:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,828,674
Активни 130
Страници 19,669
За един ден 1,302,066

ВЕИ секторът сезира Брюксел за наказателната такса

Депутати и фирми оспорват изземането на 20% от приходите на "зелени" централи
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
След като се сблъскаха за партийната субсидия, Йордан Цонев и Георги Кадиев се разминаха и за ВЕИ-тата. Според депутата от ДПС целта на новата такса е да се сложи край на скъпия обяд, който обществото плаща на ВЕИ-производителите. Колегата му от БСП обаче коментира пред "Медиапул", че е изненадан от приемането на това предложение и че когато се въвежда определена такса за бизнеса, трябва да е много ясно разписано какви услуги се предоставят срещу нея.
Зелените централи и депутати скочиха срещу току-що гласуваната такса от 20% върху приходите на компаниите, които правят ток от слънце и вятър. Предложението мина изненадващо в сряда при обсъждането на Закона за бюджета за 2014 г. в комисията по бюджет и финанси. Текстът бе внесен от "Атака" и комисията го прие лекомислено без никаква обосновка.

Това се случва, въпреки че наскоро Европейската комисия отправи препоръка към всички държави - членки на ЕС, да избягват необявени или с обратна сила промени във ВЕИ сектора и да взимат предвид законните очаквания на инвеститорите за възвращаемост на направените вложения.

Вчера депутати от други комисии възроптаха срещу поправката, а Българската фотоволтаична асоциация предупреди, че изземането на една пета от приходите ще предизвика серия от фалити на фирми, инвестирали в перки и солари. Председателката на асоциацията Меглена Русенова обяви, че секторът вече се стяга за протести срещу поредния опит държавата да въведе наказателно облагане на ВЕИ-тата, след като през годините ги насърчаваше с преференциални високи цени за изкупване на енергията им. Само преди месец БЕХ даде идеята "зелените" централи да плащат 30% данък. Според холдинга така можело поне частично да се компенсира натрупаният дефицит в енергийната система, който според различни прогнози за тази година се очаква да доближи 1 млрд. лева.

Според Русенова новият данък би донесъл на хазната около 170 млн. лв. годишно, които няма да запълнят пробойните в системата, но ще създадат проблеми на цял сектор от енергетиката. Тя обясни, че в момента НЕК дължи на зелените централи над 150 млн. лв. и ги бави с половин година. Отделно ВЕИ-тата още чакат ЕРП-тата и НЕК да им върнат около 300 млн. лв., събрани от незаконно въведената от ДКЕВР такса за достъп до мрежата. "Властта цели да ликвидира целия сектор за сметка на силно дискутираното напоследък увеличаване на мощностите на ядрените централи", категорична бе Русенова и определи данъка като опит за национализация на частния капитал.

По думите й таксата е дискриминационна, тъй като е само за ветро- и соларни мощности, а не засяга работещите с вода и биомаса. Голяма част от водните централи впрочем са държавни или общински. От фотоволтаичната асоциация обявиха, че вече са сезирали председателя на Еврокомисията Жозе Барозу и комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер и са готови да стигнат до съда в Страсбург, ако се наложи.

Депутати от всички групи също се обявиха срещу таксата. Пред в. "Сега" Таско Ерменков от "Коалиция за България" заяви, че не е съгласен с предложението. На същото мнение били и други депутати от и извън групата на "Коалиция за България".

КРИВИ СМЕТКИ

Докато държавата се чуди какъв данък да наложи на зелените централи, то икономическият министър Драгомир Стойнев щедро обещава. По думите му увеличение на тока не само че няма да има, но дори е възможно той да поевтинее още. "За увеличение на цената на тока не можем да говорим. Намаление е напълно възможно, но нека да видим разчетите в края на годината", обяви Стойнев пред Нова телевизия.60
4063
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
60
 Видими 
28 Ноември 2013 19:47
Текстът бе внесен от "Атака" и комисията го прие лекомислено без никаква обосновка.
Ах, каква обективна и безпристрастна журналистика.
Напрао цепи мрака!

28 Ноември 2013 19:56
ВЕИ-пиявиците май доста се насмукаха. Дойде време и да повърнат малко.
28 Ноември 2013 20:05
значи едни 850 млн годишно се раздават покрай перки и соларки. и сега 170 млн наобратно им се види много.

честно, тези за какво се борят? договорите им са с нек, нали? договорите важат. нек е непричем по отношение новата такса /или данък/. кой точно закон е нарушен с нейното въвеждане?

още нещо - тези чакат 300 млн от нек за такса присъединяване. и не са фалирали. значи половин година имат да си приспадат взаимно. ако се реорганизират за половин година - ще си останат. и без това някак си ми е трудно да приема, че 300 млн не са ги съборили, а 170 ще ги удавят.

а освен всичко друго, не виждам кой ги спира да продават на пазарен принцип. ако намерят клиент, желаещ да бъде екологичен, и който има желание да плаща с едни 20% повече от цената на договора - какъв им е проблема?
28 Ноември 2013 20:11
Брюксел ще им отхвърли жалбата и готово...
28 Ноември 2013 20:27

Депутати и фирми оспорват изземането на 20% от приходите на "зелени" централи

Депутати?
И фирми?
Помилуйте, авторите, ясно ли ви е за какво говорите?
28 Ноември 2013 20:31
Председателката на асоциацията Меглена Русенова

Тази е официална служителка на иво прокопиев, та вероятно и "президентът" плевнелиев ще се обади по въпроса.
28 Ноември 2013 20:40

Работата отива на зля. Волен печели влияние даже и без да се мъчи.
28 Ноември 2013 20:44
доне,

както писах в горещите, сега трябва да се подготви почвата при евентуално вето в таксата да се включи и добивът на благородни метали.
28 Ноември 2013 20:52

Ами да, в тоя дискант на протагонисти на отхвърлени прожекти напълно естествено е да претърпят крушение и подобни веяния, непонятно как може да се виждат от софийските павета толкова сумасбродни идеи.
Тази такса от 20% ще бъде наложена - защото това е първичното желание на плебса за възмездие.
Да не ви разправям какво се готви понататък.
28 Ноември 2013 21:29
Текстът бе внесен от "Атака" и комисията го прие лекомислено без никаква обосновка.

А някой знае ли обосновката на цените на електроенергията от ВЕИ?
28 Ноември 2013 21:33
Как така са сезирали Брюксел за нещо, дето го няма в правния мир. От БФА не знаят ли, че законът е приет само в комисия.
28 Ноември 2013 21:57
А га осчетоводяваха над 30 часа слънцегреене в денонощието, от не риваха? Де`а и пиявиците гадни!
28 Ноември 2013 22:01

Работата се отпуши. Оттук нататък никой не може да спре таксата.
28 Ноември 2013 22:02
Таксата щяла доведе до фалит на инвеститорите в слънчевите и вятърни електроцентрали,което може би е най-доброто решение за един бизнес,който по презумпция носеше повече печалба,както изчисляват противниците му от проституцията,наркотиците и контрабандата.
Ужасяващо за потребителите е ,че НЕК и електроразпределителните предприятия бяха задължени да включват в мрежата всеки инвеститор във ВЕИ генератори, а държавата трябва да изкупува безумно скъпия ток.
Общо взето това е безскрупулно наложен крещящ евро-лобизъм,и безсрамни корпоративни интереси,наложени от ЕС и многократно преизпълнени и изкривени от ГЕРБ,а разбойнически високата цена се плаща от крайния потребител,без някой да му дава право на избор.
Натисни тук
28 Ноември 2013 22:02
За корпоративни интереси помиярите от парламента веднага скачат!!!
28 Ноември 2013 22:26

Weed361
28 Ное 2013 21:29


А някой знае ли обосновката на цените на електроенерг
" Договаряли са се ,а Парламента е лимитирал модела само до 20 години.Признават cе текущи разходи и като при ЕРП им се осигурява рентабилност над 7-8%.Биоенергиини централи претендират за капиталовложения над 12000лв/Кюа РЕ Ш Е Н И Е
№ Ц-19 от 28.06.2013 г.
ДЪРЖАВНАТА КОМИСИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ 1. Относно определената при ценообразуването целева норма на
възвръщаемост на капитала са направени възражения от:
 „Баланс консулт 2000“ ЕООД – предлага норма на възвръщаемост от 10%;
 „Рая Рент“ ЕООД - счита, че нормата на възвръщаемост не следва да бъде по-
ниска от 8,71 %
 „ПВБ Пауър България” АД – не са посочени конкретни стойности;
 „Д-р Енерджи Системс“ ООД – не са посочени конкретни стойности
 „Енерджи Инвест“ ЕАД –предлага 9,89 % норма на възвръщаемост на капитала
 „Вентус България“ ЕООД - предлага 9 % норма на възвръщаемост " Натисни тук
28 Ноември 2013 23:06
У нас няма ВЕИ централа да не е изградена с огромни подкупи зад гърба на данъкоплатците За жалост всеки един от тях в момента държи "перфектен" договор с държавата за 20 години напред. Някои от тях правят по 70% чиста печалба, тъй като са внасяли много евтини панели от Китай, а ГЕРБ "забрави" да синхронизира цените с международните повече от година (при срив от 2-3 пъти). Нямам нищо против да ги цакат в рамките на закона, че и извън закона. Дори сеега като цакат подобни "спецове" в Испания ЕС си затваря очите, защото им е ясно какво се е случило. Тези наши ВЕИ "специалисти" направиха и така, че "ВЕИ" у нас е мръсна дума вече.
29 Ноември 2013 08:24
ЕТО стойностното изражение !

„...през 2020 г.е делът на енергията от ВИ да достигне 16% от крайното брутно потребление на енергия, включително 10% дял на енергията от ВЕИ от потребление на енергия в транспорта...“

Т к. В директивата се говори за брутно потребление на ел.енергия , и тя е достигната значи :
- при консумирана 1000 kW/h х 0,17лв = 170 лв плащаш при конвенционална енергия,
Но ако ти се включва и 16 % в този 1000 kW/h от ВИ
ти ще платиш 160kW/h х 0,5лв/средно/ = 80лв плюс остатъка 840kW/h х 0,17 = 142,8 лв. Или общо 222,8 лв . Което в стойностно изражение е повече от 30%.
Честито!
29 Ноември 2013 08:27
И това е при 16%.
А тя дали не е повече.
29 Ноември 2013 08:43
Усети се държавата , ама късно.
На времето нямаше ли кой да им каже , че електрически мощности от възобновяеми източници не могат да съществуват самостоятелно , а трябва да се дублират с конвинционални задължително ?
Което ги прави безпредметни в днешно време.
29 Ноември 2013 09:56
А тя дали не е повече.

Някъде ми се мярна числото 20% - след миналогодишната вакханàлия със стахàновското присъединяване на ФтЕЦ-ове. Значи сме преизпълнили петилèтката (по-скоро седемлèтката) в съкратени срокове.
А относно таксата - и кожата да им одерат, малко им е. Обаче да бъдем реалисти - това със задна дата няма как да стане. Според мен ако се въведе, ще е за бъдещи "инвестиции" във ФтЕЦ и ВтЕЦ, което на практика ще попари мераците на всички бъдещи мераклии да стават "зелени" енергетици. И като нищо може да мине, щото сме преизпълнили ангажиментите си пред ЕС за 16% ВЕИ до 2020г. Тази е и причината да изквичат предимно лихварите финансиращи отрасъла - ще им бизнес-прогнозите за "растеж" на базата на "инвестиции" в нови ФтЕЦ и ВтЕЦ.
29 Ноември 2013 10:04
И това е при 16%. А тя дали не е повече.


Бай Драгане забелязъл си нещо което си е най-официална информация в ЕС, но ВЕИ крадците го прехвърлят като вина на ЕС. Тези 16% до 2020г ВКЛЮЧВАТ и тока от ВЕЦ. Директивата я има дори на официалния сайт на ЕС на български. Тази година, 2013-та, 7 години преди 2020г най вероятно ще произведем 13-14% от ВЕЦ и 6-7% ток от слънце и вятър, което е към 20%, а може и да ги прехвърлим малко.

Няма какво ВЕИ крадците да се оплакват в Брюксел, няма кой да ги чуе. И няма какво да ни обясняват, че са ни крали по принуда от Брюксел - такова нещо няма.
29 Ноември 2013 10:10
Ето я директивата на български
Натисни тук
29 Ноември 2013 10:14
Волен Сидеров и група депутати от "Атака" предлагат в закона за ВЕИ да се въведе такса за ток от слънце и вятър, както тя е наречена от вносителите. Идеята е да се обложат с 20% количествата електроенергия, продадени по преференциални тарифи. Сумата според депутатите ще се удържа и внася в бюджета от Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик или от регионалните електроразпределни дружества.


Да стане ясно, да не остане някой другар недоразбрал

Сумата според депутатите ще се удържа и внася в бюджета


т.е. г-да кефещи се, НЕК *пак* ще трябва да събере парите от хората, пак ще трябва да се разплати с ВЕИ происводителите, но след това от тези пари ще вземе 20тина процента и ще ги прехвърли към МС за да може г-н О да ги изхарчи както намери за добре.

Това ли ви е "справедливото" решение?
29 Ноември 2013 10:17
Това го сложих в по-ранната тема, но и тук е добре:
.....
Все си мисля, че законът за ВЕИ-тата не е чак толкова зле измислен, но че не е изпълняван добросъвестно имам много сериозни подозрения.

Закон за енергията от ВЕИ

Чл.22 (1) Операторите на разпределителни електрически мрежи… представят на оператора на преносната електрическа мрежа предвижданите за едногодишен период електрически мощности, които могат да бъдат предоставяни за присъединяване към разпределителните мрежи на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници…
(3) Предвижданията… се разработват въз основа на целите в НПДЕВИ и данни за:
1. сключените предварителни договори;
2. отчетеното и прогнозното потребление на електрическа енергия;
3. преносните възможности на мрежите;
4. възможностите за балансиране на мощностите в електроенергийната система.

В критериите за т. нар. "предвиждания" виждам нещо много разумно – т.т. 2 и 4, но има и нещо, което няма нищо общо с техниката и технологията – т. 1. Нейното място по скромното ми мнение е на края на опашката. Първата й позиция създава само възможности за лобиране в полза на частни интереси. Но дори и разумните т.т. 2 и 4 по всичко изглежда не са били изпълнявани в интерес на потребителите.

Сега е редно да се възстанови справедливостта.
29 Ноември 2013 10:23
Не знам какво значи със задна дата, но договорите с държавата са за изкупуване на енергията на определени цени. Ами то так ще излезе, че промените в данъчните закони не важат за тези хора, защото имали договор с НЕК ! НАГЛОСТ и ЛЪЖА ! Някой държи ли цената на бензина и на тока такива, кавито са били когато си купувах колата. И аз мога да кажа, че си я купих, защото тогава тези цени са ми били изгодни.
Ами като не са им изгодни - да не го правят. ЩЕ дойда други, защото има желаещи, а сега държавата ограничава процеса заради многото вече съществуващи. А и сега инсталациите са по-евтини, така че новите и при тези условия ще са на печалба.

P.S. Вчера един от слънчевиците претендираше да им се разреши тези 20 % да ги вкарат в цената на тока, за да ги плащали потребителите. Защо ? Защото това била такса за правото да ползваш екологична енергия !
29 Ноември 2013 10:29
Дистрибутето, май пак четеш това което на теб ти е изгодно!
Ако ще е така, ето ти и от мен:
Сумата според депутатите ще се удържа и внася в бюджета от регионалните електроразпределни дружества.

Нещо против?

Разбери го най-сетне, точно заради подобни четения на законите, най-чистата енергия я превърнахте в най-мръсна!
29 Ноември 2013 10:35
Дърто и Умопобъркано,

от това НЯМА да ни намелее сметката за ток. Повтарям - НЯМА ДА НАМАЛЕЕ СМЕТКАТА ЗА ТОК, защото НЕК *пак* ще трябва да изкупи всичкия ток от ВЕИ централите на преференциалните цени, пак ще трябва да събере пари чрез добавката за "Зелена енергия" от потребители за да се разплати от тях и цената на тока ни пак ще се повиши, но просто вместо едни пари да отидат за ВЕИ собствениците ще отидат при "Коалиция за ДПС"/атакисти/.

Ако виждаш някаква разлика - евала Не е това начина, това е абсурдно решение и само вреди на репутацията на България като инвестиционна дестинация. Създава илюзията, че политиците могат да обложат произволен сектор с произвлен процент данъци абсолютно изненадващо и без никакви дискусии и аргументация.

После що не вървяла икономиката...
29 Ноември 2013 10:50
Ако виждаш някаква разлика - евала!
Не се казва "евала", а "Ашколсун".
Това Първо...
Второ - гледам че мен също ме четеш като Законите, т.е. само това което ти е изгодно на... G - точката.
Трето - каза ли "нящо" за замърсяването на чистата енергия, или съм пропуснал да го прочета?
Четвърто - коя Икономика бе дедов, на Бочко ли - "Магистрали, туризъм, земеделие - толкоз!" М?
...
Има и още, но засега ще те оставя да "смелиш" у ветрената си мелница туй което съм ти написал, а после... в зависимост от резултата.

P.S. И един съвет - не се вторачвай в разходната част на Бюджета като някой... ИПИот!
Ти приходната, приходната гледай.
29 Ноември 2013 10:51
Ами ако за да сме "инвестиционна дестинация" трябва да си свалим гащите пред всеки "инвеститор", по-добре малко да ни се поразвали имиджа. Така постепенно ще стане ясно, че тук не раздават гювеч на пишман инвеститори.
А НЕК все едно ще трябва да събере парите от някъде. Аз лично предпочитам да е от свръхпечалбите на ВЕИ-джиите вместо да е от мен.
А на риуящите :-), че щели били да фалират не вярвам изобщо. Те, под претекст че ще фалират, бяха поискали толкова, че от бившата ДКЕВР обявиха, че ще се наложи увеличение на цената на електроенергията до 40%. Е, не я увеличиха и никой не фалира. Значи и тези 20% няма да сринат света. А ако има такъв, който мисли, че ще фалира ако няма няколко десетки процента печалба, може да го докаже с документи за разходите си.
29 Ноември 2013 10:56
Fafner

А НЕК все едно ще трябва да събере парите от някъде. Аз лично предпочитам да е от свръхпечалбите на ВЕИ-джиите вместо да е от мен.


Ама с това предложение НЕК не събира пари от свръхпечалбите на ВЕИ-джиите, а ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СИ ГИ СЪБИРА ОТ ТЕБ...

Ей, четете малко де.
29 Ноември 2013 10:57
От мен ще събира колкото и досега, а колкото не достига - от тебе ;-)
29 Ноември 2013 11:01
Нямам против да фалират - подписвали са с държавата, да се оправят. Нито имам ВЕИ парк, нито съм в бизнеса, през оная работа ми е.

НО имам проблем с това "Коалиция за ДПС" да приемат произволни предложения на лунатиците от АТАКА БЕЗ обсъждане, БЕЗ анализи, БЕЗ предупреждение ей така изневиделица.

НАЙ–НАЙ–НАЙ–НАЙ–НАЙ–НАЙ–НАЙ–НАЙ–НАЙ-важното нещо за един инвеститор, няма значение какъв, е предивидимостта, ако няма предвидимост на бизнес средата никой няма да инвестира. Затова и непредвдимата, корумпирана и неефективна съдебна система ни е проблем - тя прави изхода съдебните дела, които се точат години, напълно непредвидим.
29 Ноември 2013 11:03
Сега облагат ВЕИ собствениците, със същия успех на Палячото от Атака в следващия момент може да му хрумне да обложи вашия бизнес, защото е получил някакъв факс. И "Коалиция за ДПС" нали трябва да управляват, ще изпълняват - къде ще ходят.

Има начин да се реши проблема, но не така.
29 Ноември 2013 11:03
Distributed
ти нещо по-разумно можеш ли да предложиш?

Да, тези 20 % ще влизат в бюджета, а няма да ги лапат офшорните "зелени" бандити
и аз съм "за". Пука ми за такива "инвеститори", които нацвъкаха китайски перки и фотоволтаици
навсякъде. Всички са гербаджийски, бесепарски, депесарски, царски и сини "енергийни" бандити.
Ако считат, че има някакво нарушение на договори, да съдят държавата, какво ми пищят и реват
по услужливите корпоративни медии.
Банки, нотариуси, "зелени" бандити, картели, олигополи и монополи накацали на лобисткия клон,
стискат ни за гушата и реват ли реват, че им се нарушавал инвестиционния интерес.
Га ядоха кюфтетата и бутаха милиони под масата, за да се вредят в последния момент с гарантирани и
зкупни цени, не рИваха.
А точно на последното му се вика недопустима държавна помощ. От къде на къде държавата
ще гарантира на частни играчи гарантирани печалби за 30 години напред.
Предложението на АТАКА е най-малкото ясен сигнал за тези и други потенциални далавераджии
в различните сектори, че лесното папо свършва. Прокопиев, Цветелинка, Курумбашев, Кадиев
и прочие "играчи" от целия икономически и политически спектър си мислят, че нашата държава, т.е. ние
можем да бъдем доени до безкрай с енергийни и други далавери, затова трябва ясно и категорично да
бъдат пернатипо ръчичките.
И токът ще се намали лека полека. Трябва!
29 Ноември 2013 11:06
kosatka

ти нещо по-разумно можеш ли да предложиш?


Мога много по-разумни неща да предложа, но няма да се харесат на г-да другарите Политици и затова няма шанс да минат
29 Ноември 2013 12:21
Мога много по-разумни неща да предложа, но няма да се харесат на
г-да другарите Политици и затова няма шанс да минат
....................................................................................

Distributed,
предложи ги тук, на нас, форумците, може да ни харесат.
Ние да не сме по-маловажни от "другарите Политици"
29 Ноември 2013 13:25
ВЕИ да плащат, достатъчно крадоха и продаваха Козлодуйски ток. На който не му харесва да си закрива централата!
29 Ноември 2013 13:57
Политиците носят само политическа отговорност.С законите за ВЕИ те направиха показно как превръщат политическа отговорност в 20 години гарантиран доход в твърда валута.Сплотено-бсп,дпс,герб!!!Закона е душмански-дори Брюксел да глоби държава за непозволена помощ-плаща данъкоплатеца. Редовия депутат може и да е бил подведен,но Председател на енергиина комисия,или Председател на НС-не-точно те са анализирали потока на порциите.Е,влезнаха в алеята на славата.Единия и сега е председател на тази комисия,другия се оттегли с пенсията си. 04.2013- "Депутатът коментира още: За един министър, който е живял дълго време в Америка и винаги търси вината някъде на друго място, макар че миризмата идва от неговото обкръжение, можеше да си направи труда да прочете и стенограмата от комисията, където е прието това решение. Тогава щеше да види, че в комисията с 9 гласа "за" и без нито един "против", е прието решение, че трябва да бъде 25 години за соларните инсталации." --"Рамадан Аталай: Няма никаква печатна грешка в Закона за ВЕИ " Натисни тук
29 Ноември 2013 14:02
Ето кои енергийни шефове и депутати са се сдобили с централи за скъп ток.


Иван Йотов, макар и малко познат на широката публика, заема един от най-ключовите постове в енергетиката. Той е изпълнителен директор на ЕСО (Електроенергийния системен оператор) – дъщерно дружество на НЕК. ЕСО решава коя електроцентрала колко енергия да подава и следи за енергийния баланс на страната. С негово решение са спрени петте блока на евтината" Марица Изток" 2. В същото време проверката ни откри, че електроцентралите от вода, вятър и слънце работят с пълна мощност и ЕСО не ги ограничава, а НЕК приоритетно изкупува тяхната в пъти по-скъпа електроенергия. Една от причините би могла да бъде търсена в семейната връзка на изпълнителният директор на ЕСО с производител на зелена енергия.

Една от фотоволтаичните електроцентрали е на съпругата на изпълнителния директор на ЕСО Иван Йотов. Тук е скрит и частният интерес на този държавен служител – а именно, цената на зелената енергия в България да бъде скъпа за потребителите и печеливша за производителите.

Цената на мегаватчас произведена електроенергия в една от слънчевите централи е 567 лв., показа проверката ни. Тя е собственост на фирмата "Вел Солар" на съпругата на енергийния шеф – Велина Йотова. Намира се в село Татарево край Хасково и е с капацитет от 80 kW. Велина Йотова обаче има още една фирма за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници –" Ю Ес Ю енерджи". В село Маленово край Стралджа откриваме, че тази фирма също притежава соларен парк.

Като представител на държавата Иван Йотов е в конфликт на интереси, защото е свързан с производството на зелена енергия, която в същото време би трябвало и да контролира.

Според европейската директива България трябва да произвежда 16% от крайното потребление на електроенергия от възобновяеми енергийни източници през 2020 г. В момента делът на произведената зелена енергия е 25%. Седем години преди крайния срок.

Според директивата на Европейския съюз (ЕС) тази година ние трябва да имаме инсталирани 350 MW мощности от ВЕИ. В момента те са над 900 MW.

Мощността на втората централа на съпругата на Иван Йотов е 79 kW, а цената, на която НЕК изкупува електроенергията й е 567 лв. на мегаватчас, както и на другата й електроцентрала. За сравнение цената в АЕЦ "Козлодуй" е 44 лв., а в ТЕЦ "Марица Изток" 2 - 67 лв. на мегаватчас. Иван Йотов ни поправя, че електроцентралите на съпругата му не са две, а три. Третата била по-малка. Проверата ни показа, че третият имот в село Карбинци е закупен от фирмата на съпругата му "Вел Солар" за 7 200 лв. Площта от 2 331 кв. м е излязла по 3 лв. на кв. м, а инсталацията е покривна.

Длъжността на Иван Йотов попада в закона за предотвратяване на конфликта на интереси, а според този закон "конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение".

По смисъла на този закон "свързани лица" са съпрузите или лицата, които се намират във фактическо съжителство, роднините по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до втора степен включително, както и физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност.

Освен Иван Йотов, друг вече бивш енергиен шеф притежава една фотовлтаична централа, а синът му – три. Красимир Първанов беше изпълнителен директор на НЕК. По времето, когато заема тази длъжност, синът му Петър Първанов, макар и едва на 20 г., открива голям соларен парк в село Гюргич край Видин през фирмата си" Пи Паур". Конфликтът на интереси е очевиден – бащата като директор на НЕК изкупува скъпата енергия от по 728 лв. на мегаватчас на сина си.

Другата фирма на Петър Първанов "Пи Енд Пи Солар" има още два фотоволтаика край Видин и продават електроенергия на НЕК на цени от 567 и 485 лв. на мегаватчас. Самият бивш енергиен шеф също е построил слънчева централа от 1 492 kW в съседство до тези на сина си. TV7 не откри нито бащата, нито сина в жилищния блок в кв. "Надежда" в София, посочен за връзка. По телефона Красимир Първанов обясни, че е в чужбина и няма коментар. Иван Йотов се оправда, че неговото семейство не е единственото със слънчева централа.

Проверката ни откри, че трима депутати от вече разпуснатия 41-ви Парламент също са свързани с производството на зелена енергия.

Две вятърни електроцентрали има и синът на депутата от БСП и бивш министър Асен Гагаузов. Те са построени върху имоти на Министерството на земеделието, получени чрез заменка, която му е струвала 45 стотинки на кв. м.

Ветрогенератори в село Воденичане край Ямбол официално се водят на сина на Асен Гагаузов – Павлин през фирмата му "Еко инвест 2004". Според местните хора обаче бащата реално движи бизнеса. Непосредствено до ветрогенераторите синът на депутата е построил и фотоволтачина електроцентрала. Цената на 1 мегаватчас произведена електроенергия тук е 485 лв. Парцелът под инсталациите също е бил държавен и е закупен на цена от 1,70 лв. на кв.м.

Асен Гагаузов нарече въпросите ни глупост, въпреки че според закона за конфликт на интереси той е длъжен да подава декларация за конфликт на интереси. В графата на декларацията си депутатът е написал, че такъв конфликт със свързани лица – няма.

Имот за фотовлтачина инсталация във Велико Търново е наела и фирмата "Прометекс" на сина на депутата Рамадан Аталай. В декларацията си Рамадан Аталай също не е посочил такъв конфликт на интереси, въпреки че самият той участва в Комисията по енергетика и е вносител на скандалния Закон за ВЕИ преди няколко години, наречен дори лобистки от някои анализатори. С този закон държавата се задължи да изкупува приоритетно зелена енергия чрез дългосрочни договори с тези електроцентрали за срок от 25 г. Рамадан Аталай не отговори на мобилния си телефон, въпреки многократните ни опити и SMS-и да се свържем с него.

Водноелектрическа централа и фотоволтаик имат и фирми, в които управител е бил депутатът от БСП Петър Курумбашев. ВЕЦ-ът край село Михалково, община Девин, депутатът строи преди да влезе в парламента. По-късно една от фирмите "Сънрей енерджи", собственост на дружеството, което е управлявал, строи соларна електроцентрала от 340 kW и цена от 728 лв. на мегаватчас. Петър Курумбашев е един от най-яростните защитници срещу въведената преди няколко месеца цена за достъп за възобновяемите енергийни източници. Самият той е член на Комисията по енергетика в парламента, а в декларацията си за частен интерес е оставил празна графа. Курумбашев отказа коментар.

Причината депутатът да не "поддържа контакти с TV7“ е разследването ни, излъчено преди половин година за скъпата цена на електроенергията от частните тецове в комплекса "Марица Изток" – 1 и 3 и фактът, че Петър Курумбашев е бил консултант на "Каолин" - дружеството на Иво Прокопиев, което продава скъп варовик на частните топлоцентрали, и така влияе на по-високата цена на електроенергията им.

Всички, които потърсихме за коментар, се оправдаха със закона – и енергийните шефове, които го изпълняват, и депутатите, които го приемат. А законът е така приет, че да обслужва всички тях, но не и потребителите.

При липсата на Парламент, законът не може да бъде променен, но и сега действащият Закон за енергетиката дава решение. Новият министър може да издаде заповед за ограничаване на по-скъпите производства за сметка на по-евтините, на основанието, че сигурността на системата е застрашена. Според собствениците на добре печелещите електроцентрали обаче такава опасност няма. Каква ще е позицията на държавата, предстои да разберем. Натисни тук
29 Ноември 2013 14:39
kosatka

Веднага си казвам

Първо. Трябва да е ясно, че този проблем няма да се реши от воле и с магическа пръчка, затова трябва да се мисли дългосрочно. Крайната цел не е "Да им вземем парите на гнусните ВЕИ мафиоти и те да фалират", а как да стане така, че НЕК да им дава по-малко пари, което влияе на сметките за ток. Това, че НЕК ще им даде цялата сума, а после ще им се вземе 20%, не помага на потребителите на ток - на тях пак им вземат парите.

След това очевидно има няколко начина това да стане:
- НЕК да намери пари от другаде, като от продажбата на СО2 квоти
- да се предоговорят преференциите, което е малко вероятно
- да не им се изкупува тока.

Цаката е в третата точка, но - пак - трябва да стане хитро, а не селски, че после да ни осъдят и да стане по-зле. На пролет, като нямаше потребление, ЕСО им беше резнал добива. Те реваха, беше им гадно, естествено, но нищо не могат да кажат, понеже "мрежата е претоварена". Те не протестираха, че им е намалено потреблението, а че им се намалява по непрозрачен, шамански начин без яснота кой, защо и колко е намален и на какъв принцип ЕСО подбира кой да отреже - имаше централи, които си правеха ток през цялото време без ограничения - сещаш се за какви случаи става на въпрос.

И тук решението е 1) да улесним максимално, ама максимално, ВЕИ за вътрешна употреба и 2) да добавим още ВЕИ мощности и то по много, но на много по-малки преференции много близки до цените на тока на борсата.

1) Става по следния начин - премахва се всичката бюрокрация за [покривните] фотоволтаици и се минава на уведомителен режим, т.е. аз си слагам PV на покрива без да казвам и информирам никого, а като си го сложа отивам в ЕРП-то и подавам едно уведомително заявление, че имам фотоволтаик, а те да са длъжни до 1 седмица да ми сменят електромера с такъв, който върти в двете посоки. Когато фотоволтаика е сложен по този начин тока се продава на доставчика на цената на Активната енергия Дневна - 10%, т.е. в момента 9 ст/квтч. Виж си фактурата за тока да видиш колко е. Това според мен е справедлива изкупна цена.

1.1) ако искаме да забързаме вътрешната консумация може да дадем по-големи преференции, но задълижтелно те трябва да са по-малки от цената на тока за домакинствата, т.е. те да са стимулирани първо да го ползват този ток и чак след това да го продават, но това не е задължително.

2) Всички други ВЕИ мощности ще печелят търгове, но не търгове за преференции, а за данъчни облекчения - това е американския модел и ми харесва повече, т.е. те си продават всичкия ток на борсата, а после за всеки киловат час ток получават определено количество данъчно облекчение. В САЩ в момента е 2.2 цента на продаден на борсата киловат час за ВтЕЦ. Този, който предложи най-малко данъчно облекчение печели Шантаво е, но има доста смисъл - в САЩ работи перфектно.

Търговете ще се провеждат на определен интервал за определени мощности, че да не става свинщина 1 гигават за 6 месеца

Така след 3-4 години заради 1) ще спадне потреблението значително особено когато има слънце и точно когато онези с 40те ст/квтч очакват да продадат най-много ток, а 2) ще добави голяма конкуренция, което ще доведе до това ЕСО да реже много по-често ВЕИтата, т.е. ще продават много по-малко ток.

Но г-да другарите няма да са фенове на този сценарий, защото 1) потребителите ще отсвирят енергото и 2) няма да има нужда от нови ЯДРЕНИ мощности
29 Ноември 2013 14:40
Адвокат,
тия са дребни риби. Тук става въпрос за ФЕЦ с 1 MW и нагоре, особено тези с над 5 MW присъединявани от НЕК. Имената на собствениците ще бъдат доста интересни. Знам ли може и да са засекретени. От последните знам само един, от София вързан с депутати.
29 Ноември 2013 14:45
По моя сценарий очаквам до 2017та да имаме поне 1 гигават покривни фотоволтаици, които ще станат около 2 през 2020та и още 1 до 3 гигавата други ВЕИ мощности.

Това ще доведе до там Май месец всички те да правят повече ток от потреблението http://bit.ly/Vt5Nhw

Което обезсмисля новите базови мощности. Към 2025-2030та ще има около 5 гигавата покривни фотоволтаици за вътрешна употреба и 5-10 други ВЕИ мощности.
29 Ноември 2013 14:48
Distributed
kosatka

Веднага си казвам

Бля,бля,бля...мокри еротични графомании на имигрантче - дребен вносител на примитивните фотоволтаични панели, дълбоко убеден, че бившите му сънародници, които мрази и ненавижда, са абсолютни олигофрени и трябва да обслужват личното му благоденствие и неговите германски работодатели...Да, ама не...
29 Ноември 2013 14:51
aolin

Виж, това е ясно, че ще стане - особено със задлъжнялостта в държавната енергетика от няколко милиарда - цената на тока рано или късно ще трябва да се повиши за да се върнат дълговете.

Хората ЩЕ си сложат ВЕИ за вътрешна консумация, но ако им предложиш регламент, по който да продават малкото излишен ток, ще улесниш работата, но не е задължително - най-много да я забавиш с 3-4 години, не повече.
29 Ноември 2013 15:01
Бай Драган
29 Ное 2013 14:40

Адвокат,
тия са дребни риби. Тук става въпрос за ФЕЦ с 1 MW и нагоре, особено тези с над 5 MW присъединявани от НЕК. Имената на собствениците
Да,малките са пуснати на дребните псета. Цената на мегаватните паркове е по над 50-100 милиона евро.На новоосновани офшорни фирми.Банка 100 милиона без здраво обезпечение не дава.Освен ако не е неина фирмата.Така има пари и за подкупи на специфични партии.Е,от къде да доиде растеж в икономика,ако има на гърба си данъци за 20 години напред? ps Даже е по лошо от данъци-погасяват се с твърда валута заемите на офшорките и се изнася валута.Инвестициите в ВЕИ вече са около 3-4 милярда. А ако лихва скочи с 3-4 %....
29 Ноември 2013 15:06
Distributed

Хората ЩЕ си сложат ВЕИ за вътрешна консумация, но ако им предложиш регламент, по който да продават малкото излишен ток, ще улесниш работата, но не е задължително - най-много да я забавиш с 3-4 години, не повече.


...И ти ще им пробутваш германски фотоволтаични панели на абсурдно високи цени, след като под натиска на Берлин, брюкселския слугински чиновнически боклук обслужващ единствено и само германския колониален обир над Европа, прие анти-дъмпингови наредби, обслужващи единствено и само германския колониален ВЕИ-интерес. И няма да пропуснеш да им пробуташ германски фирми за управление на покривните фотоволтаици, които ще ни обират още веднъж, нали...
Вече сме го минали този урок, драги, и да се надяваме, че сме го научили. И не само ние, но и в другите европейски страни, жертви на германския ВЕИ-грабеж и германската еко-далавера....
29 Ноември 2013 15:14
Виж, какво става сега

Калкулатор за изчисляване на месечна консумация на електроенергия Натисни тук

Не битов потребител, двутарифен план, Купувам 100 квтч на дневна тарифа

Данъчна основа: 20.09 лв.
ДДС 20%: 4.02 лв.
Обща стойност: 24.11 лв. за 100 квтч или 24 ст/квтч

Сега обърни внимание на СУПЕР раздутите преференции за ВЕИ според ДКЕВР https://bitly.com/WcsaXl

ФЕЦ, монтирани на покриви и фасади над 30 кВт р до 200 кВт р 211.40 лева/Мвтч
ФЕЦ, монтирани на покриви и фасади над 200 кВт р до 1000 кВт р 196.58 лева/Мвтч

Не-покривни, т.е. на поляната до къщата/фабриката/сградата:

до 30 кВт р 195.44 лева/Мвтч
над 30 кВт р до 200 кВт р 191.13 лева/Мвтч

Какво излезе? Че според идиотите от ДКЕВР, които винаги надценяват цената на тока от фотоволтаиците, по-далавера е да си правим сами тока от колкото да се набутваме да го пазаруваме. Колко мислиш ще се офлянкват потребителите преди да го осъзнаят това? а?
29 Ноември 2013 15:17
Имай предвид, че едно поне 20% от тази цена на тока от фотоволтаиците е за разходки по бюрокрацията, подкупи и вадене на разрешителни. Сещаш ли се панелката с фотоволтаици в София - ДВЕ ГОДИНИ бюрокрация за две седмици работа по покрива.
29 Ноември 2013 15:29
Distributed
Виж, какво става сега

Виждам бакалски сметки, нахални лъжи и евтини евро-германски имигрантски фантазии на дребен вносител на германски фотоволтаични панели, който иска да прекара бившите си сънародници и да обслужи германските си работодатели и техния обир над българските унтерменши. Нищо друго не виждам...Не ми се обяснява, че тези микро-фотоволтаични паркове трябва да се управляват от някой, покривите трябва да отговарят на ЗУТ и строителните норми и т.н. и т.н. Че тези нови мощностти трябва да се осигурят с резервни ел.мощности от традиционни ел.производства, ако не искаме да ни се случват датските проблеми, когато само германските и шведските ядрени мощности спасяваха Дания от енергиен колапс и рухване на датската ел.преносна система, и т.н и т.н.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД