методологията на изпълнение, с биографиите на кандидатите, пропуснат подпис и т.н. Когато се появи някой с безупречни документи и безукорна репутация, конкурсът просто се проваля, а в следващия рунд се сменят критериите за избор или самата процедура.

Описаните хватки далеч не изчерпват арсенала. Те обаче ясно показват, че основният проблем, който политиците до ден днешен отказват да решат, е във фигурата на предизвестения победител. Този гордиев възел може да бъде разплетен само с меч - като се пресече връзката между възложител и изпълнител на всеки от описаните три етапа. Само така ще бъде осуетено нагласяването на търговете и ще секне апетитът да се правят максимален брой поръчки с минимален брой изпълнители.Как да стане това?В развитите държави на първия етап се използват стандартни договори. Това "затапва" склонността на чиновниците да си измислят специфични изисквания, на които отговарят малцина кандидати. Там, където изборът е за много специфична работа, независими експерти от тази област участват във формулирането на заданието. Но не както гласи сега внесената поправка - като допълнителна помощ към експертите на възложителя, а заданието трябва да бъде изготвено само от външни специалисти по писмени указания на възложителя. Нещо повече - тези експерти не трябва да имат нищо общо с възложителя, което да може да попадне в рубриката "конфликт на интереси". За целта може да бъде създаден регистър с тези експерти, какъвто имаше по-рано, и те да се избират на случаен принцип. Има основателни съмнения, че корупцията ще обхване и "външните", но съществуват доста технически възможности за управление на тяхното участие, така че наистина да си останат независими.

Вторият етап -самото състезание, трябва да се провежда изцяло електронно,примерно чрез портала на Агенцията за обществени поръчки. Тази агенция трябва да излезе от скромната си превантивна роля, както предлагат поправките, и да се заеме с контрола по изпълнение на поръчките. Тя трябва да бъде на подчинение на Министерския съвет, а нейният директор се назначава от парламента с ясен мандат. Агенцията може да бъде независим арбитър при избора на изпълнител на обществени поръчки, като следи дали се изпълнява правилно процедурата и изборът се извършва в реално време. Когато критерият е само цена, манипулациите ще бъдат почти невъзможни при електронен избор, тъй като възложителят не може да влияе на броя на участниците и на техните оферти. По този начин ще отпадне и необходимостта от трети етап на процедурата. Когато критерият е "най-изгодни условия", тогава в третия етап могат да бъдат избрани - пак електронно и на случаен принцип - експерти от регистъра, които не са участвали във формулирането на заданието, за да оценят техническите параметри. Условията както за вписване, така и за отписване на експерти в този регистър трябва да бъдат достатъчно категорични, за да е убедено обществото в тяхната експертиза и морал.

Друга порта за корупция, която сегашните поправки отварят, е задължителното включване в поръчките на подизпълнители, без изисквания за техния капацитет и експертиза. Предвиждам бум на подизпълнители, тясно обвързани с управляващите - които и да са те. Затова е необходим и електронен регистър на изпълнителите на обществени поръчки, в който кандидатите сами да се регистрират, но само ако доказват своята експертиза в конкретната област с успешно изпълнени проекти и референции. А онези, които системно се провалят в изпълнението на обществени поръчки, да отпадат. Всяко действие на фирмите изпълнители ще се отразява в електронно досие. Така обществеността ще знае кой и защо печели поръчките, а на изпълнителя ще му бъде спестено да доказва всеки път своите качества.

Има и много други идеи, чието внедряване може да намали драстично бедственото положение с обществените поръчки. Необходима е само политическа воля. Тогава обществените поръчки ще спрат да са източник за възвращаемост на политически инвестиции.

--------------------------------------------------------------------------

*Евгений Кънев е доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционно-финансова консултантска компания "Mаконис"
Project Media
. . .
 Евгений Кънев
7
3262
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
28 Ноември 2013 19:47
В развитите държави на първия етап се използват стандартни договори. Това "затапва" склонността на чиновниците да си измислят специфични изисквания, на които отговарят малцина кандидати.
Въх....то тука персонални закони са ежедневие,а да се посяга на най-святото....възможността да измислиш и нагласиш "поръчка" за "свой човек"....ерес! сега как ще наливаме обществени пари в царичински дупки? При толкова труд да се стандартизират кенефите кой да седне да напише стотина типови задания...че то така ще вземе всеки да има шанс да спечели,да не говорим че три-четвърти ит чиновниците ще артисат.
28 Ноември 2013 20:02
Уф, аман от доморасли разбиратели...
28 Ноември 2013 21:31
И този страда от вяра в божествените способности на компютъра ...
28 Ноември 2013 23:33
Вече написах по темата за Закона за обществените поръчки в статията от раздел "Икономика". Явно авторът е участвал в търгове главно за строителство. За електронния търг съм много скептичен - може да бъде манипулиран. Но мога да дам пример с Канада. Там обявяват краен час за получаване на офертите и 15 мин. след този час се отварят цените и се обявяват публично. И после си правят проверки на документите и ако някой не се е справил с нещо -отпада! И за офертите за строителство /предполагам и за другите сфери/ няма никакви "технически предложения" - цена и това е! Цифрите говорят са най-точно! За строителство - дават чертежите и всяка фирма си прави количества, стойности и си обявява цената и после нямана анекси, вина на проектанти за изпуснати работи и др. глезотии. Само че както правилно отбелязва авторът - такъв подход не изнася на управляващите, които и да са те!
29 Ноември 2013 05:02
Докато държавата раздава, тя ще го прави с ръцете на чиновници, които никога не са и никога няма и да положат труд, от който да спечелят и милионна част от онова, което имат власт да раздават. От последния работник на гише до изпъчения политик това са все хора, на които е връчена власт да чупят питката, без да знаят нито как да сеят, нито как да жънат, мелят и пекат - за тях света на вън се свежа до разбирането на оня манго от приказката - "ори, мели, яж". Никакво законодателство не може да обърне цялостна житейска настройка, градена с десетилетия, а това че и законите идват най-вече от подобни хора е само черешка на тортата. Решение няма нито за Брюксел, нито за България. Попадал съм десетки пъти на абсурда да е незаконно да се дадат пари на тоя, който се знае, че ще свърши работата, дори на случаи, когато не могат законно да се дадат на тоя, който единствен може да я свърши, а законното изисква те да се пръснат по фирми и инстанции, на които ще трябва да бъдат давани излични обяснения, които те нито ще разберат, нито ще искат дори да чуят. Хората не си дават сметка, че прозрачността и обществения контрол не са решение, а напротив - именно те са механизма, чрез който се пилеят общите пари. Честно казано не знам как може да бъде обърнато това напълно погрешно разбиране за обозримо време. Решения има, но всички изискват доста радикална промяна във възгледите ни за какво е контрол, какво трябва да се контролира и кой да го прави. Не може вярващ в компютъра възпитаник на някоя алабалистка специалност в някой университет да бъде приеман сериозно, а компютърният специалист, който знае какво прави да бъде гледан с насмешка, защото никой не схваща за какво говори всъщност. Много проекти има в тия области, сигурен съм, че мнозина от вас са виждали горното в реална ситуация. Не може хората, които не разбират технология или наука в дълбочина да решаваткакви да бъдат средствата за решаване на някакъв проблем - те могат най-много да идентифицират проблема и именно там трябва да бъде конрола. Казано просто трябва да се искат резултати без значение какви са средствата - държавните и общински тела тряба да поемат задължения за резултати, а не за начини да ги постигнат, а после трябва да носят отговорност за непостигането им и да получават награда за успеха си. Това ще рече, че държавните и общински дейци ще трябва да поемат ръководни функции, а не да бъдат ковчежници, които искат славата на царе. За тоа се искат качества и у тях и у нас, качества, които нямаме за съжаление, така че боя се единственият път пред нас е пътя на обедняването, докато реалната власт не изпадне достатъчно от ръцете на некомпетентните, на които е подарена от всички нас вкупом.
29 Ноември 2013 09:23
Подизпълнителят у нас , на практика е основен изпълнител, лишен априори от печалбата си за сметка на основния изпълнител , спечелил поръчката по ЗОП. Той пък вече играе с организаторите на конкурса, добре е да е офшорка, в най-лошия случай турска, испанска, гръцка или португалска компания, но в никакъв случай българска ! Ясно е защо.
29 Ноември 2013 12:17
Какъв ЗОП, този закон си е просто ЗОБ за мафиотските кранти в Парламента и тия, комуто те служат и които поръчват музиката, под която тия кранти маршируват в цирка, погрешно наричан у нас «Парламент»... Да не са луди да си правят сепуко с действащ ЗОП.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД